Srbija ispunila uslove, od IPARD-a 175 mil. EUR

IZVOR: TANJUG UTORAK, 15.08.2017. | 14:59

 

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će prvi konkursi za korišćenje IPARD sredstava EU u iznosu od 175 miliona biti raspisani krajem godine.

 

Kako je istakao, konkursi za sredstva koja su namenjena poljoprivrednicima, biće raspisani početkom novembra ili krajem decembra.

Ministarstvo poljoprivrede je juče obavestilo zamenika šefa Delegacije EU u Beogradu Oskara Benedikta da je poslednji od četiri uslova za odobrenje IPARD akreditacije ispunjen i da je počela eksterna revizija od strane nadležnih organa Evropske komisije. 

Taj poslednji uslov je adaptacija zgrade Uprave za agrarna plaćanja. 

Nedimović je rekao za Pink da već sedam godina imamo problem sa IPARD-om i da će konačno srpski poljoprivrednici moći da koriste 175 miliona evra. 

"Došla je juče eksterna revizija EK i ovde će biti 28 dana. Mi smo pre godinu i po dana imali blokirajuće faktore i sve smo ih otkloniili, što se tiče ljudstva Upave za agrarna plaćanja, objekta, IT standarda i drugih standarda sa aspekta bezbednosti, sve je u skladu sa evropskim procedurama. To će doneti konkurs krajem novembra, početkom decembra". 

Nedimović je rekao da je reč o 175 miliona evra od EU na koje ide 50 miliona evra sredstava Srbije,tako da će srpski poljprivrednici imati na raspolaganju 225 miliona evra, za nabavku mehanizacije, skladišne i prerađivačke kapacitete. 

Govoreći o suši, Nedimović kaže da treba što više površina staviti pod navodnjavanje i razviti sistem osgiuranja. 

"Moramo na promišljen način da pristupimo, važnije su dugoročne mere, evo već sutra se u Žitištu gradi sistem za navodnjavanje - krenuli su prvi sistemi za navodnjavanje da se grade posle 20 ili 30 godina. Reč je o četiri nova sistema. Mi ćemo biti u selu Međa, odakle ćemo krenuti sa sistemom za navodnjavanje. Cilje je da imamo oko 30.000 hekatar zemlje koje će obuhvatiti novi sistemi za navodnjavanje". 

Ministarstvo radi osiguravajućim kućama kako bi promovisalo osiguranje, jer država to premira, dodao je Nedimović. 

"Samo u sisteme za navodnjavanje ove godine ćemo uložiti 30 miliona evra". 

Kukuruz i soja su najviše pogođeni sušom, a najguroženiji je srednji Banat, Srbobran, Zzabalj i druge opštine. 

Ministar kaže da će procena štete od sušte biti gotova krajem avgusta ili početkom septembra, kao i da kukurz učestvuje oko 35 odsto u biljnoj proizvodnji Srbije. 

On je dodao da treba i protivgradni sistem zaštite da se digitazlizuje. 

Nedimović je rekao da voćarske i povrtarske kulture tu ne bi terebalo da budu ugrožne ove godine i da će kukruza biti dovoljno za naše potrebe, ali i za izvoz. 

On je kazao da sledi žetva suncokreta i da su obezbeđeni kupci u smislu prađivačkih kapaciteta i da ćemo imati otkup kakav je bio prethodnih godina. 

Takođe, sastanak sa 150 privrednika iz Turske biće održan 22. avgusta, a prisustvovaće i ministar poljoprivrede Turske, dodao je Nedimović.