KruNet
 

 
  Vesti   
 
Srbija
Kruševac

Ekonomija

Zabava

Horoskop
za 2010.

Igrice

Život
1Naši prijatelji

Perspektiva
Art Maky

 
 

Jedna osoba poginula - 20.02.2010.

U sudaru dva automobila u selu Mrmoš kod Aleksandrovca jedna osoba je poginula, saopštila je danas Policijska uprava Kruševac.
Dragi Azdejković (70) iz Mrmoš je preminuo na putu do bolnice dok je Miloš Dragojlović (76) iz sela Laćisled teško povređen, navodi policija dodajući da se utvrđuje zašto je došlo do sudara.

Uhapšen diler droge u Kruševcu - 19.02.2010.

Kruševačka policija uhapsila je Zlataka Matića (25) osumnjičenog za trgovinu heroinom i marihuanom, kod koga je prilikom pretresa stana pronađeno oružje.

Sumnja se da je Matić prodajom heroina i marihuane Đorđu Tomiću i Milanu Jeremiću, tokom 2009. godine izvšio krivično delo neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Prilikom pretresa stana osumnjičenog, lokalna policija je pronašla oružije za koje Matić nije imao dozvolu, čime je počinio i krivično delo nedozvoljenog držanja oružija i eksplozivnih naprava, precizirano je iz MUP-a.

Matić će, uz krivičnu prijavu, biti priveden istaržnom sudiji Višeg suda u Kruševcu.(B92)

Povoljniji uslovi za poslovanje - 18.02.2010.

U Gradskoj upravi Juče je održana prezentacija "Sprovođenje programa sertifikacije Grada sa povoljnim poslovnim okruženjem" u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i MEGA programom.

Kruševac je potpisao Sporazum o saradnji decembra prošle godine i sada je u procesu sertifikacije, što znači ispunjenje određenih standarda, određenu garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslove i aktivnosti koji spadaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Kako bi se izvršila sertifikacija potrebno je ispuniti određene kriterijume koji su juče i prezentovani na prvom radnom sastanku, a to su: strateško planiranje, organizacioni kapaciteti, postojanje Privrednog saveta, kvalitet javnih usluga, kvalitet informacija, marketing i promocija grada, kreditna sposobnost grada, javno-privatno partnerstvo, infrastruktura i komunalne usluge, poreska politika grada, životna sredina...

Do sada su Sertifikat sa povoljnim poslovnim okružewem dobile opštine Loznica, Inđija, kao i Grad Kragujevac, a Kruševac je formirao radni tim za prikupljanje, sistematizaciju i obradu uslovnih podataka koji će biti dostavljeni NALED-u u što skorije vreme.(KruNet)

26. zimski susret učitelja Srbije - 16.02.2010.

U subotu, 20. februara ''Društvo učitelja Kruševac'' će prvi put organizovati "Zimske susrete učitelja Srbije".

Tema ovog skupa, koji će jedan deo biti održan u bioskopu ''Kruševac'' a drugi deo u OŠ Vuk Karadžić, će biti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Obrazovni standardi za kraj prvog obrazovnog ciklusa. Učešće je prijavilo oko 500 učitelja iz Aleksandrovca, Brusa, Varvarina, Ćićevca, Kraljeva, Vrnjačke banje, Gračanice i drugih mesta.

Ovakvi stručni skupovi organizuju se još u 7 gradova Srbije, a skup u Kruševcu otvoriće ministar prosvete Žarko Obradović. (KruNet)

Obeležavanje Dana državnosti - 15.02.2010.

Povodom Dana državnosti Srbije, u ponedeljak, 15. februara 2010. godine, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović, predsednica Skupštine Vesna Vesković i zamenik predsednice Skupštine Siniša Maksimović položiće vence na Spomenik kosovskim junacima i u kasarni "Rasina".(KruNet)

Uhapšen zbog trgovine drogom - 13.02.2010.

Policija uhapsila je Miloša Bogdanovskog (25) iz Kruševaca, osumnjičenog za neovlašćenu proizvodnju i trgovinu heroinom, saopšteno je danas iz MUP-a Srbije.

Bogdanovski će uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Kruševcu. Kod Bogdanovskog su, prilikom hapšenja, pronađena dva paketića sa praškastom materijom za koju se sumnja da je heroin. U saopštenju se dodaje da je osumnjičeni tokom proteklih 15 dana heroin prodavao sugrađaninu Bojanu Uroševiću.(KruNet)

142 radnika tehnološki višak - 12.02.2010.

U lokalnoj administraciji Kruševca 142 radnika tehnološki višak, opština pojedincima ponudila novi posao, ovog puta u crvenoj uniformi

Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji u Gradskoj upravi i kruševačkim javnim ustanovama, 142 radnika su tehnološki višak. Kako su potvrdili u Gradskoj upravi, deo radnika biće raspoređen na druga radna mesta prema postojećoj sistematizaciji.
Nekolicini radnika uz odgovarajuću stručnu spremu ponuđen je posao u komunalnoj policijskoj inspekciji, čiji se početak rada očekuje. Među njima, najveći broj je obavljao poslove kurira u upravi i javnim ustanovama.

Kruševac će, na osnovu broja stanovnika, imati ukupno 26 komunalnih policajaca. Nezvanično saznajemo, oni će imati tamno crvene uniforme (verovatno vizuelno slične dresovima koje nose fudbaleri FK Napredak jer će takođe imati i grb grada na njima), dok će automobili biti bele boje, sa natpisom “Komunalna policija” u tamno crvenoj boji sa zlatnim okvirom.(Kurir)

Čistka u DS-u - 11.02.2010.

Gradski odbor Demokratske stranke u Kruševcu isključio je iz članstva direktora Specijalne bolnice, Ribarska banja, dr Branislava Katančevića, presednika Mesnog odbora u Kobilju Zorana Rakića i Radoja Dunjića. Pored ovoga, pre nekoliko meseci je iz članstva izbrisano i 69 članova te stranke koji su samostalno izašli na izbore za savete mesnih zajednica.

Tačka na ovaj proces nije stavljena, poručuje dr B. Katančević. On kaže da je uveren da Boris Tadić nema pravi uvid u dogadjaje na lokalu.(Slaviša Milenković/Z.A.)

Toplana krenula sa isključenjem - 11.02.2010.

Kako prenose kruševački mediji, od juče je Gradska toplana počela sa isključenjem dužnika koji nisu platili najmanje dva računa za grejanje. Toplana u Kruševcu ima oko 8000, a dugovanja iznose 235 miliona dinara.

Rukovodstvo Gradske toplane je saopštilo da su sa isključenjem dužnika primorani jer dugovanja ugrožavaju rad ovog Javnog preduzeća. Čak 400 domaćinstava duguje više od 50.000 dinara. Oko 300 korisnika izmiruje obaveze do 15. u mesecu i tako ostvaruje popust od 5%, 20% korisnika račun izmiruje do kraja meseca , a oko 50% korisnika u grupi neurednih platiša.

Kada dodje do isključenja potrebno je namiriti dugovanja, platiti ponovni priključak oko 2000 dinara i tek onda dobiti grejanje. (KruNet)

Eksplozija u ul. Car Lazar - 10.02.2010.

Zbog curenja prirodnog gasa iz gradske gasovodne mreže juče je u Ulici cara Lazara u Kruševcu izbila podzemna eksplozija zbog koje su iz svog ležišta izleteli poklopci nekoliko šahtova, saopštila je kruševačka policija.

U eksploziji nema povređenih, a nije ugrožena ni životna sredina.

U saopštenju se navodi da se incident dogodio jer je iz oštećenih gasovodnih cevi ukopanih u tu saobraćajnicu, prirodni gas iscurio i podzemnim kanalima ulio se u Telekomove šahtove u neposrednoj blizini cevi.(Agencije)

Svi putevi prohodni, ali sneg stvara nevolje - 09.02.2010.

Saobraćaj na magistralnim i regionalnim putevima u Kruševačkom kraju odvija se bez zastoja, a manje prometne ulice u Kruševcu su pokrivene snegom što otežava saobraćaj.
Kako saznajemo, putari su spremni za sneg, ekipe su mobilne i preduzeće raspolaže dovoljnim količinama soli i rizle. Putevi Srbije apeluju na vozače da poštuju uslove na putevima i prilagode brzina. Ukoliko putujete ka Kopaoniku, ekipe Kruševac-puta uspešno čiste sneg ali je zimska oprema neophodna.
Slika: Kopaonik

Prema prognozama tokom dana će se zadržati oblačno i hladno. Narednih dana se očekuje sneg, a temperatura će se kretati od jutarnje oko -2, do dnevne oko 0 stepeniC. Do kraja februara se očekuje hladno i slično vreme, temperatura će se kretati od jutarnje oko -5 do 0, dnevna od -1 do +5stepeni C. (KruNet)

Samo 38 đaka vakcinisano - 08.02.2010.

Samo 38 roditelja u Rasinskom okrugu dalo je saglasnost za vakcinaciju svoje dece protiv novog gripa, što je svega oko 1,3 odsto ukupnog broja učenika osnovnih i srednjih škola. U Rasinskom okrugu ima 28.820 učenika osnovnih i srednjih škola, a u većini škola nijedan roditelj nije dao saglasnost da se njegovo dece vakciniše protiv virusa novog gripa tipa A H1N1, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

Najviše saglasnosti roditelja, njih pet, bilo je u Osnovnoj školi "Nada Popović" u Kruševcu. Osim 38 učenika, vakcinu će, nakon sprovedene ankete u školama, primiti i 22 nastavnika.
Prema rečima epidemiologa Mirjane Avramović, s obzirom na mali odziv za imunizaciju, zdravstvene ustanove sa tog područja odustale su od predviđenih mobilnih timova, pa će učenici i nastavnici vakcinu primiti u nekom od postojećih vakcinarnih punktova.

Na teritoriji Rasinskog okruga do sada je vakcinu primilo 2.689 osoba, od čega tokom poslednjih nedelju dana njih 18, a među vakcinisanima najviše je hroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

Najmanje vakcinisanih je među decom, trudnicama i zaposlenima u javnim službama, iako su to bile grupe u kategoriji prioriteta.

Prema oceni kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, epidemiološka situacija na području Rasinskog okruga je mirna, pa su nedavno, posle gotovo dvomesečne zabrane, ponovo odobrene bolničke posete.

U izolacionim jedinicama kruševačkog Zdravstvenog centra zbog simptoma novog gripa trenutno je hospitalizovano šest pacijenata, četiri na infektivnom, a dvoje na pedijatriji i svi su u stabilnom stanju.(Glas Javnosti)

26. zimski susret učitelja Srbije - 06.02.2010.

U petak je ''Društvo učitelja Kruševac'' održalo konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o skupu učitelja Srbije koji će pod nazivom "26. zimski susret učitelja Srbije" biti održano 20. februara u Kruševcu.

Tema ovog skupa će biti Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Obrazovni standardi za kraj prvog obrazovnog ciklusa.

Ovakvi stručni skupovi organizuju se još u 7 gradova Srbije, a skup u Kruševcu otvoriće ministar prosvete Žarko Obradović.

Učešće je prijavilo oko 500 učitelja. (KruNet)

Frakcija bez knjižice - 04.02.2010.

Predstojeća sednica Gradskog odbora DS, zakazana za ponedeljak, 8. februar, staviće tačku na takozvane podele u stranci, rečeno je u četvrtak “Novostima” u kruševačkom sedištu demokrata. Dr Branislav Katančević, direktor Specijalne bolnice u Ribarskoj Banji, svojevremeno odbornik i potpredsednik ovdašnjeg Opštinskog odbora DS, ortodoksni protivnik Miodraga Đidića, perjanice Rasinaca, biće isključen - izričit je bio izvor “Novosti”. Biće isključena i njegova “desna ruka” Zoran Rakić, predsednik MO Kobilje.
Da li će na najavljenoj sednici GO DS još nekome od članova DS, iz redova frakcionaša (u Beogradu krajem decembra tražili raspuštanje ovdašnjeg odbora i smenu Đidića), biti “odsviran” kraj, Kruševljani samo nagađaju i ispredaju priče. Jedna od njih je da će frakcionaši grupno preći u redove naprednjaka.
Ovu poslednju “potpalila” je nedavna poseta generala Božidara Delića, člana Predsedništva SNS u Ribarskoj Banji, u pratnji Bratislava Gašića, regionalnog koordinatora SNS za Rasinski okrug. I to baš na dan pokretanja akcije prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih republičkih i lokalnih izbora.
Tim povodom dr Branislav Katančević za naš list kaže:
- Nema ni govora! O prelasku u SNS i ne razmišljam. Generala Božidara Delića sam, kao direktor Specijalne bolnice, primio u svojstvu potpredsednika Skupštine Srbije. To bih učinio i da je u pitanju bio bilo koji drugi državni funkcioner.
I regionalni korodinator SNS za Rasinski okrug Bratislav Gašić, poznatiji kao Bata Santos, biznismen i vlasnik lokalne Televizije plus, izričito je tvrdio da “iza zatvorenih vrata u Banji, a tokom posete generala Delića, nije bilo razgovora o prelasku doktora Katančevića u SNS”.
Demokratska stranka u Kruševcu i okolini broji oko 4.200 članova i zajedno sa SPO, SPS i PUPS, kao i G 17 plus deli vlast u ovom gradu.

SNS: OTVORENI ZA KAPACITETE
BANjU smo toga dana posetili, jer je za nas predeo Ribarske reke, poznat kao razvijen stočarski i privredni kraj, veoma atraktivan. Stranci bi, bez sumnje, dobrodošao svaki privrednik,koji je za imidž Kruševca i Rasinskog okruga učinio ono što je dr Branislav Katančević za Ribarsku Banju. Za takve kapacitete - vrata stranke su uvek otvorena - rekao je regionalni koordinator SNS za Rasinski okrug Bratislav Gašić.(Z. AVRAMOVIĆ)

Tvoje NE menja sve! - 03.02.2010.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Projekat EU INSADA (Projekat Evropske unije protiv zloupotrebe droga), pokrenulo je nacionalnu kampanju protiv droge "Tvoje NE menja sve".

Promotivna kampanja, između ostalih aktivnosti, podrazumeva postavku edukativne interaktivne trodimenzionalne hologramske projekcije u osam gradova Srbije. Jedan od tih gradova je i Kruševac. Kampanja u našem gradu će trajati od 03.02. - 09.02.2010. godine od 12:00 - 19:00 sati na Trgu mladih, gde će biti postavljena kamp prikolica sa hologramom, koju mogu posetiti učenici i svi ostali naši sugrađani.

U sredu, 03.02.2010. godine - Trg mladih u 12:00 sati,  predstavnici lokalne vlasti i Ministarstva zdravlja započeće kampanju.

Sednica Štaba za vanredne situacije - 03.02.2010.

U Gradskoj upravi juče je održan prvi sastanak gradskog Štaba za vanredne situacije u novom sazivu, na čelu sa komandantom štaba, zamenikom gradonačelnika Radoicom Milosavljevićem.

Podnet je Izveštaj o radu u 2009. godini. Tokom ovog perioda primljeno je i obrađeno 58 zahteva koji su uputili direktno oštećeni u elementarnim i drugim nepogodama ili preko štabova mesnih zajednica.

Za naknadu štete nastalu usled elementarnih i drugih nepogoda (požari, poplave, klizišta, nevreme) utrošeno je skoro dva miliona dinara iz budžeta Grada Kruševca u 2009. godini.

Donošenje Rešenja o pomoći oštećenom, radi se na osnovu mišljenja i predloga operativnih timova i komisija za procenu štete, po odobrenju komandanta Štaba za vanredne situacije.

Krajem decembra 2009. godine Narodna skupština Republike Srbije je donela Zakon o vanrednim događajima kojim se propisuju nadležnosti jedinica lokalne samouprave u vanrednim događajima i način finansiranja sistema zaštite i spasavanja.

 Za 2010. godinu, prvi put je predviđena, pored stavke otklanjanja posledica nastalih od elementarnih i drugih nepogoda u visini od 6 miliona dinara - i stavka prevencije od vanrednih događaja u iznosu do 500.000 dinara, koja je namenjena za izradu projektno tehničke dokumentacije u prevenciji vanrednih događaja (za vodotokove, klizišta i opremu).

  Na sastanku su doneti su sledeći zaključci:

1. Gradski štab uputiće predlog Gradskom veću,  sa svim pripremnim i zakonskim radnjama oko izrade projektno-tehničke dokumentacije, za uređenje dela reke Rasine od crkve Presvete Bogorodice u Bivolju do Mudrakovačkog groblja.

2. Gradski štab predložiće Gradskoj upravi da u okviru svojih nadležnosti evidentira prevoz, vlasnike i skladištare opasnih materija, što je i osnova za početak izrade Katastra prevoznika opasnih materija.

3. Gradski štab daće nalog Gradskoj upravi i radnoj grupi - za izradu Projekta postavljanja gradske mreže koja je osnov za sistem bezbednosti i nadzora u gradu. Za  ove svrhe u budžetu  predviđena su sredstva u visini od 3 miliona dinara, a biće obezbeđeni i dodatni izvori finansiranja.

4. U okviru mogućnosti kojima raspolaže Grad, obezbediće se deo skladišnog prostora za smeštaj materijalno-tehničkih sredstava i opreme - za okružnu jedinicu za evakuaciju Crvenog krsta Kruševac.

5. Na osnovu analiziranog stanja koje su izneli pomoćnici komandanata operativnih timova i predstavnik Vojske Srbije, za sprečavanje epidemije i za zaštitu od požara i eksplozija, donet je zaključak da se za preventivne aktivnosti u vanrednim situacijama, odvoji više materijalnih sredstava, tokom 2010. godine.

Uhapšena dvojica zbog teških krađa - 31.01.2010.

Policija Kruševca odredila je pritvor dvojici osumnjičenih da su u poslednja dva meseca na teritoriji grada krali novac, zlatni nakit i tehničku robu.

Osumnjičeni Milan Vasić (21) i Zlatko Nikolić (23) zbog krivičnih dela teške krađe biće, uz krivičnu prijavu, privedeni istražnom sudiji, saopštila je juče policija Kruševca.( Izvor: Tanjug )

Starac stradao u porodičnoj kući - 31.01.2010.

U požaru koji je izbio u porodičnoj kući u selu Krvavica kod Kruševca život je izgubio Dragutin Milošević (93), saopštila je juče Policijska uprava ovog grada.

Vatra je izbila rano ujutru u petak, a okolnosti zbog kojih se požar dogodio još se utvrđuju, navodi se u saopštenju.(Izvor:Tanjug )

Kruševljanin uhapšen zbog prevare - 30.01.2010.

Jagodinska policija uhapsila je Snežana Savića (36) iz Kruševca, zbog prodaje, po dva puta, stanova i lokala kupcima u Jagodini i selu Balajnac
Savić je osumnjičen da je počinio krivična dela prevare i poreske utaje, saopštila je Policijska uprava u Jagodini.
"Savić je u septembru 2006. godine S.M iz Jagodine prodao lokal, površine 90 kvadratnih metara, a potom deo istog lokala u aprilu 2009. godine kupcu G.G iz Jagodine.
U decembru 2006. godine prodao je dva stana kupcu T.J iz sela Balajnac, kod Despotovca, a potom, pre uručenja kljuceva, oba stana prodao drugim licima", navedeno je u saopštenju.
Savić je na taj način "stekao protivpravnu imovinsku korist od oko 10,3 miliona dinara".
On je i budžet Srbije oštetio za oko 1,3 miliona dinara, zato što od septembra 2006. do novembra 2008. godine platio porez na dodatu vrednost. (Press)

Patrijarh Irinej u Kruševcu - 26.01.2010.

Crkva cvetog Đorđa sinoć je bila tesna da primi sve vernike koji su došli da pozdrave novog srpskog Patrijarha. Patrijarhu Irineju je ovo bila i ujedno prva poseta našem kraju kao Patrijarha, a ujedno i prva poseta nekoj crkvi van Beograda.

Patrijarh Irinej se prilikom posete, na svojoj besedi u crkvi sv. Đorđa, zahvalio ljudima i sveštenstvu kruševačkog kraja na privrženost Bogu i SPC i obećao da će, kad god je u prilici, posećivati naš kraj. On je ponovio da je volja Božija odlučila da izbor od trojice episkopa padne na njega i da se videlo da nisu tačne tvrdnje u nekim glasilima da postoji raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Posle besede i davanja blagoslova u crkvi Svetog Đorđa, patrijarh Irinej je prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kruševačkom pozorištu i dodeli Svetosavske povelje Kulturno-prosvetne zajednice Kruševac bibliotekaru Ljubici Petković, uredniku časopisa „Pravoslavlje“, za reafirmaciju crkvenih biblioteka i doprinos razvoju prosvete i kulture u Srbiji.(Izvor: R. Stanković)

Policija sprečila blokadu puta - 26.01.2010.

Kordon policije je sprečio pokušaj osamdesetak bivših radnika trgovinskog preduzeća "Zapadna Morava" u Trsteniku da blokiraju magistralni put Kruševac-Kraljevo.

Oni okupili su se u krugu tog preduzeća sa namerom da jednosatnom blokadom saobraćajnice započnu protest zbog neizmirenih potraživanja od firme iz koje su otpušteni 2007. godine.

Međutim, vlada Srbije je u subotu, 23. januara na telefonskoj sednici donela odluku da radnicima i građanima koji protestuju neće dozvoliti da blokiraju saobraćajnice u Srbiji.

Predsednica Štrajkačkog odbora Gordana Minić rekla je da oko 170 nekadašnjih radnika te firme na osnovu izvršnih sudskih rešenja potražuje blizu 70 miliona dinara, te da već dve godine dobijaju "samo obećanja".(SMedia)

Rezervisti na Trgu kosovskih junaka - 25.01.2010.

Stotinak predstavnika učesnika rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine okupilo se u subotu na Trgu kosovskih junaka i izrazilo protest zbog nerešavanja zahteva boraca za isplatu ratnih dnevnica. Predsednik Udruženja boraca Rasinskog okruga Velimir Milošević kritikovao je Vladu Republike Srbije, a posebno premijera Mirka Cvetkovića. Dve godine traje naša borba da dobijemo dnevnice koje nam pripadaju i to u visini koja je određena i isplaćena borcima Topličkog okruga. Predsednik Cvetković nam je, dok je bio ministar, obećavao da će naš problem biti rešen, a sada kao predsednik Vlade RS ne čini ništa da ga reši. Mi razmišljamo o radikalizaciji protesta. Znamo da je ekonomska kriza, ali ako neko želi, ima načina da se reši ovaj problem – rekao je Milošević.

Potraživanje po rezervisti u proseku iznosi oko 250.000 dinara. Rasinski okrug ima oko 12.000 boraca koji potražuju dnevnice, od čega samo u Kruševcu oko 7.000.(R.S.)

Klizalište u Kruševcu - 25.01.2010.

Pun pogotak Sportskog centra i gradskih vlasti da u Kruševcu, na Trgu Kosovskih junaka, postave klizalište i tako se Kruševljanima, a narošito onim mlađima, razbije velika zimska monotonija bez snega.

Klizalište je svečano otvoreno 19. januara uz prisutstvu gradskih čelnika. Tako da sada Kruševac, po uzoru na veće gradove, ima gradsko klizalište.

Svakog dana klizalište privuče veliki broj dece. Gužva, naročito u popodnevnim satima je neopisiva, ali ipak najuporniji u čekanju dođu do klizaljki i uživaju u klizanju.

Za razliku od nekih drugih gradova, kod nas se klizanje i iznaijmljivanje klizaljki naplaćuje i cena karte na sat je 100 odnosno 150 dinara ko nema klizaljke, za pola sata sa iznaijmljenim klizaljkama je 100 dinara. Gradsko klizalište radi svakog dana od 10 do 24 sata, a biće na Trgu sve do prvih prolećnih dana.

Vaš kruševački portal je posetio klizalište i zabeležila atmosferu na njemu, koju Vam sada prenosi.

 

(KruNet)

Sa sednice Gradskog veća - 23.01.2010.

Na sednici Gradskog veća razmatran je predlog Programa razvoja Grada Kruševca za 2010. godinu.Nakon završene Javne rasprave, ovaj predlog je upućen u skupštinsku proceduru.

Na dnevnom redu bili su i predlozi Programa rada ustanova i drugih budžetskih korisnika.  Utvrđen je predlog Odluke o posebnim uslovima u postupku legalizacije objekata, kao i Odluke o dodatnim olakšicama kod plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za legalizaciju objekata. Utvrđen je predlog Odluke o osnivanju Centra za osobe sa invalidetom.

Doneto je Rešenje o davanju saglasnosti na cene za isporučenu pijaću vodu i usluge odvođenja otpadnih voda, na cene komunalnih usluga JKP "Vodovod" Kruševac i na cene održavanja atmosferske kanalizacione mreže na teritoriji Grada.

Od roditelja zavisi vakcinizacija dece - 20.01.2010.

Vakcinacija školske dece počla je u Srbiji juče, 19. januara, a ukoliko se 25 odsto odazove masovnoj vakcinaciji, taj broj biće dovoljan da se utiče na dalje širenje epidemije, izjavio je član radne grupe za praćenje virusa novog gripa Vladimir Petrović.

Kako smo saznali, u Kruševcu vakcinizacija školske dece protiv gripa H1N1 će biti organizovana u zavisnosti od interesovanja roditelja. Ukoliko bude većeg interesovanja, biće organizovana mobilna ekipa Zdravstvenog centra koja će ići po školama i vakcinisati decu protiv novog gripa. Sada, svaki roditelje može svoje dete da odvede do Zdravstvenog centra gde će dete dobiti vakcinu protiv gripa. (KruNet)

U Kruševcu otvoreno klizalište - 19.01.2010.

Po uzoru na veće gradove u našoj zemlji i u Kruševcu je otvoreno klizalište. Klizalište je postavljeno na Trgu Kosovskih junaka , a juče je u 14 sati svečano otvoreno uz prisusto gradskih vlasti.

Klizalište, veličine 350 m2, je postavljeno zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave i Sportskog centra Kruševac, a za njega je izdvojeno oko milion dinara.

Slika: neposredno pre otvaranja klizališta

Već prvog dana veliki broj, pre svega mladih Kruševljana oprobalo se na ledenoj površini. Za razliku od nekih drugih gradova, kod nas se klizanje i iznaijmljivanje klizaljki naplaćuje i cena karte na sat je 100 odnosno 150 dinara ko nema klizaljke. Biće otvoreno svakog dana do 12 sati uveče, a biće na Trgu sve do prvih prolećnih dana. (KruNet)

Nađeno telo utopljenice u jezeru - 19.01.2010.

Policajci su izvadili iz jezera Ćelije telo Milene I. (1948) iz sela Ribare kod Kruševca.

Telo je iz jezera izvadjeno u petak, 15. januara, a policija je navela da je, prema prvim nalazima obdukcije, Milena I. "usled zdravstvenih problema pri vožnji izgubila kontrolu nad vozilom i sletela u jezero".

Slika: jezero Ćelije

Policijske ekipe Sektora za vanredne situacije i ronioci Žandarmerije iz Beograda u nedelju su iz jezera izvukli Milenin automobil.(KruNet)

Lekari neregularno pišu recepte - 15.01.2010.

Iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, stigla je informacija da je na adrese 40 lekara u Srbiji stiglo rešenje koje se odnosi na to da lekari treba da plate neregularno propisane recepte.

Kako kažu u RZZO, rekorder, u neregularnom prepisanju recepata, je jedan neimenovani lekar iz Zdravstvenog centra „Kruševac”, koji je „roakutan”, lek protiv akni, bespotrebno pisao pacijentima, a vrednost iznosi milion i po dinara.

Brojne zloupotrebe i nemarnost pri propisivanju recepata ustanovile su kontrole RZZO. Tako određeni lekari pišu sebi i članovima svojih porodica lekove iz grupe statina pod dijagnozom koja ih oslobađa plaćanja participacije od nekoliko stotina dinara, a da pri tom nemaju tu dijagnozu u kartonu.

Ako oni za koje je potvrđeno da su propisivali i ono što ne bi smelo ne plate, ići će na sud. Za sada samo tražimo naknadu štete, jer su oštećena sredstva RZZO - kaže direktorka ove kuće Svetlana Vukajlović. (Blic)

Prijem za goste iz Bugarske - 14.01.2010.

U okviru učešća na 2. kruševačkom pozorišnom Festivalu za decu " Kruška " i gostovanja ansambla " Ivan Dimov " iz Bugarske, juče je organizovan prijem za zamenicu gradonačelnika Haskova Tatjanu Dimitrovu, šeficu gradskog Odbora za kulturu Anu Jordanovu i upravnika pozorišta Boila Banova.

O istoriji Kruševca,njegovim potencijalima i o tome šta on danas predstavlja na mapi Srbije govorio je gradonačelnik mr Desimir Pavlović, a o bugarskom gradu Haskovu i njegovim geografskim i političko-privrednim karakteristikama, zamenica gradonačelnika Tatjana Dimitrova.

Haskovo je grad u južnoj Bugarskoj u podnožju Rodopa ( Trakija ), udaljen od Sofije oko 250 km. Istorijska sličnost ogleda se u viševekovnoj vladavini Osmanlijskog carstva, dok je tek 1885. ovaj grad postao deo moderne bugarske države. Ima oko 80 000 stanovnika, etničku većinu čine Bugari, a od ostalih manjina zastupljeni su Turci i Romi.

S obzirom na veliku bliskost naroda, sličnosti Haskova i Kruševca i na činjenicu da je kulturna saradnja već otpočela, sa rukovodstvom Grada vođeni su razgovori o nastavku i proširenju saradnje i na drugim poljima.

Bugarska je član EU i njeno iskustvo može biti dragoceno za Srbiju kao kandidata, a postoji i mogućnost realizacije konkretnih projekata bitnih za oba grada.

Uvažavajući činjenicu da je interesovanje obostrano, načelno je već postignut dogovor o susretu čelnika grada koji će se baviti konkretnije ovim pitanjem.

Naši najmlađi sugrađani će već juče imali prilike da uživaju u plodovima kulturnih veza ova dva grada gledajući predstavu "Balkanski putnik " u izvođenju teatra " Ivan Dimov ".

Uhapšeni lopovi! - 12.01.2010.

Kruševačka policija uhapsila je dve osobe zbog postojanja osnovane sumnje da u više sela opštine Kruševac izvršili nekoliko teških kradja.

Precizirano je da su uhapšeni Slobodan J. (20) iz Dedine kod Kruševca i Aleksandar K. (28) iz Globodera zbog postojanja osnovane sumnje da su obili više porodičnih kuća i iz njih ukrali tehničke uredjaje, novac, zlatni nakit i garderobu. Osumnjičeni su, kao je navedeno u saopštenju, obijali porodične kuće u selima Cerova, Globoder, Mačkovac, Koševi, Kapidžija Laćisled.

MUP ističe da se Aleksandar K. sumnjiči i da je 10. januara ove godine u porodičnoj kući Pavla M. u seli Globoder, nakon premetačine, izazvao požar kojim je načinenjena materijlana šteta od oko 2,5 miliona dinara.

Dodato je da postoji osnovana sumnja i da je Slobodan J. izvršio krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja i trgovine oružijem i eksplozivnim materijama.

Osumnjiceni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji.(Smedia)

Uhapšen zbog droge - 11.01.2010.

Policijska uprava u Kruševcu saopštila je da je lišila slobode Aleksandra A. (31) zbog postojanja osnovane sumnje da je neovlašćeno proizvodio i stavljao u promet opojne droge, kao i ometao ovlašćeno službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti u održavanju javnog reda i mira.
Policijski službenici su u selu Kapidžija, na regionalnom putu Kaonik-Kruševac, prilikom pretresa putničkog vozila marke BMW kojim je upravljao V.A iz Kruševca, kod suvozača Aleksandra A. pronašli dva paketića sa praškastom materijom.
Kako je precizirano u saopštenju, pronađeni su paketići od 5,8 i 1,1 grama, u kojima se nalazila praškasta materija nalik na opojnu drogu heroin.
Aleksandar A. je, prilikom oduzimanja pomenutih paketića, pružio otpor koji su policijski službenici savladali, dodaje se u saopštenju.
Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Kruševcu, navodi se u saopštenju.(Tanjug)

Na uvid Program razvoja grada - 09.01.2010.

Na sednici Gradskog veća, koja je održana ove nedelje, utvrđen je nacrt Programa razvoja Grada Kruševca za 2010. godinu, koji će se naći, kako je saopšteno, u proceduri javne rasprave do 21. januara.

Svi građani i organizacije, koji su zainteresovani,mogu da izvrše uvid u Program razvoja grada u Službi skupštinskih poslova Graske uprave.

Pored ovoga, Gradonačelnik mr Desimir Pavlović je doneo Rešenje kojim se usvajaju finansijski planovi rasporeda i korišćenja sredstava direktnih i indirektnih korisnika budžeta i korisnika budžetskih sredstava Grada Kruševca za 2010. godinu.(KruNet)

Dežurstva tokom praznika - 02.01.2010.

Za vreme Božića, 7. januara, u Zdravstvenom centru kruševac će se dežurati po uobičajenom režimu rada:
Ambulanta u Dijagnostičkom, od 7 do 20 časova, Hitna pomoć i Dečiji dispanzer 24 sata i ambulante u Velikom Šiljegovcu, Kupcima i Konjuhu od 7 do 14 časova.

7. januara, non - stop će raditi apoteka "Kedrović". Apoteka "Maja" radiće od 9 do 20 časova, a "Zdravlje" od 8 do 15 časova.

DIS Market i Maxi će za Badnji dan raditi do 16 časova odnosno do 18. časova. 7.januara, za Božić neće raditi. Prodavnice "Plima peka" , prvog dana Božića neće raditi, dok će drugog dana Božića raditi po skraćenom radnom vremenu do 17 časova.

U četvrtak će autobusi "Jugoprevoza" voziti po nedeljnom redu vožnje(KruNet)

Čestitke povodom Nove godine - 02.01.2010.

Na Trgu kosovskih junaka u 00 časova u ime gradske uprave Novu godinu je čestitao Našelnik Miloš Jovanović. On je nakon toga sa zamenikom gradonačelnika Radojicom Milosavljevićem zatim obišao policiju, hitnu pomoć ui vatrogasni dom.

U Novu 2010. godinu ušli smo sa mnogo više nade i optimizma koji se temelje na već trasiranom putu u proteklom periodu veoma teškom za Srbiju i naš grad ali i pored takvog okrušenja smo načinili korak napred rekao je u intervjuu za RTK-a gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović. On je u čestitci za Novu 2010. godinu poželeo više posla što je preduslov za razvoj naše sredine.

Prva beba u 2010. godini rođena je 1. januara u 1h i 20 minuta. Devojčicu je rodila Jasmina Milanović iz Malog Golovoda. Predsednica Skupštine grada Vesna Vesković je u novogodišnjoj noći obišla porodilište i čestitala porodilji i prvim 5 rođenim bebama uručila novogodišnji poklon od po 20 hiljada dinara. Presednik Jedinstvene Srbije u Kruševcu obišao je porodilište 1. januara i uručio poklone bebama rođenim u prvih 12 sati 2010. godine. (KruNet)

Dežurstva tokom praznika - 02.01.2010.

Za vreme Novogodišnjih praznika u Zdravstvenom centru kruševac će se dežurati po uobičajenom režimu rada:
Ambulanta u Dijagnostičkom, od 7 do 20 časova, Hitna pomoć i Dečiji dispanzer 24 sata i ambulante u Velikom Šiljegovcu, Kupcima i Konjuhu od 7 do 14 časova.

1. i 2.januara, non - stop raditi apoteka "Kedrović" , a apoteka "Maja" 1. i 2.januara od 9 do 20 časova, apoteka "Zdravlje" od 8 do 15 časova.

DIS Market će 1.1. 2010. godine neće raditi, dok će 2. januara biti otvoren od 7 do 22 časa.

Maxi Marketi će 31. decembra braditi do 18 časova, 1.januara ne rade, dok će 2.januara raditi od 7 do 18 časova. (KruNet/RTK/ZC)

Najava nastavka protesta - 30.12.2009.

Predstavnici nezadovoljnih članova Demokratske stranke iz Kruševca zatražili su juče od centrale stranke da prethodni predsednik stranke u tom gradu Miodrag Đidić bude smenjen sa svih stranačkih funkcija, da se raspusti gradski odbor i budu raspisani unutarstranački izbori.

Predstavnici više stotina nezadovoljnih kruševačkih demokrata, koji su prošle nedelje protestovali ispred centrale DS u Beogradu, najavili su da, će ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, nakon praznika radikalizovati proteste. U tom slučaju nezadovoljne demokrate će posle praznika na pet minuta blokirati prilaze Kruševcu, a potom u još većem broju otići pred sedište stranke i „tu ostati do rešenja zahteva“, kako je najavio Zoran Rakić, koji se novinarima juče predstavio kao šef pregovaračkog tima.(Danas)

Tradicionalni Novogodišnji prijem - 29.12.2009.

Danas, 29.decembra u 13:00 sati - Mozaik sala Gradske uprave, biće održan tradicionalni Novogodišnji prijem.

Prijemu će prisustvovati bivši Predsednici opštine Kruševac i Gradonačelnici (ili njihovi članovi porodice), privrednici, direktori javnih preduzeća i ustanova.

Tom prilikom biće otvorena i stalna postavka fotografija bivših Predsednika opštine Kruševac i Gradonačelnika od 1963. godine do danas.

Uhapšen maloletnik zbog pokušaja ubistva - 28.12.2009.

Kruševačka policija je privela sudiji za maloletnike Okružnog suda u Kruševcu 17 - godišnjeg J.K. iz Prokuplja zbog pokušaja ubistva, saopštila je Policijska uprava u Kruševcu.
Mera zadržavanja određena je N. K. (23) iz Prokuplja zbog postojanja osnovanje sumnje da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja.
Njih dvojica su u subotu oko 21.30 sati na ulici u Kruševcu prišli Predragu M. (28) iz Kruševca i njegovoj supruzi, posle čega je započela tuča između Nešata K. i Predraga M.
Dok su se oni tukli, J.K. je sa leđa prišao Predragu M. i zadao mu udarac nožen u predelu grudnog koša.
Predrag M. je zbog zadobijenih povreda opasnih po život zbrinut na Odeljenju intenzivne nege u Zdravstvenom centru Kruševac, navedeno je u saopštenju. Brzom i efikasnom akcijom policije prestupnici su uhapšeni.(Tanjug)

Protest članova DS-a iz Kruševca - 27.12.2009.

Oko 350 članova DS-a iz Kruševca protestovalo je u petak ispred sedišta stranke DS-a u Beogradu, zbog, kako kažu, loše politike DS-a u Kruševcu! Oni su tražili da predsednik DS-a Boris Tadić reaguje i „spreči urušavanje stranke u Kruševcu"!

Branimir Katančević, inače direktor Specijalne bolnice u Ribarskoj banji, kaže da su „pokucali na vrata centrale" kako bi predsedniku Tadiću ukazali na sve nepravilnosti koje se dešavaju u njihovom gradskom odboru. - Na prošlogodišnjim izborima za predsednika GO pobedio je moj protivkandidat Veroljub Marić samo zato što su njegove pristalice, a među njima i poslanik Srđan Milivojević, siromašnim članovima stranke poklanjali zejtin. Čak su i ljude naknadno učlanjivali u stranku kako bi obezbedili glasove! Taj čovek ima završenu samo srednju školu i zbog njega se više od sto ljudi ispisalo iz DS-a - kaže Katančević. On objašnjava da ih je juče primila sekretarka DS Tamara Tripić i da su dobili uverenja da će sve biti objektivno sagledano. - Mislim da ćemo imati podršku od predsednik Tadića. Ja sam profesionalac, iza sebe imam zavidnu političku karijeru i ne dozvoljavam da se DS u Kruševcu urušava! - kaže Katančević.

Sa druge strane, Srđan Milivojević kaže za Press da su optužbe Katančevića besmislene.

- Danas će biti pokrenuta njegova disciplinska odgovornost na Gradskom odboru! Katančević je tvrdio da će DS propasti posle Marićeve pobede, ali DS je ubrzo ušao u lokalnu vlast. On priča i da nas iz Kruševca u DS-u niko ništa ne pita, ali to nije tačno - naš kadar je i u Glavnom i u Izvršnom odboru stranke, specijalni tužilac Miljko Radovanović je iz Kruševca, ministar kulture Nebojša Bradić - kaže Milivojević.(Press)

Uhapšeni zbog razbojništva - 26.12.2009.

Policija Kruševca je uhapsila šest osoba zbog sumnje da su opljačkali dve benzinske pumpe kao i više kuća na području Rasinskog okruga, saopštila je juče policija.

Uhapšeni su Zoran D. (30) iz sela Velika Drenova kraj Trstenika, MIlomir S. (44), Dalibor M. (20) i Boban T. (27), iz sela Zdravinje kraj Kruševca i Tihomiru K. (21) i Borisu J. (23) , obojica iz Ćićevca.Dvojica osumnjičenih su u bekstvu. Policijska uprava Kruševac navodi da se članovi te grupe terete da su izvršili više krivčnih dela razbopjništva i teških krađa. Osumnjičeni su maskriani i uz uptorebu oružja opljačkali benzinske pumpe u Ćićevcu i selu Stopanja kraj Trstenika kao i domaćinstva u selima kruševačkog i ćićevakog kraja - Bukovici i Grad Stalaću.

Svim uhapšenim određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, posle koga će biti privedeni istražnom sudiji Okružnog suda u Kruševcu.(KruNet)

Akcija treće dete - 24.12.2009.

Danas , 24.decembra u 12:00 sati - Mozaik sala, Grad Kruševac i budžetski Fond za populacionu politiku organizuju 45. tradicionalnu Akciju "Treće dete".

Generalni pokrovitelj i donator Akcije - Grad Kruševac, uručiće roditeljima treće i više rođene dece poklon čestitku u iznosu od 6.000 dinara. U periodu od 15.06. do 10.12.2009. godine rođeno je 71 dete.

Uhapšen policajac - 23.12.2009.

Policajac kruševacke policije Saša K. (42) iz Kruševca uhapšen je zbog sumnje da je prisvajao novac od naplaćenih prekršajnih kazni, saopšteno je iz Policijske uprave.

U saopštenju policije se navodi da je osumnjičeni tokom 2009. godine, na ime plaćanja prekršajnih kazni od građana uzimao novac i, umesto da ga uplati na odgovarajuće račune, zadržavao ga za sebe, prisvojivši tako oko 52.000 dinara.

Pritvoreni policajac, osunmnjičen za krivično delo zloupotrebe službenog položaja će uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Kruševcu, dodaje se u saopštenju.(Agencije/KruNet)

Ljubomora za dve smrti - 22.12.2009.

Tragedija u Kapidžiji kod Kruševca. Snežanu Džajić-Ćalić (39), u njenoj kući, u ponedeljak oko devet časova, zbog ljubomore, pucnjem iz pištolja, usmrtio je Anđelko Anđelković (57) a zatim, pucnjem u glavu, presudio i sebi.
Snežana je posle razvoda od supruga nastavila život u svojoj kući u Kapidžiji. Uz nju je bio i sin Stefan (19), student Fakulteta za industrijski menadžment. Rodna kuća, u kojoj stanuju njeni roditelji Mihajlo i Biljana, nalazi se veoma blizu, s druge strane regionalnog puta Kruševac - Ribarska Banja.
Lelek iz kuće Ćalića u crno je u ponedeljak obavijao okolna brda. Ni Kruševljanin Stanimir Petrović, porodični prijatelj, nije uspevao da zadrži suze za ćerkom svog najboljeg prijatelja.
- Supruga i ja smo je voleli kao da je naša, svoje dece nismo imali - priča Petrović.
Pun bola, sa gnevnim pogledom, otac Mihajlo traži jedinicu.
- Tašta me je obavestila - priseća se otac.
- Otrčao sam i zatekao užas. Ćerka je bila mrtva na ležaju. Ubica je ležao, smrtno ranjen, na podu, glavom okrenut ka vratima. Spremali smo se da, uz doček Nove godine, kao i svakog 31. decembra, proslavimo rođendan naše jedinice...
Mihajlo kaža da je Snežanin sin Stefan u vreme zločina bio u kupatilu. Od vode nije čuo pucnje. Kada je izašao iz kupatila, u dnevnoj sobi je zatekao krvavi prizor...
Snežani više spasa nije bilo. Ubica Anđelko je davao znake života, ali je odmah po prijemu na Odeljenje hirurgije kruševačkog Zdravstvenog centra, preminuo.
Anđelko je bio poznati majstor i porodičan čovek. Imao je i unučiće. KOMŠIJE i poznanici ubijene Snežane pričaju da je ona Anđelka upoznala i angažovala kao majstora da obavi neke popravke u njenoj kući. Od tada je počeo da joj se nameće. Dugo ga je odbijala, a ovog leta su za njihovu vezu saznali i njeni najbliži. Naime, Snežana se požalila na Anđelkovu nasrtljivost, na njegove pretnje, i to od časa kada mu je saopštila da više ne želi da se viđaju.(Autor: Z. Avramović)

Doček Nove godine na Trgu - 21.12.2009.

Doček 2010. godine na Trgu kosovskih junaka će biti skromniji nego prethodnih godina kada su kruševljane na Trgu zabavljale zvezde kao što su Željko Josimović, Marija Šerifović...

Ove godine organizacija dočeka je poverena Kulturnom centru i Kulturnoj prosvetnoj zajednici Kruševac. Kruševljane će na trgu zabavljati Goca Tržan, kao glavna gošća, koja će pevati oko 00 sati i sa kojom će kruševljani dočekati 2010. godinu, pre nje će nastupiti KUD 14 oktobar, Udruženje frulaša "Adam Milutnović Šamovac", oko 23 sata bend "Treći svet", a program će se završiti sa grupom "Dogheads".

Što se tiče dečijeg programa, kako saznajemo iz KCK-a, najmlađe će na Trgu u popodnevni satima 31. decembra zabavljati Minja Subota, dečija plesna grupa "Frubi dens" i pobednici "Karaoke obračuna" 2009.(KruNet)

Vakcine u Kruševcu - 20.12.2009.

Rasinski okrug je ove nedelje dobio 4.570 doza vakcine protiv gripa H1N1 ili "Svinjski grip". Od ove količine, Kruševac je dobio 2.340 doza, dok će preostalih 2.230 doza biti raspoređeno Aleksandrovcu, Ćićevcu, Trsteniku, Brusu i Varvarinu. Vakcinacija se obavlja u Kruševcu i zdravstvenim stanicama u Velikom Šiljegovcu, Kupcima i Konjuhu.(KruNet)

Škundrić u poseti Kruševcu - 18.12.2009.

Danas, 18.decembra, Kruševac će posetiti ministar rudarstva i energetike dr Petar Škundrić. Ministru sa saradnicima će biti priređen prijem u zgradi Gradske uprave.

Ministar Škundrić će biti tokom posete upoznat sa planovima izgradnje kablovskog voda 110 kw i obići trafo stanicu kod bazena. Nakon toga će obići i IMK "14. oktobar ".(KruNet)

Kuće za izbeglice - 17.12.2009.

Danas , 17 decembra, u Mozaik sali Gradske uprave Grada Kruševca sa početkom u 12:00 časova biće obavljeno potpisivanje Sporazuma i Ugovora o otkupu sedam kuća sa okućnicom namenjenih porodicama izbeglih lica koje imaju mesto boravka ili prebivališta na teritoriji Grada Kruševca.

Donatori u samome projektu koje je realizovan u skladu sa potpisanim Ugovorom su Grad Kruševac, Republički Komesarijat za izbeglice iz Beograda i Visoki Komesarijat za izbeglice Ujedinjenih Nacija-UNHCR.Ukupna vrednost projekta otkupa seoskih domaćinstava sa okućnicom za svih sedam porodica iznosi 4.900.000 dinara. Donatori za otkup jednog seoskog domaćinstva sa okućnicom plaćaju po 620.000 dinara po domaćinstvu. Osim toga porodica dobija i dodatnih 80.000 dinara za kupovinu neophodnih stvari za život u novoj kući.(KruNet)

Štrajk taksista - 17.12.2009.

U Kruševcu će se danas kao i još 20 gradova širom Srbije biti održan štrajk taksista i autoprevoznika zbog uvođenja fiskalnih kasa. Štrajk će trajati do konačnog ispunjenja svih zahteva.

Zahtevi

Fiskalne kase tek 2013.
Ukloniti divlje taksiste
Utvrditi minimalnu cenu usluga
Ukinuti taksu na luksuz i plin
Smanjiti cenu goriva za taksiste
Izmeniti pravilnik o putnim nalozima
Sindikat uključiti u doradu Zakona(KruNet)

Štrajk "Pobede" ispred "Trajala" - 16.12.2009.

Štrajkaški odbor NIP "Pobeda" DOO Kruševac, koja je u većinskom vlasništvu "Media svjat", a posluje u sklopu AED "Brikel", saziva konferenciju za novinare i političare koji smatraju da vode odgovornu politiku, ispred kapije" Trajal korporacije", u sredu 16. decembra koji je od strane većinskog vlasnika u ulozi medijatora i garanta poslovanja Pobede.

Ni posle šest meseci štrajka po Zakonu o štrajku i radu, zaposleni u NIP "Pobeda" DOO nisu ostvarili svoja prava, sazivaju konferenciju ispred kapije Trajala kako bi skrenuli pažnju na svoj problem. Agencija za privatizaciju , uputila je tri opomene većinskom vlasniku Pobede da sredi poslovanje u ovoj firmi. Sva tri puta se oglušuju a pred poslednju kontrolu revizorske komisije Agencije za privatizaciju, od 4. decembra, sklapa sporazum sa Štrajkačkim odborom u kome se garantuje isplata zaostalih plata radnicima Pobede. Revizorska kontrola je uzela to u obzir i naložila da se sporazum između Štrajkačkog odbora i predstavnika većinskog vlasnika sprovede do 9. decembra. Pošto ni do danas nije učinjeno ništa Štrajkački obdbor je sazvao konferenciju za novinare ispred Trajal korporacije kaže se u saopštenju NIP "Pobeda". (Pobeda)

Nađeno telo utopljenice - 15.12.2009.

U jezeru Ćelije, kod Kruševca, nađeno je telo žene, stare oko 50 godina. Kako je saopštila juče kruševačka policija telo je nađeno još u petak kod sela Žilince ali još nije identifikovano, saopštila je juče kruševačka policija.

Policija je pozvala građane koji po opisu prepoznaju utopljenicu, da se jave najbližoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi Kruševac na telefon 037/427-459.

Slika: jezero Ćelije kod Kruševca

Žena je bila visoka 165 centimetara, težine između 65 kilograma i 70 kilograma, imala je tamnosmeđu kosu vezanu u rep. Nosila je minđuše zlatne boje, roze-crni džemper na zakopčavanje, tamnoplav kaput, crnu košulju, crne pantalone, prugaste plavo-belo-crne čarape i bež mokasine, piše u saopštenju kruševačke policije .(KruNet)

Jubilej posrednika u zapošljavanju - 15.12.2009. 

U Kruševcu je u ponedeljak , 14. decembra, obeležen jubilej Nacionalne službe za zapošljavanje, pošto se baš kod nas, u Kruševcu, 1829. godine prvi put u Srbiji javilo posredovanje u zapošljavanju.

Tako je pre tačno 180 godina,četiri godine pre oslobođenja od Turaka, u Srbiji pojavila prva institucija koja je povezivala nezaposlene i poslodavce. To posredovanje pri zapošljavanju u Kruševcu je bilo je u obliku skloništa (bećarhana) za radnike "vandrokaše", koji ne bi mogli na vreme i sami da nađu sebi službu. Sklonište su zajednički izdržavali svi kruševački esnafi. U skloništu se "nadziratelj" bavio zapošljavanem, odnosno posredovao u zapošljavanju. On za radnike u skloništu po Kruševcu tražio posao. – navodi se u istorijskim izvorima.(KruNet)

Sa sednice Gradskog veća - 15.12.2009. 

Na sednici Gradskog veća, razmatran je Nacrt Odluke o budžetu Grada Kruševca za 2010. godinu. Prihodi budžeta planirani su u iznosu od 2.230.000.000 dinara i veći su za 8,3% u odnosu na planirane prihode za 2009. godinu, što je regulisano Odlukom o rebalansu II.

Na dnevnom redu bili su i Nacrti  Odluka o svim lokalnim taksama koje plaćaju pravna i fizička lica i to: o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine, o kriterijumima i merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, o izmenama Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta, lokalnim administrativnim taksama i  izmenama Odluke o boravišnoj taksi.

U oblasti urbanizma, utvrđeni su predlozi: Odluke o usklađivanju Generalnog plana Kruševca 2021., Odluke o izradi planova Generalne regulacije, kao i detaljnijih planova: PDR stambenog naselja "Ravnjak 1A" i stambenog naselja "Lazarica V".  Utvrđen je i predlog Odluke o matičnim područjima Grada.

Većnici su razmatrali i predloge Odluka o osnivanju više budžetskih fondova: za finansiranje aktivne politike zapošljavanja, za zaštitu životne sredine i za zaštitu od požara.

Data je saglasnost na programe poslovanja Javnih preduzeća za 2010. godinu.

U oblasti uređenja grada, većnici su doneli Rešenja kojima se usvajaju: Program održavanja javne higijene za narednu godinu, Program održavanja trgova, trotoara i sl. u zimskom periodu, javnog zelenila i Rešenje o određivanju parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje motornih vozila. Kao jedna od najvažnijih tačaka, donet je Zaključak o pokretanju inicijative za pribavljanje zemljišta od IMK "14. oktobar", na osnovu potraživanja,  koje bi se ponudilo potencijalnim investitorima.

            U sredu, 16.11.2009. godine, u 18:00 sati - sala 34, biće održana Javna rasprava povodom nacrta Odluke o budžetu Grada Kruševca za 2010. godinu.

Povređeno troje pešaka - 11.12.2009.

Jedan pešak je teže, a dvoje lakše povređeno u saobraćajnoj nesreći u Kruševcu, saopšteno je juče iz kruševačke policije.
Kako se navodi u saopštenju, automobil kojim je upravljao Dejan D. iz Kruševca, na pešačkom prelazu je udario pešake Svetlanu P, Manuelu P. i Ognjana P.
Svetlana P, čije su povrede opasne po život, smeštena je u Kliničko-bolnički centar Niš.

Mrkonjić u Kruševcu - 10.12.2009.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić boravio je juče u Kruševcu gde je otvorio nedavno rekonstruisanu Ulicu cara Lazara. Mrkonjić je prilikom posete najavio da će sledeće godine početi izgradnja autoputa od Kruševca, Čačka, Kraljeva i Užica ka Bosni i Hercegovini taj autoput bio krak Koridora 10 i da će se graditi u saradnji sa BiH i njenim entitetom Republikom Srpskom.

"Upravo sam zbog toga danas ovde da kažem građanima Kruševca da je i Kruševac na koridoru i da Vlada Srbije polaže dosta nade u to da će Kruševac ponovo postati centar Srbije u industrijskom smislu", rekao je Mrkonjić.

Mrkonjić je rekao i da će Ministarstvo za infrastrukturu u narednoj godini finansirati i završetak južne obilaznice oko Kruševca, gde je preostalo da se izradi tri kilometra. (Beta)

10 hiljada nezaposlenim porodiljama - 09.12.2009.

Obaveštavaju se nezaposlene porodilje koje su se porodile u maju, junu i julu ove godine da se jave Centru za socijalni rad radi evidentiranja.

Evidencija se vodi u cilju isplate jednokratne pomoći od 10.000 dinara koju dodeljuje Grad Kruševac. Neophodno je sa sobom poneti fotokopiju lične karte.

Pravo na jednokratnu pomoć imaju sve porodilje sa teritorije Kruševca. Gradska vlast je ovu odluku donela u želji da spreči negativni trend rađanja i pad natalitet na području Grada Kruševca.

Sud brani sindikalnog lidera - 08.12.2009.

Spor između suspendovanog predsednika Samostalnog sindikata „Trajal korporacije” Milosava Vukoičića i rukovodstva rešio je Opštinski sud u Kruševcu, donevši prvostepenu presudu u korist sindikalnog lidera. Presuda je prošle nedelje uručena strankama u sporu, a za Vukoičića ima samo pravni značaj, jer mu je rukovodstvo, posle početka štrajka i oktobarskih redovnih izbora za Odbor Samostalnog sindikata, omogućilo nesmetan ulazak u krug fabrike i obavljanje poslova predsednika Sindikata. Vukoičić nije hteo da povuče tužbu, već je, uz pomoć pravnika Veća Samostalnog sindikata Kruševca, insistirao da se spor i sudski okonča. Opštinski sud je poništio nezakonito rešenje direktora „Trajala“ od 19. juna 2009. o udaljavanju Vukoičića sa posla, koje je potpisao generalni direktor Petar Krastev i naložio „Trajal korporaciji” da suspendovanog radnika u roku od osam dana vrati na posao.(Politika)

Lekar uzeo 50 evra za otpusnu listu - 08.12.2009.

Lekar Gojko Inić (42), zaposlen na odeljenju Specijalne bolnice u Ribarskoj Banji, uhapšen je u petak zbog sumnje da je od pacijenta uzeo 50 evra mita kako bi mu izdao otpusnu listu, saznaje „Blic“.

- Doktor Inić je od Z. M. iz Užica tražio 50 evra kako bi mu izdao otpusnu listu koja je pacijentu bila potrebna da bi mogao da obnovi tretman u bolnici - kaže za „Blic“ izvor upućen u dešavanja u Specijalnoj bolnici u Ribarskoj Banji.
Pacijent Z. M. potom je ceo slučaj prijavio kruševačkoj policiji, koja je obeležila novčanicu i uhapsila doktora u momentu kada je uzeo novac.(Blic)

Uhapšeni razbojnici - 07.12.2009.

Kruševačka policija uhapsila je Dalibora M. (20) iz sela Zdravinje kod Kruševca i Borisa J.(23) iz Ćićevca zbog razbojništva, kao i Mišu K. (39) iz Mudrakovca kod Kruševca, osumnjičenog za krivično delo razbojničke krađe. Kruševačka policija saopštila je da da su Dalibor M. i Boris J, 3.decembra oko 20 časova s leđa prišli Kruševljanki Dž. A. (34), te da je jedan od napadača oborio na zemlju, a drugi sa ramena strgao torbu u kojoj su se nalazili novac i lične stvari. U isto vreme, Miša K. je u butiku „Stefan sport“, nakon što je odbio da plati pantalone i patike koje je obukao, izvadio nož i zapretio radniku butika da će ga izbosti, nakon čega je pobegao. Svi osumnjičeni će, uz krivične prijave, biti privedeni istražnom sudiji Opštinskog suda u Kruševcu.

Ubijen vlasnik Agencije Žak - 07.12.2009.

U petak uveče oko 22 časa u Kosančićevoj 56, u prostorijama agencije "Žak" ubijen je Zoran Stanojević Žak (50), vlasnik istoimene firme, a ranjen njegov poslovni ortak Đorđe I. (40), iz Mataruga kod Kraljeva.Ubistvo i pokušaj ubistva je, kako smo saznali, počinio Zoran R. kome je određen pritvor.

Slika: Mesto ubistva (Foto:S.Milenković)

Navodno je ubica Žaku i njegovom poslovnom saradniku Đorđu dugovao ukupno 51.000 evra. Kobne večeri je došao u prostorije firme "Žak" da zatraži otpis dugova. Otišao je do kola, “da vidi koliko može odmah da plati”, navodno je odgovorio dužnik, a umesto s novcem, vratio se u agenciju s "kalašnjikovom" u rukama...

Đorđe I. je prebačen na hirurško odeljenje kruševačke bolnice, a potom u Klinički centar u Beogradu.

Kako prenosi današnji Blic, osumnjičeni je priznao zločin. On tvrdi da je pucao jer su ga Stanojević i Ilić „pritiskali“ za navodni dug od četiri miliona dinara i da je u petak uveče sa automatskom puškom ušao u radnju sa namerom da ih obojicu ubije.
- Osumnjičeni Radivojević je kupio dva stana od Stanojevića, poznatog kruševačkog fotografa i investitora, koji se bavio izgradnjom stanova u Vrnjačkoj Banji. U tom poslu, Stanojeviću je ortak bio Ilić, a stanove su uglavnom prodavali kroz kompenzaciju. Tako je do dva stana došao i Zoran Stanojević (49)

Radivojević. On tvrdi da je stanove isplatio, ali da su mu Stanojević i Ilić naknadno tražili još četiri miliona dinara i da je zbog toga između njih izbio sukob, jer on dug nije priznavao. Osumnjičeni za zločin tvrdi da je zbog tog duga dobijao i pretnje i da je višemesečna svađa kulminirala u petak uveče u Stanojevićevoj fotografskoj radnji. Radivojević je priznao da je ispalio rafal u Stanojevića i Ilića. (Slaviša Milenković/ KruNet)

Šta se dobija, a šta gubi ulaskom u EU - 05.12.2009.

U subotu 5. decembra u 18 časova u zgradi Skupštine grada Kruševca organizacija za građansku inicijativu (OGI) iz Niša organizuje tribinu pod nazivom „Šta građani Srbije dobijaju, a šta gube ulaskom Srbije u EU“. Tribinu će voditi Vladimir Međak, predstavnik Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU.

Tribina je organizovana u okviru projekta Organizacije za građansku inicijativu (OGI) iz Niša „Škola za Evropu“ uz podršku „Olof Palme International Centre“ iz Švedske, i pomoć Skupštine grada Kruševca.

''Srbija na evropskom putu'' - 04.12.2009.

U petak, u zgradi Gradske uprave grada Kruševca, biće održana tribina pod nazivom ''Srbija na evropskom putu''.

Izlagač na tribini biće Srdjan Majstorović, Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Na tribini će biti razgovora o stavljanju Srbije na ''belu'' šengensku listu, narednim koracima koji nas čekaju na putu evropskih integracija, mogućnostima koje se u tom procesu pružaju lokalnim sredinama i pristupu fondovima Evropske Unije i drugim donatorima za zadovoljavanje potreba lokalne zajednice.

U saobraćajnoj nesreći poginulo dvoje ljudi - 03.12.2009.

U saobraćajnoj nesreći na regionalnom putu Kruševac - Ravni, u selu Donji Stepoš, poginule su dve osobe, a jedna je lakše povredjena.

Nesreća se dogodila sinoć, kada je na vozilo marke "golf" koje se kretalo od Ravni ka Kruševcu, iz suprotnog pravca naleteo motocikl marke "kavasaki". Na licu mesta poginuli su vozač i putnik na motorciklu, Goran T. (24) i Aleksandsar I. (21) iz sela Naupare kod Kruševca, dok je vozač "golfa" Zoran V. ( 57) iz Donjeg Stepoša zadobio lakše telesne povrede.

Uvidjaj je, kako se navodi u saopštenju, izvršio istražni sudija Opštinskog suda u Kruševcu u prisustvu zamenika Opštinskog javnog tužioca i kruševačke policije.

Auto u vazduh - 02.12.2009.

Policijska uprava Kruševac saopštila je juče da je u selu Srnje jedan automobil dignut u vazdu. Niko nije povredjen.

Kako se navodi u saopštenju policije, eksplozivna naprava podmetnuta je pod "golf". Šteta se procenjuje na oko 300.000 dinara. Kruševačka policija traga za počiniocem dela koje je okarakterisala kao izazivanje opšte opasnosti. (KruNet) 

Završena ulica C. Lazara - 02.12.2009.

Danas, 02.decembra, u 10:00 sati u Mozaik sali, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović i direktor JP "Vodovod" Slobodan Lazić održaće konferenciju povodom sledećih tema:

- završetak ulice Cara Lazara

- akcident na jezeru "Ćelije"

- rezultati izbora za Savet mesnih zajednica (KruNet) 

Centar za boravak dece i mladih u riziku - 02.12.2009.

Gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović potpisaće danas u Ministarstvu rada i socijalne politike Ugovor kojim se odobravaju dodatna sredstva za projekat "Centar za dnevni boravak dece i mladih u riziku".

Ovaj projekat se realizuje u okviru implementacije Strategije razvoja socijalne politike Grada Kruševca, sredstvima Ministarstva i budžeta Grada. U toku je završetak prve faze projekta, odnosno rekonstrukcije objekta u Čupićevoj ulici br. 15 na oko 50m2, a već se radi na realizaciji projektnih aktivnosti.

Dodatna sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara biće iskorišćena za realizovanje druge faze projekta, tj. adaptaciju prostora prizemlja zgrade i opremanju prostorija.

Završetak ove faze planira se u roku od 3 meseca.  (KruNet) 

Svetski dan borbe protiv side - 01.12.2009.

U organizaciji Kulturnog centar, Edukativnog centar, Đačkog parlamenta, Zdavstenog centra i drugih u Kruševcu se danas obeležava, raznim manifestacijama, Dan borbe protiv side.

Program:
:
od 12 h do 14h - podela promo materijala po srednjim čkolama.
od 12 do 14h - projekcija filma u klubu KCK pod nazivom Dečko koji se stideo
od 12 do 14h - na Trgu Mladih podela promo materijala.
od 22:30 do 23h - u klubu KCK-a biće održan rock koncert grupa Treći svet i Unconditional (KruNet) 

 

Kamionom u jezero Ćelije - 30.11.2009.

U jezero Ćelije juče se survao kamion mikser privatnog građevinskog preduzeća „Dabi”, a nafta se razlila po površini vode. Kamion je zemljanim putem, iznad obale jezera, prevozio beton za vikendice koje, za sada, nepoznati investitor gradi upravo u zabranjenoj zoni, zbog blizine vodozahvata! U jučerašnjem kratkom saopštenju Policijske uprave u Kruševcu kaže se da je „s puta sletelo specijalno vozilo namenjeno mešanju betona, kojim je upravljao Goran I. (40) iz Izvora, opština Novo Brdo”. Prema izjavama ribočuvara na jezeru, koji su videli pad kamiona, vozač je uspeo da iskoči iz kabine.

Samo pola sata pre pada kamiona miksera u jezero mesto gradnje je obišla komunalna inspekcija i naložila obustavljanje gradnje. Čim su inspektori otišli, graditelji su požurili da nastave betoniranje, pa je vozilo završilo u jezeru.Jezero su juče su očistili stručnjaci Javnog preduzeća „Vodovod – Kruševac”, koristeći specijalni, biorazgradnjiv deterdžent „sinkon”, tako da je izbegnuto veće ugrožavanje životne okoline, a nema nikakve opasnosti ni po zagađenje vodosistema u obližnjoj Fabrici vode u Majdevu.(Rade Stanković)

16 dana protiv nasilja nad ženama - 30.11.2009.

U ponedeljak, 30.1 novembra u 11:00 sati - sala 34 u zgradi Gradske uprave, biće održan Okrugli sto koji organizuje Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca, u saradnji sa Upravom za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada i socijalne politike u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" iz projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja". (KruNet) 

Izbori za Savete mesnih zajednica - 28.11.2009.

U nedelju, 29. novembra u 54 mesne zajednice u Kruševcu održavaju se izbori za članove Saveta mesnih zajednica. Za 511 mesta, koliko ima članova Saveta, prijavilo se 1571 kandidat.

Pravo glasa ima 112.292 stanovnika grada Kruševca.

Poziv za zakupce objekata na javnim površinama - 28.11.2009.

Pozivaju se zakupci privremenih objekata na javnim površinama da u ponedeljak, 30.11.2009. godine u 11:00 sati - sala 48 u zgradi Gradske uprave, prisustvuju sastanku sa rukovodstvom Grada Kruševca - povodom izjašnjavanja po zahtevu u vezi isteklih Ugovora o zakupu lokacije za postavljanje privremenih objekata na javnoj površini.     

Dom za stare zanate - 27.11.2009.

Ministarstvo trgovine Srbije izdvojiće 4 miliona dinara za adaptaciju zgrade pored strare česme u ul. Cara Lazara. Ta zgrada će postati Dom starih zanata i kao takva će ući u turističku ponudu Kruševca. Projektom je predviđeno da se majstorima starih zanata u narednih nekoliko godina adaptirani prostor ustupi na na korišćenje bez ikakve nadoknade.

U zgradi će mesto naći tkači, abadžije, stolari, sapundžije, gnčari, slikari na svili odnosno 25 vrsta starih zanat. U zgradi je planom predviđen i izložbeno - prodajni prostor gde će biti izloženo rukotvorine ovih starih zanata. (KruNet)

Kruševac na sajmu preduzetništva - 26.11.2009.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, u saradnji sa Beogradskim sajmom, organizuje VIII Međunarodni sajam preduzetništva BIZNIS BAZA, od 26. do 28. novembra 2009. godine.

Grad Kruševac - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i Biznis Inkubator Centar Kruševac, uzeće trodnevno učešće na ovom sajmu i predstaviti se u svojim oblastima poslovanja  na zajedničkom štandu u Hali 4 Beogradskog sajma. (KruNet)

Obilazak gradilišta - 21.11.2009.

Danas, 21.11.2009. godine, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović, director JP Direkcije za urbanizam I izgradnju  Aleksandar Cvetković sa saradnicima obići seoske lokalne putevekoji su završeni I one koji su radovi u toku. Oni će obići Gavez, kapidžiju, Grevci, Ribare, Zebicu, Zdravinje, Sebečevac, mali Kupci.

Evropa za sve - 21.11.2009.

U Nedelju, 22. novembra, Kruševac će posetiti potpredsednik Vlade Srbije za Evropske integracije Božidar Đelić. Ministar će učestvovati na tribini pod nazivom Evropa za sve. Tribina se održava   u 17 sati u zgradi Gradske uprave.

Manje takse za reklamu firme - 20.11.2009.

Gradsko veće Grada Kruševca podnelo je Skupštini amandman na predlog Odluke o umanjenju obaveza plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firmi. Ovim amandmanom predviđeno je smanjenje lokalnih komunalnih taksi malim pravnim licima za dodatnih 60%, obveznicima čije sedište nije na teritoriji Grada Kruševca sa najviše 5 zapošljenih lica (velika i srednja preduzeća) za dodatnih 85% i preduzetnicima koji nisu u sistemu PDV-a za dodatnih 50%. Ukoliko se Odluka usvoji na Skupštini, ovim amandmanom, oslobađanja bi se odnosila samo na 2009. godinu.

Na sednici Gradskog veća utvrđen je i predlog Rešenja o imenovanju v.d. direktora Centra za stručno usavršavanje - prof. tehnike i informatike Dejana Stevanovića, koji bi ovu dužnost obavljao volonterski i bez naknade. Većnici su Skupštini predložili i sastav Upravnog i Nadzornog odbora.

Dodela sredstava od igara na sreću - 19.11.2009.

Danas, 19. novembra, Kruševac će posetiti državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Radosavqević. Povod posete je svečano uručivanje Rešenja o dodeli sredstava od igara na sreću.

Grad Kruševac je dobio 3,5 miliona dinara i to:

- 1,5 miliona dinara - za sanaciju oštećenja nastalih od poplava nastalih od poplave mosta na lokalnom putu V. Šiljegovac i Belasica i

- 2 miliona dinara - za Projekat "Prevencija i zaštita od partnerskog i nasilja u porodici"

Opštine Ćićevac dobija 1,5 miliona i Aleksandrovac 2 miliona dinara za projekte završetka infrastrukturnih objekata.

Đaci od danas u školama - 16.11.2009.

Đaci i posle produženog jesenjeg raspusta zbog epidemije gripa, danas polaze u školu. Prema podacima Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje novog gripa u Srbiji je potvrđeno 285 slučajeva obolelih od virusa H1N1.

Zbog epidemije gripa u Srbiji, stručnjaci upozoravaju da samo zdrava deca odlaze u školu.

Da li će neka škola u Kruševcu biti zatvorena i posle raspusta zavisi od epidemiloške situacije na određenom području, a o tome odlučuju lokalne samouprave u dogovoru sa epidemiolozima. Časovi koji su izgibljeni pošto je jesenji raspust produžen za pet radnih dana biće nadoknađeni, a kako je ranije rečeno u Ministarstvu prosvete najrealnije je da to bude učinjeno produžetkom školske godine.
Saveti lekara za đake, ali i sve ostale gradjane je da treba češće prati ruke, upotrebljavati vlažne maramice i sredstava za dezinfekciju ruku, izbegavati rukovanje i ljubljenje, jednokratno upotrebljavati maramice za nos, razgovor obavljati sa udaljenosti od najmanje 1.metra, ukoliko nije neophodno odložiti putovanje i pratiti zdravstveno stanje.(KruNet)

Sa sednice Gradskog veća - 13.11.2009.

"Na sednici Gradskog veća utvrđeni su predlozi: Odluke o izradi prostornog plana Grada Kruševca i Odluke o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja.

Usvojen je Plan službe za zimsko održavanje lokalnih puteva i ulica na teritoriji Grada od 15.11. - 31.12.2009. godine koje će vršiti AD "Kruševacput".

Data je saglasnost na Pravilnik o kriterijumima za korišćenje sredstava budžetskog Fonda za populacionu politiku Grada Kruševca, kao i na Program rada ovog Fonda za 2010. godinu.

Većnici su usvojili i predloge Odluka o osnivanju novih budžetskih Fondova i to: za zaštitu životne sredine i za protivpožarnu zaštitu. Utvrđen je predlog Odluke o usvajanju Strategije za unapređenje položaja Roma u Gradu Kruševcu od 2009. - 2012. godine, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Statut ustanove za fizičku kulturu "Sportski centar".

Donet je zaključak da se na lokaciji Stočne pijace, delu fudbalskog igrališta FK "Borac" iz Bivolja i delu stadiona "Mladost" u Kruševcu, kao i na lokacijama Starog i Novog groblja, postave bazne stanice mobilne telefonije na period od 10 godina. Takođe je zaključeno da JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" obavlja poslove tehničkog pregleda objekata, kako poslovnih, tako i za kolektivno stanovanje, a 80% tako ubranih sredstava bi bio budžetski prihod.

Većnici su utvrdili i predloge seta Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskih odbora osnovnih i srednjih škola."

Preminula u Kruševcu imala H1N1 - 12.11.2009.

Kod pacijentkinje koja je juče preminula u kruševačkoj bolnici potvređeno prisustvo virusa H1N1.

Direktor kruševačkog Zdravstvenog centra Vojkan Kulić rekao je juče da je reč o pacijentkinji J.D. (55) iz Velikog Šiljegovca. Ona je primljena u utorak popodne sa visokom temperaturom na Infektivno odeljenje kruševačke Bolnice. Tokom prošle noći je stavljena na respirator, a u ranim jutarnjim časovima juče na žalost preminula.

To je drugi slučaj smrti od gripa H1N1 u našem kraju. Da podsetimo, prvi smrtni slučaj u kruševačkom kraju je takodje u bio u Veliki Šiljegovac kod Kruševca početkom meseca. (KruNet)

Još jedan respirator za ZC Kruševac - 11.11.2009.

Ministarstvo zdravlja je tokom vikenda obezbedilo Kruševcu još jedan respirator, koji je namenjen Infektivnom odeljenju. Sada, sa ukupno četiri stacionarna aparata za disanje, pet mobilnih, a prema izjavi doktora Vojkana Kulića, direktora Zdravstvenog centra, u međuvremenu je za rad osposobljen i jedan stari gasni respirator, situacija je više nego zadovoljavajuća.

Na Infektivnom odeljenju u Kruševcu trenutno se nalazi 15 odraslih osoba, a na dečjem odeljenju, u posebno izolovanoj jedinici, smešteno je desetoro dece.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja, povodom širenja virusa novog gripa H1N1, posetili su juče Kruševac. Kruševac su posetili pomoćnik Ministra zdravlja, Dr Elizabet Paunović, Direktor zavoda za javno zdravlje, Dr Tatjana Simović. Konferenciji za novinare koja je održana u ZC Kruševac prisustvovali su i Gradonačelnik Kruševca Desimir pavlović, Načelnik rasinskog okruga, Dragutin Veljković i Direktor ZC Kruševac, Prim. dr Vojkan Kulić.(KruNet)

Produžen raspust - 10.11.2009.

Jesenji raspust za sve učenike osnovnih i srednjih škola trajaće do ponedeljka 16. novembra. Međutim, predškolska ustanova Nata Veljković i dalje radi ali je broj dece koji dolazi desetkovan. Kako je takođe rečeno u ministarstvu, u slučaju epidemije neće biti zabrane rada vrtića na republičkom nivou već će biti dodatnih procena na lokalnom nivou i tek nakon tih preporuka eventualna obustava rada.

Kako je naveo juče Ministar prosvete, jako važno da roditelji budu u kontaktu sa školama kojima moraju da jave razloge zbog kojih eventualno njihova deca posle kraja raspusta nisu došla u školu.

16. novembra na nastavu treba da dođu samo zdrava deca, a ona kod kojih se u međuvremenu konstatuju simptomi slični gripu treba da ostanu na lečenju.

Ljudi na teritoriji Rasinskog okruga koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave svom lekaru ili dežurnim epidemilozima na teritoriji Kruševca, na sledeće brojeve telefona: 037-427241, 064-1633442 i 064-1633353. (KruNet)

Kancelarija za mlade u Krušvcu - 09.11.2009.

Jubilarna stota lokalna kancelarija za mlade biće otvorena danas u Kruševcu, najavljeno je iz opštine Kruševac i iz Ministarstva omladine i sporta. Povodom ovoga, Grad Kruševac će posetiti ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković sa saradnicima.

Otvaranju kancelarije ce učestvovati predstavnici ministarstva, predstavnici lokalne samouprave, učenici srednjih škola, predstavnici djačkog parlamenta, Omladinskog saveta i Asocijacije mladih.

Slika: Kupanje maturanata u fontani, leto 2009.

Kancelarije za mlade predstavljaju institucionalni okvir za uključivanje mladih u donošenje odluka na lokalnom nivou i jedan su od ključnih instrumenata brige države i lokalnih samouprava o mladima. Time će se Kruševac pridružiti mreži kancelarija za mlade u Srbiji koje u svojim lokalnim samoupravama realizuju programe i projekte koji su namenjeni afirmaciji mladih i njihovom uključivanju u društvo.(KruNet)

"Orden cara Konstantina" - 07.11.2009.

Vladika niški Irinej je povodom završetka radova na uređenju porte i crkve Lazarice u Kruševcu dodelio trojica kruševljana najviše priznanje Niške eparhije "Orden cara Konstantina".

Orden su dobili ministar kulture Nebojša Bradić, narodni poslanik Srđan Milivojević i Miodrag Šljivić iz Direkcije za urbanizam i izgradnju grada.(KruNet)

Dva nova slučaja u Kruševcu - 06.11.2009.

Juče su u Kruševcu zvanično potvrđena 2 nova slučaja oboljenja od virusa gripa H1N1. Pored toga, potvrđeno je i 19 novih slučajeva širom Srbije, tako da sada ima ukupno 224 obolelih od ovog virusa. Juče je potvrđeno i to da je pedesetogodišnji muškarac iz Čačka nova , četvrta žrtva novog gripa u Srbiji. On je u četvrtak posle podne umro u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Ljudi na teritoriji Rasinskog okruga koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave svom lekaru ili dežurnim epidemilozima na teritoriji Kruševca, na sledeće brojeve telefona: 037-427241, 064-1633442 i 064-1633353.

Saveti lekara povodom gripa H1N1 su da treba češće prati ruke, upotrebljavati vlažne maramice i sredstava za dezinfekciju ruku, izbegavati rukovanje i ljubljenje, jednokratno upotrebljavati maramice za nos, razgovor obavljati sa udaljenosti od najmanje 1.metra, ukoliko nije neophodno odložiti putovanje i pratiti zdravstveno stanje.

Znaci i simptomi novog gripa H1N1, su slični simptomima sezonskog gripa:

• Visoka temperatura
• Kašalj
• Upala grla
• Zapušen ili curenje nosa
• Malaksalost
• Glavobolja
• Groznica
• Umor
• Dijareja
• Povraćanje (KruNet)

Izložba turističkih publikacija Srbije - 05.11.2009.

U kruševačkom hotelu “Rubin” otvorena je Peta izložba turističkih publikacija Srbije. Svoje publikacije izložile su 43 turističke organizacije iz Srbije i Republike Srpske.

- Ekonomska kriza uticala je na budžete turističkih organizacija, a samim tim i na kvalitet publikacija i propagandnog materijala. Zato u nekim kategorijama nismo imali puno dilema dok je najjača konkurencija bila u najmlađoj kategoriji audio i video publikacija, gde je prva nagrada dodeljena Turističkoj organizaciji Kraljevo - kaže Gorana Mladenović, predsednica žirija. Dvodnevna manifestacija okupila je 43 turističke organizacije iz Srbije, kao i goste iz Trebinja i Turističke organizacije Republike Srpske koji su dobili posebna priznanja. Nagrada za najbolju jednolisnu publikaciju pripala je Turističkoj organizaciji Majdanpek, a za višelisnu manju od 50 strana, Turističkoj organizaciji Odžaci. Za višelisnu publikaciju sa više od 50 strana priznanje je pripalo Turističkoj organizaciji Srbije, dok je Šabac nagrađen za najkvalitetniji “dopunski promotivni materijal”. Najbolja turistička mapa urađena je u produkciji TO Beograda, dok je priznanje za “najoriginalniju turističku publikaciju” otišlo TO Leskovac.(Autor: S. MILENKOVIĆ)

Preminula žena iz V. Šiljigovca - 04.11.2009.

Suzana R. iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca preminula je u utorak od posledica novog gripa, potvrđeno je u Institutu "Torlak" u Beogradu.

Suzana R. (32) se razbolela 28. oktobra, dva dana docnije se javila na pregled i prepisana joj je terapija, ali se 2. novembra, sa novim simptomima, ponovo javila lekaru. Dobila je novu terapiju, ali se stanje ponovo pogoršalo i u ponedeljak je transportovana u Zdravstveni centar u Kruševcu. Posle daljih zdravstvenih komplikacija odlučeno je da se u utorak prebaci u Beograd, gde je preminula.

Grip je sa slabom kliničkom slikom prvo preležalo starije dete pokojne Suzane. Potom se sa njom razboleo i mlađi sin koji je sada u bolnici i uspešno se oporavlja.

U Kruševcu su uzeti uzorci još od tri pacijenta za koje se opravdano sumnja da boluju od novog gripa. Trenutno se čekaju rezultati analiza sa Torlaka.(RTS/KruNet)

Pokušao da ubije policajca - 03.11.2009.

Policija je uhapsila Dejana V. (34) iz sela Lovci, kraj Kruševca, koji je iz lovačke puške pokušao da ubije policajca na dužnosti, saopštila je danas Policijska uprava Kruševac.
Osumnjičeni je juče, oko 10.30 sati, u blizni svoje porodične kuće ispalio dva hica u pravcu policajca Dejana P. (39) koji je bio na službenom zadataku, navela je lokalna policija.
Policajac je ostao nepovređen, a osumnjičenom, kojem se stavlja na teret pokušaj teškog ubistva, određeno je policijsko zadržavnje.

Svetski dan čistog vazduha - 03.11.2009.

Danas,  03. novembra u 12:00 sati - na Bagdali, obeležava se  Svetski dan čistog vazduha . Grad Kruševac u saradnji sa Ministarstvom za ekologiju i Narodnom kancelarijom Predsednika Republike Srbije, sprovešeće akciju "Zeleni gradovi Srbije -100 novih parkova u jednom danu".

Među sumnjivima i političari - 01.11.2009.

Broj krivičnih dela u oblasti privrednog kriminala dvostruko je veći za prvih devet meseci ove godine u poređenju sa celom prošlom godinom, pokazuju podaci kruševačke policije. Inspektori Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta podneli su veliki broj krivičnih prijava protiv brojnih funkcionera, profesora, stečajnih upravnika, ali i bivšeg gradonačelnika Kruševca i bivšeg načelnika Odseka za urbanizam i građevinarstvo.

- Tokom ove godine, nakon višemesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika, obrađeni su predmeti vezani za iskorišćavanje položaja i ovlašćenja učesnika u vođenju dva stečajna postupka, „Napredak“ u stečaju u Varvarinu i „Zadrugar“ u stečaju iz Kruševca, otkrivanjem tri krivična dela primanja mita i dva krivična dela davanja mita - objašnjava glavni policijski inspektor Dragan Jelić, šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.
Vesna V., stečajna upravnica varvarinske firme „Napredak“, uhapšena je zbog sumnje da je preduzetniku Bobanu D. omogućila da to preduzeće kupi upola cene. Ona je osumnjičena da je za smanjenje vrednosti „Napretka“ sa 60 miliona dinara na 318.000 evra uzela mito od osam hiljada evra. Osim toga, osumnjičena je i da je uzela i PVC stolariju, čijom se proizvodnjom bavi Boban D. Ova stečajna upravnica je pre tri godine takođe bila u pritvoru jer je osumnjičena za razne mahinacije u preduzećima „Vojin Popović“ iz Novog Pazara. Takođe je bila i stečajni upravnik u Preduzeću „Vesna“ u Sjenici i Fabrici akumulatora „Iskra“ u Novom Pazaru.
- U poslednje vreme menja se struktura izvršioca krivičnih dela, tako da su to sada takozvani beli okovratnici. Samo u ovoj godini podneto je 11 krivičnih prijava zbog raznih krivičnih dela, protiv bivših direktora Gradske toplane, Poslovnog centra, Javnog-komunalnog preduzeća „Kruševac“ - nabraja Vladan Ivanović, portparol Policijske uprave Kruševac.
Ukupna imovinska šteta pričinjena izvršavanjem brojnih krivičnih dela u oblasti privrednog kriminaliteta premašila je 252 miliona dinara, a na spisku onih protiv kojih su podnete krivične prijave je i bivši gradonačelnik Dragan Azdejković zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave vezano za izgradnju stambeno-poslovnog objekta kod Kosturnice. Pre dvadesetak dana mera zadržavanja određena je i Slaviši B., bivšem šefu Odseka za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave, koji se tereti da je od maja do jula 2008. godine iskoristio svoj službeni položaj i prekoračio granice službenog ovlašćenja i time investitoru iz Niša pribavio imovinsku korist od 600.000 dinara.
- Takođe su obrađeni i slučajevi zahtevanja i primanja mita dvoje profesora Mašinsko-elektrotehničke škole u vaspitno-obrazovnom procesu ocenjivanja učenika na kraju školske godine, kao i zahtevanje i primanje mita republičkog turističkog inspektora u postupku inspekcijskog nadzora - podseća Dragan Jelić, dodajući da nosioci korupcije nisu asocijalni ljudi, kao što je to slučaj kod klasičnog kriminala, već dobrostojeći pripadnici srednjih i viših društvenih slojeva koji su u vladajućem establišmentu.(Autor: Slaviša Milenković)

H1N1 - SIMPTOMI - 31.10.2009.

U Rasinskom okrugu su u proteklih mesec registrovani slučajevi oboljenja od virusa H1N1.Medjutim, u najnovijem talasu koji je zahvatio Srbiju nema potvrđenih obolelih u Kruševcu. Iz Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu saopštavaju da mesta panici nema, ali da je potrebna opreznost. Ministar zdravlja je juče saopštio da škole u Srbiji neće biti preventivno zatvarane zbog novog gripa ali se preporučuje odlaganje đačkih ekskurzija za proleće.

Ljudi na teritoriji Rasinskog okruga koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave svom lekaru ili dežurnim epidemilozima na teritoriji Kruševca, na sledeće brojeve telefona: 037-427241, 064-1633442 i 064-1633353.

Ono što je najvažnije grip je izlečiv, ali treba ga otkriti i lečiti. Saveti lekara povodom gripa H1N1 su da treba češće prati ruke, upotrebljavati vlažne maramice i sredstava za dezinfekciju ruku, izbegavati rukovanje i ljubljenje, jednokratno upotrebljavati maramice za nos, razgovor obavljati sa udaljenosti od najmanje 1.metra, ukoliko nije neophodno odložiti putovanje i pratiti zdravstveno stanje.

Znaci i simptomi novog gripa H1N1, su slični simptomima sezonskog gripa:

• Visoka temperatura
• Kašalj
• Upala grla
• Zapušen ili curenje nosa
• Malaksalost
• Glavobolja
• Groznica
• Umor
• Dijareja
• Povraćanje (KruNet)

Sprave sa Univerzijade u KŠ - 31.10.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća donet je Zaključak kojim se prihvata inicijativa Upravnog odbora Ustanove za fizičku kulturu "Sportski centar" Kruševac da se iz donacija Ministarstva omladine i sporta obezbede gimnastičke sprave koje su korišćene na Univerzijadi.

Ustanova za fizičku kulturu "Sportski centar" Kruševac staraće se o opremi u skladu sa propisanim uslovima.

Izabran predsednika RPK Kruševac - 29.10.2009.

Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore održane prošle nedelje, izabran je novi presednik Regionalne privredne komore Kruševac. Na period od četiri godine izabran je Nenad Trifunović, dipl.mašinski inženjer iz Trstenika. On je na ovom mestu zamenio Gorana Krasića koji je sada na mestu direktora JP "Gradska toplana" Kruševac.

Po objavljivanju Odluke o raspisivanju izbora za predsednika prijavu su dostavila tri kandidata: Nenad Trifunović iz Trstenika, Nebojša Tošković iz Kruševca i Branimir Trajković iz Kruševca. (opširnije na RPKK )

Akcioni plan za Rome - 29.10.2009.

Danas, 29. oktobra, u zgradi Gradske uprave, održaće se Javna rasprava povodom Predloga Nacrta lokalnih akcionih planova za Rome u oblasti zdravstva, zapošljavanja, stanovanja i obrazovanja.

Krijumčarili Albance - 27.10.2009.

Kruševačka policija saopštila je da su Radiša S. (43) iz Aleksinca i Aleksandar U. (32) iz Čitluka uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili ljude.

Prema policijskim navodima, lanac krijumčarenja ljudi je presečen u mestu Pojate, kod Ćićevca, zajedničkom akcijom kruševačkih i jagodinskih policajaca.

"Radiša S. i Aleksandar U. su osumnjičeni da su fordom i BMW-om niških registarskih oznaka prevozili šest državljana Albanije i jednog Albanca iz Dečana", navedeno je u policijskom saopštenju.
Protiv njih dvojice će biti podneta krivična prijava, a protiv albanskih imigranata je pokrenut prekršajni postupak pred Opštinskim organom za prekršaje u Ćićevcu.(Beta)

Sa sednice Gradskog veća - 27.10.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća utvrđen je predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune godišnjeg programa poslovanja JKP "Kruševac" za 2009. godinu.

Gradsko veće donelo je Zaključak da Grad Kruševac učestvuje na Konkursu za izbor proizvodno-izložbeno-prodajnih objekata starih zanata koje je raspisalo Ministarstvo trgovine i usluga. Većnici su takođe doneli Zaključak da Grad Kruševac prihvati inicijativu Ministarstva rada i socijalne politike - Sektor za boračko-  invalidsku zaštitu, da stanove u državnoj svojini koji su građeni za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, preuzme na korišćenje. Doneto je Rešenje o davanju saglasnosti na Pravilnik o načinu i postupku rešavanja stambenih potreba socijalno ugroženih lica - Centra za socijalni rad. Većnici su doneli i Zaključak da se podrži zahtev za pokretanje inicijative da se Veterinarska ustanova Kruševac izuzme iz procesa privatizacije i registruje kao samofinansirajuća gradska ustanova (po uzoru na Grad Beograd). Doneto je i više Odluka i Rešenja iz domena rada Gradskog veća.

Hvale se fabrikom vode i manjim dugom - 25.10.2009.

Predstavnici koalicije koju čine DS, SPS, G17 i Jedinstvena Srbija tvrde da su za 100 dana vlasti uradili mnogo više nego prethodnici iz DSS i SRS, a kao najvažnije rezultate ističu to što je pokrenuto više projekata koji će najskorije vreme Kruševcu doneti 28 miliona evra i što su nasleđeni dug od skoro 190 miliona dinara smanjili na 140 miliona dinara. Opozicija kaže da vlast prisvaja projekte koji su pokrenuti znatno ranije, kao što su rekonstrukcija Fabrike vode u Majdevu i Ulice cara Lazara.

- Nasledili smo višak zaposlenih, koji je povećan neposredno pre preuzimanja vlasti, glomaznu i neefikasnu administraciju, velike tekuće troškove. Posebno loše stanje zatekli smo u „Toplani“, Komunalnom preduzeću, Televiziji Kruševac i gradskom Odseku za urbanizam. Pored svega nasledili smo veliko nezadovoljstvo građana - kaže Desimir Pavlović (DS), gradonačelnik Kruševca.
Od važnijih aktivnosti u prethodnih 100 dana vlasti gradonačelnik Pavlović izdvaja rekonstrukciju Ulice cara Lazara u koju je uloženo skoro 130 miliona dinara, donaciju od 8,8 miliona evra za rekonstrukciju Fabrike vode u Majdevu, radove na dovođenju Carine i Trgovinskog suda u Kruševac, početak izgradnje nove benzinske pumpe NIS-a, pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine za uklanjanje divljih deponija i kupovinu kontejnera, kao i rekonstrukciju Prvomajske ulice.
- Sve te aktivnosti doneće gradu do kraja ove, a većim delom u narednoj godini više od 28 miliona evra. Štednjom smo smanjili obaveze budžeta za 50 miliona dinara, a uvedeno je i racionalnije poslovanje u „Toplani“ i Komunalnom preduzeću. U tim preduzećima biće potrebne godine da se stanje potpuno sredi, ali je znatno bolje nego što je bilo. Socijalna komponenta je zadržana i povećana, a trenutno se rade spiskovi svih žena koje su se porodile u ovoj godini a ne rade. One će dobiti po 10.000 dinara pomoći - nabraja gradonačelnik Kruševca.
U Demokratskoj stranci Srbije, koja je bila u lokalnoj vlasti od 2000. godine do jula ove godine, smatraju da se vlast kiti tuđim perjem.
- Mnogo priče, mnogo obećanja, a za građane samo laž i obmana. Projekti kojima se sada hvale, kao što je rekonstrukcija Ulice cara Lazara i asfaltiranje Prvomajske ulice započeli smo dok je DSS bio na vlasti. Prisvajaju i proširenje Fabrike vode u Majdevu iako je DS, dok je bila u opoziciji, opstruisala taj projekat - navodi Branimir Trajković, predsednik Okružnog odbora DSS.
Kruševljani uglavnom smatraju da rešavanje najvećih problema još nije počelo.
- Ova vlast je nešto bolja od prethodne, jer ne produkuje afere kao što su to činili radikali. To što se rade ulice i što ministri dolaze u Kruševac je u redu, ali još uvek nedovoljno da se reše gorući problemi. Kruševac ima skoro 17.000 nezaposlenih, oni koji rade imaju mala i neredovna primanja, mladi odlaze jer ne vide perspektivu. Gradu su potrebne investicije i nova radna mesta, a još uvek nisam primetio da je ova garnitura nešto učinila na tom planu - smatra privatni preduzetnik Goran Boškovi.(Autor: Slaviša Milenković)

"Čisto lice grada" - 24.10.2009.

U subotu će biti sprovedeo jesenje čišćenje grada pod nazivom "Čisto lice grada". JKP će sa 290 radnika od 9 do 16 časova odvoziti kabasti otpad koji se ostavi kraj kontejnera. Ovom akcijom će biti obuhvaćeno svih 12 mesnih zajednica Kruševca. (KruNet)

Incident u „Sokeru“ - 20.10.2009.

Trstenička policija uhapsila je Nenada U. (25) jer je napao policajce koji su pokušali da ga legitimišu. Kako se navodi u saopštenju policije, eksces se dogodio na terasi ugostiteljskog objekta „Soker“ u Trsteniku. Dodaje se da je osumnjičeni najpre vređao policajce, a potom i nasrnuo na njih. Jedan policajac je pri tom lakše povređen, navodi se u saopštenju Policijske uprave Kruševac. Nenad U. ranije je već osuđivan za napad na policajca.

Prevencije i lečenja karcinoma - 20.10.2009.

Društvo za rak poziva sve zainteresovane sugrađanke da prisustvuju predavanju u utorak, 20.10.2009. godine, u velikoj sali na petom spratu Dijagnostičkog centra sa početkom od 12:30 sati, a u organizaciji Društva za borbu protiv raka Kruševac, u saradnji sa Društvom protiv raka Beograd, na temu Epidemiologije, prevencije i lečenja karcinoma ginekološke regije. Predavači su, Dr Slavica Zoranović sa Onkološkog instituta Beograd, Dr Blagoje Milovanović i Dr Zoran Gajić iz Zdravstvenog centra Kruševac.(Z.C.)

Metadonsko održavanja pri ZC Kruševac - 20.10.2009.

U utorak, 20.oktobra u ZC Kruševac, svečano će biti otvarena Jedinica za sprovođenje metadonskog programa održavanja pri psihijatriskoj službi ZC Kruševac.
Otvaranju će prisustvovati Doc. Dr sci med Mirjana Jovanović, spec. Psihijatrije, Načelnik odelenja za bolesti zavisnosti psihijatrijke klinike KC Kragujevac, član Nacionalnog komiteta za borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i saradnici.
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao primarni primalac donacije Globalnog fonda za borbu protiv HIV-SIDA u Srbiji, je potpisalo ugovor sa ZC Kruševac o započinjanju metadonskog programa lečenja intravenskih korisnika droga, a u cilju smanjenja štete.
Regionalno zadužena ustanova za sprovođenje ovog projekta je Psihijatrijska klinika Kliničkog centra Kragujevac, u kojoj je sprovedena edukacija kadrova u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv bolesti zavisnosti.
Opšti cilj metadonskog programa održavanja je smanjenje širenja HIV infekcije, C hepatitisa i kriminaliteta među intravenskim korisnicima droga kod kojih su svi ostali vidovi lečenja bili bezuspešni.
Specifični ciljevi su: uvećanje broja edukovanih profesionalaca za primenu metadonske terapije, povećanje broja klijenatau metadonski program, viši nivo informisanosti klijenatao o načinima izbegavanja rizičnog ponašanja, poboljšavanje kvaliteta usluga psihosocijalne podrške, testiranje klijenata na HIV i hepatitis C i B i upućivanje HIV pozitivnih na dalju dijagnostiku i lečenje relevantnim institucijama.
(Z.C.)

Promocija komunalne policije - 16.10.2009.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i grad Kruševac u petak, 16. oktobra s početkom u 12 časova, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu održaće akciju promocije uloga i nadležnosti komunalne policije pod nazivom „Komunalna policija – za red u gradovima Republike Srbije“.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković i gradonačelnik Desimir Pavlović će tom prilikom razgovarati sa građanima Kruševca o tome kako komunalna policija može doprineti njihovom kvalitetnijem životu i deliti liflete koji objašnjavaju uloge i nadležnosti komunalne policije.

Projekat prezentacije uloga i nadležnosti komunalne policije - „Komunalna policija – za red u gradovima Republike Srbije“, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu realizuje u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Misijom OEBS-a u Srbiji.

Unapređenje saradnje javnog i civilnog sektora - 16.10.2009.

Udruženje građana za podršku evropskim integracijama "Evrokontakt" Kruševac i Grad Kruševac u petak će ,u okviru Evropske nedelje lokalne samouprave, održati okrugli sto na temu "Mogućnosti unapređenja saradnje između javnog i civilnog sektora u Kruševcu u procesu evropskih integracija" .
Namera organizatora je da se uz prisustvo gostiju i reprezentativnih predstavnika institucija državne uprave i lokalne samouprave i organizacija civilnog društva iz Kruševca na sveobuhvatan način sagledaju mogućnosti koje se lokalnoj zajednici otvaraju unapređenjem između javnog i civilnog sektora u kontekstu procesa evropskih integracija kroz koje naša zemlje prolazi.

Puštanje u rad mobilnog mamografa - 14.10.2009.

Danas će Kruševac posetiti Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Dr Tomislav Stantić , direktor Kliničkog centara Niš, Prof. dr Srbobran Trenkić kao i Prof. dr Petar Bošnjaković. Razlog ove posete je puštanje u rad mobilnog mamografa vrednog 700.000 evra , a koji je poklon NJKV Katarine Karađorđević Ministarstvu zdravlja niškom kliničkom centru za potrebe jugoistočne Srbije.

Ovo je i ujedno početak kampanje „Rana detekcija karcinoma dojke“, u okviru akcije „Srbija protiv raka“, tačnije, pregledanju naših sugrađanki na niškom mobilnom mamografu u našem gradu. Akciju će voditi rukovodilac tima za mobilni mamograf, direktor centra za radiologiju, Kliničkog centra Niš, Prof. dr Petar Bošnjaković.

Digitalni mamograf je nasavremenija reč tehnologije, zasniva se na rendgenskom zračenju, a slika se prenosi digitalnim putem i može da uoči i male promene na dojci od dva milimetra".(KruNet)

Dan oslobođenja - 14.10.2009.

Povodom 14. i 15. oktobra, dana oslobođenja Kruševca, delegacija Grada Kruševca danas će položiti cveće na spomen obeležja oslobodilačkih ratova Srbije:

- 9:30 sati - polaganje cveća na Slobodištu
- 10:00 sati - polaganje cveća na Spomenik na Fontani
- 10:15 sati - polaganje cveća kod Krsta na Bagdali
- 10:30 sati - polaganje cveća na Spomenik kosovskim junacima

ECO FAIR 2009. - 14.10.2009.

Grad Kruševac biće jedan od izlagača na 6. Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i lokalne samouprave "ECO FAIR" koji će se održati u Beogradu od 14.- 16.10.2009. godine. Kruševac će se predstaviti prezentacijom "Grad Kruševac - tradicionalno i moderno ".

Međunarodni sajam zaštite životne sredine, ECOFAIR 2009. i ove godine biće organizovano pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja republike Srbije i Privrednom Komore Srbije kao suorganizatorom.

U okviru ECOFAIR-a veoma važan segment će biti projekti LOKALNE SAMOUPRAVE i ove godine će se po treći put okupiti njeni predstavnici, u cilju razmene iskustava, sticanja novih saznanja i ostvarivanja poslovnih kontakata sa ponuđačima roba i usluga.

Organizatori najavljuju jednu novinu: BERZU EKOLOŠKIH USLUGA na kojoj će se predstaviti akreditovane laboratorije, nudeći svoje usluge fizičko-hemijskih ispitivanja vode, zemljišta, vazduha, stena,benzina, nafte i naftnih ulja, čvrstih mineralnih goriva itd.

Takođe, na ECOFAIR-u će se ove godine po prvi put okupiti nevladine organizacije koje će predstaviti svoje projekte i razmeniti iskustva.(KruNet)

Raspisani izbori za Mesne zajednice - 10.10.2009.

Predsednica Skupštine grada Vesna Vesković na osnovu člana 34. Statuta grada Kruševca i člana 16. Odluke o mesnim zajednicama raspisala je izbore za članove Saveta i Mesnih odbora mesnih zajednica za 29. novembar 2009. godine.

Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od 16.10.2009. godine.

Iz Gradske uprave - 10.10.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća utvrđen je predlog Odluke o umanjenju obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme taksenim obveznicima za poslovni prostor u ulici Cara Lazara i to za vreme dok traju radovi na rekonstrukciji ulice. Za pravna lica umanjenje je 30%, a za preduzetnike 50%.

Doneto je Rešenje o davanju saglasnosti na Odluke Upravnog odbora JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" Kruševac o usvajanju izveštaja Komisije o sprovedenom postupku javne nabavke male vrednosti za izvođenje radova na zameni 1000 svetiljki i produžetku mreže javnog osvetljenja za potrebe sela na teritoriji Grada i za izradu nosača za svetiljke, kao i o izboru preduzeća kao najpovoljnijeg ponuđača.

Doneta je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji nekategorisanog puta u Gaglovu.

Većnici su doneli i Rešenje o davanju u zakup Građevinskoj direkciji Srbije, neposrednim putem bez naknade - jedne parcele građevinskog zemljišta u naselju "Prnjavor", za potrebe nastavka izgradnje započete zgrade 1999. godine.

Doneta je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji putnih pravaca na teritoriji Grada i to: lokalni putevi Kupci - Sebečevac, Dvorane - Zdravinje, Zebica - Mala Reka, lokalni put kroz selo Gavez i ulica u Kapidžiji.

Donet je i Zaključak da se podrži Akcija "Zeleni gradovi Srbije - sto novih parkova u jednom danu", koju organizuje Narodna kancelarija predsednika Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Doneto je i više Rešenja i Odluka iz delokruga rada Gradskog veća.

Iz Gradske uprave - 09.10.2009.

Danas, 09. oktobra kabinet, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović primiće predstavnike Turističke organizacije Grada Kruševca i nagrađenih ugostiteljskih objekata, na Sajmu turizma u Novom Sadu.

Nakon toga, u 12:00 sati u zgradi Gradske uprave, biće prire|en prijem za Savez gluvih i nagluvih koji su osvojili prvo mesto u malom fudbalu u Srbiji.

Donacija za kuće izbeglima - 09.10.2009.

Povereništvo Republičkog komesarijata za izbeglice u Kruševcu sprovodi konkurs kroz koji bi izbegli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogli da dobiju sredstva za kupovinu domaćinstava sa okućnicom u okolini Kruševca.

- Izbegla lica za otkup domaćinstava mogu da se prijave do 2. novembra. Pravo na to imaju svi koji su zaključno sa 2. oktobrom imali status izbeglica i oni koji su nekada imali taj status, a u međuvremenu su postali naši državljani - kazao je gradski poverenik Komesarijata za izbeglice Dušan Todorović.

Ovaj projekat se sprovodi u okviru podrške Lokalnom akcionom planu za izbegla i raseljena lica, donatorski ga sa 3,5 miliona dinara podržava UNHCR, dok grad Kruševac izdvaja 175.000 dinara. Knežević je naveo da bi pomenuta sredstva trebalo da budu iskorišćena za kupovinu najmanje pet domaćinstava, jer je maksimalna pojedinačna donacija 625.000 dinara, uz mogućnost dobijanja dodatnih 80.000 dinara u robi za opremanje tih objekata. Vrednost projekta na nivou Srbije iznosi 49 miliona dinara, a sprovi se u još 11 gradova i opština.

U Kruševcu, prema podacima Povereništva, trenutno ima 480 izbeglih iz BiH i Hrvatske koji imaju status izbeglih, i još oko 700 njih koji su tokom proteklih godina dobili državljanstvo.

Poslednji kolektivni izbeglički centar na području Kruševca je zatvoren 2005. godine.(Danas)

Diplome protivpožarcima - 08.10.2009.

Danas, 08. oktobra u Mozaik sala opštine Kruševac , održaće se svečanost na kojoj će biti dodeljene diplome volonterima za izvođenje protivpožarne obuke. Obuku je organizovao Program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti (USAID), a odnosi se na oko 20-tak polaznika iz mesnih zajednica sa teritorije Grada Kruševca.(KruNet)

Priprema bolnice za pandemiju H1N1 - 07.10.2009.

Danas će u ZC Kruševac biti održana konferencija za novinare povodom funkcionalne reorganizacije i dislokacije Odeljenja za infektivne bolesti. Ova reorganizacija i dislokacije infektivnog odeljenja je u skladu sa preporukama posebne radne grupe Ministarstva zdravlja, a razlog je priprema za eventualnu pandemiju novog gripa H1N1.

Pored ovoga, konferencija će biti posvećena početku kampanje „Rana detekcija karcinoma dojke“, u okviru akcije „Srbija protiv raka“, tačnije, pregledavanju sugrađanki na mobilnom mamografu, koji je fondacija NJKV Katarina Karađorđević poklonila Ministarstvu zdravlja.
(Z.C.)

Delegaciju iz Nemačke i Luksemburga u Kruševcu - 06.10.2009.

Danas, 06.oktobra u 9:00 sati u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik mr Desimir Pavlović sa saradnicima primiće privredno-naučnu delegaciju iz Nemačke i Luksemburga koju će predvoditi gospođa Dragana Oberst, osnivač Centra za transfer tehnologija u jugoistočnoj Evropi.

Ovaj događaj se realizuje u sklopu inicijative "100 nemačko-srpskih priča o uspehu" koja je pokrenuta 2005. godine od strane Centra za transfer tehnologija u jugoistočnoj Evropi, čije je sedište u Baden-Badenu u Nemačkoj, uz podršku Vlade Republike Srbije i Vlade SR Nemačke i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, gospodina Borisa Tadića. Cilj ove inicijative je razvoj i jačanje srpsko-nemačkih partnerstava na polju privrede, nauke i obrazovanja.

Dečija nedelja - 06.10.2009.

Povodom Dečije nedelje, danas u zgradi Gradske uprave, Gradonačelnik sa saradnicima će tradicionalno primiti decu iz vrtića i učenike osnovnih i srednjih škola.

Dečija nedelja se, u skladu sa odredbama Zakona o društvenoj brizi o deci, obeležava svake godine u prvoj nedelji oktobra, radi podsticanja i organizovanja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih deci. Ove godine traje od 5. do 11. oktobra i odvijaće se pod sloganom iz knjige Ljubivoja Ršumovića „Biće pravde na svetu i znanja i lepote deca će spasiti planetu od mržnje i prostote.

Dve saobraćajne nesreće u Kruševcu - 05.10.2009.

Proteklog vikenda dogodile su se dve saobraćajne nesreće u kojima su tri osobe zadobile teške povrede, a jedna je lakše povređena, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je navedeno, jedna saobraćajna nesreća dogodila se na regionalnom putu Kruševac-Ravni u selu Veliki Kupci u kojoj su Marko B. iz Beograda i Danijela M. iz sela Štitare, kod Kruševca zadobili teške telesne povrede. Do nezgode je došlo u subotu oko 16,30 sati kada je Marko B. automobilom marke 'opel astra' prešao na suprotnu stranu kolovoza i direktno se sudario sa automobilom marke 'golf' kojim je upravljala Danijela M. Uviđaj je izvršio istražni sudija Opštinskog suda u Kruševcu i saobraćajna policija iz Kruševca.
U drugoj saobraćajnoj nesreći koja se desila na regionalnom putu Kruševac -Kopaonik, na mestu zvanom Čokotino brdo, jedna osoba je zadobila teške, a jedna lakše povrede. Do nezgode je došlo juče oko 14 sati kada je Saša M. iz Aleksinca, automobilom prešao na suprotnu stranu kolovoza i sudario se s automobilom u kojem je putnik Jelana N. iz Niša zadobila teške telesne povrede, a vozač Radiša P. takođe iz Niša, lakše povrede. Povređenima je ukazana pomoć u Kliničkom centru u Nišu, nakon čega su otpušteni na kućno lečenje, a uviđaj je izvršila saobraćajna policija iz Kruševca.

Skup romskih predstavnika 25 gradova - 03.10.2009.

Danas, 3. septembra u 13:00 sati - sala 34 u zgradi Gradske uprave, biće održan skup romskih predstavnika 25 gradova i opština Srbije.

Svrha sastanka je iznalaženje što optimalnijih načina kako bi se sistemski rešili problemi pripadnika Romske nacionalne manjine.

Delegacija Slovenije u Kruševcu - 02.10.2009.

Danas, 02. oktobra u 11:00 sati u opštini će biti priređen prijem za delegaciju iz Slovenije koja će boraviti u dvodnevnoj poseti Kruševcu.

Delegaciju će predvoditi sekretar Ministarstva za Slovence u rasejanju Janez Rogelj i direktor Lokalne uprave Nove Gorice Elvira Šušmelj.

U Kruševačkom pozorištu, istoga dana, u 19:00 časova koncert će održati kompozitor Đani Rjevec , koji će ujedno i predstaviti program Fondacije za mir u svetu "Beli golub"(više o ovom događaju).

Osumnjičen za ubistvo majke - 01.10.2009.

Policija je odredila pritvor Gradimiru M. (46) iz sela Veliki Šiljegovac kod Kruševca zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo, saopštila je juče Policijska uprava.
Policija ga sumnjiči da je 29. septembra oko 16.30 časova nadomak porodične kuće u Velikom Šiljegovcu fizički napao svoju majku Živanu M. (67) i naneo joj povrede od kojih je preminula na licu mesta.

Oliver Dulić u Kruševcu - 30.09.2009.

Danas, 30.septembra, Ministar životne sredine i prostornog planiranja dr Oliver Dulić dolazi u poseti Kruševacu.

On će prisustvovati puštanju u rad ekološki zaštitni top filter u fabrici Henkel - Merima u koji je ova fabrika uložila oko 1 milion evra.

Pored ovoga, teme razgovora prilikom posete Ministra su i :

- Zaštita jezera Ćelije
- Zaštita Rasine i kanalizacioni kolektor
- Obrada tečnog i čvrstog otpada
- Zakon o zaštiti životne sredine

Henkel pušta u rad ekološki zaštitni filter - 30.09.2009.

U fabrici Henkel Merima u sredu će biti pušten u rad ekološki zaštitni top filter, u koji je uloženo oko milion evra, saopšteno je iz kompanije Henkel.

Najavljeno je da će svečanosti prisustvovati ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, predsednik Henkel Srbija Nenad Vuković i predsednik Upravnog odbora Henkel Merime Vojkan Marić.

Kako se navodi, top filter, koji se ugrađuje na fabrički toranj, potpuno zadržava sve vrste vazdušnih čestica i mirkročestica, koje ostaju u vazduhu nakon procesa proizvodnje, tako da je vazduh koji se ispušta potpuno čist, a obezbeđuje se i ušteda vode i smanjuje utrošak električne energije.(Na dlanu)

Delegacija Opštine Žalec u Kruševcu - 25.09.2009.

Od petka do nedelje u Kruševcu će boraviti delegacija Opštine Žalec (Slovenija). Delegacija ove slovenačke Opštine dolaze na poziv Udruženja Slovenaca Rasinskog okruga LIPA.

Sutra, 26.septembra, povodom ove posete, prijem u Opštini Kruševac će prirediti zamenik predsednice Skupštine grada Siniša Maksimović.

Istoga dana u 14:00 sati, slovenački gradski hor "Akapela" održaće koncert u Galeriji Milića od Mačve.

U delegaciji ovog slovenačkog mesta su predstavnici opštine, Zavoda za kulturu, sport i turizam i članovi hora "Akapela". (KruNet)

Sednica Skupštine grada - 25.09.2009.

Na danačnjoj sednici Skupštini grada Kruševca Gradsko veće je podnelo više amandmana koji ako se usvoje suma predviđena budžetom grada za socijalna davanja, biće uvećana za 2,5 miliona i iznosiće 20.930.000 dinara.

Pored toga, biće raspravljano i o predlogu subvencijeJP RTV "Kruševac" koja treba da se uveća za 3 miliona dinara, tako da bi ukupna cifra dostigla iznos od 28 miliona. Ova finansijska pomoć je u cilju održavanja likvidnosti ovog javnog preduzeća, jer je ono u prvih 6 meseci iskazalo gubitak od oko 6 miliona dinara.

Gradsko veće je takodje na jučerašnjoj sednici ocenilo da treba smanjiti visinu takse za isticanje firme (lokalne komunalne takse), sa 500.000 na 400.000.

Prema predlogu Gradskog veća, Odluka o plaćanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u 2009. godini, se neće primenjivati.

Većnici su upoznati i sa tri projekta Grada Kruševca kojima će se konkurisati kod NIP-a za 2010. godinu. Radi se o izgradnji fiskulturnih sala u osnovnim školama "Sveti Sava" u Čitluku i "Brana Pavlović" u Konjuhu, kao i rekonstrukcija toplotne mreže i toplotne stanice u OŠ "Vuk Karadžić".

Krivična prijava za Azdejkovića - 24.09.2009.

Policija Kruševca podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika tog grada Dragana Azdejkovića (1958), zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Navedeno je da je Azdejković, obavljajući funkciju gradonačelnika Kruševca, do jula 2009. godine, iskoristio svoj službeni položaj i prekoračio granice ovlašćenja protivno odredbama Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije.

"On je preduzeću 'Tehnogradnja', ne poštujući neophodnu proceduru, jula 2008. godine, sa preduzećem 'Tehnogradnja DOO' iz Kruševca, zaključio Ugovor o zajedničkom investiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Trgu rasinskih partizana, na mestu sadašnjeg objekta čiji je vlasnik Republika Srbija, a bez odobrenja Vlade Republike Srbije i saglasnosti Republičke direkcije za
imovinu", piše u saopštenju.

Prema navodima policije, na taj način on je, na ime dobijanja prostora od 50 metara kvadratnih u objektu koji bi na tom mestu bio izgrađen, preduzeću "Tehnogradnja DOO" omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi.

Sednica Gradskog veća - 24.09.2009.

Na sednici Gradskog veća utvrđen je predlog Odluke o rebalansu budžeta Grada Kruševca za 2009. godinu, sa Izveštajem o sprovedenoj javnoj raspravi. Utvrđeni su i predlozi Odluka o: izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama i dopuni Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine. Obe tačke razmatrane su sa Izveštajima o sprovedenoj javnoj raspravi.
Usvojeni su Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća RTK "Kruševac" i "Poslovni centar" sa predlozima Zaključka.

Doneto je Rešenje o imenovanju Komisije za izbor projekata podrške lokalnim akcionim planovima u Srbiji, koji se finansiraju od strane Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Utvrđen je predlog Rešenja za izdavanje u zakup neposrednim putem poslovnog prostora u ulici Vidovdanska 39, radi otvaranja knjižare JP "Službeni glasnik".

Većnici su razmatrali i projekat koji će biti uvršten u listu za aplikaciju kod Ministarstva za NIP, a radi se o izgradnji i sanaciji lokalnog puta Kamenare - Parcane u dužini od 2,34 km na teritoriji Grada Kruševca i 2,5 km na teritoriji Opštine Varvarin. Vrednost investicije je oko 100 miliona dinara, a ukoliko se odobri kao regionalni projekat NIP bi finansirao 80% sredstava.

Drugi poljoprivredni sajam u Kruševcu - 23.09.2009.

U Kruševcu (na Stočnoj pijaci) danas će biti održan drugi Poljoprivredni sajam. Svečano otvaranje sajma je zakazano za 10:30 sati ,a sat vremena pre toga, u 9:30, nastupiće Kulturno-umetničko društvo iz Pepeljevca i Jasike. Ocenjivačke komisije počinju sa radom u 11:00 sati, a svečano uručenje nagrada je u 13:00 sati. Na sajmu će nastupiti Konjički kluba "Nonius" iz Niša.

Otvaranju Sajma prisustvovaće predstavnici Agrobiznis projekta pri USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Kruševca i drugih gradova i opština (Bjeljina, Kragujevac, Niš, Aleksinac...). Organizator je budžetski Fond za podsticanje razvoja poljoprivrede, preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, kao i Kancelarija za poljoprivredu Grada Kruševca.

Danas takođe u 9:45 sati u prostorijama Regionalne privredne komore biće održana konferencija za novinare povodom otvaranja Regionalnog centra za ruralni razvoj Rasinskog okruga. (KruNet)

UNS-a povodom štrajka u Pobedi - 23.09.2009.

Povodom štrajka kruševačkog nedeljnika „Pobeda“ od UNS-a smo dobili saopštenje koje prenosimo u celosti. Udruženje novinara Srbije (UNS) apeluje na vlasnika kruševačkog nedeljnika „Pobeda“, bugarski „Medija svjat“, da učini sve da 14 zaposlenih prime zaostale zarade, koje nisu dobijali od marta ove godine.

Novi broj „Pobede“ čine oglasi i informacije o štrajku i ima samo osam strana. Ovim je redakcija pooštrila štrajk koji je počela 4. juna 2009.

Redakcija traži od vlasnika da isplati zaostale zarade, uplati pripadajuće doprinose, a potom redovno isplaćuje zarade zaposlenima prema Zakonu i važećem Kolektivnom ugovoru.

U obraćanju redakcije UNS-u navodi se da je vlasnik ranije ispunjavao svoje obaveze i većinu od prihvaćenih 260.000 dinara investirao u list, da se nije mešao u uređivanje novina i da su svesni ekonomske krize koja otežava poslovanje.

UNS poziva i lokalnu samoupravu, Grad Kruševac, da izmiri obaveze koje ima prema listu „Pobeda“.

UNS podseća da je bugarski „Medija svjat“ kupio 70 odsto akcija kruševačke „Pobede“, koja u svom sastavu ima i malu štampariju, 29. marta 2007. za 1.81 miliona dinara.

Vašar u Kruševcu - 21.09.2009.

Danas je veliki pravoslavni praznik “Mala Gospojina”, a u Kruševcu je vašar i to poslednji ove 2009. godine.

Ovaj zapovedni praznik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ubraja se u 15 velikih praznika, od kojih je pet posvećeno Bogorodici. Ustanovljen je u spomen na rođenje Isusove majke Marije.

U Kruševcu će , kao i na svakom od četiri vašara koja se održavaju u našem gradu, biti prilika za prodaju i trgovinu ali i veselje. Tako da će od Nove pijace pa do Mudrakovca biti sve pretvoreno u Buvljak, a ujedno i priliku da se nešto zaradi, ali ko to želi i proveseli. U Mudrakovcu će biti organizovan, kao i na svakom vašaru, Luna park ali i šator sa muzikom, jelom i pićem. Da se narod opremi, zaradi i naveseli do prvog sledećeg, tek prolećnog vašara - na Blagovesti.(KruNet)

Štrajk kruševačke “Pobede” - 19.09.2009.

Novi broj kruševačkog nedeljnika “Pobeda” objavljen je na samo osam stranica, čime je radikalizovan štrajk zaposlenih u tom mediju. Štrajk zbog neisplaćenih zarada počeo je još u junu. Predsednik Štrajkačkog odbora Nikola Popović rekao je da pregovori sa poslodavcem nisu dali rezultate. “Nakon što smo više od tri meseca izlazili na smanjenom broju stranica - umesto 32 na 20, odlučili smo da radikalizujemo štrajk i jutros smo izašli na osam stranica", rekao je Popović.

U novom broju nedeljnika objavljeni su samo oglasi i informacije o štrajku. Preduzeće radnicima duguje šest plata, a poslednja isplaćena je februarska.

Poslodavac je, prema Popovićevim rečima, zaposlenima rekao da zarade mogu da se obezbede naplatom potraživanja koje to preduzeće ima. Popović je dodao da Gradska uprava Kruševca, sa kojom “Pobeda” ima ugovor o štampanju službenog lista, toj medijskoj kući duguje više od milion dinara. I kruševačka Trajal korporacija, čiji je vlasnik bugarska kompanija Brikel, takođe duguje “Pobedi”.

"Pobeda" ima 14 radnika, a u novembru će napuniti 65 godina postojanja. Većinski vlasnik medija je u martu 2007. godine postala bugarska firma Medija svjat , koja je za kupovinu "Pobede" izdvojila 1,81 milion dinara.(B92)

Veštačko jezero kod G. Stepoša - 18.09.2009.

Rasina i Zapadna Morava, dve reke na čijim obalama leži grad Kruševac degradirane su nemarom i nebrigom meštana. U toku je čišćenje 30 kilometara toka i priobalja Rasine. Plastika, metal, staklo i otpadne vode decenijama zagađuju Rasinu. Umesto plaža, na obalama se šire divlje deponije. Zahvaljujući projektu Udruženja "Eko Rasina", jednom od devetnaest koji se u Rasinskom okrugu realizuju u sklopu javnih radova, pre dva meseca počelo je čišćenje donjeg toka i priobalja reke Rasine.

Slika: Kupanje u rasini

Promene nabolje su primetne, ali se pokazalo i da je situacija na terenu gora nego što se očekivalo. Projektom je predviđeno da se sa deponija sakupi stotinak tona otpada. „Umesto za devet kamiona od 12 tona, ovde može da se sakupi 9.999 kamiona", tvrdi Milomir Vacić, koordinator projekta u ime udruženja "Eko Rasina". Vacić smatra da čišćenje Rasine treba da predstavlja kontinuiranu aktivnost.

Na terenu svakodnevno radi dvadeset osam ljudi sa evidencije kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, za koje se ovo radno angažovanje pokazalo dvostruko korisnim.Do 20. oktobra biće uklonjene sve divlje deponije uz Rasinu od Majdeva do Parunovca. Hoće li posle toga nići nove prepušteno je našoj ekološkoj svesti, ali i lokalnoj samoupravi koja treba da nabavi kontejnere i ljudima na seoskom području omogući da otpad odlažu na adekvatan način.

Sa željom da izmene ružnu sliku i sugrađane vrate reci, članovi kluba sportskih ribolovaca "Čigra" iz Kruševca nameravaju da korito Rasine u Gornjem Stepošu ukrote, očiste i pretvore u veštačko jezero.

Završetak radova u Čitluku - 18.09.2009.

Danas će načelnik Gradske uprave Miloš Jovanović i direktor JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" Aleksandar Cvetković posetiti MZ Čitluk povodom završetka radova na asfaltiranju tri ulice u Čitluku u ukupnoj dužini oko 1.300 metara. Vrednost ove investicije koju je finansirala mesna zajednica je oko 7,5 miliona dinara, a izvođač radova je PP "Župa put".

Rebalans budžeta Grada - 17.09.2009.

Gradsko veće Grada Kruševca utvrdilo je Odluku o rebalansu budžeta Grada za 2009. godinu. Ovom Odlukom ukupni prihodi utvrđeni su u iznosu od 2.059.640.000 dinara. Konačnu Odluku o rebalansu budžeta Grada doneće Skupština na narednom zasedanju.

Na sednici je utvrđen predlog Odluke o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama. Navedenom izmenom obezbeđuju se plaćanja prema ekonomskoj moći kroz klasifikaciju obveznika na velika, srednja, mala preduzeća i preduzetnike. Nacrti Odluka o rebalansu budžeta Grada, o lokalnim komunalnim taksama i o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine su u proceduri javne rasprave koja će trajati do 22.09.2009. godine.

U skladu sa aktuelnom ekonomskom situacijom, Gradsko veće je zaključilo da smanji posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine u ovoj godini. Preduzetnici će plaćati 80% manje u odnosu na do sada propisani iznos, a privredna društva 60%.

Na sednici su razmatrani i izveštaji o poslovanju JKP "Kruševac" i JKP "Gradska toplana".

Većnici su upoznati sa 12 projekata kojima će Grad Kruševac konkurisati kod Ministarstva za NIP u 2010. godini.

Donet je zaključak o izradi Lokalnog akcionog plana za mlade na teritoriji Grada i Rešenje o davanju saglasnosti na Statut Narodne biblioteke Kruševac.

Takođe je doneto više Rešenja o imenovanju Komisija, Saveta, Upravnih, Nadzornih i Školskih odbora.

Direktor Nemačke privrede za Srbiju u Kruševcu - 16.09.2009.

Juče je u Kruševcu boravio Majkl Šmit, direktor delegacije Nemačke privrede za Srbiju, sa kojim su u Kabinetu razgovarali gradonačelnik mr Desimir Pavlović, dosadašnji predsednik Regionalne privredne komore Goran Krasić i predsednik UO "Henkel Merima" Vojkan Marić.

Povod posete bile su mogućnosti privatizacije, investiranja i ispitivanje poslovnog ambijenta Grada i Okruga.

Kao primer dobre privatizacije, navedena je kompanija "Henkel" koja osim što je ispoštovala sve odredbe kupoprodajnog ugovora, ulaže i u zaštitu životne sredine, tako da se za kraj meseca planira i završetak postavljanja opreme za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od preko milion eura.

Gradonačelnik i predsednik Regionalne privredne komore upoznali su gosta sa kapicetetima Grada čija je privreda zasnovana na mašinskoj i hemijskoj industriji, veliki potencijali leže u poljoprivrednoj proizvodnji, a dodatnu pogodnost predstavlja i geostrateški položaj, odnosno blizina Koridora 10.

Teško ranjena jedna osoba - 14.09.2009.

U lovu na divlje svinje u selu Slatina, u opštini Kruševac, Nenad Ž. (21) je od projektila iz lovačke puške pumparice zadobio teške telesne povrede opasne po život, saopšteno je juče iz MUP Srbije.

Kako je navedeno, u lovu su preprošle noći pored povređenog učestvovali Nebojša V. (39) i Dalibor V. (27).
Do ranjavanja je došlo kada je Dalibor V. ispalio dva projektila u pravcu divljači i tom prilikom upucao Nenada Ž., koji se izdvojio iz grupe, kaže se u saopštenju.

Meksički grip u Kruševcu - 13.09.2009.

Kako prenose kruševački mediji, na području Rasinskog okruga je izolovan novi grip H1N1. On je pronađen kod dvoje dece koja su se vratila sa letovanja iz inostranstva. Iz tog razloga, treba biti oprezan. Saveti lekara su da treba češće prati ruke, upotrebljavati vlažne maramice i sredstava za dezinfekciju ruku, izbegavati rukovanje i ljubljenje, jednokratno upotrebljavati maramice za nos, ukoliko nije neophodno odložiti putovanje i pratiti zdravstveno stanje.

Zavod za javno zdravlje iz Kruševca, kako je saopšteno, započeo je edukativnu kampanju po školama kako bi se izbeglo širenje epidemije.

Znaci i simptomi novog gripa H1N1, su slični simptomima sezonskog gripa:

• Visoka temperatura
• Kašalj
• Upala grla
• Zapušen ili curenje nosa
• Malaksalost
• Glavobolja
• Groznica
• Umor
• Dijareja
• Povraćanje

Ono što je najvažnije grip je izlečiv, ali treba ga otkriti i lečiti. Zato ljudi koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave dežurnim epidemilozima na teritoriji Kruševca, na sledeće brojeve telefona: 037-427241, 064-1633442 i 064-1633353 (KruNet)

Osumnjičeni za trgovinu ljudima - 12.09.2009.

Protiv dvojice muškaraca iz Aleksandrovca podneta je krivična prijava zbog sumnje da su maloletnicu navodili na prosjačenje i prostituciju u Austriji. Kako je saopštila kruševačka policija, istovremeno su njeni roditelji osumnjičeni da su dopustili da ona bude u vanbračnoj zajednici.

Imer N. (27) i Dragan V. (47), obojica iz Aleksandrovca, osumnjičeni su za trgovinu ljudima, a roditelji maloletne N.A. (14), Dragan A. (36) i Lidija A. (32), oboje iz Kruševca, osumnjičeni su za omogućavanje izvršavanja krivičnog dela vanbračna zajednica sa maloletnikom.

Policija je navela da je Imer N. u saradnji sa Draganom V. radi sticanja imovinske koristi maloletnu N.A. u aprilu i maju ilegalno prebacio u Austriju i naveo na prosjačenje i prostituciju, dok je u avgustu sa njom zasnovao vanbračnu zajednicu, uz saglasnost njenih roditelja.

Inspektorka snimljena na delu - 11.09.2009.

Vest o nedavnom privođenju turističke inspektorke Lidije Ć. (48) u Policijsku upravu Kruševac zbog sumnje da je primila mito od 10.000 dinara od vlasnika restorana Č. M. iz Pepeljevca lokalna TV Jefimija "ilustrovala” je snimkom, koji je prikazala u kontakt-emisiji “Da čujemo i Vas”.

Snimatelj TV “Jefimija” zabeležio je ispijanje kafe inspektorke sa vlasnikom restorana “Sanja”, koji se nalazi u Pepeljevcu, pored puta Kruševac-Aleksandrovac, zatim vađenje novčanica, koje ispod stola kafedžija dodaje inspektorki, kao i pakovanje novca u fasciklu na stolu, koju je potom ponela inspektorka.

Nekoliko trenutaka kasnije zaustavili su je policijski inspektori i priveli u Policijsku stanicu. Potom je usledilo policijsko saopštenje da je privedena Lidija Ć. “zbog sumnje da je zahtevala i primila mito od 10.000 dinara” od vlasnika restorana. Radi se o vlasniku protiv koga je inspektorka podnosila prijavu da njegov restoran radi iako je odjavljen.

Kafedžija je, očigledno, stvar prijavio policiji, a onda je usledilo “prijateljsko ćaskanje” u kafeu “Grad” i primopredaja novca, uz skrivenu TV kameru, piše "Politika." Istražni sudija Okružnog suda u Kruševcu odredio je pritvor Lidiji Ć. do 30 dana. (MONDO)

Novac za otkup kuće i okućnice - 10.09.2009.

Izbegličke porodice iz 12 opština i gradova u Srbiji, među kojima i Kruševac, rešiće stambene probleme i lakše doći do posla zahvaljujući sredstvima u okviru projekta „Podrška lokalnim akcionim planovima” koji zajedno realizuju UNHCR i Komesarijat za izbeglice u Srbiji. Ukupna vrednost sredstva koja su izdvojena su 700.000 dolara.

Kruševac će dobiti sredstva u vrednosti od 3,5 miliona dinara ,a deo od 175.000 će obezbediti lokalna samouprava. Sredstva će biti utrošena za otkup 5 kuća sa okućnicom, nabavku građevinskog materijala, programa za razvoj već pokrenutih poljoprivrednih delatnosti i profesionalne prekvalifikacije i dokvalifikacije. (KruNet/Blic)

Razvoj zaposlenih u obrazovanju - 09.09.2009.

U zgradi Vlade Republike Srbije danas, 9. septembra, će biti potpisan Ugovor o saradnji između Ministarstva prosvete i Grada Kruševca u formiranju Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, sa sedištem u Kruševcu.

Grad Kruševac je odabran na konkursu Ministarstva prosvete, koje zajedno sa švajcarskom Agencijom za razvoj i saradnju, pruža podršku lokalnim samoupravama u ovom projektu.

Osnivanje Regionalnih centara je sastavni deo procesa decentralizacije u oblasti profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju, a lokalnim zajednicama daje više razvojnih mogućnosti: Grad (Opština) dobija centar gde veći broj zaposlenih može da se dodatno obrazuje i razmenjuje informacije; zaposlenima u obrazovanju je olakšan pristup različitim oblicima stručnog usavršavanja; blizina Regionalnog centra smanjuje troškove prevoza i smeštaja a dobija se i mogućnost ponude slobodnih kapaciteta i time ostvari dodatni prihod za lokalnu zajednicu.

Današnjoj svečanosti u Beogradu, prisustvovaće gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović.

Gradonačelnik Šapca u Kruševcu - 09.09.2009.

U radnoj poseti Kruševcu juče je boravio gradonačelnik Šapca gospodin Miloš Milošević. Primili su ga gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović, predsednica Skupštine Vesna Vesković i načelnik Gradske uprave Miloš Jovanović.

Vođeni su razgovori o problemima u funkcionisanju lokalnih samouprava i razmenjena iskustva u toj oblasti.

Osumnjičen za povredu bicikliste - 08.09.2009.

Varvarinska policija uhapsila je Dragutina M. (53) iz Ćićevca zbog sumnje da je automobilom udario biciklistu, teško ga povredio i pobegao.

Sumnja se, prema policijskim navodima, da je Dragutin M. u subotu oko 19 časova vozio kroz Varvarin neprilagođenom brzinom, sleteo s puta i udario u biciklistu Slavoljuba T. (24). Policijska uprava Kruševac navodi da osumnjičeni Slavoljubu T. nije ukazao pomoć povređenom, već je pobegao.

Donacija domu za decu Jefimija - 06.09.2009.

U Filijali Čačanske banke u Kruševcu, u prisustvu brojnih poslovnih partnera, klijenata, zaposlenih i sredstava javnog informisanja, predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke, Dragan Jovanović, uručio je donaciju Dobrili Arsić, direktorki Doma za decu «Jefimija», u iznosu od 200.000 dinara.

Tom prilikom direktorka Doma, Dobrila Arsić, istakla je da im pružena finansijska pomoć puno znači, jer će se sredstva iz donacije usmeriti na efikasno funkcionisanje i još bolji rad ove ustanove.

Dom za decu «Jefimija» postoji preko pet decenija i u njemu se trenutno vaspitava i hrani oko stotinu dece.

Ovim doprinosom Čačanska banka je želela da obezbedi bolje uslove i nesmetan rast i razvoj dece koja u njemu borave.(Čačanska banka)

Uhapšen osumnjičeni za teške krađe - 05.09.2009.

Policija je uhapsila Danijela D. (29) zbog sumnje da je tokom prethodnog meseca opljačkao dve kuće iz kojih je ukrao zlatni nakit, automobil i novac, ukupne vrednosti oko 1,8 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava Kruševca.Osumnjeni je 3. avgusta, uz pretnju oružjem, opljačka porodičnu kuću Petra (63) i Milice J. (61) u selu Dvorane kraj Kruševca, odakle je odneo novac i zlatni nakit, ukupne vrednosti oko 195.000 dinara.
Pri tome je supružnicima naneo teške telesne povrede, navodi policija, dodajući da je osumnjičeni u noći između 27. i 28. avgusta izvršio krivično delo teška krađa u kući Ilije M. u Kruševcu.Tada je ukrao automobil "micubiši pajero", lovačku pušku i zlatni nakit u ukupnoj vrednosti od 1,6 milion dinara, navodi se u saopštenju i dodaje da je kod osumnjičenog, prilikom hapšenja, pronađen i pištolj sa metkom u cevi.

Ugalj neće poskupeti - 04.09.2009.

Iako leto niti zvanično, ni po dnevnim temperaturam još nije prošlo, najveće interesovanje građana za kupovinu ogreva tek se očekuje. Međutim, kamioni puni uglja i drva ovih dana je sve češći prizor na ulicama Kruševca.

Nabavka ogreva za zimu i sada je ogroman izdatak za domaćinstva. Iako su ugljari tražili povećanje cene uglja za 20 odsto cena će biti slična kao i prošle godine. Najeftiniji je ugalj kolubara, tona košta oko 3.500 dinara, vreoci su oko 8.000, dok je uvozni, kvalitetniji ugalj skuplji. Tona ruskog kamenog uglja košta preko 16.000 dinara. Kubik ogrevnog drveta je od 2.500 do 4.500 hiljade dinara.

Do kraja septembra neka stovarišta nude ogrev na akciji sa popustom od 10 odsto.

Prošlogodišnja gasna kriza očigledno je bila opomena. Čak i domaćinstva koja se greju na struju ili iz toplana, a imaju mogućnosti, spremaju manju rezervu - tonu uglja i kubik-dva drva, neka se nađe.

Što se tiče građana koji svoje stanove i kuće ove godine planiraju da greju na električnu energiju, cena struje se neće menjati do 2010. godine.

Za građane koji greju samo deo stana najbolje je da se greju na drva ili na ugalj. Oni koji imaju etažno grejanje najbolje je da se greju na ugalj. A trenutno najjeftinije i najbolje je daljinsko grejanje".(KruNet)

Delegacija Vlade Srbije u Kruševcu - 03.09.2009.

Danas, 03.septembra Kruševac će posetiti potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, ministarka za NIP sa pomoćnicima, savetnicima i saradnicima.

Oni će se sastati sa gradskim rukovodstvom, posetiti IMK "14. Oktobar", HI "Župa", sastati se sa preduzetnicima u Biznis innkubatoru, a na kraju je predvićeno i gostovanje na RTK-a

Cilj ove posete je podstrek privrednom razvoju Kruševca. (KruNet)

Postavljen načelnik Gradske uprave - 03.09.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća doneto je Rešenje o postavljenju načelnika i zamenika načelnika Gradske uprave Kruševac. Za načelnika Gradske uprave postavljen je Miloš Jovanović, diplomirani pravnik, a za njegovog zamenika postavljen je Desimir Dimitrijević, dipl. pravnik. Oba postavljena lica do sada su bili vršioci dužnosti ovih funkcija.

Doneto je i Rešenje o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i organizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi grada Kruševca. Ovaj Pravilnik sadrži odredbe o unutrašnjoj organizaciji, poslovima i radnim zadacima u okviru rada Gradske uprave, propisuje uslove za obavljanje poslova i radnih zadataka i sadrži sistematizaciju radnih mesta.(KruNet)

Dom zdravlja Kruševac na 2. mestu - 02.09.2009.

U Beogradu je u ponedeljak održana Peta Nacionalna konferencija o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

Dom zdravlja Kruševac je, u kategoriji Domova zdravlja koji pružaju zadravstvenu zaštitu za više od 50.000 stanovnika, osvojio drugo mesto u Republici Srbiji (prošle godine je bio četvrti), dok se Opšta bolnica našla na petom mestu, u rangu bolnica koje pružaju zdravsrvenu zaštitu za više od 100.000 stanovnika.

Merenje kvaliteta je vršeno poređenjem sa standardima, to jest u odnosu na definisane kriterijume. Domeni kvaliteta koji su mereni su: proces rada, ishodi lečenja, bezbednost pacijenta, zadovoljstvo pacijenata, zadovoljstvo zaposlenih, medicinska edukacija i rad Komisije za kvalitet u zdravstvenoj ustanovi.

Postignutim rezultatima u unapređenju kvaliteta rada, Zdravstveni centar Kruševac je još jednom pokazao da kvalitet nije čin, to je navika, i da kvalitet nije samo cilj, to je proces.(Zdravstveni centar Kruševac)

Gradska vlast sa djacima - 01.09.2009.

Danas, 01.septembra u 11:00 sati, povodom polaska u školu đaka prvaka, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović i zamenik gradonačelnika Radoica Milosavljević posetiće novoizgrađenu školu u Malom Šiljegovcu.

Takođe, ostali čelnici Grada Kruševca, istim povodom obići će i ostale škole i poželeti đacima sve najlepše u školi.

O.Š. Veliki Šiljegovac posetiće Goran Radomirović, pomoćnik Gradonačelnika za društvene delatnosti
O.Š. Branko Radičević Slavica Miletić, pomoćnik Gradonačelnika za ekonomski razvoj i investicije
O.Š. Stanislav Binički posetiće Vesna Vesković, predsednica Skupštine grada Kruševca. Sve ostale škole će obići ostali čelnici Kruševca.

Uhapšena turistička inspektorka - 01.09.2009.

U policijskom saopštenju, prosleđenom medijima, policijski službenici PU Kruševac, u nastavku borbe protiv korupcije, odredili meru zadržavanja turističkoj inspektorki Lidiji Ć. (48), iz Kruševca, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita”. Dalje je navedeno da je ”osumnjičena, kao turistički inspektor Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Sektora turističke inspekcije, koristeći svoj službeni položaj, od Č. M. iz sela Pepeljevac u opštini Kruševac, zahtevala i primila novac, u iznosu od 10.000 dinara”. (KruNet)

Uhapšen Goran Vesić - 31.08.2009.

Niška policija je tokom vikenda uhapsila je predsednika Upravnog odbora Fudbalskog kluba Radnički Gorana Vesića (45) iz Kruševca zbog sumnje da je protivpravno za sebe prisvojio više od dva miliona dinara, saopštila je olicijska uprava Niša. Vesić se optužuje da je prisvojio više milonske svote iz kase FK Radničkog koji je trebalo da bude nagrada igračima, treneru i šefu stručnog štaba, navodi se u izvoru Blica. Vesić je, dodaje se u saopštenju, 14. jula ove godine na ime obeštećenja za prelazak jednog igrača Radničkog u inostrani klub primio 5.000 evra, a novac nije uplatio na žiro račun kluba, već ga je zadržao za sebe. Istražni sudija Okružnog suda u Nišu Zoran Popović rekao je Tanjugu da je posle saslušanja doneo rešenje o sprovođenju istrage i Vesiću odredio jednomesečni pitvor.

Goran Vesić

Goran Vesić je u Kruševcu poznat po firmi VG4, nazvanu po njegovim inicijalima i broju 4 na dresu koji je nosio dok je igrao fudbal, kao i privatizaciji kruševačkog D-marketa. Široj Srpskoj javnosti je poznat tako što je pre nekoliko godina u Knjaževcu osnovao televiziju pod istim nazivom VG4. On je kupio i knjaževačku firmu koja se bavi izgradnjom puteva. U međuvremenu, njegova televizija je izgubila dozvolu za rad, a Agencija za privatizaciju je poništila kupovinu ove firme koja je propala. Vesić je i suvlasnik građevinske firme „Kazimir Veljković" u Kragujevcu, čiji radnici mesecima nisu primili platu navodi Press. (Blic,Press)

Sastanak sa direktorima - 31.08.2009.

U ponedeljak, 31.avgusta u 13:00 sati u zgradi Gradske uprave gradonačelnik mr Desimir Pavlović sa svojim saradnicima primiće direktore osnovnih i srednjih škola na teritoriji Kruševca, povodom početka nove školske godine.

Sednica Gradskog veća - 26.08.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća doneto je Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku Upravnog odbora JKP "Vodovod" Kruševac o dodeli Ugovora za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i proširenja postrojenja za preradu vode za piće Fabrike vode u Majdevu. Ugovor se zaključuje sa državnim Institutom za vodoprivredu "Jaroslav Černi" iz Beograda.

Doneta je Odluka o raspisivanju Javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Gradu Kruševcu. Spisak parcela i grafički pregled može se videti u zgradi Gradske uprave, kancelarija br. 21, svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 časova.

Takođe, doneta je Odluka o organizaciononog odbora za realizaciju drugog poljoprivrednog sajma u Kruševcu, koji će se održati 23. septembra 2009. godine.

Besplatne knjige za prvake stigle u škole - 25.08.2009.

Besplatni udžbenici i radne sveske za prvake isporučene su osnovnim školama rasinskog okruga i od 1. septembra će sačekati đake prvake u svojim osnovnim školama.

Reč je o udžbenicima za šest obaveznih predmeta koje je odabrala stručna komisija. Ta komisija je odabrala 44 udžbenička kompleta od deset izdavača, koji su potom dostavljeni na izbor aktivima učitelja nižih razreda.

Udžbenici će biti pozajmljeni, a ne poklanjani đacima. Učenici će biti u obavezi da ih na kraju školske godine vrate. Radne sveske i udžbenici koje će đaci popunjavati neće se nasleđivati iz generaciju u generaciju. Takođe, ukoliko dete ošteti neku knjigu roditelji će morati da je plate.

Ova akcija će mnogim roditeljima olakšati polazak svog deteta u prvi razred. Prema najavi naših prosvetnih vlasti, svake sledeće godine će biti uključen i naredni razred. (KruNet)

Knjige na kućnu adresu

Sa druge strane, roditelji osnovaca koji u školama koriste knjige državnog Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, udžbenike mogu da naruče preko kol-centra PTT Srbije ili na šalteru bilo koje pošte, dostava na kućnu adresu je besplatna, a cena ista kao u knjižarama Zavoda. Udžbenici se mogu naručiti u svim poštama, zatim, preko telefona broj 011/360-77-09, ili na sajtu Zavoda za udžbenike (www.zavod.co.rs). Rok isporuke na kućnu adresu je tri dana. Privatni izdavači za sada nisu pokazali interesovanje da roditeljima omoguće sličnu pogodnost jer oni štampaju uglavnom udžbenike za pojedinačne predmete, a ne školske komplete.

Ljajić u Kruševcu - 25.08.2009.

Danas, 25.avgusta Kruševac će posetiti predsednik Radne grupe Vlade Republike Srbije za pripremu mera za prevenciju i sprečavanje radikalizacije štrajkova i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, sa saradnicima.(KruNet)

Ministar kulture u Kruševcu - 23.08.2009.

U subotu, 22.avgusta Kruševac je posetito ministar kulture Nebojša Bradić. Ministru kulture je priređen prijem kod Gradonačelnika mr Desimira Pavovića. Nakon prijema kod Gradonačelnika, sastao se i sa direktorima i predsednicima UO Ustanova u kulturi (Narodna biblioteka, Narodni muzej, Kruševačko pozorište, Kulturno-prosvetna zajednica i Kulturni centar).

Na kraju, ministar kulture Nebojša Bradić je obišao Portu crkve Lazarice i radove na platou crkve.(KruNet)

Sanacija puteva na teritoriji Kruševca- 20.08.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća doneto je Rešenje kojim se ovlašćuje "Direkcija za urbanizam i izgradnju" JP Kruševac da pokrene i sprovede postupak javne nabavke za dodelu ugovora za izvođenje radova na sanaciji putnih pravaca na teritoriji grada Kruševca, i to:

1.lokalni put Kupci - Sebečevac, vrednost 16.800.000,00 dinara;
2.lokalni put Dvorane - Zdravinje:
-sanacija puta L=1300 m , vrednost 16.100.000,00 dinara,
-sanacija puta L= 4600 m, vrednost 41.600.000,00 dinara
3.lokalni put Zebica - Mala Reka, L=800 m, vrednost 7.000.000,00 dinara;
4.ulica u Kapidžiji (ul.Milena Ljubisavljevića) L= 1043 m, vrednost 8.870.000,00 dinara;
5.lokalni put kroz selo Gavez ,L=1099 m, vrednost oko 16.000.000,00 dinara.

Ukupna vrednost oko - 106.370.000,00 dinara.

Procenjena vrednost javne nabavke za ovaj projekat u iznosu od 100.000.000,00 dinara sa PDV-om obezbeđena je u budžetu Republike Srbije - Ministarstvo za infrastrukturu.

Pored ovoga donet je i Zaključak da JKP "Gradska toplana" Kruševac i JKP "Kruševac" Kruševac sačine kompletnu analizu poslovanja sa predlogom za unpređenje i racionalizaciju poslovanja i istu hitno dostave Gradskom veću.

Prijem za ekologe - 19.08.2009.

Juče je u kabinetu Gradonačelnika Desimira Pavlovića, priređen prijem za pet učenika Gimnazije koji će predstavljati nacionalni tim Srbije na Drugoj balkanijadi u očuvanju životne sredine, koja će se održati od 26.-30. avgusta 2009. godine u Grčkoj. Sa učenicima, prijemu su prisustvovali i direktor Gimnazije Vukman Korać i predmetni profesor Dragana Milićević. (KruNet)

Svaki treći činovnik u Kruševcu prekobrojan - 17.08.2009.

Odlukom Skupštine grada, broj odseka u Gradskoj upravi Kruševca smanjen je sa dosadašnjih 11 na sedam.

Po rečima Miloša Jovanovića, načelnika Gradske uprave, trenutno je oko 100 zaposlenih višak, a koliko njih će otići i pod kojim uslovima, zavisiće od toga da li će biti novca za socijalne programe.
- Smanjenje broja odseka je prvi korak u racionalizaciji Gradske uprave. Nakon toga sledi donošenje nove sistematizacije. Prema standardima koji važe u Evropi, mi bi na 150.000 stanovnika trebalo da imamo oko 225 radnika, što znači da je trenutno oko stotinak zaposlenih višak. Samo u poslednjih godinu dana primljeno je tridesetak ljudi. Ono što je problem je struktura zaposlenih jer, recimo, sada imamo potrebu za dvojicom građevinskih inženjera koji bi radili u građevinskoj inspekciji, dok na drugoj strani imamo višak - objašnjava Miloš Jovanović.
On kaže da bez obzira što je trećina zaposlenih višak neće biti otpuštanja dok se ne obezbedi novac za otpremnine radnika.(Autor: Slaviša Milenković)

Čašica odnosi živote - 31.07.2009.

Na putevima Rasinskog okruga, koje pokrivaju saobraćajci Policijske uprave Kruševac, zvanično najcrnja tačka je na magistrali Kraljevo -Pojate, u Starom Trsteniku.

Ova najugroženija deonica, između Stopanje i Počekovine, prostire se na dužini od oko šest kilometara. Na drumovima ovoga okruga od 2004. godine do danas, poginulo je 12 osoba, dok je najteža nesreća bila 3. jula. Prema rečima načelnika Odeljenja saobraćajne policije PUK Dragan Jevtić, tačno je da je u proteklih nekoliko godina na magistrali Pojate - Kruševac - Kraljevo zabeležen povećan broj saobraćajnih udesa sa poginulima i povređenima. Nesreće su prouzrokovane ljudskom nepažnjom i nepoštovanjem važećih saobraćajnih propisa.
-Među prekršajima prednjače prebrza vožnja i alkoholisanost vozača - objašnjava načelnik PU Kruševac Miljan Petrović.

Statistika govori da su od 2004. do kraja juna ove godine, na području Rasinskog okruga zabeležene ukupno 643 saobraćajne nesreće. Od toga, u prvih šest meseci ove godine - 41.
U istom, petoipogodišnjem periodu 26 je poginulo, a teške povrede zadobilo 106 osoba.
Najteži saobraćajni udes sa četiri poginule i četiri teško povređene osobe se dogodio 3. jula ove godine na magistrali Pojate - Kraljevo, u Starom Trsteniku. Uzrok su bili pijanstvo i prebrza vožnja šofera, koji je svojim BMV-om, u čeonom sudaru, usmrtio četvoricu muzičara iz ovoga kraja.(Autor: Z. A )

Poginula državljanka Švedske - 30.07.2009.

Švedska državljanka Sofija L. (29) poginula je u saobraćajnom udesu na regionalnom putu Ćićevac-Varvarin, saopštila je danas kruševačka policija.Kako se navodi u saopštenju, udes se dogodio u utorak u 17:40, a poginula je bila na motoru kojim je upravljao Ivan S. iz Ćićevca. Prema navodima policije, do nesreće je došlo kada je vozač automobila, Miodrag M. iz Ćićevca, pokušao da skrene ulevo i "došao u kontakt sa motociklom u preticanju". Vozač motocikla je teško povređen.

Prekobrojan svaki treći radnik - 27.07.2009.

Zapošljavanje u gradskim preduzećima i ustanovama u Kruševcu bila je jedna od glavnih zamerki gradskoj vlasti koja je nedavno smenjena. Zbog obezbeđivanja radnih mesta partijskim kadrovima, većina preduzeća i ustanova, ali i Gradska uprava ima višak radnika. Kruševljani trenutno izdržavaju više od 2.000 zaposlenih u javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi. Prema procenama ekonomista, broj zaposlenih je za trećinu veći nego što je potrebno.

Bivša vlast je od građana dobila naziv „Koalicija za zapošljavanje“ jer su se stranke svojski trudile da zaposle što više funkcionera i rođaka u javnim preduzećima. Ilustrativan je primer iz Fonda za zaštitu životne sredine gde je direktorka Danijela Nedeljković (SRS) dva dana pre smene na tajno raspisanom konkursu u stalni radni odnos primila svog verenika Ivana Anđelića (SRS), koji je samo nekoliko dana ranije smenjen sa mesta u Gradskom veću gde je bio na stalnom radu. Slična situacija dogodila se u još nekoliko javnih preduzeća.
- U gradskoj administraciji postoji izuzetno veliki broj zaposlenih, a koliko njih je višak znaćemo tek kada uradimo analize i reorganizaciju pojedinih službi. Govori se o tridesetak novozaposlenih samo u Gradskoj upravi, ali to tek treba da utvrdimo. U nekim javnim preduzećima, Komunalnom, „Toplani“, Poslovnom centru, odlazeći direktori su pustili po četiri-pet rešenja dan pre smene - priča Desimir Pavlović, novi gradonačelnik Kruševca.
Ilustrativan je primer Poslovnog centra, gde je trenutno zaposleno 183 radnika. Broj zaposlenih je drastično povećan u poslednjih nekoliko godina, iako je u Poslovnom centru i ranije bilo viška radnika.
- Neposredno pred moj dolazak na direktorsko mesto, šestoro radnika je primljeno na neodređeno vreme. Samo u poslednje tri godine zaposleno je 46 ljudi. Realno gledano nema posla za toliki broj radnika. Najviše za 110. Preduzeće je u dubiozi za 15 miliona dinara, a pošto se sami finansiramo, 80 odsto prihoda nam odlazi na plate. U ovom momentu ne znam da li će biti socijalnih programa i otpuštanja jer je danas teško ljude ostaviti bez posla. Mora da se vodi računa i o socijalnoj komponenti - kaže Dragomir Milićević, direktor kruševačkog Poslovnog centra.
Prilikom pregovora o formiranju nove vlasti koju čine Demokratska stranka, koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, G17 plus i Jedinstvena Srbija bilo je nagoveštaja da će biti smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru, te da će biti ukinuta mesta zamenika direktora i plaćenih predsednika upravnih odbora koja suuvedena prošle godine. Za sada, međutim, takva odluka nije doneta.
- U poslednjih sedam, osam godina broj zaposlenih u javnim preduzećima je sigurno povećan za 30 do 40 odsto jer je svaka stranka na vlasti zapošljavala svoje članove, a funkcioneri rođake, žene, svastike i pašenoge. Kao građanin sam besan jer moram da plaćam niz potpuno nepotrebnih radnih mesta. Zar je Kruševcu potreban direktor aerodroma koji se gradi već 13 godina, urednik festivala koji traje tri dana, a prima platu 365 dana godišnje, razni urednici, pomoćnici, animatori i slično? U proseku svaki radnik u javnom sektoru košta nas oko 600.000 dinara godišnje. Kada bi se smanjio broj zaposlenih za trećinu dobilo bi se oko 500.000 evra za budžet, a sa tim novcem može dosta pametnih stvari da se uradi - smatra ekonomista Milutin Janković.

Za plate činovnika ode 209 miliona dinara
Prema podacima „Blica“, Gradska uprava Kruševac ima 278 zaposlenih na neodređeno vreme, a sa postavljenim i izabranim funkcionerima taj broj prelazi 290. Za njihove plate se izdvaja na godišnjem nivou 209.125.000 dinara, odnosno 9,89 odsto budžeta. Na osnovu socijalnog programa gradsku upravu je prošle godine napustilo 10 ljudi, dok broj novoprimljenih nije poznat.

Zaposleni u javnim preduzećima
Javna ustanova (preduzeće) broj zaposlenih
JKP Kruševac 373
Dečja ustanova „Nata Veljković“ 360
JKP „Vodovod“ 305
„Gradska toplana“ 191
Poslovni centar 183
Direkcija za urbanizam i izgradnju 96
RTK „Pobeda“ 93
Gerontološki centar 75
Sportski centar 69
Kulturni centar 51
Kruševačko pozorište 45
Narodni muzej 42
Istorijski arhiv 31
Narodna biblioteka 30
Kulturno-prosvetna zajednica 18
Turistička organizacija 6
Aerodrom „Rosulje“ 2 (Autor: Slaviša Milenković)

Policija uhapsila tri osobe zbog više teških krađa - 26.07.2009.

Kruševačka policija uhapsila je Ivana Š. (1975), Zorana V. (1976) i Damnjana D. (1979) iz Kruševca, koji će, zbog više teških krađa na području Rasinskog okruga, uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Opštinskog suda, saopštila je danas Policijska upava.

Kako je navedeno, osumnjičeni su krali cigarete i čokolade iz prodavnica mešovite robe na teritoriji opština Kruševac, Brus, Trstenik, Varvarin i Aleksandrovac. Osnovano se sumnja i da su nedavno iz zgrade Gradskog odbora Socijalsitičke partije u Kruševcu odneli tehničku robu vrednu oko 100.000 dinara.

Imenovan koordinatora u primeni Akcionog plana - 25.07.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća doneto je Rešenje o određivanju JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Cara Lazara u Kruševcu.

Gradski većnici doneli su još jedno Rešenje - za koordinatora Foruma partnera u primeni Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije održivog razvoja imenovan je dr Nebojša Jović, član Gradskog veća. Osnovna uloga Foruma, organizovanog od strane kabineta Potpredsednika Vlade za evropske integracije, je praćenje napretka u sprovođenju Akcionog plana, razmene iskustava i davanje preporuka za poboljšanje njegovog sprovođenja.

Minus u budžetu dva miliona evra - 25.07.2009.

Budžet je u minusu za 180 miliona dinara, jer radovi koji su izvedeni prošle godine nisu plaćeni, situacija u javnim preduzećima je loša. U prethodnih šest meseci bio je zaustavljen komunalni razvoj. Ukupna realizacija budžeta u tom periodu bila je 858 miliona dinara, a samo 88 miliona dinara uloženo je u razvoj infrastrukture. Imamo glomaznu gradsku upravu, velike tekuće troškove u javnim preduzećima, investicija gotovo da nema, a u gradu je 17.000 nezaposlenih. Neke od problema ćemo pokušati da rešimo što pre, ali će nam za najvažnije, poput nezaposlenosti i investicija, biti potrebno barem dve do tri godine - kaže za „Blic“ novi gradonačelnik Kruševca Desimir Pavlović.

U kakvom su stanju javna preduzeća?
- Najkritičnije je u „Gradskoj toplani“ koja ima kreditna zaduženja od 170 miliona dinara i gubitak od 70 miliona dinara. Distributivna mreža je u očajnom stanju, tu je i problem sa gasnim kotlovima. U ovom preduzeću za sređivanje svih problema biće potrebne najmanje dve godine. Učinićemo sve da Kruševljani u toku zime imaju korektno grejanje jer ako škole, bolnice i stanovi ostanu sa hladnim radijatorima, to će biti humanitarni problem. Zatražili smo pomoć od resornog ministarstva koje nam je obećalo nabavku uglja po povoljnijim cenama. Loše je i u Komunalnom preduzeću „Kruševac“ koje ima kreditna zaduženja od oko 40 miliona dinara. U ostalim prduzećima još uvek se rade analize.

U Kruševcu već dugo nije bilo ozbiljnijih investicija koje bi pomogle rešavanju najvećeg problema, a to je nezaposlenost. Šta planirate da uradite kako bi privukli investitore?
- Ova godina je za to praktično izgubljena jer grad nema šta da ponuditi potencijalnim investitorima koji su, opet, u strahu od ekonomske krize. Veoma brzo ćemo izaći sa predlogom da se formira jedan veći industrijski kompleks. Postoji mogućnost da otkupimo zemljište koje nije potrebno „14. oktobru“ i tu, u blizini buduće Carinarnice, formiramo industrijsku zonu od nekih 10 hektara. Agencija MEGA obećala je da će finansirati izradu studije izvodljivosti za industrijsku zonu u Kruševcu.

Da li će nakon što je u Kruševcu vlast preuzela koalicija identična onoj u republičkoj Vladi biti poboljšan transfer sredstava za budžet grada?
- Ukupna realizacija budžeta u prvoj polovini godine je oko 40 odsto što je na nivou prošle godine. Očekujemo da druga polovina godine bude lošija jer je svim gradovima i opštinama smanjen iznos transfernih sredstava. Za prvih šest meseci Kruševac je iz republike dobio oko 220 miliona dinara. U drugoj polovini godine očekujemo negde oko 143 miliona dinara. Nedostatak para u budžetu je evidentan i moraćemo da ga rešavamo štednjom. Imaćemo dosta problema jer ćemo morati da intervenišemo u nekim javnim preduzećima kako bi održala osnovne funkcije.(Autor: Slaviša Milenković)

Mrkonjić u Kruševcu - 24.07.2009.

Danas, 24. jula Kruševac će postiti Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. On će u kruševačkom kraju posetiti sva važnija gradilišta.

Ministar će najpre obići Jasiku, tačnije semafor kod Jasike, mesto gde će se graditi obilaznica - nadvožnjak, nakon toga će obići radove u ul. Cara Lazara i radove na Župskom putu

Zemlja za carinarnicu - 23.07.2009

Danas, 23.jula u 11:30 časova u zgradi Gradske uprave, biće potpisan Ugovor između Ministarstva finansija i IMK "14. oktobar" o kupovini zemljišta za izgradnju objekata Carinarnice Kruševac.

Ugovor će potpisati državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić, generalni direktor IMK "14. oktobar" mr Zoran Radmanovac, a konferenciji će prisustvovati i pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i investicije Slavica Miletić.

"Trajal" i akcija bezbednosti dece u saobraćaju - 23.07.2009

Danas, 23.07.2009. godine u 12:30 u ulici Luke Ivanovića (kod OŠ "Dragomir Marković"), pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Goran Radomirović i generalni direktor Korporacije "Trajal" Petar Krastev propratiće završetak postaljanja "ležećih policajaca" u ovoj ulici.

Korporacija "Trajal" pokreće akciju bezbednosti dece u saobraćaju i u te svrhe postavljeno je više ovakvih usporivača brzine na teritoriji Grada.

Zaštita u vanrednim situacijam - 21.07.2009

U organizaciji Opštine Varvarin i Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, danas, 21.jula u 11:00 časova u sali Skupštine opštine Varvarin, održaće se sastanak sa dnevnim redom:

- Uloga lokalne samouprave (gradonačelnika, predsednika opština i dr.) i Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije kao integrisanog sistema zaštite u vanrednim situacijama (elementarne nepogode, požari, dejstva opasnih materija i drugih stanja opasnosti).

Sastanku će prisustvovati pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić sa saradnicima. Biće prisutni i predstavnici Grada Kruševca.

Veoma toplo ove nedelje u Kruševcu - 21.07.2009

Lekari savetuju građanima da narednih dana ne izlaze iz kuća, ukoliko nemaju preku potrebu, jer meteorolozi predviđaju maksimalnih 40 stepeni. Danas bi prema rečima meteorologa živa trebalo da se zaustavi na 31 stepen, sutra takodje oko 30, da bi u četvrtak bilo oko 35C, a najtoplije će biti u petak sa čitavih 40 stepeni.

Lekari savetuju građane da ne treba izlaziti napolje, bar ne u najtoplijem delu dana. Ukoliko već mora da se izađe, uz sebe obavezno imati osvežavajući napitak, makar običnu vodu, i, svakako, glava mora biti zaštićena šeširom, kapom ili kačketom". (KruNet)

 

Miljko Radisavljević opet specijalni tužilac - 17.07.2009

Kruševljanin Miljko Radisavljević ostaće specijalni tužilac za organizovani kriminal još 2 godine. On je postavljen na tu funkciju 25. jula 2007. godine, a danas mu je mandat , prenosi Beta , produžen na još 2 godine. On je ponovo na funkciju izabran odlukom vršioca dužnosti javnog tužioca Srbije Slobodana Radovanovića.Odluka da se Radisavljević ponovo postavi za specijalnog tužioca doneta je zbog ostvarenih rezultata na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.Takođe, značajan je Radisavljevićev doprinpos u uspostavljanju međunarodne saradnje sa tužilštvima drugih zemalja.

Miljko Radisavljavić je rođen 16. decembra 1959. godine u Kruševcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pre njegove sadašnje funkcije Radisavljević je bio zamenika okružnog javnog tužioca u Kruševcu. Mandat specijalnog tužioca je dve godine.

Promenjeni direktori - 16.07.2009

Na juče održanoj drugoj sednici Gradskog veća utvrđeni su predlozi Rešenja o razrešenjima direktora, odnosno v.d. direktora i imenovanjima v.d. direktora javnih preduzeća "Poslovni centar", "Direkcija za urbanizam i izgradnju", "Gradska toplana", JKP "Kruševac", "Aerodrom Rosulje", "RTK Kruševac", Narodni univerzitet, Narodni muzej, Sportski centar, TO "Kruševac", Fond za zaštitu životne sredine Grada Kruševca, Fond za podsticanje razvoja mladih talenata i "Biznis inkubator". Ova kadrovska rešenja biće i na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Grada.

Gradsko veće postavilo je za vršioca dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave - Desimira Dimitrijevića, dipl. pravnika, koji će nastaviti da obavlja i dužnost šefa Odseka za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave Kruševac.

Na jučerašnjoj sednici doneto je i više zaključaka iz nadležnosti Gradskog veća, a između ostalog i zaključak u vezi primopredaje dužnosti u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad. To podrazumeva zatečeno stanje osnovnih i obrtnih sredstava i stanje kadrova, a postupak primopredaje će biti realizovan na osnovu Uputstva za sprovođenje popisa koje je sačinila Gradska uprava Grada Kruševca.

Gradonačelnik i direktor MEGA programa - 16.07.2009

Gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović juče je primio direktora MEGA programa u Srbiji, Pitera Epštajna. MEGA program prisutan je u Kruševcu od 2006. godine (dokument je usvojen na Skupštini) i s obzirom na tu činjenicu, Kruševac spada u prvu grupu gradova i opština koji su ostvarili saradnju. Bazične aktivnosti strateškog plana Lokalnog ekonomskog razvoja su privlačenje investicija, razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i ruralni razvoj. U kontekstu programa otvorena je i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a tokom prethodnog meseca osnovan je i Privredni savet u cilju osmišljavanja i implementacije lokalnih ekonomskih projekata.

U okviru dosadašnje trogodišnje saradnje, MEGA program je obezbedio jedan grant za Kruševac - za izgradnju Biznis inkubatora, a drugi grant čiji je plasman i povod današnje posete odnosi se na Projekat izgradnje puta do DIP "Savremeni dom". Izgradnja i asfaltiranje puta je u nadležnosti Grada, a potrebno je obezbediti i dodatna sredstva da bi grant MEGA programa bio realizovan.

Razgovori su vođeni i o efikasnijim načinima kontrole prihoda i rashoda budžeta.

Tema je bio i SLAP program kojima se procenjuje kvalitet projekata koji bi mogli da konkurišu za predpristupne fondove Evropske unije. Direktor MEGA programa predložio je da Kruševac konkuriše sa još dva projekta, osim onog za rekonstrukciju i proširenje Fabrike vode. Kao interesantna tema koja privlači sve veću pažnju ne samo u Evropskoj uniji, već i u zemljama kandidatima, je upravljanje čvrstim otpadom, odnosno formiranje regionalnih deponija, o čemu je takođe bilo reči.

Direktor Epštajn, izjavio je da će MEGA program finansirati i izradu Studije izvodljivosti Industrijske zone.

Naredni susret biće posvećen mogućnostima proširenja saradnje i konkretnoj realizaciji u cilju plasmana drugog MEGA granta.

Zamenik Ambasadora Britanije u Kruševcu - 15.07.2009

U sredu, 15.07.2009. godine u 10:30 sati, gradonačelnik Kruševca mr Desimir Pavlović, primiće u svom kabinetu zamenika Ambasadora Velike Britanije Bila Longhersta (Bill Longhurst).

Nakon prijema, zamenik Ambasadora obići će učesnike omladinske razmene "Anđeli u akciji" (Srbija, Makedonija, Velika Britanija i Albanija) u organizaciji Omladinskog saveta Kruševac.

Istoga dana, u 13:00 sati (kabinet Gradonačelnika), biće priređen prijem i za direktora programa MEGA Pitera Epštajna (Peter Epstajn) sa saradnicima.

Nova vlast u Kruševcu - 10.07.2009

Kruševac je danas na sednici Skupštine grada dobio novu vlast. Na današnjoj sednici funkcija su razrešeni gradonačelnik Dragan Azdejković (DSS) i njegov zamenik Radovan Milovankić(SRS), kao i predsednica skupštine Nataša Marković(SRS) i svi članovi Gradskog veća.

Nova odbornička većina izabrala je nove funkcionere Skupštine grada. Za gradonačelnika je izabran Desimir Pavlović, Vesna Vesković je izabrana za predsednicu Skupštine grada oboje iz DS-a, za zamenika novog gradonačelnika je izabran Radojica Milosavljević - Maša (SPS). Načelnik Gradske uprave će odsad biti Miloš Jovanović (DS)

Nova većina je rezultat koalicionog sporazuma koji je potpisan 27. juna između Liste za evropsku Srbiju - Boris Tadić, SPS - PUPS, G17 plus i Jedinstvene Srbije. (KruNet)

Razgovor o stretegiji socijalne politike - 06.07.2009.

Koordinator projekta Ministarstva za rad i socijalnu politiku Branka Pavlović i predstavnik konsultatntske firme "OPM" iz Velike Britanije Aleks Mojsovski, danas će obaviti razgovore sa gradonačelnikom Kruševca Draganom Azdejkovićem i članovima Saveta za socijalnu politiku Grada. Nakon toga biće održana konferencija za novinare.

Tema je - realizacija devetomesečnih aktivnosti u okviru Stretegije razvoja socijalne politike Grada Kruševca 2008-2012. godine.

Teška nesreća kod Trstenika - 04.07.2009.

Četvorica romskih muzičara iz Kruševca poginula su u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu Kruševac-Kraljevo kod Trstenika! Romi su stradali kada je na njihovu „ladu" naleteo „BMW" koji se kretao brzinom od 180 kilometara na sat! U stravičnom sudaru u kojem je učestvovala i „škoda" povređeno je još troje ljudi!

Poginuli su Slavoljub Mitrović (34) iz Osaonice kod Trstenika, rođena braća Danijel (33) i Aleksandar Urošević (34) iz Čitluka kod Kruševca i Dragan Urošević (21) iz Trebotina kraj Kruševca. Iz „škode" trsteničkih oznaka teško je povređen Zoran Jevtić (53) iz Trstenika, a iz „BMW-a" s teškim povredama na odeljenje kruševačke hirurgije smešteni su Dejan Cvetković (39) i Boban Kljajić (38), obojica iz Kruševca.

Stravična nesreća dogodila se u petak u 3.35 časova na magistralnom putu Kraljevo-Kruševac u selu Stari Trstenik. (Press)

Pravi buku za decentralizaciju - 02.07.2009.

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA u saradnji sa članicama NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) organizuje akciju „2 sata za nas ostale“, gde će građani Srbije moći da pozovu kabinet Premijera i obrate se rečima ili ostave poruku:

„ Molim vas ne zaboravite moj grad. Dolazim iz......“ ili „Moje ime je........Zovem iz...... Ne zaboravite na naš grad.

Kako se kaže u saopštenju ove organizacije, 10000 ljudi je iz Srbije je potpisalo izjavu da je bar jednom u svom životu bio žrtva centralizovanog političkog sistema. Kovertirana pisma, sa deset ljiljada izjava, a od kojih su i 1000 potpisa iz našeg grada, su poslata Premijeru Mirku Cvetkoviću.

Protekta poziva da se svi priključe akciji i u petak 03.07.2009. godine u periodu od 12.00 do 14.00 časova pozovu telefonom Kabinet Predsednika Vlade Mirka Cvetkovića OVDE.

Sem telefonskog poziva Predsedniku Vlade se možete obratiti i slanjem mail-a iste sadržine na
adresu predsednikvladesrbije@gov.rs.(Protekta)

Potpisivanje LPA za decu - 01.07.2009.

U sredu 01.06.2009. u 10 sati, biće potpisana Rešenja o finansiranju iz sredstava LPA za decu , projekata iz četiri oblasti : Smanjenje siromaštva dece, Bolje zdravlje za svu decu - povećanje nataliteta, Unapređewe obrazovanja, sporta i kulture - obezbeđenje jednakih uslova obrazovanja i Kultura po meri deteta.

Implementacija projekata u okviru LPA za decu osigurana je stalnom budžetskom pozicijom, a za ovogodišnje projekte izdvojiće se oko tri miliona dinara.

Oprez zbog meksičkog gripa - 30.06.2009.

U Kruševcu nema registrovano obolelih od novog meksičkog gripa, ali postoje šanse da se on proširi i na naš grad. Iz tog razloga, treba biti oprezan. Saveti lekara su da treba češće prati ruke, upotrebljavati vlažne maramice i sredstava za dezinfekciju ruku, izbegavati rukovanje i ljubljenje, jednokratno upotrebljavati maramice za nos, ukoliko nije neophodno odložiti putovanje i pratiti zdravstveno stanje.

Znaci i simptomi novog gripa H1N1, su slični simptomima sezonskog gripa:

• Visoka temperatura
• Kašalj
• Upala grla
• Zapušen ili curenje nosa
• Malaksalost
• Glavobolja
• Groznica
• Umor
• Dijareja
• Povraćanje

Ono što je najvažnije grip je izlečiv, ali treba ga otkriti i lečiti. Zato ljudi koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave dežurnim epidemilozima na teritoriji Kruševca, na sledeće brojeve telefona: 037-427241, 064-1633442 i 064-1633353 (KruNet)

Ko je šta dobio!? - 29.06.2009.

Mr Desimir Pavlović će zameniti Azdeljkovića na funkciji gradonačelnika, a zamenik gradonačelnika će biti Radojica Milosavljević Maša (SPS). Pored novog gradonačelnika i njegovog zamenika, predsednica Skupštine je Vesna Vesković iz DS, a njen zamenik Siniša Maksimović (SPS). Načelnik Gradske uprave je Miloš Jovanović (DS).

Pored funkcija u opštini Kruševac, podeljeno je između stranaka i upravljanje u kruševačkim Javnim preduzećima. Tako da je DS dobio najveći broj preduzeća, 8 gradska preduzeća, po četiri su dobili SPS, G-17, JS, na poslednjem mestu je SPO koji je dobio na rukovoćenje dva gradska preduzeća.

Kako su podeljena gradska preduzeća i ustanove:

Demokratska stranka: Javno-komunalno, preduzeće „Kruševac“, Gradska toplana, Poslovni centar, RTV Kruševac,Direkcija za urbanizam i izgradnju grada, Narodna biblioteka, Turistička organizacija.
Srpski pokret obnove: Narodni univerzitet, Crveni krst.
SPS-PUPS: JKP „Vodovod“, Kulturni centar, Apotekarska ustanova, Istorijski arhiv.
Jedinstvena Srbija: Centar za socijalni rad, Sportski centar, FK Napredak, Dečja ustanova „Nata Veljković“
G17 plus: Kruševačko pozorište, Narodni muzej, Aerodrom „Rosulje“, Biznis inkubator.
(KruNet)

Promena lokalne vlasti u Kruševcu - 27.06.2009.

Juče je u kruševačkom hotelu Rubin potpisan koalicioni sporazum između Liste za evropsku Srbiju - Boris Tadić, SPS - PUPS, G17 plus i Jedinstvene Srbije. Ovim činom zvanično je objavljen pad postojeće lokalne vlasti u gradskom parlamentu, koju su činili DSS, SRS i SPS - PUPS.

Nova skupštinska većina od 37 odbornika uputila je zahtev Nataši Marković (SRS), predsednici Gradske skupštine, za hitno sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada, na kojoj treba da se konstatuje nova odbornička većina i izvrši primopredaja lokalne vlasti.

Mr Desimir Pavlović (DS), kandidat za novog gradonačelnika Kruševca, kritički je govorio o brojnim zloupotrebama u prethodnom periodu i najavio proveru stanja budžeta Grada i iniciranje aktivnosti na oporavku privrede i društvenih delatnosti.

Pored Desimira Pavlovića kao gradonačelnik Kruševca , ostali funkcioneri u Gradskoj upravi su: Predsednica Skupštine je Vesna Vesković iz DS, a njen zamenik Siniša Maksimović (SPS). Načelnik Gradske uprave je Miloš Jovanović (DS), a zamenik gradonačelnika Radojica Milosavljević Maša (SPS).

(KruNet - Ž. M.- S.Milenković)

Uginule ribe u Zapadnoj Moravi - 27.06.2009.

U Zapadnoj Moravi, nizvodno od Trstenika, u poslednja dva dana plutalo je mnogo uginule ribe na površini vode. Najveća količina viđena je u Grabovačkoj bari, u čijoj blizini se nalaze rezervoari vode koju prerađuje Javno komunalno preduzeće „Komstan“.

Zavod za javno zdravlje u Kruševcu uzorkovao je vodu iz gornjeg i donjeg dela Grabovačke bare. Prema rečima dr Slađane Stanić, specijaliste higijene, rezultati prvih analiza su potvrdili pretpostavku da se radi o nedostatku kiseonika u stajaćoj vodi, koja je povezana sa Zapadnom Moravom, a ne o ispuštanju hemikalija iz nekog industrijskog preduzeća.

Zavod za javno zdravlje i dalje pojačano prati stanje zagađenosti vode Zapadne Morave kod Trstenika i u Grabovačkoj bari, kao i ispravnost vode za piće u gradskoj vodovodnoj mreži.(R. Stanković)

Akcija "Treće dete" - 26.06.2009.

Danas, 26. juna u 10 sati u Mozaik sali opštine Kruševac održava se tradicionalna akcija "Treće dete". Donator , ove lepe 44. akcije po redu , je Grad Kruševac. Svakoj porodici, koja je dobila treće i više rođeno dete dobiće danas po 6.000 dinara. Od prošlog Vidovdana do danas je rođeno ukupno 71. dete. (KruNet)

Otvoreni bazeni - 120 din. karta - 25.06.2009.

Otvoreni bazeni Sportskog centra Kruševac počeli su sa radom prošlog vikenda, u subotu, uz besplatan ulaz za sve posetioce, ali zbog lošeg vremena slaba je posećenost. Cena dnevne karte iznosi 120 dinara, a mesečne 2.000 dinara. Radno vreme otvorenih bazena je svakog dana od 10:00 do 20:00 časova. Zbog loseg vremena umesto otvorenih rade zatvoreni bazeni od 12-18 časova. (KruNet)

74-ta sednica Gradskog veća - 25.06.2009.

Na jučerašnjoj 74. sednici Gradskog veća grada Kruševca prisustvovali su svi većnici, a odluke su donete jednoglasno.

Utvrđen je predlog PDR "Malo Golovode 1" u Kruševcu, kao i predlog Rešenja o utvrđivanju naziva ulica na području Generalnog plana. Takođe je utvrđeno više predloga rešenja iz imovinske oblasti.

Doneto je Rešenje kojim se odobrava promena namena dela sredstava u budžetu Grada za tekuću godinu, u iznosu 5.179.453,00 dinara za izgradnju sanitarnog čvora spratnosti P u Arheološkom parku Narodnog muzeja Kruševac.

Data je saglasnost na izmenu Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi Kruševac koji je doneo načelnik 18.06.2009. godine. Time je Pravilnik usaglašen sa primedbama upravnog inspektora.

Data je saglasnost na Odluku v.d. direktora JP "Direkcije za urbanizam i izgradnju" o izboru izvođača u postupku javne nabavke male vrednosti za osposobljavanje tri četvorostrana javna sata na lokacijama Trg mladih, Trg kosovskih junaka i Trg mira.

Razmatrana je aktuelna finansijska situacija u JP "Gradska toplana" i jednoglasno je zaključeno da se u najskorije vreme nađe rešenje za finansijsku pomoć grada ovom Javnom preduzeću, pre svega zbog nabavke energenata za grejnu sezonu. (Protokol SO Kruševac)

Kontrola hrane - 24.06.2009.

U Kruševcu je u toku sanitarna kontrola ugostiteljskih objekata. Pod udarom sanitarne inspekcije su ugostiteljski objekti koji prodaju lako kvarlljivu robu.

Sanitarna inspekcija je intezivirala kontrolu u cilju utvrđivanja kvaliteta i dali objekti ispunjavaju propisane standarde u pogledu kvaliteta lako kvarljive hrane. (KruNet)

Grom uništio kuću - 23.06.2009.

Juče, 22. juna oko 16 časova veliko nevreme praćeno grmljavinom i olujnim vetrom je pogodilo selo Vratare kod Kruševca, deo opštine Kruševac prema Varvarinu.

Od jakog groma, koji je udario u kuću Antić Živorada u selu Vratare, potpuno je uništen krov i instalacija u kući. Kuća je toliko oštećena da nije za upotrebu, bar dok se ne renovira. Od siline groma ništa bolje nisu prošli ni ostali žitelji ovog sela na 15 km od Kruševca. Gotovo da nema kuće u okolini kojima nisu oštećeni električni aparati (televizori, frižideri, zamrzivači). Koliko je grom bio jak, pokazuje i to, da u ovom delu opštine EPS i PTT još ne mogu da vrate u normalno funkcionisanje telefon i električnu energiju.

Ovako jaku grmljavinu ne pamte ni najstariji žitelji ovog mesta. (KruNet)

Nova vlast u Kruševcu izvesnija - 23.06.2009.

Po svemu sudeći nova vlast u Kruševcu je dogovorena. Kako smo nezvanično saznali na svim Glavnim odborima buduće koalicije je prihvaćeno da ona bude formirana.

Buduću vlast u Gradu će činiti Lista za Evropsku Srbiju (20 odbornika), G17+ (pet odbornika), Socijalisti + PUPS (7 odbornika) i Jedinstvena Srbija (pet odbornika), što je ukupno 37 odbornika za novu koaliciju od ukupno 70 odbornika u gradskoj Skupšini.

Podsetiću, koalicija DSS, SRS i SPS je pala tako što su Socijalisti izašli iz koalicije i prišli svojim koalicionim partnerima sa republičkog nivoa. Danas ili sutra se očekuje da će biti potpisan koalicioni sporazum. (KruNet)

Srbi iz Hrvatske u Kruševcu - 23.06.2009.

U organizaciji Grada Kruševca i Vijeća srpske nacionalne manjine iz Zagreba, u Kruševcu od juče, 22. juna do 29. juna boraviće oko 30-oro dece. Oni će biti smešteni kod svojih vršnjaka iz Ekonomske i OŠ "Nada Popović".

Tim povodom, danas 23.06.2009. godine. u 10:00 sati biće priređen prijem u Mozaik sali, a primiće ih gradonačelnik Dragan Azdejković i direktor Fonda za podsticaj i razvoj mladih talenata Biljana Dačić.

Prijemni ispiti za buduće srednjoškolce - 22.06.2009.

Kvalifikacioni ispit za upis u srednje stručne škole i gimnazije počeo je u 10 časova, proverom znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a nastavlja se u utorak testom iz matematike. U Rasinskom okrugu od ukupnog broja učenika koji su završili osnovnu školu 83 odsto su se prijavili za polaganje kvalifikacionih ispita.

Šifru testa je izvukao ministar prosvete Žarko Obradović deset minuta pre početka ispita.Oba ispitna dana u 9.50 sati ministar prosvete izvući će i saopštiti kombinacije pitanja za testove. Izvlačenje prenosi Prvi program RTS-a.

Preliminarni rezultati testiranja biće poznati sutra iz maternjeg, odnosno 24. juna iz matematike. Tačni rezultati testova biće objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete i Internet portalu Radio-televizije Srbije.(KruNet - RTS)

Akcija “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo” - 22.06.2009.

Auto-moto savez Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova - Uprava saobraćajne policije i Asocijacija tehničkih pregleda , pred nastupajuću letnju sezonu, organizuje još jednu tradicionalnu, preventivno-bezbednosnu akciju, poznatu i, medju vozačima, vrlo popularnu pod sloganom “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”.

Svi zainteresovani vozači u Srbiji imaće mogućnost da BESPLATNO provere tehničku ispravnost svojih vozila u periodu od danas, 22. do subote 27. juna 2009. godine.

I ovog puta vlasnici vozila kod kojih budu pronadjene neispravnosti, neće biti sankcionisani, već će im biti ukazano na nedostatak i potrebu da isti u što kraćem roku otklone.(KruNet)

Neizvesno oko nove vlasti u Kruševcu - 20.06.2009.

Kako se nezvanično saznaje, nova vlast u Kruševcu ipak još nije konstituisana. I ako je SPS izašlo iz vladajuće koalicije i priklonio se partnerima sa republičkog nivoa DS-u i G17+, Jedinstvena Srbija još nije odlučila sa kim će. Palmini odbornici imaju 5 predstavnika i sasvim dovoljno da produže opstanak Radikalima i DSS-u koji su sa SPS-om do sada imali većinu u Kruševcu. Kako se takođe nezvanično saznaje i SPO - Kruševac koji je u okviru liste za Evropsku Srbiju pregovara sa DS. SPO ima 3 odbornika u Kruševcu, ali je malo verovatno da SPO uđe sa Radikalima u koaliciju na lokalu.

Podsetićemo, u četvrtak smo saznali da je oko nove vlasti sve rešeno i da su podeljene i fotelje. Prema izvorima dopisništva Blica, novi gradonačelnik Kruševca biće Desimir Pavlović (DS), a njegov zamenik Radojica Milosavljević - Maša (SPS). Načelnik Gradske uprave trebalo bi da bude Miloš Jovanović (DS), direktor „Gradske toplane” Goran Krasić, a Javnog komunalnog preduzeća Nevenka Đorđević, oboje članovi DS.

Dali će doći do nove vlasti na lokalu, to ćemo videti, u svakom slušaju ovo će biti vruć pregovarački vikend u Kruševcu, a ko će pobediti u pregovorima, saznaćemo najverovatinije početkom iduće nedelje. (KruNet)

107 miliona za puteve u Kruševcu - 20.06.2009.

Na osnovu raspisanog konkursa Ministarstva za infrastrukturu, Grad Kruševac dobio je oko 107 miliona dinara za sanaciju sledećih putnih pravaca na teritoriji grada:

1. Lokalni put Kupci - Sebečevac 16.800.000,00

2. Lokalni put Dvorane - Zdravinje

- sanacija puta L = 1300 m 16.100.000,00

- sanacija puta L = 4600 m 41.600.000,00

3. Lokalni put Zebica - Mala Reka L = 800 m 7.000.000,00

4. Ulica u Kapidžiji (ul. Milena Ljubisavljevića) L = 1043 m 8.870.000,00

5. Lokalni put Dedina - Tekije L = 1450 m 16.250.000,00

Raspisivanje tendera i početak radova planira se u najkraćem mogućem roku (mesec dana).

Pala vlast u Kruševcu - 19.06.2009.

Kako nezvanično saznajemo koaliciona vlast u Kruševcu između DSS -a , SPS - a i SRS je raskinuta. SPS je na Odboru doneo odluku da izađe iz te koalicije. Bez 7 poslanika te partije, SRS i DSS sa svojih 33 poslanika više nemaju većinu. SPS je odlučio da većinu formira sa dosadašnjom opozicijom Demokratskom stranom.

Kako se takođe nezvanično saznaje, ne samo da je sklopljen dogovor o novoj koaliciji već su i podeljene kruševačke funkcije u opštini i u javnim preduzećima. Kako „Blic” saznaje, novi gradonačelnik Kruševca biće Desimir Pavlović (DS), a njegov zamenik Radojica Milosavljević - Maša (SPS). Načelnik Gradske uprave trebalo bi da bude Miloš Jovanović (DS), direktor „Gradske toplane” Goran Krasić, a Javnog komunalnog preduzeća Nevenka Đorđević, oboje članovi DS. Očekuje se da konstituisanje nove skupštinske većine bude završeno neposredno nakon Vidovdana, a najkasnije u prvoj polovini jula.

Kako RTS prenosi, dosadašnji gradonačelni Dragan Azdeljković nije o ovome obavešten od strane koalicionih partnera. Radikali nisu juče davali nikakve izjave povodom novonastale situacije.

Novu koaliciju će činiti Lista za Evropsku Srbiju (20 odbornika), G17+ (pet odbornika), Socijalisti + PUPS (7 odbornika) i Jedinstvena Srbija (pet odbornika), što je ukupno 37 odbornika. (KruNet)

Cena tri hektara zaustavila aerodrom - 18.06.2009.

Kompletiranje 72 hektara, potrebna za izgradnju aerodroma „Rosulje“, na visoravni iznad Kruševca, zapelo je zbog tri hektara, za koja, shodno pravosnažnoj odluci Opštinskog suda, treba platiti gotovo dvostruko viši iznos nego za sve ranije otkupljene parcele.

Milan Milićević, direktor JP „Aerodrom Rosulje“, izjavio je na konferenciji za novinare da je pomenutom presudom u sporu Branka Aksentijevića protiv ovog javnog preduzeća, povodom eksproprijacije 134 ara zemljišta četvrte klase, napravljena drastična razlika u odnosu na cene 190 parcela ukupne površine 69 hektara, koje su do sada otkupljene od 132 vlasnika.

Izgradnja novog aerodroma „Rosulje“ za Kruševac je veoma važna, kako zbog turističko-privrednih potreba, tako i zbog nužnosti iseljenja Aerokluba „Mihajlo Živić“ sa postojećeg aerodroma, koji je danas okružen brojnim stambenim i privrednim objektima. Zato je lokacija novog aerodroma određena 1995. Regulacionim planom Vlade Srbije. Od 1998. na tom području je zabranjena gradnja, a potom je, do danas, otkupljeno 69 hektara. U međuvremenu su neki vlasnici parcela, i pored zabrane, podizali stambene objekte, iako nema vode i struje, kao i zasade voća, za koje je naknada znatno viša nego kada je reč o ratarskim kulturama.

– Opštinski i Okružni sud i veštak su naneli našem javnom preduzeću veliku štetu, kako direktno tako i indirektno. Neshvatljivo je da se parcele koje se nalaze jedna pored druge toliko razlikuju po ceni. Insistirali smo da pored mišljenja veštaka, koji nije sagledao promet zemljišta na ovom potesu, sud zatraži i stav Poreske uprave, koja evidentira promet poljoprivrednog zemljišta, a tražili smo i izuzeće sudije i veštaka. Nije nam udovoljeno. I rešenje Okružnog suda o potvrđivanju odluke Opštinskog suda je ekspresno doneto, već 28. maja – ističe Milićević.

U Javnom preduzeću „Aerodrom Rosulje“ kažu da bi sve moglo da se dramatično iskomplikuje ukoliko 132 vlasnika, koji su bez prigovora primili naknadu za eksproprisano zemljište, nakon presude po tužbi Branka Aksentijevića pokušaju da sudskim putem izdejstvuju istu cenu za svoje parcele.

Zbog toga će, kažu, zatražiti da o presudi koju je potpisala sudija Svetlana Borisavljević, a na osnovu mišljenja sudskog veštaka za poljoprivredu Dragana Milinčića, svoje mišljenje da Vrhovni sud Srbije. (Autor:Rade Stanković)

Stanovi za izbeglice - 16.06.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća utvrđen je Zaključak o prihvatanju Memorandumu o razumevanju između Grada Kruševca, Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, Centra za socijalni rad i Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke - ASB, radi izgradnje stambene zgrade sa 10 stanova za potrebe izbeglica, interno raseljenih lica i socijalno ugroženog domicilnog stanovništva.

Nemačka Vlada odobrila je sredstva u iznosu od 165.000 evra za izgradnju objekata, ASB sufinansira projekat sa 23.500 evra, a obaveza lokalne samouprave je opremanje stanova i izgradnja podstanice za grejanje sa sredstvima u iznosu od 20.000 evra.

Na sednici Gradskog veća doneto je Rešenje da se uz nagrade i priznanja Grada Kruševca dodele novčani iznosi i to:

- uz povelju za Vidovdansku nagradu - 100.000 dinara

- uz povelju za Vidovdansku plaketu - 50.000 dinara

- uz povelju za Vidovdansku pohvalu - 25.000 dinara

Za članove Saveta za stručno praćenje reforme i inovacija u obrazovno-vaspitnom procesu u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada predloženi su Aleksandra Milevska, direktor OŠ "Vuk Karadžić" i prof. dr Milan Nedeljković, redovni profesor univerziteta.

Veće je dalo saglasnost na Pravilnik o uslovima i načinu obavljanja pogrebnih usluga koje je doneo UO JKP "Kruševac", a kojim se regulišu bliži uslovi i način obavljanja pogrebnih usluga.

Gradsko veće prihvatilo je inicijativu građana ulice Majke Jugovića (Bid zona) za izmenu režima saobraćaja u ovoj ulici, o čemu će načelnik Gradske uprave doneti Rešenje.

Manja plata u Gradskoj upravi - 15.06.2009.

Zaposlenima u Gradskoj upravi Kruševac, kao i izabranim i postavljenim licima, zarada je umanjena 30% od osnovne zarade (osnovica puta koeficijent puta 30%). Sa prve naredne sednice Gradskog veća, kako nam je saopštenu, biće upućen poziv i Javnim preduzećima da učine to isto za 10 posto.

Prema novom obračunu plata Gradonačelnika iznosi 78.362.94 dinara a iznosila je 101.871.82 dinara , Zamenik Gradonačelnika ima 74.718.15 dinara dok je prošlog meseca primio 97.133.60 , Presednica Skupštine ima 71.073.37 dinara a prošla je iznosila 92.395.38 dinara.

Ova odlika je u skladu je sa merama smanjenja javne potrošnje. Ovom odlukom je novčani iznos za plate oko 290 zaposlenih lica smanjen za oko 3 miliona dinara.(KruNet)

Irinej u Kruševcu -
15.06.2009.

Tokom proteklog vikenda Vladika niški Irinej je boravio u kruševačkom kraju . Vladika Irinej je u subotu pred više vernika osveštao parohijski dom u Dedini, pri crkvi Sv. Atanasija. U nedelju je takođe osveštao parohijski dom u i temelje crkve Sv. Ilije u Velikom Golovodu. (KruNet)

Sport da, droga ne - 15.06.2009.

Demokratska stranka je juče, 14. juna, organizovala rekreativnu biciklističku trku. Trka je nosila naziv "Sport da, droga ne ". Start je bio uCentru, a cilj u selu Lomnica. Učestvovalo je 50 takmičara raznih generacija, od 6 do 60 godina starosti. (KruNet)

Profesorima odredjen pritvor - 09.06.2009.

Ljiljani Petrović (54) i Jovanu Lozancu (48), profesorima engleskog i fiskulture Mašinsko-elektrotehničke škole, uhapšenim krajem protekle sedmice pod sumnjom da su primili mito od 80, odnosno 100 evra od jednog roditelja, da bi njegovom sinu popravili jedinicu iz engleskog, sudija Okružnog suda Vesna Dimitrijević je odredila pritvor do 30 dana.
Kako nezvanično saznajemo, i Petrovićeva i Lozanac su u svojim izjavama porekli navode u krivičnoj prijavi.

Lažna dojava o bombi u policijskoj stanici - 09.06.2009.

Nepoznata osoba javila je u nedelju da je u policijskoj stanici u Kruševcu postavljena bomba, ali je utvrđeno da je pretnja bila lažna, rečeno je u kruševačkoj policiji.

Isti izvor je kazao da su se zaposleni u zgradu vratili oko 10.20. Zgradu su pretražile specijalizovane jedinice policije. Dojava je upućena oko 9.30, nakon čega su zaposleni evakuisani, a ulica u kojoj je policijska stanica zatvorena za saobraćaj. Policija traga za osobom koja je uputila pretnju.

Gradska slava Kruševca - 06.06.2009.

U nedelju, 07.06.2009. godine, povodom obeležavanja Gradske slave Kruševca - Sv. Trojice (Duhovi), u svim kruševačkim hramovima biće održane Svete liturgije sa početkom u 8:00 sati, a nakon toga polaze Litije iz crkve Lazarice i Sv. Đorša, u 10:00 sati. Obe Litije srešće se kod spomenika Kosovskim junacima gde će sveštenstvo održati molitve za sve građane Kruševca. Pozivaju se vernici da u što većem broju uzmu učešće u ovom svetom činu.

Uhapšeni profesori primali mito - 06.06.2009.

Profesori u Mašinsko - elektrotehničkoj školi u Kruševcu, Ljiljana Petrović (53) i Jovan Lozanac (48) uhapšeni su juče zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita, saopštio je MUP.

Precizirano je da se nastavnici sumnjiče da su tražili i primili novac od roditelja maloletnog učenika A. P, kako bi mu za uzvrat, popravili negativnu ocenu iz engleskog jezika.

Petrovićeva, koja je profesor engleskog, tražila je i primila 80 evra, a razredni starešina Lozanac, 100 evra.

MUP navodi da je Petrovićeva, tokom cele školske godine, u odeljenjima kojima je predavala imala veoma visok broj nedovoljnih ocena, pa je tako samo u jednom odeljenju od 17 učenika 12 imalo nedovoljnu ocenu.

Objašnjeno je da su se roditelji, zbog problema negativnih ocena obratili razrednom starešini Lozancu, koji je obećao pomoć, tražeći za uzvrat novac u iznosu koji je Petrovićeva zahtevala, od čega je deo zadržavao za sebe.

Besplatan preparat za suzbijanje komaraca - 05.06.2009.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i obezbedilo je 317.500 litara biološkog preparata za suzbijanje komaraca za sve gradove i opštine u Srbiji. Gradovi koji žele da konkurišu za taj preparat moraju imati formiran sekretarijat ili službu nadležnu za poslove zaštite životne sredine kako bi ga preuzeli.

Štrajk u "Pobedi" - 05.06.2009.

Kruševačko novinsko-izdavačko preduzeće Pobeda na javnoj aukciji, pre dve godine, kupila je bugarska kompanija Medija svjat za 1.810.000 dinara, sa obavezom investiranja od najmanje 270.000 dinara. U prethodnom periodu naknadno je investirano još 2,2 miliona dinara, ali su česte kadrovske promene na čelu preduzeća i druge teškoće dovele firmu u nezavidan položaj.

- Zakazali smo štrajk zaposlenih za 4.jun, a odluku o protestu doneli smo 19. maja. Na vreme smo obavestili većinskog vlasnika, ali oni nisu ozbiljno shvatili naše namere. Tek na intervenciju Dragana Azdejkovića, gradonačelnika Kruševca, juče su započeli pregovori sa poslodavcem. Tražimo isplatu zaostalih zarada za prva četiri meseca ove godine i uplatu doprinosa za PIO od septembra prošle do maja ove godine - kaže Nikola Popović, predsednik podružnice Samostalnog sindikata i štrajkačkog odbora.

Agencija za privatizaciju je u više navrata upozoravala većinskog vlasnika o obavezi uplate doprinosa za PIO, a poslednji put je to učinila 22. maja. Zaposleni očekuju adekvatan odgovor nadležnih organa, a obezbedili su podršku Veća Saveza samostalnih sindikata, gradonačelnika i političkih stranaka u Kruševcu.

Kruševačka Pobeda zapošljava 13 radnika, a u svom vlasništvu ima i štampariju koja ostvaruje profit. (danas.rs)

Majka sekirom ubila sina - 04.06.2009.

Zbog sumnje da je sekirom ubila maloletnog sina uhapšena je Olivera M. (47) iz sela Mala Drenova u opštini Trstenik, saopšteno je iz policijske uprave u Kruševcu. Osumnjičena je juče ujutru oko 6.30 časova u porodičnoj kući u Maloj Drenovi svom sinu C.M. (14) oštrim delom sekire zadala više smrtonosnih udaraca u glavu, od kojih je on preminuo na licu mesta.

Stric nesrećnog dečaka Slobodan Marković izjavio je RTS-u, da je Olivera M. i ranije fizički povređivala dete i da se nije očekivalo da će ga ubiti.Prema njegovim rečima, nekoliko puta je bila i u kruševačkoj bolnici na psihijatriji, ali nadležni ništa nisu preduzeli.

U Centru za socijalni rad u Trsteniku, kako prenosi RTS, kažu da su godinu dana pratili situaciju u porodici Marković s obzirom na to da je Olivera M. duševni bolesnik.Prema rečima direktora ove ustanove Dragojla Minića, bili su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim centrom u Kruševcu i osumnjičena je bila pod nadzorom i terapijom.Istražni organi utvrdiće da li je ova strašna tragedija mogla da bude izbegnuta.(RTV)

Na svu muku, još i mrak - 04.06.2009.

Nezavidnu situaciju, u kojoj se već godinama nalazi nekoliko najvećih kruševačkih preduzeća, dodatno otežavaju i dugovi prema dobavljačima energenata. NIS i EPS čekanje na naplatu sve češće skraćuju zavrtanjem ventila ili "makazama".

Prekidom dotoka gasa i limitiranjem, ili isključivanjem struje potpuno je zaustavljen proizvodni proces u HI "Župa". U DIP "Savremeni dom" ugrožena je bezbednost imovine i ljudi, "Trajal" "preskače" smene i, umesto gasa, koristi isključivo mazut. Na kraju ove liste je to da je Gradska toplana, zbog dugova prema EPS, baš u vreme reparacije i priprema za narednu grejnu sezonu ostala u potpunom mraku.

"Trajal" korporacija do sada je dva puta potpuno ostajala bez struje. Potrošnja je često limitirana na dva megavata, objašnjava nevolje nekadašnjeg gumo-giganta Milan Grmuša, direktor Oblasti energetike.
- Znamo da smo dužni i da moramo da platimo, ali, u sadašnjim uslovima privređivanja, počev od cena energenata i rokova za plaćanje, a sada i ekonomske krize, da bi preživeli prinuđeni smo na "gimnastiku". Gas je isključen, pa smo prešli u potpunosti na mazut. Zbog limita električne energije smanjujemo broj smena po pogonima, da ne bi došlo do potpunog zastoja - kaže Grmuša. - Smanjili smo raniji dug od 30 miliona za 12, a za preostalih 18 ugovorili smo otplatu na šest mesečnih rata. "Trajal" mesečno potroši od 12 do 13 miliona dinara za struju. Rok za plaćanje je 15. u mesecu, a ako do kraja meseca ne platimo, EDB odmah uzima "makaze". Ranije je "Trajal" dugovao za struju i po 200 miliona dinara, ali, o isključenjima nije bilo govora.

U HI "Župa" nema gasa ni struje, a tender za prodaju većinskog kapitala produžen je do 19. juna. Dug za gas je oko dva miliona, a za struju 30 miliona dinara.

- Za rešavanje problema nema dobre volje - kaže Miroljub Milojević, generalni direktor HI "Župa". - Tražimo da se aktiviraju garancije Komercijalne banke od oko 6,5 miliona evra, položenih tokom prethodne, neuspele privatizacije, kao i dugovi RTB Bor, u iznosu od dva miliona dolara, za koje postoji pravosnažna presuda u našu korist. Ne tražimo od države tuđe, već naše. Nažalost, kao da neko ne želi da jedini domaći proizvođač hlora i najveći u oblasti sredstava za zaštitu biljaka i ksantata oživi proizvodnju - kaže Milojević.
Ne mogu više da gledam da radnici dolaze na posao, a da ne rade i ne primaju plate. Od odlaska bivšeg vlasnika do danas isplatili smo 45 plata, i novca više nema. Ne krijući gnev, Milojević još poručuje da će 1. jula da zaključa "Župu", a ključeve da odnese u Agenciju za privatizaciju....

PLJAČKANJE "DOMA"
DRVNO-industrijsko preduzeće (DIP) "Savremeni dom" odavno grca na ivici opstanka. U očekivanju treće aukcije, 19. juna, i spasa od stečaja, "Dom" je u potpunom mraku.
- Isključeni smo zbog duga od 4,9 miliona dinara - kaže direktor Bratislav Anđelković. - Od komšija zajmimo struju za minimalno osvetljenje fabričkog kruga od 33 hektara, sa puno zgrada. Krađe su učestale. Skidaju motore sa mašina, odnose kablove. Strepimo od napada razbojnika. Ovde se nameću dva osnovna pitanja: zašto EPS ne poštuje zakon, koji zabranjuje isključenje tamo gde su ljudski životi ugroženi? I, ako sve velike potrošače isključi - kome će struju da proda?!

TOPLANA
MILOSAV Đukić, direktor JP "Gradska toplana", kaže da se ovako nešto nije još dogodilo. Totalno isključenje zbog duga od 20 miliona dinara došlo je bez prethodne opomene, u vreme opsežnih radova na obnovi vrelovodne mreže i toplotnih postrojenja.
- Mi potražujemo 230 miliona dinara za grejanje, a od toga privreda duguje 160. Nema nam druge nego da i mi krenemo sa utuženjima i "makazama" - najavljuje prvi čovek kruševačke toplane.

DOGOVARAMO SE...
- ZBOG alarmantnih dugova - isključenja su neminovna. Dogovaramo se sa dužnicima, kako bismo došli do nekog rešenja - suzdržano je na naše pitanje odgovorio Slobodan Mijović, direktor EDB Kruševac.(Z. Avramović)

Kad politika igra Moravac - 01.06.2009.

Ko je i zbog čega obrukao tradicionalno „Takmičenje sela“, problem je koji će, ako se strasti u međuvremenu ne smire, razrešenje potražiti i na sudu.
Reč je o manifestaciji kulturno-privrednog karaktera, koju najpre opština, a sada grad Kruševac, pod krovom Kulturno-prosvetne zajednice, organizuje već 36 leta. Ne samo da grad ulaže prilično novca kako bi život u selima približio gradskim, već se i učesnici tokom cele godine s velikim žarom pripremaju za dane kada će zdušno navijati za svoje.
Uz „bolje naši nego vaši“, takmičari imaju obavezu da žiriju pokažu uređenost mesta i svoje uspehe, kao što su medalje sa sajmova poljoprivrede ili kulturne priredbe. I bilo je tako, sve dok u mesnoj zajednici Pepeljevac ne puče bruka. Članovima žirija i upravnici KPZ Svetlani Đurđević zabranjen je ulaz u salu Doma kulture!
- Na vratima sale isprečio se Čedomir Milosavljević, predsednik Skupštine KUD „Pepeljevac“ - kaže upravnica. - Obratio nam se rečima: „A kuda ćete vi? Ja sam sve karte prodao, za vas nema mesta.“
- Da li to znači da upravnica KPZ ne može da uđe i da prati program? - zapanjeno sam ga pitala. „To se baš na vas odnosi“, odgovorio mi je bahato.
- Ne želeći da raspirujemo strasti, članovi žirija, predsednik MZ Pepeljevac Milutin Lazarević, moji saradnici i ja smo se povukli. Ispostavilo se da je dotični gospodin bio ljut što žiri i predstavnici KPZ pre programa nisu otišli u prostoriju KUD, već MZ. Očigledno je da su neki ljudi poistovetili takmičenje sela i kulturno-umetničkih društava, a ovo prvo je daleko kompleksnije, dok su KUD samo jedna oblast u kojoj se MZ iskazuju.
Da li je do ove nemile scene došlo zbog raznolikih stranačkih opredeljenja predsednika Skupštine KUD „Pepeljevac“ (DS) i MZ i upravnice KPZ (DSS), i zbog čega je ćutao dok su se Đurđevićeva i Milosavljević „ubeđivali“, pitali smo predsednika MZ „Pepeljevac“ Milutina Lazarevića:
- Naravno da mi je žao što je naša MZ diskvalifikovana. Najviše zbog uloženog truda i entuzijazma. Oćutao sam, kako bi se sve završilo bez gungule i, ne daj bože, fizičkih obračuna. A, kolikog udela u ovoj nemiloj dogodovštini ima netrpeljivost zbog različite političke obojenosti, neka čitaoci prosude sami.
MZ Pepeljevac, jedna od najvećih u kruševačkom zaleđu, tri godine neće moći da učestvuje u „Takmičenjima sela“ - oglasio se i Upravni odbor KPZ. Pre odluke o diskvalifikaciji, upravnica KPZ Svetlana Đurđević, ovogodišnja dobitnica „Zlatne značke“ KPZ Srbije, posavetovala se s nadležnim institucijama na republičkom nivou, a one su ovu odluku aminovale, tako da na finalnoj smotri „36. takmičenja sela“, zakazanoj za 13. jun u Lomnici, kod lanjskog pobednika, Pepeljevčana neće biti „ni od pepela“.

KRIVIČNA PRIJAVA
Upravnica KPZ, njeni saradnici i članovi žirija ostali su bez mesta zbog toga što su zakasnili čak pola sata, iako su bili u blizini, pa je narod zauzeo mesta predviđena za njih. Tražimo da KPZ preispita odluku i poništi je, najviše zbog 100 članova KUD. Smatramo da je upravnica ovim zloupotrebila službeni položaj. Ako bude bilo potrebno, prikupićemo potpise i protiv Đurđevićeve podneti krivičnu prijavu, oglasili su se povodom ove bruke i Čedomir Milosavljević i Dejan Radosavljević, predsednik Skupštine i član UO KUD „Pepeljevac“.(Z. Avramović)

Gradskoj toplani u Kruševcu isključena struja - 29.05.2009.

Zbog dugovanja od 22 miliona dinara EPS je juče pre podne javnom komunalnom preduzeću Gradska toplana isključio struju, potvrđeno je Beti u kruševačkoj Toplani.

U Gradskoj toplani rečeno je su u toku su razgovori predstavnika Grada, Toplane i EPS-a o tome kako će dug biti namiren te da je izvesno da će dogovor biti postignut. U "Toplani" smatraju da je nedopustivo da preduzeće koje je od velike važnosti za građane ostane bez stuje.

Rečeno je i da Toplana ima velike dužnike, ali i da nikada nije pribegavala isključivanju korisnika jer "to nije pravi način". Gradska toplana od svojih korisnika potražuje 240 miliona dinara, od čega oko 70 miliona dinara od fizičkih lica, a ostalo od privrede i vanprivrede.(Beta)

Novi izbori i referendum protiv NATO - 29.05.2009.

Demokratska stranka Srbije razgovaraće narednih dana sa svim nacionalno opredeljenim opozicionim partijama o tome da se održe novi izbori i referendum protiv ulaska u NATO, izjavio je danas predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

Kako je saopštio Ekonomski savet DSS-a, Popović je izrazio očekivanje da će opozicija, uprkos ranijim nesuglasicama, postići jedinstvo o ova dva pitanja koja su, kako je rekao, od ključnog značaja za budućnost Srbije.

On je na tribini u Kruševcu članovima stranke, lokalnim privrednicima i građanima predstavio ekonomski program DSS-a u uslovima krize.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Popović je ocenio da nove mere vlade neće rešiti nijedan problem srpske privrede i dodao da je vlada do sada za pomoć privredi izdvojila manje od 100 miliona evra, "što je manje čak i od sume koju je za pomoć svojoj privredi izdvojila vlada Albanije".

Reagovanje u vanrednim situacijama - 28.05.2009.

Sutra, 29.05.2009. godine u 10:00 sati, Gradonačelnik Dragan Azdejković u svom kabinetu primiće regiionalnog direktora USAID-a Danijela Dašiđa, DAI tehničkog direktora iz Vašingtona Barbaru Lauer, predstavnike USAID-a, PPES programa Majkla Pilsberi i zamenik direktora PPES programa Elu Hoxu, predstavnike MUP-a Republike Srbije.

Povod posete je realizovanja Programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanje ekonomske sigurnosti, Grad Kruševac i sektor za zaštitu i spasavnje, Policijske uprave u Kruševcu u saradnji sa USAID-om organizuje pokaznu vežbu, na kojoj će biti prikazani neki od najboljih primera organizovanja i saradnje lokalne uprave i državnih institucija u reagovanju na vanredne situacije na lokalnom nivou u Srbiji.

Tema vežbe je "Gašenje šumskog požara i požara na visokim objektima u saradnji sa lokalnom smoupravom".

Pokazna vežba će biti organizovana 29.05.2009.godine sa početkom u 10:30 časova na lokaciji Vatrogasnog doma Kruševac (Bruski put bb) i planirano je da traje do 11:30.(Saopštenje)

Vozač poginuo, četvoro povređeno - 25.05.2009.

Vozač je poginuo a četiri putnika u automobilu su povređena, kada je opel korsa kojim su putovali sleteo s puta i udario u banderu na lokalnom putu kod Kruševca, saopštila je danas kruševačka policija.
Prema policijskim navodima, nesreća se dogodila u subotu oko 22 sata na lokalnom putu u selu Modrica, opština Kruševac.

NESREĆA Poginuo je Bojan N. (28) iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, a povređeni su Dušan M. (29), Danijela M. (22), Nikola Đ. (26) i Mladen M. (26), svi iz Kruševca.(24sata)

Daleko, ali ne i nemoguće - 22.05.2009.

Nagoveštaji raspada vladajuće i formiranje nove koalicije, pokrenuti sukobima u radikalskim redovima, otvorili su apetite mnogih političkih stranaka u Kruševcu. Iz Gradskog odbora Demokratske stranke upućeno je cirkularno pismo svim ovdašnjim strankama, pa i onima, koje nemaju odbornike u Skupštini grada, za formiranje nove skupštinske većine.
Kruševački parlament broji 70 odbornika. U aktuelnoj koaliciji DSS ima 15, SRS 18, a socijalisti sedmoro odbornika. DS 18, plus dvoje iz SPO, čine ZES. “Jedinstvena Srbija” i G 17 plus imaju po pet mesta u SG. Demokrate smatraju da bi partijsko učešće u lokalnoj vlasti trebalo da prati republički model.
Dr Vojkan Kulić, predsednik Gradskog odbora G 17 plus, podržava predlog.
- Odavno smo čekali ovaj poziv - saopštava Kulić, uz naglasak, da su “spremni da sve svoje potencijale stave u službu nove gradske koalicije”. Palminih petoro odbornika, dodatno je ohrabreno dogovorom koalicije na vlasti da na sledećoj sednici Skupštine grada na glasanje stavi predlog za izmenu Poslovnika, kojom će se potreban broj odbornika za osnivanje odborničkog kluba sa šest - vratiti na pet. U novoj postavci odborničku grupu bi dobilo i petoro narodnih predstavnika G 17 plus.
- Naša su vrata za pregovore otvorena svim parlamentarnim strankama u Skupštini grada, odgovara u ime ovdašnjih Koštuničinih demokrata Branimir Trajković, predsednik Okružnog odbora.
- DSS je u proteklih osam godina u Kruševcu delila vlast sa mnogim strankama: DS, GSS, G 17 plus, SPO, SPS, a sada i sa SRS. To znači da, iako ne i podjednako lako, saradnja je moguća sa svima, koji dobiju poverenje građana - kaže Trajković.

NAPREDNjACI TRAŽE UDEO

PORTPAROL SNS Ivan Manojlović traži ravnopravno učešće u pregovorima u eventualnoj budućoj vlasti. Koncentraciona gradska vlast magična je formula naprednjaka.” Neka se prvo dokažu na izborima”, odgovaraju iz vladajućeg tabora DSS i SPS. SRS, treći koalicioni partner, kaže da koalicija opstaje i pored nevolja.

SPS NE ŽURI

Mi socijalisti prvo moramo da vidimo platformu DS, da čujemo šta nude, pa tek onda da krenemo u pregovore, odgovorio nam je na godišnjicu potpisivanja koalicionog sporazuma Vladimir Tasić, lider ovdašnjih socijalista.(Z. Avramović)

Održana 67. sednica Gradskog veća - 19.05.2009.

Na 67. sednici Gradskog veća , koja je održana juče, utrvrđen je predlog Odluke o osnivanju Regionalnog centra za profesionalni razvoj zapošljenih u obrazovanju. Početna sredstva za osnivanje i početak rada Centra obezbeđuju se u budžetu Grada Kruševca u iznosu od 100.000 dinara, kao i poslovni prostor u Balkanskoj ulici br. 63 (zgrada GP "Jastrebac").

Utvrđen je predlog Odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama. Ovim predlogom smanjene su tarife za isticanje firme ili naziva na poslovnim prostorijama.

Utvrđen je predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Gradski većnici utvrdili su predlog Rešenja o razrešenju v.d. direktora JP "Radio televizija Kruševac" Životija Ristića i Rešenja o imenovanju v.d. direktora ovog Javnog preduzeća Radeta Stankovića (dipl. politikolog).

Utvrđen je predlog Studije o zaštiti prirodnog dobra Ćelije, kao i predlog Rešenja o imenovanju Radovana Milovankića u Komisiju za razmatranje Studije o zaštite predela izuzetnih odlika "Ćelije".

Prihvaćen je izveštaj Narodnog muzeja Kruševac o stanju slike "Obretenje Lazareve glave" u holu zgrade Doma sindikata. Postignut je zaključak da Narodni muzej u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima pristupi restauraciji slike.

Utvrđen je predlog Rešenja o pribavljanju putničkog kombinovanog kombi vozila (sa rampom za invalide) srednje klase za potrebe prevoza osoba sa invaliditetom, a za potrebe Organizacija osoba sa invaliditetom. Sredstva za nabavku vozila obezbeđena su u budžetu Grada Kruševca.

Usvojena je informacija Odseka za inspekcijske poslove Gradske uprave o izvršenju Plana letnjeg održavanja puteva i ulica za mesec april 2009. godine. Na gradskom području obavljeni su radovi na redovnom održavanju vertikalne signalizacije, nabavljeni saobraćajni znakovi i stubovi, vršena njihova montaža i popravka i sanirane udarne rupe na gradskim ulicama. Vrednost radova je oko 3,7 miliona dinara. Što se tiče lokalnih i nekategorisanih puteva, za nabavku šljunka za popravku i radove grejdera i pečera utrošeno je oko 625.000 dinara. Ukupna vrednost je oko 4,4 miliona dinara.

Energija od zajednice do zajednice - 19.05.2009.

U okviru projekta GTZ "Energija od zajednice do zajednice", konzorcijum projekta obezbediće obuku za predstavnike lokalne samouprave Grada Kruševca.

Predstavljanje projekta i konzorcijuma je danas, 19. maja u 09:00 sati, a u okviru sesija biće obuhvaćene teme: Upravljanje protokom materija, Osnovni principi korišćenja obnovljive energije, Potencijal biomase kao izvor energije i Energetska efikasnost i ušteda energije.

DSS spremna da započne pregovore sa DS - 18.05.2009.

Nakon incidenta u kojem su učestvovali lideri kruševačkih radikala Momčilo Duvnjak i Radovan Milovankić, ali i brojnih afera u kojoj su učestvovali članovi ove stranke, sve je izvesnije da će u Kruševcu doći do prekomponovanja vlasti. Radikali više nisu poželjan partner za DSS i SPS sa kojima su sada na vlasti, a na pismo DS kojim se predlaže promena vladajuće koalicije odgovorile su sve stranke osim DSS. Gradonačelnik Dragan Azdejković (DSS) kaže da je voljan da razgovara sa demokratama, ali ne i sa predstavnicima stranaka koje nemaju odbornike.

DS je pismo sa predlogom o prekomponovanju lokalne vlasti uputila svim strankama koje deluju u Kruševcu, osim radikalima.(Autor: Slaviša Milenković)

Sin Duvnjaka prešao u naprednjake - 14.05.2009.

Mladen Duvnjak (25), sin predsednika Okružnog odbora SRS-a i narodnog poslanika Momčila Duvnjaka juče je napustio redove radikala i svečano potpisao pristupnicu za SNS.

Regionalni poverenik SNS-a Bratislav Gašić izrazio je očekivanje da će i Mladenov otac Momčilo, koji je kao potpisnik koalicionog sporazuma sa DSS-om i SPS-om o vršenju lokalne vlasti u proteklih nekoliko meseci bio u ljutom verbalnom ratu sa naprednjacima, preispitati svoje političke stavove.

– Do sada sam bio član SRS-a, a sada sam odlučio da pređem u SNS i to je moj izbor. Otac nije uticao na mene, kao što ja ne mogu da utičem na njegov izbor – rekao je Mladen Duvnjak, inače, apsolvent Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.(Autor: R. Stanković)

DSS i SPS gnevni na SRS - 13.05.2009.

Nakon obračuna lidera kruševačkih radikala Momčila Duvnjaka i Radovana Milovankića u ponedeljak pre podne doveden je u pitanje dalji opstanak vladajuće koalicije SRS, DSS, SPS. Koalicioni partneri radikala nezadovoljni su njihovim bahatim ponašanjem, dok je Demokratska stranka uputila poziv svim strankama, osim SRS, da razgovaraju o prekomponovanju lokalne vlasti.

U DS smatraju da je ono što se dogodilo u ponedeljak u kabinetu zamenika gradonačelnika „sramotno i tužno za grad“. (Autor: S. Milenkovi - opširnije)

Majka sa četvoro dece ispred Skupštine - 13.05.2009.

Snežana Vučković juče je sa svoje četvoro maloletne dece protestvovala ispred Skupštine grada Kruševca tražeći da reši stambeno pitanje njene porodice i najavila da će tu ostati do rešenja problema.

Vučković je rekla agenciji Beta da je još 2007. godine predala molbu za rešavanje stambenog pitanja predsedniku opštine, Draganu Azdejkoviću koji joj je obećao da će to biti rešeno. U Centru za socijalni rad su mi kazali da mi Grad da ključeve stana kod Bazena, a da će mi oni potom dati rešenje za dva sata. U Gradu kažu da će mi dati ključeve kada mi Centar da rešenje, kazala je Vučković. Ona je majka četvoro maloletne dece, starosti od četiri do 10 godina. Razvedena je, nigde ne radi, a živi kao podstanar za šta mesečno izdvaja 10.000 dinara. Gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejkovićrekao je da taj problem treba da rešava Centar za socijalni rad. „Znam da je njoj bio nuđen smeštaj pored škole u jednom selu, ali je ona to odbila. Na ovaj načina pokušava da izvrši pritisak“, kazao je Azdejković.(Danas)

Obračun u Skupštini - 12.05.2009.

Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke Radovan Milovankić i predsednik Okružnog odbora SRS Momčilo Duvnjak sukobili su se u kancelariji zamenika gradonačelnika Kruševca nakon čega je intervenisala policija.

"Policija je intervenisala nakon što ju je pozvao zamenik gradonačelnika Radovan Milovankić", rečeno je u policiji.
U policiji su naveli i da su učesnici sukoba dali izjave te da će, nakon utvrđivanja činjenica, biti podneta prekršajna prijava.
Prema nezvaničnim saznanjima sukob se dogodio jer je Milovankić odbio da popusti pritisku za dalje stranačko zapošljavanje, što je razljutilo njegovog stranačkog kolegu, posle čega su se radikali sukobili a "stradao" je kancelarijski nameštaj.

Čišćenja jezera Ćelije - 10.05.2009.

Juče, 9. maja je održana planirana akcija čišćenja jezera od mehaničkog otpada. Za samo jedan dan akcije je prikupljeno preko tonu mehaničkog otpada.

Prema kazivanju stručnjaka, ukoliko bude nastavljen sadašnji trend zagađenja jezera Ćelije, sa koga se vodom snabdeva 130.000 stanovnika Rasinskog okruga, za nekoliko godina biće dovedeno u pitanje vodosnabdevanje čitave regije. U poslednjih 20 godina nije urađeno nijedno istraživanje koje bi pomoglo da se projektuje vek akumulacije. U jezero se ispuštaju otpadne vode iz Blaca i Brusa, a zagađenju doprinose i vlasnici vikendica oko jezera, kamperi i ribolovci.(KruNet)

"Otvoreni dan" u Kruševcu - 10.05.2009.

U kruševačkoj kasarni Vojske Srbije "Car Lazar" juče je održana akcija "Otvoreni dan" usmerena ka upoznavanju građana sa uslovima života i rada pripadnika oružanih snaga.

Kruševačku kasarnu "Car Lazar" obišlo je oko 1000 građana, pretežno mladih koji su uz druženje sa pripadnicima Vojske mogli da vide i naoružanje i opremu jedinice.

Akcija se sastojala u upoznavanji, odnosno pokazivanju oružja građanima Kruševca, ali i bilo je i veoma zanimljivih akrobacija na motorima kao i pokazna vežba sa psima. (KruNet)

Radnike terao da rade bez plata u Rusiji - 08.05.2009.

Kruševačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv preduzetnika iz Vojvodine zbog trgovine ljudima eksploatacijom radnika, što je jedan od prvih slučajeva u Srbiji. Vlasnik firme „Jugoeks” registrovane u Rusiji odvodio je radnike iz Kruševca, Blaca i okolnih mesta u tu zemlju, tamo im oduzimao pasoše i primoravao ih da rade bez naknade. Ovo je samo jedan od slučajeva trgovine ljudima u kruševačkom kraju, koji su učestali u poslednje vreme.

Preduzetnik je preko posrednika, angažovao veću grupu građevinaca za radove u Rusiji. Neki od njih su već ranije radili u toj zemlji, pa su se prijavili, a posrednik je od svakoga uzimao od 200 do 300 evra. Radnicima su obećani smeštaj u hotelu, hrana i slične pogodnosti, ali kada su stigli u Rusiju, oduzeti su im pasoši, a oni su morali da nadniče besplatno skoro godinu dana. Većina nije ponela novac sa sobom, pa su ih izdržavale kolege koje su imale nešto para. Neki su u Rusiji, zbog napornog rada i loše hrane, smršali više od 20 kilograma, a par njih se vratilo sa ozbiljnim psihičkim problemima - pričaju za „Blic” inspektori koji su radili na ovom slučaju. Krivične prijave za eksploataciju radnika nisu kod nas do sada bile česte, a ovo delo je kvalifikovano kao trgovina ljudima. Prema odredbama krivičnog zakona, za ovo krivično delo zakonom su predviđene kazne od dve do pet godina zatvora.
U kruševačkom kraju povećan je broj slučajeva trgovine ljudima, a najčešće na meti su žene. (S.M.Blic)

Učestvuj u reformi propisa - 06.05.2009.

Gradska uprava grada Kruševca i Jedinica za sprovođenje Sveobuhvatne reforme propisa- Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pozivaju sve privredne subjekte i građane da se uključe u ovu reformu i predlože stavljanje van snage ili izmenu propisa koji komplikuju poslovanje i usporavaju razvoj privrednih aktivnosti.

Uspeh ove reforme zavisi od konstruktivnih predloga građana, od ukazivanja na to koje su nepotrebne administrativne procedure koje oduzimaju vreme i stvaraju troškove. Svi predlozi će biti uzeti u razmatranje od strane Jedinice za sprovođenje Sveobuhvatne reforme propisa i biće dostupni javnosti na Internet stranici www.srp.gov.rs. Građani predloge može da dostavite do 15. juna 2009. godine na formularu za inicijative građana i privrede, koji se može preuzeti u kancelariji br.23 Gradske uprave ili na sajtu Grada Kruševca www.krusevac.org.rs , kao i na sajtu Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa www.srp.gov.rs. Tu se ujedno može pronaći i sve informacije o navedenoj reformi.

Održana sednica Gradskog veća - 06.05.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća data je saglasnost na Odluku o izmenama i dopunama Statuta JKP "Gradska toplana". Ovim izmenama izvršeno je usklađivanje Statuta sa Odlukom o organizovanju ovog javnog preduzeća, kao i proširenja delatnosti u skladu sa jedinstvenom klasifikacijom delatnosti.

Utvrđen je predlog Rešenja da se za direktora Turističke organizacije Grada Kruševca imenuje Vesna Đurović, diplomirani ekonomista, a za direktora JP "Aerodrom Rosulje" Milan Milićević, dipl. mašinski inženjer.

Razmatrana je i informacija JKP "Kruševac" u vezi raspisivanja konkursa za direktora, a kako nije bilo prijavljenih kandidata, Gradsko veće je utvrdilo predlog da se za v.d. direktora imenuje aktuelna direktorka Olgica Nestorović, a da se tokom godine raspiše još jedan konkurs.

Usvojena je informacija Odseka za inspekcijske poslove od 14.04.2009. godine o preduzetim merama u cilju pojačanog održavanja higijene u naselju "Marko Orlović" sa predlogom uređenja zelene površine, kao i informacije o preduzetim merama u izvršenim kontrolama parkiranja teretnih motornih vozila na javnim zelenim površinama.

Data je saglasnost na Odluku UO JKP "Vodovod Kruševac" da se izvrši preparcelizacija zemljišta na lokaciji starog izvorišta u Čitluku čiji je korisnik ovo javno preduzeće, a radi prodaje dela ove parcele Ministarstvu pravde Republike Srbije za izgradnju Okružnog zatvora.

Usvojen je Plan letnjeg održavanja puteva i ulica na teritoriji Grada Kruševca u periodu od 15.03. - 15.11.2009. godine.

Automobil četvrti put udario u kuću - 05.05.2009.

Automobil čiji je vozač izgubio kontrolu udario je u kuću Miloja Ilića, jedinu preostalu ispred Dečjeg dispanzera u Kruševcu. Ovo je četvrti put da automobili ili kamioni uleću u kuću Ilića, a nadležni ništa ne preduzimaju da se kuća ukloni i poboljša bezbednost ove porodice i saobraćaja.- Ovo je četvrti put da mi vozilo uleće u kuću. Prvi put mi je kamion odneo krov, a drugi put je automobil došao na metar do kreveta u kojem sam spavao. Sada je automobil „opel”, kojim je upravljao pijani mladić iz Parunovca, dolazeći iz pravca bolnice, udario u baraku koja se nalazi ispred kuće i ugurao je na ulazna vrata, pa moram da izlazim kroz prozor ili kroz šupu. Udes se dogodio oko jedan sat posle ponoći i sav sam u stresu jer sam spavao u sobi koja je do ulice - kaže Miloje Ilić (72), penzioner i vlasnik kuće.

Kuća Miloja Ilića je jedina preostala kod parkinga ispred Dečjeg dispanzera u Kosovskoj ulici. Sve ostale kuće su srušene još pre 35 godina, a njihovi vlasnici preseljeni u obližnju Celjsku ulicu. Oko ove kuće rukovodstvo Zdravstvenog centra i gradska vlast ne mogu da se dogovore ko treba da se pobrine za njeno izmeštanje.(Blic- S.M.)

Kosovo - naša rana neprebolna - 01.05.2009.

Danas, 01. maja, u 14:00 sati - Mozaik sala Gradske uprave, gradonačelnik Dragan Azdejković primiće učesnike manifestacije "Kosovo - naša rana neprebolna - 100 razloga zašto ne smemo dati Kosovo i Metohiju".

Učesnici manifestacije su kulturno-umetnička društva iz Štrpca, Kosovske Kamenice, Zubinog potoka, Prolužja, Gračanice... (KruNet)

 

Zaštita Ćelija - 29.04.2009.

Juče, 28.aprila u zgradi Gradske uprave, održan je sastanak o merama koje će biti preduzete u cilju zaštite jezera Ćelije.

Od prvih mera koje će biti preduzete, zaključeno je na sastanku, je čišićenje jezera Ćelije koje je zakazano 9. maj. Dalje, kako je rekao direktor JKP "Vodovod" Kruševac, jezero treba zaštititi od samih građana, koji iz različitih razloga dolaze na jezero i prljaju jezero, od fekalija, kanalizacija, potoka koji se slivaju u jezero i zagađuju isto, a odakle se Kruševac snabdeva vodom za piće. Cilj ovog sastanka da se donesu mere i suzbije sve ono što je negativno, a utiče na čistoću jezera Ćelije.

Slika: jezero Ćelije

Ovom sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje, Policijske uprave Kruševac, JKP "Vodovod", načelnici sanitarne, ekološke, tržišne i poljoprivredne inspekcije, kao i Gradske uprave Kruševac.

"Probudi svest! Dodji na protest" - 29.04.2009.

Oko desetak autobusa iz Kruševca je krenulo jutros u 8 sati na protesni skup sindikata. Protest u Beogradu koji će danas biti odžan nosi naziv "Probudi svest! Dodji na protest" . Očekuje se da će biti prisutno više hiljada ljudi, a samo iz unutrašnjosti se očekuju 100-tinak autobusa.

Kako saznajemo u kruševačkom sindikatu, na protest je pošlo oko 500 radnika, što je relativno malo s obzirom na situaciju u kakvoj se nalazi kruševačka privreda.

Protest u Beogradu će biti miran, a biće odžan u znak nezadovoljstva zbog mera koje je Vlada donela, ali i onih koje nije donela, kažu u sindikatu, ističući da "nisu dotaknuti oni koji su se obogatili tokom devedesetih godina i tokom privatizacije, a koje sada zovemo tajkunima koji treba da podnesu najveći teret krize". (KruNet)

Počinje zakazivanje pregleda mladeža - 27.04.2009.

Građani zainteresovani za besplatan preventivni pregled mladeža u cilju otkrivanja eventualnog melanoma, odnosno raka kože, od danas mogu besplatnim pozivom iz fiksne mreže na 0800-222-888 da zakažu taj pregled.
To je povodom obeležavanja Evropskog dana melanoma 11. maja organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije i tog dana će 108 dermatovenerologa širom zemlje besplatno pregledati građane, a telefonske linije za zakazivanje tih pregleda biće otvorene od sutra do 8. maja od 08.00 do 20.00. Pozovi na taj broj telefona iz fiksne mreže su besplatni, a više informacija o toj akciji mogu se pročitati na internet strani www.euromelanoma.org/serbia.

Nužna je decentralizacija Srbije - 27.04.2009.

Jedan od prvih gradova u Srbiji koji je predvideo ekonomsku krizu jeste Kruševac, pa je u julu prošle godine izvršen rebalans budžeta, kaže Dragan Azdejković, gradonačelnik Kruševca.

- Budžet za 2009. godinu je usvojen među prvima u zemlji, a primeren je uslovima ekonomske krize. Sve lokalne samouprave u Srbiji su sada u velikim problema zbog nepoznanica, vezanih za visinu transfernih sredstava, koje Republika uplaćuje opštinama i gradovima. To će izazvati posledice na ukupan obim ostvarenja investicija i sprovođenje zakonske procedure za tendere. U uslovima velikog smanjenja transfernih sredstava mi ćemo morati da zadržimo socijalnu dimenziju budžeta, ali će zato investicije u komunalnoj infrastrukturi biti krajnje neizvesne, pa možda će čak i potpuno izostati. U Gradskoj upravi izvršena je racionalizacija troškova, a u javnim preduzećima u toku godine uštedeće se oko 1,1 milion dinara. Procenili smo da u Gradskoj upravi imamo višak zaposlenih od 50-60 ljudi, koji bi mogli otići sa otpremninom za penziju, a za Socijalni program Vlade niko se nije dobrovoljno prijavio. Kašnjenje transfernih sredstava komplikuje rad lokalne samouprave, jer pored Gradske uprave još oko 1.000 ljudi je vezano za gradski budžet, a zaposleni su u republičkim organima i organizacijama, kojima Vlada određuje visinu plata i uslove rada i poslovanja. Nažalost, mi uopšte ne znamo koliko treba da damo Republici i kada ćemo i koliko dobiti transferna sredstva, koja su izvorno naša. Zbog svega toga nužna je politička i finansijska decentralizacija Srbije i to što pre - decidan je čelnik stare srpske prestonice.

Prema Azdejkovićevim rečima, lokalna samouprava je limitirana i u odlučivanju o cenama usluga svojih javnih preduzeća, a republička javna preduzeća nemaju povlašćeni položaj, kao ona u Beogradu i Vojvodini. Oni povećavaju cene svojih usluga, a za to ih niko ne sankcioniše.

Kruševac je uspeo u prethodnom periodu da obezbedi ravnomeran razvoj grada i sela, a to se odražava i kroz rast nataliteta u ruralnim područjima, gde je izgradio oko 60 predškolskih jedinica, koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Iz budžeta, a preko Fonda za poljoprivredu, finansiraju se i proizvođači i to sa oko 400.000 dinara bespovratnih sredstava i sa oko 20 - 30 posto učešćem u kreditiranju investicija pod povoljnim uslovima.

- Drastičan pad transfernih sredstava iz Republike, koji je najavljen, za posledicu će imati i zaustavljanje kapitalnih investicija, izgradnju fabrike vode u Majdevu i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, koje su podržane od pretpristupnih fondova EU i međunarodnih finansijskih institucija. Uz obezbeđena donatorska sredstva iz EU i sveta neophodno je najmanje 20 - 30 posto sopstvenih sredstava. Ugrožavanje razvoja komunalne infrastrukture za posledicu će imati slab odziv stranih investicija - ističe Dragan Azdejković.

On još jednom naglašava maćehinski odnos države prema lokalnim samoupravama, što se mora prevazići. Država prenosi ovlašćenja, ali ne i odgovarajuća finansijska sredstva.

Grad Kruševac investira i u društvene delatnosti, a u poslednje tri godine uloženo je oko dva miliona evra. U najskorije vreme u Kruševcu će biti otvoreni veliki trgovinski lanci: „Merkator“ će na 20.000 metara kvadratnih zaposliti 300 ljudi, a „Intereks“ na 12.000 kvadrata angažovaće oko 250 radnika. Jedna kompanija iz Nemačke najavila je spremnost investiranja u Fabriku građevinskih materijala za oko 50 nameštenika.

Grad Kruševac obuhvata i 101 selo, sa ukupno 150.000 stanovnika i po veličini zauzima šesto mesto u Republici. U prošloj godini Svetska banka je Kruševac rangirala na drugo mesto u Srbiji po efikasnosti lokalne uprave, a o njenom radu više puta su se pohvalno izrazile brojne međunarodne organizacije i institucije. Plan reakcije u vanrednim situacijama je, recimo, najbolji u zemlji, pored niza drugih priznanja za uspešan rad od raznih organa, organizacija i institucija Republike, a Dragan Azdejkovićje redovno svake godine ubrajan u red najuspešnijih gradonačelnika u Republici.(Danas)

Veliko prolećno čišćenje - 25.04.2009.

Danas, 25. aprila održava se prvo prolećno čišćenje grada Kruševca. Svi koji su zainteresovani mogu da u i pored kontejnera iznesu kabasti otpad da bi ga radnici JKP pokupli. Akcija traje do 16. časova.

Pomoć za izbeglice i raseljena lica - 21.04.2009.

Povereništvo za izbeglice i raseljena lica iz Kruševca realizuje projekat pomoći u građevinskom materijalu za izbeglice i prognana lice na teritoriji Kruševca.

Vrednost pomoći po jednoj porodici je do 375.000 dinara ,a cilj projekta je poboljšanja uslova stanovanja dotičnih lica. Materijal može da se koristi za poboljšanje ili dogradnju objekata.

Svi zainteresovani mogu da posete Povereništvo za izbeglice i raseljena lica Kruševc u ul. Čupićeva 13 i popune formular kako bi konkurisali za dodelu ove pomoći. (KruNet)

Vaskrs u Kruševcu - 19.04.2009.

Kolo Srpskih sestara danas daruje jajima i slatkišima decu doma Jefimije i korisnike Gerontološkog centra u Kruševcu.

U Holi kruševačkog pozorišta juče je otvorena izložba ustanove Nata Veljković pod nazivom "Vaskrs u našoj kući".

Rotori klub Kruševca u Pozorištu organizuje humanitarnu akciju oslikanih Vaskršnjih jaja.

U selu Makrešane u subotu je počeo dvdnevni Vaskšnji turnir u fudbalu za pionire.

Sednica Gradskog veća - 10.04.2009.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća usvojen je Izveštaj o radu i finansijskom poslovanju "Biznis inkubatora" d.o.o. Kruševac za 2008. godinu. Utvrđen je predlog Odluke o ukidanju samodoprinosa u MZ Žabare za naseljena mesta Trebotin, Žabare i Mala Vrbnica i raspisivanju referenduma za izjašnjavanje građana ove mesne zajednice u cilju donošenja Odluke o ukidanju samodoprinosa.

Dopunjene su Odluka o lokalnim komunalnim taksama i Plan razmeštaja montažnih i drugih objekata na javnim površinama.

Usvojeni su izveštaji: Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede Grada Kruševca za 2008. godinu, Komisije za podsticanje razvoja preduzetništva malih i srednjih preduzeća i Izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji Radarskog centra Kruševac za 6 meseci prethodne godine. Utvrđena su Rešenja o obrazovanju Privrednog saveta i o imenovanju članova Lokalnog saveta za zapošljavanje kaže se u saopštenju koje smo dobili od gradske uprave.

Seča u SRS zbog susreta sa Manterom - 09.04.2009.

Nekoliko funkcionera kruševačkog odbora Srpske radikalne stranke biće smenjeni sa funkcija koje obavljaju u gradu jer su primili ambasadora SAD u Srbiji Kamerona Mantera, najavio je u Kruševcu predsednik okružnog odbora SRS-a Momčilo Duvnjak u sredu.

Dodao je da će biti smenjen pomoćnik gradonačelnika Moma Bojović, kao i direktori radiotelevizije Kruševac Životije Ristić i Biznis inkubatora Ivana Jovanović, a da će njih zameniti mašinski inženjer Slobodan Samardžić, koji je bio novinar u kragujevačkom listu Pogledi, i odbornik SRS Miroslav Radosavljević.

Duvnjak je rekao da smenjivanje čeka i direktora Direkcije za urbanizam Milana Punišića, ako do petka "pred kamerama ne potpiše pristupnicu" za članstvo u SRS.

Punišić je trebalo da potpiše pristupnicu na konferenciji za novinare, ali je javio kako ne može da dođe, tvrdi radikalski funkcioner.

"Sada se pokazuje da je tačno da iza svega toga stoji Milan Bačević, bliski prijatelj Punišića, jedan od osnivača Srpske napredne stranke. Punišić je nasledio katedru od Bačevića na Fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, kod njega je doktorirao, to u Srpskoj radikalnoj stranci ne možemo tolerisati", rekao je Duvnjak.

Punišić je agenciji Beta kazao da nema nameru da pod pritiskom potpisuje bilo kakvu pristupnicu za bilo koju stranku.

Dodao je da nije tačno da je doktorirao kod Bačevića, koji je profesor na Univerzitetu u Prištini, a da je on doktorsku disertaciju branio na Univerzitetu u Beogradu.

"Duvnjak je u Skupštini grada svojevremeno sa ponosom izjavljivao da sam ja na mesto direktora postavljen kao nestranačka ličnost", podsetio je Punišić.

Duvnjak je naveo da će u Kruševcu koalicija SRS, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije nastaviti da radi kao i do sada, sve do sledećih redovnih lokalnih izbora, 2012. godine. (Beta)

Ekološka akcija u selu Vratare - 08.04.2009.

Aktivisti pokreta "Bela breza" , aktivisti nevladinih organizacija iz desetak gradova Srbije, meštani sela Vratare i predstavnici BCIF sproveli su ekološku akciju u kojoj su iz lokalnih potoka vadili plastične flaše, a u dvorištu škole u ovom prekomoravskom mestu zasadili 35 drveta.

U ovoj akciji u Vrataru učestvovali su volonteri iz Niša, Kraljeva, Raške, Knjaževca, Trstenika, Valjeva, Žagubice, Gornjeg Milanovca, Beograda, ekolozi, biciklisti iz Kruševca, članovi Društva srpsko - makedonskog prijateljstva, studenti i učenici iz Hemijsko - tehnološke škole u Kruševcu.

Ova akcija je bila i prilika da Ekološki pokret Bela Breza uruči nagrade pobednicima eko fotografije i pobednicima za najuređenije dvorište.

Prva nagrada za eko fotografiju je dobila Mariji Milosavljević, učenici šestog razreda OŠ "Sveti Sava" iz Čitluka. Priznanja za najuređenije dvorište dobili su bračni parovi Živadinka i Zoran Zirojević iz Dedine i LJiljana i Bratislav Žikić iz Trmčara, a plaketa "Zlatni vrt" pripala bračnom paru Milici i Radivoju Jovanoviću iz Kruševca

Akcija čišćenja deponija u Kruševcu - 07.04.2009.

Mreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine "Zelena lista" i udruženje Egzit sprovešće dvanaest akcija čišćenja deponija u 11 gradova u Srbiji, saopšteno je juče iz tog udruženja.U tih 11. gradova u kojima će se sprovesti akcija je i Kruševac.

Akcija čišćenja deponija nosi naziv "Oplaneti se! Uklonimo deponije" pored Kruševca biće održana biće i u u Valjevu, Gornjem Milanovcu, Trsteniku, Raškoj, Knjaževcu, Aleksincu, Nišu, Vranju, Žagubici i Vučju, a Egzit festival će podržati akcije muzičkim dešavanjima.

Čišćenje će biti praćeno i drugim aktivnostima, kao što su izbor najefektnije fotografije na temu ugrožavanja životne sredine, uličnim performansima i slično.

Tuča i pucnjava u Kruševcu - 07.04.2009.

Dejan J. i Nikola Š. ranjeni su hicima iz pištolja u nedelju prilikom tuče u Kruševcu, a Dušan I. (27) uhapšen je zbog osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo u pokušaju. Takođe, mera zadržavanja određena još šestorici učesnika u tuči zbog nasilničkog ponašanja. Prilikom policijske intervencije napadnuto je i službeno lice, pa će istražni sudija očigledno imati pune ruke posla.

Nesreća na Ibarskoj magistrali - 06.04.2009.

Četiri osobe su poginule a jedna teže povređena u saobraćajnoj nesreći koja se u subotu dogodila na Ibarskoj magistrali.

Do nesreće je došlo kada se Radiša Đurđić(32) iz sela Dudovice koji je upravljao automobilom BMW-om jagodinskih registarskih tablica velikom brzinom preticao i naleteo na Golf kruševačkih tablica koji je dolazio iz suprotnog smera. Od siline strahovitog udara na licu mesta smrtno su stradali vozač BMW-a i tri osobe iz „golfa”: vozač Zoran Nikolić(43) iz Kruševca (Dedina) , Vera Miljković(53) i Milena Radojević(54), obe iz Kraljeva.Mirjana Jovanović(58) iz Kruševca, takođe saputnica iz „golfa” koja je u ovoj nesreći zadobila teške telesne povrede opasne po život, upućena je na lekarsko zbrinjavanje u beogradski Urgentni centar.

Vest o saobraćajnoj nesreći u kojoj je nastradao i Zoran Nikolić (52)teško je pogodila Kruševljane, a posebno naselje Dedina odakle je Zoran.

Poseta povodom Zlatne kacige - 02.04.2009.

U sredu je naš grad i kabinet gradonačelnika Kruševca Dragana Azdejkovića posetila zamenica gradonačelnika grada Haskova iz Bugrske Tatjana Dimitrova sa saradnicima.

Povod njihove posete je bio 17. Međunarodni festival humora i satire ``Zlatna kaciga`` u organizaciji Kulturnog centra Kruševac koji je održan juče, 1. aprila u našem gradu. (KruNet)

Stečajna upravnica osumnjičena za mito- 01.04.2009.

Vesna Vesić (38), stečajni upravnik varvarinske firme „Napredak”, uhapšena je zbog sumnje da je preduzetniku Bobanu Devetakoviću (39) omogućila da ovo preduzeće kupi upola cene. Vesićeva je osumnjičena da je za smanjenje vrednosti „Napretka” sa 60 miliona dinara na 318.000 evra uzela mito od osam hiljada evra.

Hapšenje je počelo prekjuče po podne u momentu kada je Devetaković dao nalog banci za isplatu 318.000 evra. U akciji na tri različite lokacije kruševačka policija uhapsila je Devetakovića, Vesićevu, ali i njenu rođaku Draganu Pešić (59), koja se tereti za primanje dve hiljade evra mita. Pešićeva je kao saradnik bila na platnom spisku kruševačke firme „Zadrugar” kojom je takođe kao stečajni upravnik rukovodila Vesićeva.

Izabrani članovi novih pravosudnih institucija - 31.03.2009.

Skupština Srbije izabrala je juče članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Jedan od članova Visokog saveta sudstva je sudija iz Kruševca Biljana Tošković, sudija Opštinskog suda u Kruševcu. Pored nje za članove su izabrani i sudija Vrhovnog suda Srbije Jelena Borovac, sudija Trgovinskog suda u Beogradu Mladena Nikolića, sudija Okružnog suda u Beogradu Vučka Mirčića, sudija Okružnog suda u Novom Sadu Đurđinu Bjelobaba.

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaće po 11 članova, a po funkciji su tu i ministar pravde i predsednik Odbora Skupstine Srbije za pravosude i upravu.

Visoki savet sudstva biraće i razrešavati sudije, odlučivati o prestanku sudijske funkcije, o postupku vrednovanja rada sudija i predsednika suda, a predlagaće parlamentu i kandidate za izbor sudija prilikom njihovog prvog izbora na sudijsku funkciju.
Visoki savet sudstva će Skupštini predlagati izbor i razrešenje predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednika sudova. (opširnije 24 sata)

Presečen lanac trgovine drogom - 31.03.2009.

Kruševačka policija saopštila je juče da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za posedovanje i preprodaju droge i tako presekla još jedan lanac trgovine drogom.

Kako se navodi u saopštenju, u zajednickoj akciji kruševačke i ćićevačke policije prilikom pretresa citroena beogradskih tablica zaplenjeno je oko 4.150 grama hašiša.

Uhapšeni su Vera P. (62) iz Kruševca, Marko M. (27) iz Mudrakovca kraj Kruševca, Nadica V. (31) iz Blaca, Slobodan B. (61) iz Bele Crkve i Dejan P. (43) iz Beograda, dodaje se u saopštenju.

Sednica Gradskog veća - 30.03.2009.

Na sednici Gradskog veća ,koja je održana u petak, utvrđen je predlog Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti građana Grada Kruševca, kao i predlog Odluke o izmenama Odluke o autotaksi prevozu putnika na teritoriji Grada. Prihvaćeni su predlozi PDR stambenih naselja Malo Golovode 2A i 2B. Usvojeni su izveštaji o radu i poslovanju javnih preduzeća. Skupštini će biti dostavljeni izveštaji o radu i finansijskom poslovanju ustanova za 2008. godinu, kao i izveštaji Nadzornih odbora o izvršenom nadzoru nad poslovanjem pojedinih javnih preduzeća.

Prihvaćen je predlog Rešenja o utvrđivanju visine zakupnine poslovnih zgrada i poslovnih prostorija, a data je saglasnost na cene pijačnih usluga.

Na dnevnom redu bila su i imenovanja direktora Istorijskog arhiva, Apoteke i Kulturnog centra. Utvrđeni su predlozi za izmenu i dopuna Statuta JP "RTK Kruševac", Narodnog muzeja i PU "Nata Veljković".

Takođe, usvojeni su i Izveštaji o radu i finansijskom poslovanju u 2008. godini socijalno-humanitarnih organizacija. Na sednici Gradskog veća usvojena je inicijativa i doneto Rešenje o obrazovanju Gradskog saveta za stručno praćenje reformi i inovacija u obrazovno vaspitnom procesu u osnovnim i srednjim školama u Gradu Kruševcu.

Kontrola rada gradske uprave Kruševac - 27.03.2009.

Na osnovu prijave Demokratske stranke iz Kruševca, Upravna i Budžetska inspekcija kontrolišu od početka nedelje rad gradske uprave Kruševac. Ove inspekcije kontrolišu finansijsko poslovanje od početka 2008. godine. Ispituju se navodi o trošenja para od strane funkcionera SRS na organizaciju turnira u bič - voleju i manifestaciju "Dani mimoze".(KruNet)

Prezentacija idejnog projekta - 27.03.2009.

Danas, 27.marta u 11:00 sati - sala 34 Gradske uprave, Institut "Jaroslav Černi" iz Beograda održaće prezentaciju Idejnog projekta rekonstrukcije i proširenja postrojenja za preradu vode Majdevo. (KruNet)

Prijem za predstavinike Ambasade Egipta - 27.03.2009.

Danas u 17:30 sati - u kabinetu Gradonačelnika, načelnik Rasinskog upravnog okruga Dragutin Veljković i gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković prirediće prijem za predstavnike Ambasade Egipta i članove folklorne trupe iz Egipta, koji će nastupiti u Kruševačkom pozorištu.

Prijemu će prisustvovati i predstavnici Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.(KruNet)

Potpisivanje Ugovora o finansiranju projekata za 2009 - 25.03.2009.

Danas, 25. marta u 12:00 sati - sala 48 Gradske uprave, gradonačelnik Kruševca Dragan Azdejković i predstavnici društvenih i nevladinih organizacija potpisaće Ugovore o finansiranju izabranih projekata za 2009. godinu. Ukupno 19 udruženja dobiće 2.297.196,00 dinara za finansiranje projekata.

Ujedinjeni đački parlamenti u akciji - 25.03.2009.

Edukativni centar iz Kruševca i Edukacioni centar Leskovac, u okviru projekta „Ujedinjeni đački parlamenti u akciji“ podržanog od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i „Norveške narodne pomoći“, raspisuje Konkurs za dodelu sredstava za akcije Đačkih parlamenata srednjih škola Rasinskog i Jablaničkog okruga, na osnovu sledećih ciljeva:

• Podizanje kapaciteta Đačkih parlamenata
• Povezivanje akcija Đačkih parlamenata
• Promovisanje nenasilnog rešavanja konflikata unutar škole/zajednice
• Promocija rodne ravnopravnosti

Organizatori konkursa će finansijski podržati sve aktivnosti koje su u skladu sa uputstvom za konkurisanje. Organizatori će prema rezultatima konkursa dodeliti sredstva odobrenim projektima a u skladu sa važećim zakonskim propisima i obavezama prema donatoru.

Ovim konkursom predviđena sredstva za dodelu projektnim predlozima iz dva okruga (Rasinski i Jablanički) ograničena su na 464.000,00 RSD.

Minimalni iznos sredstava po jednom grantu koje će finansirati organizatori konkursa iznosi 10.000,00 RSD.

Maksimalni iznos sredstava po jednom grantu koje će finansirati organizatori konkursa iznosi 46.600,00 RSD.

Konkurs je otvoren do 06.04.2009. godine

Obuka za izradu projekta biće održana u prostorijama organizatora (obuci mogu prisustvovati najviše dva predstavnika zainteresovanog Đačkog parlamenta po prijavljivanju organizatoru)

Za sve potrebne dodatne informacije obratite se kancelariji Edukativnog centra Kruševac (Birčaninova 26) ili na telefon 037/ 502-644
Celokupnu konkursnu dokumentaciju možete pronaći na www.ec.org.rs ili u prostorijama organizacije.

Jedna osoba poginula u udesu u Kapidžiji - 24.03.2009.

Osoba, čiji se identitet utvrđuje, poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se u ponedeljak dogodila u selu Kapidžija, saopštila je policija.

"Udes se dogodo u 10.30 , kada je reno 19 kruševačkih tablica, idući od sela Gaglovo ka Kruševcu, na ulazu u Kapidžiji, sleteo s puta i potom se zapalio", navodi se u saopštenju kruševačke Policijske uprave. Osoba koja je vozila, a čiji se identitet utvrđuje, poginula na licu mesta.

Ubistvo u Srezovcu - 23.03.2009.

Zločin u selu Srezovac, dvadesetak kilometara od Kruševca. Najverovatnije zbog neuzvraćene ljubavi, Ivica Panić Ica (30), iz susednog sela Gornji Ljubeš, u subotu je oko 19 časova, u sobi porodične kuće, iz automatske puške, ubio je Suzanu Savić (16), učenicu prvog razreda srednje medicinske škole u Kruševcu. Panić je uhapšen i zadržan u policijskom pritvoru do 48 sati.(KruNet)

Šutanovac u Kruševcu - 21.03.2009.

Srbija kao demokratski i ekonomski razvijana država mora da ima vojsku koja može da odgovori svim izazovima 21. veka, ocenio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitajući vojnicima martovske klase svečano polaganje zakletve u Kruševcu, rekao je da Srbija treba da bude savremena, moderna demokratski i ekonomski razvijena država, sa jakim institucijama i ekonomskim prosperitom.

Šutanovac je ukazao i da Srbija mora da ima vojsku koja je savremena i koja može da odgovori svim izazovima 21. veka i da bude garant stabilnosti u zemlji i regionu. (RTS)

Bez funkcija zbog rasipanja novca - 20.03.2009.

Predsednik Okružnog odbora SRS i narodni poslanik Momčilo Duvnjak najavio je da će biti smenjeno najmanje pet funkcionera ove stranke u Gradskoj upravi i na direktorskim pozicijama, dok će predsednica skupštine Nataša Marković organizovanje manifestacije „Dani mimoze“ morati sama da plati.

Nakon izveštaja budžetskog inspektora koji je utvrdio da je direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Biljana Nedeljković odgovorna za niz nepravilnosti u radu, u SRS tvrde da će ona biti smenjena.

- Neverovatno je da se istog dana, 15. decembra, sklopi ugovor sa izvođačem, izvrše radovi i ispostave i plate fakture. Za poslove oko čišćenja Rasine ne postoje građevinski dnevnici. SRS je predložio Biljanu Nedeljković na mesto direktora Eko fonda kao nestranačku ličnost, ali nakon izveštaja budžetskog inspektora, ona više ne može da obavlja tu funkciju - rekao je Duvnjak. Očekuje se da budu smenjeni zamenik gradonačelnika Radovan Milovankić, predsednica Skupštine Kruševca Nataša Marković, članovi Gradskog veća Vlado Đuković i Ivan Anđelić, kao i direktor Direkcije za urbanizam Milan Punišić. Nakon izveštaja finansijske službe SRS mogao bi da bude smenjen i sekretar stranke Rade Miladinović koji se tereti da je proneverio 370.000 dinara stranačkog novca. Duvnjak kaže da su koalicioni partneri DSS i SPS bili u pravu kada su se protivili organizovanju manifestacije „Dani mimoze“.
- Sumnjam da je neko pred sednicu skupštine na svoju ruku dokucao stavku „Dani mimoze“ u budžet kojim raspolaže Nataša Marković. Svi oni koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije, koja je koštala građane Kruševca oko 380.000 dinara, moraće to da plate od svog ličnog dohotka - decidiran je Duvnjak.
Niko od stranaka koje participiraju u vlasti ne dovodi u pitanje opstanak koalicije SRS, DSS, SPS, mada partneri smatraju da će radikali morati da plate cenu zbog nanošenja štete koaliciji.(Autor: S. Milenković)

TAJNI SASTANAK

DA lI je bilo pregovora između Radovana Milovankića, predsednika GO SRS (aktuelnog zamenika gradonačelnika), sa Tomislavom Nikolićem, najbolje zna predstavnik SNS Bratislav Gašić - rekao je ovih dana Momčilo Duvnjak.
Pitanju je prethodila tvrdnja regionalnog poverenika SNS Gašića da su "polovinom februara u Beogradu, sastanku u jednom stanu, prisustvovali Radovan Milovankić, Zlata Radovanović, Milan Bačević, i da se pola sata kasnije pojavio i Tomislav Nikolić". O temi sastanka nije rekao ništa.(Novosti)

Dva miliona bez pokrića - 18.03.2009.

Gradonačelnik Dragan Azdejković (DSS) i Ivan Aksentijević (SPS), obelodanili su u sredu tek pristiglo rešenje budžetskog inspektora, i time za izvesno vreme odgodili višemesečna nagađanja oko raspada koalicije sa radikalima. Kontrolom budžeta Fonda za ekologiju, inspektor je ustanovio da su sporna 2,5 miliona dinara utrošena u avgustu i decembru prošle godine za uređenje priobalja Rasine i održavanje turnira u odbojci na pesku, odnosno, u akciji čišćenja divljih deponija.
- Nalaz budžetskog inspektora kaže da naručilac radova nije blagovremeno izvestio nadzorni organ, da je izostala kontrola radova i da nema građevinskog dnevnika. Protiv prekršilaca će biti podnete krivične prijave MUP i Opštinskom javnom tužilaštvu. Ostali troškovi kao na primer Praznik mimoza, na čije održavanje su DSS i SPS imale primedbu, jer 400.000 dinara u vreme krize nije malo, nisu sporne. Ta stavka je predviđena u budžetu i usvojena na sednici Skupštine - objasnio je u sredu novinarima gradonačelnik Azdejković.
O nizu nepravilnosti u poslovanju eko - fonda i nepoštovanju Statuta, govorio je Ivan Aksentijević, potpredsednik GO SPS i šef Odborničkog kluba socijalista. Za radove izvedene avgusta 2008. godine, nije bilo ni odluke Upravnog odbora Fonda. Postoji delimična odluka za čišćenje deponija, ali je 15. avgusta doneta odluka, započeti radovi i ispostavljena prva profaktura. S obzirom na to da je Fond za ekologiju pri Skupštini grada Kruševca u podeli funkcija pripao srpskim radikalima, i da je baš njegovo poslovanje bilo „okidač“ za razdor u SRS na lokalu, postavlja se i pitanje opstanka trojne koalicije:
- Bez obzira na unutarstranačke probleme, koalicija još funkcioniše bez problema. Radikalima dajemo rok od deset dana da „počiste“ u svom „dvorištu“, da bi gradska vlast neometano nastavila da funkcioniše - poručili su u sredu Azdejković i Aksentijević. Jer, pored Fonda za ekologiju, SRS je na funkciji u petanestak javnih preduzeća i ustanova koje dobro rade. Dotle - nema pregovora niti kombinatorike o formiranju nove koalicije, kategorična su obojica.

ZA VISKI NEMA NOVCA
FOND za ekologiju pripada Skupštini grada ali je potpuno samostalan da odlučuje o budžetu. Ima i svog ovlašćenog predstavnika. Zlonamerni bi hteli da to svale na leđa gradonačelnika, ali, zakon je na strani istine. Što se tiče firme „Dabi“, koja je prozvana, reč je o ozbiljnoj firmi. Nisu ugostitelji mogli da naređuju uesnicima turnira na pesku iz petnaestak gradova, koliko će „viskija“ da popiju. Međutim, tvrdim da će gradski budžet isključivo da pokrije jedino 150.000 za troškove spavanja - naglasio je u sredu Dragan Azdejković.

ZAVAĐENI U SRS
STRASTI sukobljenih radikala su do te mere produbili procep u ovoj stranci na lokalu, da ni autoritet Gordane Pop-Lazić, koja je sa Dejanom Mirovićem u utorak boravila u Kruševcu, nije, sudeći po najavljenim čistkama, uspeo da ih prevaziđe. Momčilo Duvnjak, narodni poslanik, odbornik i šef Okružnog odbora, ili Radovan Milovankić, čelnik Gradskog odbora SRS, na koga je uprt „prst“ za nezakonito trošenje para, saznaće se uskoro.(Novosti)

Lokalni akcioni plan za decu - 17.03.2009.

Danas, 17.marta u 12:00 sati u zgradi Gradske uprave, održaće se prezentacija šest projekata u okviru Lokalnog akcionog plana za decu, koji su otpočeli realizaciju 01. aprila 2008. godine.

Za ove potrebe bila je predviđena stavka u budžetu od 2,7 miliona dinara.

Prezentaciji će prisustovati i predstavnici UNICEF-a.

Dostojno sahranjivanje mrtvorođenih beba - 15.03.2009.

Sahranjivanje tela 30 mrtvorođenih beba u Kruševcu omogućeno Odlukom gradske skupštine. Proceduru će pratiti opširna dokumentacija, a troškove će, ako ih ne plate roditelji, snositi grad.

Dopuna Odluke o grobljima i sahranjivanju, koju je usvojila Skupština grada Kruševca, omogućiće da se tela 30 mrtvorođenih beba smeštenih u zamrzivačima Zdravstvenog centra, dostojno sahrane na gradskim grobljima, rečeno je u Zdravstvenom centru Kruševac.

"Tela mrtvorođenje dece čuvaju se od 2007. godine u zamrzivačima Zdravstvenog centra jer je tada rešenjem republičkog zdravstvenog inspektora onemogućeno da se tela beba i delovi ljudskog tela odstranjeni prilikom amputacija transportuju u spalionicu Kliničkog centra Kragujevac, što je do tada činjeno", rekao je agenciji Beta pomoćnik direktora Zdravstvenog centra za pravne poslove Živorad Trifunović. (RTS - opširnije)

Proizveden prvi manji sistem za prečišćavanje voda - 14.03.2009.

Kruševačko preduzeće koje se bavi projektovanjem i proizvodnjom manjih sistema za prečišćavanje pitkih i otpadnih voda "Petamar", izgradilo je prvi takav sistem, koji bi trebalo da bude ugrađen na Srebrencu, na Kopaoniku.

Direktor tog preduzeća Zoran Paunović kazao je agenciji Beta da je predviđeno da sistem, čiji je kapacitet predviđen za područje na kome ima oko 800 ljudi, prečisti otpadne vode iz novog naselja koje se gradi oko hotela "Srebrenac" i samog hotela.
Prema njegovim rečima, to je jedinstvena proizvodnja u Srbiji, a procena je da zemlji treba još oko 30.000 ovakvih sistema, a opštini Kruševac oko 50. "Takvi sistemi su pogodni za prečišćavanje otpadnih voda jednog ili više sela, jer imaju kapacitet za područja do 1.000 stanovnika i za određene privredne subjekte", kazao je Paunović.
On je dodao da je kruševačko preduzeće "Petamar" nastalo saradnjom sa francuskom kompanijom "Veolia water solutionsa & tećnologies" koja je najveća svetska firma iz oblasti pitkih i otpadnih voda.
"Francuzi su nam poverili izgradnju manjih sistema za prečišćavanje pitkih i otpadnih voda, što znači da je tehnologija za izgradnju ovakvih sistema vlasništvo firme 'Petamar', s tim što Veolia vrši monitoring, nadgleda proizvodnju i nakon što se dobije potvrda da sistemi zadovoljavaju potrebne kriterijume oni na njih stavljaju svoju garanciju", kazao je Paunović.
Na ovaj način je u Kruševcu u firmi "Petamar", prema njegovim rečima, zaposleno 10 visokoobrazovanih ljudi različitih struka, a plan je da u ovoj godini budu zaključeni ugovori za poslove vredne 100 miliona dinara.(Beta)

Održan sastanak FOKUS grupe - 13.03.2009.

U Gradskoj upravi Kruševac juče je održan sastanak FOKUS grupe za upravljanje vanrednim situacijama, u okviru USAID-ovog programa za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama i jačanju ekonomske sigurnosti.

U skladu sa zaključcima sa prvog sastanka FOKUS grupe održanog decembra prošle godine u Beogradu, ovaj sastanak bio je usredsređen na razmatranje adekvatnog pravnog okvira za vanredne situacije.

Diskusija je vođena u sledećim okvirima:

- uloga predsednika opštine, odnosno gradonačelnika u vanrednim situacijama
- organizovanje različitih aktera uključenih u upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou
- finansiranje aktivnosti na lokalnom nivou u vezi sa vanrednim situacijama.

Na sastanku su učestvoali: šef Regionalne kancelarije USAID u Nišu Danijel Dašić, direktor PPS programa Majkl Pilsberi, gen. sekretar SKGO Đorđe Staničić, predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici mnogih opština i gradova u Srbiji. (KruNet)

Rezerva Treće armijske oblasti kreće u proteste - 12.03.2009.

Pregovori Jedinstvenog štrajkačkog odbora nekadašnje Treće armijske oblasti sa Vladom Srbije nisu uspeli i rezervisti će pooštriti protest, izjavio je predstavnik štrajkača Velimir Milošević u Kruševcu.

Milošević je agenciji Beta rekao da je premijer Srbije Mirko Cvetković rezervistima poručio da nema novca za isplatu razlike u ratnim dnevnicama za učešće u ratu na Kosovu.

On je kazao da će rezervisti zbog toga radikalizovati protest, a kao mogućnost najavio je blokade puteva i podnošenje tužbi. Detalji daljeg protesta, kako je rekao, biće poznati nakon sastanka Jedinstvenog štrajkačkog odbora treće armije.

Svađa u SRS-u - 11.03.2009.

Momčilo Duvnjak, narodni poslanik i predsednik Okružnog odbora SRS, optužio je svoje stranačke kolege Radovana Milovankića, predsednika Gradskog odbora i zamenika gradonačelnika, i Natašu Marković, predsednicu Gradske skupštine, za trošenje novca iz gradskog budžeta za organizaciju „Dana mimoze” i pijanki tokom turnira u odbojci na pesku krajem prošlog leta.

Ovakvo trošenje novca naljutilo je socijaliste i DSS, koalicione partnere SRS, pa je u pitanje doveden i opstanak gradske vlasti. Gradonačelnik Dragan Azdejković (DSS) najavio je formiranje komisije koja će ispitati navode i kazniti one koji su neracionalno potrošili novac građana Kruševca. (Blic - opširnije)

Praznik mimoze u Kruševcu - 09.03.2009.

Manifestacija "Praznik mimoze" praćena šetnjom mažoretkinja, muzikom i klovnovima održana je za vikend u Kruševcu.

Mažoretkinje iz Herceg Novog, praćene muzikom i klovnovima, prošetale su glavnom kruševačkom ulicom, obeležavajući Praznik mimoze.

Fešta je krenula iz kruševačke glavne ulice, gde su građanima deljene mimoze.

Tokom šetnje gradom, mažoretkinje su zastajale na kruševačkim ulicama i plesale uz muziku Gradskog orkestra koji je svirao pesmu "Sve bi seke ljubile mornare".
Foto:KCK

Polazak povorke su označili trombonjeri pucanjem iz pušaka bez cevi, takozvanih "trombona".

"Dolazak mažoretkinja, praktično je uzvratna poseta, jer su predstavnici Kruševca prošle godine boravili u Herceg Novom, a cilj saradnje dva grada je predstavljanje turističkih potencijala, ali i društvenog, kulturnog i privrednog razvoja oba grada", rekla je za agenciju Beta portparolka Kulturnog centra Kruševac Jelena Veljković.

Manifestacija "Praznik mimoze" održava se tokom februara u Herceg Novom, a ove godine je bilo organizovano jubilarno 40. slavlje.

Otklonjen kvar na instalacijama - 07.03.2009.

Svi zaposleni u aleksandrovačkom preduzeću Vino Župa koji su zatražili pomoć zbog incidenta sa curenjem amonijaka u toj firmi pušteni su tokom prošle noći na kućno lečenje, potvrdila je dežurna lekarka kruševačke bolnice Dobrila Milosavljević.

„Devet radnika zatražilo je lekarsku pomoć zbog trovanja amonijakom, ali su njihove tegobe nestale i oni su u dobrom i stabilnom stanju pušteni iz bolnice“, rekla je Milosavljevićeva agenciji Beta. Ona je rekla da su radnici preduzeća Vino Župa kojima je bilo ugroženo zdravstveno stanje, dobili terapiju na grudnom i internističkom odeljenju kruševačke bolnice.

Incident u fabrici Vino Župa desio kada je popustio sigurnosni ventil na kompresorskoj stanici. Radnik koji je bio zadužen za tu mašinu dobro je reagovao i odmah isključio taj i aktivirao drugi ventil, naveli su u policiji. Nesreća se desila u četvrtak oko 18.30, a radnici su zatražili pomoć u kruševačkoj bolnici, jer su osećali tegobe u ustima i očima i bol iza grudne kosti.

Postrojenja aleksandrovačke Vino Župe normalno rade posle kratkotrajnog curenja amonijaka na kompresoru za hlađenje komora u hladnjači, rečeno je juče u tom preduzeću. Kvar je odmah otklonjen već posle 15 minuta i proizvodnja se odvija normalno, rekao je tehnički direktor Vino Župe Aleksandar Aleksić. Dodao je da je najvažnije da su radnici koji su bili zbrinuti u kruševačkoj bolnici dobro i da je većina njih došla već idućeg dana na posao. Aleksić je rekao da je iscurila neznatna količina amonijaka i da su sve službe reagovale na vreme.(Beta)

Protest rezervista ispred Vlade - 06.03.2009.

Rezervisti iz Kruševca i Treće armijske oblasti ponovo su protestovali ispred Vlade Srbije zbog neisplaćene razlike ratnih dnevnica. Ratni veterani u Valjevu prekinuli sednicu Gradske skupštine.

Delegacija veterana iz bivše Treće armijske oblasti, koji traže isplatu uvećanih ratnih dnevnica, razgovarala je sa savetnikom premijera Srbije Dušanom Rudićem od kojeg je zatražila da se organizuje sastanak sa predsednikom Vlade.

Protest rezervista

Član Jedinstvenog štrajkačkog odbora Treće armije Velimir Milošević rekao je agenciji Beta da su Rudiću preneli da očekuju da se sastanak održi najkasnije do srede, 11. marta, a da će, u slučaju da se to ne dogodi, rezervisti radikalizovati svoj protest.

Milošević nije precizirao šta bi radikalizacija protesta mogla da podrazumeva, ali je rekao da su veterani ogorčeni ponašanjem Vlade Srbije.

Rezervisti sa područja Treće armije traže da im bude isplaćeno po 3.500 dinara po danu za one koji su bili na Kosovu tokom sukoba 1999. godine, a po 1.750 dinara po danu za one koji su bili van Pokrajine.

Oni traže da im se ta razlika isplati po istom principu kao što je krajem pretprošle godine isplaćeno topličkim rezervistima koji su tada dobili po 200.000 dinara u proseku i taj iznos im je isplaćen u šest jednakih mesečnih rata.

Šurak ubio zeta - 03.03.2009.

Lelek i jauci odjekivali su u ponedeljak iz kuće Zagorke Matić, u selu Tekije, nadomak Kruševca. Njenog sina Igora (32), pucnjima iz pištolja, usmrtio je u nedelju, oko 23.35 časa, šurak Miloš Vidaković (21), brat njegove supruge Tatjane.
U kući tragedije u ponedeljak, u dubokoj crnini, najrođeniji oplakuju postradalog Igora. Pored majke Zagorke, tu su sestra i supruga Tanja, Miloševa majka, a Igorova tašta Violeta, tetka po ocu Dobrica Petrović, bliski rođak Bojan Vukojičić...

- Miloš i Igor su se voleli, lepo su se slagali. To se dogodilo iz čiste gluposti - rečima isprekidanim jecajima jedva objašnjava Tanja, sestra usmrćenog Igora.

Slično potvrđuje i Igorova tetka Dobrica.
- Došao mi u posetu najpre Igor. Čuli su se telefonom, pa je stigao i Miloš. Bili su raspoloženi, veseli, obojica su me poljubila i otišla - neutešna je Igorova tetka po ocu Dobrica. Igor i Miloš su bili sami u sobi. Verovatno su mnogo popili. Šenlučili su, pucali iz pištolja u plafon kuće i u prozore.
Igorova supruga Tanja i troipogodišnja ćerka Iva su bile u poseti Tanjinim roditeljima u kruševačkom naselju Bivolje. Majka Zagorka je bila u drugoj sobi, kada se čuo pucanj. Od straha nije smela da uđe, da vidi šta se dogodilo. Otrčala je kod komšija, da pozove policiju.

I kad se vratila, zatekla je u dvorištu i hitnu pomoć, i policiju. Igorova tašta, a Miloševa majka Violeta Vidaković, kategorički tvrdi da "policija nije imala šta da rasvetli", kako je, inače, navedeno u saopštenju PU medijima.

- Miloš je pobegao sa mesta nesreće, a zatim nam se javio. Pokupili smo ga kolima suprug i ja, i odvezli u Policijsku upravu - objašnjava Violeta.

Ubijeni Igor je po zanimanju bio pekar-poslastičar, ali se time nikada nije bavio. Sa suprugom Tanjom i ćerkom Ivom je živeo u Kruševcu. Miloš Vidaković, kojem je u Policijskoj upravi određena mera zadržavanja, po rečima njegove majke Violete, imao je još dva ispita na Višoj poslovnoj školi.

FAM značajan za odbranu - 02.03.2009.

Vlada Srbije odredila je listu velikih tehničkih sistema koji su od značaja za odbranu i tehnička sredstva od značaja za funkcionisanje tih sistema, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Među firmama nalazi se i kruševački FAM, koji je proglašen za firmu značajna za odbranu na teritoriji Srbije u oblasti energetike i proizvodnje uglja. Pored njega u istoj oblasti su i Elektroprivreda i Elektromreže Srbije, NIS, "Srbijagas", Rafinerija nafte u Beogradu, "Transnafta" u Pančevu, Rudarski basen Kolubara, kao i Termoelektrane i kopovi Kostolac.

Prema Odluci Vlade Srbije donetoj 19. februara, Ministarstvo odbrane postavlja zahteve za usklađivanje velikih tehničkih sistema s potrebama odbrane, na osnovu obaveza koje su utvrđene Planom odbrane Srbije. Odluka je objavljena u Službenom glasniku 27. februara, a stupa na snagu osnom dana od objavljivanja. (Krunet) (opširnije)

Gledali su kako mi otac umire - 26.02.2009.

Kruševljanin Bratislav Stevović, iz naselja Lazarica, optužuje lekare Hitne pomoći i internog odeljenja Zdravstvenog centra Kruševac da su krivi za smrt njegovog oca Živorada (59) jer mu nisu ukazali adekvatnu pomoć.

Prošlog četvrtka, Živorad je krenuo u grad, ali je zbog gušenja zaustavio automobil na ulazu u krug bolnice, ispred Hitne pomoći.

- Naslonio se na zid jer se gušio i bilo mu je muka, ali niko od portira i vozača Hitne pomoći nije hteo da mu pomogne, iako su videli šta se dešava. Prišli su neki ljudi sa ulice i pomogli majci da ga uvede u ordinaciju - priča Bratislav.

Živorad je u Hitnoj pomoći proveo dva sata, gde mu je ukazana pomoć, a potom je poslat na interno odeljenje.

- Bio je srčani bolesnik deset godina, a lečio ga je privatno doktor Tine Mijajlović, načelnik internog odeljenja. Dok sam otišao po njegovu zdravstvenu dokumentaciju, on je sedeo u čekaonici skoro dva sata. Kada sam došao, doktor Jasna Jovanović ga je na brzinu pregledala, prepisala mu lek znatno slabiji od onog koji je koristio godinama i otpustila ga kući - dodaje Stevović.

Nekoliko sati po otpuštanju sa internog odeljenja, Živoradu Stevoviću se zdravstveno stanje pogoršalo. Počeo je da se guši, pa je pozvao Hitnu pomoć.
- Dok sam pokušavao da oslobodim automobil od snega, supruga ih je pozvala, ali su joj rekli da nemaju slobodnih vozila. Kada smo stigli pred Hitnu pomoć, oko 16.20, opet je samo doktorka Jelena, koja je bila i pre podne, prišla da pomogne sa dve medicinske sestre dok su muškarci sedeli u zgradi. U 17.25, otac mi je preminuo u Hitnoj pomoći. Da su nam izašli u susret, možda bi danas bio živ - priča Bratislav Stevović.
Stevović tvrdi da mu je doktor Vojkan Kulić, direktor Zdravstvenog centra Kruševac, u ponedeljak rekao da je Hitna pomoć u trenutku poziva imala sva slobodna vozila.

- Oca ne mogu da vratim, ali podneo sam prijave tužilaštvu i pacijentovom advokatu. Ako treba, angažovaću i privatnog advokata i terati slučaj do kraja da se drugim ljudima ne bi događale ovakve stvari - napominje Stevović.
U Zdravstvenom centru nisu bili voljni da zvanično komentarišu slučaj, već su se javnosti obratili saopštenjem u kojem se navodi da je „zaštitnik prava pacijenata Mirjana Đidić nakon sprovedenog postupka utvrdila da pacijentu Živoradu Stevoviću nije uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu“.(O. L. M.)

Zatvor za uzgajivače marihuane - 25.02.2009.

Okružni sud u Kruševcu trojici optuženih izrekao po pet godina zatvora.

Okružni sud u Kruševcu izrekao je presude petočlanoj grupi optuženoj za organizovanje radi proizvodnje, držanja i prodaje droge. Trojici optuženih izrekao je meru zatvora od po pet godina i šest meseci, dok su dvojica optuženih oslobođena krivice.

Kazne zatvora izrečene su Daliboru Anđelkoviću (32) iz Kaluđerice, koji se nalazi u bekstvu (suđeno mu je u odsustvu), Vladimiru Radosavljeviću (26) iz Globodera, koji ima prijavljeno boravište u Beogradu, i Saši Iliću (30) iz Kruševca. Radosavljević i Ilić su se nalazili u pritvoru od januara prošle godine.

Optužbe su oslobođeni Živorad Mihajlović (52) iz Ovče, privatni prevoznik, kome je ukinuta i mera pritvora, i Slobodan Minić (56) iz Pepeljevca, koji je izdavao u zakup svoju kuću optuženoj grupi, a nije bio u pritvoru.

Grupa optuženih od početka 2008. do 30. jula iste godine, u podrumskim prostorijama Slobodana Minića u Pepeljevcu i u kući Saše Ilića u Kruševcu, stiroporom i aluminijumskim folijama je obložila zidove i prozore sa unutrašnje strane, ugradila reflektore sa tajmerima za automatsko regulisanje svetlosti i temperature, postavila uređaje za ventilaciju, a sve za uzgoj droge u veštačkim uslovima... Policija je otkrila da su optuženi ubrali lišće i cvetove marihuane težine osam kilograma i 776,5 grama.(R.Stanković)

Izboden na porodicnom slavlju u Trsteniku - 25.02.2009.

U porodicnoj kuci Dragana A. u mestu Rujisniku, opstina Trstenik, tokom porodicnog slavlja, Novica P.(28) iz Medvede nozem je povredio Ivana D. (32) u predelu leve podlaktice, saopsteno je veceras iz Ministarstva unutrasnjih poslova. Povredeni Ivan D. je zbrinut na Odeljenju hirurgije Zdravstvenog centra Krusevac. (KruNet)

KONFERENCIJA UČENIČKIH ORGANIZACIJA JUGOISTOČNE EVROPE - 23.02.2009.

Edukativni centar – Kruševac, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije i Norveškom narodnom pomoći Od 1. – 4. marta u Vrnjačkoj Banji organizuje KONFERENCIJU UČENIČKIH ORGANIZACIJA JUGOISTOČNE EVROPE.

Konferencija će trajati tri radna dana i okupiće oko 100 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, UN misije na Kosovu, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugraske.

Konferenciju će otvoriti Snežana Samardžić Marković, Ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije i Ranko Milanović Blank, regionalni koordinator Norveške narodne pomoći. (KruNet)
(OPŠIRNIJE - PROGRAM)

Stiže novi snežni talas - 21.02.2009.

Prema informaciji iz gradske uprave, svi putevi u kruševačkoj opštini su prohodni sem nekih seoskih puteva u okolini Ribarske banje, autobuski saobraćaj se odvija uz izvesna kašnjenja.

Zimske službe u Kruševcu rade punom parom. Oni koriste šest kamiona, jednog poluteretnog vozila, jednog buldožera i dva grejdera na čišćenju snežnih padavina sa kolovoza, lokalnih puteva i ulica. Radovi se sprovode u sve tri smene. Prilaz našem najpoznatijem zimskom turističkom centru, Kopaoniku-iz pravca Brzeća je prohodan, uz obaveznu zimsku opremu i lance, dok za kamione sa prikolicom i šlepere važi zabrana kretanja.

Međutim, kako javljaju iz HMZ , stiže novi talas snega u Srbiji, no on neće biti kao onaj od pre nekoliko dana, ali će dodatno otežati već dovoljno težak saobraćaj u kruševčkoj opštini. (KruNet)

Pogledajte i detaljniju prognozu za naredni period!

Saopštenje Gradske uprave Kruševac - 19.02.2009.

Zbog povećanog obima snežnih padavina, Komunalna inspekcija za saobraćaj i puteve Gradske uprave Kruševac, od 18.02.2009. godine u 7:00 sati naložila je kompletno angažovanje građevinske mehanizacije AD "Kruševacput".

To podrazumeva kontinuiran rad po planu Zimske službe i upotrebu šest kamiona, jednog poluteretnog vozila, jednog buldožera i dva grejdera na čišćenju snežnih padavina sa kolovoza, lokalnih puteva i ulica. Radovi se sprovode u sve tri smene.

Na čišćenju trotoara, trgova, stepeništa i prolaza koje je u nadležnosti JKP "Kruševac" angažovano je pet traktora za čišćenje snega, jedan multikar i bobket, kao i tri otvorena vozila za posipanje soli. Radovi se sprovode takođe u sve tri smene, sa ukupno 50 radnika.

Realizacija Programa zimskog održavanja se sprovodi na osnovu prioriteta čišćenja snega po ulicama i zonama, a to su: u gradskom području - prilazi bolnici, Domovima zdravlja, školama, vrtićima, semaforskim raskrsnicama, ulicama pod nagibom i svim javnim ustanovama, a na seoskom području čiste se pre svega lokalni putevi na kojima se odvija autobuski saobraćaj.

Na gradskom području, saobraćaj se otežano odvija u ulicama koje gravitiraju Bagdali, a nisu pod asfaltnim kolovozom: Prvomajska, Dušana Radića, Ivankovačka, gornji deo ulice Majke Jugovića.

U toku je osposobljavanje lokalnih puteva Novo selo - Mali Šiljegovac, Pasjak - Bovan i Zebica - V. Krušince.

Komunalna inspekcija dežuraće do prestanka padavina, a vozačima se preporučuje vožnja sa zimskim gumama.(KruNet)

Zavejan Kruševac - 19.02.2009.

Jak sneg praćen udarima severnog vetra, pada na celom području Kruševca više od 24 sata. Debljina snega prelazi 20cm, a vidljivost je smanjena na 50-100 metara. Ulice u Kruševcu, sem glavnih, su zavejane i slabo prohodne, na ulicama ima do 5 cm snega. Temperatura je u 11 sati iznosila -2, a meteorolozi najavljuju da će se sneg i niske temperature zadržati do kraja sedmice.

Situacija je slična u celoj zemlji. Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, sneg umerenog do jakog inteziteta, praćen udarima severnog vetra, pada na celom području Srbije, osim na severu Vojvodine.

Vidljivost je, smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50-100 metara.

Na auto-putu od Beograda ka Nišu, Novom Sadu i Šidu, ima oko 1 cm mestimično raskvašenog snega na kolovozu. Na magistralnim putevima u nižim predelima ima od 1-3 cm snega na kolovozu, dok na regionalnim putevima, ima i do 5 cm ugaženog snega na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je jako otežan i usporen. Pogledajte ceo izveštaj AMSS - OVDE! (KruNet)

Održana sednica Gradskog veća - 19.02.2009.

Na sednici Gradskog veća, koja je održana u sredu, data je saglasnost na program uređivanja građevinskog zemljišta i ulaganja u komunalne objekte i puteve u 2009. godini. Prihvaćena je i odluka o otpisu prispele kamate poreza na imovinu i naknade na korišćenje građevinskog zemljišta. Na dnevnom redu boli su i predlozi plana za detaljnu regulaciju stambenog naselja Mudrakovac, izmene odluke o sahranjivanju i grobljima. Gradsko veće je utvrdilo i predlog o pristupanju izrade Akcionog plana za Rome od 2009. do 2012. godine, kao i predloge o imeni i dopuni Statuta Javnih preduzeća., ustanova i fondova. (KruNet)

Poginuo pešak - 18.02.2009.

Jedan pešak poginuo je u selu Globoder, pošto ga je udario kamion, saopštila je kruševačka policija.

Kako se navodi u saopštenju policije, poginuo je pešak F.K, izbeglica iz Hrvatske.

Dodaje se da se nesreća dogodila sinoć oko 21 sat, kada je vožač kamiona Boris K. iz Leskovca, krećući se desnom kolovoznom trakom iz pravca Kraljeva prema Kruševcu, udario pešaka, koji se takođe kretao uz desnu ivicu kolovoza, u susret vozilu.

Policija je vozaču kamiona Borisu K. odredila zadržavanje.

"Škola bez nasilja" u O.Š. u Beloj Vodi - 17.02.2009.

U okviru projekta "Škola bez nasilja" u O.Š. u Beloj Vodi od 11 sati Vršnjačka zaštitna mreža organizuje druženje sa glavnim animiranim likovima Branimir i Brankica. Gosti su vršnjaci i O.Š. Vuk Karadžić iz Kruševca. (KruNet)

Rado žena ide u vojnike - 16.02.2009.

Pet žena, kandidatkinja za profesionalne vojnike, upravo su u kruševačkoj kasarni Car Lazar završile dvadesetodnevnu, osnovnu obuku.

- Žene kandidati za profesionalne vojnike obuku prolaze po posebnom programu. On nije lakši već je samo prilagođen broj časova, kaže zamenik komandanta Šestog centra za obuku, potpukovnik Vančo Filipovski. Nakon što prođu te obuke, koje traju po 20 dana, žene, profesionalni vojnici, uglavnom rade poslove na centrali, u laboratorijama, zdravstvenoj ili intendantskim službama.(Kurir)

Dan državnosti u Kruševcu - 15.02.2009.

Danas, 15. februara 2009. godine - 10:00 sati, povodom Dana državnosti Srbije delegacija Grada Kruševca i Vojske Srbije položiće cvece na Spomenik kosovskim junacima .

Manter razgovarao sa gradonačelnikom Kruševca - 14.02.2009.

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter i gradonačelnik Krusevca Dragan Azdejković ocenili su juče , prilikom posete Kruševcu, da se posledice svetske ekonomske krize u Srbiji vide kroz smanjenje ulaganja i interesovanja stranih investitora.

U saopštenju Službe protokola Grada Kruševca navodi se da su se Manter i Azdejković složili da je neadekvatna zakonska regulativa ključni problem kojem treba posvetiti najveću pažnju.
Dodaje se i da su razgovarali o izmeni propisa radi povećanja efikasnosti lokalne samouprave.
Gradonačelnik Azdejković je, kako se navodi, najavio izgradnju infrastrukture i pripremu zamljišta za buduće investitore.
Manter je danas prvi put bio u Kruševcu gde je rekao da je impresioniran zalaganjem gradskog rukovodstva za stvaranje povoljne poslovne klime.
"Ne preostaje nam ništa drugo do da sarađujemo sa takvim ljudima dobre volje. Čeka nas veliki posao, a Kruševac potvrđuje da je dinamičan grad spreman da odgovori na takve izazove", kazao je Manter.
Ambasador je danas, posle razgovora sa gradonačelnikom, posetio Biznis inkubator centar čija izgradnja je delom finansirana sredstvima americke agencije za međunarodnu pomoć USAID.

Za popravku automobila milion dinara - 14.02.2009.

Popravka havarisanog službenog vozila Gradske uprave Kruševac marke „škoda superb“ koštaće Kruševljane 989.652 dinara iz gradskog budžeta. Automobil je teško havarisan u nezgodi koja se dogodila 22. februara prošle godine.

Tog dana, oko četiri sata ujutro, u selu Šašilovac vozač Gradske uprave Branko Jovanović (51) je, vozeći u alkoholisanom stanju, automobilom udario u telefonski stub i ogradu kuće. U trenutku udesa Jovanović nije imao službeni nalog za upravljanje vozilom, a u udesu je teško povređen Jovica Todorović (40).

- Jovanovića smo odmah rasporedili na mesto portira, jer bi u slučaju suspenzije njegova porodica ostala bez prihoda. Grad, kao poslodavac, ima pravo da od njega naplati štetu, ali tek kada se okonča krivični postupak. Tada ćemo proceniti i na koji način ćemo ta potraživanja rešiti - ističe Nemanja Moskovljević, načelnik Gradske uprave. Po njegovim rečima, prve procene su ukazivale da će popravka koštati oko 7.000 evra, ali su se tokom rada na automobilu troškovi povećali. Vrednost novog automobila koji je havarisan zbog neodgovornosti vozača je oko 30.000 evra.(Autor: S. M.)

Tribina Društva učitelja Kruševca - 12.02.2009.

Društvo učitelja Kruševca će povodom rada na projektu "Vršnjačka zaštitna mreža za decu mlađeg školskog uzrasta" , danas u holu ispred Bele sale KCK održati konferenciju za novinare, a nakon toga od 18h u Beloj sali će biti održana javna tribina. Na konferenciji će biti reči o projektu i o rezultatima koji su postignuti u dosadašnjem radu Mreže.

Prodavali lažne diplome i dozvole - 12.02.2009.

Kruševačka policija uhapsila je Dejana Nikolića (39), vlasnika fotografske radnje u Ulici Stevana Sinđelića, i Gorana Mladenovića (44) iz Trstenika zbog sumnje da su se bavili izradom i prodajom falsifikovanih dokumenata. Policija je kod njih pronašla austrijske vozačke dozvole, lažne lične karte, vize, ali i nekoliko popunjenih i blanko diploma srednjih škola, saznaje „Blic”.

Dvojica osumnjičenih uhapšeni su preksinoć u momentu kada su sa lažnim dokumentima izašli iz Nikolićeve fotografske radnje, a zatim se uputili ka svojim parkiranim automobilima.
- Policija je duže vreme imala informaciju o prodaji falsifikovanih dokumenata. Operativnim radom došlo se do saznanja da se takva dokumenta najverovatnije izrađuju u Nikolićevoj fotografskoj radnji, u kojoj je imao i opremu za fotokopiranje. Usledilo je hapšenja, a dokumenta koja su nađena kod Nikolića i Mladenovića poslata su na veštačenje - kaže za „Blic” izvor blizak istrazi. On navodi i da je posrednik u prodaji falsifikovanih dokumenta najverovatnije bio Mladenović.
- Trenutno se utvrđuje kome je ta dokumenta prodavao i koliko je to naplaćivao. Kod njih smo pronašli austrijsku vozačku dozvolu, ličnu kartu sa fotografijom druge osobe, vize Bugarske, ali i diplome srednje Saobraćajno-tehničke škole u Prištini, kao i srednje Šumarske. Dve diplome su bile popunjene podacima osoba kojima su verovatno trebalo da bude prodate, dok su ostale bile ili samo pečatirane ili blanko - kaže naš izvor.
On navodi da je iz fotografske radnje oduzeta dokumentacija i diskovi, dok je osumnjičenom Mladenoviću policija zaplenila „ford mondeo” švajcarske registracije, kojim se dovezao do Nikolićeve radnje, kao i „kombi” i „golf” sa inostranim tablicama koji su nađeni u dvorištu njegove kuće. Oduzete su i dve lovačke puške, koje su nađene kod njegovog oca, a za koje nije imao dozvolu.

Branio se ćutanjem
Sva dokumenta su poslata na veštačenje, a osumnjičenima Nikoliću i Mladenoviću određeno je policijsko zadržavanje i oni će danas biti privedeni istražnom sudiji. Kako „Blic” saznaje, Nikolić se pred policijom branio ćutanjem, dok je Mladenović tvrdio da su dokumenta nađena kod njega u stvari ispala autostoperu koga je nedavno povezao. (Blic)

Konkurs Fonda za mlade talente - 10.02.2009.

Fond za mlade talente raspisao je konkurs za dodelu nagrada učenicima srednjih škola i studentima za postignute izuzetne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima u 2008. godini. Prijave se primaju do 9. marta.

Za nagrade mogu konkurisati učenici i studenti koji su državljani Srbije ili imaju status izbeglica, sa prebivalištem u Srbiji, koji do 31. decembra prošle godine nisu navršili 25 godina.

Kandidati treba da su u toku prošle godine osvojili jedno od prva tri mesta na međunarodnim ili republičkim takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji, koja su priznata od Ministarstva prosvete, kao i da su u vreme osvajanja nagrade imali status učenika srednjih škola ili studenata fakulteta koji imaju sedište na teritoriji Srbije.

Kako je navedeno, kandidati moraju da predaju i overenu fotokopiju diplome sa srednjoškolskog, odnosno univerzitetskog takmičenja iz 2008. godine.

Za međunarodna takmičenja potrebno je dostaviti i sertifikat međunarodne organizacije koja je organizovala takmičenje, a za sportska takmičenja u zemlji potrebno je dostaviti i sertifikat školskog, odnosno univerzitetskog sportskog saveza.

Prijave na mogu se dostaviti do 9. marta, preporučenom poštom ili neposredno predajom na pisarnici Uprave za zajedničke poslove Republičkih organa, na adresu Ministarstvo omladine i sporta, Fond za mlade talente, Bulevar Mihaila Pupina.

1,2, 3

 
  
 
             
2007, KruNet | Marketing | Kontakt
Vrh strane