krunet.net
 

 
 
Kultura

 

 
 
 
Srbija
Kruševac

Ekonomija

Zabava

Horoskop
za 2009.

Igrice

Život
1Naši prijatelji

Perspektiva

 
 

''Vaskrs u mojoj kući'' - 31.03.2010.

Juče, 30. marta, povodom prestojećeg praznika Vaskrsa, u organizaciji ''Rotari kluba'' Kruševac u Ateljeu galeriji  - Maky u Kruševcu,   izvršen je odabir najboljih radova - slika koje su sačinili mališani više pripremne i predškolske grupe PU Nata Veljković. 
Tema,  koja je ove godine zadata mališanima da ulepšaju Vasrs 2010.  je  ''Vaskrs u mojoj kući''.

Ukupno je pristiglo 350 radova mališana. Žiri je bio u sastavu Živorad Milanković - Maky, Jovanka Rašović, Maja Ćeranić, Marija Ilić i  Vojka Vraneš. Oni su imali veoma težak zadatak da od ovolikog broja pristiglih  odaberu najbolje.  

Najbolji radovi će biti izloženi u subotu, dan uoči Vaskrsa u holu Pozorišta Kruševac od 10 sati. Tada će se ujedno saopštiti ko je pobedio u ovoj lepoj akciji, a biće uručene nagrade naboljima.

Ova akcija se po 5. put održava uoči Vaskrsa. (KruNet)

 

"Dundo Maroje" pobedio u Jagodini - 27.03.2010.

Pobednik 39. festivala „Dani komedije“ u Jagodini je predstava „Dundo Maroje“ Marina Držića u režiji Kokana Mladenovića.

Scena iz predstave "Dundo Maroje"

„Dundo Maroje“, u izvođenju kruševačkog pozorišta, je predstava koju je Mladenović postavio kao pozorište u pozorištu. Naime, glumci igraju zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu u Kruševcu koji glume „Dunda Maroja“.

Za najsmešniju predstavu publika je izabrala „Pjevaj, brate“ koju izvodi Favi teatar iz Beograda. U njoj su predstavljena tri različito muzički opredeljena muzičara, različitih shvatanja i karaktera koji kroz komične konflikte i netrpeljivosti pronalaze zajednički jezik.

Nagradu „Zlatni ćuran“ za životno delo dobio je glumac Petar Kralj.(B92)

 

Međunarodni dan dečije knjige - 26.03.2010.

Povodom Međunarodnog dana dečije knjige, PU "Nata Veljković" po prvi put je nizom aktivnosti obeležila ovaj dan.

Jedna od njih bila je književni susret, gde su pored predškolaca u prostorijama vrtića "Neven" gostovali učenici prvog razreda OŠ "Branko Radičević". Ovu aktivnost, pomogao je Fond za podsticalje razvoja mladih talenata

Direktorka Fonda Violeta Kaplarević i predsednica UO Fonda Jelena Bogdanović poklonile su knjige i slikovnice mališanima PU "Nata Veqković". Knjige će upotpuniti bibliotečki fond Ustanove i pomoći vaspitačima u realizaciji programskih sadržaja.

Ovaj književni susret bio je i prilika da direktorka Fonda čestita predškolcima i vaspitačima osvojeno prvo mesto na nedavno održanom Dečijem festivalu. (Autor: Protokol)

 

Da rata ne bude 2010. - 26.03.2010.

U utorak, 24. marta, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, povodom 11 godina od početka NATO bombardovanja održan veoma lep dečiji kolaž program pod nazivom ''Da rata ne bude''.

Program se sastojao iz dva dela:

Prvi deo je bilo simbolično slanje poruke ''Mira'' u flaši koja je zatim bačena sa mosta u reku Rasinu, sa mosta koji je srušen tokom NATO agresije 1999. godine.

U programu na Rasinskom mostu su učestvovali kruševački pesnici: Ljubiša Bata Đidić, Branko Ristić, Svetlana Đurđević, Nebojša Lapčević, Ljubodrag Obradović i Veljko Stambolija, kao i načelnik školske uprave Rasinskog okruga Milan Đokić i urednik Kck Rajna Aleksić-Marinković. Sam program su osmislili Ljubodrag Obradović i Rajna Aleksić-Marinković. Poruku mira *DA RATA NE BUDE* pročitao je dr. Branko Ristić.

Drugi deo programa je bio dečiji program koji se sastojao od crtanja dece na asfaltu u pionirskom parku i izvođenjem prigodnih muzičkih i govornih tačaka. U programu su čestvovali mališani predškolske ustanove ''Nata Veljković'', učenici kruševačkih osnovnih škola, pobednici Karaoke okršaja 2009. i plesna grupa ''Frubi dens''.

Direktor Kulturnog centra Kruševac Ljubodrag Obradović je pročitao poruku ''Da rata ne bude'' Program je svojim prisustvom uveličao i prof.dr. Pavle Bubanja, filozof, teolog i pravnik koji je život posvetio širenju i tumačenju ideje mira. Program su osmislili i režirali Momir Dragićević - urednik KCK i Rajna Aleksić-Marinković - urednik KCK, a za tehničku realizaciju pobrinuo se Branko Simić.

U nastavku pogledajte snimak dela programa u Pionirskom parku:

(KruNet)

 

Medicinska škola pobednik - 23.03.2010.

Sinoć je završen treći TIN FEST koji je trajao od 22. marta, a u kom su učestvovali učenici sa pozorišnim predstavama iz Ekonomsko - trgovinske, Hemijsko - tehnološke, Medicinske, Mašinsko - elektrotehničke škole i Gimnazije. Na samoj dodeli nagrada atmosvera je bila uzavrela i podsećala je šarmom na najznačajnije dodele nagrada.

Nagradu Gran Pri TIN FESTA za najbolju predstavu dobili su učenici Medicinske škole za predstavu Biljane Srbljanović *BEOGRADSKA TRILOGIJA* koju je režirala Mirjana Gašić.

Žiri u sastavu: Mr. Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog - predsednik, Jovanka Andrić - glumica i Nebojša Lapčević - književnik.

Festival su zajednički organizovali Kulturni Centar Kruševac i Gradski učenički parlamet, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca. Ovaj festival je prvi put organizovan marta 2008. godine.

Pogledajte program TIN festa 2010. OVDE

 

Kruševački arheolozi u Banatu - 23.03.2010.

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu sutra će biti otvorena arheološka izložba iz Narodnog muzeja u Kruševcu, pod nazivom "Vitkovačko polje u praistoriji".

Autor izložbe vinčanske kulture iz neolita je kustos arheolog Gordana Čađenović.

Izložba obuhvata 142 predmeta iz arheološkog nalazišta "Vitkovačko polje" u blizini Aleksandrovca. (RTV)

 

„Dundo Maroje“ na otvaranju Dana komedije - 21.03.2010.

„Dundo Maroje“ Marina Držića, u režiji Kokana Mladenovića, prva je predstava u konkurenciji za nagrade koja će biti izvedena na pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije Dani komedije, koji je počeo sinoć u Jagodini.Reč je o renesansnoj komediji koju je Mladenović postavio u formi pozorišta u pozorištu, a izvodi je Kruševačko pozorište. U ovoj predstavi glumci igraju zatvorenike i čuvare u kazneno- popravnom zavodu Kruševac koji igraju „Dunda Maroja“ Marina Držića.

Na slici: Milija Vuković igra Dunda Maroja kao zatvorskog čuvara

Narednih dana za nagrade „Miodrag Petrović Čkalja“, koju dodeljuje publika, i „Mija Aleksić“, koju dodeljuje stručni žiri, takmičiće se sedam predstava pozorišta iz Beograda, Niša i Subotice, a glumci za statuetu „Ćuran“.
Festival Dani komedije u Jagodini ustanovljen je 1972. godine.(K. R.)

 

Eko- prolećnica - 19.03.2010.

U četvrtak , 19 marta, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, biće održan dečiji kolaž program pod nazivom ''Eko-prolećnica''.

Ovaj dečiji program će biti održan u Pionirskom parku u Kruševcu sa početkom u 11 sati. Prisustvovaće deca iz vrtića i kruševačkih škola.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

 

Morava za istoriju - 18.03.2010.

Dođi, prijatelju, ako sreću želiš! Ili hoćeš tugu s nekim da podeliš.
I bi u utorak baš tako u selu Kukljin, ispred restorana "Bela čigra". Pesmom o Kosovu i Vidovdanu, i stihovima ove dirljive pesme, devojčurci u narodnoj nošnji, sa pogačom i solju, dočekaše članove ekipe serijala "Selo gori a baba se češlja", predvođene glumcem, scenaristom i rediteljem Radošem Bajićem, koja je u porti kukljinske crkve vaznesenja Gospodnjeg, sa Lazarom Ristovskim, zvezdom serijala, snimala scenu na grobu upokojenog prote Stanislava.

Dobrodošlici su se pridružili i mnogobrojni zvaničnici grada Kruševca, na čelu sa Radoicom Milosavljevićem Mašom, zamenikom gradonačelnika. Srdačan susret, uz šljivovu "mučenicu", protekao je u originalnom moravskom šmeku, uz prijateljska nadmudrivanja i podbadanja.

Zamenik gradonačelnika Kruševca, Milosavljević se zahvalio Radošu, posebno što je baš ovaj kraj odabrao za svoje najveće ostvarenje

- "Kaki-taki" sam - ja sam vaš. Znam da se na početku ovde "jednom čoveku" najviše psovala majka. Ali, to je zato što smo mi naši, takvi kakvi smo. Kao i sve drugo, završiće se jednoga dana i "Selo gori...". Ali će ostati večni zapis o jednom narodu, jednoj zemlji, jednoj reci, i o selima pored Morave, koja, okićena kao grozdovi, čine nenadmašnu lepotu srpskog Pomoravlja - uzvratio je Radoš Bajić.

OD KRUŠEVCA - NI ŽUTA BANKA
PoklanjajuĆi mu umetničku sliku na prijemu u Kukljinu, "jer je naš", Milosavljević je obavezao Radoša da prilikom snimanja neke buduće serije u ovom kraju sakupi novac i da, "umesto Dačiću", kombi pokloni KUD Kukljina! Na to je Radoš odgovorio:
- Znam da si kao zamenik bio u sukobu interesa i nisi mogao da učiniš ono što su uradili Vrnjačka Banja i Trstenik, koji su kol'ko-tol'ko pomogli u snimanju serije. Ali, ja sada obećavam - od onoga što nam bude dala gradska uprava Kruševca, kupićemo, ne samo kombi, nego i autobus za Kukljince! (Autor: Z. AVRAMOVIĆ)

 

Počinje TIN FEST 2010 - 15.03.2010.

Danas, 15. marta, počinje *TIN FEST* - Festival srednješkolskog teatra Grada Kruševca. Festival zajednički organizuju i relizuju Kulturni Centar Kruševac i Gradski učenički parlamet, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

Prva predstava će biti održana u 20 h u Beloj sali Kulturnog centra, a nastupiće Tahnička škola iz Kruševca sa prestavom ''Lajanje na zvezde.

U ponedelak 22. marta biće dodeljene nagrade i ujedno biti zatvoren festival.

Pogledajte program TIN festa 2010. OVDE

 

Kad su cvetale bunike - 11.03.2010.

U četvrtak , 11 marta, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održana promocija knjige Dragiše Pavlovića - Rasinskog ''Kad su cvetale bunike''.

Promocija knjige će biti održana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 20 sati.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

Trio "Broz" u Kruševačkom Pozorištu - 08.03.2010.

U petak, 5. marta u 20h, u Kruševačkom Pozorištu je održan koncert Italijanskog gudačkog sastava Trio Broz.

Trio "Broz" je izuzetna grupa, a čine ga sestre Barbara (violina) i Đada Broz (viola), kao i njihov brat Klaus Broz (violončelo), a osnovan je 1993. godine u okviru letnjeg kursa "Austrijske majstorske klase", pod rukovodstvom profesora sa muzičke akademije "Mocarteum" u Salcburgu.

Trio "Broz" je nagrađen 1997. godine na Festivalu mladih muzičara Italije i Austrije u Veroni, na kojima su nastupali najbolji izvođači kamerne muzike.
Dobitnici su više prvih i specijalnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a nastupali su na više od 400 koncerata u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Španiji, Meksiku, Zimbabveu, SAD, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji.

Oni su u petak izveli dela Ludwig van Beetovena, Jean Sibeliusa, Luigi Boccherinija i Ernsta von Dohnanya.

Organizatori koncerta su bili: Italijanski kulturni centar (Beograd), Društvo "Dante Alighieri" (Niš), Udruženje Tutti Insieme (Kruševac) i Narodna biblioteka Kruševac u saradnji sa Kruševačkim pozoristem.

U nastavku vidite deo atmosfere sa koncerta u Kruševcu:

 (video omogućio Branceskolli, tekst KruNet)

 

Za mamine oči i mio glas - 08.03.2010.

U ponedeljak, za Dan žena 8. marta, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održan poetsko - muzički program pod nazivom ''Za mamine oči i mio glas ' '.

Poetsko - muzički program će biti održana u Pionirskom parku u Kruševacu sa početkom u 11 sati.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

Romi proslavljaju Bibiju - 07.03.2010.

Proslava Bibije, velikog romskog obreda u kruševačkom naselju Marko Orlović, počela je u petak paljenjem sveća kod Zapisa, a potom se veselje prenelo u sve ovdašnje domove, u kojima živi oko 4.500 Roma. Veselje je upotpunio nastup predškolske grupe vrtića "Bubamara", pletenje venčića i ukrasa za slavski kolač. Na balu u večernjim satima bira se ciganski car i najlepša Romkinja.
Bibija je, kažu, bila žena koja je štitila i lečila decu od bolesti. Tradicionalni romski praznik uvek pada četiri sedmice pre Velikog petka i Uskrsa.
Prema legendi, nekada davno došla je tamnoputa starija žena s dvoje dece. U to vreme na zemlji se spustila neobična bolest - kolera. Deca su kao najosetljivija bila posebno pogođena ovom bolešću te su masovno obolevala i umirala. Od boga poslana tetka Bibija lutala je zemljom i gledala patnju i bolesnu decu. Obilazila je mnogo domaćinstava, a nije nailazila na otvorena vrata. Kiša je lila, deca su joj bila gladna i promrzla, ali je ona bila uporna u nastojanju da nađe porodicu koja bi se pobrinula za nju i njenu dečicu. I kada je pomislila da neće imati sreću, naišla je na nekoliko kućeraka u kojima su živeli Romi. Ovi kućerci bili su prepuni bolesne dece, niski i tesni, ali i pored toga domaćin je tetkicu Bibiju i njenu decu primio i nahranio poslednjim komadićima hleba. Omogućio im je da se odmore i okrepe nesretne duše.
Na odlasku iz kućerka, tetkica Bibija je objasnila ovom domaćinu da je Bog poslao sa neba da utvrdi dobrotu ljudi u dobru i zlu. Naišla je na puno kuća koje su odbile pomoći čoveku u nevolji, te će njihova deca umreti od opake bolesti što će im biti Božja kazna. Domaćini koji su primili božju poslanicu Bibiju biće pošteđeni, a njihova deca ozdraviće i biti srećna. Od tog vremena kada se tetkica Bibija pojavila na zemlji, pa sve do danas, Romi širom sveta slave ovaj prazni kao simbol zaštite romske dece i simbol dobrote i pažnje širom sveta.

 

Žurka baksuza i ugursuza - 06.03.2010.

Društvo baksuza, ugursuza i namćora "Dobra narav" iz Kruševca u utorak, po 81. put, organizuje svoju veliku zabavu. Pošto se očekuje između 1.500 i 2.000 ljudi, žurka će biti organizovana u sali restorana "Luna", koja je najveća u Kruševcu, a ne kao do sada u hotelu "Rubin", koji je prošle godine bio tesan da primi sve goste. Društvo "Dobra narav" osnovali su 1927. godine ugledni Kruševljani, trgovci, kafedžije, zanatlije, prosvetni i kulturni radnici, koji su na taj način izražavali kritiku malograđanskog mentaliteta i, takođe, skupljali pomoć za najsiromašnije porodice.

 

Zlatna kaciga u Lombardiji - 05.03.2010.

Poslednjih dana februara, povodom otvaranja izložbe Međunarodnog festivala humora i satire ZLATNA KACIGA, predstavnici KCK bili su gosti opštine Almenno San Bartolomeo, u Lombardiji, kraj Bergama. Uz urednike KCK Radoja Savića i Jelenu Protić-Petronijević,kruševački okrug je predstavio Nenad Trifunović, predsednik Privredne komore kruševačkog regiona.

Saradanja je uspostavljena uz pomoć Udruženja srpsko-italijanskog prijateljstva TUTTI INSIEME i predsednice Gordane Miladinović. Pored kulturne saradnje koja je uspešno započela, ovom prilikom se razgovaralo o mogućnostima privredne saradnje, uz buduće susrete i dogovore privrednika i preduzetnika iz Srbije i Italije.(KCK)

Lavirint - 03.03.2010.

U sredu, 3. marta, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održana promocija knjige Dragomira Đurice Lazića pod nazivom ''Lavirint''.

'Promocija će biti održana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 19 sati, ulaz je slobodan.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

Nušićeva nagrada za životno delo - 03.03.2010.

Proslavljeni kruševački glumac Milija Vuković je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo u 2010. godini. U obrazloženju žirija za dodelu između ostalog, kaže se da je Milija Vuković ostvario zapažene uloge u osam pozorišnih prestava prema delima Branislava Nušića, za šta je dobio brojne nagrade. U svojoj dosadašnjoj umetničkoj karijeri na sebi svojstven način je dočarao Nušićeve junake, tako da je žiri, sa Bucom Mirkovićem na čelu, imao lak zadatak da jednoglasno donese upravo ovakvu odluku.(Pozorište)

Martovski program KCK-a - 02.03.2010.

Kulturni centar Kruševac je objavio svoj program za mart 2010.godine Program za mart mesec je raznovrsniji nego prošli i sastojaće se od koncerata, promocija knjiga, predstava...

U utorak, 2. marta u 19 sati u Beloj sali KCK-a kruševačkoj publici će se predstaviti KUD Blace. U sredu, 3.marta biće održana promocija knjige ''Lavirint'', 4. mart će biti veče posvećeno Adamu Stošiću. Kulturni centar Kruševac će obeležiti 8. mart poetsko-muzičkim programom ''Za mamine oči i mio glas, biće tu i Yu retro veče, a od 15. do 22. biće održan TIN fest. 24.marta deca će crtati po ulici Majke Jugovića, program će nositi naziv ''Da rata ne bude''. Kabare KCK-a će biti održan 26. marta, a 31. marta će biti obeležen medjunarodni dan dečije knjige.

Na kraju martovskog programa, odnosno 1. aprila, biće održana svečana dodela nagrada ''Zlatna kaciga'' za 2010. godinu.

Detaljnije o dešavanjima sa satnicom pogledajte OVDE (KruNet)

Poklon Policijskoj upravi Kruševac - 01.03.2010.

U znak zahvalnosti na četvorogodišnjoj pruženoj pomoći i saradnji na realizaciji i snimanju serijala "Selo gori, a baba se češlja", producent popularne serije Radoš Bajić uručio je ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću donaciju - automobil za potrebe Policijske uprave u Kruševcu.

Vozilom će se koristiti kriminalistička policija Policijske stanice u Trsteniku, navedeno je u saopštenju.

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović prisustvovali su danas snimanju serijala "Selo gori, a baba se češlja" na Goču, u blizini hotela "Cvetna dolina", saopštila je Policijska uprava u Kruševcu. (RTV)

Kad je džungla nek je s muziku- 26.02.2010.

U subotu, 27. februara, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održana pozorišna predstava za decu pod nazivom ''Kad je džungla nek je s muziku ili Tarzan se ženi''.

'Predstava će biti održana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 18 sati, ulaz je slobodan.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

Kabare KCK-a - 26.02.2010.

U petak, 26. februara, u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održan ''Kabare KCK-a''. Nastupiće pesnici, muzičari, grupe.

''Kabare KCK-a'' će biti održan u Klubu Kulturnog centra sa početkom u 20 sati.

OVDE pogledajte program KCK-a do kraja meseca (KruNet)

Dani Nemačkog filma u Kruševcu - 22.02.2010.

Od danas, 22. februara, pa do četvrtka, 25. februara, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac održavaju se dani Nemačkog filma pod nazivom ''C obe strane zida''.

Dani posvećeni Nemačkom filmu su na programu svakog dana (22-25.februar) od 20. časova, a održavaju se u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac. (KruNet)

"Mocart" premijerno u Kruševcu - 20.02.2010.

U Kruševačkom pozorištu sinoć je premijerno izvedena predstava "Mocart" o životu i stvaralaštvu velikog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Predstava je autorski projekat Zorana Lozančića koji potpisuje i tekst i režiju, a realizovana je u koprodukciji sa srednjoškolskim Teatrom otvorenih komunikacija, koji predvodi Bojan Ćetković.

Taj kulturni projekt, namenjen prvenstveno mlađoj publici, finansijski je podržalo Ministarstvo prosvete, a na sceni će se, osim profesionalne glumačke ekipe koju čine Dejan Tončić, Nikola Rakić, Marija Gašić i Nebojša Vranić, naći i desetak kruševačkih srednjoškolaca i osnovaca.

- Predstava ima edukativnu poruku jer će mnoga deca prvi put čuti Mocartovu muziku, prvi put doživeti atmosferu jedne romantične i čarobne epohe - rekao je Lozančić. On je dodao da će u predstavi mnogi mladi ljudi prvi put na sceni videti šta su opera i klasična muzika, a sve to će biti ispraćeno vizuelnim događajem i glumačkom igrom koja će osvojiti njihova srca.

Kostime za predstavu pripremila je Dragana Đurić, izbor muzike napravila je profesorka Suzana Kostić, svetlosne efekte Bojan Ćetković, a Nikola Cvetković, učenik četvrtog razreda OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca, koji igra malog Mocarta, najmlađi je član ansambla.

"Mocart" će gostovati u još deset gradova Srbije, sa zadatkom da inicira i srednjoškolce tih gradova da se uključe u pozorišni život. (Glas Javnosti)

Gimnazijalci idu u Kopenhagen - 19.02.2010.

Četvoro gimnazijalaca sa profesorkom fizike Draganom Milićević će od 15. do 19. marta učestvovati na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promenama za mlade u Danskoj. Novinarima je u Kruševačkoj gimnaziji potvrđeno da će to biti jedina ekipa iz Srbije i južne Evrope, a njihove pripreme traju od prošle jeseni.

Kruševačka gimnazija, kao jedina u Rasinskom okrugu, od 2003. godine ima akreditovan program iz ekologije, a putnici u Kopenhagen su prošlog avgusta u grčkoj Larisi bili učesnici Balkanijade, koja je, takođe, bila posvećena ekološkim problemima. Direktor gimnazije Vukman Korać kazao je da je sada najveći problem finansijska konstrukcija, jer su im sve državne institucije ponudile stručnu, ali ne i novčanu pomoć. (Kurir)

Godišnje nagrade KCK 2010 - 19.02.2010.

Kulturni centar Kruševac je ju če, 18. februara , proslavio Dan ove ustanove. Ove 2010. godine, po drugi put dodeljuje godišnje nagrade: SLOVO LJUBVE i nagradu povodom Dana ove ustanove.

Nagrada SLOVO LJUBVE - Dodeljuje se stvaraocima i organizatorima kulturnog života, umetnicima koji svoj rad posvećuju razvoju i širenju kulture i umetnosti, a koji su duhovno vezani za programske aktivnosti Kulturnog centra Kruševac.
Nagrada povodom 18. FEBRUARA, dana KCK-a - Dodeljuje se zaposlenima u Kulturnom centru Kruševac za rezultate od naročitog značaja za afirmaciju rada i poslovanja Kulturnog centra Kruševac.

Po odluci komisije za dodelu nagrada koja je radila u sastavu: Maja Olić - predsednik, Ljubiša Bata Đidić - član, Slavica Davidović - član, Jelena Protić-Petronijević - član i Ana Jovanović - član, a koju je potvrdio i upravni odbor Kulturnog centra Kruševac, nagrade za 2009. godinu dobili su:
SLOVO LJUBVE
Miomir Miki Stamenković
18 FEBRUAR
Momir Moma Dragićević (KCK)

Nagrade najboljim mladim umetnicima- 16.02.2010.

U organizaciji Ateljea galerije ''Maky'' iz Kruševca, početkom drugog polugođa raspisan je likovno - literalni konkurs na temu Ljubav.

Povodom toga, u petak 12. februara u izložbenoj sali ateljea održana je svečana dodela nagrada za najbolje učesnike ovog konkursa.

Konkurs je obuhvatao 3 kategorije: Likovnu umetnost, prozu i književnost. Pristiglo je dosta radova, a žiri, koji su činili Nebojša Lapčević, Gordana Vlahović, Moma Dragićević, Ljubica Petković, Milena Komatinović, Marija Popović, i Živorad Milenković-Maky su imali veoma težak zadatak da odaberu najbolje.

Odlukom žirija u kategoriji poezije, prvo mesto je pripalo Aleksi Popoviću - Ekonomsko-trgovinska škola iz Kruševca, drugo mesto je pripalo Nataši Stanojević - Medicinska škola, treće mesto je osvojila Tijana Mitić - Medicinske škola. U kategoriji proze prvu nagradu je osvojila Katarina Dačić - Gimnazija, drugo mesto Marija Buntić - Medicinska škola i treće mesto je pripalo je Vanji Krstić - Ekonomsko-trgovinska škola Kruševac. Prvu nagradu za najbolji likovni rad dobila je Dijana Nikolić - Tehnička, drugo mesto je osvojila Nevena Bulica - Tehnička škola i treće mesto Tanja Matić - Gimnazija.

Specijalnu priznanje o ideji u poeziji je pripalo Ognjenu Todoroviću, prošlogodišnjem pobedniku. Za motivisanje učenika Medicinske škole iz Kruševca priznanje je dobila profesorica Gordana Zajić. Pored njih priznanje su dobili i članovi žirija kao i RTV Kruševac.

U nastavku pogledajte video snimak sa uručivanja nagrada najboljim umetnicima.

 (KruNet)

Mesecni program KCK -a za februar - 05.02.2010.

Kulturni centar kruševac je postavio program za februar 2009. Program nije raznovrsan kao prethodna dva meseca, ali su se ipak ljudi iz KCK-a potrudili da februar koliko toliko bude zanimljiv. Za prestojeći vikend, 6. februara je na programu je tehno pary - in memoriam Deja Dalton.

Sledećeg vikenda je na programu pozorišna predstava za decu '' Kad je džungla nek je smuziku ili Tarzan se ženi''. Predstava počinje u 12 sati, ulaz je slobodan, ista predstava će biti održana i 27. februara u 18. sati. 13. februara, u 21. sat na programu je rock koncert grupe Kermit iz Kruševca.

Kulturni centar će takođe obeležiti i Dan zaljubljenih, obeležiće i Dana KCK-a. Period od 22-25. biće posvećen Nemačkim filmovima. 26. februara, biće održan Kabare KCK-a.

Detaljnije o dešavanjima sa satnicom pogledajte OVDE (KruNet)

DUNDO MAROJE na prvom mestu - 04.02.2010.

Kritičari "NOVOSTI" su i u 2009. godini odabrali najvrednija pozorišna ostvarenja. Na prvo mesto su stavili predstavu Kruševačkog pozorišta "DUNDO MAROJE", zatim "PROSLAVU" Ateljea 212, sledi "ODMOR OD POVIJESTI" BITEF teatra, "SVICI" opet prokukcija Atelje 212, dok je na petom mestu predstava "POMORANDZINA KORA" , pozorišta Ujvideki sinkaz iz Novog Sada.(K.P.)

Putevi Kulture 13-14 u Beogradu - 01.02.2010.

U petak, 29.januara održana je promocija dvobroja 13-14, časopisa PUTEVI KULTURE, u Ministarstvu za dijasporu u Beogradu.

Časopis koji izlazi pod pokroviteljstvom Grada Kruševca kao izdavački projekat Kulturnog centra, okupio je ovom prilikom veliki broj saradnika i prijatelja medju kojima su bili i Minja Subota, Miodrag Jakšić, Aleksandar Čotrić, Radmila Mišić, Milutin Djuričković, Jugoslavka Katić,kao i pesnici Vid Vukasović, Milan Padjen, Slobodan Stanišić, etnomuzikolog Marija Šurbanović, slikar Petar Djuza, filosof dr Pavle Bubanja, arheolog Ljubiša Vasiljević, novinar Žića Milenković i drugi ugledni učesnici promocije kao i članovi redakcije: Lidija Užarević, Maja Olić, Nebojša Lapčević, Moma Dragićević, Jelena Protić-Petronijević.(Autor: Ljuba)

Svetosavski dečiji bal - 25.01.2010.

U četvrtak, 28. januara, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, biće održan ''Svetosavski bal'' za decu.

'Svetosavski bal'' će biti održan u Beloj sali KCK-a sa početkom u 19 sati. (KruNet)

Savindan u Kruševcu - 27.01.2010.

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi dan svog utemeljivača i utemeljivača države i školstva - svetog Save. Savindan se obeležava i u svim školama i vrtićima u Kruševcu kao radni, ali nenastavni dan - školska slava.

Učenici, Svetog Savu, o kome mališani obično prve priče čuju u vrtićima i školama, ovaj dan obeležavaju prigodnim priredbama u školama ili crkvi gde se pevaju i recituju pesme posvećene Prvom srpskom arhiepiskopu , svetitelju i prosvetitelju.

Povodom Svetog Save, u sredu, 27.januara u 10:00 sati - Mozaik sala, Upravni odbor Fonda za podsticanje razvoja mladih talenata, na osnovu predloga škola, dodeliće knjige najuspešnijim učenicima Grada Kruševca (ukupno 27-oro: 19 osnovaca i 8 srednjoškolaca). Učenici će dobiti i po primerak postera sa njihovim fotografijama "Oni su najbolji", koji se nalazi na bilbordu u centru grada.

Nakon dodele nagrada "Svetosavskim učenicima", Kancelarija za mlade i Grad Kruševac, povodom međunarodnog Dana volontera, nagradiđe knjigama 10 volontera koji su učestvovali u više akcija, koje je organizovala ova kancelarija.(KruNet)

Slava KCK - Sveti Sava - 27.01.2010.

Kulturni centar Kruševac 27.januara slavi svoju slavu Svetog Savu! Sečenje slavskog kolača je u 12:00 u Klubu KCK, a kolač će preseći Protojerej Otac Dragi Veškovac, starešina Crkve Lazarice. Ovogodišnji kolačar je Ljubodrag Obradović, direktor Kulturnog centra Kruševac, a kolač prima Radoje Savić, glavni i odgovorni urednik KCK. Tom prilikom članovi sekcija KCK izvešće prigodni program *NA SAVINOM PUTU* koji je osmislio i režirao Miodrag Dinulović!(KCK)

Svetosavska izložba - 25.01.2010.

U ponedeljak, 25. januara, u holu Bele sale Kulturnog centra Kruševac, biće održana tradicionalna Svetosaska izložba slika likovnog kluba ''Dimitrije simić''.

Izložba će biti održana u holu KCK-a sa početkom u 20 sati. (KruNet)

Promocija knjige - 21.01.2010.

U četvrtak, 21. januara, biće održana promocija knjige Ljubiše Đidiđa pod nazivom ''Miris proleća 1999.godine ''.

Promocija će biti održana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 19 sati. (KruNet)

Krst po treći put u ruke Filipa - 20.01.2010.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja za bogojavljenski krst je Filip Banović, dvadesetogodišnji student iz Kruševca, kome je ovo treća pobeda na tom takmičenju. Na tradicionalnom takmičenju kod belovodske skele je učestvovalo 55 takmičara, što je i rekordan broj učesnika manifestacije koja je ove godine organizovana po deveti put.

Pobednika je viteškim plaštom, pred nekoliko hiljada posmatrača, ogrnuo gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović koji mu je uručio i simboličan dar, privezak u obliku zlatnog krstića.

Dežurne ekipe hitne pomoći na takmičenju i pored hladnog vremena nisu imale potrebe za intervencijom. Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Kruševac i Opština Trstenik.(KruNet)

Promocija knjige - 19.01.2010.

U utorak, 19. januara, biće održana promocija knjige Slobodanke Vulić pod nazivom ''Moji koreni i legende''.

Promocija će biti održana u klubu Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 20 sati. (KruNet)

Nagrade najmladjima - Zlatna Kaciga 2010 - 19.01.2010.

17.januara, u Kulturnom centru Kruševac podeljene su zaslužene nagrade osvojene na temu *MOBILNI* u okviru 18-te Zlatne Kacige!

Na samom početku najmladje učesnike 18 ZLATNE KACIGE i njihove roditelje pozdravio je Ivan Aksentijević, član gradskog veća Kruševca!

 

Slika: mladi voditelji: Maksim i Mitra

Na konkursu za mlade do 18 godina, nagrade su osvojili:

nagrada za karikaturu: Marko Stamenković, Vranje
nagrada za strip: Aleksandra Kresović, Lajkovac
nagrada za pisanu formu: Nikola Stojanović, Velika Kruševica

A pravo da učestvuju na Master Class radionici su osvojili:

Za karikaturu:

1. Marko Stamenković, Vranje
2. Vukašin Milićević, Beograd
3. Uroš Maksimović, Beograd
4. Dušan Trajković, Vranje
5. Marijus Musta, Pančevo
6. Natalija Radovanović,Varvarin

Za strip:

1. Aleksandra Kresović, Lajkovac
2. Nevena Mitrović, Valjevo
3. Aleksa Vujsić, Beograd
4. Miljan Šćepanović, Lajkovac
5. Sara Vojinović, Sokobanja

Za pisanu formu:

1. Nikola Stojanović, Velika Kruševica
2. Luka Pešić, Kuršumlija
3. Jovana Radović-Cvetić, Trstenik
4. Anđela Igić, Niš
5. Viktorija Mišeljić, Niš

Žiri je radio u sastavu:

1. Momir Dragićević
2. Maja Olić
3. Radoje Savić(KCK)

Izložba likovnog studija KCK-a - 18.01.2010.

U ponedeljak, 18. januara, u Galeriji Kruševačkog pozorišta, biće otvorena izložba radova likovnog studija Kulturnog centra kruševac. Nastavnica likovnog studija je Maja Olić.

Izložba će biti otvorena u 18 časova. (KruNet)

ROK MARATON! - 14.01.2010.

Povodom Srpske nove godine Kulturni centar Kruševac, KPZ Kruševac, Sportski centar Kruševac i Udruženje R'N'R' muzičara Kruševca juče su u Hali sportova organizovali doček Srpske nove 2010. godine. U Hali sportova su posetioce zabavljali sva Kulturno-umetnička društva iz Kruševca.

15 i 16. januara, organizatori građanima Kruševca nudi dva dana Rocka, kada će nastupiti Kruševačke rok grupe. ROK MARATONA će biti održan u Klubu KCK sa početkom u 21:00. Pogledajte detaljno program OVDE. (KruNet)

Programi za Srpsku novu godinu - 12.01.2010.

Povodom Srpske nove godine Kulturni centar Kruševac, KPZ Kruševac, Sportski centar Kruševac i Udruženje R'N'R' muzičara Kruševca organizuju prigodni kulturno umetnički program, pod pokroviteljstvom Grada Kruševca

Program je podeljen u dva dela:
FOLK VEČE - za sam doček Srpske godine će se održati 13.01.2010. godine sa početkom u 21:00, u Hali Sportova i tada će nastupiti gotovo svi KUD-ovi Grada Kruševca.
KRUŠEVAČKI ROK MARATON, koji će se održati 15 i 16 01.2010. godine u Klubu KCK sa početkom u 21:00, kada će nastupiti Kruševačke rok grupe. Pogledajte detaljno program OVDE. (Autor: Ljuba)

Otvorena izložba Mreža i zidovi - 12.01.2010.

Tokom vikenda, a u okviru Božićnog festivala ''Kruška'', u holu Kruševačkog pozorišta je otvorena prodajna izložba rukotvorina. Eksponati - rukotvorine, koji su izloženi, su rezultat zajedničkih radionica kojima su obuhvaćena deca srednjoškolaca, dece sa posebnim potrebama i distrofičara i štićenika VP doma.

Prodajna izložba je deo projekta ''Mreža i zidovi'' koji je rezultat saradnje 6 organizacija: SRING TIME, Udruženje roditelja dece sa posebnim potrebama, Sportsko društvo''Palestra'', Evrokontakta i Kulturnog centra Kruševac.

Projekat ima preventivni, edukativni i inkluzivni karakter. Neki od ciljeva ovog su: Da mladi obuhvaćeni projektom prepoznaju ''mreže'' (zamke) koje ih dovode među zidove, da pokrenu inicijativu za aktivnije uključivanje zvaničnih institucija i cele zajednice u prevenciju problema ali i resocijalizaciju onih koji nisu na vreme prepoznali ''mreže'', da tokom projekta senzibilišu i učesnici ali i zajednica kako bi se različitosti prihvatile i prevazilazile, da se na kraju projekta, od novca prikupljenog od prodaje rukotvorina, izda zbirka istinitih priča nastalih tokom trajanja projekta. Zbirka će nositi naziv ''Mreža i zidovi''.

Organizatori projekta su veoma zahvalni na značajnu podršku lokalne samouprave, a posebno Kruševačkom pozorištu za mogućnost da prodajna izložba bude u holu Kruševačkog pozorišta.

Prodajna izložba rukotvorina traje do 15.januara.

Pogledajte fotografije sa izložbe OVDE (KruNet)

Otvorena Božićna izložba - 11.01.2010.

U Galeriji Kruševačkog pozorišta, 9. januara u 19 časova, otvorena je izložba crteža i pastela učenika "Škole za talente" Atelje galerije - Maky. Slike učenika škole su nastale, sada već prošle 2009. godine. Pored učenika, izložbi su se pridružili i ulepšali svojim slikama i gosti, bivši polaznici ove škole, a sada srednjoškolci i studenti raznih umetničkih škola i fakulteta umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Izložbu su otvorili PR Kruševačkog pozorišta Svetlana Đurđević i prof. Živorad Milanović - Maky.

Svi radovi, koji su izloženi u Galeriji pozorišta, je odobrio tročlani žiri: Akademik prof. Slavoljub Todorović - Zorkin, prof. Budimir Cvetković i prof. Živorad Milanović.

Izložba u Galeriji pozorišta u Kruševcu traje do 14. januara. (KruNet)

Praznik za najmlađe - 09.01.2010.

Od 9. do 15. januara u kruševačkom pozorištu biće održano više pozorišnih predstava za decu u okviru drugog Božićnog festivala pozorišta za decu pod nazivom "Kruška" .

U periodu od 7 dana biće prikazano 8 različitih predstava.

Otvaranje festivala će se održati danas, sa početkom u 18. časova, predstavom kruševačkog pozorišta Lepotica i zver.

Ostale predstave: 10.01.2009. TRI PRASETA (18:00h), 11.01.2009. NA BELU NEDELjU(18:00h), 12.01.2009.MOGLI (18:00h), 13.01.2009.BALKANSKI PUTNIK (12:00 i u 18.00h), 14.01.2009.LjUBAVNE AVANTURE NOVOGODIŠNjEG PUŽA ĐURE (12:00h), 14.01.2009.TAJNA ČAROBNE MUZIKE (18:00h) i 15.1. u 18:00 BOŽIĆNI KONCERT.

Cena karte je 150 dinara. (KruNet)

Dodeljene nagrade kruševačkog pozorišta - 05.01.2010.

Nagrada "Bora Mihailović" kruševačkog pozorišta, za doprinos pozorišnom životu Kruševca i Srbije u 2009. , dodeljuje se ZORANU LOZANČIĆU za potpunu posvećenost rediteljskom angažmanu iskazanom tokom priprema i izvođenja predstava za decu "LEPOTICA I ZVER" i "TRI PRASETA" Kruševačkog pozorišta i celokupan doprinos utemeljivanju i razvoju dramskog stvaralaštva za decu na scenama širom Srbije.
Godišnja nagrada za glumačko ostvarenje u 2009. dodeljuje se Miliji Vukoviću za izuzetno izvodjenje lika Dunda Maroja u istoimenoj predstavi Kruševačkog pozorišta.
Godišnja nagrada za izuzetne radne rezultate u 2009. dodeljuje se Službi garderobe Kruševačkog pozorišta i to: Milosavi Djurdjević, Milanki Matić i Gordani Gajić za izuzetnu posvećenost i profesionalnost u ostvarivanju predstava sa repertoara Kruševačkog pozorišta.

Doček Nove Godine na Trgu - 31.12.2009.

Na Trgu kosovskih junaka program povodom dočeka Nove 2010. godine počinje u 12 sati i to za najmlađe. Ovaj dečiji program, koji organizuje Kulturni centar Kruševac, nosi naziv Zimske toboganske igrarije. Najmlađe će danas od 12 sati, zabavljati Minja Subota, Moma Dragićević, Nikola Jovanović, recitatori, dečija plesna grupa "Frubi dens" i pobednici "Karaoke obračuna" 2009.

Što se dočeka za starije tiče, program počinje u 21 sat a organizacija dočeka je poverena Kulturnom centru i Kulturnoj prosvetnoj zajednici Kruševac. Kruševljane će zabavljati Goca Tržan, kao glavna gošća, koja će pevati od 23:30 h, a sa njenom pesmom će kruševljani ujedno i dočekati 2010. godinu, pre nje će nastupiti KUD 14 oktobar, Udruženje frulaša "Adam Milutnović Šamovac", oko 23 sata bend "Treći svet", a program će se završiti sa grupom "Dogheads".

Detaljnu satnicu dešavanja na Trgu 31. decembra možete preuzeti OVDE (KruNet)

Gde za doček Nove godine? - 29.12.2009.

Kruševac se uveliko priprema za doček Nove 2010. godine. Grad je okićen već nedelju dana, na sve strane su posteri, flaeri, reklame... koje pozivaju na doček Nove 2010. godine.

Cene su različite, kreću se od 10-tak evra pa do preko 50 evre. Ako posmatramo samo restorane cene se kreću od 2000 dinara pa do 5000 dinara, gde je uljučena muzika, hrana i piće. Kafići i diskoteke su nešto jeftiniji, oni idu od 10 pa do 30 evra. Najskuplji doček Nove godine je u Ribarskoj banje gde je cena 6000 dinara.

Što se tiče dočeka Nove godine na Trgu kosovskih junaka, ove godine organizacija dočeka je poverena Kulturnom centru i Kulturnoj prosvetnoj zajednici Kruševac. Program počinje u 21 sat. Kruševljane će zabavljati Goca Tržan, kao glavna gošća, koja će pevati od 23:30 h, a sa njenom pesmom će kruševljani ujedno i dočekati 2010. godinu, pre nje će nastupiti KUD 14 oktobar, Udruženje frulaša "Adam Milutnović Šamovac", oko 23 sata bend "Treći svet", a program će se završiti sa grupom "Dogheads".

Što se tiče dečijeg programa, on će biti organizovan takođe na Trgu Kosovskih junaka i počeće u 12 sati. On nosi naziv Zimske toboganske igrarije. Najmlađe će od 12 sati ,31. decembra, zabavljati Minja Subota, Moma Dragićević, Nikola Jovanović, recitatori, dečija plesna grupa "Frubi dens" i pobednici "Karaoke obračuna" 2009.

Zaboravni Deda Mraz - 28.12.2009.

Pozorišni studio Kulturnog centara Kruševac, u ponedeljak 28. decembra, izvodi predstavu za decu pod nazivom "Zaboravni Deda Mraz".

Tekst i režija Miodrag Danulović.

Predstava će biti održana u Beloj sali KCK sa početkom u 20 sati. (KruNet)

Nostalgija - 28.12.2009.

U ponedeljak, 28. decembra, od 19 sati biće održano veče poezije pod nazivom "Nostalgija".

Gosti večeri: Slobodan Ivanović, Predrag Jašović i Velibor Lazarević.

Veče poezije će biti održano u klubu Kulturnog centra Kruševac. (KruNet)

Ljubiša Đidić dobitnik Vukove nagrade 2009. - 24.12.2009.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije saopštila je dobitnike Vukove nagrade za 2009. godinu.

Među dobitnicima, 46. Vukove nagrade, je književnik Ljubiša Đidić iz Kruševca.

Ostali laureati 46. Vukove nagrade su ansambl "Renesans" (Beograd), glumac Radoš Bajić (Beograd), istoričar Žarko Dimić (Sremski Karlovci), vajar akademik Olga Jevrić (Beograd), književnik Dragan Lakićević (Beograd), naučnik prof. dr Nenad Ljubinković (Beograd) i književnica Ljiljana Habjanović-Đurović (Beograd).

Za opšti doprinos srpskoj kulturi nagrađeni su i Megatrend univerzitetu u Beogradu i Dragačevski sabor trubača u Guči. (KruNet)

40. Drainčevi pesnički susreti 2009. - 17.12.2009.

U četvrtak, 17. decembra, u klubu Kulturnog centra Kruševac, biće održani 40. Drainčevi pesnički susreti 2009. godine.

Biće prisutni pesnici iz Kruševća i Prokuplja.

Pesnici iz Prokuplja: Zoran Cvetković, Dane Stojiljković, Dragan Barjaktarević, Srđan Đivković.
Pesnici iz Kruševca: Ljubodrag Obradović, Branko S. Ristić, Svetlana Đurđević, Nebojša Lapčević i Spasoje Ž. Milovanović. Pogledajte ceo decembarski program OVDE (KruNet)

Šarengradski vrtovi' za 2009. - 17.12.2009.

U organizaciji Ekološkog pokreta Bela breza u OŠ Vladisav Savić Jan u Parunovcu dodeljena su priznanja učesnicima konkursa "Šarengradski vrtovi" za 2009. godinu. Ovaj ekološki pokret već 13 godina organizuje obilazeći naš kraj fotografiše i bira najlepše okućnice, vrtove ...

Ove godine nagrađeni su sledeći:

- Plaketu za najcvetniji balkon Slobodan i Ružica Marić i Milanka Nedeljković iz Kruševca.
- Plakatu za najuređeniju okućnicu dobili su Aleksandra i Miroslav Milanović iz Sezemče, Zoran i Mirjana Trifunović iz Kobilja i Verica i Tomislav Mitrović iz Čitluka.
- Plahatu za najsređeniju školsku sredinu dobila je Osnovna škola "Vladislav Savić Jan" iz Parunovca
- Priznanje "Zlatni vrt" dobio bračni par Zoran i Evica Pantić iz Kruševca.

Putevi kulture 13 - 14 - 14.12.2009.

U subotu Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, publici je predstavljen dvobroj 13-14 časopisa PUTEVI KULTURE. Promociju je osmislila i vodila urednica KCK Jelena Protić-Petronijević zajedno sa koleginicom Lidijom Užarević.

Medju gostima koji su pisali i pojavili se na promociji bili su Miodrag Jakšić, Aleksandar Čotrić, Pavle Bubanja, Ljubiša Vasiljević, Spasoje Ž. Milovanović, Nebojša Debeljaković Bagdalski, Ivan Pudlo, Rade Košanin, Slavica Davidović i drugi...

U časopisu su objavljeni i radovi članova sajta PoezijaSCG : Gordane Knežević, Lepe Simić i Latinke Djordjević! Pogledajte detalje sa promocije i pročitajte uvodnik koji je napisao direktor Kulturnog centra Kruševac Ljubodrag Obradović.(KCK)

Coca-Cola praznični karavan posetio Kruševac - 14 .12.2009.

Coca-Cola praznični karavan krajem prošle nedelje je posetio Kruševca. I pored kiše bilo je okupljeno oko 200 roditelja sa decom.

Deda Mraz je sa svojim pomoćnicima Šuškom, Uškom, Duškom, Miškom i Njuškom mališanima podelio prigodne poklone. Svako dete je dobilo masku, i dve slikovnice. Mali, ali lep poklon Coca Cole.

Nakon podela paketica malisanima na Trgu, Coca Cola karavan je posetio Dom "Jefimija" i malisanima u toj ustanovi uručio poklone.

Coca Cola nastavlja svoj praznički karavan i akcju po Srbiji prilikom kojom će posetiti skoro sve veće gradove po Srbiji i Podgoricu u Crnoj Gori. (KruNet)

Promocija knjige Živeti slobodno - 09 .12.2009.

U organizaciji KUD-a *Vuk Karadžić* iz Trebotina, Žabara i Male Vrbnice, Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševac,10. decembra 2009. godine u 19:00 časova u Kruševačkom pozorištu, održaće se promocija knjige poezije Ljubodraga Obradovića - ŽIVETI SLOBODNO.(KCK)

Kruševac pamti - 07 .12.2009.

U ponedeljak, 7. decembra , u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, biće održana tribina posvećena Stanislavu Petroviću Grofu. Tribina nosi naziv Kruševac pamti.

Tribina počinje u 19 sati.

Pogledajte ceo decembarski program OVDE

18 ZLATNA KACIGA - Nagrade - 06 .12.2009.

05.12.2009. godine na konferenciji za novinare, održanoj u sali 48 skupštine grada Kruševca, saopšteni su javnosti rezultati takmičenja za 18-tu ZLATNU KACIGU. Pre samog čina proglašenja pobednika, članove žirija ZLATNE KACIGE i rukovodstvo Kulturnog centra Kruševac, primio je pomoćnik gradonačelnika grada Kruševca za društvene delatnosti Goran Radomirović. U nastavku pogledajte rezultate takmičenja i atmosveru sa prijema i konferencije za novinare.

ODLUKE ŽIRIJA XVIII KONKURSA MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA I SATIRE
ZLATNA KACIGA - GOLDEN HELMET

TEME

a) *KRIZA* za karikaturu i pisanu formu
b) *MOBILNI* za mlade do 18 godina

KATEGORIJE

a) karikatura
b) Pisana forma (priča, pesma,aforizam)
v) Za mlade do 18 godina: - karikatura, strip i pisana forma

BROJ RADOVA

a) karikatura: 217 autora iz 46 zemalja, poslalo je 562 rada

b) Pisana forma
- priča: 82 autora, 101 rad
- pesma: 83 autora, 131 rad
- aforizam: 96 autora, 1821 aforizam

Ukupno: 478 autora , 46 zemalja, 794 karikatura, priča, pesama i 1821 aforizam

v) Mladi su poslali 323 karikature, 46 stripova, 4 priče, 46 pesama I 20 aforizama
ČLANOVI ŽIRIJA

a) Za karikaturu

1. Goran Ćeličanin, predsednik
2. Muhamed Đerlek, član
3. Saša Dimitrijević, član

b) Za pisanu formu

1. Ljubodrag Stojadinović, predsednik
2. Petar Lazić, član
3. Dragiša Pavlović Rasinski, član

v) Za mlade do 18 godina

1. Momir Dragićević, predsednik
2. Maja Olić, član
3. Radoje Savić, član

NAGRADE ZA KARIKATURU

- Zlatna kaciga: Nikola Maslovara, Srbija
- II nagrada: Valentin Druzhinin, Rusija
- III nagrada: Hule Hanušić, Austrija

Članovi žirija

1. Goran Ćeličanin
2. Saša Dimitrijević
3. Muhamed Đerlek
NAGRADE ZA PISANU FORMU

Zlatna kaciga za priču ,,Krizozublje’’ (šifra:,,Umnjak’’), autor Dragan Bunović, Novi Sad

Zlatna kaciga za pesmu ,,Velikoj stradiji u večitoj krizi’’ (šifra: ,,Sjaše kurta uzjaše murta’’),
autor Dušan Mijajlović Adski, Niš

Zlatna kaciga za aforizam: VLADA JE ZABRANILA SVAKI ŠTRAJK GLAĐU. ALI DOK TRAJE KRIZA, PREMA ŠTRAJKAČIMA NEĆE BITI PREDUZIMANE NIKAKVE MERE. (šifra: ,,Mukov krik’’) autor Savo Martinović, Beograd

Nagrada ,,Rade Brka’’ za priču ,,Kriza’’ (šifra: ,,Keke’’) autor Vlado Volaš, Zemun

Članovi žirija

1. Ljubodrag Stojadinović
2. Petar Lazić
3. Dragiša Pavlović Rasinski
Konkurs za mlade do 18 godina

nagrada za karikaturu: Marko Stamenković, Vranje
nagrada za strip: Aleksandra Kresović, Lajkovac
nagrada za pisanu formu: Nikola Stojanović, Velika Kruševica

Za Master Class radionice
Za karikaturu:

1. Marko Stamenković, Vranje
2. Vukašin Milićević, Beograd
3. Uroš Maksimović, Beograd
4. Dušan Trajković, Vranje
5. Marijus Musta, Pančevo
6. Natalija Radovanović,Varvarin

Za strip:

1. Aleksandra Kresović, Lajkovac
2. Nevena Mitrović, Valjevo
3. Aleksa Vujsić, Beograd
4. Miljan Šćepanović, Lajkovac
5. Sara Vojinović, Sokobanja

Za pisanu formu:

1. Nikola Stojanović, Velika Kruševica
2. Luka Pešić, Kuršumlija
3. Jovana Radović-Cvetić, Trstenik
4. Anđela Igić, Niš
5. Viktorija Mišeljić, Niš

Članovi žirija

1. Momir Dragićević
2. Maja Olić
3. Radoje Savić

Pogledajte više na sajtu KCK-a

Promocija "Panonskog triptiha" - 03 .12.2009.

Narodna biblioteka Kruševac, 3. decembra - Velika sala Narodnog muzeja u 19 sati, organizuje multimedijalno književno-likovno veče posvećeno susretanju i preplitanju kultura. Reč je o predstavljanju knjige eseja Mirjane Marinšek – Nikolić pod naslovom „Panonski triptih“, uz koje će biti prikazani slajdovi – radovi inspirisani delom Petra Dobrovića i video rad o prestonici kulture u 2010. godini – gradu Pečuju. U svojoj knjizi, Mirjana Marinšek – Nikolić ističe vrednosti ovog tihog panonskog grada, satkanih od kreativnosti različitih naroda a oličenih u tri markantne ličnosti iz sveta umetnosti – Petru Dobroviću, Miroslavu Krleži i Viktoru Vazareliju.
Na večeri će govoriti autorka "Triptiha" i prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, koja je i autorka pogovora knjige.(NBK)

Psihologija nasilja - 26 .11.2009.

Kulturni centar Kruševac, Centar za socijalni rad, Edukativni centar i Učenički parlament organizuju tribinu pod nazivom "Psihologija nasilja". Tokom tribine biće prikazan i dikumentarni film "Uticaj medija na ponašanje ljudi".

Učestvuju:
Dobrivoje Mladenović, porodični psihoterapeut, psiholog i
Spasić Milan, oficir odelenja policije Kruševac.

Tribina će biti održana u četvrtak 26. novembra sa početkom u 19 sati u klubu KCK-a.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

Koncert Niškog simfonijskog orkestra - 19.11.2009.

U četvrtak, 19 novembra u Legatu Milića od Mačve biće održan koncert gudačkog kvarteta Niškog simfonijskog orkestara.

Koncert će biti održan u Legatu Milića od Mačve sa početkom u 19 sati.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

Krševački gimnazijalci u Mariboru - 19.11.2009.

Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji koju imaju Gimnazija iz Kruševca i Druga gimnazija iz Maribora četvoro mladih Kruševljana dobilo je priliku da se školuje u glavnom gradu Štajerske. Oni su deo programa razmene u koji je uključeno još 14 mladih iz raznih krajeva Evrope.

- Trenutno smo od Kruševljana u Mariboru Milica Denić, Bojana Jovićević, Božidar Aničić, koji je tamo od ranije, i ja. Tu je i 14 stranaca, s tim što je njih osmoro MM2 odeljenje, nas devetoro MM1. Pored nas iz Srbije, tu su i đaci iz Makedonije, Bosne, Crne Gore i jedan dečko iz Belgije - objašnjava Iva Mladenović.
Tinejdžeri iz Kruševca kažu da su se dobro snašli jer je Maribor slične veličine kao i Kruševac.
- Slovenija je zemlja u kojoj reč „haos“ ne postoji. U početku nam je sve bilo tako novo i čudno, ali sada sa sigurnošću možemo da kažemo da se osećamo predivno. Snašli smo se odlično, u domu smo sa svim strancima koji sa nama pohađaju međunarodnu maturu pri Drugoj gimnaziji u Maribor, tako da smo svi kao jedna porodica - pričaju bivši đaci Gimnazije u Kruševcu.
Uslovi za srednjoškolce, po rečima naših sagovornika, jesu fantastični. Druga gimnazija u Mariboru je jedna od najboljih škola u Evropi po bogatstvu programa koje nudi i po opremi koju poseduje. Svaka učionica ima „touch screen“ tablu, ručak u školi je odličan, a profesori su prijateljski nastrojeni.
- Svi su tu da ti pomognu. Ako si bolestan, ponude se da te vode kod doktora, voze kući ako živiš blizu, ali to ne utiče na odnos znanja koje on ocenjuje kod učenika. IB program, koji pohađam, najprihvaćeniji je program srednjoškolskog školovanja u svetu, tako da ga prihvataju svi najveći univerziteti poput Harvarda, Kembridža ili Oksforda, tako da smo svi ponosni što smo ovde i stremimo ka dobrom uspehu - dodaje Iva Mladenović.(Autor: S. MILENKOVIĆ)

Kruševljani na vrhovima Evrope - 17.11.2009.

U holu Biblioteke postavljena je izložba fotografija Dimitrija Ostojića povodom 60 godina uspešnog rada i postojanja Planinarsko-smučarskog društva „Jastrebac“. Autor izložbe je ovekovečio najlepše trenutke sa osvajačkih pohoda koje su članovi Društva preduzimali tokom poslednjih deset godina. Okom objektiva zabeleženi su veličanstveni prizori sa najviših vrhova regiona i Evrope - od Albanije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, do Italije, Francuske i Švajcarske.
Posetioci Biblioteke ovu jedinstvenu izložbu mogu pogledati još danas 20sati. (NBK)

Retro veče - 13.11.2009.

Večeras, 13. novembra, u klubu Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 21 sat održava se Yu RETRO VEČE. Organizator je Kulturni centar Kruševac.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

 

Novi računari u Biblioteci - 10.11.2009.

Internet čitaonica na Pozajmnom odeljenju za odrasle proširena je sa još 5 radnih stanica za korisnike. Realizaciju ovog projekta sufinansiralo je Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara, nakon učešća Biblioteke na Konkursu Ministarstva objavljenom krajem prošle godine.

U okviru ovog projekta obezbeđena su i dodatna sredstva pa je ukupno nabavljeno osam računara uz prateću opremu i radne kompjuterske stolove i stolice.
Članovima Biblioteke je uz mogućnost korišćenja Interneta obezbeđena i mogućnost skeniranja odabranih sadržaja, štampanja i narezivanja na CD, kao i kratka besplatna obuka za korišćenje određenih programa.(NBK)

Promocija knjige - 09.11.2009.

Večeras, 09. novembra, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac će biti održana promocija knjige "Efekti savremene nastavne tehnologije". Autor knjige je mr. Miroslav Arsić.

Promocija počinje u 19 sati.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

Susret sa pesnikom - 05.11.2009.

U četvrtak 5.novembra u organizaciji Kulturnog centra Kruševac biće održan susret sa penikom Milojem Dončićem.

Susret sa pesnikom biće održan u beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 20 sati.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

Javni čas škole plesa - 04.11.2009.

Danas, 4. novembra sa početkom u 18. časova održava se jesenji Javni čas škole plesa.

Čas škole plesa će biti održan u Beloj sali Kulturnog centa Kruševac sa početkom u 18 sati.

Pogledajte ceo novembarski program (KruNet)

"Lokalna kulturna politika" - 20.10.2009.

U sklopu realizacije projekta "Lokalna kulturna politika", istraživački tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće u dvodnevnoj poseti Kruševcu, počev od danas 21.oktobra.

Tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka će obaviti razgovore i sprovesti određene ankete sa donosiocima odluka, odnosno sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i sa direktorima i upravnicima institucija u oblasti kulture. Plod razgovora i ankete činiće temelj strateškog dokumenta Strategije Grada Kruševca u oblasti kulture.

Nova decenija „Proklete avlije” - 19.10.2009.

Pozorišna predstava „Prokleta avlija”, rađena po tekstu Ive Andrića, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića i izvođenju ansambla Kruševačkog pozorišta, doživela je deset godina života, sa 170 izvođenja. Tim povodom, gledaoci su preksinoć u prepunoj pozorišnoj sali Kruševačkog pozorišta uživali u predstavi koju su odigrali gotovo isti glumci, kao i pre deset godina. Među njima se posebno ističe Nebojša Dugalić, koji briljantno nosi ulogu Karađoza, dokazujući da mu zaista pristaju ocene pozorišnih kritičara da je napravio pravo remek-delo.

Izvođenju „Proklete avlije” povodom godišnjice prisustvovao je i Nebojša Bradić, aktuelni ministar kulture, ali u ulozi reditelja, ne skrivajući svoje zadovoljstvo utiskom koji je ova predstava izazvala kod publike.(R.Stanković)

Srpstvo za uspomenu - 19.10.2009.

Od 19. do 23. oktobra u foajeu Kruševačkog pozorišta biće održana tradicionalna izložba pod nazivom "Srpstvo za uspomenu". Izložba se održava u orgaanizaciji stvaralaštva "Etno mreže". (KruNet)

Koncert - 19.10.2009.

U ponedeljak, 19. oktobra, biće održan koncert Jelene Nedeljković(klavir) i Jelene Marković (klavir). Ove dve mlade umetnice su studenti FMU u Beogradu u klasi profesorke Dubravke Jovičić.

Koncert će biti održan u Mozaik sali Grada Kruševca sa početkom u 20 sati. (KruNet)

Dečiji filmski festival - 19.10.2009.

Juče je u Beogradu počeo dečiji filmski festival koji će trajati do 25. oktobra. Filmovi će paralelno sa Beogradom, biti prikazani i u brojnim gradovima širom Srbije među kojima i u Kruševcu.

Ideja ovog festivala je da se prikažu najkvalitetniji filmovi koji dolaze iz celog sveta za decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i edukacija kroz zabavu putem različitih kreativnih radionica i igraonica.

Ove godine, očekuje nas 14 filmskih premijera, a veliki broj naslova će biti sinhronizovan na srpski.

Konkurs za 18 Zlatnu Kacigu

Konkurs za 18 ZLATNU KACIGU bliži se kraju, rok za slanje radova je 20.11.2009. godine. Nagrade su više nego primamnjive ( 1.000,00 Evra - prva nagrada za karikaturu).

Ovogodišnja tema nosi naziv "Kriza" , a u obzir dolaze samo neobjavljivani radovi na ovu temu.

Konkurs na ovu temu se odnosi na dve kategorije i to:

1. KARIKATURA
2. PISANA FORMA
- Kratka priča
- Pesma
- Aforizam

Pisane radove slati isključivo pod šifrom!
Objavljivanje odluka žirija - 01.12.2009. godine.
Dodela nagrada obaviće se na završnoj večeri Festivala 01.04.2010. Službeni jezici festivala su srpski i engleski.

Radove možete slati na adresu: Kulturni centar Kruševac
Topličina br. 2; 37000 Kruševac, Srbija
tel: +381 (0)37 / 423 025, 421 877
e-mail: goldenhelmet@kck.org.rs (opširnije na KCK)

Promocija knjige - 16.10.2009.

Danas, 16.oktobra, u galeriji Milića od Mačve će biti održana promocija knjige Miomira Harija Ristovića.

Promocija knjige će se održati u galeriji Milića od Mačve sa početkom u 19 sati.

Pogledajte ceo oktobarski program (KruNet)

Svečana akademija - 65 godina slobode - 13.10.2009.

Danas, u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac u organizacija KCK i Foruma žena SPS-a, održaće se svečana akademija povodom obeležavanja 14. oktobra, 65 godina od oslobodjenja Kruševca u II svetskom ratu.

Svečana akademija počinje u 18 sati u Beloj sali KCK-a. (KruNet)

Avione baci nam bonbone - 10.10.2009.

U subotu, 10. oktobra sa početkom u 11 časova na Aerodromu će biti održan performans za decu i odrasle pod nazivom Avione baci nam bonbone.

Pogledajte ceo oktobarski program (KruNet)

Književno veče - 09.10.2009.

U petak, 09. oktobar, biće održano književno veče pod nazivom "Meditativna proza Ive Andrića " .

Učestvuju: Snežana Milojević, Dragan Barjaktarevič kao i profesori i đaci kruševačke Gimnazije.

Knjževno veče će biti održano u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac sa početkom u 20 sati.

Pogledajte ceo oktobarski program (KruNet)

"Albert i Mileva Ajnštajn u prostoru i vremenu" - 08.10.2009.

Danas, 8. oktobra u 18. sati , u Velikoj sali Muzeja u Kruševcu , biće otvorena izložba "Albert i Mileva Ajnštajn u prostoru i vremenu".

Na četrdesetak postera, kroz tekst i sliku biće prikazani pojedini detalji iz zajedničkog života Mileve i Alberta Ajnštajna, njihova pisma, naučni radovi, kao i najvažniji zakoni iz fizike.(KruNet)

"Kad je džungla nek je sa muzikom" - 08.10.2009.

Danas, 08 oktobra u Beloj sali KCK biće održana repriza predstave za decu "Kad je džungla nek je sa muzikom ili Tarzan se ženi" u izvođenju članova Pozorišnog studija "Bate Miladinović" Kulturnog centra Kruševac.

Predstava je po tekstu Peđe Trajkovića - Adaptacija i režija Miodrag Danilović.

Predstava se održava u Beloj sali KCK-a sa početkom u 19 časova.

Na premijeri ove predstave, koja je održana 30. septembra sala je bila prepuna, publika je uživala, a mladi glumci su bili izvaredni, tako da je aplauz koji je često pratio razigranost glumačke ekipe. Od premijere, 30. septembra, ovo je treća repriza ove predstave. (KruNet)

Umivaju blago - 06.10.2009.

Ministarsvo kulture Srbije donelo je odluku o sufinansiranju četiri projekta Narodnog muzeja Kruševac - obavestio je medije prvi čovek ove kuće mr Ljubiša Vasiljević.

- Arheološka i etnološka istraživanja Mojsinjsko-poslonskog kompleksa u ovoj godini Ministarstvo će pomoći sa 577.500 dinara. Arheolozi, predvođeni Dušanom Raškovićem, radiće na tri značajna lokaliteta - na Gradištu u Praskovču, crkvi Svetog Save u Braljini, i preistorijskom, Ukosa kod Grada Stalaća. Na čelu ekipe etnologa, koji će se posvetiti narodnim običajima, kulturi i istraživanju kulta svetih voda ovoga kraja, nalaziće se Živka Romelić. Za stručnu publikaciju „Kruševački zbornik“ broj 14. Ministarstvo je namenilo 200.000 dinara, za konzervaciju i restauraciju etnografskih predmeta, tačnije, svilenog pojasa bajader, sastavnog dela srpske ženske građanske nošnje, izdvojeno je 40.000 dinara.

- Kao jedan od značajanijih poslova kruševačkog Narodnog muzeja, a koji će resorno ministarstvo podupreti sa 300.000 dinara, direktor mr Ljubiša Vasiljević je istakao Prepoznavanje 2 (nastavak Prepoznavanja 1). Uz kruševački muzej, kao nosioca, organizacija ovog projekta će povezati i Narodni muzej u Kraljevu, čačansku Umetničku galeriju „Nadežda Petrović“ i Galeriju savremene umetnosti iz Niša. Cilj projekta, kao što i njegovo ime „Ksenofobija, ksenofilija“ kazuje, jeste decentralizacija Srbije na kulturnom i umetničkom planu - kazao je direktor NMK.(Z. A.)

Kulturni program gostiju iz Nove Gorice - 03.10.2009.

U subotu, u 15:30 sati u Kruševačkom pozorištu, u okviru posete slovenačke delegacije Kruševcu, biće održan koncert KUD "Karla Štrklja" i benda "Kalamari" iz Nove Gorice. Za 19:00 sati zakazan je koncert džez orkestra "Big bend nova", takođe iz Nove Gorice.

Gianni Rijavec i „Beli Golub“ u Kruševcu - 01.10.2009.

Muzičar iz Slovenije i osnivač međunarodne fondacije „Beli golub“ održaće koncert sa prezentacijom fondacije u kruševačkom pozorištu.

On je jedan od najpoznatijih muzičara iz Slovenije, muzikom se bavi od 1985 i to najpre sa grupom Big Ben sa kojima izdaje 12 CD-a, a danas samostalno.Kao samostalni muzičar je izdao 4 CD-a. Njegova ogranizacija, koju je osnovao 1999. godine, promoviše ideju mira, a jedan od primarnih aduta joj je upravo muzika.

On će nastupiti u kruševačkom pozorištu u petak 2. oktobra u 19 sati, a uz video prezentaciju će predstaviti međunarodne fondacije „Beli golub“ .

"Kad je džungla nek je sa muzikom" - 30.09.2009.

Danas, poslednjeg dana meseca septembra, u Beloj sali KCK održava se premijera predstave za decu "Kad je džungla nek je sa muzikom ili Tarzan se ženi" u izvođenju članova Pozorišnog studija Kulturnog centra Kruševac.

Predstava je po tekstu Peđe Trajkovića - Adaptacija i režija Miodrag Danilović.

Predstava se održava u Beloj sali KCK-a sa početkom u 18 časova. (KruNet)

Slovenački hor "Akapela" u Kruševcu - 25.09.2009.

Sutra, 26.septembra, povodom posete delegacije Opštine Žalec (Slovenija) Udruženju Slovenaca Rasinskog okruga u 14:00 sati slovenački gradski hor "Akapela" održaće koncert u Galeriji Milića od Mačve. (KruNet)

Hip Hop veče - 25.09.2009.

Večeras, 25. septembra, u okviru večeri Hip - Hopa biće održan koncert grupe Sping Time. Koncert počinje u 21 sat.

Organizator Hip Hop večeri je Kulturni centar Kruševac.

Pogledajte ceo septembarski program (KruNet)

Župska berba od 24. do 27. septembra - 24.09.2009.

yupska berba 2008.Privredno-turistička manifestacija Župska berba u Aleksandrovcu biće održana od 24. do 27. septembra.

Prema ranijim najavama predsednika opštine Jugoslava Stajkovaca , tema ovogodišnje, 46. manifestacije je "Ljubav i vino nisu u krizi".Program manifestacije sadržaće iznenađenja za posetioce ali i tradicionalne sadržaje poput čuvene fontane vina, vinske ulice i župske svadbe. Za organizaciju Župske berbe, istakao je, potrebno je oko deset miliona dinara. SO Aleksandrovac i Turistička organizacija tog grada, koje organizuju Župsku berbu, očekuju oko 500.000 posetilaca na toj manifestaciji.
Slika: Fontana vina u Aleksandrovcu (KruNet)

Javni čas za govor i glumu - 22.09.2009.

U utorak, 22. septembra, sa početkom u 20 sati biće održan Javni čas umetničkog studija za govor i glumu. Javni čas će biti održan u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, a organizator je KCK.

Pogledajte ceo septembarski program (KruNet)

Upis u škole, umet. radionice i studije - 22.09.2009.

Kulturni centar Kruševac, do 30. septembra, vrši upis za mališane u škole umetničke radionice i studije. Svi mališani od 3 - do 18 godina mogu da se prijave na nekoliko smerova koje nudi Kulturni centar u Kruševcu i to:

- Radionica za kreativno pisanje
- Likovni studio
- Radionica za ritmiku i narodne igre
- Studio za govor i glumu
- Radionica za kratkometražni film
- Škola baleta
- Škola plesa.

Upis i prijavljivanje traje do 30. septembra u prostorijama Kulturnog centra soba broj 5 ili na telefon 037/423 025.

Opširnije o svemu OVDE!

(KruNet)

"Juhorsko oko" i Žurka u KCK-u - 19.09.2009.

U subotu, 19. septembra u 20 sati, biće održani pesnički susreti pod nazivom "Juhorsko oko".

Pesnički susreti će biti održani u Beloj sali KCK-a.

Takodje danas, 19. septemba od 21 sat biće održana "Oproštajna žurka kruševačkih bendova".

Nastupiće: Headache, Natespeech i Kermit

Žurka počinje u 21 sat u klubu KCK-a.

Pogledajte ceo septembarski program (KruNet)

Slikajmo za KCK - 19.09.2009.

U Dečijem centru u Pionirskom parku protekla dva dana je održana likovna kolonija pod nazivom "Slikamo za Kulturni centar Kruševac". Učestvovalo je deset umetnika iz Kruševca koji su svoja dela ostavili Kulturnom centru.

Zlatna Kaciga u Bugarskoj - 15.09.2009.

Proteklog vikenda, 12. septembra, u teatru "Ivan Dimov" u Haskovu (Bugarska), povodom dana opštine Haskovo, a u okviru nacionalnog humorističkog konkursa "HASKOVSKI KAUN 2009"organizovana je i izložba karikatura sa temom "SRBIJA" sa 17 medjunarodnog festivala humora i satire "ZLATNA KACIGA" koji organizuje Kulturni centar Kruševac pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

Otvaranju izložbe su ispred grada Kruševca i Kulturnog centra Kruševac prisustvovali: Ljubodrag Obradović - direktor, Radoje Savić - glavni urednik i urednik festivala *ZLATNA KACIGA* i Marija Stojadinović - urednik, a izložbu su otvorili: Tatjana Dimitrova - pomoćnik gradonačelnika Haskova za kulturu i Radoje Savić.(KCK)

"Mali format "u Legatu Milića od Mačve - 06.09.2009.

U Legatu Milića od Mačve u toku je izložba slika koja traje do 15. septembra 2009. godine. Izložba nosi naziv "Mali format" , a organizuje je ULUPUDS iz Beograda. Na izložbi je izloženo čak 47 slika malog formata. Posetioci izložbe će moći da glasaju za sliku koja im se najviše dopada.

Pogledajte ceo septembarski program (KruNet)

Back to school, back to KCK - 05.09.2009.

U subotu, 5. septembra, biće održana tehno žurka pod nazivom Back to school, back to KCK.

DJ: Stefan, Kong i Kodos.

Žurka počinje u 21 sat u klubu KCK-a.

Pogledajte ceo septembarski program (KruNet)

Karaoke okršaj 2009. - 02.09.2009.

Nema lepšeg načina da se završi ovogodišnje "Leto kulture 2009." nego sa decom i sa njihovom pesmom. U Pionirskom parku u predivnom ambijentu, pred oko 700 ljudi, u ponedeljak 31. avgusta je održano finale "Karaoke okršaja" za decu.

Prvo mesto ovogodišnjeg "Karaoke okršaja" je pripalo 11-godišnjoj Nataliji Balević učenici Osnovne škole "Jovan Popović". Ona je bila najbolja i po oceni strušnog i dečijeg žirija. Njoj je pripao ček od 200 evra poklon Alfa banke, dobila je školski pribor koji je poklonio Fakutet FIM iz Kruševca i Skyvision Joybox za decu.
Slika: Minja Subota

Drugo mesto je pripalo Sari Krasić koja je dobila ček od 180 evra i školski pribor. Treće mesto je pripalo Sonji Filipović koja je takođe dobila školski pribor i ček od 100 evra

Specijalna nagrada Najboljeg-najmlađeg takmičara je po oceni žirija pripalo je petogodišnjem Iliji Petroviću za pesmu Deca su ukras sveta. Ilija je dobio kao poklon školski pribor i dve povratne karte do Beograda, poklon Jugoprevoza Kruševac. Ilija iako najmlađi on je veoma talentovan pevač, a već pola godine ide na časove klavira.


Slika: Najbolji-najmlađi pevač

Nagradu za najbolji scenski nastup pripalo je joč jednoj devojčici Dostani Nikolić.

Kao specijalni gosti finala bili su Minja Subota sa pesnikom Rusomirom Arsićem i glumcem Draganom Tričkovićem što je mališane veoma obradovalo i dodatno ulepšalo veče u Pionirskom parku.

Organizator dečjeg programa u Kulturnom centru Moma Dragićević je veoma zadovoljan organizacijom i nastupima mališana, kojih je bilo oko 70 u dve polufinalne večeri, a u samom finalu osamnaest.

Strušni žiri su činili: pevačica Vilija, rok kritičar Ivan St. Rizinger i Radivoje Simić, operski pevač i urednik muzičkog programa Kulturno prosvetne zajednice.

Na kraju večeri svi su se počastili ukusnom tortom, poklonom poslastičarnice Gage. (KruNet)

Karaoke okršaj - Finale - 31.08.2009.

Danas, 31. avgusta u 19 sati u organizaciji KCK-a na programu je finale takmičenja dece u pevanju pod nazivom "Karaoke okršaj". Pobednici polufinala koja su održana 21. jula i 23. avgusta imaju pravo na učeće u finalu.

Današnjim najboljim pevačima će biti uručene i veoma zanimljive i vredne nagrade. Kao specijalni gosti finala će biti Minja Subota sa pesnikom Rusomirom Arsićem i glumcem Draganom Tričkovićem.Pogledajte pobednike I polufinala "Karaoke okršaja" (KruNet).

Mamma Mia. - 30.08.2009.

Danas, 30. avgusta u okviru Leta kulture 2009. u dvorištu KPZ-a biće održana predstava pod nazivom Mamma Mia. Predstavu povodom 15 godina postojanja izvodi škola stranih jezika BBC-a.

Koreografija: Mila Lukić

Predstavu pripremila: Miroslava Maca Stojanović.

Predstava se održava u dvorištu KPZ-a sa početkom u 21 sat.

Organizator KPZ.

Pogledajte program "Leta kulture 09" OVDE!

Leto kulture 2009. - 28.08.2009.

Danas, 28. avgusta u okviru Leta kulture 2009. u Pionirskom parku u Kruševcu na programu je Pesničko veče (Gordana Knežević i Miodrag Jakčić).

Pesničko veče jpočinje u 20 sati, a organizator je KCK.

Pogledajte program "Leta kulture 09" OVDE!

Hepi Hil festival - 26.08.2009.

Prošlog petka (21.09) ponovo se “tresao” Jastrebac. Edukativni centar Kruševac i Turistička organizacija, uz podršku grada Kruševca je organizovao, treći po redu, festival elektronske muzike - Happy Hill, uz učešće oko 4000 mladih kruševljana, njihovih gostiju iz Srbije i inostranstva..

Prvi Happy Hill (2007) je nastao kao rezultat ideje koju su osmislili učesnici internacionalnog omladinskog volonterskog kampa, na kome je učestvovalo 30-oro mladih iz Srbije i inostranstva..Festival je tada realizovan kao završna manifestacija volonterskog omladinskog kampa

Tema ovogodišnjeg festivala je bila promocija Evropskog volonterskog servisa (EVS), u okviru programa „Mladi u akciji“ Evropske komisije. EVS program daje mladima mogućnost da, kao volonteri, žive i rade u drugim zemljama tokom najviše 12 meseci.

 

 

 

 

U organizaciji festivala su, osim članova i volontera Edukativnog centra, učestvovali i volonteri iz različitih evropskih zemalja koji u okviru Evropskog volonterskog servisa, borave u Srbiji. Cilj nam je da, uz promociju našeg grada, promovišemo evropske vrednosti, volonterizam i aktivno učešće mladih u društvenom životu. Želja da spojimo potencijal i pozitivnu energiju koju nam donose strani volonteri i entuzijazam i kreativnost mladih kruševljana, podstakla nas je da ovaj festival učinimo tradicionalnim.(EC)

Nacionalistička geografija - 25.08.2009.

U okviru "Leta kulture 2009." u utorak je u klubu KCK-a na programu promocija knjige Dragutina Karla Minića "Nacionalistička geografija ".

O knjizi govore: Ljubodrag Stojadinović i Špiro Radulović.

Promocija knjige počinje u 20 sati u klubu KCK-a.

Pogledaj ceo avgustovski program "Leta kulture 09" OVDE!

Evo šipak Babarogi - 24.08.2009.

U ponedeljak, 24. avgusta, u okviru "Leta kulture 2009." u dečijem centru Pionirski park održava se veče za decu pod nazivom Evo šipak Babarogi.

Predstava počinje u 19 sati, a organizator je KCK .

Pogledaj ceo avgustovski program "Leta kulture 09" OVDE!

Jastrebac 09.- 23.08.2009.

U nedelju, 23. avgusta u okviru "leta kulture 2009." na planini Jastrebac se održava turističko-zabavna manifestacija Jastrebac 09. Organizatori ove manifestacije su: Turistička organizacija Kruševac, KPZ, KCK i Srbija šume.

Manifestacija počinje u 9 sati a završava se u 17 časova.

Pogledaj ceo avgustovski program "Leta kulture 09" OVDE!

Karaoke okršaj - II polufinale - 21.08.2009.

U petak, 21. avgusta u 19 sati u organizaciji KCK-a na programu je II polufinalno takmičenje u dečijem pevanju pod nazivom "Karaoke okršaj". Prvo polufinale je održano 23. jula i tada je pobedilo 11. dece koji su ušli u finale takmičenja.

Deca koja su pobedila 23 jula nemaju pravo učešća na večerašnjem takmičenju , već će sa pobednicima večerašnjeg polufinala učestvovati u finalu "Karaoke okršaja" koji će biti održano 31. avgusta. Najboljima u finalu će biti uručene i veoma zanimljive i vredne nagrade. Kao specijalni gosti finala će biti Minja Subota sa pesnikom Rusomirom Arsićem i glumcem Draganom Tričkovićem. Pogledajte pobednike I polufinala "Karaoke okršaja" (KruNet).

Nagrada za Miliju Vukovića - 21.08.2009.

Prvi ambijentalni festival Tvrđava teatar u Smederevu završen je juče 20. avgusta. Kruševačko pozorište je nastupilo sa predstavom Dunda Maroja u režiji Kokana Mladenovića.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je glumac i prvak kruševačkog pozorišta Milija Vuković, za ulogu Dunda Maroja u istoimenoj predstavi.

Nagradu za najbolju predstavu dobila "Odiseja", pozorišta "Titanik" iz Nemačke. Reditelj Andraš Urban dobio nagradu za najbolju režiju za predstavu "Bura" Vilijema Šekspira u produkciji niškog Narodnog pozorišta.Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Marija Medenica za ulogu Tamare u predstavi "Godo na usijanom limenom krovu" Branka Dimitrijevića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.(KruNet)

Happy hill festival - 20.08.2009.

Edukativni centar i Turistička organizacija uz podršku grada u petak, 21.08. organizuju Happy hill festival, festival elektronske muzike koji se treću godinu za redom održava na Jastrebcu. Festival će početi u 21 čas , a ulaz je kao i prethodna dva puta slobodan za sve posetioce.

Na festivalu će nastupiti:

NIKOLA PAUNOVIĆ
MISS NATALY
MILOS ZUPAC
IGOR ANTIĆ
DJ KANG
RICHY

Jugoprevoz će sutra uvesti vanredne polaske ka Jastrebcu, a o tačnim terminima polazaka možete se obavestiti pozivom na telefon Jugoprevoza 425-805. (KruNet)

Leto kulture - 20.08.2009.

Danas, 20. avgusta u okviru leta kulture 2009. na programu je književno veče Saše Stojanovića. U okviru književne večeri biće predstavljen časopis pod nazivom " THINK - TANK" i roman "War".

Književno veče se održava u dvorištu KPZ -a sa početkom u 20:30 sati.

Organizator je Narodna biblioteka Kruševac.

Pogledaj ceo avgustovski program "Leta kulture 09" OVDE!


Dani preobraženja u Komorenu 2009.- 19.08.2009.

Danas, 19. avgusta u organizaciji KUD Gerasim Vujić iz Konjuha, MZ Konjuh i KPZ Kruševac održava se kulturna manifestacija pod nazivom "Dani preobraženja u Komorenu 2009.".

U okviru manifestacije biće prieđen bogat kulturno umetnički program, biće održana izložba slika i suvenira.

Manifestacija se održava od 10 do 14 sati. (KruNet)

Happy hill festival - 16.08.2009.

Edukativni centar i Turisticka organizacija uz podrsku grada i ove godine organizuju Happy hill festival, festival elektronske muzike koji se trecu godinu za redom odrzava u nasem gradu, tacnije na planini Jastrebac. Festival ce biti odrzan u petak, 21.08.2009. sa pocetkom u 21 cas.

Nastupaci na festivalu su:
NIKOLA PAUNOVIC
MISS NATALY
MILOS ZUPAC
IGOR ANTIC
DJ KANG
RICHY
Ulaz na festival je kao i ranijih godina slobodan.

Jugoprevoz ce uvesti vanredne polaske ka Jastrepcu tog dana, a o tacnim terminima polazaka cete biti naknadno obavesteni.

Leto kulture - Avgust

U okviru "Leta kulture 09" , kruševačka publika će u avgustu moći da vidi veoma zanimljiv program. Organizatori "Leta kulture 09" su Kulturni centar i Kulturno - prosvetna zajednica.

Izdvajamo:

ŠKOLIMPIJADA - Igre bez granica

15. avgusta je u organizaciji KCK-a na programu su Igre bez granica. Ova dečija manifestacija se održava u parku na Bagdali, a čestvuju deca iz 17 kruševačkih škola. Igre bez granica se sastoje iz 5 sportskih i 5 misaonih igara . Pozvivao sve zainteresovane da dođu i navijaju!

Početak je u 12 sati.

Karaoke okršaj - II polufinale

21. avgusta u 19 sati u organizaciji KCK-a na programu je II polufinalno takmičenje u pevanju pod nazivom "Karaoke okršaj". Prvo polufinale je održano 23.jula i tada je pobedilo 11. dece koji su ušli u finale takmičenja. Finale "Karaoke okršaja" će biti održano 31. avgusta, kada će biti uručene i veoma zanimljive i vredne nagrade.

Pogledajte pobednike I polufinala "Karaoke okršaja" (KruNet).

Leto kulture - 30.07.2009.

Danas, 30. jula u okviru leta kulture 2009. na programu je lutkarsko - baletska predstava za decu i odrasle "Kralj majmuna". Predstavu izvodi pozorišna trupa "Ars Longa".

Predstava se održava u dvorištu KPZ -a sa početkom u 20:30 sati.

Organizator je KPZ Kruševac.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Leto kulture - 29.07.2009.

Danas, 29. jula u okviru leta kulture 2009. na programu je predstava u izvođenju KUD-a "Vuk Karadžić" pod nazivom "U mreži" Reja Kunija. KUD "Vuk Karadžić" obuhvata tri naselja kruševačke opštine Žabare, Trebotin i M. Vrbnicu.

Reditelj: Dejan Šljivić.

Predstava se održava u dvorištu KPZ sa početkom u 20:30 sati.

Organizator je KPZ Kruševac.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Leto kulture- 27.07.2009.

U ponedeljak, 27. jula u 21:00 sati, na Trgu mladih, održava se koncert beogradske grupe "Ajc Nigrutin ", nakon ovog koncerta nastupiti će kruševačke rock grupe.

Organizator događaja je KCK

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE

Leto kulture- 25.07.2009.

U subotu , 25. jula u 20:30 sati, u dvorištu KPZ - a, obeležava se pesnička slava "DAN TROJERUČICE".

Organizator događaja je KPZ.

Istog dana,25.jula, u Pionirskom parku se održavaju "IGRE BEZ GRANICA".

Početak ovog zanimljivog takmičenja je 21:00 sat

Organizator događaja je KCK.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Karaoke okršaj - 23.07.2009.

U organizaciji KCK, a u okviru "Leta kulture 2009.", danas, 23. jula sa početkom u 19:30 biće održano prvo polufinalno takmičenje u pevanju, pod nazivom "Karaoke okršaj". Pravo na učeće imaju deca uzrasta od 4 do 14 godina.

Drugo polufinale će biti održano polovinom avgusta, a finale "Karaoke okršaja" 31. avgusta, kada će biti uručena i nagrada pobedniku takmičenja. (KruNet)

Leto kulture- 20.07.2009.

U ponedeljak, 20. jula u 18 sati, u dečijem centru Pionirski park, održava se plesno takmičenje pod nazivom "Plesom do snova ".

Ovo takmičenje je trebalo da se održi u petak, ali zbog dana žalosti je odloženo za danas, 20. jula.

Nakon toga, u 19 časova u klubu KCK-a se održava Hip-hop (muzičko-kreativna radionica)

Organizator oba događaja je KCK.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Kamena ruža mitropolitu - 20.07.2009.

Nagrada „Belovodska rozeta“ uručena je u subotu veče ovogodišnjem laureatu mitropolitu Amfilohiju (Radoviću). Na svečanosti 34. „Belovodske rozete“ u Beloj Vodi „rozetu“ je mitropolitu uručio gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović, a u čast ovogodišnjeg dobitnika besedio je protojerej Ljubivoje Radović.
Za ljude iz ovoga kraja od dragocenog je značaja spajanje moštiju cara Lazara i kneginje Jelene Balšić, oca i kćeri, posle 563 godine, na Vidovdan 2006. godine, kojom je mitropolit obnovio svetu vezu između Kruševca i Zete.

Zahvaljujući „za nezasluženu nagradu“, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je, burno pozdravljen, besedio o simbolici i vezi između kamena i kosti:
- Zaista, od svega postojećeg dvije stvari su najzagonetnije i najtvrđe. Kamen i kost ljudska. U kamenim iskonskim naslagama i slojevima čuva se i skriva životopis ovoga svijeta, u kojem mi živimo. Kost je, po pjesniku, s druge strane naš Bog. U njoj je zapisana osnova i tvrđa našeg bića... Na Hristu, kao kamenu, gradi se građevina ovoga svijeta, i, vjerom u njega kao sina Božijeg, građevina ljudske istorije... U ovoj istini se otkriva najdublja skrivena tajna kamena, svakog kamena, pa i belovodskog peščara. Klešući ga kroz vijekove i oblikujući, klesari su otkrivali njegovu dušu. Kamen je u njihovim rukama postajao cvijet. Klešući ga, objavljivali su skrivenu tajnu kamena... Belovodska rozeta svojim krugom javlja puninu bitija, a svojim unutarnjim tkanjem i radost sveukupnog života.(Autor: Z. Avramović)

Tragovi predaka (Leto kulture 09) - 16.07.2009.

U četvrtak, 16. jula u 21 sat, u Beloj sali KCK-a biće održano svečano predstavljanje knjige "Tragovi predaka "autora Milovana Erca.

O knjizi će govoriti Dragiša Milošević, Milomir Stević i autor.

Organizator je KCK.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Karaoke okršaj - 15.07.2009.

U organizaciji KCK,a u okviru "Leta kulture 2009.", 23. jula biće održano dečije takmičenje u pevanju, pod nazivom "Karaoke okršaj". Službi KCK-a mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina. Nakon prijavljivanja, potrebno je da dete odaberu jednu od 10 ponuđenih pesama za izvođenje i ujedno proba da je otpeva.

Prvo polufinalno takmičenje u pevanju će biti održano u sredu, 23. jula. Nakon toga, žiri će izabrati ko će ići dalje, u narednu rundu takmičenja. Drugo polufinale će biti održano polovinom avgusta, a finale "Karaoke okršaja" krajem avgusta, kada će biti uručena i nagrada pobedniku takmičenja.

Svi koji su zainteresovani mogu da se prijave na telefon: 037/443-202 .(KruNet)

Leto kulture - Ritmika i folklor - 13.07.2009.

U ponedeljak, 13. jula, sa početkom u 21:00 sat u u Pionirskom parku biće održana

Kreativna radionica - Ritmika i folklor

Organizator koncerta je KCK.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Leto kulture - Umetničko veče - 09.07.2009.

U četvrtak 09. jula sa početkom u 20:30 sati u dvorištu Kulturno prosvetne zajednice će biti održano

Umetničko veče - Snežane Čkojić

Organizator koncerta je KPZ.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Leto kulture - Jazz koncert- 08.07.2009.

U sredu 08. jula sa početkom u 21 sat kruševačka publika će moći da uživa u jazz muzici. Koncert će biti održan dvorištu Kulturno - prosvetne zajednice, a nastupiće Lazy Cat i Jazz Quntet.

Organizator koncerta je KPZ.

Pogledaj ceo julski program "Leta kulture 09" OVDE!

Susret srpskih intelektualaca - 06.07.2009.

U Kruševcu je, od trećeg do petog jula, održano 21. zasedanje Kruševačke filozofsko-književne škole na temu „Književnost u srpskoj filozofiji - Filozofija u srpskoj književnosti“. Školu je, u ime domaćina, pozdravio Dragan Azdejković, gradonačelnik Kruševca.

Svetozar Stojanović, jedan od osnivača i višegodišnji predsednik Saveta Filozofske književne škole, rekao je da ova škola predstavlja susret najistaknutijih srpskih intelektualaca, različitih profila, profesija i generacija i da je do sada razmatrala najznačajnija pitanja i probleme iz istorije i društvenog razvoja srpskog naroda i Srbije uopšte.

- Srbi su se u svojoj dosadašnjoj istoriji ponašali kao velikomali narod, zbog čega su trpeli katastrofalne posledice takvog ponašanja. U brojnim egzistencijalnim dilemama između principijelizma i pragmatizma češće su se opredeljivali za prvi princip. Bili smo prinuđeni da se selimo na sever, zapad i istok, a kultura i tradicija su ostajali na jugu. O stradanjima našeg naroda velike romane napisali su brojni pisci, a u prvom redu Dobrica Ćosić, Ivo Andrić i Miloš Crnjanski. Posebno su tragična bila iskustva iz 20. veka, o čemu bi srpski pisci i drugi ntelektualci trebalo da daju kritički osvrt - naveo je Stojanović.

Zasedanje je završeno debatom o nacionalnom i univerzalnom u srpskoj književnosti i filozofiji na kojoj je promovisan Zbornik radova sa prošlogodišnjeg zasedanja.(Autor: Ž. Milenković)

Leto kulture u Kruševcu - 03.07.2009.

U okviru "Leta kulture 09" koji se održava u julu i avgustu u Kruševcu, kruševačka publika će moći da vidi veoma zanimljiv i raznovrstan program. Program "Leta kulture 09" sadržati preko 30 projekcija, promocija, pozorišnih predstava, književnih vešeri... Organizatori "Leta kulture 09" su Kulturni centar i Kulturno - prosvetna zajednica.

Petak 03. jul

- Od 1. do sutra 4. jula od 20:30 sati se u dvorištu Kulturno prosvetne zajednice održava 10. smotra arheološkog filma.

Organizatori su: Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Kruševcu. Biće prikazano ukupno osam filmova autora iz Nemačke, Belgije, Italije, Francuske i Srbije koji su nastali u periodu od 2007. i 2008. godine.

- 03.jula sa početkom u 21:00 održava se promocija dve knjige autorke Jasmine Ane

Poslednja laž

Srbi kao ljubavnici

Promocija se održava u Klubu Kulturnog centara.

Subota 04. jul

- 04. jula sa početkom u 20: 30 sati u kruševačkom pozorištu se održava predstavljanje KUD Kočani iz Kočana - Makedonija.

Organizatori su KPZ i KCK.

Pogledaj ceo program "Leta kulture 09" OVDE!

Vidovdan 2009. godine - 28.06.2009.

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" u subotu 27. juna i za Vidovadan 28. juna je na programu:

Subota 27. jun:

Od 17 do 20 sati se u crkvi Lazarici održava Bdenije povodom prestojećeg praznika.

Od 21 sat je na programu poetsko muzički triptih pod nazivom Raspeto Kosovo u izvođenju grupe Kosovski Božuri Ivane i Jelene Žigon.
Povodom nastupa grupe Kosovski Božuri i Ivane Žigon naš grad će posetiti Deputata Ruske Dume i direktor SNG Konstantin Fedorovič Zatulin. Njega će u subotu posle podne primiti gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković.

Nedelja 28. jun

07:00
Polaganje cveća na spomenik na Fontani, Slobodištiu i Bagdali.

9:30
Polaganje cveća na spomenik Kosovskim junacima.

10:00
Prijem delegacija gostiju
Mozaik sala

19:30
Dodela nagrada Fonda za podsticanje razvoja mladih talenata
Mozaik sala

21:00
Svečana sednica Skupštine grada
Hol Gradske uprave

‘’DUNDO MAROJE’’ - Vidovdan 2009. - 26.06.2009.

Danas, 26. juna u 21 sat biće održana premijera pozorišne predstave ‘’DUNDO MAROJE’’.

Tekst: Marin Držić
Adaptacija i režija: Kokan Mladenović
Igraju: Milija Vuković, Nebojša Vranić, Branislav Trifunović, Bojan Veljović, Dejan Tončić, Miloš Samolov, Nikola Rakić, Dušan Jovanović, Toma Trifunović, Boba Stojmirović, Dragan Marinković, Predrag Milenković, Nikola Pantović

Predstava će biti održana na Slobodištu u 21sat . U slučaju kiše, predstava će biti održana u kruševačkom pozorištu.(KruNet)

Izložba u KPZ-u - 26.06.2009.

U petak, 26. juna u dvorištu Kulturno prosvetne zajednice biće otvorena izložba radova koji su nastali na šestoj dobrotvornoj likovnoj koloniji za Hilandar. U radu je učestvovalo je više od 30 slikara iz Kruševca, Beograd, Kraljeva, Trstenika, Majdanpeka, Varvarina, Bošnjana i Kragujevca.

Organizator ove izložbe je KPZ i Likovni klub "Dimitrije Simić".(KruNet)

Ko se skim miri - Vidovdan 2009. - 25.06.2009.

U četvrtak, 25. juna 20:00 sati u sali Kruševakog pozorišta, u okviru "Vidovdanskih svečanosti", Narodna biblioteka Kruševac organizuje predavanje prof. dr Vladete Jerotića, akademika iz Beograda, o temi "KO SE S KIM MIRI? POJEDINCI ILI NARODI?".
Uvodnu reč održaće urednica Jerotićevih izdanja dr Irena Arsić.

POGLEDAJTE VIDOVDANSKI PROGRAM DO 28. JUNA - OVDE

Uručen "Prsten Stefana Lazarevića" - 24.06.2009.

Sinoć je uz prigodnu svečanost u galeriji "Milića od Mačve" održana svečana dodela nagrade "Prstena despota Stefana Lazarevića". Književni klub "Bagdala" je ove godine za izuzetan književni rad dodela "Prsten despota Stefana Lazarevića" ravnopravno pesniku Draganu Jovanoviću Danilovu, dr Pavlu Bubanji profesoru na Ekonomskom fakultetu u Nišu i književniku Momiru Dragićeviću. Nagradu je uručio predsednik književnog kluba Bagdala .

"Melodija boja" - Vidovdan 2009. - 23.06.2009.

U okviru Vidovdana 2009. u utorak , 23. juna je na programu:

Izložba pod nazivom "Melodija boja" . Izložba će se održati 23. juna u Narodnom muzeju Kruševac, a biće izložene narodne nošnje i nakit nacionalnih manjina NR Kine.

Izložbu će otvoriti delegacija Ambasade NR Kine u Beogradu koju će pre izložbe svečano primiti gradonačelnik Kruševca Dragan Azdeljković.

Izložba počinje u 20 sati.

Organizator je Grad Kruševac.

ODLOŽEN KONCERT
Etno
koncert "Trio Balkanske žice" koji je trebalo da bude održan u nedelju u porti crkve Lazarice, odložen je zbog kiše. Organizator će narednih dana saopštiti kada će i gde biti naknadno održan.

POGLEDAJ VIDOVDANSKI PROGRAM DO 28. JUNA - OVDE

(KruNet)

Vikend - Vidovdan 2009. - 20.06.2009.

U okviru Vidovdana 2009. za vikend, 20. i 21. juna je na programu:

Subota, 20. jun u 21:00 h

Projekat ministarstva kulture

"SRBIJA U SRBIJI"

Nacionalni Ansambl "KOLO"

Koncert će biti održan na Slobodištu.

Nedelja, 20.jun u 18:30 h

Saborovanje u Lazarevom gradu

Defile iz dvorišta KPZ, Lazarev grad

(KruNet)


Četvrtak, 18. jun - Vidovdan 2009. -
18.06.2009.

U okviru Vidovdana 2009. u četvrtak , 18. juna je na programu:

- U 21:00 sat na Slobodištu koncert mađarskog folk ansambla.


- U 23 sata u klubu KCK-a gostuje

Janos Nagy

Freestyle Sextett - Magdi Ruzsa

(KruNet)

Sreda, 17. jun - Vidovdan 2009. - 17.06.2009.

U okviru Vidovdana 2009. u sredu, 17. juna je na programu:

Etno koncert "Czik Orchestra" u Pionirskom parku sa početkom u 21 h


Takođe u 21 sat povodom Vidovdan na Trgu mladih u Kruševcu biće održan i rok koncert gde će nastupiti:

- Mladi kruševački bendovi

- "Električni orgazam"

(KruNet)

Utorak, 16. jun - Vidovdan 2009. - 16.06.2009.

U okviru Vidovdana 2009. u utorak, 16. juna je na programu:

DANI MAĐARSKE KULTURE U KRUŠEVCU

(pomogli Visoka škola za poslovno-industrijski menadžment i Grad Kruševac)

Dani Mađarske kulture u Kruševcu traju 2 dana od 16. do 18.06.2009. godine

Izložba grafike

Balazs Grof

Izložba se održava na Trgu mladih 16. juna u 20 sati. U slučaju kiše u kruševačkom pozorištu.

Koncert klasične muzike -

"Garden Quartett"

Koncert će biti održan na platou crkve Lazarice u 21. sat. U slučaju kiše biće održan u kruševačkom pozorištu. (KruNet)

Održano 36. takmičenje sela - 15.06.2009.

Juče, 14. juna je održano 36. takmičenje sela kruševačkog kraja. Sela su se nadmetala u raznim disciplinama, a najbolje selo, koje će predstavljati Kruševac na daljim takmičenjima je selo Mesna zajednica Bela Voda. (KruNet)

Vidovdan 2009. - 15.06.2009.

U okviru Vidovdanskih svečanosti 2009. danas se u Beloj sali KCK održava dečija predstava pod nazivom "Mašta može svašta " i izložba dečijih radova pod nazivom "Moj grad ". Predstava i izložba dečijih radova počinje u 19 sati. (KruNet)

Počeli "Jefimijini dani" u Trsteniku - 12.06.2009.

Izložbom ikona i programom “Knjigoljubive žene srpskog srednjeg veka”, u Domu kulture u Trsteniku je počela višednevna kulturna manifestacija "Jefimijini dani".

Predstavljena je knjiga eseja "Potez skakačem“, a sinoć je održano predstavljanje 19. broja časopisa „Jefimija“. Centralni događaj na ovoj manifesatciji predviđen je za danas (petak), a nosi naziv „Jefimiji u čast“. Slovo o Jefimiji održaće Milan Radulović, a u programu „Pesnička prinošenja“ nastupiće deset pesnika iz cele zemlje.

Uz bogat kulturno umetnički program dodeliće se i nagrada „Jefimijin vez“ pesnikinji Zlati Kocić za najbolju knjigu poeziju u 2008. godini za zbirku pesama „Melod na vodi“, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda. (Tanjug)

Otvorene Vidovdanske svečanosti 2009. - 11.06.2009.

Sinoć su pred prepunim amfiteatrom priredbom predškolaca "Nate Veljković" na Slobodištu otvorene svečanosti "Vidovdan 2009." Prisustvovalo je oko 900. mališana, a priredbu, pod nazivom "Početak je uvek na početku", je otvorio gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković.

Vođenje kroz izložbu u NM Kruševac - 11.06.2009.

U okviru projekta «Muzej u pokretu» Muzeja savremene umetnosti Beograd u Narodnom muzeju u Kruševcu, biće organizovano vođenje kroz izložbu: Petar Lubrda: Heroika vizije. Petak, 12. jun , u 12 časova prva grupa i u 13 časova druga grupa. Kroz izložbu vodi Svetlana Jovanović, viši kustos ...

Izložbom Petar Lubarda: Heroika vizije u Narodnom muzeju Kruševac, kruševačkoj publici biće prestavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Cilj ovog projekta, je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja tokom 2008. i 2009. godine, u mnogobrojnim galeriskim prostorima gradova Srbije, Muzej predstavi svoje bogate umetničke fondove i time intevizira međumuzejsku saradnju sa srodnim institucijama u zemlji.

Izložbom je obuhvaćeno 17 reprezentativnih dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnostu Beograd. Zbirka Muzeja ukupno sadrži 45 dela Petra Lubarde iz perioda od 1927 do 1967. od čega su pojedina dela od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje pojedinačnog razvoja umetnika već i za sagledavanje ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti toga vremena. Na primerima iz zbirki Muzeja može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog peroda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom mladalačkog boravka u Parizu 1926-1932. potom vremena kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti između 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja socrealizma od 1945 - 1950. do zenitnog perioda između 1951. i 1956, kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnošvom potpuno novih, disparatnih motiva. Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-tih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Značaj Lubarding opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice toga vremena, i svrstava ga u domaće umetnike sa najvišom međunarodnom reputacijom.

Izložbu je do sada videla publika u Užicu (Gradska galerija), Vrnjačkoj Banji (Zamak kulture) i Narodnom muzeju Čačak.

Kroz izložbu vodi, Svetlna Jovanović, viši kustos MSU, autor koncepcije izložbe.(Arte)

Kruševac - kulturna prestonica Srbije - 10.06.2009.

Otvaranjem izložbe slika Petra Lubarde pod nazivom „Heroika istine“ iz zbirke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Drugim festivalom srpskih vina „Vinovdan“, u Kruševcu je započela najveća kulturna manifestacija u junu u Srbiji „Vidovdan 09“.

U utorak je održano književno veče Vladimira Pištala, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, a za večeras je planirano i svečano otvaranje ove manifestacije na Slobodištu, kada će najmlađi Kruševljani iz Predškolske ustanove Kruševac izvesti svoju završnu priredbu „Od bajke do čitanke“.

- Program „Dani mađarske kulture u Kruševcu“ obuhvata Izložbu grafike Grofa Balaža, koncert klasične muzike Garden kvarteta, koncert orkestra Csik zenekar i koncert Nacionalnog mađarskog folk ansambla i predstavlja jedan od tri kapitalna projekta na ovogodišnjoj manifestaciji „Vidovdan 09“. To je istinski kulturni događaj prvog reda, kaže Dragan Azdejković, gradonačelnik Kruševca.

Nacionalni ansambl „Kolo“ će, u okviru projekta Ministarstva kulture Srbija u Srbiji, izvesti svoj koncert, a Kruševačko pozorište novu premijeru, predstavu „Dundo Maroje“, u režiji Kokana Mladenovića. Pored crkvenih svečanosti u čast Vidovdana, nacionalnog i verskog praznika, i svečane sednice Gradske skupštine, na kojoj se, tradicionalno uručuju najviša priznanja Grada Kruševca organizacijama i pojedincima, predviđen je i poetsko-muzički triptih „Raspeto Kosovo“, predavanje akademika Vladete Jerotića i drugi događaji.(Autor: Ž. M.)

Vinovdan 2009. - 05.06.2009.

Sutra i prekosutra, 6. i 7. juna, se održava drugi po redu Festivala srpskih vina pod nazivom VINOVDAN. Festival vina u Kruševcu je zamišljen kao skup najboljih srpskih vinarija i najboljih srpskih vina.

Otvaranje Festivala je u subota, 6.juna , u 12:30, velika sala hotela Rubin. Vinovdan će prema najavi najverovatnije otvoriti gradonačelnik Kruševca g. Dragan Azdejković, i g. Darko Jakšić, načelnik iz Ministarstvapoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Očekuje se veliki broj izlagača i više hiljada posetilaca. Posetioci će biti u prilici da degustiraju sva izložena vina. Sve informacije možete naći na sajtu www.vinovdan.com

Heroika vizije u Kruševcu - 04.06.2009.

U okviru projekta "Muzej u pokretu", Muzeja savremene umetnosti Beograd u Narodnom muzeju u Kruševcu, biće otvorena izložba: Petar Lubrda: Heroika vizije Svečano otvaranje izložbe u okviru Vidovdanskih dana biće danas u četvrtak, 4. juna , u 21 čas. Izložba će biti otvorena do 29. juna 2009.

Ovom izložbompod nazivom Heroika vizije u Narodnom muzeju Kruševac, kruševačkoj publici biće prestavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Izložbom je obuhvaćeno 17 reprezentativnih dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnostu Beograd.

Izložbu će otvoriti: Svetlana Jovanović, viši kustos MSU, autor koncepcije izložbe.(KruNet)

Svečanost povodom 50 godina Bagdale - 28.05.2009.

Danas, 28.maja u 19:30 sati u prostorijama Fakulteta za industrijski menadzmet, odrzaće se prigodna svečanost povodom 50 godina časopisa "Bagdala".

Prvi broj časopisa "Bagdala" je izašao 1. aprila 1959. godine i sam časopis je značajno uticao na profilisanje kulturnog života grada Kruševca tokom poslednjih pet decenija. Do danas je objavljeno 479 brojeva. (KruNet)

Muzej u pokretu u Kruševcu - 22.05.2009.

U okviru projekta ,,Muzej u pokretu" Muzeja savremene umetnosti Beograd u Narodnom muzeju u Kruševcu, biće otvorena izložba: Petar Lubrda: Heroika vizije Svečano otvaranje izložbe u okviru Vidovdanskih dana biće u četvrtak, 4. juna 2009. godine, u 21 čas.

Izložbom Petar Lubarda: Heroika vizije u Narodnom muzeju Kruševac, kruševačkoj publici biće prestavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Cilj ovog projekta, je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja tokom 2008. i 2009. godine, u mnogobrojnim galeriskim prostorima gradova Srbije, Muzej predstavi svoje bogate umetničke fondove i time intevizira međumuzejsku saradnju sa srodnim institucijama u zemlji.

Izložbom je obuhvaćeno 17 reprezentativnih dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnostu Beograd. Zbirka Muzeja ukupno sadrži 45 dela Petra Lubarde iz perioda od 1927 do 1967. od čega su pojedina dela od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje pojedinačnog razvoja umetnika već i za sagledavanje ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti toga vremena. Na primerima iz zbirki Muzeja može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog peroda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom mladalačkog boravka u Parizu 1926-1932. potom vremena kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti između 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja socrealizma od 1945 - 1950. do zenitnog perioda između 1951. i 1956, kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnošvom potpuno novih, disparatnih motiva. Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-tih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Značaj Lubarding opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice toga vremena, i svrstava ga u domaće umetnike sa najvišom međunarodnom reputacijom.

Izložbu je do sada videla publika u Užicu (Gradska galerija), Vrnjačkoj Banji (Zamak kulture) i Narodnom muzeju Čačak.

Izložbu će otvoriti: Svetlna Jovanović, viši kustos MSU, autor koncepcije izložbe.(Arte)

Pobednici u besedništvu protiv cenzure - 18.05.2009.

U Kruševcu održano 13. republičko takmičenje u besedništvu za učenike srednjih pravno-birotehničkih i ekonomskih-trgovinskih škola, na kojima je apsolutni pobednik postala Jelena Kolarski iz Beograda

Na XIII republičkom takmičenju učenika pravno-birotehničkih i ekonomsko-trgovinskih škola u besedništvu, koje je održano u Kulturnom centru, u organizaciji kruševačke Ekonomsko-trgovinske škole, apsolutni pobednici postali su Jelena Kolarski iz Beograda, Ekonomsko-trgovinska škola – Beograd u ekipnoj kategoriji i inicijativa da Ministarstvo prosvete dozvoli besede i o aktuelnim političkim temama. Četrnaest mladih ljubitelja retorike iz šest stručnih srednjih škola takmičili su se u tri kategorije: zadata tema, izabrana tema i improvizovana beseda.

Zadate teme za srednjoškolske finaliste iz Beograda, Zemuna, Šapca, Kikinde i Kruševca bile su: Neka se čuje i druga strana; Dobro jutro, lepi dane i Ko hoće da čini zlo, uvek nađe dobar razlog. U ovoj kategoriji pobedila je Bojana Stanković iz Beograda. U kategoriji slobodne, ili izabrane teme, pobedila je Romana Lazić iz Kikinde, a u kategoriji improvizacije Jelena Kolarski iz Beograda. Kako je Jelena Kolarski osvojila i drugo mesto u kategoriji izabrane teme, ona je proglašena za apsolutnog pobednika ovog takmičenja. Ekonomsko-trgovinska škola u Kruševacu, domaćin i organizator takmičenja, morala se zadovoljiti drugim mestom u ekipnoj konkurenciji, što mentor ove ekipe Ana Milosavljević, profesor, smatra sasvim zadovoljavajućim plasmanom s obzirom na snagu ovogodišnje konkurencije.

Pobednica zadate teme Bojana Stanković iz Beograda govorila je «o cenzuri» koju je nedavno, članom 10. Pravilnika o takmičenju u besedništvu uvela Zajednica srednjih škola.

- Ne daju nam da govorimo o ektuelnim političkim temama. Nadam se da će i ova beseda, koja je pobedila, doprineti ukidanju cenzure koja nam je uvedena – izjavila je za «Politiku» Bojana Stanković.

Zalaganje za «skidanje embarga na aktuelne političke teme» izrazio je i pravnik i portparol Ustavnog suda Srbije Dejan Milić iz Beograda, nekadašnji višestruki pobednik u besedništvu na Pravnom fakultetu u Beogradu.(Rade Stanković)

Kulturna manifestacija u Kaoniku - 05.05.2009.

U Kaoniku, kod Kruševca, održana je kulturna manifestacija „Kosovo - naša rana neprebolna - 100 razloga zašto ne smemo dati Kosovo i Metohiju“.

U manifestaciji je učestvovalo 13 kulturno umetničkih društava iz Štrpca, Kosovske Kamenice, Zubinog Potoka, Prilužja i drugih mesta sa Kosmeta, profesionalni ansambl narodnih pesama i igara „Venac“ iz Gračanice i tri KUD iz Centralne Srbije.

- Manifestaciju su organizovali Savez amatera Srbije, Savez koreografa Kosova i Metohije, Kulturni centar i KUD „Kaonički izvori“ iz Kaonika, a nastupilo je oko 550 izvođača, koji su pesmom i igrom branili Kosovo i Metohiju“, kaže Miroljub MilanovićCara, inicijator i organizator programa.(Autor: Ž. M.)

Festival školskog teatra - 29.04.2009.

U ponedeljak je počeo FEŠT- Festival školskog teatra. Festival će trajati do 30. aprila,a nastupiće 10 osnonih škola. FEŠT je otvoren predstavom "Vitez straha", koju su izveli učenici OŠ "Žabare" iz Žabara. Pobednik ovog takmičenja osnovnih škola biće proglašen u idući utorak 5. maja u kruševačkom pozorištu.

Prvo dnevno izdanje - 27.04.2009.

U redakciji kruševačkog nedeljnika Grad na sedmu godišnjicu je radno, jer se rođendan novina obeležava specijalnim izdanjem, prvim dnevnim listom u istoriji kruševačke štampe. Rečje o „Jutarnjem Gradu“ koji se na kioscima pojavio jutros.(Danas)

Vaskršnje dečje radosti - 21.04.2009.

U organizaciji KCK - a u kruševačkom Pionirskom parku na drugi dan Vaskrsa za najmlađe je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom ,,Vaskršnje dečije radosti". Uz prigodan kulturni program, po dvanaesti put, je birano najlepše i najače jaje.

Za najlepše Vaskšnje jaje - aranžman je proglašena OŠ Branko Radičević iz Kruševca - Bivolje. Za vrtiće, najlepše jaje je proglašen aranžman vrtića iz Krvavice.

Za najjače jaje, od 230 kandidata, pobedio je Saša Žigić iz Kruševca.

Posebno priznanje za učešće je dobio klub za decu i odrašle sa posebnim potrebama "Duga".(KruNet)

Otvorena Vaskršnja izložba jaja - 17.04.2009.

U Kući Simić je otvorena Vaskršnja izložba jaja. Drvena jaja koja su izložena je oslikala i ukrasila Slađana Lišanin. Pored ovih jaja, biće izložena i jaja koja su oslikali polaznici Škole za likovne talente "Milan Milovanović" i đaci osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Branko Radičević".

Ruža od peščara - 15.04.2009.

Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović ovogodišnji je dobitnik „Belovodske rozete“. Prestižna nagrada se već četvrtu deceniju dodeljuje u zapadnomoravskom selu Bela Voda, na kulturnoj manifestaciji u slavu jedinstvenog pravoslavnog znamenja u kamenu, čuvenog belovodskog peščara.

Mitropolit Amfilohije je predanim radom na očuvanju pravoslavne vere, srpskog nacionalnog bića i jezika, obnovom srednjevekovnih, zapustelih svetinja, i podizanjem novih crkava i manastira, svrstao u se sam vrh podvižnika i pastira SPC - rekao je povodom dodeljivanja nagrade predsednik Saveta „Belovodske rozete“ Dragan Azdejković, gradonačelnik Kruševca.

Filigranskom lepotom svoga zanata čuveni belovodski vajari su ukrasili nebrojene pravoslavne svetinje širom sveta, a među njima i hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, drugi po veličini na Balkanu. „Rozeta“, cvet u kamenu, jedinstveno je obeležje moravske škole, kojom su srednjovekovni neimari ukrasili i pridvornu crkvu Lazaricu, istakla je Svetlana Đurđević, upravnik kruševačke Kulturno-prosvetne zajednice, pod čijim okriljem se odvija tradicionalna belovodska manifestacija.(V.Novosti)

Spring festival u Kruševcu - 08.04.2009.

Kruševačka Gimnazija biće od 8. do 14.aprila domaćini osmog "Spring festivala" na kojem će učestvovati oko 150 mladih iz 15-tak evropskih zemalja.

Spring Festival je godišnji međunarodni festival koji se održava u Drugoj gimnaziji u Mariboru, Slovenija. Zbog radova u toj slovenačkoj školi ove godine gimnazija u Mariboru nije bila u mogućnosti da prime goste iz svih krajeva Evrope, pa su domaćinstvo ponudili kruševackoj Gimnaziji.

Događaj se naziva festivalom jer ga čini niz dešavanja u vidu radionica ponuđenih učesnicima kako bi ohrabrili njihovu kreativnost.

Svake godine učestvuje više od 100 učesnika iz cele Evrope. Učenici iz svih krajeva Evrope su pozvani da uzmu učešće u festivalu koji slavi mladost i njen kreativni potencijal.

Spring Festival naslovljen 'Različitost u jedinstvu – briga za zajedničku budućnost' nudi veći broj radionica koje su pripremljene kako bi učesnicima ponudile kretivni izazov, individuallno i grupno iskustvo u istraživanju tolerancije, različitosti i jedinstva, dajući svakom pojedincu šansu da ga drugi čuju.

Više o ovom festivali OVDE!

17. MEĐUNARODNI FESTIVAL "ZLATNA KACIGA" - 01.04.2009.

Na dan šale su uručene nagrade festivala humora i satire "Zlatna kaciga" . Nagradu za životno delo na predlog Saveta međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" dobio je glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić. Zvanje "Vitez od Čarapanije" dobiće pisac i scenarista Siniša Pavić. (Opširnije)

(KruNet)

TIN FEST - Pobednik *2 KARTE ZA BEČ* - 31.03.2009.

U nedelju u Beloj sali kulturnog centra Kruševac, dodelom nagrada najboljim predstavama i pojedincima, završen je drugi TIN FEST. Nagradu GRAND PRI - NAJBOLJA PREDSTAVA FESTIVALA dobila je predstava DVE KARTE ZA BEČ u izvođenju Mašinsko - elektrotehničke škole Kruševac. (KCK)

Eko prolećnica - 31.03.2009.

Juče je u Pionirskom parku održana manifestacija "Eko prolećnica". Stotinak mališana iz kruševačkih vrtića i osnovnih škola su pesmicama i igrom pozdravili proleće. Učestvovali su mališani iz vrtića Pčelice , članovi literalne i dramske sekcije Osnovne škole Branko Radičević, plesna grupa Frubi dens i likovni studio KCK-a. Muzička škola Stevan Hristić je na Japanskom jeziku izvela pesmu o proleću.

Ljudi i prostori Snežane Ljušić - 28.03.2009.

U četvrtak, 26 marta u Umetničkoj galeriji Kruševac, otvorena je samostalna izložba autorke Snežane Ljušić, "Ljudi i prostori".

Snežana Ljušić je rođena je 1970. godine u Kruševcu. Diplomirala je na slikarskom odseku na FLU u Prištini. Postdiplomske studije završava na FLU u Beogradu. Imala je dve samostalne i više kolektivnih izložbi. Član je ULUS-a od 2005.

Izložbom crteža LJUDI i PROSTORI umetnica je je proces izdvajanja figure od prostora, te transformacije u prizor koji opet kreira novi prostor učinila vidljivim. Snežana gotovo hirurški, iz prostora kao iz operacionog polja izvlači figuru bez tegljenja, deformacija, bez prisiljavanja na nepokretnost, dajući joj čulnost, i u toku i nakon premeštanja. Suptilnost ovog "figuralnog" transfera jednaka je crtačkoj suptilnosti autorke sa gotovo ikoničnim stavom o odnosu prostor-telo.(Arte)

SMS nagradna igra - 27.03.2009.

Povodom 2. aprila, Svetskog dana dečje knjige, Narodna biblioteka Kruševac uključila se u višednevnu akciju DOĆI KROZ NOĆ, KROZ SAN, koju sprovodi Biblioteka grada Beograda uz podršku Telekoma Srbije.

Ideja je da se što veći broj učenika u periodu od 20. do 27. marta uključi u nagradnu igru i pošalje SMS u stihu koji će odgovoriti na temu TAJNA. Za korisnike MTS mreže poruka može biti poslata na broj 6267 i može da sadrži najviše 160 karaktera. SMS mora na početku da sadrži oznaku BGB (razmak) tekst. Cena poruke je 5 dinara +PDV.

Tekstovi svih poruka biće automatski preusmereni na sajt www.bgb.rs/zmaj, a moći će da se vide i putem linkova sa sajta kruševačke biblioteke www.nbks.org.rs.

Grupa pisaca koja je u žiriju, pregledaće sve stihove i izabrati najbolje. Brojevi telefona s najlepšim porukama biće istaknuti na sajtu, a vredne nagradne biće dodeljene 2. aprila u podne na Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda u Hilandarskoj ulici 7.
Cilj ovog projekta je promovisanje dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva namenjenog deci.(NBK)

Dozidnice - 27.03.2009.

U cilju promovisanja muzejske delatnosti i afirmisanja novootvorenog prostora u centru grada, u Kući Simića je priređena izložba dozidnica iz bogate zbirke tekstila etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kruševac. Izložba traje do 13. aprila.

Od nedavno dostupna posetiocima, Kuća Simića, osim toga što predstavlja jedno od najstarijih gradskih objekata profane arhitekture i zdanje jedinstvene kulturno-istorijske vrednosti, jeste i izložbeni prostor koji pored stalne muzejske postavke, turističko-informativnog punkta i suvenirnice, poseduje i Mali salon podesan za održavanje tematskih izložbi kamernog tipa.

Tematski i sadržajno, izložbe se vežu uz stalnu postavku u Kući Simića, osmišljenu tako da posetiocima predstavi i dočara ambijent jednog građanskog doma na prelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoleće. U skladu s takvim programskim konceptom, u Malom salonu je, kao slika jednog vremena, izloženo dvadeset i šest dozidnica pored kojih su mesto našli trukerski kalupovi i deo pribora za vez. Izložba će za posetioce biti otvorena do 13. aprila.(Arte)

Počeo je TIN FEST 2009. - 25.03.2009.

U beloj sali KCK u ponedeljak u 20.00 časova, počeo je drugi TIN FEST u organizaciji Kulturnog centra i učeničkog parlamenta. Ovogodišnji festival je otvorila mlada glumica koja je inače svoje prve korake učinala na istoj sceni u ulozi gospodje ministarke.

Prvi su pred sud publike i stručnog žirija izašli mladi glumci iz Ekonomsko-trgovinske škole, koji su odigrali predstavu Jasmine Reze *ART * u režiji Dragane Marković i Aleksandre Miletić. Prestava je oduševila brojnu publiku, i predstvama koje slede postavila pravi izazov.

Juče je pred publiku stala Gimnazija sa predstavom „U plamenu strasti“ , a večeras u 20 sati nastupa Medicinska škola Kruševac sa predstavom „Punjene tikvice“.

Sutra, 26. marta u 20 sati je na repertoaru predstava Hemijsko tehnološke škole ,,Malo vike oko Mike“, 27. marta u 20 sati nastupa Tehnička škola sa predstavom ,,Play Tchekhov“ i na kraju, 28. marta u 18 sati Mašinsko elektroteknička škola sa predstavom ,,Dve karte za Beč“.

Na završnoj večeri festivala 29. marta u 20 sati biće dodeljene nagrade najuspešnijima, a kao gošća festivala nastupiće glumica Vesna Stanković sa monodramom LINA OD KAMENA TVRDJA. Predstava je pobednik najprestižnijeg festivala monodrame i pantomime u ZEMUNU 2007. godine, te je s toga najlepši poklon mladim glumcima TIN FESTA i njihovoj publici. Program OVDE.(KruNet)

Televizijsko venčanje u Lazarici - 21.03.2009.

Snimanje sve popularnije serije reditelja, scenariste i glumca Radoša Bajića „Selo gori, a baba se češlja“, „zapalilo“ je u petak i carski Kruševac. Prepuna narodom bila je porta srednjovekovne svetinje, pridvorne Lazarice.

- Mladenci Ingrid i Radoslav venčavali su se u ovom hramu - rekao nam je u petak reditelj i glumac Radoš Bajić, presrećni „otac“ i novopečenog bračnog para iz ove serije. Pobedila je ljubav! Ingrid postaje pravoslavka, i životnu sudbinu, uz svoga sina Tomu i supruga Radoslava, zauvek vezuje za Srbiju.

Osim upečatljivih scena venčanja po srpskom pravoslavnom običaju, još jedan kuriozitet: filmsko venčanje je obavio protojerej Dragi Veškovac, starešina crkve Lazarice.

- Ne smemo ništa da vam kažemo - odmahivali su rukom Nenad Odanović i Olivera Lević (sin Dragan i njegova devojka Zorica). Ipak, izgleda da će se vidovitom momku, Moravcu iz Petlovca, ispuniti životni san, i da će sa ljubavlju svog života, lepoticom i vragolankom Zoricom, stati pred oltar.

Večeras operišu Radojku!

Današnja, 38. epizoda TV serije „Selo gori, a baba se češlja", koja se emituje na prvom programu RTS-a, nosi naziv „Operacija". Novu epizodu najgledanije srpske serije obeležiće dramatična operacija Radojke (Ljiljana Stjepanović), koju će obaviti doktor Miloš (Milan Čučilović). Pored stalnih likova, večeras će se u seriji pojaviti i glumica Milena Pavlović, koja tumači lik glavne sestre u kragujevačkoj bolnici. Radašin (Radoš Bajić) odlazi u Kragujevac i sa Radojkom provodi poslednje trenutke pred operaciju. Dok Radojka prolazi kroz teške i traumatičke trenutke u borbi za život, u Petlovcu sve teče ustaljenim tokom.(Novosti / Press)

Pjer 2008 - 16.03.2009.

U ponedeljak 16. marta biće svečano otvorena izložba radova sa konkursa karikature "PJER 2008" u organizaciji "Večernjih novosti".

Ovaj značajan kulturni doga|aj u Kruševcu upriličiće direktor kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić.

Otvaranje izložbe je 16. marta 2009. godine u 19:00 sati u Maloj sali Kruševačkog pozorišta. (KruNet)

Koncert KUD Bela Voda - 15.03.2009.

U nedelju 15.03. u 19 sati u organizaciji KCk biće održan celovečernji koncert KUD Bela Voda. Koncert počinje u 19 sati ,a a biće održan u Beloj sali KCK (KruNet)

Koncert grupe Kermit i Headache - 13.03.2009.

U petak 13.marta biće održan koncert u organizaciji GIMNAZIJSKOG PARLAMENTA. Učestvuju gimnazijske grupe: Kermit i Headache. Koncert će biti održan u klubu KCK sa početkom u 21 sat. (KruNet)

Baksuzi i namćori igraju kolo „leđa u leđa” - 12.03.2009.

Cilj nam je da sačuvamo duh naše stare čaršije u vreme beogradizacije Srbije, kaže predsednik društva „Dobra narav” Zvonko Rajković

Oko 700 članova Udruženja „Dobra narav”, koje okuplja kruševačke baksuze, ugursuze i namćore, ispunilo je do poslednjeg mesta dve sale hotela „Rubin”, u „deveti tornik po Božiću”, i obeležilo 80 godina rada svog društva. Proslava je tradicionalno počela izvođenjem himne, u kojoj se peva o ljubavi namćora i baksuza prema deci, čime se pravda naopaka narav ljudi, članova ovog društva.

Predsednik društva „Dobra narav” Zvonko Rajković zažalio je što Kruševac nema salu koja može da primi 6.000 ljudi, koliko članova ima njihovo društvo, primetivši da to i nije najveći skup „najgorih ljudi”.

– Cilj nam je da sačuvamo duh naše stare čaršije u vreme beogradizacije Srbije, kada naša deca u sve većem broju napuštaju našu staru, Lazarevu, i odlaze u Beograd, kao novu prestonicu, put mnogih naših glumaca, koji zasmejavaju glavni grad. Zato mi, ugursuzi, namćori i baksuzi, i dalje sakupljamo priloge, najčešće od kazni za one koji govore kada se ćuti, i kupujemo deci odeću za verski praznik Vrbicu – podsetio je predsednik Rajković.

S prošlogodišnje svečanosti baksuzi su sakupili novac za 80 pari odela i obradovali siromašnu decu deset škola. Ove godine se očekuje nešto više novca, i odela. Među ovom velikom skupinom kažu da je najviše baksuza, koji se, kako je objasnio mr Miroslav Živojinović, rađaju kao takvi, pa ugursuza, koji to postaju sopstvenom voljom, i, najzad, namćora, koje stvara život, upravo onakav kakav danas imamo. Zato ugursuzi najčešće ponavljaju stihove: „Narav, to je raznovrsna osobinaljudska, najbolja je od svih naša volja ugursuska”.

Pripadnici ove naopake sorte, među kojima su tradicionalno trgovci, lekari, inženjeri, bankari i profesori, pa i poneki političari, koje teško primaju u članstvo, ali ih danas ima u izobilju, kažu, pa ne mogu da izbegnu prijem.

I svi, kao i svake godine, igraju tradicionalno, baksusko kolo: leđa u leđa. Da se zna da niko ni sa kim ne može „na poslom”! Zato se i dalje okupljaju na dan „devetog tornika po Božiću”, za koji u „narodnom kalendaru” piše da je „najzlosrećniji među utornicima”. Kad su, kažu, tako mogli nekadašnji osnivači, među kojima je najviše bilo advokata, profesora, bombondžija, voskara, delovođa, električara, apotekara, opančara, pintera, užara, sarača i fijakerista, mogu i oni danas. Doduše, nešto su proširili i malo promenili zanimanja, ali se i dalje drže pravila da među njima ne može biti popova, žandara, oficira i podoficira, sve dok ih na to ne primora budući zakon o sprečavanju diskriminacije...

Sa zabave, koju su na svoj način organizovali, novac će poveriti ženama, pa makar ih kritikovala udruženja za rodnu ravnopravnost, i zadužiti da uoči Vrbice kupe odela i obuku dobre a siromašne đake. (R. Stanković)

Nagrada za životno delo Radošu Bajiću - 10.03.2009.

Nagradu za životno delo na predlog Saveta međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga" dobiće glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić. Zvanje "Vitez od Čarapanije" dobiće pisac i scenarista Siniša Pavić. Nagrade će biti uručene na završnoj večeri festivala 1. aprila 2009. godine. (KruNet)

Svečana akademija - 25.02.2009.

Danas, 25.februara, sa početkom u 18 časova u kruševačkom pozorištu, održaće se Svečana akademija, na kojoj će Društvo učitelja Krusevca predstaviti rezultate svoga rada i obavestiti javnost o predstojećim namerama i planovima. Uz video prezentaciju i prigodan program podsetiće sve zainteresovane, koliko je bitan učiteljski poziv za najviši zajednički cilj, da naša deca dobiju što bolje i kvalitetnije obrazovanje i da nam budu srećni i veseli.

Nastavljajuću bogatu i dugu tradiciju "starog" Društva, učitelji Kruševca aktvno rade već 2 godine, a glavne aktivnosti su im usmerene ka organizaciji seminara za svoje članove, podizanju nivoa kvaliteta rada i realizaciji projekata .

Članstvo je dobrovoljno, okuplja učitelje i stručne sradnike, nevezano za školu ili razred, a do sada ima već više od 370 članova u 24 škole. (KruNet)

Vitkovačko polje u praistoriji - 24.02.2009.

U prostoru Gradskog muzeja u Vršcu svečano je otvorena arheološka izložba "Vitkovačko polje u praistoriji", koju je osmislio autorski tim u sastavu Gordana Čađenović, Marin Bugar i Dušan Rašković. Izložba će biti predstavljena vršačkoj publici u narednih mesec dana.

Gostovanjem izložbe nastavljena je uspešna saradnja kruševačkog i vršačkog muzeja. U pitanju je peto gostovanje vrlo zapažene izložbe, na kojoj su predstavljeni najznačajniji nalazi sa ovog lokaliteta-figurine praistorijskih boginja, žrtvenici, keramika, oruđe od kamena i kosti....

Arheološko nalazište Vitkovačko polje nalazi se 25 kilometara jugozapadno od Kruševca i prostire se u atarima sela Vitkovo i Venčac. Smešteno na blagim padinama nedaleko od Aleksandrovca obuhvata više hektara plodne zemlje između Kožetinskog potoka i Stubalske reke. Lokalitet je privukao pažnju arheološke javnosti sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka, kada su pronađene tri vinčanske figurine velikih dimenzija, koje do današnjih dana spadaju među najznačajnije statuete ove kulture.

Atraktivni nalazi inicirali su arheološka istraživanja, koja su na ovom lokalitetu izvođena u nekoliko navrata. Istraživanja su pokazala da se na ovom mestu nalazio značajan lokalitet koji hronološki pripada vinčanskoj kulturi, koja je trajala od početka petog do prvih vekova četvrtog milenijuma pre nove ere. Vinčanska kultura postojala je u vreme finalne faze mlađeg kamenog doba, neolita, i početaka bakarnog doba, koje se naziva i eneolit.
Izložba će biti predstavljena vršačkoj publici u narednih mesec dana.(Arte)

Prva nagrada za dizajnera iz Kruševca - 20.02.2009.

Dizajner iz Kruševca Radovan Vučković - Raša dobio je na 13. izložbi novogodišnjih kalendara 1. nagradu u kategoriji jednolisnih kalendara. Naručilac ovog kalendara je bilo kruševačko pozorište. Za višelisni kalendar, urađen po narudžbini Grada Kruševca i Turističke organizacije, dobio je drugu nagradu. Inače, na ovoj izlošbi Radovan Vučković već unazad 10. godina redovno osvaja priznanja i nagrade.

Spring festival u Kruševcu - 19.02.2009.

Kruševačka Gimnazija biće od 8. do 14.aprila domaćini osmog "Spring festivala" na kojem će učestvovati oko 150 mladih iz 15-tak evropskih zemalja.

Spring Festival je godišnji međunarodni festival koji se održava u Drugoj gimnaziji u Mariboru, Slovenija. Zbog radova u ovoj školi ove godine gimnazija u Mariboru nije bila u mogućnosti da prime goste iz svih krajeva Evrope, pa su domaćinstvo ponudili kruševackoj Gimnaziji.

Događaj se naziva festivalom jer ga čini niz dešavanja u vidu radionica ponuđenih učesnicima kako bi ohrabrili njihovu kreativnost.

Svake godine učestvuje više od 100 učesnika iz cele Evrope. Učenici iz svih krajeva Evrope su pozvani da uzmu učešće u festivalu koji slavi mladost i njen kreativni potencijal.

Spring Festival naslovljen 'Različitost u jedinstvu – briga za zajedničku budućnost' nudi veći broj radionica koje su pripremljene kako bi učesnicima ponudile kretivni izazov, individuallno i grupno iskustvo u istraživanju tolerancije, različitosti i jedinstva, dajući svakom pojedincu šansu da ga drugi čuju.

Više o ovom festivali OVDE!

ZLATNA NIT TRAJANJA - KCK - 18.02.2009.

18 februara 2008. godine u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, povodom obeležavanja 17 godina rada Kulturnog centra, članovi umetničkih sekcija, grupa i studija KCK, izvešće prigodan program pod nazivom *ZLATNA NIT TRAJANJA* koji će publici pokazati delić iz programskih ostvarenja ove ustanove!

Po prvi put biće uručene i nagrade Kulturnog centra Kruševac: *SLOVO LJUBVE* koje se *Dodeljuje stvaraocima i organizatorima kulturnog života, umetnicima koji svoj rad posvećuju razvoju i širenju kulture i umetnosti, a koji su duhovno vezani za programske aktivnosti Kulturnog centra Kruševac*, i nagrada *18 FEBRUAR* koja se *Dodeljuje zaposlenima u Kulturnom centru Kruševac za rezultate od naročitog značaja za afirmaciju rada i poslovanja kulturnog centra*.

Izložba slika Vladimira Kesića - 17.02.2009.

U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Kruševac u galeriji kruševačkog pozorišta otvorena je izložba slika Vladimira Kesića iz Jagodine. On ovom izložbom obeležava 30 godina svog rada. Narednih 15 dana biće izloženo 35 dela ovog umetnika. (KruNet)

Literarni konkurs posvećen vinu i ljubavi - 14.02.2009.

Povodom današnjeg praznika Svetog Trifuna i Dana zaljubljenih Ekološki pokret "Bela breza" i Radio Kruševac organizovali su literarni konkurs posvećen vinu, vinogradarima i ljubavi. Konkurs je 13-ti po redu, a na njega je pristiglo 20 radova. Prva nagrada je pripala Miroslavu Živanoviću iz Kruševca, druga je pripala Daliborki Milovanović, učenici šestog razreda osnovne škole iz Padeža, dok su treću nagradu podelili srednjoškolci Stefan Đelekar i Nikola Stojanović. Pored plaketa i knjiga autori nagrađenih radova dobili su i buteljke vina.

Prva Frulijada u Kruševcu - 03.02.2009.

U organizaciji Udruženja frulaša Srbije u Kruševcu je minulog vikenda održana prva Frulijada. Jedinstvenu priliku da se druže, upoznaju i snime muzičke spotove za televizijsko emitovanje imali su ljubitelji ovog starog instrumenta iz Udruženja frulaša Čačka, Udruženja frulaša „Adam Milutinović“ iz Kruševca, kao i frulaši iz Brusa, Bora i Niša.
- Pošto u Srbiji ima dovoljno frulaških manifestacija takmičarskog karaktera, dogovorili smo da ova bude revijalna, u cilju okupljanja, druženja i medijske promocije. Kako godinama unazad frulaša nema u svečanim i redovnim televizijskim programima, rešili smo da medijsku sliku o frulašima i njihovom sviračkom umeću i stvaralaštvu popravimo, pa smo u okviru prve Frulijade snimali TV spotove- kaže Rade Košanin, predsednik Udruženja frulaša Srbije.

Putevi kulture u Ministarstvu dijaspore - 29.01.2009.

U Ministarstvu za dijasporu republike Srbije u Beogradu, danas, 29.januara, u 13 sati, održaće se predstavljanje časopisa Putevi kulture br.12. U pitanju je časopis za kulturu i umetnost koji izlazi dva puta godišnje, izdavač Kulturni centar Kruševac, ovaj 12.broj okuplja više od 60 autora na 310 strana u 14 rubrika. Na predstavljanju će biti saradnici, autori, pisci, teoretičari.

Časopis *PUTEVI KULTURE* broj 12 Kulturni centar je promovisao 17.januara godine u ,,BELOJ SALI KCK".

Izložba povodom Svetog Save - 27.01.2009.

U Narodnom muzeju u Kruševcu otvorena je izložba 21.generacije Škole za likovne talente "Milan Milovanović" . Na izložbi su izloženi radovi 16-toro mladih umetnika.

Na otvaranju izložbe uručeni su sertifikati Tijani Vučković, Katarini Dačić i Nikoli Ostojiću, dok je dobitnica Povelje ove godine Marija Cvijović, učenica četvrtog razreda Gimnazije za rad "Portret".

Slavica Davidović dobitnica "Svetosavske povelje" za 2009.godinu - 26.01.2009.

Dobitnica najvišeg priznanja Kulturno prosvetne zajednice Kruševac, "Svetosavske povelje" za 2009.godinu je pesnikinja i humanitarna radnica Slavica Davidović. Priznanje je zaslužila aktivnim angažovanjem u kulturi u proteklih 40 godina, ali i humanitarnim radom. Slavica Davidović je i dugogodišnja predsednica podružnice Kola srpskih sestara u Kruševcu. Priznanje će joj biti uručeno na "Svetosavskoj akademiji" koja se održava u nedelju.

Nova postavka u kući Simića u Kruševcu - 31.12.2008.

Posle rekonstrukcije i perioda pod ključem, kuća Simića koja datira iz osamnaestog veka, od sinoć je još jedan živ gradski kulturni sadržaj u Kruševcu.

Najstariji očuvan objekat u centru Kruševca, kuća Simića iz osamnaestog veka, temeljno je rekonstruisan prošle godine. Na kraju 2008. godine data mu je i duša, stalnom muzejskom postavkom koja ima za cilj da prikaže porodični život u varoši početkom dvadesetog veka.

"Izložbeni deo sadrži nameštaj i pokućstvo karakteristično za zanatlijske i trgovačke porodice, industrijalce i rentijere, koji su prvih decenija prošlog veka donosili nove navike i novi način života ", kaže autor izložbe Živka Romelić.

Fino posuđe, odeća nošena u svečanim prilikama, a posebno sa merom opremljen salon, evocirali su uspomene kod osamdesetogodišnje Natalije Milojević. ''Posebno mi je drago što su ove dve slike mojih kumova posle 45 godina izvučene iz zapećka", kaže Natalija.

Više od hiljadu fotografija, dokumenata i predmeta iz tog doba još uvek je u depou kruševačkog muzeja. Zbog toga će se gotovo neprimetno, s vremena na vreme, u trpezariji, salonu, ženskoj sobi i izložbenom delu ponešto dodavati i menjati.

Kuća Simića je nekada najverovatnije služila kao konak turskim begovima, braći Frenčević ili Vrenčević.

Otkupio ju je knjaz Miloš Obrenović i poklonio svom kumu Stojanu Simiću. U toj kući su se na Božić 1835, u prisustvu kneginje Ljubice, okupili učesnici knez Miletine bune, koja je doprinela donošenju Sretenjskog ustava.

Kuća Simića danas predstavlja vredan istorijski muzej.(RTS)

Promocija kalendara za 2009. godinu - 30.12.2008.

Danas, u utorak u 19:00 sati - Mozaik sala, biće promovisan kalendar za nastupajuću 2009. godinu, koji je zajednički projekat Turističke organizacije grada Kruševca i Gradske uprave.

Koncert škole iz Ćuprije - 25.12.2008.

U četvrtak 25.12.2008. godine u 19:00 sati u Mozaik sali biće održan koncert polaznika škole za muzičke talente iz Ćuprije. Na repertoaru će biti dela Mocarta, Hajdna, Mendelsona, Britna...

Obeležavanje 500 godina od rođenja Marina Držića (1508-2008) - 18.12.2008.

Sinoć je prigodnim predavanjem dr Irene Arsić i projekcijom dokumentarnog filma s igranim scenama „Od tartare do urote – Marin Držić“, autorke prof. Dr Slavice Stojan, književnice i naučne savetnice u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku obeležena godišnjica rođenja Marina Držića.

Kroz igrane scene i renesansnu muziku, u filmu se pripoveda o svakodnevnom životu Dubrovnika i specifičnom ambijentu u kome je živeo i stvarao veliki dramski pisac. Film je prožet i prikazom savremenosti u kojoj je još uvek prepoznatljiv Držićev trag.

Marin Držić (1508 Dubrovnik- 2. maj 1567 Venecija), je najveći dubrovački renesansni pisac. Njegovo dramsko delo sastoji se od ukupno jedanaest poznatih komada, od kojih su neki izgubljeni a neki sačuvani nepotpuni. Svi su nastali za desetak godina, između četrdesete i pedesete godine autorova života.

Dela:

Tirena (1549)
Novela od Stanca (1550)
Venere i Adon (1551)
Tirena (drugo izvodenje 1551)
Dundo Maroje (1551)
Pjerin (1552)
Džuho Krpeta (1553)
Skup (1555?)
Plakir (1556)
Hekuba (1559)
Mande
Arkulin

Najbolja glumica na FESTIĆ-u - 17.12.2008.

Na 14. Festivalu teatara za decu 16-godišnja Ema Stojanović iz Kruševca je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji amaterskih pozorišta. Ovo lepo priznanje je dobila odigravšu ulogu Majke u predstavi "Pepeljuga kakvu još niste videli" Pozorišnog studija Kulturnog centra Kruševac.

Desetka za istraživanje o fruli - 16.12.2008.

Marija Šurbanović je prva Kruševljanka koja je dobila zvanje diplomiranog etnomuzikologa. Njen diplomski rad pod nazivom "Frula - tradicionalni diskontinuitet", koji se zasniva na analizi organizacionog, kulturnog i umetničkog delovanja kruševačkog udruženja frulaša "Adam Milutinović", dobio je ocenu deset na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

- Ne znam zašto Kruševac, kao deo centralne Srbije, nije bio interesantan za istraživače etnomuzikologije, kad ovde postoji kontinuitet u tradicionalnom sviranju, pevanju i igranju. Udruženje frulaša "Adam Milutinović" dalo mi je povod i pružilo sve što mi treba za diplomski rad. Tako sam prvi put saznala za Adama Milutinovića, koji se svojim kvalitetom pastoralnog sviranja na fruli izdvajao iz mnoštva anonimnih frulaša iz idilične seoske atmosfere. Za nekog rodonačelnika profesionalnog bavljenja i višeg umetničkog dometa sviranja na fruli predstavlja se Sava Jeremić, a za Adama se ne zna. Da nije ovog udruženja, za njega se nikad ne bi ni znalo - priča Marija i ističe:

- Danas se reprezentom srpskog sviranja na fruli smatra Bora Dugić, ali je interesantno to što se on uzdiže za kralja srpske frule, iako je indikativno koliko on predstavlja srpsku tradiciju, kad veliki deo njegovog repertoara čini rumunska muzika. Ali, Bora je umeo da se preko uskih krugova profesionalnog bavljenja frulom nametne estradi, iako njegovo sviranje na fruli ne oličava očuvanje prave veze sa srpskom tradicijom.

Nagrada za najbolju turističku publikaciju Novom Sadu - 16.12.2008.

U Kruševcu su dodeljene nagrade za najbolje turističke publikacije, a prva nagrada za najoriginalniju pripala je publikaciji "Novi Sad - iskustvo koje ne treba propustiti".

U ostalim kategorijama dodeljene su prve nagrade koje su pripale turističkim organizacijama Valjeva, Sokobanji, Bajinoj Bašti, Nišu i Dimitrovgradu.

Specijalna priznanja dodeljena su Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda i Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Posebna priznanja dobile su turističke organizacije Ljiga, Inđije, Sokobanje, Jagodine, Kraljeva, Čačka, Vrnjačke Banje, Nove Varoši, Kruševca i Kragujevca.

DANI JAPANSKE KULTURE U KRUŠEVCU - 12.12.2008.

Srpsko - japansko društvo "Beograd - Tokio" i Gordana Pešić Vas pozivaju na kulturni program
DANI JAPANSKE KULTURE U KRUŠEVCU


Subota, 13.Decembar 2008.

12:30 – Otvaranje programa: Narodno pozorište Kruševac:
Crteži kruševačkih osnovaca (tema: "Kako ja zamišljam Japan")
Fotografije Japana
Grafike
Japanski kostim - kimono
Privatna kolekcija od preko 600 japanskih telefonskih kartica
Japansko izdavaštvo: prodajna izložba knjiga japanskih i domaćih autora
Japanski vrt i bonsai

13:00 – Program za decu: Narodno pozorište Kruševac, Mala sala
(Učestvuju profesori sa katedre za japanski jezik, Beograd i prijatelji društva)
Radionica: izrada origamija
Izrada ideograma (japanskih znakova)
Čas japanskog jezika

13:00 – Program za decu: Sportska sala "Soko"
Javni karate trening: Deca iz karate kluba "Šampion" i "Napredak"
Gost: Karatistkinja Katarina Strika (Bronzana medalja u karateu, Tokio 2008)

15:00 – Prezentacija: Tema:"Proizvodni menadžement u malim i srednjim preduzećima. Iskustva i praksa japanskih preduzeća."
Predavači:
Milanka Stojaković, viši savetnik za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije
Gordana Vasiljević, diplomirani inženjer tehnologije, vlasnica firme "Bete'’
Cilj prezentacije: Upoznavanje sa:
1. Ekonomskim razvojem Japana i aktuelnim stanjem u japanskoj privredi
2. Proizvodni menadžement javnih preduzeća: Sistem 5S, Keizen, totalna kontrola kvaliteta, itd.
3. Primeri iz japanske prakse: Toyota- "Just in time", Ryugetsu, Sweetpie garden- sanitarna kontrola

18:00- Književno veče: Sala u prizemlju Doma sindikata
Učestvuju:
Dragan Milenković, publicista
Profesor Rjuići Nakazato, penzionisani rektor na Univerzitetu u Jokohami Kenta Suzuki, postdiplomac
Majumi Fućigami, profesorka japanskog jezika
Saeka Vada, profesorka japanskog
Jošihiro Endo, postdiplomac
Sonja Veljković, direktorka Narodne biblioteke Kruševac
Gordana Pešić , autor knjige Predstavljanje haiku zbirke "Jutro u Nari" kruševačke pesnikinje Gordane Pešić
Kratki dokumentarni film:"Zdravo, Japan".
Razgovor o kulturi i društvu Japana

Nedelja, 14.Decembar, 2008.

(pre podne)- Obilazak kulturno-istorijskih spomenika Kruševca

15:00 – Program za decu: Narodno pozorište Kruševac
Izbor najboljeg dečijeg crteža kruševačkih osnovaca i dodela nagrade pobedniku

17:00- Projekcija dugometražnog filma: Mala sala Narodnog pozorišta u Kruševcu
Naziv: "Harakiri", režiser: Masaki Kobajaši

Miloš Petrović dobitnik nagrade "Milan Bogdanović" - 10.12.2008.

Miloš Petrović, književni kritičar iz Kruševca, dobitnik je književne nagrade "Milan Bogdanović" koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Srbije. Nagrada se dodeljuje za tekst "Otkrivanja univerzalnog prostora", objavljen u Književnim novinama marta 2007. godine (o knjizi Gorana Petrovića "Razlike", Narodna knjiga, Beograd 2006.). Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a biće uručena Milošu Petroviću u četvrtak, 11.12.2008. godine, u prostorijama Kulturno prosvetne zajednice u Beogradu.

U Kruševcu "Slovo nezalazno" - 06.12.2008.

U Kruševcu izveden scensko-muzički prikaz u čast vladike Nikolaja i Vavedenja Presvete Bogorodice.

U čast Dana molitvenog sećanja na Vavedenje Presvete Bogorodice, u amfiteatru crkve Lazarice u Kruševcu održan je scensko-muzički prikaz "Slovo nezalazno", posvećeno vladici Nikolaju Velimiroviću.

Besede vladike Nikolaja sinoć su govorili dramski umetnici Vesna Pavlović i Momir Bradić, a u programu je učestvovao i hor "Sveti knez Lazar".

Istim povodom, u foajeu Kruševačkog pozorišta otvorena je izložba fotografija na platnu autora Miodraga B. Brankovića, posvećena manastiru Hilandaru.

Svetosavska povelja - 06.12.2008.

Kulturno prosvetna zajednica Kruševac je uputila javni poziv građanima da za predlaganje kandidata koji bi konkurisali za godišnju nagradu ove ustanove "Svetosavska povelja". Rok za predlaganje kandidata je 15.januar 2009.godine.

Nagrade kruševačkog festivala humora - 29.11.2008.

Karikaturista Tošo Borković dobitnik prve nagrade 17. kruševačkog festivala humora.

Borković je na festivalu u Kruševcu prema oceni žirija najbolje odgovorio na temu "Srbija".

Na festivalu je učestvovalo 135 autora iz 25 zemalja.

Član žirija Aleksandar Dimitrijević istakao je da je Borkovićeva karikatura najoptimističnija, i da je on iz tog razloga pobedio.

Dimitrijević je ocenio da bi rezultati konkursa mogli da se iskoriste za sociološku analizu jer se pokazalo da domaći autori Srbiju vide pesimistično, za razliku od stranih autora kojima se situacija u Srbiji čini vedrijom.

Druga nagrada pripala je Mileti Miloradoviću iz Kragujevca, a treća Kristianu Topanu iz Rumunije.

"Zlatna kaciga" za priču "Srbija" pripala je Aleksandru Čotriću iz Beograda, a prva nagrada za pesmu "Srbija na glavi hoda" Veselinu Gajdaševiću iz Feketića.

Dragan Rajičić iz Kragujevca je dobitnik "Zlatne kacige" za aforizam: "Pa šta ako nas Evropa i svet neće! Srbija će sebi naći bolje društvo".

Nagrada "Rade Brka" za priču "Tata Gastarbajter" pripala je Veselinu Milićeviću iz Vrbasa.

Na konkursu za mlade do 18 godina, koji je trebalo da pošalju radove na temu "Igračka", nagradu za karikaturu dobio je Aleksandar Petrikanović iz Beograda, za strip Uroš Maksimović, takođe iz Beograda, dok je nagrada za pisanu formu pripala Nikolini Tutuš iz Rume.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 1. aprila naredne godine kada se u Kruševcu održava Međunarodni festival humora i satire. Tada će biti saopštena i nova konkursna tema.

Organizator festivala je kruševački Kulturni centar, uz podršku Grada i Ministarstva kulture.

“Jesen Ribarske banje” - 26.11.2008.

Sinoć je u pozorištu otvorena izložba slika. Slike su nastale u okviru ovogodišnje 19. po redu likovne kolonije u Ribarskoj banji koja je nosila naziv “Jesen Ribarske banje”. Ova kolonija je ove godine okupila ukupno 30 umetnika od kojih 26 slikara i 4. valjara iz Srbije, Makedonije i Italije. Kolonija je trajala sedam dana ,a od sinoć slike i valjarska dela mogu da vide i građani Kruševca u kruševačkom pozorištu.

Grafike Milene Maksimović Kovačević - 22.11.2008.

U Galeriji - suvenirnici, u bočnoj prostoriji Sahat kapije, na Gornjem gradu beogradske tvrđave, u petak 28. novembra u 18 časova, je otvaranje samostalne izložbe grafika Milena Maksimović Kovačević, u okviru galerijske delatnosti JP Beogradska tvrđava. Izložba će biti otvorena do 19. de...

Rođena 1975. u Kruševcu. Diplomirala 1998, a magistrirala 2001. godine na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Biljane Vuković. Kao stipendista vlade Italije 2006. godine bila gostujući umetnik na ALU, Lecce, grafički odsek, kod mentora profesora Paolo Fraternali. Član ULUSa od 2000. godine.Izlagala na 10 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik nekoliko nagrada iz oblasti grafike.

Izložene grafike nastale su u periodu od 2002. do 2008 godine, a izvedene su kombinacijom akvatinte, bakropisa, visoke štampe i chine colle-a.

Nušić na sceni posle pet godina - 22.11.2008.

Ansambl Kruševačkog pozorišta započeo je rad na pripremi predstave „Svet”, po tekstu Branislava Nušića, koja će premijerno biti izvedena početkom decembra. Glavne uloge tumače Milija Vuković, Biljana Jović Savić i dve mlade glumice odabrane na audiciji u Beogradu - Marija Medenica i Verica Nikolić.

- Od poslednjeg Nušićevog teksta koji je rađen u ovom pozorištu, „Sumnjivo lice”, proteklo je skoro pet godina. Tekst „Svet” nije tako poznat kao neki drugi, ali je aktuelan jer se bavi odnosom prema svetu oko nas, našom pozicijom u tom svetu. Srpsko pozorište se nije previše bavilo ovom temom koja je dominantna u našim životima. Ovo je i priča mentaliteta, a Nušić je najbolji tumač srpskog mentaliteta - kaže reditelj predstave Vladimir Popadić.
Scenografiju za predstavu svet radiće Mia David, scenski pokret Milica Klemenc dok je reditelj Popadić zadužen za odabir muzike.
Glavne uloge tumače prvaci Kruševačkog pozorišta Milija Vuković, Toma Trifunović, Biljana Jocić Savić, Biljana Nikolić. Za dve važne uloge organizovana je audicija u Beogradu na koju se prijavilo 30 mladih glumica, a odabrane su dve - Marija Medenica i Verica Nikolić.
- Nikada nisam igrala Nušića i ovo je za mene i novo iskustvo i veliki izazov. Verujem da će tekst biti zanimljiv publici bez obzira na to što nije toliko često igran - smatra Marija Medenica koja je prošle godine na Sterijinom pozorju proglašena za najbolju mladu glumicu. (Autor: S. M.)

Međunarodni konkurs za mlade do 18 godina - 07.11.2008.

U toku je konkurs Kulturnog centara Krusevac koji traje do 20. novembar 2008. godine. Konkurs nosi naziv "IGRAČKA" . Pravo na učešće imaju svi koji su mlađi od 18 godina, a pošto je takmičenje međunarodnog karaktera, pravo učešća imaju takmičari iz celog sveta. Rok dospeća radova je 20. novembar 2008. godine.

Kategorije takmičenja su:

1. KARIKATURA
2. PISANA FORMA
- Kratka priča
- Pesma
- Aforizam
3. STRIP

PROPOZICIJE:

1. KARIKATURA - Minimum A4 (210x297 mm), Maksimum A3 (297x420), tehnika slobodna

2. PISANA FORMA - Maksimum dve kucane strane

3. STRIP - original, do osam (8) tabli, tehnika slobodna
PROPOSITIONS

NAGRADE

Žiri će dodeliti po jednu nagradu za svaku kategoriju i odabrati do pet najboljih učesnika iz sve tri kategorije koji će pohađati Master Class od 15 do 17. januara 2009. godine. Predavači - ugledni autori.

RADOVE POTPISATI IMENOM, PREZIMENOM, ADRESOM, OBAVEZNO DOSTAVITI KONTAKT TELEFON, e-mail. goldenhelmet@kck.org , rszlatnakaciga@kck.org.rs , goldenhelmet@ptt.rs

PISANE RADOVE SLATI ISKLUČIVO POD ŠIFROM.

RADOVE PROPISNO UPAKOVATI I POSLATI NA ADRESU:

KULTURNI CENTAR KRUŠEVAC

MEĐUNARODNI KONKURS ZA MLADE

TOPLIČINA br. 2, 37 000 KRUŠEVAC, SRBIJA

TEL/FAKS: + 381 (37) 423 025, 421 877

KULTURNI CENTAR KRUSEVAC

MEDJUNARODNI KONKURS ZA MLADE

TOPLIČINA br. 2, 37 000 KRUSEVAC, SRBIJA

TEL/FAX: + 381 (37) 423 025, 28 983

Obaveštenje autorima o dodeli nagrada - 01. decembar 2008. Organizator snosi troškove puta i smeštaja nagrađenih autora. Službeni jezici Festivala su srpski i engleski.

ROK PRISPEĆA RADOVA: 20. novembar 2008.

Dodeljene "Vukova povelja" Pavlu Bubonji iz Kruševca - 04.11.2008.

Pedagoski pokret Srbije odredio je dobitnike "Vukove povelje" i povelje "Filip Visnjić" za 2008. godinu.

"Vukovu povelju" , pored više dobitnika dobio je i naš sugrađanin Pavle Bubanja. Pored njega Vukovu povelju su dobili i Pedagoski fakultet u Somboru, Kolarčev narodni univerzitet u Beogradu, Zavod za udžbenike Beograd, Osnovna skola "Žikica Jovanović Spanac" iz Bele Crkve, Klub mladih matematičara "Arhimedes" iz Beograda, , Milovan Vitezovič iz Beograda i Mirko Đorđević iz Sremske Mitrovice.
Isto priznanje osvojili su Dobrica Erić iz Beograda, Miloš Jevtić iz Beograda, Jelena Kovačevič iz Čačka, Danilo Z. Markovic iz Beograda, Adam Ninkovic iz Jagodine, Milija Nikolic iz Beograda, Damnjan Petrovic iz Beograda, Milosav Petrović iz Niša, Miloje Popović iz Beograda, Nedeljko Popadić iz Beograda i LJubomir Savić iz Beograda.
To priznanje bice uručeno i Doki Stojčicu iz Beograda, Svetomiru Stoziniću iz Beograda, Veri Samolov iz Podgorice i Milanki Sojić-Pavlović iz Banje Koviljače.
Povelju "Filip Visnjić" dobili su Osnovna skola "Filip Visnjić" u Beogradu, Gimnazija "Filip Visnjić" u Bijeljini, Drustvo guslara "Vuk Karadžic" iz Beograda, "Semberske novine" iz Bijeljine, Milomir Fipipović-Fića iz Sremske Mitrovice, LJiljana Lukić iz Bijeljine, Vera Radivojkov iz Sida i Cvijetin Ristanović iz Bijeljine.
Pedagoški pokret Srbije organizuje VI Vukov pedagoški sabor, 8. novembra u Kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Loznici, sa aktuelnom temom "Univerzitet danas na raskršću".

„Tvrđava“ najbolje režirana - 03.11.2008.

U Vršcu je juče završen 16. međunarodni festival klasike Vršačka pozorišna jesen. Nagradu za najbolju režiju prema jednoglasnoj odluci žirija (Boro Drašković- predsednik, Raško V. Jovanovići Gordana Lazić Velovan).dobio je Nebojša Bradić za predstavu „Tvrđava“ Narodnog pozorišta iz Kruševca.

Gran pri Festivala, , pripala je predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Ateljea 212, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Tomija Janežiča.

Za najbolju glumicu žiri je proglasio Nadu Šargin za ulogu Sofije Subotiću „Putujućem pozorištu Šopalović“, a Borisa Isakovića za najboljeg glumca za ulogu Drobca u istoj predstavi.

Specijalno priznanje pripalo je Profesionalnom pozorištu na rumunskom u Vojvodini sa sedištem u NP „Sterija“ u Vršcu, za predstavu „Izveštaj o mojoj smrti“ po romanu Gabrijela Kifua, i Hrvatskom kazalištu „Ivan Plemeniti Zajc“ iz Rijeke za Šekspirovu „Ukroćenu goropadnicu“. Nagrada za nabolju mladu glumicu pripala je Otiliji Peskariu za ulogu Patricije u „Izveštaju o mojoj smrti“.

Jesen Ribarske Banje - 31.10.2008.

U Ribarskoj Banji je otvorena 19. likovna kolonija pod nazivom "Jesen Ribarske Banje". Ova kolonija je okupila ukupno 30 umetnika od kojih 26 slikara i četvoricu vajara iz Srbije, Makedonije i Italije. Kolonija će trajati sedam dana.

Izronila bazilika - 24.10.2008.

Na arheološkom nalazištu Bedem, u selu Maskare, unutar zidina vojnog utvrđenja cara Justinijana, među iskopinama je otkrivena trobrodna bazilika.
- Najnovije otkriće trobrodne bazilike, velikog sakralnog objekta, bacilo je više svetlosti na ovo nalazište. S obzirom na to da do današnjih dana nije identifikovana Petrova crkva iz Stalaća, odnosno, Petrovdanski panađur, čije je prihode knez Lazar Hrebeljanović Ravaničkom poveljom darovao manastiru, smatramo da je reč baš o ovom otkriću - objasnio nam je arheolog, kustos Narodnog muzeja Nikola Berić. - Veoma je zanimljiv način gradnje, a pogotovu opeka, čiji je svaki komad obeležen krstovima u raznim oblicima.
Na lokalitetu Bedem, na levoj obali Zapadne Morave, na oko dva kilometra pre zagrljaja sa Južnom, iskopavanja se vrše već dvadesetak godina. Do sada je, na osnovu iskopina, utvrđeno da je reč o vojnom utvrđenju vizantijskog cara Justinijana, koje datira iz 530. godine. (V.Novosti)

Sećanje na Čkalju (VIDEO) - 21.10.2008.

Juče je navršeno pet godina od smrti Miodraga Petrovića Čkalje legende srpskog glumišta i majstora komedije koji je bio popularan i voljen širom nekadašnje Jugoslavije.

 

Starije generacije pričaju da su ulice bivale prazne kada bi se prikazivale serije u kojima igra Čkalja, naročito one koje su u prvim godinama Televizije Beograd radili Radivoje Lola Đukić i Novak Novak. Novinari su ga nazivali "Čkalja nacionale" , "Kralj smeha" i "Srpski Čaplin".
Novogodišnji program 1985.


Miodrag Petrović-Čkalja rođen je 1924. godine u Kruševcu, a sudbina je htela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi baš 1. aprila, na dan šale.

Miodrag je bio četvrto dete Čedomira i Hristine - Tine Petrović. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom - u dramskoj sekciji.

Za vreme Drugog svetskog rata nastupao je kao član Kulturno-prosvetne ekipe 47. divizije, a posle demobilizacije, uz studije veterine, igrao je u KUD "Ivo Lola Ribar".

Na audiciji je primljen u Dramski studio Radio Beograda gde je i započela njegova popularnost u emisiji "Veselo veče".

U bogatom umetničkom opusu ostvario je oko 200 uloga u pozorištu, na radiju, televiziji i filmu.

Najšira publika ga pamti prvenstveno po likovima iz humorističko-satiričnih TV serija tandema Đukić-Novak.

Prva je bila još 1959. godine - "Servisna stanica" u kojoj je igrao lik kuvara Jordana.

Usledili su "Muzej voštanih figura", "Sačulatac", "Ljudi i papagaji"...

Nezaboravne uloge ostvario je i u serijama drugih autora - "Ljubav na seoski način", "Kamiondžije", "Vruć vetar", "Bolji život".

Bio je oličenje i pojam smeha bez obzira na konkretnu rolu i dugo vremena neprevaziđena zvezda 'malih ekrana'.

Specijalno za njega Đukić je kreirao glavni lik u čuvenoj pozorišnoj predstavi, a kasnije i filmu "Bog je umro uzalud".

Paralelno je, od 1951. godine, radio u Humorističkom pozorištu (sada Pozorište na Terazijama), gde je postavljena antologijska komedija Dragutina Dobričanina "Zajednički stan".

Čkalja je u liku Pepija dobijao salve aplauza na otvorenoj sceni na gostovanjima širom zemlje, a kasnije je snimljena i TV verzija.

Slobodan Selenić pisao je o njemu kao glumcu golemog komičarskog dara i majstorske ležernosti, a Vladimir Stamenković isticao je njegov direktan emocionalni kontakt sa gledalištem.

Dobio je i Sterijinu nagradu, mada tek 1975. godine, za ulogu u setnoj komediji "Slučaj šampiona" Radomira Smiljanića.

Snimio je i 20 igranih fimova među kojima su najpoznatiji "Put oko sveta" i "Silom otac", oba po komedijama Branislava Nušića u režiji Soje Jovanović.

Od 1976. godine bio je u statusu slobodnog umetnika. Radio-televizija Srbije dodelila mu je 1995. nagradu za životno delo.

Poslednje godine proveo je tiho, u krugu porodice, ali se javno angažovao podržavajući demokratske snage u predizbornoj kampanji u jesen 2000. godine.

Kruševac dobio legat Milića od Mačve - 15.10.2008.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić otvorio je u Kruševcu galeriju Milića od Mačve u kojoj je smešten legat koji je poznati srpski slikar poklonio tom gradu 1999. godine.
"Želim da na ovaj dan, koji je i dan oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu, dan kada se otvara legat Milića od Mačve koji nosi naziv 'Kosovo - prvi prag Srbije', kažem da Srbija i srpski narod treba da čuvaju uspomenu na sve velike dane iz svoje istorije, kada se ovaj narod borio za svoju slobodu" rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Srbija nakon niza teških godina postigla jednu diplomatsku pobedu u Ujedinjenim nacijama, kada je prihvaćen zahtev za izjašnjavanje Međunrodnog suda prave, ali je dodao da će ta borba biti duga.

Gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković je kazao da je taj grad istorijski vezan za Kosovo i za kosovski mit.

"Kažu da je to mit srpskog naroda, a ja kažem prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog naroda. Bez poštovanja prema Kosovu, bez čvrstog stajanja na ovoj našoj zemlji Srbiji nema ni sigurnog koraka u budućnost i niko to ne može da nam oduzme", rekao je Azdejković.

Slikar Milić od Mačve poklonio je Kruševcu legat "Kosovo - prvi prag Srbije" sa 140 dela 1999. godine. Iako je otvaran 2000. i 2003. godine, zbog neregulisanog pravnog statusa tek će sada biti dostupan za posetioce.

Pravo ime Milića od Mačve bilo je Milić Stanković. Diplomirao je na Beogradskoj likovnoj akademiji i od samih početaka negovao specifičan stil - spoj srpske tradicije i nadrealog pristupa. Bio je jedan od poznatijih i priznatijih umetnika Srbije 20. veka. Umro je 2000. godine.

Brigu o legatu vodiće Kulturni centar Kruševac.

I mi to možemo - 10.10.2008.

U okviru projekta "I mi to možemo" koji je finansiran od CNF iz Holandije, Udruženje gradjana i roditelja dece sa posebnim potrebama (www.posebnadeca.eu.kz) je registrovalo zaštitne proizvodne radionice "Mostovi" za zapošljavanje lica iz marginalizovanih grupa.
Projekat je realizovan u partnerstvu sa RPK Kruševac i lokalnom samoupravom, a rezultat aktivnosti projekta je početak rada grnčarske radionice u kojoj je zaposlenje na neodređeno vreme našlo osam invalida.
Pozivamo Vas da posetite prvu prodajnu izložbu radova ove radionice koja će biti otvorena u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac (Balkanka 63, IV sprat), u petak 10.10.2008. godine sa početkom u 13 sati. (Autor: PKK)

"Slikamo za Kulturni centar" - 08.10.2008.

U utorak 07.10. u 20,00 satI u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika pod nazivom "Slikamo za Kulturni centar".

Svi izloženi radovi, nastali na prvoj jednodnevnoj likovnoj koloniji KCK, a Izloženo je deset radova, osam ulja na platnu, dva akrila, i radovi nastali kombinovanom tehnikom. Svi radovi ostaće u vlasništvu Kulturnog centra Kruševac.

U susret mesecu knjige - 01.10.2008.

U oktobru, mesecu knjige, u NBK se tradicionalno intenziviraju akcije na upisu novih članova i bogaćenju fondova. Obeležava se Dan Gradske biblioteke, učestvuje u manifestaciji Dečja nedelja nizom kulturnih programa i besplatnim upisom daka prvaka, posećuje Sajam knjiga u Beogradu i nabavljaju novi naslovi. Sa preko 4700 novih knjiga na svojim policama, nabavljenih proteklih meseci, Biblioteka spremno dočekuje i ovaj oktobar i poziva svoje verne čitaoce kao i nove korisnike na radosna susretanja i uzbudljivu avanturu otkrivanja novih pisaca i knjiga.

Grad - Lice grada - 27.09.2008.

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac otvorena je izlozba "Grad - Lice grada - XII prolečni anale Čačak 2008.". Izložba je priredena u okviru Oktobarske izložbe Kruševac 2008.

Organizatori su Narodni muzej Kruševac, Likovni salon Doma kulture Čačak i Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak. Selekciju radova izvršila je Julka Marinković, dok je postavka izložbe delo Julke Marinović i Biljane Grković. Za tehnicku realizaciju pobrinuli su se Radovan Tatić i Dušica Mirković.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra.

Otvorena izložba Radivoja Bojovića - 19.09.2008.

Sinoć, 18. septembra, u 19 sati u Velikoj sali Narodnog muzeja u Kruševacu je otvorena izložba autora Radivoja Bojovića, istoričara Narodnog muzeja u Čačku.

Fontana vina na "Župskoj berbi" - 18.09.2008.

Turistička manifestacija "Župska berba" u Aleksandrovcu počinje danas 18. i trajaće do 21. septembra. Ove 45. "Župska berba" biće posvećena ekologiji, saopštio je organizacioni odbor.

Predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac. se nada će u Župu stići više stotina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva. Kako je ranije najavio predsednik opštine Aleksandrovac, lokalna vlast želi da od Župe napravi centar proizvodnje prirodnih vina i rakija u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Program ovogodišnje manifestacije biće izuzetno bogat, a najatraktivnije će svakako biti fontana vina, vinska ulice, župska svadba i izbor kraljice vina.

Na području aleksandrovačke župe pod vinogradima je oko 2.500 hektara, a poslednjih godina, posle dugotrajne borbe sa biljnom bolešću fitoplazmom, intenzivno se podižu novi zasadi sa bezvirusnim sadnim materijalom i savremenim načinom uzgoja.

Vina iz više od 50 malih vinarija sa tog područja našla su put do zemalja Evropske unije, a od prošle godine iz vinskog podruma Radenković prve količine župskih vina stigle su i do Japana.

Ljiljana Krstić osvojila 3. nagradu- 16.09.2008.

Na završnoj večeri 15. festivala pesnika za decu "Bulka" u Kuli učestvovalo je deset finalista. Prema oceni žirija festivala, treću nagradu dobila je Ljiljana Krstić iz Kruševca. Najbolja pesma je pesma "U srcu zemlje Srbije" Radoslava Jovića iz Zemuna, koji je nagrađen štampanjem zbirke pesama. Drugu nagradu festivala dobio je Jovo Čulić iz Banjaluke. Nagradu publike je dobio Jovo Čulić.

Izuzev pesnika, na finalnoj večeri nastupali su i KUD "Rudnik" iz Ugljevika i Madam Pijano. Na festivalu "Bulka" učestvovali su dečji pesnici i umetnici: Raša Popov, Blagoje Baković, Dejan Aleksić, Slobodan Stanišić, Nedeljko Popadić, Boško Lomović, Ljubomir Ćorilić, Violeta Jović i drugi. Na Festivalu pesnika za decu učestvovali su i Boro Kapetanović iz Republike Srpske, Velimir Ralević iz Crne Gore, Šimo Ešić iz BiH i drugi. U okviru veoma bogatog u raznovrsnog programa nastupali su i ulični svirači, trubači i tamburaši. Voditelji programa bili su Jovan Adamov i Minja Subota. Pokrovitelj festivala je opština Kula, a organizator Dom kulture u Crvenki.

Film o uspešnim privrednicima povratnicima - 07.09.2008.

Centar za dijasporu u Kruševcu priprema promotivni film o povratnicima iz dijaspore i ljudima iz Srbije koji žive u inostranstvu a osnovali su firme u mestima iz kojih potiču. U Centru se nadaju da će ovaj film motivisati i druge da u ovom kraju krenu sa svojim biznisom. Predstavnica Centra za dijasporu pri kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori Aleksandra Aleksić rekla je agenciji Beta da se film o uspešnim privrednicima povratnicima radi u okviru projekta "Prijatelj kod kuće" i da ceo projekat košta 400.000 dinara. Film govori o firmi iz Varvarina "L&B", koja proizvodi konfekciju, i o firmi "AS group" iz Igroša, kraj Brusa, koja proizvodi rakiju.

Padeški kladenac - 07.09.2008.

U selu Padež kraj Kruševca juče je završena dvodnevna manifestacija "Padeški kladenac". Tokom dvodnevne manifestacije (5. i 6. septembra) priređena i izložba narodne radinosti, organizovano je i takmičenje u pripremanju jela na starinski način. Organizatori 23. padeškog kladenca su kruševačka Kulturno-prosvetna zajednica i mesna zajednica sela-domaćina, dok je generalni pokrovitelj manifestacije Skupština opštine Kruševac.

Trunu dela Milića od Mačve - 05.09.2008.

Oko 130 slika koje je slavni srpski slikar ostavio gradu Kruševcu već osam godina zaključano u mlinu, daleko od očiju javnosti.

Ni posle osam godina od smrti čuvenog slikara Milića od Mačve javnosti nisu dostupna njegova dela koje je slavni srpski umetnik zaveštao gradu Kruševcu. U ovom legatu, daleko od očiju javnosti, nalazi se oko 130 slika, uglavnom ulja na platnu, i nekoliko akvarela i grafika.

Briga o legatu Milića od Mačve u ulici Kneza Lazara poverena je književniku Ljubiši Đidiću i on je, kako kaže, povremeno provetrava.

Postavka sa kosovskim temama, zbog kojih se zbirka zove „Kosovo, prvi prag Srbije“, a koju je Milić zaveštao „voljenom carskom gradu Kruševcu“, svečano je otvarana dva puta. Prvi put pred izbore 2000. godine, odmah posle Milićeve smrti, a potom na Vidovdan 2003. godine. Oba puta galerija je radila samo dva dana, zbog brojnih problema. Sada je pokrenuta inicijativa da bude otvorena po treći put i stalno dostupna javnosti. Brigu o legatu, kako se najavljuje, preuzeće Kulturni centar Kruševac.

- Da bi se to realizovalo, potrebno je da Kulturni centar obavlja delatnosti muzeja. Upravni odbor Kulturnog centra doneo je odluku da registruje tu delatnost. Posle dobijanja saglasnosti od gradske skupštine mi ćemo u Trgovinskom sudu izvršiti preregistraciju o promeni delatnosti, kako bi nam ti poslovi bili povereni - kaže direktor Kulturnog centra Kruševac Ljubodrag Obradović.

Dajući poklon Kruševcu, Milić je postavio uslov da stalna postavka mora biti u objektu koji gleda ka crkvi Lazarici. Zato je za galeriju izabrana stara zgrada žitnog mlina, građena u tri nivoa, da bi, kako je Milić govorio, „poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze“.

Ova zgrada u ulici Kneza Lazara nekada je pripadala porodici Matić, pa su uoči otvaranja galerije ispred nje demonstrirali predstavnici Odbora za zaštitu privatne svojine, tvrdeći da lokalna vlast „ponovo otima ono što je jednom već oteto“.

Kruševljani očekuju da umetnikova dela, posebno legat na temu kosovskog ciklusa, kao i druge slike na kojima dominiraju lebdeći balvani, užarene lopte i sante leda, po kojima je Milić od Mačve poznat, budu uvek dostupni javnosti. ( KURIR)

Izložbe slika - 05.09.2008.

Sinoć, u Umetničkoj galeriji, otvarena je izložbe slika i crteža Lidije Dragićević (Figura, oblik, lik) i Tijane Todosijević (Tišine). Organizator je Narodni muzej Kruševac - Umetnićka galerija.

Muzički festival - 21.08.2008.

21.22.i 23.08.(četvrtak, petak, subota) DVIRIŠTE GIMNAZIJE, KLUB KCK, ZRG MLADIH

MUZIČKI FESTIVAL
Zastupljeni su svi muzički žanrovi Električni orgazam, Bjesovi..veliki broj DJ-eva

Petak 22.08.2008. u 21:00 - Djura i mornari (Pionirski park)

Slike i crteži Milovanovića - 19.08.2008.

Zatvorena je izložba slika i crteža Milana Milovanovića iz spomen zbirke Narodnog muzeja Kruševac, koja je prethodnih mesec dana gostovala u prostoru Galerije "Čedomir Krstić" u Pirotu.

Spomen zbirka je formirana 1976. godine, kada je za Narodni muzej Kruševac otkupljen veći broj dela Milana Milovanovića. Zbirka se kontinuirano dokupljuje. Kompletnu ličnu arhivu i pet crteža poklonila je porodica Milovanovićeve mlađe ćerke koja živi u Valjevu. Članovi ove porodice predstavljaju jedine direktne žive potomke vojvode Živojina Mišića, čiji je zet bio Milan Milovanović.

Happy hill festival 08 - 16.08.2008.

Danas, 16. avgusta na planini Jastrebac se održava Happy hill festival. Ovogodišnji Happy hill festival uključuje celodnevnu manifestaciju, akcije, takmičenja, spremanje tredicionalne hrane i mnoge druge aktiovnosti na Jastrepcu. U akciju će biti uključene organizacije i institucije iz Kruševca. Otvaranje festivala je planirano za 16. avgust u 12 časova na platou kraj jezera, a program bi trajao do 19 časova, kada će početi muzički deo festivala, na kome će uz učešće svetski poztnatih DJ-eva i podršku lokalnih umetnika na gramofonima, posetioci iz Kruševca. Srbiije, ali i inostranstva uživati do ranih jutarnjih sati.
U sklopu festivala biće održan i međunarodni volonterski kamp, a volonteri će raditi na pripremi festivala.

DJs line up:

Marshall Jefferson (USA)
Mustafa (France/Brasil)
Dalton (Croatia)
Eastbound (Ukrain/Serbia)
Matt (Serbia)
Milos Blagojevic (Serbia)
Beegg Dee (Serbia)
VJ: Ramirezz (Serbia)

Izložba slikara Zorana Komatinovića - 14.08.2008.

U Galeriji KCK-a u toku je izložba slikara Zorana Komatinovića. Ovaj umetnik ovom izložbom obeležava 20 godina svog rada. Izloženi su kolaži, videografije i fotografije. O delima Zorana Komatinovića, na otvaranju izložbe govorila je istoričar umetnosti Maja Olić.

KARAOKE OKRŠAJ - 12.08.2008.

U utorak 12.08. u 19 sati u Pionirskom parku u Kruševcu biće održano finale

KARAOKE OKRŠAJA

Retrospektiva Dvorane - 08.08.2008.

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševac u toku je retrospektivna izložba Likovne kolonije Dvorane, koja predstavlja prvu likovnu koloniju na prostoru šireg kruševačkog područja. Izložba je organizovana u okviru kulturnog leta, u saradnji sa Kulturno-prosvetnom zajednicom Kruševac.

Kolonija je zvanično ustanovljena 1976. godine, a godinu ranije došlo je do neformalnog okupljanja kruševačkih umetnika koje je dovelo do stvaranja kolonije. Organizovanje je zvanično trajalo do 1998. godine. Ove godine rad Kolonije je obnovljen, pa u prostoru Narodnog muzeja u Kruševcu možemo pogledati retrospektivnu izložbu prve likovne kolonije sa kruševačkog područja. Na koloniji je, do sada, učestvovalo 73 likovna umetnika iz Srbije i inostranstva.

Autor ove retrospektivne izložbe je Biljana Grković, a rad na dokumentaciji obavile su Biljana Grković, Aleksandar Miletić i Jelena Petković.

Izložba je otvorena do 17. avgusta.

Konkurs za antologiju pesama o životinjama - 05.08.2008.

Novosadski humanitarni centar (NSHC) raspisao je konkurs za antologiju pesama o životinjama, a pravo učesća imaju autori iz celog sveta.

Konkurs je raspisan u cilju razvijanja svesti o njegovanju ljubavi prema zivotinjama, a antologiju će sastaviti književnik Stojan Simić Krpica i biće objavljena u izdanju NSHC.

Potrebno je poslati do tri 3 pesme u 3 primerka do 21. septembra, na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili engleskom jeziku, uz kratku biografiju autora (objavljene knjige - ako ih ima), fotografiju, adresu, e-mail adresu (ako ima), telefon (ako ima).

Radove treba slati na adresu: Stojan Simić Krpica (sa naznakom “Za antologiju svetske poezije o zivotinjama”), Marka Miljanova 18, 21000 Novi Sad, Republika Srbija.

Prijave i radove moguće je poslati i na e-mail adresu stojan.simic.krpica@gmail.com

Muzički festival u Aleksandrovcu - 01.08.2008.

Prvi međunarodni festival klasične muzike "Dream" počinje danas 1. avgusta u Aleksandrovcu i trajaće do 8.avgusta , najavio je organizator, Udruženje "CosArt".

Svake festivalske večeri u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Alesandrovcu održaće se tematski koncerti na kojima će nastupiti renomirani umetnici iz Srbije, Austrije i Nemačke. Tokom dana odvijaće se tzv. "master-klas radionice" namenjene mladim umetnicima.

Na festivalu klasične muzike nastupiće soprani Katarina Jovanović i Marija Jonas, violinistkinja Vesna Stanković, violončelista Tobias Stosiek, zatim pijanistkinje Jasna Tucović i Meri Bojić-Radojčić i čembalista Egon Mihajlović.

Idejni tvorac festivala klasične muzike u Aleksandrovcu "Dream" je upravo Mihajlović, istaknuti čembalista, orguljaš, dirigent, ali i stručnjak za klasičnu muziku.

Prema saopštenju organizatora, ciljevi festivala su obogaćenje muzičkog života Srbije, doprinos kulturnoj decentralizaciji i pružanje mogućnosti mladima za usavršavanje na radionicama vrhunskih umetnika.

Kruševački slikari na manifestaciju u Krčedinu - 31.07.2008.

Danas, u Domu porodice Jakšić u Krčedinu svečano će biti otvorena likovna i pesnička kolonija. Ona će biti otvorena danas 31. jula, a trajaće do 3. avgusta.

Manifestaciju će otvoriti književnik Raša Popov, a nakon toga nastupiće šest satiričara iz Srbije, kao i gitarista Aleksandar Filipović koji će održati koncert "Srpska gradska šansona".

U okviru kolonije biće održano niz književnih, likovnih i muzičkih manifestacija a među slikarima koji će učestvovati u Koloniji su i tri slikara iz našeg kraja Živorad Milosavljević i Ljiljana Simić iz Kruševca i Zlatan Krkić iz Ćićevca. (Opširnije)

,,ŠKOLA ZA KLOVNOVE" - 31.07.2008.

Danas, 31. jul u 20:30h u dvorište KPZ društvo za afirmaciju pozorišne umetnosti izvodi predstavu pod nazivom ,,ŠKOLA ZA KLOVNOVE".

Tekst i režija: Miodrag Dinulović

Igraju:
Nikola Pantovic i Gorica Dinulović

Koncert umetničke muzike - 30.07.2008.

U Dvorištu KPZ 30. jul u 20:30h biće održan koncert umetnićke muzike.

Izvođač: ALEKSANDAR VASIĆ – harmonika

On će na harmonici izvoditi dela Scarlatti, Paganinni, Vivaldi, Monti i drugih.

,,HAPPY HILL" 16. avgusta na Jastrebcu - 28.07.2008.

NVO Edukativni centar Kruševac i Opštinski učenički parlament Kruševac pozivaju omladinske nevladine organizacije iz Srbije i regiona da se predstave na NVO sajmu «HAPPY HILL!»

Sajam nevladinh organizacija, je prilika da svaka organizacija predstavi svoj program i aktivnosti, ali i da se međusobno upoznaju i ostvare saradnju sa drugim organizacijama.

NVO sajam «HAPPY HILL» biće organizovan na planini Jastrebac (pored jezera), Kruševca 16.08. 2008 godine, u okviru muzičkog festivala HAPPY HILL.

Sajam će početi u 12.00 časova i trajaće do 20 časova, a od 20.00 do 05.00 trajaće muzički deo festivala (DJ Marhall Jefferson (USA), DJ Mustafa (Brazil), EastBound (Ukraina/Serbia), DJ Dalton Rijeka (Hrvatska) i uz podrsku lokalnih DJ-eva: Matt (Serbia, Milos Blagojevic, Beegg Dee, VJ: Ramirezz (Serbia)).

Dnevni program pored sajma NVO - grafiti, zabavne igre na jezeru, Srpski lonac (Srbija Šume), fireball, footbag, mountain walk (planinarsko društvo Kruševac) i ostalo čega se setimo na licu mesta.

Muzička manifestacija STANISLAV BINIČKI - 28.07.2008.

U selu Jasika, rodnom mestu čuvenog kompozitora Stanislava Biničkog od 24. do 27. jula je održana Muzička manifestacija koja nosi njegov naziv "Stanislav Binički".

U četvrtak, je održano Veče zavičajnih stvaralaca. Nastupio je hor OŠ "Stanislav Binički" iz Jasike, pevačka grupa "Biser", Mešoviti kamerni hor "Srpkinja", Katarina Veškovac i Damnjan Ćirković na klaviru i Aleksandar Vasić i Milan Malinović na harmonici, kao i bas Pavle Panin.

U toku manifestacije je održana i likovna kolonija, a radovi sa kolonije će biti izloženi u porti crkve Svetog Prokopija u Jasici.

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije nastupiće Filharmonija mladih "Borislav Pašćan".

Stanislav Binički se rodio 27. jula, pre 136 godina. On je bio kompozitor i dirigent ,a autor je "Marša na Drinu" i prve srpske opere "Na uranku".

On jedan od utemeljivača srpske klasične muzike, koja se za razliku od ostalih evropskih zemalja kod nas razvila tek krajem 19. veka. Njegovo ime nosi Umetnički ansambl orkestar Vojske Jugoslavije i muzičke škole u Srbiji.

Binički sa Mokranjcem i Kostom Manojlovićem pripada slavnoj muzičkoj trojci koja se borila za osnivanje muzičkih škola i izvođenje srpske muzike.

Muzički festival u Aleksandrovcu - 27.07.2008.

Prvi međunarodni festival klasične muzike "Dream" održaće se od 1. do 8.avgusta u Aleksandrovcu, najavio je organizator, Udruženje "CosArt".

Svake festivalske večeri u Muzeju vinarstva i vinogradarstva u Alesandrovcu održaće se tematski koncerti na kojima će nastupiti renomirani umetnici iz Srbije, Austrije i Nemačke. Tokom dana odvijaće se tzv. "master-klas radionice" namenjene mladim umetnicima.

Na festivalu klasične muzike nastupiće soprani Katarina Jovanović i Marija Jonas, violinistkinja Vesna Stanković, violončelista Tobias Stosiek, zatim pijanistkinje Jasna Tucović i Meri Bojić-Radojčić i čembalista Egon Mihajlović.

Idejni tvorac festivala klasične muzike u Aleksandrovcu "Dream" je upravo Mihajlović, istaknuti čembalista, orguljaš, dirigent, ali i stručnjak za klasičnu muziku.

Prema saopštenju organizatora, ciljevi festivala su obogaćenje muzičkog života Srbije, doprinos kulturnoj decentralizaciji i pružanje mogućnosti mladima za usavršavanje na radionicama vrhunskih umetnika.

LAV I MIŠ u KPZ-u - 24.07.2008.

U četvrtak 24. jula u dvorištu KPZ biće održana lutkarska pozorišna predstava pod nazivom ,,LAV I MIŠ''.

Lutkarsku predstavu izvodi pozorišna grupa ''Ars longa'' , a predstava počinje u 20:30h.

Tekst i režija: Predrag Kolarević.

Rozeta Kusturici - 20.07.2008.

U Beloj Vodi, već desetak dana živi u znaku prestižne manifestacije, „Belovodske rozete“, a u slavu kamena peščara i samoukih klesara.
Veliku čast Beloj Vodi i „Rozeti“ učinili su na centralnoj večeri juče Matija Bećković i Emir Kusturica. Kusturici je uručeno znamenje „rozeta“, cvet u kamenu, „za izuzetan doprinos u srpskoj kulturi i umetnosti“, a uz besedu akademika Matije Bećkovića. Slavu u čast kamenog cveta, simbola srednjovekovnih svetinja i Moravske škole, ulepšao je i operski pevač Radivoje Simić, glumci Biljana Nikolić i Nikola Pantović, Orkestar trubača „Etnoart“ Marka Trnavca iz Koštunića, a bio je i premijerno prikazan i dokumentarac RTS „Film o belovodskom peščaru“, autora Gorane Mladenović, Bratislava Kostića i Ivane Neckov-Grubišić.

Vrnjački karneval od 13. DO 20. jula - 16.07.2008.

U Vrnjačkoj Banji u toku je 4. Međunarodni vrnjački karneval, na kojem učestvuju karnevalske grupe iz oko 20 zemalja. Očekuje se da će ovu manifestaciju posetiti između 200.000 i 300.000 posetilaca. Osim karnevalskih grupa iz Srbije, prisustovuju i grupe iz Italije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Ekvadora, Bolivije, Amerike, Kine i drugih zemalja. Sam karneval je otvorila karnevalska grupa iz Brazila. U toku karnevala biće održan veliki broj maskenbala, festivala, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i sportskih dešavanja, kažu u Turističkoj organizaciji Vrnjačka banja. Od koncerata 13. jul na otvaranju je pevao „HARI MATA HARI" , 14. jul „CRVENA JABUKA “ a 19. jul, se očekuju "FLAMINGOSI"...
Plato kod vrapca Centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka, koja će se održati 19. jula.

Karneval traje do 20. jula.

Opširnije o karnevalu možete pročitati OVDE!

Mali zmaj i mala zmajčica -16.07.2008.

U sredu 16. jula (Dvorište KPZ) sa početkom u 20:30h biće održan kabare za decu pod nazivom MALI ZMAJ I ZMAJČICA pozorišne grupe ''Mali zmaj i mala zmajčica''.

Tekst i režija: Miodrag Jakšic

Retrospektivna izložba slika -16.07.2008.

U Umetničkoj galeriji u Kruševcu u četvrtak 17.jula biće otvorena retrospektivna izložba slika nastalih u Likovnoj koloniji Dvorane. Biće izloženo više od 100 dela autora koji su stvarali u Dvoranu od osnivanja kolonije 1976.godine.

"Lepotica i zver" najbolja predstavom Festivala - 11.07.2008.

Juče je u Kotoru završen XVI Festival pozorišta za decu koji je, kako organizatori navode, "osnovan radi njegovanja pozorišnog stvaralaštva za decu, razvoja estetskog vaspitanja mladih, afirmisanja vrednosti stvorenih radom i stvaralaštvom u ovoj oblasti, kao i podsticanja razvoja dječijeg stvaralaštva uopšte". Svake godine se na festivalu prikaže na desetine pozorišnih predstava i pratećih programa, a program prate na hiljade gledalaca koji rastu zajedno sa ovim festivalom.
Kruševačko pozorište je trećeg jula na letnjoj pozornici u Kotoru, kao jedini učesnik na čijem se repertoaru ne nalaze isključivo predstave za decu, sa velikim uspehom izvelo predstavu "Lepotica i zver" u režiji Zorana Lozančića. Predstava je naišla na nepodeljene simpatije i publike i kritike, što je i rezultiralo nagradama: glumac Kruševačkog pozorišta Dejan Tončić osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Festivalu tumačeći ulogu Zveri, a "Lepotica i zver" od strane grada domaćina proglašena je najboljom predstavom Festivala. (Izvor: KP)

Balkanski gudački kvartet - 11.07.2008.

U Mozaik sali, 11. jula u 20:30 h pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Vlade Republike Srbije biće održan koncert umetničke muzike.

BALKANSKI GUDAČKI KVARTET

Učestvuju:

Viktor Angelov, violina (Makedonija)
Mladen Drenic, violina (Srbija)
Gavril Sendan, viola (Rumunija)
Nemanja Stankovic, violoncelo (Srbija)

(Schubert, Mozart, Puccini)

Putujem - 10.07.2008.

Večeras, 10. jula u 21 sat u klubu KCK-a biće predstavljena zbirka pesama autora Radomana Kanjevća pod nazivom ,,Putujem".

Muzički trenutak činiće: Milan Ignjatović, gitara.

VEČE OPERSKIH I NAPOLITANSKIH ARIJA - 09.07.2008.

Danas, 09. jula sa početkom u 21 čas biće održano veče OPERSKIH I NAPOLITANSKIH ARIJA.

Učestvuju: Marko Kalajanović, bariton
Vladimir Gligorijević, klavirska saradnja.

SREDA, 09.07. u 21 sat MOZAIK SALA OPŠTINE KRUŠEVAC.

Dominantni svet - 05.07.2008.

Razbijanje Jugoslavije, kosovskometohijski problem, Srbija i dominantni svet, u proteklih dvadeset godina, tema je jubilarne, dvadesete Filozofsko-književne škole, koja je u petak otpočela sa radom u skupštinskom zdanju u Kruševcu.
Dobrodošlicu i pozdrav uvaženim učesnicima i počasnim gostima, akademicima Dobrici Ćosiću i Mihajlu Markoviću i profesoru emeritusu Đorđu Tomaševiću, antropologu srpskog porekla iz SAD, poželeo je gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković. Predsednik Saveta škole profesor dr Svetozar Stojanović je uvodnom besedom „Stanje čovečanstva i položaj Srbije i Srba - proteklih dvadeset godina“ otvorio ovaj trodnevni skup i raspravu.
U subotu se zasedanje Škole nastavlja produbljivanjem teme na dva okrugla stola: iz ugla diskurzivne misli (uvodničar i voditelj profesor dr Mile Savić), i iz ugla književnosti (Srba Ignjatović). U subotu će u dvorištu KPZ, predstavom „Kabare, kabare“ (dramaturgija i režija Branislav Nedić i Spasoje Ž. Milovanović), učesnike i publiku osvežiti Pozorište „Milivoje Živanović“ iz Požarevca. Generalna debata o ovogodišnjoj temi Škole se održava u nedelju, a ovogodišnje zasedanje se završava posetom manastiru Naupare.

KABARE...KABARE! - 05.07.2008.

U subotu u dvorištu KPZ sa početkom u 20:30h gostuje pozorište iz Požarevca ''Milivoje Živanovic'' sa predstavom KABARE...KABARE!

Tekst: Branislav Nedić
Reditelj: Spasoje Ž. Milovanović

Igraju:
Andelka Stević, Zoran Pajić, Marko Radulović, Slobodan Stepić, Žaklina Andrejić, Marija Živanović.

PLESOM DO SNOVA - 04.07.2008.

Danas, u organizaciji KCK u Pionirskom parku se održava dečija muzička predstava pod nazivom

PLESOM DO SNOVA

Učesnici su : Polaznici plesne škole Radost iz Kruševca.

PETAK,04.07.u 18.00 PIONIRSKI PARK

Vrnjački karneval od 13. DO 20. jula - 03.07.2008.

U Vrnjačkoj Banji od 13. do 20. jula biće održan 4. Međunarodni vrnjački karneval, na kojem se očekuje učešće karnevalskih grupa iz oko 20 zemalja. Očekuje se da će ovu manifestaciju posetiti između 200.000 i 300.000 posetilaca. Osim karnevalskih grupa iz Srbije, prisustovaće i grupe iz Italije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Ekvadora, Bolivije, Amerike, Kine i drugih zemalja. U toku karnevala biće održan veliki broj maskenbala, festivala, izložbi, koncerata, pozorišnih predstava i sportskih dešavanja, kažu u Turističkoj organizaciji Vrnjačka banja. Od koncerata treba izdvojiti 13. jul „HARI MATA HARI" , 14. jul „CRVENA JABUKA “ 19. jul, "FLAMINGOSI"...
Plato kod vrapca Centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka, koja će se održati 19. jula.

Opširnije o karnevalu možete pročitati OVDE!

Arheološki fimovi - 01.07.2008.

U okviru Leta kulture 2008. do 3. jula u dvorištu Umetničke galerije kruševačka publika može da pogleda 9. arheoloških filmova. Reč je o ostvarenjima sa devete smotre arheoloških filmova Srbije. Proekcije počinju svake večeri od 20:30h, a večeras će biti prikazani arheološki fimovi iz Nemačke.

Program Kulturnog centra tokom jula - 30.06.2008.

SVAKOG DANA 10.00 do 20.00 Prodajna izložba knjiga izdavačkih kuća Clio, Laguna, Stubovi kulture, Zavod za izdavanje uđzbenika, Kreativni centar i nagrađenih knjiga drugih izdavača.
PETAK,04.07.u 18.00 PIONIRSKI PARK

PLESOM DO SNOVA
Učesnici: Polaznici plesne škole Radost iz Kruševca

SUBOTA, 05.07.u 21 sat DVORIŠTE GIMNAZIJE

ZVUCI JAMAJKE
Največi rege događaj u regionu
SOOUND SISTEM-LONDON
domaća podrčka- grupa ZAA(EX DUB ORCHESTRA)

SREDA, 09.07. u 21 sat MOZAIK SALA OPŠTINE KRUŠEVAC

VEČE OPERSKIH I NAPOLITANSKIH ARIJA
Marko Kalajanović, bariton
Vladimir Gligorijević, klavirska saradnja

ČETVRTAK, 10.07. u 21 sat KLUB KCK

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PESAMA
PUTUJEM
Radomana Kanjevca
Muzički trenutak:Milan Ignjatović,gitara

PETAK,18.07. u 19 sati PIONIRSKI PARK

KARAOKE OKRŠAJ- polufinale

PETAK, 25.07. u 22 sata DVORIŠTE GIMNAZIJE

KONCERT
DISCIPKINA KIČME

Mladi iz Čikaga u Kruševcu - 28.06.2008.

Članovi srpskih kulturno-umetničkih društava „Božur” i „Gavrilo Princip” iz Čikaga bili su ove nedelje gosti Kruševca i Kulturno-umetničkog društva „14. oktobar”. Na Vidovdanskim svečanostima, sa članovima KUD „14. oktobar”, pokazali su svoja folklorna umeća na sceni Slobodišta, pred nekoliko hiljada Kruševljana.

Pedeset devetoro Srba iz Čikaga (52 člana folklornih ansambala i 20 roditelja), koji neguju srpski jezik, tradiciju, duhovnost i kulturu, obišlo je kulturno-istorijske spomenike u kruševačkom kraju. Posebno su se interesovali za Arheološki park – crkvu Despota Stefana Lazarevića iz 1376. godine, dvorski kompleks kneza Lazara, ostatke Donžon kule stare srpske prestonice. Neizostavni deo posete bilo je i fotografisanje pred spomenikom knezu Lazaru.

– Crkveno-školska opština „Sv. Simeon Mirotočivi” u Čikagu pomogla nam je da realizujemo i ovu, našu treću posetu zemlji naših predaka. Tokom 1999. godine naša opština je iz države Ilinois prikupljala i slala humanitarnu pomoć u sve krajeve Srbije. Prvi put smo ovde došli 2001. i tom prilikom darivali decu u sirotištima i izbegličkim kampovima. Kruševački KUD „14. oktobar” ugostili smo 2006, a sada smo opet ovde da pokažemo šta znamo ali i da mnogo šta naučimo, posebno od majstora folklornih koreografija Dragana Nikolića – kaže za naš list Mirjana Karajović, dugogodišnji učitelj folklora u crkveno-školskoj opštini „Sv. Simeon Mirotočivi” u Čikagu.

Osamnaestogodišnji student ekonomije i finansija Marko Lazić, član KUD „Božur”, kaže nam da je prvi put u Srbiji bio pre osam godina:

– Siguran sam da ćemo se viđati još i da ćemo ovde, u Srbiju, dovoditi naše nove drugove, Srbe, ali i Amerikance – ističe Marko. (Autor: R. Stanković)

Tradicionalna Vidovdanska izložba - 25.06.2008.

U Menzulani je otvorena tradicionalna Vidovdanska izložba 20-te generacije polaznika škole za likovne talente "Milan Milovanović". Reč je o radovima 17 polaznika škole od 13 do 17 godina. Škola za likovne talente "Milan Milovanović" radi u okviru Narodnog muzeja Kruševac a izložba traje do sutra 26 juna.

VEČE OPERSKIH I NAPOLITANSKIH ARIJA - 25.06.2008.

U Mozaik sali Opštine Kruševac u sredu, 25. juna u 21 čas biće održan koncert pod nazivom

,,VEČE OPERSKIH I NAPOLITANSKIH ARIJA"

Učestvuju:
MARKO KALAJANOVIĆ, BARITON,
VLADIMIR GLIGORIC, KLAVIRSKA SARADNJA.

Nagradni konkurs za kratke priče o vodenicama - 21.06.2008.


U saradnji sa Specijalnom bolnicom Ribarska Banja, nedeljnik Grad i sajt Art-Anima.com raspisuju

Nagradni konkurs za kratke priče o vodenicama

Konkurs se raspisuje u kategorijama:
- minijatura - do 3.500 slovnih mesta (računajući i razmake)
- pripovetka - do 12.000 slovnih mesta (računajući i razmake)
Na konkurs se primaju radovi pisani na srpskom i srodnim jezicima.
Priče otkucane u Word-u (sa standardnim YU fontovima), dostavljati u okviru attachment-a poruke, na mail adresu: vodenica.konkurs@yahoo.com.

Za autore najuspešnijih radova (po tri iz obe kategorije), predviđene su novčane nagrade i boravak u Ribarskoj Banji.

Po završetku konkursa biće objavljena zbirka najboljih radova pristiglih na konkurs.

Opširnije o ovome možete saznati na Web stranicama nedeljnika Grad-OVDE.

Danas završetak manifestacija 'Jefimijini dani' 2008. - 20.06.2008.

Večeras se završava manifestacija 'Jefimijini dani' u Trsteniku. Ove godine Jefimijinu „Pohvalu knezu Lazaru“ govoriće Rada Đuričin, a „Slovo o Jefimiji“ ove godine govoriće Dragomir Brajković.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade ove manifestacije bio je Milosav Tešić, a ove godine dobitnik „Jefimijinih dana“ biće Radmila Lazić, čija je najnovija knjiga štampana u Beogradu i od žirija je dobila sve pohvale. Ona će biti uručena danas na završnici manifestacije.

Inače, ova manifestacija se od 1991. godine održava u porti manastira LJubostinja, a u slavu prve srpske pesnikinje Jefimije udovice Uglješe Mrnavčevića.

Boraveći kao monahinja i vezilja u LJubostinji, Jefimija je prva u srpskoj istoriji ispisala jedan od najpotresnijih stihova na vezu i izvezla najlepše crkvene vezove, koji su sačuvani u najvećem broju i tako dostupni posetiocima manastira LJubostinja.

 
  Korisni linkovi

Kulturni centar Kruševac
Kruševačko pozoriste
Narodni muzej Kruševac
Turisticka organizacija Kruševac
Narodna biblioteka Kruševac 
             
2007, KruNet | Marketing | Kontakt
Vrh strane