Zanimljive vesti

 

 
 
 
Srbija
Kruševac

Ekonomija

Zabava

Horoskop
za 2009.

Igrice

Život
1Naši prijatelji

Perspektiva

 

 

 

 

Aukcija: www.sex.com kreće od milion dolara

11.03.2010.

duhDOM Partners LLC, investicioni fond iz Nu Džersija iduće nedelje na aukciju stavlja domen www.sex.com, koja će sasvim sigurno probuditi mnogo interesa.

Jedina prepreka je cena. Licitacija će početi s milion dolara, ali to sasvim sigurno neće zadovoljiti investiconi fond koji se nada zaradi, ili barem povratu uloženog. Pre 3 godine kreditirali su kupovinu domena za 14 miliona dolara, koja danas ide na javnu dražbu, jer kompanija Escom LLC nije bila u stanju vraćati kredit.

Seks je oduvek bio korisno pomagalo pri prodaji bilo čega, a ovako jednostavno ime domena posebno je poželjno kad prodajete - sve što ima veze sa seksom. Osim možda seksa samog. Domen www.sex.com krenula je 1994. a prema nekim navodima, zarađivala je najmanje 15.000 dolara dnevno, iako nije jasno na koje razdoblje se to odnosi.(SEEBiz)

Povoljno prodajem duhove

08.03.2010.

duhMuškarac sa Novog Zelanda prodaje duhove preko Interneta

Na Internet strani aukcijske kuće "Trademe" možete pazariti neobične artikle - duhove u boci. Melvin iz Kristčerča na Novom Zelandu postavio je oglas u kojem navodi da prodaje dve flaše ispunjene plavom tečnošću u kojima se nalaze duše mrvih.

Na ideju da prodaje duhove došao je nakon što je nekoliko puta doživeo "čudne stvari u svojoj kući" i odlučio da pozove isterivače duhova koji je vrlo brzo otkrio da Melvin ima "podstanare" sa onoga sveta.

Kada je egzorcist obavio svoj posao i ulovio duhove u boce sa svetom vodom predao ih je vlasniku kuće koji je ubrzo potom rešio da se otarasi "nečastivih" preko Interneta. Duhove možete pazariti OVDE.(MONDO)

Rekordni skok "Harlijem" (VIDEO)

04.03.2010.

Američki kaskader oborio je rekord u dužini skoka motorom "Harli Dejvidson".

Set Enslou "preleteo" je u sidnejskoj luci 53.34 metra iz prvog pokušaja, a 56 iz drugog. Time je Enslou oborio prethodni rekord Babe Blekvela iz 1999, koji je iznosio 47.85 metara.

"Oduševljen sam, ovo je fantastično", rekao je Enslou, koji je posle skoka izgledao kao da se možda povredio, ali su članovi njegovog tima saopštili da je sa njim sve u redu.

"Drago nam je da je Enslou bezbedno 'sleteo'", rekao je predstavnik kompanije "Harli Dejvidson" Ejdrijen O'Donahju.

Pošto Ginisova knjiga rekorda ovakve poduhvate ne deli prema modelu motora, Enslou se neće upisati kao najuspešniji skakač "harlijem", ali je svejedno oborio rekord dužine skoka motociklom.

 

(MONDO)

 

Video igrica od 40.000 dolara

02.03.2010.

Jedan kolekcionar iz Kanzasa, inspirisan pričom o čoveku koji je svoju retku, staru Nintendo igricu prodao za 13.000 dolara, odlučio je da vidi šta se "krije" u njegovom podrumu.

"Imali smo ogromnu kolekciju od preko 185 igrica koje su nam ležale u podrumu preko 20 godina i nameravali smo da ih poklonimo u dobrotvorne svrhe", rekao je Dejv za "Yahoo Games"

Međutim, u gomili je pronašao i igricu "Stadium Events", koja je prodata za 13.000 dolara, ali je njegova njegova bila u savršenom stanju, čak je imala i originalno pakovanje sa cenom iz prodavnice gde je kupljena za samo 29,99 dolara.

Kada je igricu ponudio na eBay-u, nastala je opšta pomama i na kraju je zaradio neverovatnih 41.300 dolara.

Dejv kaže da je igrica ostala u originalnom pakovanju jer nije za nju mogao da nabavi džojstike, zato što ih je Nintendo povukao zbog nove konzole koju je izdao 1988.

Prema procenama, u svetu se trenutno nalazi najviše 20 primeraka "Stadium Events" igrice. Proverite u svojim ostavama! (MONDO)

Novčanik vraćen posle 60 godina

01.03.2010.

Jedan Amerikanac bio je više nego iznenađen kada mu je vraćen novčanik ukraden pre 60 godina.

Novčanik Henrija Lilanda pronašao je Džeri Buš, kada je pre četiri godine postavljao strujne instalacije u jednoj kući u u Ohaju.

Liland, koji danas ima 81 godinu, ispričao je da mu je novčanik ukraden 1949, kada je doputovao na vikend u Ohajo.

Buš je odmah pokušao da pronađe vlasnika, ali nije uspeo. Njegova supruga ponovo je to pokušala nedavno i na internetu je pronašla Lilanda u Floridi. Prošle sedmice, Džeri i Lien Buš otputovali su u Fort Majers na Floridi i Lilandu vratili novčanik.(Sto-posto-zabava)

Bekstvo iz zatvora... kašikom!

26.02.2010.

U crtaćima smo gledali kako zatvorenici beže kopajući tunel lopatom izvađenom iz torte, ali jedna holandska zatvorenica uspela je da prokopa sebi put do slobode koristeći kašiku.

Žena stara 35 godina služila je kaznu u zatvoru u Bredi na jugu Holandije, zbog nasilnog zločina čija priroda nije precizirana u saopštenju policije.

Ona je uspela da pobegne kroz tunel koji je prokopala kašikom, i nalazi se u bekstvu, rekao je predstavnik tužilaštva Vim de Braun.

On je objasnio da je snalažljiva zatvorenica "kašikom prokopala tunel od unutrašnjosti zatvorskog kompleksa, do spoljašnjeg sveta", ali nije zalazio u detalje, pa se ne zna da li je zatvorenica tunel počela da kopa iz svoje ćelije, ili dvorišta.

Podsetite se legendarne scene tunela koji je zatvorenik kopao skoro 30 godina u filmu "Bekstvo iz Šošenka".(Sto-posto-zabava)

10 naj YouTube video klipova

24.02.2010.

Svoju listu 10 najgledanijih videosnimaka svih vremena YouTube je prvi put objavio 2007. godine. Tada je najgledaniji video bio “Evolution of Dance” komičara Judsona Laipplyja koji je dotad pogledalo 56 miliona ljudi. Sedeća lista objavljena je godinu dana nakon toga, a na prvom mestu našao se spot. Avril Lavigne i njezin spot za pesmu “Girlfriend” pogledalo je 103 miliona ljudi.

Na najnovijoj listi više nema Avril, dok se “Evolution of Dance” i dalje čvrsto drži na drugom mestu. Na prvom mestu nalazi se skeč “Charlie bit my finger – again” koji je pogledalo više od 162 miliona ljudi.

Tinejdžerska zvijezda Miley Cyrus sa svojim je spotom za pesmu “7 Things” na trećem mestu, a pogledalo ju je 111 mili. ljudi. Urnebesni video bebe koja se smije na sav glas “Hahaha” nalazi se na četvrtom mestu sa 108 miliona gledatelja.

Kultni skeč “Achmed the Dead Terrorist” komičara Jeffa Dunhama otvorilo je oko 107 miliona, zbog čega je peti na top listi, dok je na šestom spot za pjesmu “I Know You Want Me” skupine Pitbull sa 103 miliona klikova.

Na sedmom mestu je španjolski filmić “Lo que tú Quieras Oír” koji je pogledalo 99 milijuna ljudi. To je iznenadilo mnoge s obzirom na to da većina korisnika YouTubea ne razumije španjolski. Još jedna pjesma Miley Cyrus našla je svoje mjesto u top deset. Riječ je o spotu domoljubne ikonografije “Party In The USA” koji je osmi sa 89 milijuna klikova.

Legendarni prvi nastup pred žirijem showa “Britain’s Got Talent” koji je proslavio Susan Boyle, nalazi se na 9. mjestu, a pogledan je 87 milijuna puta. Timbaland se sa svojim spotom “Apologize”, koji ima 82 milijuna klikova, nalazi na desetom mjestu.

Prvo i drugo mesto top liste

 

U nastavku teksta možete pregledati kompletnu listu 10 najpopularnijih YouTube video klipova svih vremena. OVDE

Spava bez prekida po dve sedmice

23.02.2010.

Petnaestogodišnja Luiza Bol iz Engleske boluje od izuzetno retkog Klajn - Levinovog sindroma, poznatog kao "bolest uspavane lepotice". Život joj, međutim, nije bajka, jer zbog tog poremećaja spava bez prekida i po dve sedmice, pa propušta mnogo časova u školi. Osobe koje imaju tu bolest padaju u duboki san koji može da traje i po tri-četiri sedmice, a kod Luize se pojavio pre dve godine, nakon preležanog gripa. Medicna još ne zna šta prouzrokuje taj poremećaj, a utešno je što bolest uglavnom nestaje u odraslom dobu.(Novosti)

Stiže nevidljivi kondom

19.02.2010.

Gel koji sadrži antitela protiv HIV virusa uspešno je zaštitio ženke majmuna od infekcije prilikom eksperimenta, pa su naučnici uvereni da bi mogao biti alternativa kondomu za zaštitu ljudi.

Nedavno je u američkom časopisu "Nejčer" (Nature) objavljena studija koja tvrdi da su stručnjaci na najboljem putu da pronađu "nevidljivi kondom" koji bi efikasno sprečavao širenje side od koje pati više od 40 miliona ljudi i svetu.

Reč je, zapravo, o gelu koji sadrži antitela neophodna za zaštitu od infekcija HIV virusom koji u kasnijoj fazi izaziva za sada neizlečivo oboljenje side. Protiv side za sada nema efikasnog leka, iako postoje skupi medikamenti koji obolelima mogu za nekoliko godina da produže život.

Dokazano je da je kondom najefikasnije sredstvo da se spreči infekcija ne samo HIV virusom već i drugim bolestima koje se prenose seksualnim odnosom.

Prema medicinskim podacima, polovina svih novih infekcija virusom HIV otpada na žene od kojih mnoge žive u društvima u kojima one nisu u prilici da od partnera zahtevaju da koristi kondom.

Zbog toga stručnjaci zagovaraju ubrzani razvoj gela ili krema kao "spermicida" za sprečavanje neželjene trudnoće ili sredstva bezbednog seksa koje podjednako jednostavno mogu koristiti muškarci i žene kao sredstvo zaštite od infekcije ali i neželjenog začeća.

Tim naučnika sa Univerziteta Kornel u Njujorku i Univerziteta Tulan u Lujzijani, razvili su gel za aplikaciju na penis ili u vaginu koji sadrži antitela koja ljudski organizam luči u prirodnoj zaštiti od HIV virusa.

U toku eksperimenta, istraživači su gel aplikovali u vagine 12 majmunica, a zatim dva sata kasnije ubrizgali virus. Ovim su simulirali transmisiju virusa seksualnim odnosom.

"Samo tri od 12 majmunica su inficirane", napisali su u izveštaju. Nasuprot tome, 12 od 13 ženki koje su primile "lažni tretman" inficirane su virusom SHIV.

U britanskoj Nacionalnoj fondaciji za borbu protiv side smatraju da su rezultati "ohrabrujući i korak u pravom smeru". Ali su i upozorili da "farmaceutske kompanije za sada ne pokazuju veliko interesovanje za masovnu proizvodnju ovih mikrobicida".

Ipak, pronalazači gela ne gube nadu da će na kraju pobediti i ubediti farmaceutske kompanije da počnu masovnu proizvodnju "nevidljivih kondoma" jer su efikasni ne samo u sprečavanju neželjenog začeća i kao zaštita od infekcija HIV virusom, već i kao zaštita protiv polnih bolesti kao što su gonoreja, sifilis i razni oblici vaginalnih infekcija.(FoNet)

Nove pidžame prva želja loto milionera

17.02.2010.

Dobitak u vrednosti od 64 miliona evra izvučen je u loto igri „Evromilioni”...
Tarantula, pidžame, poni, kuća sa šest soba, putovanje u Australiju, Barbados i Novi Zeland, novi BMW – prve su želje Najdžela Pejdža (43) i njegove devojke Džastin Lejkok (41) iz Goltešira koji su dobitnici najvećeg novčanog iznosa u istoriji britanske lutrije – vrtoglavih 64 miliona evra.

Razmišljali su da vest sakriju, ali su shvatili da je nemoguće sakriti novac i sada su na 980. poziciji najbogatijih Britanaca.
Dobitak u vrednosti od 64 miliona evra izvučen je u loto igri „Evromilioni”. Ukupni džek-pot bio je fantastičnih 129 miliona evra, ali je podeljen sa tiketom koji je uplaćen u Španiji.
Najdžel i Džastin su dobitak slavili sendvičima sa laninom, a oboje nameravaju da čim dobiju novac daju otkaz na poslu.
Razvedeni su i imaju ukupno troje dece. Još ne razmišljaju da ovaj brak „overe” i na papiru.
- Jutro nakon izvlačenja čuo sam da su izvučena dva džek-pota, u Britaniji i Španiji. Otišao sam na veb-sajt lutrije, pa na stranicu sa ličnim računom i počeo da se tresem. Pisalo je da sam osvojio 64,5 miliona evra - priča Najdžel.
Džastin je takođe bila šokirana.
- Znala sam da nešto nije u redu jer me nikada ne budi subotom. Pokazao mi je račun na kom je pisalo da smo osvojili džek-pot. Muž je pokušao da telefonom zove državnu lutriju, ali toliko su mu se tresle ruke da sam to morala ja da uradim. Bilo bi lepo da imamo prostranu kuću sa pet ili šest spavaćih soba i sa bazenom, ali sviđa nam se deo grada u kojem živimo - rekla je ona.

Loto ne garantuje sreću
Nisu svi loto milioneri posle fantastičnih dobitaka koje su osvajali bili srećni. Tako je Amerikanca Vilijama Posta, koji je dobio na lutriji 16,2 miliona, devojka tužila tražeći deo novca, a potom je brat unajmio ubicu da ga ubije. Evelin Adams je za dve godine uspela dvaput da postane milionerka, ali je sav novac izgubila na kocki. I Amerikanac Majkl Kerol (27) je kao 19-godišnjak dobio 9,7 miliona funti na lotu, ali je sve pare spiskao za osam godina i sada živi od socijalne pomoći.

Najveći loto dobici u Srbiji
Godina Iznos
2005. 322 miliona
2006. 273 miliona
2009. 258 miliona
2008. 168 miliona
2009. 145 miliona
*iznosi su u dinarima (24sata)

Poljupci najduže traju u Vrnjačkoj Banji

15.02.2010.

Jedan od simbola Vrnjačke Banje je Most ljubavi. Za Dan zaljubljenih, tačno u podne, na ovom mostu organizovano je tradicionalno takmičenje pod nazivom "Poljubi me“.

Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Vrnjačke Banje pod pokroviteljstvom Skupštine opštine.

Na "Mostu Ljubavi" 12 parova takmičilo se u tri kategorije: najstariji par, najatraktivniji par i najduži poljubac.

Najduži poljubac trajao je čak jedan sat osam minuta i 44 sekunde!

Sve takmičari su dobili nagrade od brojnih sponzora. (MONDO)

Preživeo „za dlaku“(VIDEO)

12.02.2010.

Argentina je dobila novog „neznanog junaka“ - nepoznatog mladića koji je rizikovao svoj život da bi od sigurnog udara voza spasio vozača „reno“ pikapa zaglavljenog na šinama. „Heroj iz Tigrea“ danas je tema i svih svetskih medija.

"Holivudski" prizor na pružnom prelazu u blizini Buenos Ajresa! Junak ove neverovatne situacije u oblasti Tigre je jedan nepoznati mladi Argentinac.

Bezbednosna kamera snimila je "heroja iz Tigrea", kako ga mediji nazivaju, koji skače sa motora da bi spasio vozača pikapa kojem se motor izgleda ugasio baš na šinama u trenutku nailaska voza!

 

Zanimljivo da vozač pikapa, koji nije ispoštovao spuštene polubranike, kao i ostali na snimku, nije ni pokušao da napusti vozilo kada je video da se voz približava.

Ali zato je hrabri mladić izgurao njegov "reno ekspres", i sam izbegavši voz za delić sekunde.

Ako pažljivo odgledate snimak do kraja, primetićete da je mašinovođi morao da "opravda" svoj potez.

Svaka čast!(RTS)

Internet nominovan za Nobelovu nagradu

09.02.2010.

Urednik italijansog izdanja magazina Wired, Rikardo Luna, nominovao je Internet za Nobelovu nagradu za mir. U obrazloženju predloga, navodi se da je nominuje Internet zbog doprinosa dijalogu i postizacnju konsenzusa u komunikaciji.

"Internet može da se nazove prvim oružjem masovne konstrukcije, kojim možemo da iskorenimo mržnju i konflikte, a da propagiramo mir i demokratiju.“, izjavio je Rikardo Luna u obrazloženju nominacije.

Njegova inicijativa naišla je na široku podršku, među kojima je i dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 2003, iranska aktivistkinja za ljudska prava Širil Ebadi.

Magazin Wired je najavio da će intezivno voditi kampanju za svoj predlog u septembru. Još uvek nije poznato ko bi primio ovu nagradu u slučaju da Nobelovu nagradu za mir osvoji Internet. Nagađa se da bi to mogao da bude Vinton Grej Sarf, koga nazivaju i „ocem Interneta“.

I pored velike podrške za nominicaju Interneta za Nobelovu nagradu za mir, mnogi smatraju da su male šanse da se to i ostvari, naročito nakon prošlogodišnje, pomalo kontroverzne, odluke da se Nobelova nagrada za mir dodeli američkom predsedniku Baraku Obami, zbog čega se očekuje da će odluka o ovogodišnjoj nagradi biti „konzervativnija“. (A.S.)

Viski iz leda, sto godina star

08.02.2010.

Pet sanduka škotskog viskija pronađeno je na Antarktiku, u baraci koju je pre stotinak godina koristio polarni istraživač Ernest Šeklton. Najviše su se obradovali ljudi iz „Mekinlija", jer je originalni recept za njihov viski odavno izgubljen.

Ima onih koji viski piju s ledom, a ovaj viski je u ledu duže od jednog veka.Pet sanduka škotskog viskija pronađeno je na Antarktiku, u baraci koju je davno koristio polarni istraživač Ernest Šeklton.

Slika: Wisky

Neke od boca su se razbile, ali u većini još ima pića koje je očito grejalo Britansku antarktičku ekspediciju, koju je Šeklton predvodio od 1907. do 1909.

Iako nisu stigli do Južnog pola, Šeklton i njegovi ljudi prvi su kročili na Antarktički plato.

Ne mogu sve boce da budu izvađene, jer bi bušenje leda bilo suprotno pravilima očuvanja Antarktika.

Kompanija koja je proizvela viski saopštava da je reč o rajskom poklonu, jer bi se mogao utvrditi originalni recept za „Mekinli" viski koji je izgubljen.(RTS)

Posjetite sajt sa vestima iz budućnosti

05.02.2010.

Zanima li vas budućnost i hteli bi da je možete predvidjeti? Zahvaljujući News of Future sada možete saznati najnovije vesti iz budućnosti, od 2020. pa nadalje. Pritom nije reč o gatanju, već o preciznim predviđanjima. News of Future pokušava dati odgovor na pitanje kako će svijet izgledati za 50 godina. To je kao da danas čitate sutrašnje novine.

Autor želi dočarati najprecizniju i najrealističniju moguću sliku budućnosti na temelju danas raspoloživih činjenica i trendova. Teme variraju od teleportacije i futurističkih automobila, preko topljenja ledenjaka i nestašice nafte, pa sve do novih tehnologija i pojava u društvu.

No, iako članci citiraju izvore, nije reč o znanstvenom projektu. Svaka priča je zapravo poziv na razmišljanje i diskusiju o našoj budućnosti. Uključite se i ovdje. (Izvor: Net.hr)

Devojčica "premlatila" ajkulu (VIDEO)

03.02.2010.

Jedna četrnaestogodišnja devojčica je u Inverkargilu, gradu na jugu Novog Zelanda, uspela da se odbrani od napada ajkule udarajući je daskom za surfovanje.

 

Lidija Vord udarala je što je jače mogla daskom za surfovanje po ajkuli koja ju je zgrabila za butinu dok je plivala u vodi dubokoj do struka.

"Udarala sam u glavu tu veliku, sivu, ljigavu stvar svojom daskom i pobegla iz vode kada me je pustila", izjavila je hrabra devojčica nacionalnom radiju.

"Ispričala sam tati, ali mi je on poverovao tek kada je video moje krvavo odelo za surfovanje", kazala je ona.Lidija misli da je do napada ajkule došlo nakon što je slučajno nagazila na nju.Lidijin brat, koji je plivao u njenoj blizini kada se incident dogodio, kaže da je ajkula bila dugačka oko 1,5 metara.

Iako devojčica nema ozbiljnije povrede roditelji su je, ipak, odveli u bolnicu kako bi joj lekari zalečili dublje rane. (MONDO)

Iranska sajber armija u akciji

01.02.2010.

Hakeri, koje sebe nazivaju Iranska sajber armija, zaposeli su tokom vikenda sajt radija na persijskom jezikom sa sedištem u Holandiji, samo nekoliko nedelja pošto su to isto uradili sa kineskim pretraživačem Baidu i internet mrežom Tviter.

Od juče rano ujutro posetioci sajta Radija Zamaneh mogu da vide poruku "ovaj sajt je zaposela Iranska sajber armija", prenela je agencija Rojters.

Na sajtu tog radija sa sedištem u Holandiji koji je obaveštavao o stanju ljudskih prava u Iranu i emitovao vesti tokom protesta u Teheranu, sada se nalazi uputstvo Iranske sajber armije u kome se "upozoravaju svi izdajnički plaćenici da ih neće ostaviti na miru ni u nedrima svojih gospodara".

Radio Zamaneh na persijskom jeziku pokušava da povrati kontrolu nad svojim sajtom i očekuje da će ponovo biti u funkciji sutra, izjavio je za Rojters glavni urednik tog radija Farid Herinedžad.

Britanska agencija opisuje Radio Zamaneh kao nezavisni medij koji za sebe navodi da je "glas mladih Iranaca koji se ne čuje".

Radio emituje vesti i komentariše "udarne" teme u Iranu, poput rodnih pitanja ili teme u vezi sa verskim manjinama, paralelno sa muzikom i zabavnim sadržajem.(Tanjug)

Dolazi nam ledeno doba!

28.01.2010.

Činjenica da gotovo cela Evropa danima već cvokoće pod ledom i snegom samo je blaga uvertira pred ono što nas tek očekuje.

Prema tvrdnjama renomiranog hrvatskog naučnika, prof. dr Vladimira Para, to je „mini-ledeno doba“, koje bi, po njegovom mišljenju, moglo da nastupi već za 20 godina!
- Lednici će prekriti Evropu sve do Slovenije. Nivo mora će opasti za oko 140 metara. Jadranska obala će izgledati drugačije nego danas, a Istra će ostati na suvom. Najsevernija tačka Jadrana biće kraj Zadra - izjavio je Par, jedan od najpoznatijih hrvatskih teorijskih fizičara i član Hrvatske akademije nauka.
Po njegovoj teoriji, koju je izveo na osnovu studije vodećih svetskih klimatologa, taj period će trajati oko tri decenije. Ipak, domaći eksperti uveravaju da još nemamo razloga za brigu, odnosno da na takav scenario treba da sačekamo do sledećeg veka.

Danica Spasov, savetnica direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zadužena za meteorologiju i klimatske promene, smatra da je mišljenje prof. Para bazirano na ozbiljnim podacima, koje mi još nemamo.
- Zbog toga ne bih komentarisala kako bi izgledala Srbija u ledenom dobu i kada će to biti. Ono što se zna jeste da se to neće desiti u ovom veku, ali će do velikog zahlađenja sigurno doći - kaže ona.
S druge strane, docent dr. Dejan Vučković sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu smatra da ova teorija nije realna.
- Trenutno se nalazimo na sredini međuledenog perioda, i to u najtoplijem periodu u kome naša zemlja može biti - rekao je za „Alo!“ dr Vučković.(Alo)

Rumunija četvrta na svetu u brzini neta

26.01.2010.

Rumunija je na četvrtom mestu po brzini internet veze. Takođe u vestima iz nauke: biblioteka Univerziteta Kipra dobila nagradu Evropske fondacije za kvalitet upravljanja.

Prosečna brzina internet veze u svetu iznosi 1,7 Mbps. U Rumuniji je ona 6,2 Mbps.

Rumunija je na četvrtom mestu na svetu u 2009. godini po brzini internet veze, navodi se u izveštaju "Stanje interneta" koji je objavio Akamai. Prosečna brzina interneta u svetu je 1,7 Mbps, dok je u Rumuniji 6,2 Mbps. Rumunija se na listi nalazi iza Južne Koreje, Japana i Hong Honga. Akamai svakog kvartala objavljuje izveštaj zasnovan na podacima prikupljenim sa njegove globalne mreže servera.(setimes.com)

Na Neptun i Uran po dijamante

23.01.2010.

U našem Sunčevom sistemu kruže planete, poput Neptuna i Urana, na kojima postoje okeani tečnih dijamanata po kojima plutaju "sante" od kristalizovanog dragog kamenja, tvrde naučnici u članku objavljenom u najnovijem broju časopisa" Nature Physics".

Prva detaljna merenja tačke topljenja dijamanata u laboratorijskim uslovima pokazala su da se oni ponašaju poput vode u procesu zamrzavanja i otapanja i da njihovi kristali, baš kao i led, plutaju po dijamantima u tečnom stanju.

Ovo otkriće omogućilo je bolje poznavanje dijamanata kao i uslova koji vladaju na najudaljenijim planetama našeg sistema.

Naučnici veruju da Neptun i Uran kriju velike dijamantske okeane što bi moglo da objasni zašto nijedna od ove dve gigantske gasne planete, za razliku od Zemlje, nema magnetske polove koji se podudaraju sa njihovim geografskim polovima.

Ugljenik čini 10 odsto ovih planeta i moguće je da okeani tečnih dijamanata utiču na pomeranje ugla magnetnog polja van njihovih rotacionih osa.

"Dijamanti su relativno čest materijal na Zemlji, ali njihova tačka topljenja nikad nije izmerena", kazao je Džon Egert sa Lorens Livermor nešenel laboratorije u Kaliforniji.

Njegov tim je laserom otopio mali dijamant od desetog dela karata, širokog svega pola milimetra, pod pritiskom sličnim onim koji vlada na Uranu i Neptunu.

Sićušni dijamant pretvoren je u tečno stanje pod pritiskom 40 miliona puta većim od onog na nivou mora na Zemlji, a potom, sa postepenim smanjenjem temperature i pritiska, na površini tečnosti počeli su da se pojavljuju kristali. Što je pritisak više padao, sve je više ovih čvrstih formacija plutalo po tečnosti.

Kod većine elemenata čvrsto stanje gušće je od tekućeg. Voda je jedan od izuzetaka, a istraživanje kalifornijskih naučnika pokazalo je da to isto vredi i za dijamante.(MONDO)

Hoteli budućnosti

21.01.2010.

U hotelima budućnosti gosti će pomoću daljinskog upravljača menjati boje zidova i tavanice, iz kade gledati TV kroz providni zid, spavati u krevetima koji ljuljuškaju...

Dolazak u hotel obično se odvija po istom obrascu: gost najpre na internetu nađe hotel, zatim rezerviše sobu, zatim polazi na put, stiže u hotel i na recepciji se predstavlja, popunjava mali formular, dobija ključ ili karticu za otvaranje vrata, pronalazi svoju sobu, pali svetlo, spušta kofer, baca pogled kroz prozor.

U modernim hotelima soba lično pozdravlja gosta preko televizijskog ekrana: "Dobar dan, gospodine Pavloviću. Dobrodošli u Hotel Bajer". Pozdrav je podvučen i tihom muzikom.

U hotelu budućnosti to će izgledati bitno drugačije. U istraživačkom centru instituta Fraunhofer u Duizburgu, isprobavaju se koncepti hotelske sobe budućnosti.

Izgleda da, već za par godina, gosti neće više rezervisati sobu, već "prostornu konfiguraciju". "Vlasnici skupih hotela ozbiljno razmišljaju o fleksibilnim modelima prostora. Gost će moći da rezerviše prostor koji je preko vikenda uređen kao porodični apartman, a radnim danima može da posluži i kao mala sala za sednice bez kreveta", kaže za "Dojče vele" stručnjak pomenutog Instituta, Klaus Šerer.

U Duizburgu su postavljeni različiti projekti i prototipi budućih hotelskih prostora. Kod nekih, prisitkom na dugme, tuš i WC menjaju mesta, zidovi se pomeraju. Gosta u sobu više ne vodi hotelski paž, već "sistem inteligentnog osvetljenja". Soba nema ćoškove - sve je zaobljeno.

"Znamo da se ljudi osećaju prijatnije u prostorima oblih formi jer su oni bliži prirodi nego ravni zidovi", kaže Vanesa Borkman koja rukovodi projektom "Hoteli budućnosti".

15 različitih tipova gostiju

Vanesa Borkman i njen tim su u obimnoj anketi došli do odgovora na pitanje: šta današnji gosti očekuju od idealnog hotela i kako bi trebalo da izgleda savršen hotel.

U anketi je učestvovalo oko 2.800 hotelskih gostiju starosti između 20 i 70 godina. Jedan od rezultata: ne postoji jedinstveni tip hotelskog gosta, već 15 različitih tipova, svaki sa drugačijim zahtevima kada je reč o kraćem boravku u hotelu.

Ljubitelj dizajna iz kategorije gostiju koji putuju privatno, imaju drugačije zahteve od gostiju koji su došli na konferenciju sa grupom biznismena.

Različiti tipovi hotelskih gostiju različito koriste i raspoloživo vreme. Putnici u "privatnom aranžmanu" u proseku provode čak tri sata dnevno u prostorima za opuštanje, rekreaciju i negu zdravlja. Poslovni ljudi za to nemaju vremena i svoju sobu u mnogo većoj meri koriste za - rad.

Kako treba da izgleda savršen hotel

Kada je reč o izgledu sobe, gosti eksperimentalnog "hotela" u institutu Fraunhofer najpre su pomalo zbunjeni belim i svetlim tonovima koji dominiraju u "sobama budućnosti" - sve dok ne shvate da pomoću daljinskog upravljača mogu da menjaju boje zidova i tavanice i tako pretvore svoju sobu u svetlosnu kapsulu.

"Inteligentno" je i kupatilo u kome iz kade može da se prati i TV program, i to kroz providni zid sobe. Prostorom se širi miris veštačkih aroma kojima se preliva vruće kamenje saune koja je od kade odvojena stilskim drvetom.

Hotelski menadžeri su očigledno ozbiljno shvatili i potrebu gostiju za okrepljujućim odmorom, pa su naučnici Fraunhofera napravili specijalne krevete koji mogu da uljuljaju spavače, poput kolevki, što je pronalazak namenjen pre svega deci.

Mada je sigurno da će i roditelji voleti da se uljuljkaju u prijatan san nakon što su glasom naredili sobi da pogasi svetla, muziku i televizor.(Putovanja.info)

Roze sneg u Bafalu (VIDEO)

18.01.2010.

Građani su bili zaprepašćeni ružičastim nanosima snega u Bafalu, u državi Njujork.

Neobični sneg nastao je zbog oblaka obojene prašine, koji je oslobođen tokom rušenja obližnje fabrike boje za hranu.

Jedan od radnika koji je učestvovao u rušenju fabrike objasnio je da je cev sa oko tri kilograma crvene prehrambene boje pukla, i da je iz nje prah odneo vetar.

 

Zapanjeni roditelji gledali su decu kako se grudvaju roze snegom, vlasnici kućnih ljubimaca kako njihovi psi oduševljeno trče i valjaju se, a niko nije znao zbog čega.

Zvaničnici državnih, zdravstvenih i ustanova za očuvanje okoline analizirali su uzorke snega i zaključili da nije opasan po život ili okolinu. (MONDO)

Petogodišnji bubnjar internet senzacija

15.01.2010.

Džona Roks, petogodišnji bubnjar, postao je pravi hit na internetu, nakon što su mnogi posetioci pogledali njegove snimke postavljene na Jutjubu.

Kad je imao svega tri godine, dečak je koristeći kašike kao bubnjarske palice udarao u limenke.

Njegov otac je primetio da mališan stvarno uživa i ima odličan osećaj za ritam, pa ga je upitao da li bi želeo da ima prave bubnjeve. Dečak je oduševljeno prihvatio i, od trenutka kada je prvi put seo za bubnjeve, svira koliko god često može.
Džona nikada nije uzimao časove sviranja, a komentari onih koji su gledali njegove snimke dovoljno govore o tome koliko je talentovan.
Među najgledanijim snimcima su njegova izvođenja popularnih rok i hevi metal pesama kao što su hitovi Brajana Adamsa, grupa "Metallica", "AC DC", "System of a Down", "Van Halen", "Rush", "Kiss", "Nickelback" i drugih.

 (Blic)

Srbija je trenutno četvrta sila sveta

13.01.2010.

U sve popularnijoj društvenoj onlajn strategiji „eRepublik” Srbija je trenutno četvrta sila sveta

Karta Srbije u kompjuterskoj igrici

Odavno je poznato da virtuelni svet kopira događanja iz realnog života. Ipak, Internet dozvoljava da se neke stvari, poput ratova, ekonomskih kriza i sunovrata prožive s mnogo manje stresa. Virtuelne strategije omogućavaju i ono što bi u svakodnevnom svetu bilo teško zamislivo. Tako je, na primer, sve popularnija društvena onlajn strategija „eRepublik” za kratko vreme omogućila eSrbiji (virtuelnom pandanu naše zemlje) da postane jedna od vodećih svetskih sila. Srbija je trenutno četvrta zemlja po broju „stanovnika” (22.122), a zajedno sa članstvom u Savezu „Feniks” bori se za poziciju velike kolonijalne imperije. Treba uzeti u obzir da se stanje stvari u ovoj igri menja na mesečnom, nedeljnom, pa čak i dnevnom nivou, pa je moguće da naša zemlja još više napreduje, ali i oslabi svoju trenutnu poziciju.

Strategija „eRepublik” pokrenuta je pre nešto više od godinu dana sa idejom da simulira događaje u realnom svetu. Svaki registrovani igrač predstavlja stanovnika određene zemlje „Novog sveta”, koji je takođe, formiran po uzoru na klasičnu političko-teritorijalnu podelu. Zapošljavanje igrača, učlanjivanje i vođenje političkih partija, sklapanje ekonomskih ugovora i vojnih saveza, razvijanje ekonomije i ostalih privrednih grana predstavljaju samo deo igre u koju se (na dnevnom nivou) učlani i po nekoliko hiljada ljudi širom sveta.

I dok se u stvarnosti svet još od Kubanske krize pribojava trećeg svetskog rata, on se u „eRepublik” već dogodio, a novi svetski poredak doneće i novi sukob koji će kulminirati četvrtim svetskim ratom.

Naša zemlja u „Novom svetu” sastoji se od sedam regiona (Beograd, Vojvodina, Šumadija, Zapadna Srbija, Istočna Srbija, Južna Srbija i Raška), a trenutno kontroliše i neke teritorije na prostoru Bugarske, Male Azije i priobalju Crnog mora, kao i prostor koji odgovara području Pakistana.

Kao i u realnom svetu, Srbija kao mala zemlja nema veliki potencijal prirodnih resursa, pa do njih mora doći trgovinom ili osvajanjem novih teritorija. Pomenuti Savez „Feniks” pored Srbije čine Rusija, Mađarska, Velika Britanija, Nemačka, Bugarska, Iran, Indonezija, Portugal, Slovenija, Estonija, Ujedinjena Holandija, Turska, Letonija, Litvanija i Brazil. U borbi za svetsku dominaciju ovom savezu najveći rival je EDEN koji, između ostalih, čine SAD, Kanada, Australija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Španija, Rumunija i Poljska, koja trenutno predstavlja vodeću svetsku velesilu.

O fenomenu „eRepublik” u više navrata pisale su i ugledne svetske novine poput „Njujork tajmsa” ili britanskog „Gardijana”. Kao i kod sličnih pojava u poslednjoj deceniji, ova društvena strategija nalazi se na meti mnogih kritičara, ali istovremeno višestruko raste broj onih koji postaju pasionirani ljubitelji ovog vida virtuelne zanimacije. I dok se pozitive i negativne reakcije smenjuju na brojnim forumima, svi se slažu u oceni da je bolje voditi stotine ratova na ovaj način nego jedan jedini u stvarnom svetu.

Obmanom do zarade

11.01.2010.

Tanka je linija između prevare i snalažljivosti, ali razlika ipak postoji i upravo ona čini osnov za podizanje optužnice protiv onog koji radi prevaru. U svetu se dešava sve više prevara putem interneta i mobilnih telefona, a mnogi smatraju da pošto se ne radi o klasičnoj pljački to nisu krivična dela. Naprotiv, svaka vrsta prevare, bez obzira što je virtuelna, kažnjiva je. Poslednjih mesec dana u Srbiji je izvedeno nekoliko prevara, a na naivnosti naših građana prevaranti su zaradili hiljade evra.
Jedna od ovih prevara bila je „vrhunska“ ideja da se pretplatnicima telefona ponudi da za 5.999 dinara kupe poslovni imenik koji „Telekom Srbija“ deli besplatno. Naivni građani su zagrizli mamac i popunili uplatnicu koja, inače, neverovatno podseća na originalnu uplatnicu „Telekoma“. Zbog toga je ova kompanija upozorila građane da ne nasedaju uplaćujući novac na ove račune koji su plasirani na teritoriji Beograda i Vojvodine. „Telekom“ se ogradio sa ovom vrstom usluga i podsetio da se poslovni imenici dele besplatno.
Pored ove prevare neuporedivo opasnija je bila prevara sa testom inteligencije koji je građanima stizao putem mejla. Kada čovek popuni test inteligencije (koji je reklamiran pod sloganom „takmičimo se sa zemljama u regionu i pokažimo da su Srbi najpametniji“) da bi dobio rezultate mora da upiše broj mobilnog telefona. Tog trenutka počinje agonija, jer fantomska firma registrovana u Pragu korisniku nedeljno počinje da šalje po nekoliko SMS poruka i svaku naplaćuje od 150 do 250 dinara. RATEL je upozorio korisnike na ovu prevaru da nikako ne nasedaju, jer je način odjave od ove „usluge“ komplikovan.

KORISNI SAJTOVI
POSTOJI bezbroj načina da se zaradi putem interneta, pa čak i bavljenjem najobičnijom kombinacijom kupi-prodaj.
U zapadnim zemljama se sve putem interneta prodaje jeftinije, a često se dešavaju totalne rasprodaje i zatvaranje radnji. Dakle, onaj ko redovno prati prodaju putem neta (za šta je, pre svega, potrebno vreme) može da reaguje u trenutku i jeftino kupi robu koju može kasnije da preproda.

PLATFORMA
POSTOJE neuporedivo lakši načini da oni koji se razumeju u telekomunikacije zarade novac, nego da varaju narod.
Recimo, u Srbiji ne postoji ni jedna platforma za android telefone, a „Vip mobajl“ nudi 20.000 evra onom ko prvi napravi srpsku korisnu, zanimljivu i primenjivu, a kreativnu platformu.(Blic)

Uvežbavao tačku, pa hipnotisao samog sebe

09.01.2009.

Helmut Kiršmajer, profesionalni gutač mačeva iz „Cirkusa horora“ ali hipnotizer početnik, slučajno je doveo sebe u stanje transa vežbajući pred ogledalom. Ne seća se šta mu se dešavalo u narednih pet sati.

Vežbajući hipnozu pred ogledalom, Helmut Kiršmajer (38), gutač mačeva, slučajno je samog sebe doveo u stanje transa koje je trajalo čitavih pet sati.

Njegova supruga Džoana (22), bila je šokirana kada je zatekla Helmuta ukočenog i praznog pogleda pred ogledalom u njihovom stanu u Londonu.

"Izgledao je kao zombi koji bulji u svoj odraz u ogledalu. Zenice su mu bile veoma sužene, što je znak da je bio pod hipnozom", ispričala je Džoana tabloidu "San".

Helmut, koji već četiri godine nastupa u "Cirkusu horora" kao Hanibal Helmurto, kaže da je nedavno naučio kako sebe da dovede u stanje somnambulskog transa radi izvođenja tačke sa gutanjem više sablji.

"Poslednje čega se sećam pre nego što sam pao u trans je 'Ustajanje u 10 pre podne'. Potcenio sam tehniku i koliko je moćna. Video sam to na televiziji i mislio da je lako. Počeo sam da čitam o tome i učim, međutim, ispostavilo se da uopšte nije lako", priznaje ovaj Nemac koji živi u Engleskoj.

Pošto nije uspevala da ga probudi, supruga je shvatila šta treba da uradi tek kada je pronašla knjigu o hipnozi na kojoj se nalazila beleška Kiršmajerevog mentora.

Naime, osoba pod hipnozom reaguje jedino na glas autoriteta. Njegov mentor, izvesni dr Rej Roberts kod kojeg je išao na intenzivni kurs hipnoze, bio je taj koji je mogao da ga izvede iz transa. Dr Roberts mu se obratio preko telefona i lagano ga probudio.

Kako prenose britanski mediji, Helmurto ili Kiršmajer, se nakon ovog incidenta zakleo da će ubuduće autosugestiju upražnjavati samo u društvu svoje žene koja sada zna "ključnu reč za buđenje".

Gutač mačeva Helmut Kiršmajer

Inače, Helmurtov debitantski nastup u "Cirkusu horora" završio se na odeljenju intenzivne nege, pošto je posekao svoje disajne organe sabljom dugačkom 120 centimetara. Hitno je prevezen u bolnicu gde je proveo tri nedelje. Nije mogao ni da pije ni da jede, ali se u potpunosti oporavio i nastavio da nastupa.(RTS)

Lav Geršman - Predvidjanja za 2010.

02.01.2010.

Prognoze Lava Gersmana za 2010. godinu: Godina 2010. biće obeležena dogadjajima koji će biti posledica ljudske neodgovornosti - na meti ce biti sve što prevozi veliki broj ljudi - vozovi, veliki brodovi, veliki avioni, ali i skladista u kojima se cuvaju zapaljivi materijali - upozorio je Lav Gersman, magistar bele magije u novogodisnjem broju "Treceg oka".

-Pretice opasnost i od velikih postrojenja, nuklearnih centrala i brana. "Ljudska glupost okrece se na sve nacine protiv coveka, ukljucujuci i mogucnost izbijanja epidemije jedne bolesti za koju se veruje da je odavno pobedjena. To bi mogla biti kolera, boginje, antraks, pa i guba" - kaze dalje Gersman u praznicnom "Trecem oku", dodajuci kako je pandemija svinjskog gripa - izmisljena stvar.

Izbora najverovatnije nece biti, a i da ih bude- nece nista promeniti. Gersman pretpostavalja da ce se ipak dogoditi manja rekonstrukcija Vlade. DSruga prica ocekuje nas u 2011. godini. Beli mag kaze i kako vidi Dan zalosti zbog smrti nekog od visokih funkcionera, ali ne zbog atentata, vec zbog njegove bahatosti ili neopreznosti.

Kurs evra nece imati znacajnija kolebanja. Pocetkom godine ce rasti, pa opet pasti, i tako do naredne Nove godine. Plate ce biti manje-vise na istom, ali ce proizvodi poskupljivati. Ukidanje viza nece mnogo promeniti, jer se i ranije moglo putovati. I dalje ce moci da putuju samo oni koji imaju para.

Ne bi trebalo da bude ni maglog skoka kriminala, a nasa policija ce poceti da ozbiljnije saradjuje sa Interpolom. Ne treba ocekivati ni vece teroristicke akcije. Manji problemi su moguci u Novom Pazaru. Situacija na Kosovu u perspektivi pomerice tas na vagi u stranu koja nam ne odgovara.

Novi patrijarh ce raditi na ujedinjenju Crkve i pokusace da se izbori sa rastucim sektaskim pokretima.
Lav Gersman na svetskom nivou ne vidi opasnost od ozbiljnog rata. Obama nije tako los po nas, mada mnogo toga ne zavisi od njega, vec od njegovog okruzenja - ministara, sekretara, vojnih funcionera, a najvise od onih koji se ne pominju... (Trece oko)

Kenedi sa golim lepoticama

29.12.2009.

Internet portal "TMZ" objavio je fotografiju za koju se s pravom može reći da bi promenila tok istorije, a možda bi i produžila Kenedijev život, da je objavljena u vreme dok je bio predsednik.

Na fotografiji se vidi kako bivši američki predsednik Džon F. Kenedi lenčari na brodu prepunom potpuno golih starleta.

Znalo se da jedan od najpopularnijih američkih predsednika svih vremena voli da je okružen lepim ženama, ali ovakva eksplicitna fotografija bi ga u vreme kada se kandidovao za predsednika sigurno koštala glasova puritanskog dela Amerike - naravno, pod uslovom da je uopšte mogao da uđe u predsedničku trku posle takvog skandala.

Pretpostavlja se je fotografija snimljena sredinom 50-ih godina prošlog veka. Na njoj se vide dve gole devojke kako skaču s broda u vodu, dok se na najvišoj palubi sunčaju još dve potpuno gole lepotice. Na donjoj palubi odmah ispod njih se vidi muškarac kako leži i sunča se okrenut prema objektivu. Za tog muškarca se tvrdi da je JFK.

"TMZ" je angažovao nekoliko fotografskih eksperata koji su svi potvrdili kako fotografija nije obrađivana u "Photoshopu", odnosno da je autentična.

Profestor Džef Sedlik, forenzičar i foto ekspert je takođe potvrdio autentičnost. On kaže da je fotografija izrađena na foto-papiru koji se koristio u SAD tokom pedesetih godina.

Emulzija na površini fotografije je oštećena na desetak mesta, što je rezultat starenja, ali i upotrebe, odnosno putovanja od ruke do ruke.

Postoji veliki broj članaka i biografskih knjiga u kojima se spominje kako je predsednik Džon Kenedi dve nedelje krstario Mediteranom u avgustu 1956. godine. U to vreme je još bio senator, a "jedrio je" sa svojim bratom Tedom Kenedijem i senatorom Džordžom Smatersom. Taj famozni trio zabavljao se sa brojnim ženama na jahti. Džeki Kenedi, koja je tada bila u drugom stanju, zbog komplikacija u trudnoći, otprilike u to vreme, završila je u bolnici.

Za prepoznavanje američkog predsednika i poređenje sa drugim njegovim fotografijama angažovana su dva Kenedijeva biografa koji su pomno proučili fotografiju i doneli isti zaključak to je JFK.

Fotografiju je navodno, svojevremeno kupio jedan američki trgovac automobilima sa istočne obale i u njegovoj fijoci je fotografija "živela svoj život" desetak godina. Trgovac je umro pre deset godina, a njegov sin je nedavno pronašao fotografiju i odneo je u redakciju TMZ-a. (MONDO)

Najbrži voz na svetu u Kini

28.12.2009.

vozVoz koji dostiže brzinu od 394,2 kilometara na čas, počeo da saobraća između kineskih gradova Guangdžou i Vuhan. Put od 1.069 kilometara voz pređe za samo tri sata.

Kina je zvanično pustila u saobraćaj železničku prugu velikih brzina između gradova Guangdžou i Vuhan, na kojoj saobraćaju superbrzi vozovi prosečne brzine od oko 350 kilometara na sat.

Najveća izmerena brzina koju ovaj voz može dostići iznosi 394,2 kilometra na sat i to je najbrži voz na svetu, izjavili su predstavnici ureda za saobraćaj pri kineskom ministarstvu za železnice.

Ta železnička trasa između metropola dve kineske provincije, duga je 1.069 kilometara, a superbrzi vozovi je pređu za samo tri sata.

Do sada je to putovanje običnom železnicom trajalo deset sati.

Superbrzi vozovi, koji saobraćaju u Japanu, imaju prosečnu brzinu od 243 kilometra na sat, u Nemačkoj 232 kilometra, a u Francuskoj 277 kilometara na sat.

Novim superbrzim vozom se ovog meseca pohvalila i Rusija kada je na trasi između Moskve i Sanktpeterburga počeo da saobraća luksuzni ekspres Sapsan, brzinom od "samo" 250 kilometara na sat.

Izgradnja ove superbrze pruge u Kini ostvarena je uz pomoć inostrane tehnologije i trajala je od 2005. godine.

U Kini se do 2012. godine planira izgradnja čak 42 brze železničke linije, a čitava investicija bi, kako je već ranije najavljeno, trebalo da košta oko 300 milijardi dolara.

Već sada je kineska želežnička mreža druga najduža na svetu, posle SAD.

Kina planira da ovaj veliki posao realizuje u saradnji sa kompanijama "Simens", "Alstom" i "Bombardije".(RTS)

Čudo na Facebook-u

26.12.2009.

Neverovatna priča stiže putem izuzetno popularne socijalne mreže na internetu, FACEBOOK. Naime, jedna mlada Amerikanka je, među 350 miliona registrovanih korisnika FACEBOOK-a, uspela da locirati dvoje ljudi, koji su je, kao tinejdžeri, pronašli - napuštenu kao bebu jedva staru dvanaest sati, i tako joj spasili život.

Naime, naišavši na imena Christopher Astle i Emily Janich, Mia Fleming im je poslala poruku pitajući ih je su li oni kao tinejdžeri pronašli napušteno novorođenče pred jednom kućom u Virdžiniji. Ispostavilo se da su to isti ljudi koji su spasili život Miji Fleming.

Emily Janich je izjavila za Washingtn Post da je ovako uspostavljena veza prava magija i čudo, dok je Christopher Astle kazao da je ovo najlepši božićni poklon kom se mogao nadati. Janicheva i Astle su bebu pronašli jedno letnje popodne 1989. vraćajući se kući iz škole, i predali je policiji…Sama Mia Fleming je već godinama pokušavala da locira dvoje mladih ljudi koji su joj spasili život. (VOA)

"Supermen" podigao auto i spasao devojčicu

25.12.2009.

Nik Haris je od svojih suseda dobio nadimak "Supermen" pošto je nekim čudom smogao snage da podigne auto i spase šestogodišnju devojčicu, koja je bila zarobljena ispod točka, prenosi agencija AP.

Haris (32) je ispraćao svoju ćerku u školu kada je ugledao kako je jedan auto pregazio devojčicu.
"Nisam razmišljao, otrčao sam tamo što sam brže mogao, zgrabio kraj auta i podigao što sam snažnije mogao da bi sklonio točak sa deteta"
Ubrzo je shvatio da je ta devojčica Ešlin, drugarica njegove ćerke. Haris ju je preneo do trotara i krenuo da pozove hitnu pomoć, ali devojčica ga je zamolila da ostane kraj nje. On je rekao prolaznicima da potraže njenu majku, za koju je znao da živi blok dalje, i pozovu hitnu pomoć.
Haris je rekao da nije znao kako je uspeo da podigne auto sa devojčice i dodao da je kasnije probao da podigne druge automobile, ali nije mogao.
"Ne znam kako sam uspeo, adrenalin, Božja ruka ili nešto treće mi je pomoglo", izjavio je Haris.

Nije bilo svedoka ovom događaju osim devojčice. Međutim, Adam Vajngartner, prvi policajac koji se našao na licu mesta, rekao je da nema razloga da ne veruje Harisu.
"Prvo što mi je rekao bilo je: 'Podigao sam auto sa devojčice'. Nemam čime da mu protivurečim", rekao je Vajngartner.
Pošto devojčica nije bila dugo pod točkom, nije bila ozbiljnije povređena, pa je istog popodneva puštena iz bolnice gde su je pregledali.
"On zaista jeste Supermen", izjavila je Ešlinina, kojoj je devojčica ispričala šta se desilo.
Haris je posetio devojčicu, koja ga je dočekala velikim zagrljajem i rekla: "Hvala Supermene".

 

Najbolji brendovi 2009.

23.12.2009.

"Plazma keks" najbolji robni brend, a Industrija mesa "Karneks" najbolji korporativni brend. Za najboljeg promotera Srbije u 2009. godini izabran Novak Đoković.

Dobar brend znači dobro ime. Takvi proizvodi su konkurentni, podižu standarde u kvalitetu i dizajnu, a kompanijama donose veći profit. Iako je godina krize, za titulu "Najbolje iz Srbije" ovaj put konkurisalo je čak 150 kompanija sa više od 200 brendova.

Za najbolji proizvod svakodnevne potrošnje izabran je "Plazma keks" kompanije "Bambi Banat", a za najbolji korporativni bred izabrana je Industrija mesa "Karneks" u Vrbasu.

Teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg promotera Srbije.

Najbolji strani robni brend sa statusom domaćeg proizvoda jeste "Tuborg" pivo kompanije "Karslberg", a najbolji strani korporativni brend u Srbiji, proizvođač tehničkih gasova "Meser Tehnogas".

Generalni direktor "Centroproizvoda" Nemanja Popov smatra da je kvalitet polazna osnova, ali da kvalitet ne znači samo sirovina.

"Kvalitet znači i način razmišljanja i sve vrednosti koje kompanija i menadžment jedne kompanije zastupa. Što više kompanija multinacionalnih, internacionalnih, velikih regionalnih zemlja ima to, više doprinosi stabilnosti zemlje i zapošljavanju i samoj reputaciji zemlje", rekao je Popov.

Brendirani proizvod na svetskom tržištu vredi i do 40 odsto više nego onaj bez brenda.

Radovan Mijailović, generalni direktor Fabrike akumulatora Sombor, objašnjava šta je neophodno da bi zadržali potrošača da se ne okrene konkurenciji.

"Na prvom mestu je vrhunski kvalitet, na drugom su novi proizvodi kao rezultat implementacije novih tehnologija, moderan dizajn i naravno izvoz. Postepeno se menja kompletna slika o Srbiji. Sada se probijamo proizvodima, a ukupna dešavanja će doprineti bržem protoku dobara i novca", objašnjava Mijailović.

U eri velike ponude, potrošač može da bira, a prodaja u mnogome zavisi od dobrog nastupa.

Generalni direktor Koncerna "Bambi Banat" Miroslav Miletić kaže da ta kompanija širi dimenziju regionalizacije sa stanovišta saradnje srodnih kompanija.

"Ali je isto tako gladna novih tržišta što će nam integracija Srbije u EU omogućiti", navodi Miletić.

Dobar proizvod predstavlja identifikaciju sa simbolom i osobinama koje brend nosi. Konkurentsku prednost donosi inovacija i stalna veza sa potrošačima.(RTS)

Najboljih 100 video klipova na netu u 2009. godini (VIDEO)

21.12.2009.

Pravljenje top liste najboljih video snimaka uvek je nezahvalan zadatak, ali srećom postoje entuzijasti koji se prihvate i takvog zadatka.
Ovo je kompilacija najboljih klipova po njihovom izboru.


best of 2009
by freestylerama

Kompletne video snimke možete pronaći OVDE

Srpska policija u holivudskom filmu?

18.12.2009.

Ralf Fajns zamolio ministra Dačića da mu za potrebe snimanja filma "Korolian" ustupi deo ljudstva i opreme specijalnih snaga MUP Srbije.

Engleski glumac i reditelj Ralf Fajns ponovo je došao u Beograd, gde planira snimanje novog filma "Korolian".

Njegov domaćin opet je bio ministar policije Ivica Dačić, a u razgovoru je Fajns rekao da planira da za
potrebe snimanja filma iskoristi naoružanje, vozila i ljudstvo srpskih specijalnih jedinica policije.

Fajns se ministru Dačiću zahvalio na dosadašnjoj podršci MUP-a i zatražio iznajmljivanje opreme, vozila, ljudstva i oružja srpskih specijalnih jedinica policije za potrebe filmske produkcije.

Reditelj planira da jednu od glavnih scena snimi u Domu Narodne skupštine.

Dačić je rekao da će MUP u potpunosti podržati Fajnsov projekat ne samo iz finansijskih razloga, već i zato što je to i odlična prilika za promovisanje Srbije na međunarodnom filmskom tržištu i da će ovako veliki projekat, kao što je Fajnsov film, privući i druge strane producente, saopšeno je posle sastanka.

Snimanje filma treba da počne u martu 2010. i trajaće osam do 12 nedelja. Filmski budžet je 20 miliona dolara, od čega je predviđeno da u Srbiji bude potrošeno četiri miliona.

Film "Koriolan" je moderna verzija Šekspirovog dela, o životu poznatog rimskog vođe Gaja Marcija Koriolana, u kojem je Fajns režiser i glavni junak.

Fajns (46) je najpoznatiji po ulogama u filmovima iz devedesetih godina "Šindlerova lista", "Čudni dani" i "Engleski pacijent", a igrao je Lorda Voldemora u filmovima o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru.(MONDO)

Umesto kriminalaca pohapsili glumce

16.12.2009.

Policija u Detroitu je dva puta pobrkala filmske ekipe koje su snimale scene s lažnim oružjem, sa kriminalcima.

Jedna filmska ekipa je dva puta umalo završila iza rešeteka, jer od gradskih vlasti nisu pribavili odgovarajuće dozvole za snimanje na privatnom posedu.

Naime, tokom snimanja jedne od akcionih scena glumci su uz pomoć lažnog naoružanja provaljivali u napuštenu kuću, što je policijskoj patroli delovalo kao oružana pljačka.

"Iznenada su se pojavili policajci sa pravim oružjem i naredili nam da bacimo puške i legnemo na zemlju. Bili smo krajnje iznenađeni ali smo ih poslušali. Nakon što su videli kamere, shvatili su šta je u pitanju." - izjavio je jedan od statista.

Skoro identična situacija se desila i nakon desetak dana, samo na drugoj lokaciji.

Gradske vlasti Detroita u saopštile da su policajci samo radili svoj posao i da je za snimanje neophodna dozvola kako bi i policija bila upoznata sa dešavanjima na filmskim setovima.

 

(RTS)

Srpkinja u svemiru

14.12.2009.

Glumica, misica, model, pilot, padobranac i profesorka engleskog jezika i književnosti Nataša Pavlović biće prva Srpkinja koja će se vinuti u svemir. Ona je među prvih 300 ljudi koji su kupili 200.000 dolara vrednu kartu za suborbitalni let „Virdžin galaktika“, kompanije Ričarda Brensona.

Kada su 1989. godine lokalne novine UCLA univerziteta pozvale devojke da se prijave za takmičenje za Mis Beverli Hilsa, Nataša je u tome prepoznala šansu da predstavlja jedan od najprestižnijih gradova na svetu, promoviše se i započne glumačku karijeru. Isplatilo se, svojila je tri titule: Mis Beverli Hilsa, Mis fotogeničnosti i Najbolji govornik.

U logičnom nastavku, na takmičenju za Mis Kalifornije, ušla je u prvih 10.

Već 1991, Nataša je predstavljala svoju rodnu Jugoslaviju na izboru za Mis sveta u Las Vegasu, gde se u konkurenciji 72 lepotice plasirala među prvih pet. To je bio prvi put da se jedna jugoslovenska lepotica plasira u finale.

Zanimljiv je podatak da je kasnije u filmu "Gola istina" glumila Mis Bolivije.

Radila je kao model za britanskog frizera Trevora Sorbija, zatim kao manekenka njujorške kompanije "Viktorija rojal", kompanija "GajReks dizajn", "Rene of Pariz", "Robert Elis", "Modo ajver" i mnogih drugih.

Uvek je održavala savršenu figuru, ali jedan deo njenog tela se uvek isticao - noge. Na takmičenju kompanije "Žilet" je 2003. osvojila titulu "Mis venera strasti" jer ima "noge kao boginja".

U kalifornijskoj pustinji Mohave, na predstavljanju "Spejsšipa 2" (tekst "Brenson predstavio 'VSS Enterprajz'"), prve komercijalne letelice u svemirskoj floti "Virdžin galaktika", kompanije milijardera Ričarda Brensona, među 800 prisutnih, Srbi su imali svog predstavnika - Natašu Pavlović.

Ova glumica, misica, model, licencirani pilot, padobranac i profesorka engleskog koja živi u Americi, među prvima je koji su platili 200.000 dolara za suborbitalni turistički let u svemir, do visine od 110 kilometara.

"Srbi su na lošem glasu u medijima. Želim da 'podignem' sve Srbe", izjavila je Nataša koja će uz pomoć kredita i svoje porodice dobiti priliku da "svoju zemlju učini ponosnom".

Glasajte za Montgomerija Burnsa

10.12.2009.

Njujorčani koji na izborima za gradonačelnika nisu bili zadovoljni kandidatima, glasali za Montgomerija Burnsa iz popularne TV serije "Simpsonovi".

Animirani lik iz serije "Simpsonovi", vlasnik elektrane u kojoj radi Homer, prošlog meseca osvojio je deset odsto glasova na izborima za gradonačelnika, ali to nije bilo dovoljno da iz fotelje izbaci Majka Blumberga, koji je treći put izabran za gradonačelnika.

Na listi kandidata su se, pored Burnsa, "našli" i Miki Maus, Uspavana lepotica, ali i Abraham Linkoln i Teodor Ruzvelt. Ubedljivo najmanje glasova, samo jedan glas, osvojio je i Adolf Hitler.(Sto-posto-zabava)

U Japanu pušteno u prodaju "kosmičko pivo"

07.12.2009.

Japanska pivara "Saporo" je saopštila da je pustila u prodaju ograničenu količinu prvog u svetu piva od slada dobijenog iz ječma koji je tokom pet meseci čuvan na Međunarodnoj kosmičkoj stanici

Ta pivara je sprovela eksperiment sa čuvanjem zrna ječma u kosmosu tokom 2006. zajedno s ruskom Akademijom nauka i Univerzitetom Okajama sa ciljem da ispita mogućnosti snabdevanja orbitalne stanice sopstvenim izvorima hrane.

Neobično pivo pod nazivom "Saporo kosmičko pivo" izneto je na tržište u ogranicenoj količini od 250 pakovanja od po šest boca, objavljeno je na sajtu Izvestia.ru.

Pivo se može kupiti samo preko Internet sajta kompanije, po ceni od 10.000 jena (nešto manje od 75 evra) po pakovanju, a kupci će biti izabrani izvlačenjem. Sav prihod od prodaje otići će u humanitarne svrhe.(Tanjug - Ekos)

Postoji li tvoja "srodna duša"

03.12.2009.

Bez obzira na poslovni, materijalni ili bilo koji drugi uspeh, većina ljudi smatra da je ljubav glavni životni pokretač, a da je za sreću potreban neko poseban, "srodna duša". Međutim, da li za svakog od nas postoji samo jedna idealna osoba?

Psiholozi tvrde se značenje reči "srodna duša" mnogo razlikuje od mitova iz romantičnih filmova. To nije neko sa kim ćemo se sudbonosno sresti, prepoznati ga u trenutku i biti sigurni da smo pronašli smisao postojanja.

Reč j eo osobi sa kojom smo se sreli u pravom trenutku i koja će nam, kada se u obzir uzmu svi faktori kvalitetne veze, najviše odgovarati.

Poznati stručnjak za odnose među ljudima i autor knjige "Getting Good Loving" (Stići do prave ljubavi) Odri Čepman, tvrdi da osoba tokom života može da sretne nekoliko srodnih duša sa kojima će doživljavati drugačija iskustva kroz različite životne faze.

Godinama se menjamo, evoluiramo i mentalno, duhovno i emotivno, pa se u skladu sa tim menja i naša percepcija srodne duše. Neko ko nam se čini idealan ne mora da ima ličnost sličnu našoj, iako mnogi teoretičari tvrde kako su za kvalitetnu vezu presudni isti pogledi na život.

Međutim, sociolozi i bračni savetnici saglasni su da se mnogo bolje slažu ljudi različitog temperamenta i karaktera, jer na taj način veza ne gubi dinamiku i uzbuđenje.

Doktor Bronven Milet tvrdi da je moguće stvoriti bilo koji tip veze i povezanosti između dvoje ljudi, ukoliko to oba partnera žele.

"Ako neko tvrdi da sa nekim ne može da bude u vezi zbog različitosti karaktera, to samo znači da ne želi da radi na vezi i traži brz izlaz. Srodne duše zaista postoje, ali se konotacija te reči vremenom potpuno izopačila", tvrdi doktor Milet.

On kaže da je ljubav i prepoznavanje nekoga kao srodne duše samo početna tačka na putu uspešne veze. Sledi težak put tolerancije, upornosti, kompromisa... Na kraju, ni to nam ne garantuje da ćemo uspeti, ali ćemo barem znati da smo dali sve od sebe, piše "Život plus".

Dr Milet ističe da parovi koji rade na vezi i neguju odnos na svim životnim područjima imaju veliku šansu da opstanu. To uključuje i veštine rešavanja problema, slušanje partnera i efektno komuniciranje sa poštovanjem, kontrolisanje stresa i besa, i mnogo strpljenja.

Još jedan mit u vezi sa srodnom dušom je situacija u kojoj nekada idelani partneri godinama gube nit koja ih povezuje. To se, tvrde sociolozi, najčešće dešava kada jedan od partnera pomisli da drugog može da promeni.

Takvi pokušaji najsigurniji su put u propast veze ili braka. Neke navike, doduše, mogu se promeniti, ali karakter zrelih ljudi nije podložan većim promenama. Zbog toga svoju srodnu dušu prihvatite takvu kakva jeste i ako vam se i onda čini da nije izgubila značaj u vašem životu, na pravom ste putu.

Ako nekoga ne volite "u paketu" sa svim manama i vrlinama, nema smisla nastavljati vezu. (MONDO)

Posetio sve zemlje sveta

03.12.2009.

yemljaJedan indijski biznismen postigao je neobičan rekord posetivši za šest godina, deset meseci i sedam dana sve zemlje sveta priznate od UN, kojih ukupno ima 194.

Kako su objavili indijski mediji, Kaši Samadar (55) svoje dugo putovanje započeo je u Holandiji, a završio na Kosovu. Tokom tih godina potrošio je oko 350.000 funti (oko 390.000 evra) i ponekad se izlagao životnoj opasnost.

"Krenuo sam iz Amsterdama i završio na Kosovu. Tokom te duge avanture, život mi je često bio u opasnosti, pre svega, u zemljama rastrzanim ratom kao što su Avganistan, Somalija i Surinam", izjavio je ovaj globtroter.

U Kabulu je za dlaku izbegao smrt, pošto je u hotelu u kome je odseo eksplodirala bomba neposredno po njegovom odlasku, doživeo je glad i još mnogo drugih neobičnih, opasnih i manje opasnih situacija.

Samadar se sa višegodišnjeg puta vratio sa ogromnim brojem fotografija koje namerava da objavi u monografiji kao svedočanstvu o svom jedinstvenom podvigu.(KruNet)

Žedne kamile napale australijski gradić

27.11.2009.

Državna vlast planira da uz pomoć helikoptera prikupi i pobije oko 6.000 divljih kamila koje su u potrazi za vodom upale u jedan mali grad u unutrašnjosti Australije, rušeći ograde, razbijajući rezervoare i zagađujući izvorišta.

Vlada Severne Teritorije je objavila plan za Doker River, grad od 350 stanovnika u koji žedne kamile svakodnevno hrle.

"Stanovništvo Doker Rivera je pod opsadom 6.000 divljih kamila", rekao je danas u Alis Springsu ministar u lokalnoj vladi Rob Najt. "Situacija je krajnje kritična, krajnje neobična i traži hitnu akciju". Kamile su porazbijale rezervoare i prilaze kućama u pokušaju da uzmu vodu iz aparata za klimatizaciju. One su oborile ogradu kod piste malog aerodroma, rekao je Najt.Tela kamila ubijenih u stampedima životinja na rezervoare zagađuju snabdevanje vodom, dodao je on.
Vlada namerava da upotrebi helikoptere i satera kamile na nekih 15 kilometara van grada gde će biti pobijene i ostavljenje da istrunu u pustnji.
"Nemamo vremena jer krdo postaje sve veće," kaže Najt.

Nije neobično videti po neku kamilu u zabačenim naseljima Australije, ali su dugotrajni izostanak padavina i rani početak vrućina isušili izvore vode i naterali veliki broj životinja u grad.
Veći deo Australije je pogodjen jednom od najtežih suša u istoriji. Federalna vlada je u avgustu izdvojila 19 miliona australijskih dolara za program smanjenja broja kamila, uključujući moguće masovno uništenje.
Kamile su dovedene u Austaliju u prvoj polovini devetnaestog veka da pomognu istraživačima u putovanju kroz pustinju. Danas se ceni da oko milion divljih kamila krstari zemljom.
Stanovnici Doker Rivera kažu da su suviše uplašeni da izađu iz kuća zbog velikih, snažnih životinja, u proseku visokih preko dva metra i teških 900 kilograma, koje su pre dve nedelje počele da prodiru u grad.(Blic)

Bred Pit i Nikola Tesla protiv vanzemaljaca!

26.11.2009.

Američki glumac igraće u adaptaciji igre "Dark void", u kojoj je naučnik jedan od glavnih likova.

Igra "Dark void" prati pilota Vilijama Greja, koji nestaje u Bermudskom trouglu i stiže u paralelnu dimenziju kojom vlada zla vanzemaljska rasa. Šačica preživelih ljudi, među kojima i Tesla, mora da se bori protiv vanzemaljskih vladara da bi se vratila u svoju dimenziju.

Teslina uloga u igrici sastoji se u tome da izmeni i dopuni vanzemaljske tehnološke izume, kako bi ih ljudi iskoristili za borbu protiv njih.

Igrica će se pojaviti u prodaji u januaru 2010. godine, a Bred Pit (45) najavio je da će biti snimljena adaptacija.

Njegova producentska kuća "Plan B" otkupila je prava za snimanje filma, a Pit bi trebalo da tumači ulogu pilota Greja.

(MONDO)

Pet miliona dolara za dojavu o Karadžiću!

23.11.2009.

karadyicDovitljivi cinkaroš, uz malo sreće, mogao bi da uzme nagradu od američke vlade za informaciju da se, na primer, Radovan Karadžić nalazi u Hagu.

Sudeći po neažuriranom plakatu koji se nalazi na prvoj internet stranici američke ambasade u Beogradu, Amerikanci su spremni da isplate nagradu za informacije o optuženicima koji su već uhapšeni. Na plakatu na kojem velikim slovima piše: „Dok god su oni slobodni budućnost je nesigurna“, nalaze se fotografije Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i davno uhapšenih Radovana Karadžića, Mladića, Stojana Župljanina, Vlastimira Đorđevića i Zdravka Tolimira.
Novinar „Alo!“ je službeniku koji se javio na telefon ponudio informaciju o Stojanu Župljaninu.
- Našao sam na vašem sajtu plakat na kojem piše da nudite nagradu za informacije o haškim optuženicima.

- Da to je tačno, slobodno recite šta imate.
- Pa ja znam gde se sigurno nalazi Stojan Župljanin, a možda i još neki od optuženika.
- Znate šta, najbolje da se javite sutra, kada bude u ambasadi neko sa kim biste mogli da razgovarate - poručio je ljubazni službenik, očito neobavešten da se ponuđeni „begunac“ već više od dve godine nalazi u pritvorskoj jedinici u Hagu. (R. F.)

Poslaniku ukrali 300.000 evra na kiosku

18.11.2009.

Radnik u jednoj od moskovskih uličnih menjačnica-kioska pobegao je s radnog mesta bogatiji za 300.000 evra koji su pripadali poslaniku ruske Dume Edvardu Markinu, objavio je juče Bi-Bi-Si na svojoj internet-stranici.

Poslavši ovu neverovatnu priču u London, dopisnik britanske TV mreže iz Moskve dodao je i da su se na vest o ovoj krađi mnogi Rusi prvo zapitali odakle poslaniku Markinu toliki novac. Drugo pitanje bilo je kako je uopšte moglo da mu padne na pamet da zamenu ne obavi u banci nego nasred ulice, u jednoj od menjačnica koje posluju u kioscima, mestima koja su u Moskvi inače na lošem glasu zbog nesigurnosti.

Naravno, poslanik nije lično menjao novac, nego je na kiosk poslao svog telohranitelja. Čim se priča pročula, Markinov pomoćnik je ruskim medijima odmah izjavio da je njegov šef dobar čovek koji je nepravedno optužen i da novac nije Markinov, već da ga je on pozajmio kako bi pomogao ratnim veteranima i starijim žiteljima svog rodnog grada Jekaterinbur.

Navodno, Markin je iz lokalne banke pozajmio oko 670.000 evra u gotovini kojima je u Moskvi i Jekaterinburgu trebalo da kupi nekretnine za potrebe svoje novoosnovane dobrotvorne organizacije. Kako bi evre zamenio u rublje, poslanik svog telohranitelja s 300.000 evra nije poslao u banku nego na obližnji kiosk. Videvši toliki keš, zaposleni u menjačnici je pokupio pare i tiho izašao na zadnja vrata kioska.

 

Novi rent-a-car u Srbiji: Car-sharing

13.11.2009.

Car-sharing je nov vid zajedničkog korišćenja automobila koji postoji širom sveta, a od nedavno i u Srbiji. Ako vam treba auto, a ne prelazite više od 10.000 km godišnje car-sharing je prava stvar za vas.

"Zainteresovani se jave, daju podatke, dođu kod nas na polučasovni razgovor i već sledećeg dana mogu da koriste zajednička vozila", kaže za "Dojče Vele" Elizabet Rohata iz firme "Kambio". Ona dodaje i da je car-shering u Nemačkoj sve popularniji.

Korisnik sa karticom odlazi do trezora i ukucava svoj broj. Otvara vrata, unutra vise ključevi, a iznad ključa automobila koji je naručen svetli zelena lampica. Dakle, sve je veoma jednostavno.

"Kambio" postoji već 17 godina, a širom Nemačke ima 22.000 mušterija jer je za većinu Nemaca auto sve manje statusni simbol, a sve više trošak. Benzin, osiguranje, popravke... u ovom slučaju dele korisnici usluge car-shering.

Korisnik plaća mesečnu taksu od tri evra, plus pređene kilometre i vreme koje je koristio vozilo.

U Srbiji - www.podelitroskove.rs

I u Srbiji je moguće koristiti car-sharing. Sajt Podelitroskove postoji tek nekoliko dana, a već ima više od 20 aktuelnih oglasa vozača.

Kako i ne bi kada je benzin sve skuplji, registracija, servis, delovi za automobil takođe. Zato, podelite troškove sa drugima.

Korišćenje sajta je besplatno. (MONDO)

Kupite bolid Mihaela Šumahera

11.11.2009.

formulaObožavatelji Mihaela Šumahera dobili su priliku da kupe bolid kojim je slavni vozač upravljao 1994. godine dok je bio član Benetona.

Šumaherov Ford Kosvort ponuđen je na aukciji na čuvenoj internet stranici za prodaju “eBay”, a cena je dostigla 1.600.000 evra.

Reč je o bolidu u kojem je Šumaher 1994. godine osvojio svoju prvu od od ukupno sedam šampionskih titula. Bila je to jedna od najkontroverznijih trka u istoriji Formule 1.

Nemac je u 36. krugu poslednje trke sezone, u australijskom Adeleidu, nakon izletanja sa staze vrlo agresivno zagradio jedinog konkurenta za titulu Dejmona Hila izazvavši sudar.

Obojica su nakon ovog incindenta morali da odustanu što je odgovaralo Šumaheru, koji je tako zadržao bod prednosti u generalnom plasmanu i domogao se šampionske titule.

Iako je Nemac tu trku završio u zidu od guma, njegov bolid ponuđen na aukciji. Kako tvrdi vlasnik iz Toronta, vozilo je u jako dobrom stanju i spremano je za stazu, a kupac neće morati da brine mnogo o njegovom održavanju pošto uz bolid dobija pregršt rezervnih delova.

U ponudi stoji da će budući vlasnik, osim dodatnog menjača, dobiti i rezervni amortizer, kočnice, hladnjak, prednje i zadnje krilo, pa čak i laptop za podešavanje bolida.(MONDO)

Rešen džinovski rast trave

09.11.2009.

travaRuski naučnici su najzad razjasnili zbog čega na dalekom istoku njihove zemlje, a posebno na ostrvima Sahalin i Kurilima, obična trava dostiže džinovske razmere.

Na ostrvima u tom regionu neke obične travnate biljke mogu dostići visinu i do pet metara, a heljda do tri metra, objavljeno je na Internet sajtu izvestia.ru.

Takav džinovski rast nije, međutim, genetski uslovljen, jer se nakon setve sahalinske heljde u Evropi njena visina brzo vraća na normalnu.

Do sada nije bilo jasno šta dovodi do takvog džinovskog rasta, ali su nedavno naučnici ruskog Instituta za morsku geologiju i geofiziku sproveli istraživanja na ostrvima Sahalin i Kunašir i svoja otkrića objavili u časopisu "Ekologija".

Pokazalo se da džinovske trave ne rastu na celoj teritoriji tih ostrva, već samo u zonama u kojima dolazi do aktivnih tektonskih poremećaja pri kojima se emituje toplota.

Naučnici su ispitivali površine pod sibirskom biljkom labaznjik koja na tim ostrvima dostiže visinu od 2,7 metara, dvostruko višu nego u drugim regionima.

Labaznjik raste na kiselim glinastim zemljištima Sahalina i na kiselom glinasto-sulfidnom tlu Kunašira. Kako glina slabo propušta kiseonik, do korena tih biljaka pristiže veća količina toplote i naftnih ugljovodonika. U tom zemljištu je, sem toga, veća koncentracija mikroelemenata koji, kako je poznato, katalizuju rast biljaka.

Autori ovog istraživanja smatraju da se istim uzrocima može objasniti visok rast trava i u drugim regionima sa povećanom seizmičkom aktivnošću.(Tanjug)

Hitler - fudbalski menadžer

08.11.2009.

Adolf Hitler je bio menadžer nemačke fudbalske reprezentacije, odgovorilo je jedno od svakih dvadesetoro anketirane dece u Velikoj Britaniji.

hitler i evaU istraživanju koje je sprovelo Udruženje veterana učestvovalo je blizu 2.000 dece uzrasta od devet do jedanaest godina.

Deca su odgovarala na pitanja iz istorije, koja su se najviše odnosila ne period između i tokom dva svetska rata, a sudeći po rezultatima, mladi Britanci su velike neznalice.
Jedno od šestoro dece smatra da je Aušvic bio zabavni tematski park, a na pitanje kog datuma se obeležava Dan sećanja, engleski praznik u čast svih stradalih, više od 40 odsto učenika je izjavilo da ne zna odgovor.

Slika: Hitler i Eva

Samo polovina od ispitanih školaraca je znala da Dan D predstavlja iskrcavanje u Normandiji, dok je četvrtina ispitane dece odgovorila da je to "Dooms Day", junak iz stripa.
Četvrtina od ispitane dece rekla je da su Amerikanci atomsku bombu bacili na - Perl Harbor.
Jedno od 20 dece misli da je holokaust zapravo proslava koja se održala po završetku Drugog svetskog rata.
Izvršni direktor Udruženja veterana Džim Panton je rekao da je bio šokiran rezultatima istraživanja.
"Ovo istraživanje smo sproveli na Dan sećanja i razočarani smo činjenicom da deca ne znaju šta predstavlja taj dan", rekao je Panton i apelovao na državu da više brine o obrazovanju dece.(Novosti)

 

Pojavio se živ na svojoj sahrani

06.11.2009.

U filmu "Maratonci trče počasni krug" ima jedna scena kada jedan stariji čovek na groblju zatekne rivale familije Topalović i kaže: "Dobro veče". Nešto slično dogodilo se u Brazilu, samo u stvarnosti.

Jedan brazilski zidar, za kojeg se verovalo da je poginuo u saobraćajnom udesu, zaprepastio je svoju porodicu kada se živ pojavio na sopstvenoj sahrani.

Rodbina 59-godišnjeg Ademira Žoržea Gonkalveša identifikovala ga je u nedelju uveče kao žrtvu saobraćajne nesreće u brazilskoj državi Parani, saopštila je policija.

Gonkalvešova porodica nije, međutim, znala da je on proveo noć na parkingu kamiona i ćaskao sa prijateljima uz piće "kačaka", spravljeno od likera šećerne trske, ispričala je njegova rođaka listu "O Globo".

Zidar nije znao da se priprema njegova sahrana sve do ponedeljka ujutro kada je otrčao da obavesti familiju da je živ.

"Telo poginulog je bilo unakaženo, ali je žrtva bila slično odevena." - naveo je portparol policije. "Ljudi se plaše da duže gledaju prilikom identifikacije tela, pa mislim da se upravo to dogodilo u ovom slučaju."(Sto-posto-zabave)

Najpopularniji "gradovi duhova" (VIDEO)

01.11.2009.

Posetioci Internet portala igougo.com sastavili su listu najsablasnijih gradova koje su posetili.

Ovakvih gradova koji su potpuno napušteni ima mnogo i nalaze se u svim delovima sveta, a mnogi od njih su i turističke atrakcije.

Fatepur Sikri u Indiji

Grad je u šesnaestom veku izgradio car Akbar s namerom da to bude najlepši grad na svetu. Potpuno je napušten nakon svega desetak godina jer nije imao pristup vodi. Glavni grad carstva Mughal i danas je savršeno očuvan.

Kolmanskop u Namibiji

Ovaj napušteni rudarski grad koji se nalazi u Namibijskoj pustinji dvadesetih godina prošlog veka bio je na svom vrhuncu, a posećivali su ga lovci na dijamante. U potpunosti je napušten 1956. godine, a potom delimično obnovljen.

 

Outman u Arizoni

Iako ne spada u potpunosti među "gradove duhova" jer živi od poseta turista, ulicama ovog grada tumaraju divlji magarci, dok zidove lokalnog hotela krase novčanice.

Rajolit u Nevadi

U okolini grada 1904. godine pronađeno je zlato pa se u narednih petnaestak godina razvio a potom bio napušten. Najočuvanija zgrada u gradu je napravljena od 30.000 boca piva, a danas u njemu osim "duhova" obitavaju i razni gmizavci.

 

Disepšn Ajland na Antarktiku

Ovo je bilo popularno mesto naučnika koji su proučavali Antarktik, ali i mesto na kome su se često zaustavljali moreplovci. Baza je uništena 1960. godine nakon nekoliko vulkanskih erupcija. Sada ovde dolaze turisti kako bi se kupali u vrućim izvorima koji se tu nalaze. (MONDO)

Četiri decenije mreže

30.10.2009.

bajsPRE tačno 40 godina, između dva računara u SAD poslata je kratka poruka - “lo”. Iako je posle dve sekunde veza “pukla”, Internet je uspešno “začet”.

Profesor Leonard Klajnrok s Univerziteta Los Anđeles tog 29. oktobra 1969. godine razmišljao je šta da pošalje kao prvu i istorijsku rečenicu u mreži koju su činila dva računara na dva američka fakulteta.
Uređaj zadužen za prenos prve poruke bio je veličine frižidera. Nije završio na otpadu - još je u maloj sobi na Kalifornijskom univerzitetu, kao svedok vremena.

Šta je sve prethodilo nastanku Interneta, kakvog ga danas poznajemo? Dva računara s dva odseka Kalifornijskog univerziteta povezana su 1969. u mrežu ARPAnet, prethodnicu Interneta. Dve godiene kasnije, Rek Tomlinson razvija elektronsku poštu za ARPAnet. Upravo je on tvorac znaka “@”. Popularnog “majmuna” osmislio je da bi u adresi elektronske pošte razdvojio ime korisnika od imena računara. Sedamdesetih se mreža seli preko Atlantika, da bi 1984. broj umreženih računara prešao brojku 1.000. Japan, Velika Britanija i Sovjetski Savez stvaraju sopstvene mreže. Domen “.com” nastao je 1985. Najstarija stranica sa tim domenom glasila je i još glasi: symbolics.com.
U Evropskoj laboratoriji za praktičnu fiziku (CERN) rađa se ideja o Internetu kakav danas poznajemo - razmena celih dokumenata zajedno sa slikama pri čemu delovi dokumenta postaju linkovi. Nastaje format podataka HTML. Prvi internetski pretraživač “Arči” pojavljuje se 1990, a godinu dana kasnije prva internet-stranica. (Novosti)

Biciklom od Novog Sada do Himalaja

28.10.2009.

bajsNovosađanin Dragan Furtula planira da se iduće godine upusti u nešto što niko iz regiona do sada nije uradio - da „natovari” svoj bicikl i krene put Himalaja, odnosno, da sam pređe 10.000 kilometara na dva točka.

Dragan Furtula (42), profesor saobraćajne škole "Pinki" u Novom Sadu, preći će biciklom put od Novog Sada do Himalaja, dugačak više od 10.000 kilometara, što do sada nikome iz regiona nije pošlo za rukom.

Na put će, potpuno sam, krenuti februara 2010. godine, a u "bisagama" na biciklu nosiće 50 kilograma težak teret: rezervne delove za bicikl, šator, vreću za spavanje, garderobu, hranu, vodu.

Furtula je agenciji Beta rekao da je počeo sa pripremama i naveo da one obuhvataju svakodnevnu vožnju biciklom u dužini od 50 do 100 kilometara, zatim trčanje, plivanje i vežbanje u teretani.

U slučaju kvara na svom planinskom "mauntin bajku" sve popravke će obavljati sam, rekao je Furtula.

Projekat je nazvao "Put kojim se retko ide", a do cilja će proći kroz Bugarsku, Tursku, Iran, Pakistan, Indiju, Nepal i Tibet.

Putovanje će trajati oko tri meseca, a vratiće se avionom iz glavnog grada Nepala, Katmandua.

"Ne plašim se, iako ću prolaziti kroz neke veoma opasne krajeve. Na putu mi kao prepreka stoje i tri pustinje, veliki planinski prevoji, loši putevi", naveo je Furtula i dodao da nema ništa protiv ukoliko neko želi da mu se pridruži.

Obavestio je ambasadore Srbije u glavnim gradovima pomenutih država o putovanju. Naš ambasador u Turskoj je obećao da će ga primiti i u Ankari i u Istanbulu.

Ajnštajn ga motivisao

Furtula se već šest godina bavi "ciklo turningom", odnosno putovanjem biciklom. Do sada je putovao kroz celu bivšu Jugoslaviju, pa je letos na biciklu obišao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ukupno 2.000 kilometara za 15 dana.

"Privukla me Ajnštajnova izreka koja kaže da je život kao biciklizam i ako se želi ostati u ravnoteži, potrebno je da se čovek kreće. Pa tako i ja, tim kretanjem želim da uspostavim ravnotežu između tela i duha, gde u samom putovanju nalazim inspiraciju za život", objasnio je Furtula.

Dodao je da mu je motiv i to što je bicikl prevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu, koje je najekonomičnije i izuzetno je koristan za zdravlje.

"Preporučio bih svima koji žele da unaprede svoje zdravlje i doprinesu smanjenju zagađenja okoline, da više koriste bicikl nego automobil. I da se oslobode svakodnevnog stresa od ubrzanog života kojim živimo", rekao je Furtula.

Nakon povratka s putovanja, planira da napravi putopis i da izda knjigu. (RTS)

SUPERDEVOJKA: Rukama digla kola da spasi dečka!

26.10.2009.

superdevojkaSuper snažna Trejsi Gibson (34) iz Linkolna spasila je svog dečka koji se zaglavio ispod auta podigavši Peugeot 106 golim rukama.

Ričard Njumen (38) popravljao je auspuh automobile kada su kola skliznula i pregazila ga. Trejsi je podigla zadnji deo auta i zvala u pomoć dok je Ričard ležao u nesvesti. Dvoje komšija odmah je priskočilo u pomoć, a Ričard je proveo četiri dana u bolnici zbog nagnječenja organa, gde su mu doktori rekli kako bi sigurno umro da se Stejsi nije snašla.

"Ne znam odkud mi snaga. Osećala sam da mi ruke otpadaju, ali nisam smela da pustim auto. Morala sam da spasim Ričarda", kaže ova superžena.(Lepota i Zdravlje - Foto: The Sun)

Policijska stanica dala otkaz

24.10.2009.

lotoSvi zaposleni u jednoj policijskoj stanici u Mađarskoj podneli su "kolektivni otkaz" nakon što su osvojili glavnu premiju na nagradnoj igri.

Loto milioneri iz Budaorsa nemaju potrebu više da čuveju red i mir jer imaju pametnija posla. Nekih deset miliona evra koje su osvojili na loto izvlačnju bio je razlog zbog kojeg su skinuli uniforme i ostavili značke i pištolje u stanici.

Policajci i čuvari, njih 15, zajedno su uplatili dobitnu kombinaciju i zajedno u problemu ostavili šefa policije koji je morao da "stvori" nove radnike koji će ih zameniti.(Sto-posto-zabava)

Elektronska Biblija na deset jezika

17.10.2009.

U saradnji sa nizom stručnjaka iz Italije, biće napravljen svojevrsni rečnik svetskih jezika: baza podataka koja bi bila smeštena u Srbiji.

Višejezična Biblija na kompakt-disku, koja sadrži korisne leksikografske podatke, audio-prezentaciju delova Svetog pisma i kompletne prevode na hebrejski, grčki, latinski, srpski, italijanski, ruski, mađarski, engleski, hrvatski i arapski, biće predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga, na štandu Ministarstva nauke. Ovo nesvakidašnje izdanje najčitanije knjige na svetu vremenom će postati temelj za mrežni program, internet-prevodilac, koji će biti dostupan svima i omogućiti prevođenje Svetog pisma, ali i drugih tekstova, na više od 40 jezika.

Prema rečima Milutina Lilića, ekonomiste i člana tima koji je osmislio i stvorio E-Bibliju, ovo izdanje se 2000. godine pojavilo na srpskom jeziku, a sada, posle devet godina, biće dostupno i stranim čitaocima.

– Prvo smo odlučili da, pored srpskog, ubacimo i engleski jezik, a zatim smo nastavili da razvijamo program. On sada omogućava lingvističko, kulturološko, akademsko i edukativno iščitavanje biblijskog štiva – objašnjava Lilić.

Zahvaljujući ovakvoj obradi teksta naš sagovornik kaže da je izdanje korisno i za teologe i za „obične” čitaoce, koji žele da se bave čitanjem Svetog pisma. U okviru pratećeg sadržaja, disk sadrži i slike delova originalnih pergamenata, a u zavisnosti od jezika koji čitalac izabere, moguće je čitati različite verzije biblijskih spisa.

Pored Lilića, E-Bibliju su stvorili Darko Tanasković, Aleksandar Sedmak i Anđelo Kolokraj. U saradnji sa nizom stručnjaka iz Italije, oni planiraju da naprave svojevrsni rečnik svetskih jezika: bazu podataka koja bi bila smeštena u Srbiji, a služila bi za prevođenje biblijskog teksta na mnoge svetske jezike. U početku bi ih bilo oko 40, a zatim bi se baza podataka širila na stotine jezika, najavljuje Lilić.

– Biblija će biti temelj za novi vid internet-prevodioca koji će se, za razliku od Guglovog koji je sada dostupan korisnicima Interneta i prevodi reč na reč, baviti i morfološkom analizom teksta, što će omogućiti znatno vernije i tačnije prevođenje – kaže Lilić.

Ovaj projekat bi trebalo da se razvija u sledećoj godini dana. Dotle, srpski čitaoci će moći da vide kako izgleda Biblija na hebrejskom i drugim jezicima. Izdanje će, prema rečima Milutina Lilića, koštati 990 dinara.

E-Biblija je u 9. oktobra bila promovisana u italijanskom gradu Santa Kroče del Sanio, a na skupu su, pored naših stručnjaka, učestvovali i budući tvorci naprednog programa za prevođenje, sa Instituta za lingvistiku i komunikacije „Đirolamo Viteli”.

Prvo izdanje E-Biblije objavio je 2000. godine Sinod Srpske pravoslavne crkve, a kopiju diska sa Biblijom na srpskom jeziku Milutin Lilić, koji je i inženjer firme „Microsoft”, poklonio je i papi Benediktu. Novo izdanje objavio je Inovativni centar Mašinskog fakulteta, uz podršku firme „Multikom”.(S. B. S.)

Glup, veoma glup poziv policiji

16.10.2009.

Žena iz Mičigena uhapšena je nakon što je policiji prijavila krađu marihuane koju je uzgajala.

Žena iz Mičigena pozvala je policiju kako bi prijavila krađu. Kada su policajci stigli na uviđaj, zaista su imali šta da vide! Žena čiji identitet nisu želeli da otkrivaju, prijavila je krađu saksija u kojima je ona gajila marihuanu.

"Gospođa je rekla da su dva muškarca provalila u njenu kuću i pretila joj." - rekao je narednik Rendi Fau i dodao da su kradljivci uzeli "samo ono što im je trebalo".

Za kradljivcima je raspisana poternica, a gospođa koja nije imala medicinsku dozvolu za upotrebu "saksijskih biljaka" je, naravno uhapšena.( 100 % zabava)

Država plaća „drugi medeni mesec”

14.10.2009.

Izmučena visokom stopom razvoda, država na severu Malezije ponudiće „drugi medeni mesec” bračnim parovima koji su zapali u krizu, nadajući se da će romantični vikend u luksuznim hotelima uz obalu uspeti da im „zakrpi” brak.

Malezijska vlada ponudiće besplatan medeni mesec svim parovima pred razvodom.

Ašari Idris, vladin zvaničnik iz severne malezijske države Terenganu, potvrdio je da će bračni parovi u krizi dobiti dve noći na malezijskim živopisnim ostrvima i plažama kako bi obnovili ljubav u okviru programa „Drugi medeni mesec".

Ašari je rekao da se država nada da će program uskoro početi da se sprovodi „kako bi se rešili bračni problemi i stvorili modeli primernih porodica".

Da bi se kvalifikovali za dobijanje popravnog medenog meseca bračni drugovi „u svađi" moraju ispuniti propisane uslove.


Pre nego što se spakuju, supružnici nadležnima moraju pružiti dokaz da su zatražili pomoć od stručnih lica u bračnom savetovalištu.(RTS)

Ovako izgleda cunami (VIDEO)

10.10.2009.

Američki FBI pustio je u javnost dramatičan snimak trenutka u kojem je cunami pogodio grad Pago Pago u Američkoj Samoi.

 

Video snimak je naporavljen kamerom postavljenom na krov kancelarije FBI u ovom gradu i prikazuje svu silinu cunamija, koji je s obližnjeg parkirališta "odneo" sve automobile i zabio ih u obližnju zgradu.

Zemljotres jačine osam stepeni po rihteru pogodio je 29. septembra područje Samoe, a ostrva su potom zapljusnula četiri cunamija visine od četiri do šest metara. Talasi su dopreli jedan i po kilometar u unutrašnjost ostrva. Poginulo je 183 ljudi, od kojih je njih 32 život izgubilo na Američkoj Samoi. (MONDO)

Mala, slatka i opasna

07.10.2009.

Petogodišnja Indijka je pravi "karate kid", kao najmlađa ponosna vlasnica crnog pojasa.

Varša Vinod iz Alapuže ima samo pet godina, i već ima crni pojas. Devojčica trenira dva i po sata svakog dana, i to na prestižnoj indijskoj akademiji borilačkih veština.

"Obožavam karate, i znam da su svi drugari ponosni na mene. Ne mislim da se plaše da ću ih prebiti." - rekla je mala karatistkinja za "Telegraf".

Zvaničnici "Ginisa", kao i indijske knjige rekorda "Limika", već razmatraju Varšin "slučaj" za novi svetski rekord.

Devojčica je u Londonu odmerila snage sa britanskim šampionom Huanom Morenom, koji je 31 godinu stariji od nje.

"Nikada nisam video takav talenat! Ona je neverovatna. Ta doza koncentracije i upornosti ne viđa se kod dece." - rekao je impresionirani Moreno.

"Varša je pravi 'karate kid'." - zaključio je on.

Biljka koja jede pacove otkrivena na Filipinima

04.10.2009.

Bilo da gledate crtane ili horor filmove u kojima biljke jedu životinje, znajte da su takve situacije u divljini česte. Iako se za takve biljke mesožderke uglavnom smatralo da jedu sitne beskičmenjake grupa britanskih stručnjaka pronašla je novu vrstu koja može da pojede i glodara između ostalog i povećeg pacova.

Nakon što se pročula priča misionara na Filipinima da su ugledali biljku koja je pojela pacova, grupa britanskih stručnjaka krenula je u istraživačku misiju. Naučnici predvođeni Stjuartom Mek Personom Alisterom Robinsonom ne samo da su se uverili u verodostojnost priče, nego su i otkrili da je reč o novoj za sada neidentifikovanoj biljci. Novu vrstu nazvali su Nepenthes attenboroughii u znaku poštovanja prema Dejvidu Atenborou, autoru kultnih prirodnjačkih televizijskih emisija....

Još 2000. godine među botaničarima se pročula misionarska priča. Istraživači iz Velike Britanije 2007. su krenuli u istraživanje Filipina. Nakon trogodišnjeg proučavanja svih 120 mesožderki ustanovili su da nova biljka guta i vari glodare zahvaljujući jakim enizmima koje poseduje“ Biljka proizvodi tako spektakularne zamke da ne hvata samo insekte, već i glodare. Izvanredno je da je biljka pronađena tek u 21. veku! Moj tim i ja smo odlučili, u čast Seru Dejvidu Atenborou, da biljku nazovemo po njemu. Atenborou je inspirisao generacije ljudi da se više zanimaju i bolje razumeju lepotu i različitost ovog sveta.

Tetkica čistila džepove?

01.10.2009.

Đaci sedmog razreda škole u posavotamnavskom selu Provo, kamerom mobilnog telefona uhvatili su na delu tetkicu V. D. kako im pretresa džepove, i snimak postavili na Internet! Zbog ovoga su se u sredu u školskoj zgradi okupili roditelji, najavljujući obustavu nastave, sve dok pomoćna radnica, za koju tvrde da ih godinama potkrada, ne dobije otkaz.
Na snimku koji su pokazali vidi se najpre kako deca postavljaju "mobilni" u ormar, udaljavaju se i zatvaraju vrata. Posle samo desetak sekundi u učionicu ulazi krupnija, crnokosa žena srednjih godina, koja se osvrće oko sebe i gleda prema prozoru da li je neko posmatra, a onda kreće u akciju - pretresa odeću i džepove u prvoj klupi.

- Kada deca odu na čas fizičkog, čistačica uđe i radi šta hoće. Uostalom, videli ste sve - kaže roditelj Melvida Hinić. - Pokupi 50, 100 ili 500 dinara. Koliko i kada nađe. Pa zar nije greh da moje dete, koje je u pubertetu, gladuje do dva sata posle podne, jer ga je neko u školi pokrao.

Ostali roditelji tvrde da krađe traju godinama. I jednoj od nastavnica nestalo je 500 evra, a deca se sve češće ostaju bez novca koji su poneli za đački dinar, upisninu, knjige ili druge obaveze. Na početku školske godine, škola nema organizovanu užinu, pa učenici praktično moraju da nose džeparac i kupuju obrok u obližnjoj pekari.

- Suprug čistačice presreo je đake na putu kada su se vraćali kući. Poručio nam je da se klonimo Interneta i njegove žene - priča jedna majka. - A deca su samo htela da uhvate lopova. I, to su i uradila. Ipak, rukovodstvo ne preduzima ništa. Čistačica se od ponedeljka i dalje normalno šeta. Pa ja više nikada ne bih smela da se pojavim.

U školu u Provu, koja je izdvojeno odeljenje OŠ "Jovan Cvijić" u Debrcu, u sredu su došli direktorka Nataša Basta, zamenik predsednika opštine Vladimirci Milenko Živković i prosvetni inspektor Momčilo Pantelić. Prisustvovali su burnom sastanku sa roditeljima, koji su insistirali da pomoćna radnica bude udaljena iz škole, ili će nastava biti prekinuta.
Direktorka Nataša Basta roditeljima je rekla da je uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti. Obavestila je policiju, pregledala video-zapis i pokrenula disciplinski postupak. Ali je nije udaljila s posla. Navodno, zato što zakonom nije precizirano u kojim slučajevima se radnik može suspendovati.
Roditelji su ostali kategorični u tome da deca neće prisustvovati nastavi sve dok ova čistačica radi. Opštinsko rukovodstvo obećalo im je i pravnu pomoć.

DOKAZ ILI NE
Na snimku se vidi da radnica pretura po stvarima, ali se ne vidi i da uzima novac. Mislim da vi nemate čvrst materijalni dokaz da ona krade - rekla je Nataša Basta okupljenim roditeljima.
Zamenik predsednika opštine Milenko Živković kaže da će svako morati da odgovara za svoje postupke, a prosvetni inspektor će, kako je rekao, sagledati stanje na terenu i izveštaj proslediti Školskoj upravi u Valjevu.

Chevy 2009 vs Chevy 1959 (VIDEO)

27.09.2009.

Američki osiguravajući institut za bezbednost u saobraćaju odlučio je da proveri koliko je bezbednost automobila povećana u poslednjih pedesetak godina.

U tu svrhu organizovan je specijalni "crash" test gde su se sučelili moderni Chevy Malibu iz 2009. godine i Chevy Bel Air iz 1959. godine.

Rezultati testa, kao što se i očekivalo, idu u korist automobila novije generacije pre svega zbog ubrzane evolucije u automobilskoj industriji.

Prema inženjerima koji su proučavali rezultate "crash" testa, vozač automobila iz 2009. godine pretrpeo bi samo lakše povrede kolena, dok bi vozač modela iz 1959. godine ostao na mestu mrtav.

Pogledajte video koji detaljno prikazuje ovaj "crash" test.

 

(MONDO)

Šta krije Google Earth?

27.09.2009.

Lice Opre Vinfri, crtež bundeve za Noć veštica i mnoge druge stvari!

Na servisu Google Earth možete pronaći predele koji liče na portrete ljudi ili predmeta iz svakodnevnog života.

Tako se na jednom polju u Masačusetsu vidi iscereno lice bundeve kakva se pravi za ukras za Noć veštica.

Iz oblika lavirinta u Arizoni smeši nam se jedno od najpoznatijih TV lica u Americi, voditeljka Opra Vinfri.

Brda u Alberti (Kanada) neodoljivo podsećaju na reklamu za mp3 plejer iPod, a "devojka" čiji se oblik nazire čak ima i prepoznatljive bele slušalice.

Za više neobičnih oblika, portreta i slika, posetite Google Earth.

(MONDO)

Avionom na bivšu

26.09.2009.

Kalifornijska policija uhapsila je pilota koji je uznemiravao bivšu devojku tako što joj je više puta u toku dana avionom nadletao kuću.

Policija u Konkordu saopštila je da je Tom Hjui nekoliko puta dnevno, u niskom letu, preletao nad njenom kućom.

Komšiluk je zvao policiju zbog ljutitog bivšeg koja ga je uhapsila čim je aterirao.

Bivši se nalazi u pritvoru i određena mu je kaucija od 155.000 dolara.(100% zabava)

Mamin sin..."pljunuti" Džerard Batler

23.09.2009.

Klinika za veštačku oplodnju koja "nudi" donatore koji liče na slavne ličnosti, objavila da je najtraženiji "primerak" onih ljudi koji liče na Džerarda Batlera.

Slika:Džerarda Batlera

Banka sperme "Kriobanka Kalifornije" na svojoj Internet stranici ima pretraživač u kojem možete razgledati donatore na osnovu sličnosti sa poznatim ličnostima, a buduće mame navele su da je idealni muškarac zvezda filmova "300" i "Gola istina".

Tako je bar poslednjih nekoliko dana, jer je najtraženija sperma ona čiji donator liči na Batlera. Za njim "kaskaju" Bred Pit, Ben Aflek i princ Vilijam.

Na listu "najtraženijih" dospeli su i Juan MekGregor i Džejms Mekavoj. (100% zabava)

Dečak se s raspusta vratio kao devojčica

19.09.2009.

Dvanaestogodišnji dečak iz Engleske mogao bi da postane najmlađa osoba na svetu koja je promenila pol.

Neimenovani učenik iz grada na jugu Engleske na letni raspust otišao je kao dečak, a vratio se kao devojčica, piše britanski tabloid San (The Sun).

Roditelji učenika za vreme raspusta promenili su mu ime, a na nastavi se pojavio obučen u haljinu, sa kosom vezanom u kikice. Kako saznaje list, u pripremi je i operacija promene pola.

Nakon dolaska sa raspustva dečak je počeo da odlazi u toalet za devojčice i dozvoljeno mu je da promeni svlačionicu.

Predstavljanje kolege iz razreda kao devojčice izazvalo je šok i suze kod ostale dece, a njihovim roditeljima rečeno je da sa njima moraju da počnu da razgovaraju o problemima polova.

Roditelji su gnevni zbog ovakvog stava škole, a jedna od majki smatra da se škola ponela užasno jer je napravila pravu pometnju, a roditeljima ostavila brojna neodgovorena pitanja svoje dece.

S druge strane, majka dvanaestogodišnjaka koji se priprema za hormonsku terapiju kaže da je njena porodica posvećena tome da obezbedi ono što misli da je najbolje za svoje dete.

Ipak, stručnjaci tvrde da ovom dečaku u Velikoj Britaniji neće biti dozvoljen hormonski tretman sve dok ne uđe u pubertet. (MONDO)

Najveći hamburger na svetu

17.09.2009.

Džinovska pljeskavica košta skoro 500 dolara, i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda. Hamburger napravljen u Sautgejtu u Mičigenu zvanično je najveći na svetu. Ovaj sendvič ukupno je težak više od 80 kilograma.

"Celog života radim u restoranu i maštam o slavi, a sada sam ostvario svoje snove", rekao je Stiv Mali, vlasnik restorana u kojem je hamburger napravljen.

Pljeskavica se priprema čitavih 15 sati, zemička se peče osam sati, a posle toga se u sendvič dodaju sir, zelena salata i paradajz, otkrio je on. (MONDO)

Učestvovale u lažnom „Velikom bratu”

15.09.2009.

Grupa od devet devojaka željnih slave, našla se zatočena u vili izvan Istanbula, misleći da učestvuje u šou programu sličnom "Velikom bratu". Jesu snimane 24 časa, ali za potrebe porno vebsajta koji je prodavao snimke iz kupatila i sa bazena.

Policija u Turskoj oslobodila je grupu devojaka, među njima i devojčicu starosti 15 godina, koje su verovale da učestvuju u nekoj vrsti "Velikog brata".
Gotovo dva meseca one su bile zatočene u jednoj vili na obodu Istanbula, misleći da ih snima poznata televizija za rijaliti šou. Umesto toga, snimci lažnog "Velikog brata", isključivo oni iz kupatila, bazena i kada se presvlače, prodavani su na jednom vebsajtu na Internetu.

Slika: Devojke koje su učestvovale u lažnom Velikom bratu

Devojke su posle petnaestak dana počele da sumnjaju da nešto nije u redu, jer niko nije izbacivan iz kuće, niti su dobijale neke zadatke.

Policija je slučaj iznela u javnost krajem prošle nedelje, nakon što je provalila u vilu u Rivi, nedaleko od turske prestonice.

Reagovali su posle poziva majke jedne od devojaka, koja se požalila da je sprečena da stupi u kontakt sa njom i da se šou nigde ne emituje.

Portparol vojne policije izjavio je da su devojke, uglavnom manekenke iz Antalije i Izmira, u kući provele nešto manje od dva meseca.

Naime, više od sto devojaka prijavilo se na oglas za rijaliti šou koji je "trebalo da se emituje na jednoj od najvećih turskih TV stanica".

Prethodno su morale ugovorom da se obavežu da neće zvati članove svojih porodica, niti će na bilo koji način biti u vezi sa spoljnim svetom, kao i da će platiti odštetu od 50.000 turskih lira (23.000 evra) ako kuću napuste pre isteka dva meseca.

Nisu seksualno, niti bilo kako drugačije zlostavljane, ali im je rečeno da nose mini bikinije, da igraju pored bazena i "ohrabrivane" su da se međusobno svađaju, po mogućstvu i tuku, piše u policijskom izveštaju.

Neke od njih su izjavile "da su držane protiv svoje volje i da im je za izlazak prećeno novčanom kaznom" na koju su pristale.

Savas Harišči, jedan od producenata vebsajta koji stoji iza celog "projekta" branio se rečima: "Nema zločina u ovome i nismo krivi. Samo jedna stvar se desila ovde - devojke su počele da se dosađuju. Napravile su plan da pobegnu bez plaćanja penala koji su naznačeni u ugovoru".

Četvorica muškaraca, za koje se veruje da su bili čuvari, su uhapšena, ali su kasnije puštena i čekaju suđenje na slobodi.(RTS)

Najveće Google gluposti

14.09.2009.

Ako koristite Google pretraživač u Britaniji, možda će vas iznenaditi neki od pomoćnih predloga za pretragu.

Iz "Google labs" stiže spisak najvećih besmislica koje vam pretraživač nudi u želji da vam olakša posao. Poznato je da će Google na vašu nedovršenu reč ili rečenicu reagovati korisnim predlozima. Ovi predlozi biraju se na osnovu učestalosti korišćenja tih reči uz onu koju ste vi ukucali.

Tako Google na rečenicu "Kako bi..." nudi zanimljive predloge kao što je "Kako bi izgledali vanzemaljci", ali i "Kako bi stolice izgledale, kada bi se kolena savijala u obrnutom smeru".

Nedovršena rečenica "Ja sam..." dovešće vas do izjave iz crtaća "Ja sam zli Homer Simpson", ali i do tvrdnje "Ja se izuzetno plašim ljudi iz Kine".

Fraza "Volim da..." završiće se običnom, bezazlenom izjavom "Volim da šetam po plaži". Međutim, tu je i "Volim da lepim prste selotejpom, da bih se osećao kao dinosaurus".

Ako Google upitate "Da li je nemoguće...", ponudiće vam solucije "...liznuti sopstveni lakat", "pojesti kašičicu cimeta", ali i "popiti četiri litra mleka za sat vremena".

Možda vas zanima zašto se na zastavi Velsa nalazi zmaj, ili zašto je u pojasu Gaze rat, ali ako ukucate "Zašto..." u britanski Google, među predlozima će se naći i "Zašto je na mom kauču mrtav Pakistanac", inače citat iz serije "Izgubljeni".(Sto posto zabava)

Koza ojarila čovekoliko čudovište

08.09.2009.

Pre nekoliko dana, koza iz gradića Gverua u srcu Zimbabvea donela je na svet čovekoliko jare.

Zapanjeni seljani, verujući da su kozu obuzele „zle sile“ momentalno su zapalili ovo užasavajuće biće i tako uništili jedinu mogućnost da se sazna nešto više o ovom „čudu“.

Javnost je o nakaznom biću obavestio guverner pokrajine Midlands Džejson Mačaja, dodajući da su preplašeni seljani održali hitan sastanak zbog „prokletstva koje se nad njima nadvilo“.

- Evidentno je da su mračne sile naterale nekog muškarca da polno opšti sa kozom - izjavio je Mačaja, karakterišući incident kao loš znak.

Ipak, veterinar Tomas Sibanda nije toliko praznoveran kao ostatak meštana i smatra da bi se ceo slučaj mogao naučno objasniti da telo nije spaljeno i da ne bi bilo potrebe uplitati magiju i sodomiju.

- S obzirom na to da je telo spaljeno mogu samo da nagađam da se radi o hidrocefalusu, odnosno poremećaju koja dovodi do toga da se glava ispuni vodom, a samim tim i da se oči, uši, nos i brada deformišu i neobično razmeste – ubeđen je veterinar, koji veruje da je puki slučaj doveo do toga da lice jareta podseća na ljudsko.(SrbijaNet)

Frižider proslavio 50. rođendan

07.09.2009.

Pol i Val Hoskins iz Koventrija upriličili su rođendansku zabavu svom frižideru na koju su pozvali sve rođake i prijatelje.

Za tu priliku par je ukrasio kuću i naručio tortu, a sve kako bi obeležili pola veka rada svog omiljenog kućnog aparata.

"Mali ledeni slavljenik" kupljen je za 65 funti u avgustu 1959. godine.

"U to vreme, većina ljudi nije imala frižider, ali naša kuhinja je bila na sunčanoj strani i namirnice su se brzo kvarile pa smo morali da ga kupimo." - rekao je Pol (75), inženjer u penziji.

Za to vreme, za razliku od "današnjih" aparata, slavljenik se pokvario samo jednom.

"Termostat se pokvario pre 30 godina i kada sam se obratio proizvođaču za novi rečeno mi je da ta kompanija više i ne proizvode frižidere." - dodao je on.

Hokinsovi su ipak uspeli da nabave ispravan termostat i od tada frižider radi "kao nov".(Sto posto zabava)

Trabant forever

03.09.2009.

Automobil "trabant", simbol Istočne Nemačke, dobio je novo ruho i 20 godina posle pada Berlinskog zida biće predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, koji počinje 15. septembra.

Prototip "trabanta NT" ili "novog trabanta", električnog naslednika automobila kog su Nemci od milja zvali "trabi", nastao je zahvaljujući saradnji kompanija Indi Kar i Herpa.

Novi Trabant NT

Novi "trabant" zadržao je pravougaoni izgled svog prethodnika ali je napravljen tako da poštuje prirodnu sredinu. To će biti "električni auto sa krovom obloženim solarnim pločama, namenjen gradskoj vožnji ili za kratke razdaljine", kaže Ronald Gerševski, čelnik kompanije Indi Kar.

"U unutrašnjosti automobila nalaziće se priključci za GPS, mobilni telefon i ajPod", dodao je Gerševski a prenosi Frans pres. "To neće biti model sa starinskim izgledom pošto ne želimo da nas uhvati nostalgija za Istočnom Nemačkom".
Trabant on the road again (Nije mi ništa, nije mi ništa...)

"Trabi", vozilo koje je bilo predmet podsmeha zbog sintetičke karoserije, smrada izduvnih gasova ali i maksimalne brzine od samo 120 kilometara na sat, bio je gotovo i jedini automobil koji su sebi mogli da priušte stanovnici Istočne Nemačke, ali posle 10 do 15 godina na listi čekanja.

"Novi trabi" je pre svega "ekološka i osvežavajuća novina" i moći će da pređe 250 kilometara sa jednim punim rezervoarom. Eventualno puštanje u prodaju novog "trabanta" za sada se, međutim, tek razmatra.

Kompanije Indi Kar i Herpa se nadaju da će automobile moći da počnu da prodaju od 2012. godine, ali još nisu našle investitore koji bi finansirali projekat. Zato sve nade polažu u Sajam automobila u Frankfurtu, kako bi našle finansijere i počele serijsku proizvodnju "novog trabija".

Herpa je na ideju o novom modelu došla nakon što je prodala stotine hiljada minijaturnih maketa "trabanta". Posle pada Berlinskog zida otkupila je prava na tu marku mitskog i jedinog automobila proizvedenog u Istočnoj Nemačkoj.

Deo istorije

  Trabant nekada

Kompanija IndiKar je 2007. godine na Sajmu automobila u Frankfurtu sprovela anketu među posetiocima i od 11.500 anketiranih, 93 odsto je podržalo ideju o proizvodnji modernog "trabanta". Mnogi ispitanici su izrazili spremnost da takvo vozilo i kupe.

Danas su stari "trabanti" gotovo sasvim nestali iz saobraćaja. U fabrici VEB Zaksenring automobilverke Cvikau proizvedeno je tri miliona bež, svetlo plavih, maslinasto zelenih, oker i roze "trabanta" od kojih je danas samo nekoliko desetina hiljada i dalje registrovano.

Prvi "trabant" proizveden je 1957. u gradu Cvikau a ta vozila pravljena su još dve godine posle pada Berlinskog zida, do 1991. Stanovnici Istočne Nemačke imali su običaj da svojim vozilima, koja su smatrali članom porodice, daju nadimke kao što su Miha ili Bert.

Nostalgičari i dalje redovno organizuju okupljanja starih "trabanta" koje posećuju kolekcionari, ljubitelji i radoznali. U Berlinu postoje turistički obilasci grada u "trabantima" i svake godine hiljade ljudi obiđe prestonicu u tim automobilima.

Godine 2005, povodom 15. godišnjice ujedinjenja Nemačke, jedinstven model je prodat na aukciji. Bio je to "gobi" - sastavljen od prednjeg dela Folksvagenovog "golfa" i zadnjeg dela "trabanta". "Gobi" je predstavljao ujedinjenje dva simbolična automobila, jednog iz Istočne i drugog iz Zapadne Nemačke.(RTS)

Svetski kongres veštica u Srbiji

02.09.2009.

Opština Veliko Gradište na Srebrnom jezeru organizuje 4. septembra prvi "Svetski kongres veštica" (World Witch Congress), saopštili su organizatori.

"Želja je da se na zanimljiv način dočara vreme veštica, duhova i čarobnjaka. Između ostalog, posetioci će biti u prilici da probaju "čarobne napitke" raznih veštica i čarobnjaka, i specijalni čarobni koktel koji će se kuvati u ogromnom kazanu, u gradskom parku." - najavljuju organizatori iz "Vorld vič kongres tima" (World Witch Congress Team).

U ponoć će biti upaljena lomača za veštičju žurku koja će trajati čitave noći, a organizatori očekuju goste iz Makedonije, Rusije, Ukrajine, Rumunije i Bugarske.(Sto-posto-zabava)

Lažni kamen s Meseca

31.08.2009.

Ponos holandskogg nacionalnog muzeja – kamen koji je navodno uzet tokom prvog sletanja ljudi na Mesec – uopšte nije kamen, već okamenjeni komad drva.

U muzeju "Rajksmuzeum" u Amsterdamu nalazi se kamen koji je 1969. poklonjen tadašnjem holandskom premijeru Vilemu Dresu.

Kamen su navodno doneli astronauti Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Baz Oldrin, a uručio ga je tadašnji američki ambasador Džej Vilijam Midendorf.

Kada je Dres umro kamen je izložen u amsterdamskom muzeju.

Slika: Kamen za koji se smatralo da je sa Meseca

Istraživači sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu utvrdili su da je kamen, čija je vrednost bila procenjena na oko 350.000 evra zapravo okamenjeni komad drveta.

"Rajksmuzeum" koji je poznatiji po slikama velikih majstora poput Rembrandta, objavio je kako će uprkos svemu zadržati kamen kao kuriozitet.

"To je dobra priča, a neka od pitanja koja je otvorila još nisu odgovorena", rekla je Xandra van Gelder koja je sudelovala u istrazi koja je pokazala da je kamen lažan.

NASA je tokom 1969. i 1970. godine poklonila više od 100 komada "mesečevog kamenja" raznim zemljama sveta.

Ambasada SAD u Hagu sprovešće istragu o poreklu kamena.

Znate li šta je pilesaurus?

28.08.2009.

Kanadski paleontolog pokušaće da od embriona pileta napravi dinosaurusa.Hans Larson sa Univerziteta Mekgil u Montrealu pokušava da razvije karakteristike dinosaurusa koje su nestale kod ptica, koristeći pile.

"Premetanje određenih genetskih faktora tokom razvoja embriona moglo bi da dovede do razvoja anatomije dinosaurusa." - rekao je on za agenciju AFP.

Na ovu neobičnu ideju došao je razgovarajući sa kolegom Džekom Hornerom, koji je bio konsultant pri snimanju filmova "Park iz doba Jure". Horner je autor knjige "Kako da napravite dinosaurusa".

Larson smatra da se negde u dalekoj budućnosti nalazi mogućnost izleganja živih praistorijskih bića iz jajeta.

"Ako budem uspeo da dokažem mogućnost anatomskog razvoja dinosaurusa kod ptica, dokazaću i da su ptice direktni potomci određenih vrsta dinosaurusa." - rekao je on.

Larson je, ipak, dodao da ne planira u narednom periodu da razvija embrione dinosaurusa, pošto bi inkubator i odgoj bili "previše obiman projekat".

Na "iBeju" prodato grobno mesto iznad Merlin Monro

26.08.2009.

Jedna udovica iz SAD prodala je na aukciji, na internet sajtu "iBej", grob svog muža, smešten direktno iznad večne kuće filmske legende Merilin Monro, za 4,6 miliona dolara.

Elsi Pončer je izjavila da se za prodaju grobnog mesta na groblju slavnih u Los Anđelesu odlučila kako bi došla do novca za plaćanje hipoteke nad kućom, prenela je agencija Rojters.

Aukcija je krenula pre desetak dana, sa početnom cenom od 500.000 dolara, a do zatvaranja u ponedeljak stigla je 21 ponuda. Odgovorni na aukcijskom sajtu "iBej" nisu saopštili ko se krije iza najveće ponude.

Muž Elsi Pončer, Ričard Pončer, kupio je taj grob od slavnog bejzbol igrača Džoa Dimađija, bivšeg muža Merilin Monro, kada su se oni razveli 1954. godine.

Merilin Monro je preminula 1962. godine, u 36. godini. Ričard Pončer je umro 1986. u 81. godini. Elsi Pončer kaže da je telo njenog muža na njegov izričit zahtev bilo položeno na stomak, kako bi licem bio okrenut prema Merilin.

Ona namerava da njegove ostatke premesti u grob koji će biti i njena večna kuća.

Na malom groblju "Vestvud vilidž memorial park" u Los Anđelesu sahranjene su mnoge slavne ličnosti, među kojima su Din Martin, Roj Orbinson, Truman Kapot, Natali Vud, Karl Vilson i od nedavno Fara Foset.(RTV)

Izvučen džek pot u Italiji

23.08.2009.

Italijan iz malog grada Banjone u Toskani, dobitnik je najveće loto premije koja je dosad osvojena u Evropi, u vrednosti preko 146,9 miliona evra. Loto groznica nije tresla samo Italijane, već i druge Evropljane.

Glavna premija u italijanskoj državnoj lutriji, vredna rekordnih 146,9 miliona evra, napokon je večeras, posle više meseci izvučena, čime je okončana loto groznica koja je tresla ne samo Italijane već i stanovnike drugih evropskih zemalja, javila je agencija Ansa.

Najveću loto premiju dobio je Italijan iz malog grada Banjone u Toskani, javili su večeras italijanski mediji.

Džek pot, rekordan u Evropi, bio je drugi po vrednosti u svetu, a rekord od 157,7 miliona evra i dalje je dobitak na američkoj lutriji "Megamilion" koji je izvučen u martu 2007. godine.

Dobitna šestocofrena kombinacija na italijanskom lotou nije izvučena od januara, iako sedmično ima čak tri izvlačenja. Prema procenama stručnjaka, šansa da se večeras pogodi dobitna kombinacija bila jedan prema 622 miliona.

Prošle subote je oko 130 Nemaca čarter letom doputovalo u grad Rimini na jadranskoj obali da bi uplatili tikete. Oni su dobili besplatne avionske karte na takmičenju koje je organizovao nemački dnevnik Bild samo zbog izvlačenja italijanskog Lotoa.

Od početka godine, igrači su potrošili više od 2,4 milijarde evra u nadi da će izvući džekpot, ali je jedan dobitnik stalan - italijanska država. Polovina tog novca ide u državni budžet.(MONDO)

Britanac pobednik Svetskog prvenstva u pamćenju

21.08.2009.

Britanac Ben Pridmor ponovo je pobedio na svetskom prvenstvu u pamćenju, koje je održano u Londonu, uz učešće 23 finalista s najboljom memorijom iz raznih krajeva sveta.

Ovaj knjigovođa (33) na sebe je skrenuo pažnju pre dve godine, kada je na jednom takmičenju za manje od 30 sekundi uspeo da memoriše tačan redosled 52 nasumice raspoređene karte. Taj poduhvat, ocenjen kao nemoguć, omogućio mu je da postane svetski šampion 2008. godine. Svaki učesnik prvenstva ima sopstvenu tehniku pamćenja najrazličitijih komplikovanih nizova brojki i reči. Ona se najčešće sastoji u prenošenju elemenata za pamćenje u mentalnu sliku.
Ljudski mozak, naime, mnogo bolje registruje i pamti slike nego apstraktne simbole. Toni Bazan, jedan od osnivača svetskog prvenstva u pamćenju, izjavio je da na njemu svake godine ima sve više učesnka.
"Ljudi smatraju da jaka memorija može da im bude od velike koristi u profesionalnoj karijeri, u odnosima u društvu i privatnom životu", rekao je on.(Autor: Tanjug)

Petogodišnjak opljačkao obdanište

17.08.2009.

Petogodišnji dečak provalio u obdanište i pokrao igračke. Dečak čije ime nije saopšteno bio je tužan što tokom raspusta u predškolskoj ustanovi neće moći da se igra sa impresivnom kolekcijom igračaka. Zajedno sa drugarom starim 13 godina, osmislio je pljačku.

Dečaci su provalili u obdanište u rumunskom gradu Žirlau kroz prozor, ispreturali sve prostorije i odneli više igračaka.

Policiju je pozvao nastojnik koji je zatekao razbijen prozor i haos u obdaništu.

Istragom je utvrđeno da su "provalnici" verovatno tražili novac, ali su policajci bili zbunjeni što su iz ustanove odnete samo igračke.

Dečaci su, verovatno uplašeni prisustvom policije u gradu, priznali svoj zločin.

Mlađi dečak je policiji ispričao da je bio tužan što tokom raspusta ne može da se igra sa svojim igračkama, i da nije mogao da čeka septembar da školska godina ponovo počne. (MONDO)

Gori od Delboja

15.08.2009.

Prevarant iz Kalifornije pokušao da proda vrata od rerne kao plazma televizor.Trgovac prevarant iz Kalifornije pokušao je odvaljena vrata od rerne da proda svojim sugrađanima za sto dolara, uveravajući ih da se radi o LCD televizoru.

Entoni Majls iz San Leandra odvalio je vrata od rerne sa svog šporeta, stavio ih u kutiju za plazma televizor i sa ovim komadom "bele tehnike" pod miškom, izašao na ulice gde je pokušao da proda "supermoderni TV prijemnik" za povoljnu cenu.

Iako se uzdao u lakomislenost svojih sugrađana, od kojih su neki zaista razmišljali o kupovini, Majls je pao u ruke policije kada ga je jedna od mušterija prijavila.

Policija nije mogla da ga optuži jer "TV" nije prodat.(Sto posto zabava)

Želite Del Bojev kombi?

03.08.2009.

Čuveni žuti kombi sa tri točka ponuđen je na prodaju. Jedan od šest primeraka "rigal rilajenta" koji su korišćeni za snimanje jedne od najvoljenijih komedija kanala BBC biće prodat za nešto manje od 7.000 funti.

Automobil iz 1973. godine jedan je od šest trotočkaša korišćenih na snimanju serije "Mućke" od 1981. do 2003. godine.

"Glavni" auto braće Del Boja i Rodnija Trotera nalazi se u jednom muzeju. Od preostalih pet, nekoliko je prodato na aukcijama za više desetina hiljada funti.

Ko ne bi želeo da vozi raspadnuti žuti kombi na kojem piše "Troter - nezavisni trgovci", sa nalepnicom "Porez smo poslali poštom"? Ako se samo setite kako su braća Troter jezdila Pekamom, ili kako su u kombiju ostavili lutke na naduvavanje pune otrovnog gasa, shvatićete da je 7.000 funti mala cena za ovakav komadić istorije.(Sto posto zabava)

Objavljena "rešenja" Roršahovih testova

31.07.2009.

Psiholozi besni jer su tumačenja čuvenih testova sa mrljama objavljena na Internetu.

Testovi koje je 1921. objavio švajcarski psihijatar Herman Roršah u knjizi "Psihodijagnostičar" služe za utvrđivanje dubljih slojeva ličnosti.

Ne postoje klasična "rešenja" testa, već se pacijentova tumačenja mrlja mastila klasifikuju i analiziraju.

Psiholozi smatraju da su godine rada na testovima ugrožene objavljivanjem uobičajenih rezultata na Internet enciklopediji "Wikipedia".

Rezultate je objavio doktor Džejms Hajlman, koji se opravdao izjavom da je bilo "apsurdno" objaviti samo jedan, pa ih je objavio sve.

Psiholozi smatraju da objavljivanje neće dovesti do pogrešne dijagnoze, već će predznanje i naginjanje ka određenom tumačenju rezultate učiniti beznačajnim i beskorisnim u dijagnostici. (MONDO)

Žene sve lepše

29.07.2009.

Grupa istraživača sa univerziteta u Helsinkiju tvrdi da su žene, iz genaracije u generaciju, sve lepše a da su one manje lepe "vrsta koja izumire". Muškarci, ipak, ostaju "ružni", pošto za njih ne važe ista pravila evolucije.

Ne samo da su žene sve lepše, već su i one manje lepe "vrsta koja izumire", pokazalo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Helsinkiju.

U studiji grupe istraživača, predvođene profesorom Markusom Jokelom, ističe da lepe žene rađaju više dece od onih manje privlačnih i da među tom decom ima najviše devojčica koje su, zahvaljujući genetskoj kombinatorici, "lepe na mamu".

Ženska lepota se tako, prirodnim putem, prenosi sa majki na kćerke i širi iz generacije u generaciju, ističu istraživači.

To, međutim, nije slučaj i sa muškarcima koji ostaju "ružni", pošto za njih, kao i za njihove pećinske pretke, naprosto ne važe ista pravila evolucije.

Istraživači su godinama posmatrali 1.244 žene i 997 muškaraca, mereći njihovu reproduktivnu moć. Ispostavilo se da atraktivne žene rađaju u proseku 16 odsto više dece i da imaju 36 odsto više šansi da rode žensku decu.

Kćerke "slede primer majki" što dovodi do stvaranja "lanca lepote", u kome se lepota ne samo prenosi sa majke na kćerke već se i širi, eliminišući postepeno ružnoću.

Lepota je fizička osobina koja se nasleđuje, tvrdi Satiši Kanazava, psiholog-evolucionist sa Ekonomskog fakulteta u Londonu. U jednom svom istraživanju Kanazava je pokazao da su u proseku lepe žene brojnije od lepih muškaraca.

"Prosečni muškarac će i dalje biti "ružnjikav" dok će žene biti sve lepše i lepše", tvrdi profesor Kanazava.(RTS)

Ludi svadbeni ples (VIDEO)

26.07.2009.

Džilijan Piterson i Kevin Hajnc venčali su se u Sent Polu, a pošto oboje vole ples, napravili su mali spektakl na putu do oltara.

Mladenci, zajedno sa deverušama i odabranim prijateljima, đuskali su u crkvi hodajući do oltara, uz pesmu "Forever" Krisa Brauna.

"Uvek smo želeli nezaboravnu igranku na venčanju", rekla je mlada.

Možda bi njihov snimak ostao samo zabavna uspomena, da ga nisu okačili na YouTube, gde je nezaboravnu koreografiju pogledalo više od četiri miliona ljudi.

Pogledajte.

 

(MONDO)

Isterivači đavola u Peći

24.07.2009.

Nakon što su ga četiri dana batinali "isterivači zlih duhova", tridesetogodišnji Alen Aganović iz Peći uspeo je da pozove policiju. Trojica iscelitelja uhapšena, a među osumnjičenima i Alenova majka koja je, kako tvrdi njen sin, organizovala "terapiju".

Dva "duhovna iscelitelja" iz Crne Gore i jedan iz BiH, četiri dana zaredom tukli su tridesetogodišnjeg Alena Aganovića iz Peći, u nameri da "isteraju zle duhove" iz njega.

Aganović je krišom pozvao policiju nakon jedne od seansi i prijavio samoproklamovane "stručnjake za dušu".

"Tretirali su me kao životinju", rekao je Aganović, navodeći da je preplakao batinanja koja su se neprestano ponavljala u jednoj sobi njegove porodične kuće.

Prema Alenovim rečima, njegova majka Husnija i ostali članovi porodice složili su se da on treba da "očisti" svoju dušu. Alen, umereni poklonik islama, naveo je da se verski pogledi njegove majke i sestre razlikuju.

Kako veruje, iscelitelji pripadaju radikalnoj grupi vehabija.

Kosovska policija je potvrdila da je incident prijavljen i da se trojica "duhovnih lekara" nalaze u pritvoru.

"Prema prvim nalazima istrage, verujemo da je majka žrtve, jedna od osumnjičenih, angažovala tri osobe da izleče njenog sina, koga su, prema njenom mišljenju zle sile učinile mentalno bolesnim", rekao je portparol Kosovske policije Avni Gjevukaj.

Trojica iscelitelja zadržana su u pritvoru, dok je majka žrtve puštena na slobodu dok traje istraga.

Alen, uprkos navodima njegove majke, tvrdi da se ne oseća bolesno niti da je njegovo ponašanje bilo nenormalno.

"Nemam ideju zbog čega su mi ovo učinili", govori u neverici. (RTS)

"Džinovsko" pomračenje Sunca (VIDEO)

22.07.2009.

Stotine milona stanovnika velikog dela Azije imali su priliku da posmatraju najduže pomračenje Sunca u ovom veku.

Potpuno pomračenje počelo je rano jutros (01.58 po srednjeevropskom vremenu) na zapadu Indije i bilo vidljivo u pojasu širokom oko 250 kilometara koji se kretao preko Indije, Bangladeša, Nepala, Butana, Mjanmara i Kine, u najdužem trajanju od 6 minuta i 39 sekundi nad Pacifikom, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na obaveštenje američke svemirske agencije NASA.

Tačno u 6 časova i 23 minuta po lokalnom vremenu, nakon svitanja, noć je ponovo pala na indijsku državu Gudžarat u zapadnom delu zemlje i potom se pojasom dugim 15.000 kilometara i širokom 250 kilometara širila sve do južnih japanskih ostrva Rjukju.

U jednoj slabo naseljenoj zoni na Pacifiku, Mesec je potpuno zaklonio Sunce čitavih šest minuta i 39 sekundi, što je svojevrstan rekord koji neće biti oboren sve do 2132. godine.

U Indiji mrak je trajao kraće, odnosno tri do četiri minuta, a u Šangaju u Kini, na primer, oko pet minuta.

 

Pomračenje Sunca snažno je podstaklo trgovinu i turizam i u Indiji i u Kini gde postoje najbolji uslovi za posmatranje tog fenomena.

Uprava Parka skulpture u Šangaju koji predstavlja najbolje mesto za posmatranje u gradu, saopštila je da je za 22. juli prodala 2.000 ulaznica sa specijalnim naočarima i majicama proizvednim povodom tog događaja.

Na hiljade Japanaca, Amerikanaca, Evropljana i Kineza još pre nekoliko meseci rezervisalo je sobe u hotelima.

U Indiji, agencija "Koks end Kings" iznajmila je boing 737-700 koji je pre zore poleteo iz Nju Delhija, "presreo" totalno pomračenje na visini od 12.500 metara i leteo dalje prema istoku do države Bihar.

Sedišta u avionu koja se nalaze na strani izlazećeg sunca prodata su po ceni od 1.200 evra.

U svetom indijskom gradu Kurukšetri, na severu zemlje, očekivan je dolazak oko 1,5 miliona hinduističkih hodočasnika da bi se tokom pomračenja kupali u vodama lokalne reke u cilju "oslobađanja duše".

I u Indiji i u Kini u pričama i mitovima pomračenje Sunca predstavlja se kao najava srećnih, ali i loših događaja.(Tanjug)

Kako izbeći smrt

22.07.2009.

Patolog Jan Garavalja napisala knjigu o bizarnim ubicama koje vrebaju iza svakog ugla. Nakon više hiljada obdukcija, došla na ideju da napiše savetnik kako da se izbegne bizarna smrt.

Amerikanka Jan Garavalja, koja decenijama radi kao patolog, napisala je knjigu o bizarnim ubicama koje vrebaju iza svakog ugla.

Nakon više hiljada obdukcija, došla je na ideju da napiše savetnik kako da se izbegne bizarna smrt.

"Možete izbeći prerane smrt ako prihvatite nekoliko jednostavnih saveta", kaže Garavalja.

Jedan od njenih najbizarnijih slučajeva bila je žena koja je poginula tako što je zapela za naravan tepih. Pala je na dršku četke za kosu koja joj se zabila u oko. Šanse za takvu smrt, koja uključuje i udarac u krevet ili neki drugi komad nameštaja, su jedan prema 4.870.

Zbog toga Jan savetuje da se u kućama ne drže tepisi ili ponjave, a kaže da bi muškarci morali da izbegavaju i kravate, koje su takođe veoma opasne.

U karijeri je imala više smrtnih slučajeva slučajnim davljenjem kravatom.

"Kravate ne samo da mogu da vas udave, već su pune bakterija i ukoliko postoji neka infekcija na koži mogu da vas usmrte i na drugi način", kaže Garvalja.

Takođe, savetuje da automobil ne vozite sa otvorenim prozorima, jer u slučaju saobraćajne nesreće to može strahovito otežati povrede i da ne vozite "džet ski", jer povećavate opasnost od srčanog udara za više od 50 odsto. (RTS)

Klonirani psi za otkrivanje droge

20.07.2009.

Šest kloniranih pasa obučeno za otkrivanje droge. Patroliraju na glavnom međunarodnom aerodromu i tri druga granična prelaza, saopštila Južna Koreja.

Južna Koreja saopštila je da je šest kloniranih pasa obučeno za otkrivanje droge i da oni već
patroliraju na glavnom međunarodnom aerodromu i tri druga granična prelaza.

Šest genetskih "kopija" jednog labrador ritrivera prošlo je 16-mesečnu obuku za otkrivanje droge, navodi se u saopštenju južnokorejske carine.

Ti psi su iz legla od sedam štenaca rođenih 2007. godine, posle kloniranja genetskog materijala psa koji je još bio u aktivnoj službi.

Jedan od pasa je prekinuo obuku zbog povrede.

Kloniranje su izveli naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Seulu koji su prvi u svetu uspešno klonirali nekog psa, avganistanskog goniča koji je dobio ime "Snupi".(RTS)

Kupiš automobil, dobiješ kalašnjikov (VIDEO)

18.07.2009.

Prodavnica automobila u američkoj državi Kanzas dosetila se kako da privuče što više kupaca. Uz kupljeno pik-ap vozilo dobijate besplatno - poluautomatsku pušku kalašnjikov.

 

Da bi stvar bila još bizarnija, akcijska ponuda reklamirana je sloganom koji bi u slobodnom prevodu glasio "Puške, Bog, petlja (muda) i američki pik-apovi".

Vlasnik prodavnice automobila "Maks Motors" Mark Muler zaljubljenik je u američki način života. Kaže da je takva akcija "zdrav način da svoje sunarodike podstakne da se brinu za svoju sigurnost".

"Imamo obvezu da se zaštitimo. Na svetu je puno ludaka. Onaj ko ne zna da se zaštiti, ponaša se krajnje neodgovorno", kaže Muler koji je inače strastveni kolekcionar vatrenog oružja.

"Imam ih sve. Mitraljeze, poluautomatske puške, pištolje, sve. Ne nosim oružje jer sam zao. Nosim ga jer sam se u životu nagledao mnogo zla", pojasnio je Muler.

Kaže da su reakcije na njegovu kampanju odlične. "Jedna je mušterija naručila sedam pik-apova. Rekao je da mu ne treba sedam kalašnjikova pa sam mu dozvolio da izabere neku drugu pušku', piše "Dejli mejl" (Daily Mail).(MONDO)

Majka ugovara uličnu tuču kćerke (VIDEO)

16.07.2009.

Škotlanđanka Margaret Keli nova je "crna zvezda" Britanije nakon što je na YouTube okačen video snimljen mobilnim telefonom na kome ugovara uličnu tuču svoje kćerke i njene vršnjakinje i tera komšiluk koji pokušava da razdvoji devojke rečima: "Od***ite i pustite ih da se tuku."

U šokantnom filmiću okačenom na YouTube, masivna Keli viče na gomilu: "Mičite se. Kažem vam da se sklonite", dok njena kćerka Megan ukršta pesnice sa svojom rivalkom Holi.

 

Nakon što se unela nekoliko puta u lice posmatračima Margaret kaže: "Vreme je Megan, kreni. Obori je!"

Nakon skoro trominutnog ohrabrivanja, Megan, u sivoj trenerci i pink majici, poentira, hvatajući Holi za kosu pre nego što je obori na zemlju.

U tom trenutku pokušavaju da ih razdvoje, ali majka devojčice to ne dozvoljava, a u jednom trenutku i pomaže kćerci u prebijanju suparnice.

Šokantni video se završava time što se nekoliko devojaka okuplja oko učesnica tuče za koje se veruje da imaju 14 godina.

Policija za sada neće da preduzima nikakve istražne radnje, pošto niko nije prijavio krivično delo, piše britanski dnevnik "The Sun" i dodaje da se pretpostavlja da su uzrok sukobu devojaka bile uvredljive i preteće poruke koje su slale jedna drugoj mobilnim.

(MONDO)

Devojčica sa dva srca

15.07.2009.

Tinejdžerka iz Velike Britanije, kojoj je presađeno "dodatno" srce dok je bila beba, postala je prva osoba na svetu koja se u potpunosti oporavila nakon odstranjivanja presađenog organa i vraćanja funkcija njenog pravog srca.

Hana Klark, danas stara 16 godina, 1995. godine dobila je drugo srce, koje joj je presađeno uz njeno obolelo srce.
Izjave Hane Klark i doktora Magdija Jakuba


Presađeni organ uklonjen je pre tri i po godine zbog toga što su lekovi koje je dobijala protiv njegovog odbacivanja doveli do pojave kancera.

Međutim, njeno pravo srce u međuvremenu je dovoljno očvrslo da funkcioniše samostalno. Od intervencije obavljene 2006. godine kancer je nestao, a srčane funkcije su se vratile u normalu, saopštili su njeni lekari.

"Sada smo mnogo sigurniji u vezi sa procedurom kojoj je bila podvrgnuta pacijentkinja. Srčani mišić, nekada u potpunosti neaktivan, sada je izlečen", izjavio je dr Magdi Jakub iz Kraljevskog koledža u Londonu, jedan od lekara koji je rukovodio hiruškim timom.

Kardiomiopatija, odnosno pogoršanje rada srčanog mišića, relativno je često kod dece mlađe od godinu dana, naveo je Jakub.

"Nikom dosad nisam rekla, ali ne mogu mnogo ni da kažem. Ne bih sada bila ovde, hvala mnogo hirurzima. Znate, kada bih izlazila sa prijateljima, u kupovinu na primer, nisam znala da me mama i tata prate u automobilu. Sad mi dopuštaju da radim šta god hoću!", rekla je presrećna Hana.

Dr Viktor Cang iz bolnice Grejt Ormond Strit u Londonu, iz istog hiruškog tima, ocenio je da slučaj Hane Klark može da vrati nadu osobama koje pate od srčane insuficijencije.

"Hanin slučaj pokazuje da je u slučajevima kardiomiopatije, kao što je bio njen, moguće potpuno ozdravljenje pravog srca pacijenta ako je podržano na odgovarajući način", istakao je doktor Cang.

Sve to pokazuje da srce može samo da se regeneriše, ako mu za to damo priliku, komentarisao je dr Daglas Zajps, bivši predsednik Američkog koledža za kardiologiju u članku objavljenim povodom slučaja tinejdžerke Hane Klark u britanskom časopisu "Lanset".(RTS)

Mladi internet korisnici

13.07.2009.

Nova studija koja je izvršena od strane Nielsen Online pronašla je da gotovo 16 miliona dece u Americi, uzrasta 2 – 11 godine, bilo online u toku maja meseca te da oni čine 9.5% internet korisnika. Najmlađa deca uzrasta 2, 3 i 4 godine sigurno ne ažuriraju svoje Twitter naloge niti posećuju svoje Facebook naloge već jednostavno sede u krilu svojih roditelja ispred računara pa su na taj način izloženi internetu, navodi Peter Grunwald, predsednik Grunwald Associates LLC firme koja je specijalizovana za istraživanje dece, njihovog ponašanja i tehnologije. Nielsen navodi da je zabeležen rast dece koja su online za čitavih 18% u odnosu na prošlu godinu.(Itsvet)

Žive na fasadi zgrade

11.07.2009.

Dva brata iz Brazila provode 12 sati dnevno u krevetu, stolicama i mreži za spavanje koje su okačili na fasadu jedne zgrade u istorijskom jezgru Rio de Žaneira.

Dva brata iz Brazila prkose zakonima fizike, živeći na "čardaku ni na nebu, ni na zemlji", na visini od deset metara od tla.

Tijago i Gabrijel Primo provode 12 sati dnevno u krevetu, stolicama i mreži za spavanje koje su okačili na fasadu jedne zgrade u istorijskom jezgru Rio de Žaneira.

Cela ova "viseća kućna atmosfera" zapravo je deo umetničke instalacije.

Braća Primo imaju na raspolaganju opremu za planinarenje, a u slučaju fizioloških potreba mogu da preko susednog balkona uđu u umetničku galeriju gde im na raspolaganju stoji toalet.

Tijago i Gabrijel vise na fasadi od kraja maja, a to nameravaju da čine sve do 20. avgusta na veliku radost prolaznika.

"Grip žurke" za razvijanje imuniteta

09.07.2009.

Roditelji tinejdžera u Velikoj Britaniji, navodno, pokušavaju da "doskoče" novom gripu organizujući žurke na kojim je obavezno prisustvo nekoga ko je inficiran, ne bi li ga i njihova deca dobila i "preležala" dok još nije mutirao.

Pre samo mesec dana, britanski Ministar zdravlja Endi Burnam izdao je saopštenje u kojem je pozvao građane da ne paniče uprkos velikom talasu zaraženih virusom H1N1 u zemlji.

Poštari širom Velike Britanije u sandučiće ubacuju info-flajere o novom gripu

Ministar zdravlja Endi Burnam

Izgleda da sada zvaničnici ovog istog ministarstva imaju suprotan problem: apeluju na roditelje da ne održavaju "grip žurke" jer misle da će time izgraditi imunitet na "meksički" grip kod svoje dece ako ih na "vreme" zaraze, piše britanski "Tajm".

Dugo su Britanci pravili "žurke za ovčije boginje" početkom leta, da bi ih deca preležala u pogodnom trenutku. Ali, informacije koje su otkrili na raznim Internet sajtovima, zabrinule su ljude iz Ministarstva zdravlja, pošto je stvar počela da se ponavlja i u slučaju novog gripa, ovoga puta "da se stekne imunitet, dok nije mutirao u smrtonosniju formu".

U prošlonedeljnom saopštenju, ser Lajam Donaldson, šef medicinskih usluga na ostrvu, naglasio je da su takve žurke rezultat "strašno pogrešnog shvatanja stvari".

"Nikada ne bismo preporučili namerno izlaganje bilo koga novom gripu. Još uvek ne znamo dovoljno o profilima rizika koje virus nosi sa sobom, i dok je u Velikoj Britaniji bolest generalno u blažoj formi, u nekim delovima sveta mladi, prethodno potpuno zdravi ljudi, su umrli. Roditelji nikada ne bi mogli sebi da oproste što su dozvolili sebi da svoje ranjivo dete izlože tako ozbiljnoj bolesti", stav je ser Donaldsona.

Roditelje zbunjuje stav države

Lokalna štampa navela je adresu sajta na kojem se prvo povela diskusija o "grip žurkama", veb portalu definisanom kao "portal za majke iz britanske srednje klase".

Džastin Roberts, osnivač sajta, kaže da su roditelji zbunjeni oprečnim pristupom gripu koji sprovode zdravstveni radnici - dok se 2. jula u nekim oblastima zemlje zaraza suzbijala testiranjem svih sumnjivih slučajeva, zatvaranjem škola u kojima je potvrđeno postojanje gripa i preventivnim davanjem leka "Tamiflua" svima koji su došli u bliski kontakt sa inficiranim osobama - u određenim "opasnim zonama", kao što su London i Glazgov, strategija suzbijanja nije se primenjivala.

"Stvar je jasna, ili ga treba dobiti sad ili dati sve od sebe da se izbegne - ne može i jedno i drugo. Lako je prozvati neuke roditelje koji se ponašaju histerično", izjavila je ona za "Indipendent".

Bila zbunjenost opravdana ili ne, Britanija je 2. jula objavila da se napušta suzbijanje zaraze širom cele zemlje i da se prelazi na tretiranje navedenim lekom samo onih koji su bolesni.

Ministar Burnam je rekao da su vanredne mere bile deo vladinog plana u slučaju pandemije i da se ovim skinuo pritisak sa zdravstvene službe, obzirom da epidemiolozi predviđaju da bi uskoro moglo biti 100.000 novih slučajeva dnevno. Nekoliko drugih zemalja, uključujući SAD i Australiju, je takođe prešlo na sličnu taktiku.

Dejvid Kamings, 50-godišnji stanovnik Londona za čije dvoje dece se sumnja da su zaražena "meksičkim" gripom, kaže da on i drugi roditelji imaju opušten stav prema virusu, mada ističe da niko ne bi trebalo namerno da izlaže svoju decu ovoj zaraznoj bolesti.

"Ne znam nijednog roditelja koji ozbiljno razmišlja o 'grip žurci', ali mislim da su roditelji videli koliko je blaga forma bolesti i više nisu zabrinuti oko toga da li će im se dete razboleti", smatra Kamings.

Zvaničnici iz Ministarstva zdravlja se možda čude takvoj hladnokrvnosti "u lice virusu", no, kako kaže Kamings na kraju: "Roditelji sležu ramenima. Ako ga dete dobije, šta da se radi". (RTS)

Na Adi oboren svetski bikini rekord

07.07.2009.

Na Adi Ciganliji, za vikend je postavljen novi svetski rekord - 2.353 devojke se slikalo u bikinijima.

U subotu je u Beogradu oboren svetski rekord u najvećem broju devojaka fotografisanih u bikini kostimima.

Obaranje rekorda je organizovalo srpsko izdanje magazina "Kosmopoliten", a 2.353 devojke iz cele Srbije je na plaži popularnog beogradskog kupališta Ada Ciganlija svojim telima formiralo reč "Cosmopolitan".


Trenutak kada su devojke svojim telima ispisale reč "Cosmopolitan"


Glavna i odgovorna urednica srpskog "Kosmopolitena", Nataša Davidov, je izrazila zadovoljstvo obaranjem svetskog rekorda i navela da su devojke koje učestvuju u ovoj akciji najlepše i najhrabrije.

"Bikinimanija" je počela 2007. godine kada se 1010 devojaka okupilo u Australiji i ispisalo reč "Cosmo".

Prethodni rekord, postavljen prošle godine, držale su Ruskinje sa 1.923 devojke.

Reklama, šta je to?

05.07.2009.

Državni kanal Severne Koreje prvi put od početka rada emitovao je reklamni spot. Među propagandnim sloganima i revolucionarnim pesmama, gledaoci su mogli da vide reklamu za pivo.

Program severnokorejske televizije koji do sada nije prikazao ni jednu jedinu reklamu, emitovao je trominutnu reklamu i to za pivo.

Na jedinom državnom kanalu u Severnoj Koreji program se sastoji od vesti, reportaža iz fabrika, crtanih filmova za decu domaće proizvodnje i dokumentarnih filmova o lideru Kim Džong Ilu i njegovom ocu Kim Il Sungu.

Među propagandnim sloganima i revolucionarnim pesmama, gledaoci su imali priliku da vide i reklamu za pivo.

U reklami hvale kvalitet piva i njegove hranljive vrednosti. Kažu da je pravljeno od pirinča, obogaćeno vitaminom B2, da smanjuje stres i produžava životni vek.

Ne zna se koliko pivo košta, niti koliko građana može sebi da ga priušti.

Reklama se završava natpisom da veličina jednog naroda zavisi od veličine njegovog lidera, a budućnost nacije zavisi od njegove mudrosti.(RTS)

Najružniji pas na svetu

02.07.2009.

Mešanac boksera po imenu Pabst pobedio je na takmičenju za najružnijeg psa, održanom u Kaliforniji.

Pabst iz skloništa u Kaliforniji porazio je prošlogodišnjeg pobednika Raskala, i osvojio 1.600 dolara, zalihe hrane za pse i ugovor o poziranju za "House of dog".

Pabstu su pobedu donele izuzetno isturena donja vilica, lice koje izgleda kao da je zgužvano, i klempave uši.

U kategoriji pedigriranih pasa, pobedila je Mis Eli, ženka kineskog bezdlakog psa stara 15 godina.

Srušila se nedovršena zgrada

29.06.2009.

U Šangaju se srušila zgrada u završnoj fazi izgradnje. Nesreća u kojoj je poginuo jedan radnik baca svetlo na posledice ubrzane urbanizacije Kine.

Zgrada od 13 spratova koja je bila u završnoj fazi izgradnje, srušila se juče rano ujutro na jednu stranu, pri čemu je poginuo radnik, javila je kineska agencija Sinhua.

Državna televizija prikazala je snimke na kojima se vidi gotovo dovršena zgrada kako je pala na jednu stranu na gradilištu na kojem se gradi čitav blok.

"Bilo je strašno. Zgrada se srušila veoma brzo nakon što je nekoliko radnika istrčalo iz nje", izjavio je svedok događaja Fang Ženghui, čiji dom gleda na novoizgrađenu četvrt. "Bilo je veoma glasno. Zapanjio sam se onim što sam video."

Dvadesetosmogodišnji radnik, koji je ušao u zgradu da pokupi svoj alat, poginuo je prilikom pokušaja da iskoči kroz prozor dok je soliter padao, navodi agencija.

Ostale zgrade iste građevinske firme još uvek stoje.

Gradonačelnik Šangaja, Han Ženg, naredio je potpunu istragu nesreće koja se dogodila u jugoistočnom delu grada.

Nemarna konstrukcija i korišćenje materijala ispodprosečne vrednosti u izgradnji, karakteristika su ubrzane gradnje i brzog ekonomskog rasta.

U nesrećama povezanim s neodgovornim građevinarstvom, 2008. godine se srušio novi železnički most pri čemu je poginulo sedam ljudi, a na vrtić je pao kran i ubio petoro dece.

Prošle godine se srušilo i nekoliko novih zgrada u potresu koji je pogodio Sečuan.

"Isterivanje gej đavola" u Americi (VIDEO)

26.06.2009.

Na Internetu se pojavio snimak isterivanja "homoseksualnog demona" iz jednog tinejdžera u crkvi u Konektikatu.
Snimak prikazuje ceo proces egzorcizma, koji sprovode čelnici crkve "Manifested glori ministriz".

 Snimak isterivanja Đavola!

Mladić star 16 godina leži na podu u grčevima, dok pripadnici crkve oko njega viču i "isteruju" demona. On kasnije povraća u kesu, i pokrivaju ga belim čaršavom.
"Iščupajte mu ga iz grla", "Napolje, gej demonu, Lucifere, oslabi svoj stisak", "Isterajte mu đavola iz stomaka", samo su neki od povika okupljenih.
Ceo snimak, u trajanju od 20 minuta, uklonjen je sa sajta YouTube, ali ostalo je dovoljno materijala da bi se udruženja za zaštitu dece, kao i osoba različitih seksualnih orijentacija, pobunila na sav glas.
Učesnici egzorcizma kažu da nisu pogrešili.
"Nemamo ništa protiv homoseksualaca, samo ne odobravamo njihov način života. Muškarac bi trebalo da bude sa ženom, i obrnuto", rekla je prečasna Patriša Mekini za Asošiejted pres.
Ona je izjavila da je mladić rekao da ima 18 godina, kao i da je "sam došao da mu se obavi isterivanje homoseksualnog demona".
Mladić, čije ime nije saopšteno, rekao je da ima 16 godina, ali je odbio da komentariše ceo slučaj.(24SATA)

Internet beduini

23.06.2009.

Reč je o mladim kompjuterskim stručnjacima koji za svojim laptopovima uz kafu, piće i sendviče iz fotelja vode svoje kompanije, pišu članke, dizajniraju nove proizvode...

Pojavili su se najpre u San Francisku, a sebe nazivaju beduinima, iako je jedina osobina koju dele sa tradicionalnim stanovnicima pustinja to što su često u pokretu. Dok se pustinjski beduini kreću od oaze do oaze, ovi kalifornijski sele se - od kafića do kafića.
U stvari, reč je o novoj vrsti najčešće mlađih kompjuterskih stručnjaka kojima je mrska obaveza svakodnevnog pojavljivanja u kancelariji i rada pod strogom kontrolom nekog šefa.
Otkako su kafići u Sjedinjenim Državama - uz dobru kafu, bezalkoholne napitke, sveže sendviče i kolače - počeli da nude udobne fotelje i besplatne brze bežične priključke na Internet, ovi moderni beduini svakodnevno provode sate i sate u njima, nagnuti nad svojim laptopovima.
Neki pišu kompjuterske programe, drugi dizajniraju nove proizvode, održavaju tuđe veb-sajtove, pišu članke ili knjige ili čak vode sopstvene kompanije bazirane na Internetu.
Jedan takav „beduin“ objavljuje sopstveni stručni časopis, sa nekolicinom zaposlenih koji svi sede svako u svom kafiću, u drugom gradu Amerike. Niko zasada ne zna koliki je broj ovih „Internet beduina“, ali se tvrdi da on neprestano raste.
Analitičari situacije u informatici podsećaju: kao što su nekada mladi entuzijasti u Americi u garažama svojih kuća osnivali danas moćne kompjuterske kompanije, tako u naše doba neki novi klinci osnivaju po kafićima firme koje će jednoga dana drmati svetom. (Glas Javnosti)

Prodata legendarna Ajnštajnova fotografija

21.06.2009.

Fotografija snimljena 1951. godine na kojoj Albert Ajnštajn pokazuje jezik, prodata za 75.000 dolara na aukciji u Americi.

Jedna od originalnih, potpisanih kopija fotografije na kojoj naučnik Albert Ajnštajn fotografu pokazuje jezik, prodata je za 74.324 dolara na aukciji u Nju Hempšajru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Fotografija je snimljena 1951. godine, posle proslave 72. rođendana čuvenog fizičara.

Ajnštajn je tražio da se napravi devet kopija tog snimka, a onaj koji je prodat, potpisao je i poklonio novinaru Hauardu Smitu.

U posveti naučnik je napisao da je taj njegov gest namenjen celom čovečanstvu, ali se smatra i da je Ajnaštajn plaženjem odgovorio na antikomunističku kampanju u Americi tokom 1950-tih godina.(RTS)

Tviterom protiv Ahmadinedžada

18.06.2009.

Vašington je zatražio od Tvitera (Twitter) da odloži planirani prekid zbog održavanja sistema da bi omogućio iranskoj opoziciji da i dalje koristi taj kanal za komuniciranje s javnošću, saopštio je jedan zvaničnik Stejt departmenta.
Zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime, rekao je da je Stejt department kontaktirao odgovorne u tom sajtu za mikro blogove da im skrene pažnju da predstavljaju važan kanal komunikacije "ne za nas nego u Iranu".

RAT Internet sajt Tviter preko koga se prenose kratke poruke do 140 karaktera je poslednji nastavio da radi u Iranu gde je vlada zatvorila brojne internet adrese i listove i ograničila ili potpuno prekinula slanje poruka preko mobilnih telefona.
"Jedno od sredstava koje je omogućilo ljudima da komuniciraju bio je Tviter", rekao je američki zvaničnik.
"Oni su najavili da će zaustaviti sistem zbog održavanja i mi smo ih zamolili da to ne urade", dodao je.
Iranski demonstranti koji protestuju zbog kako tvrde nameštenih izbornih rezultata koriste Tviter da pozivaju na otpor i da šire informacije o sukobima između demonstranata i policije.
Poruke su u ponedeljak preplavile taj popularni sajt i pored nastojanja iranskih vlasti da ograniče informacije vezane za demonstracije protiv ponovnog izbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.(24sata)

"Luda žurka" srušila zgradu

15.06.2009.

Nekoliko ljudi je povređeno u centru grada Monsa, u Belgiji, kada se odjednom, usred gradskog slavlja, srušila manja zgrada, javili su belgijski mediji.

Zdanje koje se renoviralo i gde je nekada bila radnja za prodaju sendviča, je na oko 200 metara od centralnog trga Gran plas gde se održavala velika gradska svečanost koja privlači veliki broj posetilaca.

Gradonačelnik Elio di Rupo je rekao da bi uzrok rušenja mogle biti "izuzetno jake vibracije od muzike" sa slavlja.

"Nema mrtvih", izjavio je on državnoj televiziji RTBF dodavši da je povređeno nekoliko ljudi.

Vatrogasci i dalje pretražuju ruševinu, ali je njihov šef izjavio da ne očekuje da je iko zatrpan.

Nedavno je započela rekonstrukcija te zgrade koja je prošle godine oštećena požarom, a "arhitekta je ocenio da nema opasnosti od rušenja", rekao je gradonačelnik.(Beta)

Zlatan sat u ribinoj utrobi

12.06.2009.

Jedan stanovnik Havaja uhvatio ribu, koja je progutala zlatan ručni sat koji i dalje radi i pokazuje tačno vreme.

Kurt Kriš sa Havaja ulovio je na plaži ribu u čijoj je utrobi bio ručni sat.

Keriš je bio na plaži sa prijateljima, kada je u plićaku primetio manju ribu.

Uz pomoć bambusovog štapa izvadio ju je iz vode, ali je, iako je primetio da joj je stomak neobično naduven, ipak odložio u ručni frižider.

Tek posle nekog vremena, Keriš i njegovi prijatelji su pored ribe otkrili zlatni ručni sat koji je izlazio iz njenih usta. Sat, inače, radi i da pokazuje tačno vreme, preneli su lokalni mediji.(RTS)

Letovanje u Španiji - mesec dana za 375 evra uz tromesečni ostanak

10.06.2009.

Uprava hotela "Albaija" u španskom primorskom gradu, nudi izuzetno povoljne cene za boravak od tri meseca! Popularno letovalište na ovaj način želi da osigura da će sobe biti pune, čak i u vreme ekonomske krize, kada nije sigurno kako će se planirati letovanja.

Za 375 evra za ceo mesec u "Albaiji" u Alikanteu, dobijate sobu, svoje kupatilo, kolor TV, klima uređaj i ne morate da plaćate vodu, struju, gas ili WiFi Internet. "Morali smo da smislimo nešto dobro kako bismo privukli goste. Za ovu cenu, dobijate praktično ceo stan", rekla je menadžerka hotela Marija Lus Poveda za "Gardijan". "Hotel Albaija" nalazi se odmah pored plaže, a nudi i mogućnost korišćenja teniskih terena.

Neobična ponuda je upalila, pa je većina mesta u hotelu rezervisana do septembra. Zanimljivo je da je većina "gostiju" zapravo iz Alikantea, uglavnom mladi ljudi kojima se ne živi preko leta sa roditeljima, već sa dečkom ili devojkom.

Prede po Bahovim notama

08.06.2009.

Svet je očaran novom muzičkom senzacijom, trogodišnjom Norom, koja je veliku popularnost stekla svojim neospornim umećem ali i činjenicom da je, najverovatnije, najtalentovanija mačka pijanistkinja.

Trogodišnja Nora, jedna je od najpopularnijih zvezda u Americi i verovatno najmuzikalnija mačka na svetu, bar kada su klasična muzika i klavir u pitanju.

Postala je prava senzacija na internet sajtu "Jutjub", kada je jedan od najpoznatijih litvanskih kompozitora Mindaugas Piesaitis, odlučio da uz njene odsvirane note, dokomponuje nekoliko taktova.

 

Sa tom idejom javio se Norinim vlasnicima, profesorima muzike iz Filadelfije, koji su mačku našli u azilu za napuštene životinje.

Londonski "Tajms" svrstao je Norin muzički pravac negde na pola puta između Filipa Glasa, jednog od najuticajnijih kompozitora sa kraja 20. veka, i slobodnog džeza.

Svoje prve korake na "Jamahinom" klaviru načinila je sa godinu dana, kada je usred noći skočila na klavir i počela da svira.

Od tada je nastavila da svira na dnevnoj bazi, ponekad sa svojim gazdom i njegovim učenicima.

Učenici su bili glavni kreatori video snimka, koji je preko "Jutjuba" obišao svet i došao do litvanskog kompozitora.

Nora je nakon nagle medijske popularnosti skrenula pažnju na sebe, kako muzičkog sveta, tako i brojnih naučnika, fasciniranih njenim ponašanjem.

Iako joj najviše prija da svira pred publikom, ima trenutaka i kada svira za sebe. Učenici su primetili da sa njima najviše voli da izvodi Bahovu muziku, kao i da je prilično izbirljiva kad je reč o tipu klavira na kojem treba da svira.

Nora je dobila ime po britanskoj slikarki Leonori Karington.

Narodna svadba u Narodnoj skupštini

06.06.2009.

Skupština RS će biti pretvorena u svadbenu salu! Rukovodstvo parlamenta Srpske prvi put u istoriji dalo je dozvolu da se venčanje i veselje održe pod svodom vrhovnog zakonodavnog tela.

Prema saznanjima "Pressa RS", prvo venčanje u "hramu demokratije" obaviće jedan radnik tehničke službe parlamenta i njegova verenica, a svadbeno veselje održaće se u skupštinskom restoranu.

Međutim, ni činjenica da službenik želi da se venča na svom radnom mestu i da mu rukovodstvo izlazi u susret nije odobrovoljila protivnike ove, kako sami kažu, "nakaradne ideje skrnavljenja parlamenta".

Poslanik Srpske radikalne stranke RS Novo Grujić smatra da je odluka rukovodstva parlamenta da otvori vrata i za organizaciju svadbi dobra, jer skupština treba da služi svim građanima, a ne samo poslanicima.

"Mi smo narodni poslanici, a i svadbe su narodne! Skupština ne se ostati zatvorena za građane, već treba dozvoliti da posluži i za organizaciju ovakvih svečanosti. Neka se mladi samo žene i neka nam se natalitet povećava, pa makar se veselili i u Skupštini", kaže Grujić.

Ima i onih koji ne odobravaju ideju o venčanju u skupštini. Poslanik SDS-a Vukota Govedarica smatra da dozvola za svadbeno veselje predstavlja rušenje dostojanstva Skupštine RS.

"Odluka rukovodstva Skupštine RS je i smešna i žalosna u isto vreme. Čini mi se da visoki predstavnik nije jedini koji želi da ponizi parlament, kada traži od nas da pogazimo svoje zaključke, već to čine i oni koji su dozvolili da se igra i peva u skupštini. Neprimereno je da se narodno veselje organizuje pod krovom institucije u kojoj se donose odluke od najvišeg interesa za RS", kaže Govedarica.

Skupštinsko rukovodstvo, međutim, ne smatra da je pogrešilo. Ranko Karapetrović, generalni sekretar Skupštine, kaže da „ne vidi gde je problem" i ističe da bi, lično, voleo da u parlamentu bude što više veselja, a ne samo da se priča o problemima.

"Uostalom, vikend je i poslanici se ionako ne pojavljuju u Skupštini. Zato smo i dali dozvolu našem radniku da organizuje veselje! Naravno da je ne bi dobio da je zakazana sednica parlamenta" , kaže Karapetrović.

Šef kabineta predsednika parlamenta Perica Rajčević ističe da mora da se vodi računa o tome da se skupštinski restoran iskoristi i za druge prilike zato što posluje po tržišnom principu. Rajčević ne vidi razlog zbog kojeg bi svadba nekome mogla da smeta, ako se održava u vrijeme kada nema zasjedanja.

Genko Jalovi, šef skupštinskog restorana, koji posluje u okviru Ugostiteljskog servisa Vlade RS, kaže da se taj objekat izuzetno retko koristi za ovakve svečanosti.

"Zvanice neće moći ni da priđu skupštinskoj sali i drugim prostorijama parlamenta, pošto će na njih paziti skupštinsko obezbeđenje. Oni će biti u restoranu, a od ostalih prostorija moći će da se koristi jedino skupštinski toalet. Jasno je propisano da zvanice ne smeju da zaglave u parlamentu do zore, već da moraju da oglase kraj zabave najkasnije do dva časa ujutro", kaže Jalovi.

Začudo, ni u nevladinom sektoru nemaju ništa protiv svadbi, jer su one u nekadašnjem Domu vojske bile uobičajene. Oni, međutim, upozoravaju da to ne bi smela da bude privilegija samo za odabrane.

"Može li i neko drugi da organizuje svadbu u parlamentu, a ne samo radnici Skupštine? Rukovodstvo parlamenta mora da odgovori javnosti da li se u Skupštini venčavaju samo privilegovani", pita se Željko Ninković iz Centra civilnih inicijativa.(MONDO)

ConQUIZtador: Osvojite Srbiju znanjem

05.06.2009.

Iz kuhinje Burek.com stiže nam nešto novo – ConQUIZtador, igra znanja i veštine koja će mnogima makar na kratko ostvariti san - da budu ispred svih i zavladaju Srbijom. Reč je o igri koja takmičarima omogućava da se bore za vlast na celoj teritoriji Srbije, osvajajući oblast po oblast tačnim odgovorima na pitanja iz raznih kategorija.

ConQUIZtador nije obična online igra, nije ni obično kviz takmičenje – ona kombinuje najbolje elemente strategije i kviza znanja sa naprednim mogućnostima socijalizacije za sve učesnike, poput privatnog i javnog četa pre i za vreme igre, sistema privatnih poruka kao i povezivanja sa ljudima sličnih interesovanja.

Igra se bazira na naprednom sistemu veštačke inteligencije koji čini takmičenje posebno zanimljivim, spajajući ljude sličnih nivoa znanja i sposobnosti, te početnici imaju mogućnost da se takmiče sa sebi ravnima i odgovaraju na lakša pitanja u odnosu na iskusne igrače sa mnogo borbi iza sebe.

Posle velikog uspeha na okolnim tržištima, a pre svega u Mađarskoj gde je igra i nastala kao i Rumuniji, Bugarskoj, Nemačkoj i Americi, igra je došla i na tržište Srbije pod okriljem Burek.com internet zajednice. Svi takmičari imaće mogućnost da ukrste znanje, a inicijalna baza ima preko 10 000 pitanja iz najrazličitijih oblasti, posebno pisanih za igrače sa ovih prostora.(personalmag)

Zmija džin iz Teslića (VIDEO)

03.06.2009.

Stanovnici Teslića zaokupljeni su poreklom džinovske zmije koju su pored reke Mala Usora slučajno snimila dva mladića.

Rođaci Siniša i Milan Nedić iz prigradskog naselja Đulići, koji su prvi ugledali džinovskog gmizavca, da bi svoju priču potkrepili dokazima su zmiju, snimili mobilnim telefonom.

 

Ovo je najtraženiji snimak među Teslićanima, koji ne mogu da veruju da na ovom području obitava toliko ogroman gmizavac, viđen jedino na filmovima.

Ova priča vrlo je aktuelna i medijski, a snimak "eksploatišu" brojne televizije u RS.

Na snimku se jasno vidi crna zmija omotana oko drveta, koja, kako su rekli, nije bila agresivna.

Siniša (17) i Milan (15) pokazali su zavidnu hrabrost kada nisu pobegli "brzinom svelosti" sa mesta događaja nego su hteli da se obračunaju sa nepozvanim gostom. Čim su se pribrali od prvobitnog šoka krenuli su u napad.

"Hteli smo da uhvatimo zmiju, pa smo posekli drvo na kojem je bila. Ali `rašlje` koje smo pripremili za hvatanje bile su velike, pa se zmija izmigoljila i pobegla u ogromnu rupu u zemlji", ispričao je Siniša.

Kaže da ne zna o kakvoj je vrsti reč, jer nikada ranije nije video ni sličnu zmiju.

Mesto gde su Nedići pronašli zmiju nalazi se odmah pored vode i puno je naplavina. Mnogi se pitaju da li je takva vrsta zemljišta pogodovala da zmija dobije džinovske razmere.

Viši kustos - zoolog u Muzeju Republike Srpske Branislav Gašić rekao je Srni, nakon što je pogledao snimak džinovske zmije, da zbog lošeg kvaliteta nije moguće sa sigurnošću raspoznati vrstu.

Gašić kaže da je vrlo verovatno da je reč o izuzetno krupnom primerku smuka, najverovatnije običnog evropskog (Elaphe longissima Laurenti, 1768) koji može da dostigne dužinu do dva metra.

Ipak, kaže, manje je verovatno, ali ne i nemoguće, da je možda reč o još krupnijem četveroprugom smuku (Elaphe quatuorlineata Lacepede, 1789), koji je mediteransko-submediteranska vrsta.

On je dodao da na snimku nema predmeta poznate veličine, zbog čega nije moguće da se sa sigurnošću proceni i stvarna veličinu primerka koji se vidi, ali da se na osnovu pozicije snimatelja i zmije može proceniti da je njena dužina oko dva do dva metra i 20 centimetara.

"Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da drugih zmija, čija dužina prelazi dva metra, nema, ne samo kod nas, nego ni u celoj Evropi, pa i šire. Zmije koje prelaze četiri metra dužine isključivo su suptropske i tropske vrste, te nije verovatno da bi se mogle prilagoditi i preživeti zimske uslove u našim krajevima, posebno ne pojedinačno uneseni primerci. Takva mogućnost je krajnje neverovatna", istakao je Gašić.

Biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS Dejan Radošević rekao je Srni da je iznenađen veličinom zmije i potvrdio da je najverovatnije reč o smuku.

Radošević ističe da je bez stručne determinacije i laboratorijske analize nemoguće dati relevantan podatak o kojoj vrsti i dimenzijama je reč.

Među Teslićanima se, ubrzo nakon što se pojavio snimak, pročulo da je i na gradskoj plaži Radolinka primećena još jedna ogromna zmija, ali to su već nepotvrđene informacije.

Stanovištvo iznosi razne sumnje koje se uglavnom odnose na poreklo "džinovskog gmizavca". Svi se vraćaju na prve posleratne godine kada se govorilo da su sa pripadnicima međunarodnih vojnih snaga stigli i sanduci sa zmijama, nepoznatim za ove prostore. Međutim, mnogi primerci od tih "nezvanih i nepoznatih gostiju" nisu mogli da opstanu, jer im nije odgovarala klima.

Gašić tvrdi da ne može biti reči o nekakvim "mutantima", jer su mutacije veoma sitne promene u genomu. (Srna/MONDO)

Otkriveno čudovište iz Loh Nesa?

02.06.2009.

Uzbuđeni arheolozi otkrili su telo velikog pleziosaurusa koji je plivao engleskim kanalom pre skoro 200 miliona godina i za kojeg mnogi tvrde da bi mogao biti predak čudovištu iz Loh Nesa.

Morski pleziosaurus lovio je u vodama okeana zahvaljujući oštrim zubima, a posedovao je i dugačak vrat, sličan stvorenju koje se nalazi na fotografijama za koje njihovi autori tvrde da predstavljaju čuveno čudovište iz Loh Nesa.

Ostatke dinosaurusa dugog 3,6 metara otkrili su Trejsi Marli i njen kolega, stručnjak za fosile, Kris Mur, a na ostacima tela pleziosaurusa vidljivi su tragovi zuba drugih predatora tog vremena.

Naučnici su iskopali ukupno 150 kostiju tela, lobanje i vilice za šta tvrde da čine skoro 70 odsto celog skeleta ove životinje.

Dobro očuvani fosili pleziosaurusa predstavljaju pravu retkost, a u svetu je otkriveno svega desetak delimičnih ili kompletnih uzoraka.

Naučnici su odbacili teoriju po kojoj bi tajanstveno čudovište iz Loh Nesa mogao biti potomak pleziosaurusa pošto on nije bio u stanju da svoj dugačak vrat uspravi tako visoko kao što se na fotografijama snimljenim na Loh Nesu vidi.(B92)

Preminula poslednja putnica Titanika

01.06.2009.

Poslednja preživela osoba nesreće čuvenog broda Titanik, Milvina Din (Millvina Dean), preminula je u nedelju u Britaniji, prenela je britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Milvina Din (97), čija je porodica emigrirala u SAD, bila je dvomesečna beba na Titaniku, koji je potonuo 1912. godine.

Milvinu su tada stavili u vreću, pre nego što su je spasili.

Brodolom su preživeli njena majka i brat, dok je otac poginuo.(Beta)

Parada plavuša

29.05.2009.

Predsednica letonskog Udruženja plavuša najavila je za nedelju "Paradu plavuša" na ulicama Rige, ne bi li se time barem malo podigao moral stanovništvu, "ubijenom" ekonomskom krizom.

Oko 2.000 plavuša prošetaće se u nedelju ulicama letonske prestonice Rige, na paradi organizovanoj radi podizanja morala Letonaca čija je zemlja u dubokoj ekonomskoj krizi, saopštili su organizatori.

Nešto ovako, samo skroz "plavo"...

"Ekonomska situacija je takva da je društvu potreban ovakav događaj", kazala je predsednica letonskog Udruženja plavuša, Marika Gederte.

"Ljudi su deprimirani, ne osećaju dovoljno pozitivnih emocija. Parada je nešto veoma pozitivno i simpatično. A znamo i da plavuše umeju bolje da se zabavljaju", dodala je.

Paradu pod sloganom "Učinimo svet vedrijim mestom" predvodiće ženski orkestar, a biće održana u okviru manifestacije "Nedelja plavuša", koja se po prvi se organizuje u Letoniji.

Na njenom programu su i turnir u golfu, modna revija, bal i konkurs crteža za decu, a biraće se i najbolja "plavuša advokat", "plavuša novinar", itd.

Posle više godina snažnog ekonomskog rasta, Letoniju, baltičku zemlju sa 2,3 miliona stanovnika, najteže je pogodila recesija među svih 27 članica Evropske unije.(RTS)

Tele rođeno sa sedam nogu

27.05.2009.

U Koloradu se prošle nedelje rodilo tele sa sedam nogu i dve kičme, koje je bilo živo samo desetak minuta.

U Stimbout Springsu, gradiću u američkoj državi Kolorado, krajem prošle nedelje rođeno je tele sa sedam nogu, piše lokalni list "Stimbout Pajlot end Tudej".

Tele sa 7 nogu i 2 kičme - rezultat nepotpune podele embriona na dva mladunca

Osoblje veterinarske bolnice u Stimbout Springsu koje je pomoglo da tele "Crnog angusa" bude izvađeno uz pomoć carskog reza, kaže da je tele imalo i dve kičme, ali jednu glavu. Pritom se rodilo sa dva kopita na jednoj nozi.

Poživelo je svega desetak minuta.

Veterinar Li Mejring izjavio je da je deformisano tele verovatno rezultat nepotpune podele embriona na dva mladunca. Još je rekao da se jednom prilikom susreo sa teletom sa 5 nogu, ali da je ovo sa 7 nešto najbizarnije što je video.

Vlasnici teleta nisu želeli da budu identifikovani.

U jednom paketu jeftinije i telefoniranje i internet

28.05.2009.

Telekom Srbija uveo je novi paket usluga, koji obuhvata mobilnu i fiksnu telefoniju i internet i omogućava besplatne razgovore među članovima porodice. Tako će tročlane porodice cenu telefoniranja platiti čak pet puta jeftinije, nego da svaku uslugu plaćaju odvojeno.

UŠTEDA - Porodični „Femili paket” obuhvata Telekomov ADSL internet, fiksni telefon i najmanje dva umrežena mobilna postpejd telefona Mobilne telefonije Srbije (MTS) i trebalo bi da omogući uštede za sve telekomunikacione usluge.

Korisnici koji se prijave, plaćaju pretplatu za brzi ADSL internet od najmanje 1.425,2 dinara mesečno sa porezom na dodatu vrednost (PDV), pretplatu za fiksni telefon od 230 dinara, dok za prva dva umrežena mobilna telefona pretplata iznosi po 1,18 dinara, a za naknadno dodate brojeve pretplata je 116,82 dinara.
Ukupni troškovi pretplate za fiksni telefon, dva mobilna i ADSL internet su 1.774,72 dinara sa PDV-om, a paket omogućava korišćenje brzog interneta i besplatne razgovore između umreženog fiksnog i mobilnih telefona, osim uspostavljanja veze koja se plaća 3,4 dinara sa PDV-om.
– Osmišljavanjem Femili plus paketa, koji objedinjuje gotovo sve usluge Telekoma Srbija, želeli smo da dodatno izađemo u susret našim korisnicima i omogućimo im da koriste naše usluge po najpovoljnijim cenama. Prvi put u Srbiji formiran je paket koji objedinjuje internet, fiksnu i mobilnu telefoniju, donoseći značajne uštede – rekao je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija.
Lučić je rekao da, u slučaju tročlane porodice koja tokom meseca obavi 250 minuta razgovora prosečnog trajanja po dva minuta, troškovi iznose 542,8 dinara sa PDV-om, dok bi bez paketa iznosili 2.596 dinara, što znači da je ušteda oko 2.000 dinara. Posebna pogodnost novog paketa jeste i to što dozvoljava dodatnu kontrolu troškova, budući da postoji mogućnost definisanja novčanog limita za određene mobilne linije.
Lučić je kazao da Telekom ima 220.000 korisnika ADSL-a i da oni automatski mogu tražiti novi paket i dobiti pogodnosti, dok ostali za korišćenje „Femili paketa” moraju da se pretplate na ADSL internet

Poskupljenje usluga za 10 odsto
Vladimir Lučić je najavio da da će usluge Mobilne telefonije Srbije od 1. juna poskupeti za 10 odsto zbog uvođenja poreza na mobilnu telefoniju. On je kazao da će zbog poreza poskupeti i cena razgovora i pretplata. Poskupljenje mobilne telefonije korisnici postpejd usluga osetiće kroz dodatni porez na svojim računima, a korisnici pripejda kroz višu cenu usluge.(24SATA)

Prevod e-mail poruka u Gmail-u

24.05.2009.

Najskuplja internet kompanija u svetu, Google dodala je u okviru svog popularnog besplatnog internet servisa za elektronsku poštu, Gmaila veoma korisnu opciju prevoda elektronskih poruka na 41 jezik.

Korisnici ovog servisa za slanje elektronske pošte sada su u mogućnosti svoje e-mailove prevoditi na neki drugi jezik samo jednim klikom miša.

Internet kompanija tako je integrisala program Google Translate u Gmail, čime svoje poruke možete prevesti na čak 41 svetski jezik.

Već ranije Google je omogućio automatsko prevođenje celih web stranica i blogova pomoću programa Google Translate. Kao i navedeni servis, Google navodi da prevod teksta nije savršen, ali da korisnik može ''shvatiti suštinu poruke''. (Economy)

Otkriven gen koji utiče na starenje

22.05.2009.

Tajvanski naučnici su sasvim slučajno otkrili gen koji je očigledno povezan sa procesom starenja kod sisavaca, koji bi možda mogao imati uticaj na produžetak ljudskog života. Istraživanja se doduše tek počela.

Stručnjaci Instituta za nauku na Univerzitetu Jang-Ming u Tajpeiju slučajno su otkrili gen Cisd2 eksperimentišući na miševima u potrazi za genom koji je povezan sa rakom jetre.

Umesto prvobitne zamisli, naučnici su primetili da osmonedeljni laboratorijski miš prebrzo stari nakon što su mu odstranili gen Cisd2. Kod pomenutog miša su potom primetili i pojavu sedih dlaka, gubitak telesne težine, kao i gubitak mišićne i koštane mase.

Naučnica Tsai Ting-fen izjavila je kako zajedno sa svojim kolegama namerava da nastaviti sa proučavanjem ove pojave i pokušati da pronađe način ponovnog oživljavanja gena Cisd2 uz pomoći prehrane bogate antioksidansima.

„U svakom slučaju nije pogrešno prehranu obogatiti puno voća i povrća", rekla je ova naučnica.

Volfram Alfa - pretraživač i digitron u jednom

21.05.2009.


Pre nekoliko dana aktiviran je novi internet pretraživač „Volfram Alfa”, delo britanskog naučnika Stivena Volframa, tvorca programa „Mathematica“. Kako je najavljeno, ovaj pretraživač biće veliki pomak u korišćenju interneta i uskoro bi mogao da postane ozbiljna konkurencija onome što nude Gugl, ali i Vikipedija.
Razlika u odnosu na klasične pretraživače, kao što je Gugl, u tome je što „Volfram Alfa” nije program za pretraživanje odgovora, već za davanje odgovora. Na postavljeno pitanje, za razliku od Gugla koji korisnika zatrpava stotinama strana koje je neophodno pretražiti da bi se došlo do rešenja, „Volfram Alfa” daje konkretan i precizan odgovor.
Novi pretraživač je besplatan i crpi informacije sa interneta, a odgovori na postavljena pitanja dobijaju se uz korišćenje brojnih algoritama i matematičkih modela. Na primer, kad ukucate pojam Belgrade, odmah ćete dobiti informacije o tome koliko ima stanovnika, koliku površinu zauzima, kakav je sastav stanovništva. Dok ukucavanjem iste reči na Guglu, dobijate 12.900.000 stranica koje govore o Beogradu .
Novi pretraživač i pored obimne baze podataka ne može da odgovara baš na sva pitanja, naročito ne na ona vezana za popularnu kulturu, pa zbog toga mnogi smatraju da ne može potpuno da ugrozi Gugl, Jahu i ostale pretraživače.(24sata)

Novi YouTube kanal kompanije Infostud

19.05.2009.

Kompanija Infostud pokrenula je novi YouTube kanal. Na korporativnom video kanalu možete pronaći materijale vezane za rad kompanije i aktivnosti sajtova kao i različite obrazovne sadržaje. Infostud je firma koja razvija i vodi svoje Internet sajtove i podstiče razvoj elektronskog poslovanja.

Infostudovi sajtovi su praktični i informativnog tipa, sa obiljem korisnih informacija na jednom mestu. Korišćenjem modernih tehnologija i kroz napredne sisteme pretrage, naši sajtovi olakšavaju dolazak do potrebnih informacija, usluga, proizvoda ili ljudi, prema vašim specifičnim potrebama.

Robot sa čulom dodira

11.05.2009.

Nemački naučnici razvili su novog podvodnog robota koji može da razlikuje prepreke i morske struje. Taj robot sa svojevrsnim osećajem dodira moći će da obavlja poslove u morskim dubinama.

Kada običan robot zaroni u more i spusti se do podvodnih kablova da obavi nužne popravke, osoba koja njime upravlja nema lak zadatak. Veoma je mračno, a svetlo kojim je robot opremljen ne pomaže mnogo. Najgore od svega je to što morska struja neprestano odvlači robota sa mesta na kojem mora nešto obavi.

Novi robot može da pliva samostalno, a senzori mu omogućavaju osećaj dodira i pomaže mu da se samostalno snalazi u podvodnom okruženju.

Zajedno s kolegama sa Fraunhofera i osobljem nemačkog Istraživačkog centra za veštačku inteligenciju (DFKI), robota je razvio Markus Majvald, projektni menadžer u Fraunhoferovom institutu (IFAM) u Bremenu.

„Ako robot naiđe na prepreku, senzor menja električni otpor. Specijalna karakteristika našeg senzora jeste da nije zalepljen već otisnut na površinu, što znači da ga možemo staviti na zakrivljene površine robota“, kaže Majvald.

Senzor robota sastoji se od jedne jedine trake debljine tek nekoliko desetinki mikrometra, odnosno tek oko polovine debljine prosečne vlasi ljudske kose. Zbog toga senzori mogu da budu smešteni blizu i robot može precizno da odredi gde dodiruje prepreku. Senzori su od slane vode zaštićeni tankim premazom.

Robot će biti predstavljen krajem maja na Sajmu u Nirnbergu, a istraživači očekuju da će on posle toga ubrzo naći put do mora.(DW)

Evropska opservatorija za rak na Internetu

08.05.2009.

Međunarodni centar za istraživanje raka sa sedištem u Lionu lansirao je na Internetu Evropsku opservatoriju za rak, a sajt se pojavio u verziji na francuskom i engleskom...
Veb sajt www.eu-cancer.iarc.fr obuhvata podatke vezane za 20 vrsta raka prisutnih u 27 evropskih zemalja, objavili su francuski elektronski mediji.

RAK Opservatorija je napravljena kako bi bila korisna osobama koje nemaju posebna medicinska znanja, ali i stručnjacima, i omogućava kompilaciju baza podataka o slučajevima raka, definisanje standarda za registrovanje bolesti, analizu prikupljenih podataka i objavljivanje rezultata ispitivanja
"Upoređivanje podataka između zemalja predstavlja koristan element za sagledavanje problema i usmeravanje zdravstvenih politika", istakao je direktor Centra Kristofer Vajld.(24sata)

Internet "prenaseljen"

04.05.2009.

Naglo povećavanje broja korisnika interneta već od 2012. godine prouzrokovaće smetnje u njegovom funkcionisanju...

Prema broju korisnika prednjači Kina sa 180 miliona, zatim SAD, Japan, a na petom mestu je Nemačka sa 37 miliona.

Svetska internet mreža od 2012. godine biće u "poluparalizovanom" stanju, jer neće moći da opsluži naglo uvećani broj korisnika, predviđaju britanske stručnjaci.

Početkom 2010. godine, globalna internet mreža dostići najviši nivo svoje propusne informacione moći i nakon toga korisnike očekuju veliki problemi, u vidu mnogobrojnih i neočekivanih prekida u radu njihovih kompjutera.
Intrenet je kao otvorena mreža počeo da funkcioniše pre dve decenije i tada je, kako navode neki stručnjaci, izgledalo da ima praktično neograničene mogućnosti za slanje i prijem informacija.
Istraživanje kompanije "Komskor" pokazuje da je u decembru prošle godine širom sveta više od milijardu ljudi koristilo usluge Interneta i da se taj broj munjevito uvećava.

Najviše korisnika Internet mreže ima u Aziji. Žitelji Latinske Amerike učestvuju u ukupnom broju korisnika Interneta sa oko sedam, a stanovnici Bliskog Istoka sa svega pet odsto.
Kina, najmnogoljudnija zemlja sveta, imala je na kraju prošle godine najviše korisnika Interneta, oko 180 miliona, dok su na drugom mestu bile SAD sa 163 miliona.
U SAD , prema tim podacima, više od 50 odsto žitelja te zemlje koristilo je u decembru 2008. godine usluge Internet mreže.

Japan je na toj listi takođe visoko rangiran jer je imao oko 60 miliona korisnika Internet mreže, dok su Nemačka i Velika Britanija sledeće na toj listi sa po 37 miliona korisnika.

Na šestom mestu je Francuska sa 34 miliona korisnika, dok je Indija sedma sa 32 miliona.
Rusija, u kojoj je "internizacija" uzela maha tek od početka ove decenije, imala je, u navedenom periodu, 29 miliona korisnika, Brazil 28 miliona, Južna Koreja 27, Kanada 22 i Italija 21 milion.

Najposećenija veb stranica je Google, koji je u decembru prošle godne imao 778 miliona korisnika.
Zanimljivo je da sve većih broj korisnika Interneta u svetu ne ulazi u tu informativnu mrežu samo pomoću kompjutera, već i posredstvom vlastitih mobilnih telefona, čije se tehnološke mogućnosti munjevito poboljšavaju.

Srbija na začelju

Prema istraživanjima raste i broj korisnika interneta u regionu jugoistične Evrope, a u Srbiji je, prema istraživanju naše statistike, u poslednjem kvartalu prošle godine oko 33 odsto domaćinstava koristilo internet, dok je tek nešto više od 40 procenata imalo kompjuter.
U odnosu na najrazvijenije zemlje Srbija dosta zaostaje prema stepenu korišćenja interneta, a po tome je i iza nekih susednih država, uključjući Bugarsku i Hrvatsku.
Prošle godine u Srbiji je ukupan broj korisnika interneta uvećan, u odnosu na 2007. godinu, za šest procenata, što i nije značajan porast ako se ima u vidu da je ostvaren u razdoblju prilično solidne prodaje kompjutera.(24sata)

Zavirite u svoje telo pomoću vizuelnog lekara

30.04.2009.

Na internetu je mnogo medicinskih sajtova sa informacijama o zdravlju i bolestima, ali od nedavno postoji pomalo drugačiji sajt, Visual MD ili "vizuelni lekar" spektakularnim video snimcima i ilustracijama objašnjava kako ljudsko telo funkcioniše...

"Reč je o novom načinu očitavanja zdravstvenih informacija na Internetu. Uz pomoć vizuelnih sadržaja najzad svi mogu da vide kako izgledaju bolesti, uzročnici, posledice i načini lečenja. Ovo je pravi put za shvatanje naših tegoba i saznavanje načina koji vode ka ozdravljenju", tvrdi programer Aleksandar Cijaras.

LEKAR On je osnivač sajta Visual MD. Animacije na ovoj stranici, koje pokazuju kako krvne ćelije teku kroz krvotok ili kako se otrovi filtriraju u bubrezima, zasnivaju se na preciznim medicinskim podacima.

Digitalni snimci iz medicinskih uređaja za vizuelne preglede, kao što su razni skeneri i precizni mikroskopi velike snage, pretvoreni su u zapanjujuće snimke koji pokazuju šta se događa unutar naših tela.

Svi vizuelni sadržaju delo su tima umetnika i tehničara koji su mesecima radili uz pomoć snažnih kompjutera. Medicinsiki stručnjaci su bili garant da svaki sadržaj ima naučnu osnovu.

"Svaki put kad smo radili neki projekat, uvek smo imali nekoliko ključnih stručnjaka, najboljih u toj grani medicine - kardiologe koji su se bavili visokim krvnim pritiskom, kardio i vaskularne hirurge, onkologe za različite vrste karcinoma", rekao je Cijaras.

Oni su, naglasio je on, pregledali svaki delić materijala kako bi osigurali da su u skladu sa naukom. Ništa nije objavljeno pre nego što je detaljno pregledano.
Sajt je lansiran pre nekoliko nedelja, a planiraju se i novi dodaci, kao što je mogućnost da se sajt prilagodi svakom korisniku prema njegovim karakteristikama.

Posetite The Visual MD.

Digitalizacija programa u Srbiji do 2012.

29.04.2009.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je da bi Srbija do 2012. godine trebalo da pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa i precizirala da se procenjuje da će taj proces koštati približno 100 miliona evra.

Matić je na otvaranju ministarskog okruglog stola i regionalnog seminara o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, koji se održava u Narodnoj skupštini, ukazala na to da će trošak za izvođenje tog procesa zavisiti od toga kojim će grupama građana biti odobrene subvencije za nabavku odgovarajuće opreme.

Prema njenim rečima, troškovi će zavisiti od toga da li će subvencije biti date svim pretplatnicima, što je danas, u trenucima ekonomske krize, malo verovatno, ili samo nekim ugroženijim slojevima građana, odnosno od toga kojim će grupama biti pružena pomoć da nabave “setap boksove” – risivere za digitalni prijem.

Ona je ponovila da će Srbija pokušati da sprovede digitalizaciju do 2012. godine kako bi se uskladila sa zemljama u okruženju i kako se ne bi dogodilo da digitalni signal susednih zemalja ometa analogni radio-televizijski signal u Srbiji.

Matić je podsetila na to da se strategija za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje u Srbiji nalazi u završnoj fazi, tako da bi u junu njenu konačnu verziju trebalo da usvoji Vlada, posle čega bi donošenjem nekoliko pravilnika i zakona o elektronskim komunikacijama u septembru bio zaokružen zakonski okvir za izvođenje tog procesa.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Amadun Ture naglasio je da se zemlje koje prelaze na digitalno emitovanje suočavaju s velikim brojem pravnih, regulatornih i finansijskih izazova, i ocenio da će ovaj skup doprineti razmeni iskustva i lakšem prevazilaženju tih prepreka.

Ture je ukazao na to da digitalno emitovanje omogućava da se u istom opsegu emituje mnogo više televizijskih kanala, i ocenio da je izazov u sprovođenju tog procesa pitanje kako postići da zemlje s digitalnim emitovanjem ne ugrožavaju kvalitet emitovanja u zemljama koje još koriste analogno emitovanje.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić i ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore Andrija Lompar potpisali su danas i Saopštenje o razmeni međunarodnih kodova u mobilnoj telefoniji za dodelu brojeva i za prepoznavanje mreža u inostranstvu.

Lompar je objasnio da su signalizacione tačke nakon izlaska Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom trebalo da pripadnu Srbiji, ali da je postignut sporazum o tome da Srbija i Crna Gora nastave da koriste tačke koje su i do sada koristile.

Skup, na kojem se očekuje učešće delegacija iz 19 zemalja centralne i istočne Evrope, trajaće do 29. aprila, a očekivani rezultati okruglog stola jesu konkretni odgovori na pitanja tehničke, regulatorne i ekonomske prirode s kojima se suočavaju zemlje regiona u procesu digitalizacije emitovanja programa.

Regionalni seminar organizuje Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Srbije u saradnji s Međunarodnom unijom za telekomunikacije.

Šta je prastara Himiko?

27.04.2009.

Krajem nedelje mediji su preneli vesti da su astronomi sa instituta Karnegi u Pasadeni otkrili ogroman objekat u svemiru. Misteriozni objekat koji je dobio ime Himiko, po legendarnoj prvoj japanskoj carici.


Taj objekat je nastao samo 800 miliona godina posle Velikog praska – što je veoma malo u odnosu na 13,7 milijardi godina, koliko je, procenjuje se, star Univerzum. Otkriven je uz pomoć visoko razvijenih teleskopa i biće detaljno predstavljen u majskom izdanju stručnog časopisa Astrophysucal Journal“.

Slika: Crna materija

Gigantski mehur od gasa?

O Himiko se zna da ima prečnik od 55.000 svetlosnih godina, što je oko polovina veličine Mlečnog puta i masu otprilike ekvivalentnu masi 40 milijardi Sunca. To je to – a ostalo su spekulacije, jer su zbog velike udaljenosti fotografije ovog objekta veoma nejasne. Naučnici nisu sigurni da li se radi o gigantskom mehuru od gasa, o ostacima dve galaksije koje su se sudarile ili pak o galaksiji koja je nastala brzo posle Velikog praska. U svakom slučaju reč je o jednom 4 najudaljenija objekta u svemiru koji su ikada otkriveni – a na osnovu udaljenosti može da se utvrdi i starost objekta. Himiko je od Zemlje udaljena 12, 9 milijardi svetlosnih godina. Otkriće jednog tako velikog objekta koji je nastao u ranoj fazi Univerzuma je zapanjujuće – kaže Masami Oući sa insituta Karnegi. Prvo su se formirali manji objekti, veće strukture su nastale kasnije.

Galaksija koja „ždere“

Objekti kao što je Himiko nazivaju se još i Liman – alfa – blob po Liman alfa liniji, delu spektra u kojem emituju zračenje. U poslednje vreme se pretpostavlja da se tu radi o masama gasa iz intergalaktičkog prostora koji je usisan u unutrašnjost galaksije i tako počeo da svetli. Na taj način mlada galaksija povećava svoju masu. Naučnici pak govore o proždiranju - sličnom kao u starom flimu naučne fantastike – Blob.

Reciklirana "Diznijeva" magija

23.04.2009.

Identične scene sa različitim likovima u popularnim crtaćima studija "Dizni".Tehnika rotoskopije u filmskoj industriji poznata je kao opravdani metod smanjivanja troškova. Animatori koriste šablone, kako ne bi morali ispočetka da crtaju pozadinu ili čitave sekvence.

Rotoskopija, proces nastao 1915. godine, podrazumeva da ljudi izvršavaju pokrete, dok crtači markiraju njihove kretnje kako bi od njih napravili crtanog lika.

  Pogledajte kako izgleda tehnika rotoskopije

Tako značajan deo scena iz crtaća "Robin Hud" (1973) zapravo predstavlja reciklirane scene iz klasika kao što su "Snežana i sedam patuljaka" (1937), "Knjiga o džungli" (1967) i "Mačke iz visokog društva" (1970).

Marijana u "Robinu Hudu" igra isti ples koji je Snežana izvela sa patuljcima 36 godina ranije, dok Moglija pas liže na isti način kao malog Artura u filmu "Mač u kamenu" (1963). (MONDO)

Microsoft Office 2010

21.04.2009.

Microsoft je najavio 14. verziju Office paketa za početak naredne godine, dok će se prve beta verzije početi pojavljivati već od trećeg i četvrtog kvartala. Novi Office će nositi oznaku 2010, a Microsoft tvrdi da će i ova verzija redefinisati način na koji korisnici rade za računarom.

Mala mašina umesto bajke za laku noć

18.04.2009.

Svi živimo pod stresom i zato nam san teško 'dolazi na oči'. Pilule pomažu, ali izazivaju negativne efekte, za razliku od hi-tech metoda. Tako je, na primer, Little Sleep Machine jeftina, efikasna i bezopasna.

Prema navodima dizajnera, ovaj uređaj će za samo nekoliko minuta početi da deluje i uz njega ćete utonuti u dubok i miran san.

U njemu je preinstalirano oko tri sata umirujuće muzike, koja deluje zajedno sa delta talasima koje uređaj proizvodi. Reč je o talasima koje proizvodi i čovečiji mozak tokom najdubljih segmenata spavanja.

Uz Little Sleep dobijate i slušalice, koje nisu baš udobne da bi se spavalo sa njima, pa možete razmisliti o kupovini novih predviđenih za spavanje.

Na kraju, cena - potpuno prihvatljivih 35 američkih dolara.

Laku noć. (MONDO)

Još bezbedniji Internet za decu

15.04.2009.

Evropska komisija je 20. februara predložila novi „Program bezbednijeg Interneta“, kako bi se poboljšala bezbednost dece u on-line okruženju. S obzirom da obuhvata nove komunikacione servise Web 2.0 standarda, kao što je „društveno umrežavanje“ (social networking), novi program ne samo da se bori protiv ilegalnih sadržaja, već i štetnih oblika ponašanja, kao što su šikaniranje i preterano forsiranje nekog od talenata ili sposobnosti deteta na njegovu štetu (muzičkih, sportskih, glumačkih, fizičkog izgleda itd). Sa budžetom od 55 miliona, program, nadovezujući se na veoma uspešan „Program bezbednijeg Interneta“ započet još 2005 godine, trajaće od 2009. do 2013. godine.

„Bezbedniji Internet je dobar primer evropskog programa koji ima direktnog uticaja na svakodnevni život građana: Budući da sve više i više evropske dece i adolescenata koriste online tehnologije kod kuće ili u školi, oni sami, njihovi roditelji i nastavnici moraju biti u potpunosti upoznati sa mogućnostima i rizicima sa kojima se mogu suočiti,“ izjavio je Žoze Manuel Barozo, predsedavajući Evropske komisije.

„Novim Programom bezbednijeg Interneta Evropska komisija teži da našoj deci obezbedi sigurnije online okruženje, promovišući samo-regulatorne inicijative i podižući nivo svesti društva o ovim pitanjima. Kada se radi o ilegalnim online sadržajima, ojačani sistemi prijavljivanja osiguraće brzu i odlučnu akciju nadležnih institucija. Proteklih godina Evropska unija je značajno doprinela naporima da se Internet učini bezbednijim mestom za decu, no taj posao nije još uvek završen,“ dodala je Komesar EU za informaciono društvo i medije, Vivijen Reding. „Tačnije, povećava se potreba za preduzimanjem akcija, kao odgovor na nove primene tehnologije. Ubeđena sam da će novi „Program bezbednijeg Interneta“ od Evrope načiniti pozitivan primer, kada se govori o zaštiti maloletnika od online i zloupotreba putem mobilnih telefona.“

Predložen novi programe će:

- Umanjiti količinu ilegalnih sadržaja i izaći na kraj sa štetnim oblicima ponašanja on-line – akcijama koje će javnosti obezbediti nacionalne kontaktne punktove za prijavljivanje ilegalnih on-line sadržaja i štetnih oblika ponašanja, sa naročitim akcentom na materijale vezane za seksualno zlostavljanje dece i preterano forsiranje nekog od talenata ili sposobnosti deteta na njegovu štetu (muzičkih, sportskih, glumačkih, fizičkog izgleda itd).
- Promovisati bezbednije on-line okruženje – podsticanjem samo-regulatornih inicijativa na ovom polju. Stimulisati decu i mlade da učestvuju u stvaranju bezbednije online okruženja, naročito putem panel diskusija.
- Osigurati svesnost javnosti – akcijama usmerenim ka deci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Ohrabrivati efekat umnožavanja putem razmene dobrih praksi unutar mreže nacionalnih centara svesnosti. Podržati kontaktne punktove – mesta gde roditelji i deca mogu da dobiju savete kako da ostanu bezbedni on-line.
- Uspostaviti bazu znanja okupljanjem istraživača uključenih u pitanja bezbednosti dece u on-line okruženju, na evropskom nivou. Uspostaviti bazu znanja na temu korišćenja novih tehnologija od strane dece, efekata koji ove tehnologije imaju na njih, kao i rizike s tim u vezi. Iskoristiti ovo da se unapredi efektivnost akcija koje su u toku, a koje su u okviru „Programa bezbednijeg Interneta“.

Rad sa dva monitora: prednosti i mane

13.04.2009.

Dok je pre nekoliko godina rad na više monitora bio vrlo teško izvodljiv, danas u njemu možete uživati s praktično svakim iole savremenijim računarom. Naime, verovatno biste svećom morali da tražite grafičku kartu koja nema dva monitorska izlaza, a svi Windows-i koji su trenutno aktuelni (XP i Vista) podržavaju rad s više monitora. To znači da vam za osnovno funkcionisanje ne treba nikakav dodatni softver; sve što vam treba je da imate dva monitora, priključite ih na računar, podignete Windows-e i uključite prikaz na dodatnom monitoru.

U vreme CRT monitora višemonitorske konfiguracije bile su prava retkost. Razlog je lako razumljiv - veliki gabariti tadašnjih "kutija" zahtevali su pažljivo planiranje radnog stola, a ako ste želeli da stavite, primera radi, dva monitora od 21" na sto, morali ste se suočiti i s težinom koja je ponekad znala da pređe i pedesetak kilograma. U takvoj situaciji ni proizvođači grafičkih kartica nisu vodili previše brige o monitorskim izlazima, pa su, izuzev tada slavnog, a danas širem krugu korisnika slabo poznatog Matrox-a, većinom nudili po jedan analogni monitorski izlaz. Dolaskom tankih LCD monitora situacija se menja, pa ste kod većine kartica mogli videti po jedan DVI i jedan analogni VGA izlaz (za vlasnike CRT monitora ili jeftinijih LCD-a), dok su dva DVI-ja danas standard. I dok je spajanje više monitora na računar ranije zahtevalo dosta muke (korišćenje više grafičkih kartica u računaru, što je povlačilo muke sa samo jednim AGP slotom, teškom nabavkom PCI kartica, kao i upravljačkim programima koji su se međusobno "sudarali"), danas je to u stvari veoma jednostavno. Kupite dva LCD-a, kupite grafičku karticu s dva DVI-ja i uživate.

Osnovna dilema koju neiskusni korisnici imaju je ona je li bolje imati jedan veliki monitor ili dva manja. Naravno, uvek je bolje imati dva velika, ali to finansije često ne dozvoljavaju. Zato je potrebno ograničiti se na pristupačna rešenja. Ako često radite samo u jednoj aplikaciji, onda je svakako bolje imati jedan veliki monitor, ali u svim ostalim slučajevima bolje je imati dva. Oni će dati veću ukupnu radnu površinu, a pored toga omogućiće i da dva programa budu prikazana potpuno odvojeno. Naime, kada se radna površina (desktop) raširi na dva monitora, tada ćete traku sa zadacima (taskbar) i meni Start imati samo na jednom monitoru, a drugi će biti potpuno prazan.

Na njega možete odvući koji god program želite, možete ga maksimizirati, menjati mu veličinu, sve što biste inače radili na samo jednom monitoru. Razlika je u tome što sa dva monitora možete imati dva istovremeno vidljiva maksimizirana programa. To znači da, ako uređujete Word dokument u kojem morate da se pozovete na neku tabelu, na drugom monitoru možete otvoriti Excel dokument sa željenim podacima i videti sve odjednom. Ako pišete seminarski rad, a za podatke koristite razne internet izvore, na drugom monitoru možete imati omiljeni web browser i čitati otvoreni dokument dok pišete na prvom monitoru. Najveća prednost rada na više monitora je "multitasking". Možete videti više stvari odjednom bez potrebe da se tasterima Alt+Tab prebacujete s jedne na drugu. Čak i ako koristite samo jedan program, neke njegove prozore, toolbar-ove i slične stvari možete odvući na drugi monitor, a na primarnom monitoru možete se fokusirati samo na rad.(Krstarica)

Internet od 23 milijarde evra

08.04.2009.

Vlada Australije će sagraditi nacionalnu širokopojasnu internet mrežu velikih brzina što će koštati 43 miliarde australijskih dolara (23 milijarde evra), saopšteno je danas u Kanberi.

Povodom iznenađujuće odluke, premijer Kevin Rud (Rudd) kaže da će vlada pozvati privatne kompanije da se uključe u novu privatnu firmu i sagrade mrežu koja će biti do 100 puta brža od sadašnje.
Australija ima sporiji i skuplji interent servis nego većina razvijenih zemalja što ugrožava i njenu poslovnu konkurentnost. Ali, ostvarenje najavljenog projekta će biti otežano zbog velikih udaljenosti i negostoljubivog terena.
Vlada kaže da će prodati svoj udeo pet godina pošto mreža bude u potpunosti operativna. Mreža će biti do sad najveće oslanjanje Australije na javno-privatno partnerstvo, što ukazuje na težnju vlade za državnim uticajem u vreme svetske finansijske krize.
Plan da gotovo svaka kuća bude povezana optičkim kablom je najveći infrastukturni projekt u istoriji Australije i značiće 37.000 novih radnih mesta, kaže Rud.
Oko 90 proceneta domova biće uključeno u mrežu brzine do 100 megabita u sekundi. Mreža će doneti dodatnih 37 milijardi australijskih dolara privredi zemlje kroz veću produktivnost, kažu analitičari.

Razgovarajte besplatno sa fiksnim telefonom

06.04.2009.Potpuno besplatan program koji Vam dozvoljava da potpuno besplatno ostvarite sve pozive sa Vašeg računara prema drugim računarima koji imaju ovaj program. Ali ono što izdvaja ovaj program od većine sličnih za internet razgovor je taj da pomoću njega možete zvati i fiksne i mobilne telefone besplatno ili po veoma niskoj ceni. Besplatno možete zvati brojne države uglavnom Evrope, Amerike, Rusija..., tu je i Hrvatska. Srbija nije svrstana u tu grupu za besplatan razgovor, ali provereno možete slati besplatne sms poruke prema svm mrežama u Srbiji. Naravno, za sve ovo Vam je potrebna brza internet konekcija.

Autor: Betamax GmbH
Verzija: 4.02.487
Velicina: N/A
Licenca: Freeware
Platforma: Windows
Kategorija: Internet

Program možete skunuti OVDE!

Pogledajte još dosta interesantnih programa OVDE!

Upoznajte svoje gene

03.04.2009.

„Sve je zapisano u vašim genima! Naučite kako da upoznate sebe!“ Irska firma „Genplanet“ se tako reklamira na internetu. Za 399 evra stručnjaci nude sveobuhvatni genetski test - od skoro i u Sloveniji.

Čini se da ne postoji ni jedna oblast u kojoj nemaju šta da kažu. Ko se prepusti testiranju dobiće informacije o rizicima od bolesti, poreklu, lekovima koji na njega lično deluju, sve do izgleda i talenata. Nakon početne faze, portparol Klemen Zupančič računa sa velikom navalom:

„Očekujemo da ćemo dobijati po 1.000 zahteva mesečno, jer ljudi sve više i više brinu o svom zdravlju. Čitava stvar funkcioniše ovako: Klijent se prijavi na Internet. Posle nedelju dana dobije malu posudu sa priborom za uzimanje brisa iz usta. Posuda se zatim po kuriru pošalje na analizu u jednu laboratoriju u SAD. Zatim sledi interpretacija evropskih stručnjaka.“

Prema veb stranici, postoje 22 bolesti koje se istražuju. Firma, na primer, procenjuje rizik od raka dojke ili Alchajmerove bolesti. U ponudi je i depresija. „Genplanet“ pomaže i da se otkrije iz kojih predela potiču preci, i kojoj od 53 geografske populacije klijent pripada.

Bolje da ne znamo

Pod tačkom „Dejstvo lekova“ na veb stranici postoji sedam linkova: Između ostalog govori se o Beta blokerima, aspirinu i viagri. Kod izgleda i talenata je lista veoma duga. Na primer radi se o sposobnostima pamćenja starijih ljudi, boji očiju i osećanju mirisa.

Doktor Vojko Fils, šef odeljenja za pravno etička pitanja u Lekarskoj komori Slovenije prema ponudi te vrste je kritičan:

„Analize koje se nude od strane određenih privatnih institucija donekle su zabrinjavajuće jer kriju mnoge opasnosti. Ne samo u rezultatima, već takođe i u pogrešnoj interpretaciji. Ako mi u sebi nosimo gen neke određene bolesti, to još uvek ni izdaleka ne znači da će ta bolest i izbiti. Opteretiti čoveka saznanjem o jednoj nepovoljnoj mogućnosti, može da izazove više negativnih posledica nego jedan zaista opasan gen.“(DW)

 

Tender za licencu za fiksnu telefoniju

02.04.2009.

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) objavila je tender za dodelu dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju i internet - CDMA u Srbiji.Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu Politika, licence će biti izdate na 10 godina, a minimalna naknada je 500.000 evra po licenci. Izvršni direktor Ratela Milan Janković rekao je prošle sedmice da je planirano da se u prvih šest meseci nakon izdavanja licenci, CDMA uvodi u seoske sredine, gde nema dovoljno telefona.

Poklon korisnicima za rođendan Gmaila

30.03.2009.

Google će najaviti sledeći korak u Gmail evoluciji, novi prizvod sa „evropskim višejezičnim karakteristikama“. Na događaju koji će se održati u Briselu a povodom petog rođendana Gmail email servisa, Google će izneti sovje viđenje kako cloud računarstvo utiče na upravljanje ljudi svojim dnevnim zadacima, doneti kratak osvrt na Gmail evoluciju i najaviti sledeći korak u napredovanju ovog servisa. Gmail, besplatni Web bazirani email servis sa kapacitetom skladištenja po korisniku od 1GB pokrenut je 2004 godine. Pet godina nakon pokretanja, skladišteni kapacitet koji je korisnicma na raspolaganju je povećan na 7GB a milioni korisnika koriste ovaj servis.

Kina blokira YouTube

26.03.2009.

Kina je blokirala pristup YouTube video sajtu korisnicima iz ove zemlje jer se na njemu može naći snimak na kojem se vidi kako kineski vojnici tuku monahe i ostale stanovnike Tibeta. Datum i lokacija na kojoj je sporni snimak nastao nisu navedeni. Predstavnik za štampu kineske vlade nije hteo da potvrdi da je YouTube blokiran. Kina inače ima istoriju blokirana web sajtova koji nose poruke koje vlada ove zemlje smatra politički neprihvatljivma. U većini regija u Kini YouTube je iznenada postao nedostupan. Nekoliko dana pre ovog događaja, portparol ministarstva inostranih poslova ove zemlje je naveo da se Kina ne plaši interneta.(IT)

JVC full HD LCD TV monitor

23.03.2009.

Novi JVC LT-42WX70 je full HD LCD TV monitor dijagonale 42’’ namenjen profesionalcima koji rade sa digitalnim slikama i entuzijastima koji koriste vrhunske DSLR foto-aparate omogućavajući im da po prvi put vide sve boje, detalje i teksture na slikama potpuno verno prikazane. Monitor karakteriše prošireni kapacitet opsega boja koji pokriva 96% Adobe RGB. Ovaj TV monitor karakterišu i 52 karakteristike podešavanja kvaliteta slike sa ciljem omogućavanja maksimalnih mogućnosti kada se radi i sa fotografijama i sa video sadržajima. Monitor je podržan elegantnim, zakrivljenim postoljem u koje je postavljen tjuner koji omogućava korišćenje monitora kao i TV aparata.

Nove metode u istraživanju bakterija

21.03.2009.

Zahvaljujući najnovijim metodama u molekularnoj biologiji, naučnici mogu sve bolje da proniknu u svet nevidljivih organizama.

Bakterije žive svuda, na njivi, u vodi, u vazduhu, kao i u želucu krave, na glečeru ili u vrelim izvorima. Pre gotovo 350 godina, Holanđanin Antoni van Luvenhuk otkrio je majušne žive organizme uz pomoć jednostavnog mikroskopa koji je sam napravio. Od tada su se istraživači pre svega bavili mikroorganizmima koji izazivaju bolesti. A tek pre nekoliko daleko veći značaj pridobila je uloga mikroorganizama u ekologiji.

Život buja u - kantici

Istraživački brod „Diker“ plovi do mesta sa kojeg se uzima uzorak vode za probe.Ta lokacija nalazi se nedaleko od luke na ostrvu Helgoland na Severnom moru. Brod se zanosi na jakom vetru i visokim talasima. Kristine Klokov, obučena u nepromočivu odeću, zahvata vodu kofom iz mora i puni plastične kante. Predmet istraživanja naučnice sa instituta za mikrobiologiju „Maks Plank“ su - nevidljive bakterije. „Ja sam sada napunila jednu malu kanticu kako bi se videlo da je voda jako bistra. Voda je ovde stvarno potpuno bistra, a ipak sadrži u sebi jako mnogo mikroorganizama koji se ne mogu videti“, kaže Kristina. Ona procenjuje da u jednom litru morske vode ima oko milijardu bakterija i drugih jednoćelijskih organizama.

„Mikroorganizmi su glavni akteri“

“Istina, uvek se zamišlja slika kako na pučini plivaju kitovi. I kako je sve lepo, ali stvarnost je drugačija, mikro organizmi će na kraju razgraditi kitove“, kaže bio-informatičar Frank-Oliver Glekner sa Plankovog instituta. On objašnjava koliki je značaj bakterija za prirodu. „Bakterije aktivno razgrađuju svaku vrstu organske materije i onda opet za sebe grade organsku supstancu, koja služi kao hrana za male jednoćelijske organizme. Ovi organizmi grade biomasu kojom se onda hrane ribe. Tim ribama se hrane druge ribe i tako dalje. Znači, mikroorganizmi su karika u lancu ishrane sistema u moru, ali oni na kraju razgrađuju i mrtve kitove. Zbog toga su mikroorganizmi zapravo glavni akteri u morskom sistemu.“

Traži se metagenom

Do sada je naučnicima teško uspevalo da osvetle tamni svet bakterija, jer većina bakterija živi u kompleksnoj zajednici sa okruženjem. Izvan svoje prirodne sredine bakterije umiru i ne mogu se uzgajati u laboratoriji. Poslednjih godina činjeni su pokušaji da se dođe do naslednih informacija - i to u prirodnoj sredini mikroorganizama. Znači uzimaju se probe iz kojih se određuju nasledne osobine kako bi se videlo šta se sve nalazi u njima. Uz pomoć takozvane metagenomičke metode ispituju se sve nasledne informacije bez uzgajanja mikroorganizama u laboratoriji i njihovog pojedinačnog izdvajanja. Iza toga je se ideja dobijanja genetskog materijala čitave zajednice, zajedničkog genoma - metagenoma. Više se ne brinemo samo o pojedinačnom, već o celini. Na primer, uzmemo 100 litara vode, zatim je filtriramo i konačno iz nje izdvojimo DNK - znači nasledne informacije.

Sklapanje mozaika uz pomoć računara

Kristine Klokov je u laboratoriju donela 170 litara morske vode koju je sakupila ispred obale Helgolanda. U sud je ubacila uređaj za filtriranje koji ima pore veličine 0,2 mikrometra. Mikroorganizmi ostaju na filteru iako čovečije oko to ne primećuje, filter i dalje izgleda čist i beo. Iako ih ima mnogo, još su mali nemaju mnogo naslednih informacija u sebi - DNK i RNK. Na kraju ostaje malo mikrograma - jedan mikrogram je hiljaditi deo miligrama,i to je materijal za probu dobijen iz 170 litara morske vode! Za Frank-Olivera Gleknera pravi posao počinje tek kada se genetski materijal izoluje. On tada pokušava da pronađe kakve gene probni materijal sadrži i i kojem mikrobu pripada određeni gen. Da bi se to odredilo vrši se sekvenciranje delova DNK: „To je posao na parče koji zahteva mnogo rada na računaru jer se tu nalazi važna banka podataka gde se informacije upoređuju; sve to iziskuje prilično mnogo rada.“

Polovina nađenih gena je - nepoznata

Naučnici istražuju podudarnost i sličnost u senkvencama gena, jer one daju objašnjenje o mogućoj rodbinskoj vezi bakterija. Ali pošto probni materijal većim delom sadrži nepoznate mikroorganizme, istraživači stalno nailaze na - potpuno nepoznate gene. „To je posebno veliki problem u prirodnoj sredini. Mi sada ne možemo da odredimo funkciju za 40 do 50 odsto gena koje nalazimo i za koje ne znamo kakav kod imaju“, kaže Glekner, „ono što mi sada pokušavamo, jeste da sakupimo što je moguče više informacija o mestu, temperaturi, koncentraciji soli, i vremenu kada se ovi geni pojavljuju.“

Proučavanje faktora sredine

Naučnici nameravaju da tri godine posmatraju, kako utiču temperatura vode, koncentracija soli i drugi faktori prirodne sredine na zajednicu bakterija pred obalom Helgolanda. Njihova saznanja treba da posluže kao osnova za dugoročnije prognoze. Na primer, kako će se povećanje temperature vode, koje se dovodi u vezu sa promenom klime, odraziti na zajednicu bakterija, a time i na ekološki sistem Severnog mora.

Uticaj starosti roditelja na inteligenciju dece

18.03.2009.

Deca starijih očeva pokazuju slabije rezultate na testovima inteligencije a deca starijih majki bolje, tvrde australijski stručnjaci. Dok je starost majke često razmatrana, uticaj starosti oca na potomstvo do sada nije preterano izučavan.

Australijski stručnjaci tvrde da deca starijih očeva pokazuju slabije rezultate na testovima inteligencije od onih čiji su očevi mlađi. Što se majki tiče, slučaj obrnut.

Do ovog zaključka naučnici su došli analizirajući rezultate testiranja 33.437 mališana u osmom mesecu, četvrtoj i sedmoj godini. Ispitanici su rođeni između 1959. i 1965. godine.

Danas i muškarci i žene dobijaju decu sve kasnije, naročito u razvijenim zemljama. Dok je starost majke često razmatrana, uticaj starosti oca na potomstvo nije preterano izučavan.

Skorašnje studije su, međutim, dovele u vezu poznije godine oca s pojedinim zdravstvenim problemima kod dece: deformitetima pri rođenju, rakom, autizmom i šizofrenijom.

Australijski naučnici su, analizirajući rezultate testova osetljivosti na dodir, koordinacije između ruke i oka, čitanja, aritmetičkih sposobnosti došli do zaključka da deca starijih očeva pokazuju slabije, a deca starijih majki bolje rezultate nego druga deca.

Jedno od mogućih objašnjenja su mutacije spermatozoida. Spermatozoidi se proizvode tokom celog života i što kasnije nastaju veća je učestalost raznovrsnih mutacija u njima.

Povoljan uticaj starijih majki na inteligenciju dece, pretpostavlja se, dolazi od toga što one svom porodu stvaraju podsticajnije uslove za umni razvoj.(RTS)

Baterije koje se pune za 10 sekundi

17.03.2009.

Izgleda da ćemo uskoro biti u prilici da baterije svojih mobilnih telefona punimo za svega desetak sekundi.

Naučnici su napravili specijalnu bateriju koja se puni za gotovo 100 puta kraće vreme od klasičnih baterija koje se koriste u telefonima.

Ono što je najznačajnije u celoj priči jeste da će ista tehnologija moći da se koristi i na baterijama koje pokreću prenosive kompjutere, digitalne kamere, MP3 plejere i druge uređaje.

Ushićenje oko novog otkrića moglo bi da koristi i značajnijem uticaju na zaštitu životne sredine, jer bi nove baterije mogle da se koriste i u automobilima na električni pogon, kojima će sada trebati znatno manje vremena da bi se napunili.

Nova tehnologija svoju primenu mogla bi da doživi za dve do tri godine, a inovacija se bazira na već postojećim litijum-jonskim baterijama koje se koriste u uređajima.

Pronalazač nove tehnologije kod baterija je Dr Gerbrand Kedar sa Masačusets Instituta za tehnologije iz Sjedinjenih Američkih Država. (MONDO)

Stiže Google Voice (VIDEO)

15.03.2009.

Kompanija Google očigledno je spremna da postane veliki igrač u telekomunikacionoj industriji sa svojim najnovijim bespaltnim servisom pod nazivom Google Voice.

 

Ukoliko se korišćenje ove usluge "primi", neke od velikih i malih kompanija koje nude slične usluge (poput eBaya i njegovog Skype programa) mogle bi da budu dobro uzdrmane.

Google Voice predstavlja unapređenu verziju usluge ranije poznate pod nativom GrandCentral. Ovaj servis je kreiran sa namerom da pojednostavi upravljanje telefonskim pozivima, glasovnog maila i tekstualnih poruka.

Google Voice će na početku biti dostupan samo postojećim pretplatnicima GrandCentral usluge, dok će ostali biti u prilici da servis koriste za nekoliko nedelja.

Google Voice omogućuje korisnicima da usmeravaju sve svoje pozive ka jednom broju koji će ih simultano obaveštavati na kućnom telefonu, na poslu i preko mobilnog uređaja.

Ovaj servis istovremeno omogućuje korisnicima da obavljaju telefonske razgovore, ostavljaju glasovne i tekstualne poruke preko Interneta. Usluga je besplatna u Americi, dok je u ostalim zemljama onogućena uz malu novčanu nadoknadu. (Bratislav Jovanović, MONDO)

20 godina interneta

13.03.2009.

Internet slavi svoj 20-ti rođendan. Marta 1989. godine počeo je tehnički razboj „Vorld vajd veb-a“ (World Wide Web). Eksperti procenjuju da je taj razvoj do danas toliko poodmakao da je sada umreženo 1,3 milijarde ljudi.

Sam internet dosta je stariji - već sredinom 60-tih godina prošlog veka postavljene su osnove za današnji internet. Vojska SAD želela je tada da ima umrežene kompjutere putem koje bi se bezbedno transportovali podaci. Ideja je bila ta da se čak i u slučaju atomskog napada ne omete protok informacija. Tako je nastao „Arpanet“ - mreža koja je povezivala tek nekolicinu kompjutera.

Tim Berners Li

Tada je internet počeo da se razvija, mada još uvek u senci. Internet mrežu počeli su da koriste pre svega univerziteti i naučnici. Mnogi su u tome videli idealnu mogućnost komunikacije širom zemljine kugle. Mada je u to vreme bilo nužno znati na koji način sve funkcioniše: Samo uz pomoć određenih komandi bilo je moguće slati i dobijati podatke. Putovanje po svetu jednim klikom miša u to vreme nije se moglo zamisliti.

Ključna 1989. godina

Naučni rad Tima Berners Lija je to promenio. On je 1980. godine radio u istraživačkom centru CERN u Švajcarskoj. Ono što mu je nedostajalo bila je mogućnost da svoje radove predstavi javnosti i to bez komplikacija i relativno brzo. Dakle, upravo to što je danas zahvaljujući svetskoj mreži moguće.

Berners Li je, počev od 1989. godine, razvio sve ono što je neophodno za izradu i otvaranje internet stranica. Programirao je prvi „Veb-server“ na kome je bilo moguće snimiti dokumente, pronašao prvi pretraživač pomoću koga je bilo moguće pronaći i pozvati stranice na internetu. On je bio i taj koji je pronašao mogućnost povezivanja dokumenata, dakle pronađeni su linkovi.

Internet dat na poklon

A danas? U principu internet funkcioniše na isti način kao i pre 20 godina. Ogromna razlika je samo u tome što danas imamo multimedijalne elemente: muziku, slike, grafiku, filmove i igrice. To je pre dvadeset godina bilo nezamislivo.

Tima Bernersa Lija taj pronalazak nije obogatio. Naime, 1993. internet je pušten na besplatno korišćenje. To znači da je internet dat na poklon. Možda je to bio i ključ za uspeh. Da je zahtevao novac za korišćenje svog izuma, internet verovatno nikada ne bi postao toliko popularan.(DW)

"Tesla" uskoro na drumovima

09.03.2009.

Prva vozila na elektropogon u serijskoj proizvodnji pojaviće se u Americi i Evropi do 2012. godine. Revolucija u autoindustriji dugo očekivana, a njen rodonačelnik je fabrika elektroautomobila iz Kalifornije, koja je svoj supersportski automobil na baterije nazvala "Tesla".

Do 2012. godine u Americi i Evropi pojaviće se prva vozila na elektropogon u serijskoj proizvodnji. Njihova cena uz subvencije države biće oko 15.000 evra.

Vožnja tim automobilima upola je jeftinija, a servisni intervali su pomereni na čak 100.000 kilometra. Ova revolucija u autoindustiji dugo je očekivana, a njen rodonačelnik je fabrika elektroautomobila iz Kalifornije, koja je svoj supersportski automobil na baterije nazvala "Tesla".

Tesla ima ubrzanje od 0 do 100 km za samo 5 sekundi i dostiže brzinu preko 250 km na čas. Puni se na kučni priključak, sa jednim punjenjem može da pređe 300 km i jeftniji je za vožnju tri puta nego benzinski automobil tih karakteristika.

Ako ga kupite u Kaliforniji, država vam vraća 17. 000 dolara od pune cene. Uz taj popust, supersportski kupe košta samo 40. 000 dolara, što je za tu klasu automobila prihvatljivo i za evropske uslove.

Zašto se zove "Tesla"?

"Nikola Tesla dugo je u Americi bio u zaboravu. Pošto smo mi prizvođači i konstruktori i pošto bez Teslinih izuma ne bismo napravili ovaj kupe hteli smo da se odužimo tom velikanu nauke i dali smo mu njegovo ime", kaže Deni Krejdž iz "Tesla Motors Kalifornija".

Još jedan automobil biće u serijskoj proizvodnji 2011. godine. U Americi će se zvati Volt a u Evropi Ampera. Ima karakteristike automobila srednje klase. Pogon mu je isključivo na elektromotor i ima mali agregat koji ga napaja strujom, kada nestane energije u baterijama.

Do 2015. godine automobili na benzin i dizel biće u senci novih tehnologija. Struja koja je ekološki prihvatljivija i jeftnija, biće dostupna svakom automobilsti. To znači da oni koji ne budu pratili trend mogu lako da bankrotiraju ili jednostavno nestanu sa tržišta.

Zbog toga su svi japanski proizvođači rešili da oforme zajednički institut da dostignu tehnologiju koju sada imaju samo Amerikanci.(RTS)

Rinspeed strujni udar

09.03.2009.

Rinspeed je za ženevu pripremio koncept iChange, a poruka koju šalje daleko je više od prezentacije jednog sportskog modela sa elektro-pogonom...

A današnje tačke gledišta, tema automobila budućnosti čini se gotovo neiscrpnom. Počevši od futurističkog dizajna, preko upotrebe novih materijala i tehnologije pogona, sve su jasnije naznake da će savremena shvatanja vrlo brzo biti zamenjena nekim novim, za sada još uvek nedovoljno poznatim i priznatim rešenjima.

Švajcarski Rinspeed je dizajnerska kuća koja se pored specijalnosti prerade Porschea bavi i sopstvenim razvojem i to na vrlo visokom nivou. Za ovogodišnji Salon automobila u Ženevi, Rinspeed je spremio zanimljiv koncept iChange, elektromobil koji može da preveze do tri putnika.

Baš kako je rekao i Frank M. Rinderknecht, vlasnik kompanije Rinspeed, koja posluje od 1979. godine, koncept iChange predstavlja neku vrstu simbola promene koja će se, pre ili kasnije, dogoditi u budućnosti. Automobili na elektro-pogon sa nultom emisijom štetnih gasova svakako će biti jedan od krupnijih koraka ka boljem kvalitetu života u budućnosti.

Sam koncept iChange zapravo je promoter jednog zrelog razmišljanja na temu pogona budućnosti. Sportski izgled i silueta koja baš ne obećava skoro viđenje u nekoj masovnijoj proizvodnji, možda i jeste dobar izbor da se prezentuju ideje koje bi se mogle iskoristiti kod nekih "prizemnijih" modela. Dužina koncepta od 4500 mm i širina od 1850 mm deluju dosta obećavajuće, ali visina od samo 1100 mm jasno odaje sportsku notu.

Zanimljivo je da unutrašnjost svojim specifičnim modifikacijama može da primi jednu, dve ili tri osobe, s tim što vozač ima centralni položaj, a njegovi saputnici pozicionirani su pozadi. Neobično osmišljen enterijer izrađen je u kombinaciji vune i veštačkih tekstila od strane vodećih svetskih proizvođača.

Putnici imaju na raspolaganju Sharp LCD televizor, a čitav informacioni sistem poveren je kompaniji Harman/Kardon koja je pružila savršenu informatičku podršku, uz značajnu uštedu energije, što je kod elektro-pogona vrlo bitno. Krov je multifunkcionalan, tako da je pored uloge vrata, obložen solarnim ćelijama koje služe za ekološku dopunu energije, namenjene za pogon elektromotora.

Siemens je, kao veliko svetsko ime, bio zadužen za elektro-pogon iChange koncepta. Elektromotor sa 204 KS i obrtnim momentom od 380 Nm, u stanju je da 1050 kg težak iChange, ubrza od 0 do 100 km/h za samo 4 sekunde, dok je maksimalna brzina 220 km/h. Kao depo snage koriste se litijum-jonske baterije, a autonomija sa jednim punjenjem je oko 90 km. Sedmostepeni menjač za svoje podmazivanje koristi ekološko Motorex ulje, a pozajmljen je od Subarua. Rinspeed iChange koncept "obuven" je u Pirelli P Zero pneumatike, dimenzija 215/40 R17 napred i 245/40 R18 pozadi.

Šta će biti sa iChange konceptom, u ovom trenutku, možda je i najmanje bitno. Svetska populacija, ako već nije "doterala cara do duvara", na dobrom je putu da to učini. Iz tog razloga, ne bi bilo loše da ideja ovakvog koncepta deluje na pojedince, budeći u njima istinske nagone za životom i čineći ih sposobnim da razmišljaju o onome što nas čeka u budućnosti. Ne bi bilo loše kada bi olovo iz "auspuha" za nas bila prošlost, a količina ugljen--dioksida ostala na nivou onoga koji izdahnemo iz naših pluća. Koliko je to sve moguće i kada, teško je reći, ali skroman doprinos pojedinaca zasigurno može delovati i na globalnom nivou. (Vrele Gume)

Asteroid projurio pored Zemlje

06.03.2009.

Pored Zemlje je projurio asteroid na 78.500 kilometara udaljenosti. Veličina asteroida je slično onom koji je pre jednog veka udario u Sibir, saopštila je NASA.

Asteroid veličine onog koji je pre jednog veka udario u Sibir projurio je pored Zemlje, saopštila je američka agencija za svemirska istraživanja NASA.

NASA je objavila da je asteroid nazvan 2009 DD45 projurio u ponedeljak ujutru na udaljenosti od 78.500 kilometara od Zemlje.

To je samo duplo veća udaljenost od one na kojoj se nalaze neki telekomunikacioni sateliti i oko petine udaljenosti Zemlje od Meseca.

Ta "svemirska lopta" bila je prečnika između 21 i 47 metara, kako su naveli naučnici iz NASA, koji su dodali da je iste veličine bio i asteroid koji je 1908. godine udario u Sibir i uništio više od 2.070 kvadratnih kilometara šuma.

Naučnici su spazili asteroid tek dva dana pre njegovog prolaska, a najbliži Zemlji je bio iznad Tihog okeana, nedaleko od Tahitija.(RTS)

Rast novih zuba

02.03.2009.

Otkriven gen odgovoran za produkciju zubne gleđi. To otkriće omogućiće da se pronađe način za podsticanje rasta novih zuba u zavisnosti od potreba ljudi.

Američki istraživači otkrili su gen odgovoran za produkciju zubne gleđi, javljaju agencije.

To otkriće dugoročno će omogućiti da se pronađe način za podsticanje rasta novih zuba u zavisnosti od potreba ljudi. To bi takođe značilo da plombiranje više neće biti primenjivano u stomatologiji.

Američki naučnici otkrili su da je gen nazvan Ctip2, potreban u uspostavljanju imuno sistema i razvoju kože i nerava, takođe stoji iza produkcije gleđi.

"Nije neobično da neki gen ima više funkcija, ali do sada nikada nismo uspeli da otkrijemo šta reguliše produckiju zubne gleđi", rekla je dr Krisa Kiusi.

To otkriće koje bi trebalo da omogući zamenu zuba kod ljudi, takođe će služiti za usavršavanje tehnike za jačanje zubne gleđi, čak i popravke oštećene gleđi.

Dr Kiusi je priznala da ostaje još mnogo da se istražuje u toj oblasti, ali je navela da veruje u uspeh.

Naučnici se nadaju da će za desetak godina usavršiti tehniku koja će omogućiti podsticanje rasta novih zuba.(RTS)

Novi životi zahvaljujući transplantaciji

26.02.2009.

Posle šest meseci pauze u Kliničkom centru Vojvodine uspešno obavljene tri transplantacije organa sa kadeveričnog davaoca. Prošle godine u KCV presađeno 18 organa, a samo u Vojvodini transplantaciju čeka 10 puta više pacijenata.

U Kliničkom centru Vojvodine uspešno su obavljene tri transplantacije organa sa kadeveričnog davaoca kada se u noći između četvrtka i petka ugasio život jedne 55-ogodišnje žene posle moždanog udara.

Porodica je u teškom trenutku odlučila da se sa njenim životom ne ugase i životi pacijenata kojima bi donirani organi mogli da spasu život.

Sobe u Centru za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine više nisu prazne.

Posle šest meseci pauze, urađene su tri kadaverične transplantacije. Novu jetru dobio je 58-osmogodišnji Dušan Rodić koji je bolovao od ciroze i bio životno ugrožen.

"Sada se dobro osećam. Pre nisam mogao da dišem, da se krećem, nisam mogao ni da jedem, sada mogu da hodam, evo treći dan koračam", rekao je Rodić.

Pošto je od transplantacije prošlo malo vremena, pacijenti koji su dobili nove bubrege kao da još nisu svesni koliko su dobili.

"Tri godine sam bio na dijalizi. Kada su mi rekli da imam novi organ, šta da kažem, bio sam presrećan", rekao je 41-godišnji Dragan Aničić iz Beške.

Posle dobijanja saglasnosti porodice pacijentkinje koja je bila moždano mrtva, transplantacioni tim od 70 ljudi okupljen je u najkraćem vremenu.

Samo presađivanje jetre trajalo je punih 15 sati.

U Kliničkom centru Vojvodine od prošle godine izvršena je transplantacija 15 bubrega, osam sa živih davalaca i sedam sa kadaveričnih, i tri jetre.

Na području Vojvodine, bubreg čeka čak 170 ljudi, a zdravu jetru 10 pacijenata.

"Računamo da će vreme, a i događaji kao što je ovaj, koji se odigrao pre par dana u našem Kliničkom centru, olakšati i ubrzati sazrevanje svesti naših ljudi da i kada ne možemo pomoći njihovim najbližima, možemo pomoći nekom drugom", istakao je šef transplantacionog tima KCV profesor doktor Zoran Milošević.

Klinički centar Vojvodine raspolaže najnovijom savremenom opremom, a u toku je edukacija najmlađih kadrova tima.

Cilj Centra za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine je kontinuitet u programu presađivanja tkiva i organa, ali i da postanu vodeći transplantacioni centar, ne samo u Srbiji, već i regionu. (RTS)

Seven Remix XP

23.02.2009.

Još jedna verno razrađena imitacija Windows 7 na Windowsima XP. Ukoliko težite i simpatičan Vam je izgled novih beta Windowsa 7 onda Vam ovaj dodatak nikako ne bi smio promaći. Zvuk, taskbar, desktop pozadine, login screen goovo sve je u stilu Windows 7.

Autor: NiwradSoft
Verzija: 1.0
Veličina: 10.77 MB
Licenca: Freeware
Platforma: Windows

Igru možete skunuti OVDE!

POGLEDAJTE JOŠ NEKE PROGRAME IZ NAŠE DOWNLOAD SEKCIJE.

"Samsung" razvio prvi "zeleni" moblilni telefon

20.02.2009.

Južnokorejski elektronski gigant "Samsung" razvio je prvi mobilni telefon s taktilnim ekranom koji za napajanje koristi solarnu energiju.

Telefon "Plava Zemlja" je dizajniran tako da simbolizuje sjajni oblutak i zahvaljujući solarnom panelu na poleđini telefona korisnici mogu da dobiju dovoljno električne energije za njegovo korišćenje bilo kada i bilo gde.

 Prezentacija telefona

"Plava Zemlja" je napravljen od plastike koja se dobija reciklažom flaša za vodu, čime se pomaže smanjenje količine goriva i emisije ugljenikovih jedinjenja u procesu njegove proizvodnje. Uređaj, uključujući i punjač, ne sadrži štetne supstance. (RTV)

Nanopodmornice putuju krvotokom i leče tumore

19.02.2009.

Krajem januara, u prelepom švajcarskom skijalištu u Davosu, okupilo se oko 2.500 najuticajnijih i najbogatijih ljudi na svetu. Tokom četiri dana, koliko traje Svetski ekonomski forum, oni su pokušali da odgovore na temu ovogodišnjeg okupljanja „Kako oblikovati svet posle finansijske krize”.

Direktori multinacionalnih kompanija su, kao i političari, više navodili probleme i isticali potrebu za promenom sistema, nego što su davali ideje i odgovore. Međutim, odgovor možda i ne leži u rukama biznismena, političara, ekonomskih stručnjaka i filmskih zvezda, već u rukama jedne male grupe, možda neočekivanih posetilaca Svetskog ekonomskog foruma, a to su naučnici.

Na marginama ovog velikog događaja održane su brojne naučne tribine: „Nauka za svetske lidere”, „Šta očekivati od naučnih rezultata”, „Od naučne fantastike do naučnih rešenja”, „Budućnost regenerativne medicine” i mnoge druge. Neke od ovih tribina ponudile su i vrlo konkretne ideje za izlazak iz krize i dalji napredak čovečanstva.

Na panelu o naučnim rezultatima, dr Brajan Koks, fizičar sa Univerziteta u Mančesteru koji radi na velikom akceleratoru u CERN-u, a nekada je svirao u rok grupi „Dream”, pričao je o tome kako će rezultati iz CERN-a uticati na svet u narednim godinama, ali i o tome kako treba restrukturirati finansiranje nauke i početi sa obrazovanjem dece u oblasti nauke od najranijeg uzrasta. Dr Koks, koji je prošle godine posetio Beograd u februaru i učestvovao u panelu o odnosu nauke i religije, istakao je značaj slobodnog razmišljanja u razvoju nauke. U srži nauke je radoznalost i finansiranje naučnih istraživanja mora da podrži, a ne da sputava ovu radoznalost.

Grupa istraživača sa čuvenog američkog univerziteta MIT je u okviru „IdeasLab” programa ovogodišnjeg foruma predstavila nekoliko svojih inovativnih ideja koje mogu promeniti svet, naročito u domenu zdravstva. Predstavili su učesnicima u Davosu nanopodmornice koje, kad se puste u krvotok čoveka, mogu da, na primer, pronađu tumor i dostave određenu količinu lekova na tu lokaciju. Ova tehnologija već postoji, a učesnici panela su se složili da je primena tehnologije i u dijagnostičke i terapeutske svrhe realna i isplativa. Svoje rezultate u oblasti robotike i biomehanike predstavio je u čuveni profesor Hju Her sa MIT-a . Prof. Her, kome su obe noge amputirane, korisnik je protetičkih udova koji su proizišli iz njegove laboratorije. Njegov sledeći cilj je da ovu tehnologiju napravi jeftinijom kako bi bila dostupna za svih 20 miliona ljudi na svetu koji žive bez amputiranih ruku ili nogu. Mišljenje panela je da je taj cilj realan u bliskoj budućnosti.

Prof. Her je razgovarao i sa šefom srpske delegacije u Davosu, potpredsednikom Vlade i ministrom za nauku i tehnološki razvoj Božidarom Đelićem. Oni su se dogovorili o skorom početku saradnje između MIT „Media Lab”, u kojoj radi prof. Her, i relevantnih institucija u Srbiji. Prof. Her je kao motivaciju za saradnju spomenuo i čuvenog srpskog profesora Miomira Vukobratovića koji je sedamdesetih godina bio jedan od osnivača humanoidne robotike u svetu, a i danas se još uvek bavi ovom oblašću.

Ministar Božidar Đelić je u Davosu razgovarao i sa Patrikom Aebišerom, direktorom švajcarske nacionalne politehnike u Lozani (EPFL). Ova institucija je jedna od najjačih naučnih institucija u Evropi i ima godišnji budžet od preko milijardu evra. Prof. Aebišer je u razgovoru naročito pohvalio pet redovnih profesora na EPFL koji su iz Srbije, kao i preko trideset studenata postdiplomskih studija iz naše zemlje za koje je čuo da su izuzetni. On je u Davosu učestvovao u panelu u kome se raspravljalo o budućnosti neurologije i kako će bolje poznavanje funkcionisanja ljudskog mozga uticati na budućnost celog sveta.

Osnovni zaključak okupljenih naučnika i svetskih lidera je da nam u budućnosti treba više, a ne manje nauke i tehnologije. Nova istraživanja zahtevaće nove regulative i zakone i zbog toga je naročito važno da naučna javnost informiše političare o svom radu, ali i da oni koji upravljaju svetom u svojim odlukama konsultuju naučnike. Nesporno je da, kao što su u prošlosti to učinile parna mašina ili internet, i u budućnosti samo novo naučno dostignuće može pogurati ovaj svet napred i izvući nas iz krize. (vesti.rs)

Ostaci gigantske preistorijske zmije otkriveni u Kolumbiji

18.02.2009.

Fosilni ostaci pronađeni 2004. godine u Kolumbiji, ostaci su gigantske preistorijske zmije – to je zaključak studije čiji su rezultati objavljeni ove nedelje u naučnom časopisu Nejčer.

Umetnički prikaz najveće zmije na svetu iz britanskog magazina "Nejčr"

Veruje se da je zmija nazvana titanoboa bila dugačka 13 do 14 metara, prečnika oko jedan metar i teža od jedne tone. Naučnici su zaključili da je živela pre oko 60 miliona godina.

Doktor Džonatan Blok je jedan od vođa ekspedicije koja je pronašla njene ostatke na površinskom kopu jednog rudnika uglja u Kolumbiji.

"Prema ovim kostima zmija je bila boa, odnosno bliski rođak zmija tipa boa konstriktor“, objašnjava profesor Blok.

Posle otkrića, fosilni ostaci su poslati u Smitsonijan institut u Panami, gde je ustanovljeno da je reč o kičmenim pršljenovima džinovske zmije. Naučnici kažu da ovo otkriće baca svetlost i na klimatske uslove u kojima je zmija živela, jer su zmije hladnokrvne životinje.

"Veličina do koje rastu ograničena je srednjom godišnjom temperaturom. Ako se poveća godišnja temperatura u kojoj žive, povećava se i veličina zmije“, dodaje doktor Blok.

Veličina titanoboe pokazuje da su temperature u području ekvatora nekada bile znatno više. Naučnici su izračunali da je srednja godišnja temperatura u ekvatorijalnoj Južnoj Americi pre 60 miliona godina iznosila oko 33 stepena, odnosno oko 10 stepeni više nego danas.

Titanoboa je živela u paleocenu, periodu od 10 miliona godina, neposredno pošto su dinosauri izumrli. Doktor Blok kaže da to pokazuje da je pre 60 miliona godina već postojala osnova modernog amazonskog tropskog ekosistema.(Glas Ameerike)

Sony Ericsson Idou: Multimedijsko čudovište

17.02.2009.

Sony Ericsson je na Mobile World Congressu u Barseloni predstavio mobilni telefon sa kamerom rezolucije čak 12,1 megapiksela.

 

Sony Ericsson Idou je pametni telefon s ogromnim ekranom osetljivim na dodir, dijagonale 3,5 inča i rezolucije 640x320 piksela, dok se sa zadnjistemustavu Symbian (ne zna se još o kojoj je verziji reč), što je definitivni plus u odnosu na nedavno predstavljenu Xperiju koja radi na sada već umornom Windows Mobileu 6.1.
Ostali su detalji u ovom trenutku nepoznati. Svakako, mogao bi to biti najzanimljiviji pametni telefon iz radionice Sony Ericssona od sada već vremešnog modela P1i. (Trista Čuda)

Ruski naučnici otkrili lek za dugovečnost?!

14.02.2009.

RUSKI naucnici koji rade na groblju mamuta u Sibiru tvrde da su pronašli bakteriju koja može produziti ljudski život, ali i "muškost". Bakterija je u šali dobila ime "praistorijska Viagra", a testirana je na miševima koji bi trebali dati odgovore na pitanje o mentalnim sposobnostima, fizičkoj snazi i seksualnoj aktivnosti, dok bi žene s vremenom mogle zatrudneti u dubljoj starosti.

Rezultati su neočekivani nusprodukt detaljnih istraživanja izumrlih životinja čiji su dobro očuvani ostaci pronađeni u području večnog leda, Yakutiji koja se nalazi u području istočne Rusije. Tako ruski, japanski i američki znanstvenici zajedničkim snagama rade na DNK studijama koje bi mogle dovesti do pokušaja kloniranja mamuta i vunastih nosoroga, odnosno, vratiti ih iz mrtvih.

No, nakon ekspedicije u "azijske mamutske planine", udaljenom području koje je groblje prapovijesnih stvorenja u zamrznutim područjima Sibira, profesor Anatoli Brouskhov sa sveučilišta Tyumen, rekao je: "Našli smo nešto što se čini kao jako stara bakterija, te koja još uvijek živi u pijesku ledenog područja. Dekodirali smo DNK te provjerili prethodne informacije koje nam govore da u svijetu nigdje još ne postoji evidencija o takvoj vrsti bakterija. To je uistinu jedinstven doživljaj, apsolutno izvanredno, jer niti jedan znanstvenik do sada nije uspio dokazati postojanje bakterije za dugovječnost".

Iako je bakterija bila smještena u području koje obiluje ostacima izumrlih mamuta i vunenih nosoroga, znanstvenici zapravo smatraju da bakterija s njima nema nikakve veze. Naime, mamuti su evoluirali od azijskih slonova prije 4,8 milijuna godina. Izumrli su prije otprilike deset tisuća godina, dok su tragovi endemske patuljaste vrste u Kaliforniji zabilježeni prije dvije tisuće godina. A ruski znanstvenici tvrde da je bakterija stara tri do pet milijuna godina, međutim, još uvijek se čekaju prvi rezultati laboratorijskih eksperimenata koji bi trebali dati prave podatke.

Pojačane mentalne, fizičke i seksualne sposobnosti
"Napravili smo niz testova, a rezultati govore kako jednostavni organizmi poput voćnih muha žive jako dugo. Umnožili smo bakterije i testiramo ih na tipične biološke funkcije", rekla je znanstvenica Vera Samsonova. "Neki miševi koje smo zarazili bakterijom pokazali su kako imaju pojačane mentalne, psihičke i seksualne sposobnosti, dok su neke ženke miševa imale djecu u dobi koja bi u ljudskom životu bila ekvivalentna 70. godini života", nadodala je Samsonova.
"Mi ne možemo obećati da ćemo pronaći ili da smo pronašli lijek za besmrtnost, odnosno dugovječnost. Ali, realno, saznali smo da ova bakterija živi jako dugo, te da će sigurno imati učinka na sporije starenje. Da život produžimo za samo deset godina, to bi bilo otkriće života", nadovezao se profesor Broushkov. (Trista Čuda)

Asteroid ponovo preti Zemlji

12.02.2009.

Asteroid, šifriran oznakom 1999 RQ36, koga su astronomi do nedavno smatrali bezopasnim, pokazao je svoju drugu narav i nagovestio za sada teoretske izglede da kroz 160 godina udari u Zemlju.

I dok to može izgledati kao udaljena pretnja, preostalo je mnogo manje vremena da se nekako skrene s kursa prema našoj planeti.
Asteroid, šifriranom oznakom 1999 RQ36, otkriven je pre desetak godina ali nije smatran posebno zabrinjavajućim jer nisu postojali izgledi da se sudari sa Zemljom u narednih sto godina - u vremenskom okviru kojeg astronomi rutinski uzimaju da bi proračunali potencijalnu pretnju.
Sada novi proračuni pokazuju da postoji 1:1400 šansi da će udariti u Zemlju između 2169. i 2199. godine,prema proračunima tima astronoma koje je predvodio Andrea Milani sa italijanskog Univerziteta u Pizi.
Prečnika od oko 560 metara, 1999 RQ36 je dva puta veći od dobro poznatog asteroida Apofis čije su šanse 1:45.000 da će udariti u našu planetu 2036. godine. Oba su, međutim, dovoljno veliki da izazovu razorne cunamije ako padnu u okean.
Iako je sudar sa 1999 RQ36 moguć krajem narednog stoleća, mogućnost da se skrene sa postojeće putanje treba ispitati odmah, pre nego što asteroid načini seriju približavanja Zemlji u periodu između 2060. i 2080. godine.
Putanje asteroida se za vreme takvih približavanja "savijaju" pod uticajem gravitacije Zemlje i snaga savijanja u najvećoj meri zavisi koliko blizu naše planete prolazi asteroid. Malo "odgurivanje" asteroida sa putanje pre
uletanja u orbitu izazvalo bi kasnije zamašnu, spasonosnu promenu putanje.
A kad je 1999 RQ36 u pitanju, skretanje asteroida s putanje za manje od jednog kilometra bilo bi dovoljno da se potpuno eliminiše mogućnost sudara idućeg veka.
Ali posle 2080. godine asteroid se neće značajnije približiti Zemlji pre potencijalnog sudara tako da bi tada njegovo skretanje sa putanje sudara moralo da bude nekoliko desetina kilometara - što je mnogo teža, skuplja i
neizvesnija misija.
"Valja dobro ali i što pre razmisliti o svemu",upozorio je astrofizičar Klark Čepmen sa Istraživačkog instituta jugozapad u Boulderu, u državi Kolorado, a prenosi časopis Nju sajentist.
I kao što je često slučaj, dodatni, detaljni proračuni u budućnosti najverovatnije će isključiti svaku mogućnost sudara.
Ali tim astronoma koji predvodi Andrea Milani upozorava da je neophodno da se rutinsko praćenje asteroida proširi na proračunavanje mogućeg sudara i van stogodišnjeg vremenskog okvira kako bi se ipak identifikovali slični slučajevi. (Trista Čuda)

Google offline kalendar

10.02.2009.

Google je preduzeo još jedan korak približavanja mogućnostima offline aktivnosti korisnicima pa je omogućio korišćenje Google kalendar aplikacije offline. Ova karakterisitka omogućava korisnicima da overe svoj raspored i obaveze čak i kada nisu povezani sa internetom. Offline kalendar je dostupan korisnicima Google Apps Standard Edition kao i Premier i Education Edition. Za poslednje dve grupe administrator sistema mora da aktivira opciju mogućnosti offline pristupa. Prošle nedelje Google je najavio i dostupnost offline pristupa Gmail servisu za elektronsku poštu čime nastoji da privuče poslovne korisnike koji su tradicionalno okrenuti Microsoft i Yahoo servisima.

Svi vanzemaljci u nasoj galaksiji

07.02.2009.

Prema najnovijem istraživanju koje su sproveli škotski naučnici, inteligentne vanzemaljske civilizacije postoje postoje u našoj galaksiji, a njihov broj se penje i do 38.000, prenosi BBC. I pored toga, šansa da s njima uspostavimo kontakt i nije toliko izvesna.

Otkriće više od 330 planeta izvan našeg sunčevog sistema poslednjih godina, pomoglo je odrediti broj mogućih oblika života koji verojatno postoje. Trenutno istraživanje procenjuje da se u našoj galaksiji nalazi najmanje 361 inteligentna civilizacija, a taj broj se penje i do 38 tisuća. No čak uz tako velik broj, šansa da s njima uspostavimo kontakt i nije toliko izvesna.

I dok istraživači često izlaze s prevelikim procenama, celi proces je obežen nagađanjima. Poslednje pretpostavke broj vanzemaljskih civilizacija stavljaju između milion i jedan. 'To je proces određivanja opsega našeg neznanja', kaže naučnik Duncan Forgan, istraživač sa fakulteta u Edinburghu, koji vodi projekt. U svom pristupu, Forgan je simulirao galaksiju sličnu našoj, dozvolivši joj da formira sunčeve sisteme bazirane na onom što se zove postojanje tzv. ekstrasolarnih planeta u susedstvu naše galaksije. Ti simulirani vanzemaljski svetovi zatim su podvrgnuti različitim scenarijima.

Prvi scenarij predviđao je da je život teško nastao, ali se lako razvio, na temelju čega je sugerirano postojanje 361 inteligentne civilizacije u našoj galaksiji. Drugi scenarij predviđa da je život lako nastao ali je teško razvio do inteligentne daljine. Pod tim uvetima procenjeno je da postoji 31 513 civilizacija. Konačni scenarij ispituje mogućnost da se život transportirao s jedne planete na drugu tokom sudara s asteroidom – što je zapravo popularna teorija kako je nastao život na Zemlji. Taj pristup procijenio je broj civilizacija na 37 964.

'Važno je shvatiti da slika koju smo trenutno stvorili nije potpuna', napominje Forgan. 'Čak i ako vanzemaljske civilizacije postoje, nije nužno da ćemo s njima uspjeti ostvariti kontakt, jer nemamo ideju kakvo oblib mogu imati. Život na drugim planetima verojatno varira od oblika života na Zemlji, stoga trenutno ne možemo predvidjeti kako izgleda niti kako se ponaša' . Izvor: Dnevnik.hr

Zaronite sa Google Earth 5

05.02.2009.

Najnovija verzija programa Google Earth donosi jednu veliku novost - osim virtualne šetnje kopnom, imaćete priliku i da zaronitei u morske dubine i istražite morsko dno.

 

Najnovija inačica Googleova softvera Google Earth koji omogućuje virtualnu šetnju zemaljskom kuglom donosi dosta novosti. Ovoga puta internet div zove nas da zaronimo u okeanske dubine.

Google Earth 5 beta sada sadrži dodatak nazvan Google Ocean, koji svim korisnicima omogućuje da zarone u najdublje svetske oceane, bez ronilačke opreme. Trodimenzionalni prikaz morskih dubina upotpunjen je video isečcima i fotografijama koje su snimili profesionalci.
Sve materijale Google je nabavio iz 20 različitih izvora, koji uključuju američku mornaricu, National Geographic, BBC i slične.
Ostale novosti Google Eartha u verziji 5 uključuju mogućnost uploada sopstvenih GPS ruta, pregledavanje istorije nastanka velikih građevina ili gradova poput Las Vegasa i Google Mars 3D, virtuelnu šetnju površinom Marsa.

Google Earth 5.0 Beta možete preuzeti na OVDE. (Trista Čuda)

POGLEDAJTE JOŠ NEKE PROGRAME IZ NAŠE DOWNLOAD SEKCIJE.

Zaštitite svoj ekran od radoznalih pogleda

03.02.2009.

Ako vas nervira kad kolega koji sedi do vas u kancelariji neprestano gleda u monitor vašeg laptopa (ili stonog računara) i posmatra šta radite, Lenovo ima rešenje za vaš problem - Lenovo ThinkPad Privacy Filter

Lenovo ThinkPad Privacy Filter je filter koji se jednostavno postavlja na ekran prenosnog računara i omogućuje da se prikaz na ekranu pregledava isključivo pod uglom od 90 stepeni.
Drugim rečima, kad koristite notebook na javnom mestu, npr. u avionu, autobusu ili dvorani fakulteta, korišcenjem ovog filtera niko sa strane neće moći videti što vam je na ekranu, već će im biti prikazan samo crn ekran.
Lenovo ThinkPad Privacy Filter temelji se na tehnologiji "microlouver" svetski poznate firme 3M i ima dve strane, mat i sjajnu. Dostupan je u modelima za ekrane veličine 12, 14 i 15 inča. Iako se najčešće koristi na prenosnim, moguće ga je postaviti i na ekrane stonih računala. (Trista Čuda)

"Gugl" otkrio plantažu marihuane

02.02.2009.

Švajcerska policija, koristeći "Guglov" servis za satelitsko mapiranje Zemlje, uočila plantažu marihuane na severoistoku zemlje nakon čega je privela 16 osoba.


Policija u Švajcerskoj slučajno je, koristeći "Guglov" servis za satelitsko mapiranje Zemlje, otkrila plantažu marihuane u kantonu Turgau na severoistoku zemlje.

Rezultat je bilo hapšenje 16 ljudi, zaplena 1,2 tona marihuane i oko pola miliona evra.

Policija je plantažu otkrila prošle godine, vodeći istragu o navodnom narko lancu, saopštio je Norbert Klosner, iz Ciriške policije.

Plantaža površine 7.500 kvadratnih metara bila je skrivena duboko unutar kukuruznog polja, a policija je uz pomoć Gugla pokušavala da pronađe kuće dvojice farmera koji nemaju veze sa gajenjem droge.

"Bilo je to interesantno, ali slučajno otkriće", rekao je Klosner.

Uhapšeni narko dileri optuženi su za prodaju sedam tona hašiša i marihuane od 2004. do 2008. godine.

Fotografije sa mobilnog na Facebook

27.01.2009.

Za korisnike Telenorovog WAP portala, na adresi http://m.facebook.com nalazi se optimizovana stranica kojoj mogu pristupiti sa svog mobilnog telefona * Fotografije snimljene mobilnim telefonom Telenorovi korisnici, prvi u Srbiji, mogu odmah da pošalju na „Facebook“ kao MMS poruku.

Korisnik sa postojećim nalogom na „Fejsbuku“ treba da aktivira MMS 2 Facebook servis, nakon čega se broj telefona korisnika dodeljuje njegovom nalogu. Korisnik šalje fotografiju kao MMS poruku na broj 32665 ili na adresu mobile@facebook.com. U povratnoj SMS poruci dobija jedinstven kod, koji mu omogućava da postavi fotografiju na svoj profil. unosi se na stranici www.facebook.com/mobile.
Narednih mesec dana sve fotografije poslate na 32665 ili mobile@facebook.com biće postavljene na korisnikov profil bez ponovnog unošenja jedinstvenog koda, posle čega se dobija nov kod iz sigurnosnih razloga.

Cena ovakve MMS poruke iznosi dva dinara za sve pripejd i postpejd korisnike. Detaljnije objašnjenje ove usluge može se naći na adresi www.telenor.rs
Za korisnike Telenorovog WAP portala, na adresi http://m.facebook.com nalazi se optimizovana stranica kojoj mogu pristupiti sa svog mobilnog telefona.

Teleprisutnost će prevladati: Ostanite gde ste!

26.01.2009.

Aktuelni ekonomski uslovi su takvi da će u sledeće tri godine prevladati video teleprisutnost, što će putnoj industriji doneti gubitke, smatra Gartner.

Ova analitička kompanija predviđa da će rešenja za sastanke zasnovane na videu visoke definicije zameniti 2,1 milion avionskih sedišta godišnje, što će putno-hotelsku industriju koštati 3,5 milijardi dolara godišnje. Ovo je jedno od deset glavnih Gartnerovih predviđanja u ovoj godini.
„Trenutna ekonomska situacija zahteva da svaka organizacija preispita svoje potrebe za sastancima licem u lice“, rekao je Gartnerov direktor istraživanja u Singapuru, Robin Simpson.
„Teleprisutnost nije odgovor za svaku priliku i uvek će postojati jaki kulturni ili drugi razlozi za neposredne susrete, naročito u Aziji. Međutim, ne mora svaki sastanak da se održi licem u lice, tako da nema sumnje da će teleprisutnost i drugi pristupi iz domena virtuelne saradnje, kao što je Immersive Workspace, u čijim se temeljima nalazi Second Life, ili neka nova rešenja koja će se tek pojaviti, obezbediti stvarnu alternativu prihvatljivu mnogim kompanijama.“

Ostala predviđanja sa Gartnerovog spiska su sledeća:
• Do 2012. godine 30% prenosivih računara prodatih na tržištu robe široke potrošnje koštaće manje od 300 dolara.
• U 2012. će najveći proizvođači personalnih računara reciklirati samo jedan računar od svakih pet koji isporuče.
• Do 2012. uspešne kompanije će aktivno ohrabrivati i nagrađivati promašaje, da bi brže pronašle optimalan pristup koji žele.
• Do 2012. svaki treći od prvih 20 spoljnih davalaca rešenja za poslovne procese neće više postojati.
• Do 2011. godine 30% prihoda od konsaltinga i integracije sistema dobijaće se preko 'računarskog '.
• Od 2009. do 2013. tržište softvera za virtuelizaciju servera će rasti godišnjom stopom od 28% i porašće sa 1,8 milijardi dolara na 6,2 milijarde.
• Do kraja 2013. godine 40% kancelarijskih radnika ostaviće ili skloniti svoje stone telefone.
• Do kraja 2010. bežični operatori prestaće da nude neograničen (flat-rate) prenos podataka.
• Do kraja 2012. fizički senzori će stvarati 20% internet saobraćaja koji nije video. (M.V. Mikro vesti)

Ne zna se kolika je šteta u Srbiji od "crva"

23.01.2009.

Crv Downadup u svetu je do sada zarazio više od 10 miliona kompjutera, a u Srbiji prema informacijama Microsofta, tačna procena ne postoji između ostalog zbog visoke stope piraterije.

Prema podacima kompanije za zaštitu računara F-Secure, crv Downadup je do utorka zarazio devet miliona računara, a svakog dana zarazi još milion kompjutera.

Stručnjaci za zaštitu računara zbog toga procenjuju da je reč o najvećem napadu virusa za prethodnih nekoliko godina.

Downadup Worm može se preneti kroz propust u sistemu Windows, ali i preko USB memorije i krađom šifre za mreže, koju crv sprovodi slučajnim pokušajima.

Kako je preneo AFP, crv još nije naneo veliku štetu računarima koje je zarazio, zbog čega se vodi rasprava o tome da li će tako ostati, ili je Downadup kao tempirana bomba, pa će se posledice tek osetiti.

Pominje se i mogućnost da su "sajberkriminalci" lansirali taj crv da bi kasnije iskoristili propuste u sistemima koji su nastali.

Znaci da je kompjuter zaražen su problemi sa šiframa, isključeno automatsko ažuriranje sistema i onemogućen pristup sajtovima za bezbednost kompjutera, preneo je ComputerWorld

Prema podacima firme za zaštitu računara Qualiz, zakrpa koja štiti od Downadupa još nije instalirana na oko 30 odsto računara, iako je objavljena još u oktobru sa naznakom da je "kritična", odnosno da rešava propust koji može biti zloupotrebljen za preuzimanje kontrole nad nekim procesima na računaru.

Kako je agenciji Beta rečeno u Microsoftu Srbija, zakrpu MS08-067 mogu preuzeti i korisnici nelegalnih kopija Windowsa, što je Majkrosoft dozvolio jer je procenjeno da neprimenjivanje kritičnih zakrpa kod nelegalnih korisnika može ugroziti i legalne korisnike.

Za zaštitu računara od Downadupa i drugih pretnji potreban je i antivirus program, koji je neophodan i da bi se zaraženi računar očistio.

"Nije potpuno jasno na osnovu kojih pokazatelja je dobijena procena o broju zaraženih računara na svetskom nivou, pa je praktično nemoguće dati broj potencijalno zaraženih računara u Srbiji, u kojoj je aktuelna stopa softverske piraterije procenjena na 76 procenata", rekao je sagovornik Bete. (Beta)(Trista Čuda)

YouTube omogućio preuzimanje video sadržaja

22.01.2009.

Korisnici YouTube video servisa već duže vreme mogu da preuzimaju popularne i omiljene sadržaje preko neoficijelnih programa i aplikacija.

Sada je i sam YouTube ponudio ovu uslugu, koja polako počinje da se dodaje na video klipove postavljene na popularnom sajtu.

"Click to download" opcija za sada može da se vidi ispod video klipova sa, uglavnom, političkom sadržinom (kao što su klipovi sa Barakom Obamom), ali najave su da će u dogledno vreme i svi ostali video materijali dobiti "download" opciju.

Ostaje samo da se vidi kako će se YouTube izboriti sa sve većom najezdom piraterije i problemima sa "copywriting-om".

Prethodnih nekoliko meseci Youtube je predstavio neke zanimljive novine i usluge koje su značajno povećale posećenost i lakšu manipulaciju klipovima. Dodata je opcija High Definition Videos, tu je i reprodukcija sadržaja širokog ekrana i mogućnost preuzimanja filmova i sadržaja koji traju duže od 10 minuta.

Što je najvažnije, sve ove usluge su i dalje besplatne za korisnike. ( MONDO)

Bitka za Broza

25.05.2009.

Monumentalni spomenik Josipu Brozu na brdu Sabotin kod Nove Gorice i ovog maja uzbunjuje duhove.

Spomenik načinjen od ogromnih kamenih blokova u obliku parole „Naš Tito” ondašnji desničari potpomognuti simpatizerima s druge strane međe, godinama pokušavaju da uklone ili bar izmene napisano.

Suprotstavili su im se brojni poklonici Titovog lika i dela iz slovenačke Primorske, pa je tako uoči obeležavanja Brozovog tzv. rođendana kamenje ponovo letelo kroz vazduh a pale su i teške reči.

Brozovi poklonici, njih oko 400, upriličili su tik pod vrhom južne padine Sabotina, 609 metara visoke „stene” koja se nadvija nad desnom obalom reke Soče, već petu godinu zaredom, bakljadu kojom se oko devet sati uveče na tamnom nebu čitavih 80 minuta ocrtavao i nadaleko video slogan „Naš Tito”. Hepening je probalo da omete desetak protivnika „metanisanja Brozovom kultu”, a sve su, za svaki slučaj, pratila i dva policajca.

Stotinak baklji gorelo je tačno sat i 20 minuta na zadovoljstvo organizatora - sekcije „Maj 45” pokrajinskog saveza boraca nekadašnje NOB i njihovih sledbenika koji paze da i mlade generacije „neguju vrednosti narodnooslobodilačke borbe 1941-1945”.

Učesnici su, verući se na vrh brda, imali priliku da ocene štetu koju su protivnici naneli spomeniku Titu, 25 metara visokom i 100 metara dugom napisu „Naš Tito”, koje je od slovenačkog osamostaljenja naovamo postao „radni poligon za ideološke provokacije i političke obračune među neistomišljenicima”, upozorava „Delo”.

Broj učesnika ovogodišnjeg marša u slavu Josipa Broza proveren je na osnovu pojedenih porcija pasulja. Oko 400. Usput je razmenjena verbalna paljba sa onima koji bi da prekinu tradiciju „osvetljavanja doline njihovim Titom”, ali su ovoga puta „partizani” (kako sebe rado imenuju članovi sekcije „Maj 45”) bili nadmoćniji.

Perko, domaćin koji je uspeo da od opštine uzme pod zakup jednu od parcela na kojoj je deo kamenog spomenika Titu, posle čega je taj deo kamenjara pretumbao na način da napis „Naš Tito” više ne liči na sebe, pokušao je sa istomišljenicima da spreči. „Tito je bio problematična ličnost koja ljude dan-danas nervira”, tvrdi on, „posebno posle otkrića tajnih grobnica u koje su bačene žrtve posleratnih likvidacija neistomišljenika”.

Perka posebno ljutitošto Tito nikada nije bio na Sabotinu, pa čemu onda spomenik koji se vidi i na italijanskoj strani.

Perko je u društvu onih koji su privrženi ideji „antititoizma” probao da omete skup, ali je na čelu brojčano slabije strane morao da odustane, na oduševljenje i aplauz članova sekcije „Maj 45”. Perkove su ispratili povicima: „Bravo, crvena Gorica! Bravo, crvena Slovenija!” (MONDO)

Zamalo da "oduva" rekord u oralnom seksu

24.05.2009.

Nemačka porno glumica, čije je umetničko ime Seksi Kora dala je sve od sebe da obori svetski rekord u oralnom seksu u nizu, ali se "zagrcnula" kod 75. dobrovoljca i završila u bolnici.

Devojka koja se zove Karolin Berger i ima tek 21. godinu imala je pred sobom zahtevan cilj - oralno obraditi 200 muškaraca i postaviti novi rekord.

Dobrovoljce nije bilo teško pronaći. Kora je jednog po jednog oralno zadovoljavala, ali je 75. bio koban. Počela je da se guši, da bi njena ekipa pozvala hitnu pomoć koja ju je prevezla u bolnicu u Hamburgu.

Nemica, međutim, nije odustajala i posle ukazivanja pomoći i oporavka, vratila se u park kako bi nastavila "posao", ali je policija došla i uhapsila je zbog remećenja javnog reda i mira.

U trenutku akcije policije, polugoli dobrovoljci panično su bežali po parku, a jedan od njih je izvrnuo članak.(sto-posto-zabava)

Indonezija: Rat Facebook-u

22.05.2009.

Muslimanske verske vođe pokušavaju da regulišu ponašanje na internetu, jer smatraju da jačanje popularnosti društvenih mreža kao što je Facebook može da podstakne nedopuštene vrste seksa.

Oko 700 imama se okupilo u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji - Indoneziji, kako bi razmotrili mere koje će njihovim sledbenicima zabraniti odlazak na internet zbog flerta ili radnji, koje po njihovim rečima mogu da ohrabre vanbračne veze.

Facebook je naveo da je Indonezija, zemlja od 235 miliona stanovnika, imala u 2008. od svih zemalja jugoistočne Azije najveći broj novih korisnika te društvene mreže, odnosno 831.000 novih korisnika.

"Muslimanske verske vođe smatraju da je potrebno doneti edikt o korišćenju interneta, jer onlajn odnosi mogu da odvedu u požudu, koja je zabranjena u islamu", rekao je predstavnik islamske škole, koja je domaćin okupljanja imama.

On je objasnio da će svim zainteresovanim biti dozvoljeno da i dalje budu članovi društvenih internet mreža, ali da su nužni vodiči za krstarenje internetom kako bi se očuvale islamske vrednosti.

Edikt verskih vođa neće imati nikakvu zakonsku težinu, ali može ga podržati moćni Savet Ulema, takozvanih eksperata u religiji, koji je nedavno izdao zabrane protiv pušenja i joge.

Mnogi muslimani su odani pravilima koje nameće Savet, jer se nepoštovanje fatve ili religijskih edikata smatra grehom.

Predsedavajući Savetu Ulema, Amidan naveo je da je porast broja korisnika Facebook-a u Indoneziji "kontroverzna tema među muslimanskim liderima", kao i da podržava zabranu zbog mogućih seksualnih sadržaja.

"Ljudi koji koriste Facebook mogu biti navedeni na neukusno, pornografsko ćaskanje", rekao je Amidan i dodao da su verske vođe zabrinute da bi deca mogla da imaju pristup "nepropisnim sadržajima"
na Facebook-u.(Beta)

Misteriozna mahovina u Pragu

21.05.2009.

Biser evropskog srednjovekovnog graditeljstva Karlov most u Pragu ponovo je zbunio savremenu nauku i arhitekturu, pošto se otkrilo da su drevni neimari u njegove stubove ugradili mahovinu.

Renoviranje najslavnijeg češkog mosta, u koje se posle nekoliko decenija temeljno upustila češka prestonica, otkriva zagonetku za zagonetkom.

Naučnici se spore i oko ove poslednje, jer je mahovina iz borove šume i ne raste pod vodom, te se u stubovima nije mogla naći slučajno, a naučnici ne znaju čemu bi mogla služiti.

"Sigurno je to mahovina iz 14. veka. To je vrsta koja ne raste pod vodom. To je neobično i dragoceno otkriće. Dosad nikad ni u jednom mostu nije nađena mahovina", kazao je za jučerašnje "Lidove novini" Petr Pokorni, botaničar iz češke Akademije nauka koji je mahovinu i otkrio.

Kao i sa zagonetkom zašto je pod svakim stubom Karlovog mosta na dnu Vltave prvo mlinski kamen, i to bez rupe u sredini, a tek se s njega uzdiže sam stub, ili sa sporovima oko toga koliko ima istine u legendi da su u malter mosta ugrađena jaja, i oko misteriozne mahovine odmah su počele da se roje razne hipoteze.

Jedna tvrdi da su na taj način srednjovekovni neimari stubovima olakšavali težinu samog mosta, druga da su time popunjavali pukotine među kamenjem od koga je izgrađen, treća da je mahovina trebalo da učini most elastičnijim i četvrta – u koju veruju sadašnji građevinci koji renoviraju most – da je mahovina sprečavala da u most prodre suviše vode.

Sam Pokorni nudi i sasvim drugačiju – da je večno zelena mahovina u tu značajnu građevinu dospela kao deo nekog tajanstvenog rituala.(Građanski list)

Sve za ljubav svoje žene

20.05.2009.

Gotovo tri časa, policajci i vatrogasci su u ponedeljak iz ambisa starog, napuštenog površinskog kopa Rudnika bakra “Bor”, dubokog oko 1.000 metara, izvlačili jednog čoveka.

Po mrklom mraku, koristeći samo svetlost baterijskih lampi, u tome su, rizikujući sopstvene živote, na kraju, uz nadljudske napore, nekako i uspeli, pišu "Novosti".

Kako se ispostavilo, čovek, koji živi u oronulim zgradama na samoj ivici kopa i čije se ime ne navodi, u ponedeljak se oko 19 časova posvađao sa suprugom, koja mu je kazala da ide da skoči u ambis, “jer više ovako ne može da živi”. Muž joj je na to nehajno odgovorio “pa, idi i ubij se”, nakon čega je žena izašla iz kuće.

Međutim, kako se posle nekoliko sati nije vratila, muž je krenuo da je traži. Po mrklom mraku, sa ivice kopa, od siluete, koja je bila oko 150 metara dalje na od vrha litice, pričinilo mu se da je telo njegove supruge. Ne razmišljajući, čovek je krenuo u grotlo kopa, ali kada je stigao do cilja uverio se da nije u pitanju telo njegove supruge, već staro, izlokano bure koje je neko bacio u ambis.

Ali, tek tada je nastao problem, jer čovek, zbog rastresitog tla i okomitih litica nije mogao da se vrati nazad! Srećom, kod sebe je imao mobilni telefon.

Pozvao je policiju, čije su patrole, pojačane vatrogascima, ubrzo stigle na lice mesta i nezadovoljnog muža, ipak, uspele da izvuku iz ambisa.

Tek kada se našao na sigurnom, čovek je ispričao šta se desilo. Odmah je usledila potraga za njegovom suprugom, sve dok se jedan od policajaca nije dosetio da odu do kuće. Tamo su zatekli suprugu koja je sedela za stolom. Kako je objasnila, nije ni imala nameru da se ubije. (MONDO)

Prazna pica

19.05.2009.

Skoro 100 hiljada ljudi je na "JuTjubu" odslušalo snimak telefonskog razgovora u kojem se nezadovoljna mušterija žali operateru linije za reklamacije britanskog supermarketa da je kupljena pica "prazna", pre nego što je shvatila da je otvorila kutiju naopako.

Telefonski poziv jednog Velšanina, koji se žalio da je dobio praznu picu, ne shvatajući da je kutiju otvorio naopako, postao je pravi hit na Internetu.

Do sada je više od 96.000 ljudi na "JuTjubu" odslušalo mladića koji je pozvao odeljenje za reklamacije "ASDA" lanca supermarketa i "kukao" da je ostao bez večere, jer su mu prodali samo testo pice.


Vrlo ljubaznom operateru (koji je na kraju prasnuo u smeh), objasnio je da na njoj nema "čak ni kapi kečapa, samo hleb", ali je u sred razgovora shvatio da je okrenuo kutiju naopako i da gleda u "leđa" pice. Naravno, žestoko se izblamirao.

Prenosimo deo kada je ukapirao "da je ispao budala".

Kupac: "A šta će biti sa mojom večerom, pošto postajem gladan?"

Reklamacije: "Ako se vratite, zameniće vam je".

Kupac: "Moram da se vratim nazad da bi dobio prokletu picu? Možete li da mi je isporučite? To je dug put za mene. Moram mnogo da pređem".

Reklamacije: "Nažalost, ne mogu da vam obezbedim takvu uslugu. U kojem delu grada živite?".

Kupac: "Hoću da kažem da... o, sačekajte... izvinite, otvorio sam kutiju naopako!".

Reklamacije: "Vi to ozbiljno?".

Kupac: "Da, da, zato nema ništa na njoj. Ovo je noćna mora, sav sadržaj otpada. Ja sam...".

Reklamacije: "Izvinite što se smejem".

Kupac: "Ali i dalje nemam večeru, mislim, sav sadržaj je na dnu, da li i dalje mogu da dobijem novu?".

Reklamacije: "Mislim da možete ako kupite novu".

Da bi se bar malo "izvadio", nastavio je da se žali rekavši kako su na kutiji morali da napišu šta je gore, a šta dole.

Međutim, priča o pozivu je dobila novi tok kada se britanskim medijima nedavno obratio čovek koji se predstavio kao Niki Lebron, i rekao da je poziv "podvala" i samo jedna od mnogih prevara koju su na "JuTjub" postavili pod njegovim imenom.

Predstavnik za štampu supermarketa je izjavio da poziv zvuči uverljivo, ali da nema načina da uđu u trag snimku. Dodao je i da "ASDA" nema nameru da na kutiji ispisuje uputstvo za upotrebu. (RTS)

Genijalci

14.05.2009.


Vladajuća koalicija u SO Kuršumlija, koju predvodi DS, odlučila da gradi termoelektranu na drva, koja ne postoji nigde u svetu.

Vladajuća većina u SO Kuršumlija, predvođena Demokratskom strankom, šokirala je javnost u ovoj opštini na jugu Srbije kada je donela odluku da gradi termoelektranu na drva, koja ne postoji nigde na svetu. Na ovu skupštinsku odluku prvo su reagovali radikali.

- Pokušali smo da doznamo da li negde u svetu postoji slična TE i nismo pronašli nikakav podatak. Ni pretraga po internetu nije dala rezultate. Možda takva TE i postoji, ali mi nismo uspeli da saznamo. Zato ćemo na narednoj sednici Skupštine predložiti rebalans budžeta i izdvojiti sredstva da predsednici opštine i Skupštine zajedno sa svojim zamenicima otputuju na edukaciju, pa da kasnije zajedno ovu odluku sprovedemo u delo - kaže predsednik OO SRS, inače bivši predsednik opštine Zoran Lakić, advokat po profesiji.

Predlog o davanju saglasnosti za izgradnju TE na drva na sednici Skupštine obrazložio je predsednik opštine, dr Zoran Vučković.

- Radi se o davanju saglasnosti firmi koja želi da izgradi TE na teritoriji naše opštine. Reč je o ozbiljnoj firmi koja proizvodi kotlove na čvrsto gorivo, to jest drva. To je ogromna investicija i dobra je za grad - objasnio je odbornicima Vučković.

Radikali, koji su u opoziciji, zatražili su dodatna objašnjenja. Dragan Gašić je pitao na kojoj lokaciji će biti izgrađena TE, gde će se skladištiti pepeo, šta sa toplom vodom...

Predsednik Vučković je pojasnio da će pepeo biti odlagan na regionalnoj deponiji, za čiju izgradnju još nije određena lokacija.
Lakić tvrdi da su njegovi radikali na sednici SO podržali predlog uz uslov da stručne službe daju kompletne podatke.
- Obrazloženje ovog predloga je bilo smešno. Pogotovo o odlaganju pepela oko šljiva kako bi se poboljšao kvalitet zemljišta. Problem je šta raditi sa toplom vodom jer, ako je ispustimo u reku, stradaće ribe. Niko ne zna na kojoj bi se lokaciji TE gradila, pa smatram da je u pitanju još jedno zamajavanje građana u režiji Demokratske stranke i njenih satelita - kaže Lakić i dodaje da ovakva TE ne postoji ni u džunglama Amazona, gde postoje ogromne količine drva.(Kurir)

Selo sa 250 parova blizanaca

13.05.2009.

Lekari već godinama pokušavaju da odgonetnu misteriju indijskog sela Kodini u kojem na 2.000 porodica ima 250 parova blizanaca.

Selo Kodini, u indijskoj državi Kerala, u kome živi svega 2.000 porodica, ima čak 250 parova identičnih blizanaca.

Kodini, po mišljenju genetičara, ima najveću populaciju blizanaca u Indiji, a možda čak i u svetu.

U poslednjih 5 godina 60 parova blizanaca je rođeno u selu, a samo tokom 2008, od 300 beba rođenih u selu bilo je 15 parova blizanaca. Ove godine se očekuje da njihov broj bude još veći, piše londonski "Telegraf".

"Ovo je pravo genetsko čudo", izjavio je lokalni lekar i "entuzijasta za blizance" Krišnan Sribidžu (40) koji već dve godine proučava "slučaj Kodini".

Mada je u selu zvanično registrovano 250 parova blizanaca, dr Sribidžu veruje da je njihov pravi broj u okviru granica sela, negde oko 300 do 350.

"Ono što fascinira je to da se broj blizanaca povećava svake godine, toliko da pretpostavljam da se broj blizanaca u poslednjih 10 godina udvostručio", smatra lekar.

U razgovoru sa seljanima ustanovio da je ovaj fenomen nastao pre 60 do 70 godina, odnosno tri generacije unazad.

"Budući da nisam u prilici da obavim detaljne biohemijske analize, ne mogu sa sigurnošću reći koji su razlozi doveli do ove pojave ali mislim da ima veze sa onim što seljani jedu i piju", rekao je dr Sribidžu.

"Ako je to u pitanju, a moglo bi se flaširati, to bi bilo od velike pomoći za neplodne parove", dodao je on.

Dr Sribidžu je, zbog položaja sela, odbacio genetski faktor kao objašnjenje za fenomen blizanaca, kao i veštačku oplodnju zbog toga što je prosto nedostupna seljanima.

On, takođe, ne veruje da je neobično visok broj blizanaca posledica nepoznatog zagađivača, navodeći da su sva deca rođena zdrava bez anomalija i deformiteta.

"Broj blizanaca na hiljadu stanovnika ovde je oko 45. To je šest puta više od globalnog proseka", objašnjava "entuzijasta za blizance". (RTS)

Nezaposleni Španci prodaju organe

11.05.2009.

Mračna trgovina koja se najčešće dovodi u vezu sa siromašnim zemljama prvi put je stigla i u zapadnu Evropu, piše danas britanski "Sandej Tajms" - španski oglasi "bubrezi na prodaju" pojavili su se na internetu, dok mnogi Španci pokušavaju da sastave kraj s krajem, u zemlji s najvišom stopom nezaposlenosti u Evropi.

List navodi primere prezaduženih očeva u ranim četrdesetim godinama koji su objavili oglas o prodaji bubrega po ceni od 20.000 do 180.000 evra.

Ovo je mnogo više od uobičajenih oko 1.000 evra za organe iz Azije ili Južne Amerike, ali mnogi Evropljani se osećaju sigurnije da organi dolaze od nekog stanovnika Evrope, naveo je BBC.

S obzirom da su ovakve operacije u Španiji, kao i u celoj Evropi, zabranjene, potencijalni davaoci će morati da odu u neku drugu zemlju i izlože se riziku da padnu u ruke krijumčarima organa, navodi radio.

Španska policija je pokrenula istragu o ovoj sve raširenijoj praksi, mada predstavnik udruženja španskih potrošača kaže da u uslovima ekonomske krize niko ne može da spreči ljude da posežu za raznim načinima preživljavanja.(RTV)

Igrica za sezonu gripa - Borac protiv svinja

08.05.2009.

Vakcinišite virtuelnu svinju i osvojite što više poena!

Na Internetu se pojavila igrica "Borac protiv svinja", u jeku opasnosti od pandemije novog virusa gripa.

U igrici, zeleni prasići lete planetom, a na igraču je da ih vakciniše i uništi. Bodovanje funkcioniše po sistemu - jedna svinja, jedan poen.

Na sajtu postoji i brojač, koji beleži koliko je "virusa" uspešno uništeno.

OVDE IGRICA!

Pogledajte još igrica iz naše baze

Borski radnici ruše binu Željku Joksimoviću?

05.05.2009.

Borski radnici ogorčeni su odlukom gradskih vlasti da za koncert Željka Joksimovića, koji bi trebalo da se održi na Đurđevdan, plati 50.000 evra.

Ova fešta bi trebalo da se održi samo nekoliko dana posle prvomajske proslave na Borskom jezeru za koju je grad izdvojio, prema tvrdnji sindikalaca, 2,5 miliona dinara (26.000 evra).

Borski sindikati su najavili da će zaposleni u komunalnim preduzećima pokušati da teškom mehanizacijom spreče postavljanje bine za koncert Joksimovića koji se organizuje povodom novosustanovljenog Dana grada Bora.

Sindikalci su uputili poziv svim Boranima da dođu na protest koji bi u 13 sati trebalo da se održi ispred Doma kulture, a sa koga bi se vlastima uputila poslednja opomena zbog bahatog trošenja novca poreskih obveznika.

"Potpuno je suludo potrošiti toliki novac kada su nam sva javna preduzeća u kolapsu. Zaposleni ne primaju zarade mesecima, škole, obdaništa i ustanove kulture propadajum jer para nema", izjavio je za "Press" predsednik opštinskog sindikalnog veća Dragiša Trujkić.

Ovo nije prvi "ustanak" Borana protiv nekog koncerta. Oni su i prošle godine uspeli da spreče nastup Zdravka Čolića koji je ugovorio estradni menadžer Saša Mirković, po ceni od tadašnjih deset miliona dinara.

Da se zbog koncerta drma i vladajuća koalicija govori podatak da se deo Demokratske stranke pobunio zbog ovog muzičkog hepeninga, a vlast u gradu ova stranka deli sa SPS-om i Pokretom "Živim za Krajinu - Boško Nišić", čiji je menadžer Mirković visoki funkcioner.

(MONDO)

Godišnjica smrti druga Tita (VIDEO)

04.05.2009.

Doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito umro je 4. maja pre 29 godina u Ljubljani, a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Beogradu.

 Poslednje Titovo putovanje

Tito je rođen u Kumrovcu 1892, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat, mada je rođendan slavljen 25. maja, što je godinama obeležavano "Štafetom mladosti" i velikim sletom, u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine.

Kao austrougarski kaplar Tito je učestvovao u Prvom svetskom ratu - između ostalog i u borbama protiv srpske vojske. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915, posle čega je pobegao iz zarobljeništva i učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca se vratio krajem oktobra 1920, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom Staljina, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vreme kad je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska).

Iz rata je izašao kao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju - tokom i nakon rata.

U zanosu revolucionarne "pravde" nestale su desetine hiljada nekomunista - pod maskom "borbe protiv saradnika okupatora" - čime je u stvari nepovratno uništen čitav građanski sloj.

Odbio je Staljinov pritisak 1948, i rezoluciju Informbiroa nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć, do polovine pedesetih, uglavnom od SAD.

Rezoluciju Informbiroa iskoristio je za masovni obračun sa "informbiroovcima" i "staljinistima" ali i drugim političkim protivnicima. Iz tog perioda ostao je kao simbol terora i obračuna sa neistomišljenicima zloglasni zatvor na Golom otoku.

Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

U unutrašnjoj politici - ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razorilo Jugoslaviju - ustav iz 1974. godine.

Josip Broz sahranjen je 8. maja 1980. u Beogradu u Kući cveća, a na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država sveta.(Tanjug)

Dvogodišnja devojčica postala član Mense

01.05.2009.

Eliz Tan Roberts, devojčica iz Londona koja ima samo 2 godine, nedavno je postala najmlađi član Mense. Njen koeficijent inteligencije je 156.

Dvogodišnja Britanka Eliz Tan Roberts, sa koeficijentom inteligencije 156, postala je najmlađi član organizacije Mensa, najstarijeg i najvećeg međunarodnog društva visokointeligentnih ljudi.

Devojčica stara tačno 2 godine, 4 meseca i 2 nedelje i živi u Edmontonu, u Severnom Londonu, ume da navede 35 svetskih prestonica, recituje abecedu i speluje svoje ime, objavila je danas britanska štampa.

Ona može i da pročita reči "mama" i "tata" i zna koja su tri tipa trougla.

Mensa obično testira samo decu iznad 10 godina starosti, ali je društvo napravilo izuzetak i primilo devojčicu na osnovu standardnih načina merenja inteligencije.

"To je izuzetno dete. Uvek sa ushićenjem poželim dobrodošlicu svakom novom članu", kazao je direktor Mense, Džon Stivenidž.

"Želimo njenim roditeljima i njoj sve najbolje i radujemo se što ćemo pratiti njen dalji razvoj tokom narednih godina", dodao je Stivenidž

Dečji psiholog Džoan Frimen izmerila je Elizinu inteligenciju specijalnim testom i ustanovila je da, sa koeficijentom 156, devojčica spada u 0,2 odsto najinteligentnijih mališana njene dobi u Velikoj Britaniji.

Elizina majka Luiz (28) ispričala je listu "Dejli mejl" da je od rođenja primetila da je njena ćerka napredna.

Devojčica je prvu reč izgovorila sa pet meseci, a prohodala je kada je imala osam i po meseci.

"Izgovara stvari za koje ne znam odakle izlaze", rekla je njena majka. "Nisam spremna da je preopterećujem učenjem gomile stvari. Ona jednostavno uživa u učenju i pamćenju, obožava da uči... Ne zaustavlja se."

Elizino poreklo je stvarno raznovrsno. Ima pretke u Engleskoj, Maleziji, Kini, Nigeriji i Sijera Leoneu.

Inače, Mensa u Velikoj Britaniji i Irskoj ima oko 24.000 članova, od čega je 900 starosti ispod 18 godina.(RTS)

Kompjuter čita sa usana i prepoznaje jezike

29.04.2009.

Naučnici iz Velike Britanije razvili su kompjuter koji ima sposobnost da čita sa usana, ali i da razlikuje različite jezike.

Tehnologija kojom se modelira pokret usana dvojezičnih i trojezičnih govornika kao rezultat ima sistem koji je sposoban da identifikuje jezik i to sa visokim stepenom preciznosti.

Jezici koji ovom tehnologijom mogu da se prepoznaju su engleski, francuski, nemački, arapski, italijanski, poljski, ruski, mandarinski i kantonski.

Šta je ono što vas 'odaje' i što program koristi kako bi prepoznao reči koje izgovarate? To su pokreti artikulatora - pokreti jezika, vilice i usana koji kreiraju 'merljiv' vizuelni govor na osnovu koga je moguće čitati sa usana.

Kompjuteri su i ranije bili u stanju da čitaju sa usana, ali je ovo prvi put da se razvije tehnologija koja omogućava i prepoznavanje različitih jezika.( MONDO)

Vizit karte od mesa

27.04.2009.

Svi znamo da je prvi utisak najvažniji, a u poslu je to još važnije. Zato je prva stvar na vašem putu ka milijardama izrada vizitki - one treba da budu drugačije i ostavljaju odličan prvi utisak. Našli smo ovu firmu na Internetu koje prave vizitke od mesa na kojem laserom graviraju sve podatke koje poželite. "Zaboravite na plastifikacije, UV lak i reljef - napravite vizitku od mesa", poručuju sa site-a meatcards.com. Ako vas baš zanima koristi se odlično crveno meso i laser od 15 vati koji gravira podatke. Sviđa nam se ideja, al samo ako ste mesar i želite da reklamirate vašu "kompaniju"(Domino)

Sir od majčinog mleka služen na izložbi

23.04.2009.

Predstavljen sir od majčinog mleka na jednoj izložbi u Londonu. Cilj izložbe istraživanje čovekovog prvog susreta sa hranom.

Na otvaranju jedne izložbe u Londonu posetioci su mogli da vide i probaju sir napravljen od majčinog mleka.

Kontroverzni meksički umetnik Raul Ortega Ajala svoju izložbu je nazvao "Alehandra Ortis Rejnoso" po ženi od koje je dobio mleko za sir.

Ajala kaže da je cilj izložbe istraživanje čovekovog prvog susreta sa hranom.

Sir, služen uz dvopek, spravljen je na uobičajen način, standardnim postupkom, prenele su agencije.

Na svojoj narednoj izložbi koju će nazvati "Nekrološki meni" Raul Ortega Ajala namerava da predstavi jela koja su poslužena predsednicima, javnim ličnostima ili, na primer, počiniocima nekog masakra pred samu njihovu smrt.(RTS)

Tucanijada u Mokrinu

20.04.2009.

Na svetskom prvenstvu u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu pobedio je Stevan Prodanov iz tog sela. Na Tucanijadi pet hiljada posetilaca.

 

Selo Mokrin kod Kikinde danas je bilo jedno od najposećenijih destinacija u Srbiji. U tom selu održano je svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima - Tucanijada. Ove godine na prvenstvu okupilo se pet hiljada posetilaca.
Tucanijada u Mokrinu

U velikom finalu pobedio je Stevan Prodanov iz Mokrina. Jaje sa najtvrđom ljuskom još od Božića tražio je širom Banata, a ispostavilo se da nije morao ići daleko. Našao ga je u svom domaćinstvu, kaže da ga je snela njegova koka.

Jedanaestogodišnja Mila Prodanović je prvakinja sveta u juniorskoj konkurenciji.

Za šampionat se prijavilo blizu 200 takmičara iz Srbije a bilo je i onih koji su došli iz Ljubljane, Moskve, Kuvajta i Toronta.

Za mokrinsku svetkovinu zainteresovala se i ruska diplomatija. Prvi sekretar ambasade Rusije u Bogradu Nikolaj Ambrosi prisustvovao je Tucanijadi.

U Mokrinu je za ovaj Uskrs ofarbano između 150 i 200 hiljada jaja.(RTS)

Titov 'Galeb': do starog gvožđa i nazad

18.04.2009.

Luksuzni brod bivšeg jugoslovenskog šefa partije i države Josipa Broza Tita već godinama trune u riječkom brodogradilištu. Sada bi trebalo da bude spasen od 'zuba vremena' - biće prodat na licitaciji i obnovljen.

"Ja nisam nikakva komunjara, niti odobravam sve ono što je Tito radio, ali ja 'Galeba' volim kao brod i bila bi šteta da propadne", rekao mi je pomorski kapetan Željko Matejčić, koji godinama na mrtvom vezu čuva 'Galeba' s kojim je nekadašnji jugoslavenski predsednik Josip Broz Tito krstario morima trećeg sveta gradeći pokret nesvrstanih i na kojem je u Jadranu primao svetske državnike i ondašnje džet-setere.

Brod na kojem se godine 1956. začela ideja o pokretu nesvrstanih, koju su kasnije zajedno s Titom uobličili egipatski i indijski lideri Naser i Nehru, godinama propada privezan u brodogradilištu 'Viktor Lenac' u Rijeci.

Ostaje u Hrvatskoj?

Danas, Trgovački sud u Rijeci odlučiće o raspisivanju licitacije za 'Galeba' - brod dugačak 116,7 metara, nosivosti 1930 tona. Brod će dobiti novog vlasnika, a to će najverojatnije biti grad Rijeka. Kako je 'Galeb' proglašen kulturnim dobrom, država i grad imaju prednost pri kupovini. "Nastojat ćemo da brod ostane u Rijeci u našem vlasništvu", rekao je za Dojče vele uoči licitacije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Stotinu i dvadeset metara dugi 'Galeb' je procenjen na 275.194 dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda utvrđena je svota od 150.000 dolara. "Ukoliko uspemo na licitaciji brod bismo obnovili i uredili ga kao svojevrsni muzej usidren u riječkoj luci. Uz muzejski na brodu bi bio i komercijalni dio - konferencijska sala, ugostiteljski objekti ... Ukoliko bismo našli partnera i osposobili ga za plovidbu brod bi leti plovio kao velika luksuzna jahta, a zimi bio usidren kao muzej", kaže Obersnel.

'Galebova' sudbina paradigma Titove politike

Brod 'Galeb' je paradigma sudbine Titove politike: Tito je bio među saveznicima koji su dobili rat, te je dobio i ovaj brod koji je izgrađen u Đenovi 1938. godine i bio namenjen za prevoz južnog voća. Hitlerova mornarica ga je preuredila u polagača mina, a saveznici su ga 1944. potopili pred Rijekom. Nakon rata brod je, kao ratni plen, izvađen i preuređen u mornarički školski brod i Titovu jahtu.

Bio je dio Titovog imidža: nazivan je „brodom mira“, s njim se plovilo u državničke posete i na njemu su se primale značajne osobe kao što su bili Vinston Čerčil, Nikita Hruščov, Mahatma Gandi, Gamal Abdel Naser, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Sofija Loren ...

Kapetan prešao u Hrvatsku mornaricu

Nakon Titove smrti 1980. u njegovoj kabini nije nitko spavao, otprilike kao što i u Jugoslaviji nitko nije zaseo na njegovo mesto nespornog lidera. 'Galeb' je bio školski brod kroz koji su prolazili pitomci iz svih delova bivše Jugoslavije - sve do rata početkom devedesetih. Tada su ga napustili Slovenci i Hrvati, a kapetan je bio Dragan Miro Jurić koji je prešao u Hrvatsku mornaricu. "Bilo bi suludo ratovati protiv vlastitog naroda", kaže Jurić koji je ponosan što je bio zapovednik 'Galeba'. "To su ipak mogli biti samo najsposobniji pomorci", kaže on.

Kada se u ratu 1991. i 1992. Jugoslavenska ratna mornarica povukla iz hrvatskih voda i 'Galeb' je bio sastavni dio njene flote. Na njemu su 1991. godine s oficirima JNA pregovarali italijanski admirali o prestanku napada na Dubrovnik. Međunarodno poznatom "brodu mira" nije uspelo stvoriti mir u tom ratu.

Titov brod kupio Grk Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Mornari na "Galebu" 1954. godine u Bombaju

S ulaskom kapitalizma i kapitala osiromašeni naslednici starih partizanskih boraca su prodavali njihova odlikovanja, pa nije čudo što je i 'Galeb' bio na prodaju: za 750.000 dolara američki Grk, brodovlasnik Džon Pol Papanikolau kupio ga je u Crnoj Gori 2000. godine. Bio je već vlasnik Onazisove jahte 'Kristine O.' koju je renovirao u riječkom brodogradilištu 'Viktor Lenac'.

I 'Galeba' je doveo u Rijeku s namerom da kao i 'Kristina O.' bude uređen u ploveću rezidenciju čija bi nedeljna zakupnina iznosila više od pola miliona dolara. Bilo je predviđeno da luksuzna jahta za pedesetak putnika ima kabine-salone od 50 kvadratnih metara, kongresnu dvoranu i bazene. No, poslovi su Papanikolau krenuli loše, na 'Galebu' u Rijeci nije ništa urađeno, Grk je ostao dužan za vez stotine hiljada dolara i zato će slavni 'Galeb' na bubanj. Kako je u međuvremenu brod proglašen kulturnim dobrom i ako Papanikolau otkupi svoj dug i dobije nazad brod s njim neće moći iz hrvatskog dela Jadrana.

Za obnovu potrebni milioni

Trgovački sud u Rijeci ovaj brod slavne prošlosti prodat će po ceni starog gvožđa. Očekuje se da će mu početna cena biti oko 150.000 dolara. No, kupca pravi troškovi očekuju tek nakon kupnje. Premda kapetan Matejčić kaže da su 'Fiatovi' motori iz 1937. godine u odličnom stanju, ako se želi da brod bude luksuzan i da može ploviti trebalo bi uložiti između 30 i 40 miliona evra. Za skromniji plan da bude vezan u luci, da jednim delom bude muzej, a jednim delom da se komercijalno iskorištava, biće potrebno manje: pominje se svota od pet do deset miliona evra.

Apsurdno je da je Titova politika propala deset godina nakon njegove smrti, a da je on pre nekoliko godina u anketama u zemljama bivše Jugoslavije bio proglašavan najvećom ličnošću 20. veka. Riječki gradski oci iz Socijaldemokratske partije shvatili su kakav ugled uživa Tito i žele da od 'Galeba' naprave muzej. Tako će Hrvatska verojatno dobiti prvo novo spomen-obeležje Titu nakon što je u zemlji od 1990. godine i pada komunizma porušeno 3.500 spomenika i spomen-obeležja koji su podsećali na Tita i njegove partizanske antifašističke borce. Do sada su Titovi spomenici - osim onog pred rodnom kućom u Kumrovcu koji je miniran, a zatim brzo obnovljen - završavali u starom gvožđu, a njegov brod će se sad iz starog gvožđa početi pretvarati u - spomenik.(DW)

Ocu u spavaćoj sobi napravio grobnicu

16.04.2009.

Aleksandar Šumar (56) iz Bora priznao je juče na saslušanju da je svesno godinu i po dana prikrivao smrt svog oca Rame Šumara (76), kako bi podizao njegovu penziju.

Kako saznajemo, Aleksandar je izjavio da je oktobra 2007. godine oca zatekao mrtvog u stanu u Ulici Moše Pijade 49/25, ali da nije imao para za sahranu jer je ostao bez posla. Odlučio je da sahranu obavi pošto primi njegovu penziju, ali je, po svemu sudeći, uvideo da se za starcem niko ne raspituje, pa je nastavio da narednih petnaestak meseci podiže očevu penziju od 40.000 dinara stečenu radom u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Rekao je da se nakon gubitka posla u „Jugobanci” u Boru odselio u Crnu Goru i da po povratku u Srbiju nije mogao da nađe posao, pa mu je očeva penzija pomogla da preživi.

Kako smo saznali od policije, leš starca, gotovo skelet, pronađen je u spavaćoj sobi na bračnom krevetu. Aleksandar je izjavio da mu je početku bilo neprijatno, ali da se kasnije trudio da ne misli više o tome jer nije imao posao. Od tada više nije ni ulazio u sobu koja je bila pretvorena u grobnicu.

Ovaj horor događaj uznemirio je sve Borane, a naročito stanare ove višespratnice koja se nalazi u najprometnijoj gradskoj ulici, i u kojoj se nalaze najelitniji stanovi.

Pred kraj života, nakon što je sahranio ženu i pošto mu je amputirana jedna noga, Rama Š. je živeo povučeno. Ipak, neverovatno zvuči činjenica da baš niko od komšija policiji nije prijavio njegov nestanak. Komšiluk se seća da se jedno vreme u hodniku sa petog sprata osećao neprijatan miris, ali niko nije posumnjao u najgore. Vremenom, težak miris je izvetrio, jer se leš bukvalno balsamovao.

- Kada smo juče u pratnji istražitelja ušli u sobu u kojoj je bilo beživotno telo Šumara, bili smo šokirani prizorom, poverio nam je jedan od policajaca koji je imao nesreću da tog dana bude dežuran.
Komšija koji živi dva sprata niže - kazao je za „Blic” da je jednom prilikom pitao Aleksandra gde mu je otac, na šta mu je ovaj odgovorio da je nakon lečenja u bolnici primljen u starački dom u Sokobanji. Nakon toga, on se više nije interesovao za sudbinu starca.

Iako je istraga o ovom slučaju još u toku, pretpostavlja se da je rasplet drame počeo onog trenutka kada su službenici „Marfin banke” u Boru, bez obzira na to što je njegov sin imao ovlašćenje kojim je mogao da podiže novac, zatražili da Rama dođe lično u banku kako bi produžio ugovor.

Kriv zbog prevare
Protiv Aleksandra Šumara policija je juče podnela krivičnu prijavu za delo prevare. On je sproveden u Okružni zatvor u Zaječaru pošto mu je prethodno određen pritvor.(Blic)

Koji je vaš omiljeni lik iz "Simpsonovih"?

13.04.2009.

Američka pošta predstaviće markice sa likovima iz jedne od napopularnijih crtanih serija svih vremena.

Homer, Mardž, Bart, Lisa i Megi nalaze se na markama koje će se u prodaji pojaviti 7. maja.

Likovi Meta Groninga ove godine slave 20 godina postojanja na kanalu Foks.

Na sajtu Pošte SAD pokrenuto je i glasanje za najlepšu od pet markica Simpsonovih. Marke koštaju 44 centa.(100% zabava)

Od dva zla...

10.04.2009.

Univerzitet u Merilendu studentima organizuje projekcije porno filmova, kako bi ih sprečio da izlaze i opijaju se.

Ovog vikenda, studentima su prikazani delovi "filma za odrasle", uprkos pretnji republikanskih senatora da će im ukinuti budžet za obnovu zgrade.

Oko 200 studenata pojavilo se na projekciji delova filma "Pirati II: Stagnetijeva osveta". Prikazani su im samo "uvodni" delovi bez golotinje i "akcije".

"Nije poenta u pornografiji, već u slobodi govora." - izjavili su studentski predstavnici za "Vašington post".

Projekcije filmova organizovane su da bi se mladi sprečili da tokom vikenda banče po lokalnim kafićima, ali državni zvaničnici ne gledaju blagonaklono na ovakve inicijative.

"Novac poreskih obveznika neće se trošiti na ovaj način." - rekao je senator Endru Heris.

 

 

 
 
             
2007, KruNet | Marketing | Kontakt
Vrh strane